Dodaj do ulubionych

Boże Ciało - procesje

04.09.22, 15:19
Zapraszam do wklejania zdjęć z obchodów święta Bożego Ciała.

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/drive/u/0/folders/1Mjz10dn2IcknWemHgZPFUnQHnJSn-3TW
Obserwuj wątek
    • can_x Re: Boże Ciało - procesje 07.06.23, 13:55
      Jutro Boże Ciało. Znalazłem w swoim archiwum zdjęcie z uroczystości Bożego Ciała sprzed lat, rok a może 2 lata temu. Wystrój okien mi się nie podoba. Jak będzie w tym roku?
      • can_x Re: Boże Ciało - procesje 07.06.23, 14:05
        Wystrój okien mi się nie podoba. Jak będzie w tym roku?
        • kot.peter Re: Boże Ciało - procesje 07.06.23, 17:09
          can_x napisał:

> Wystrój okien mi się nie podoba. Jak będzie w tym roku?

Myślisz, że wystrój okien był wcześniejszy niż ołtarz? Czy że tak je ubrano, gdy dowiedziano się o lokalizacji ołtarza?
          Na logikę to drugie, ale nie wiem...
          • can_x Re: Boże Ciało - procesje 07.06.23, 22:11
            Wystrój ( to był w zasadzie protest!) okien był wcześniejszy niż ołtarz. To był protest. Z Młodzieżowego i Kluczborskiego Domu Kultury miała powstać ( i powstała!) nowa jednostka - miała się nazywać Centrum Kultury w Kluczborku (CKK) Sprawa się ciągnęła od 2019 roku. Były dwa Domy Kultury - pozostało CKK. Młodzieżowy Dom Kultury w Kluczborku w starym kształcie działał do 30 czerwca 2021. Później został wchłonięty przez gminę Kluczbork.
            Tutaj zdjęcie prezentuje się mizernie. Sporo pikseli a takie małe. U mnie lepiej wygląda.
            • kot.peter Re: Boże Ciało - procesje 07.06.23, 22:49
              can_x napisał:

> Wystrój ( to był w zasadzie protest!) okien był wcześniejszy niż ołtarz. To był
              > protest. Z Młodzieżowego i Kluczborskiego Domu Kultury miała powstać ( i pows
              > tała!) nowa jednostka - miała się nazywać Centrum Kultury w Kluczborku (CKK) Sp
              > rawa się ciągnęła od 2019 roku. Były dwa Domy Kultury - pozostało CKK. Młodzie
              > żowy Dom Kultury w Kluczborku w starym kształcie działał do 30 czerwca 2021. P
              > óźniej został wchłonięty przez gminę Kluczbork.
              > Tutaj zdjęcie prezentuje się mizernie. Sporo pikseli a takie małe. U mnie lepie
              > j wygląda.

Bardzo ciekawe.
              >
            • baga Re: Boże Ciało - procesje 07.06.23, 23:40
              can_x napisał:

> Tutaj zdjęcie prezentuje się mizernie. Sporo pikseli a takie małe. U mnie lepiej wygląda.

No, niestety, zdjęcia mogą być tylko takie: nieduże, rozpikselowane (dlatego dobrze je pomniejszać jeszcze przed zamieszczeniem). Ale nic więcej nie jesteśmy w stanie wskórać i musimy się cieszyć z tego co mamy.
              A tak swoją drogę, wcale jakość nie jest taka zła, a temat ciekawy.

• can_x Re: Boże Ciało - procesje 08.06.23, 17:05
          Jak będzie w tym roku? Zaskoczenie. Kiedyś ołtarze( 4) stawiane były od świtu, a nawet niektóre prace prowadzono już wieczorem. Potrzebny był stolarz, deski, młotek, gwoździe itp. Dzisiaj pojawiają się ołtarze spod sztancy. Kiedyś konstrukcja była umajona niejednym drzewkiem i otoczona kwieciem. Biedne były te parki z których przywlekano zielone gałązki A okna? Od 5 rano stukanie, przybijanie, ustawianie świętego obrazu, świec. Dzisiaj ołtarzyki w oknach to rzadkość...W czasie procesji zapalano świece, czasem zapaliła się firanka...
          • can_x Re: Boże Ciało - procesje 08.06.23, 17:08
            Kiedyś ołtarze( 4) stawiane były od świtu, a nawet niektóre prace prowadzono już wieczorem. Potrzebny był stolarz, deski, młotek, gwoździe itp. Dzisiaj pojawiają się ołtarze spod sztancy. Kiedyś konstrukcja była umajona niejednym drzewkiem i otoczona kwieciem. Biedne były te parki z których przywlekano zielone gałązki A okna? Od 5 rano stukanie, przybijanie, ustawianie świętego obrazu, świec. Dzisiaj ołtarzyki w oknach to rzadkość...W czasie procesji zapalano świece, czasem zapaliła się firanka...
            • can_x Re: Boże Ciało - procesje 08.06.23, 17:10
              Kluczbork. Kiedyś ołtarze( 4) stawiane były od świtu, a nawet niektóre prace prowadzono już wieczorem. Potrzebny był stolarz, deski, młotek, gwoździe itp. Dzisiaj pojawiają się ołtarze spod sztancy. Kiedyś konstrukcja była umajona niejednym drzewkiem i otoczona kwieciem. Biedne były te parki z których przywlekano zielone gałązki A okna? Od 5 rano stukanie, przybijanie, ustawianie świętego obrazu, świec. Dzisiaj ołtarzyki w oknach to rzadkość...W czasie procesji zapalano świece, czasem zapaliła się firanka...
              • can_x Re: Boże Ciało - procesje 08.06.23, 17:14
                Wytrwajcie w miłości mojej
                • can_x Re: Boże Ciało - procesje 08.06.23, 17:18
                  Kluczbork Kiedyś ołtarze( 4) stawiane były od świtu, a nawet niektóre prace prowadzono już wieczorem. Potrzebny był stolarz, deski, młotek, gwoździe itp. Dzisiaj pojawiają się ołtarze spod sztancy. Kiedyś konstrukcja była umajona niejednym drzewkiem i otoczona kwieciem. Biedne były te parki z których przywlekano zielone gałązki A okna? Od 5 rano stukanie, przybijanie, ustawianie świętego obrazu, świec. Dzisiaj ołtarzyki w oknach to rzadkość...W czasie procesji zapalano świece, czasem zapaliła się firanka.
                  • baga Re: Boże Ciało - procesje 08.06.23, 23:07
                    can_x napisał:

> Kluczbork Kiedyś ołtarze( 4) stawiane były od świtu, a nawet niektóre prace p
                    > rowadzono już wieczorem. Potrzebny był stolarz, deski, młotek, gwoździe itp. Dz
                    > isiaj pojawiają się ołtarze spod sztancy. Kiedyś konstrukcja była umajona nieje
                    > dnym drzewkiem i otoczona kwieciem. Biedne były te parki z których przywlekano
                    > zielone gałązki A okna? Od 5 rano stukanie, przybijanie, ustawianie świętego ob
                    > razu, świec. Dzisiaj ołtarzyki w oknach to rzadkość...W czasie procesji zapalan
                    > o świece, czasem zapaliła się firanka.
                    >
                    Faktycznie, ołtarze spod sztancy. Ktoś widocznie wpadł na pomysł przemysłowej produkcji ołtarzy. Ja nie spotkałam się z czymś takim, ale faktycznie ołtarze dużo biedniejsze, okna rzadko udekorowane. I ogólnie jakoś tak z mniejszą pompą, z mniejszym zaangażowaniem wszystko.
          • kot.peter Re: Boże Ciało - procesje 08.06.23, 19:30
            can_x napisał:

> Jak będzie w tym roku? Zaskoczenie. Kiedyś ołtarze( 4) stawiane były od świtu,
            > a nawet niektóre prace prowadzono już wieczorem. Potrzebny był stolarz, deski,
            > młotek, gwoździe itp. Dzisiaj pojawiają się ołtarze spod sztancy. Kiedyś konst
            > rukcja była umajona niejednym drzewkiem i otoczona kwieciem. Biedne były te par
            > ki z których przywlekano zielone gałązki A okna? Od 5 rano stukanie, przybijani
            > e, ustawianie świętego obrazu, świec. Dzisiaj ołtarzyki w oknach to rzadkość...
            > W czasie procesji zapalano świece, czasem zapaliła się firanka...

"Happy"?!
            >
            • can_x Re: Boże Ciało - procesje 09.06.23, 00:18
              kot.peter napisała:

> can_x napisał:
              >
              > > Jak będzie w tym roku? Zaskoczenie. Kiedyś ołtarze( 4) stawiane były od ś
              > witu,
              > > a nawet niektóre prace prowadzono już wieczorem. Potrzebny był stolarz, d
              > eski,
              > > młotek, gwoździe itp. Dzisiaj pojawiają się ołtarze spod sztancy. Kiedyś
              > konst
              > > rukcja była umajona niejednym drzewkiem i otoczona kwieciem. Biedne były
              > te par
              > > ki z których przywlekano zielone gałązki A okna? Od 5 rano stukanie, przy
              > bijani
              > > e, ustawianie świętego obrazu, świec. Dzisiaj ołtarzyki w oknach to rzadk
              > ość...
              > > W czasie procesji zapalano świece, czasem zapaliła się firanka...
              >
              > "Happy"?!
              > >
              W plecach sklepy, zakład szewski. Trzeci ołtarz na tle Optyk Okulista i nieistniejące już w tym miejscu PKO. Jedli i nasycili się.
              Ołtarzyki w oknach rzadkość, widziałem dwa. "Po cichu
              po wielkiemu cichu
              idu sobie ku miastu na zwiadu
              idu i patrzu"

• baga Boże Ciało - 2023 - Żywiec 12.06.23, 01:13
      Kilka migawek z tegorocznej procesji w Żywcu.
      • baga Re: Boże Ciało - 2023 - Żywiec 12.06.23, 21:17
        Kilka migawek z tegorocznej procesji w Żywcu.
        • kot.peter Re: Boże Ciało - 2023 - Żywiec 13.06.23, 00:01
          baga napisała:

> Kilka migawek z tegorocznej procesji w Żywcu.

Procesje w strojach ludowych są najlepsze.
          Do dziś pamiętam "moją" łowicką sprzed lat. Jest w Chmurze.
          • baga Re: Boże Ciało - 2023 - Żywiec 13.06.23, 23:52
            kot.peter napisała:

> Procesje w strojach ludowych są najlepsze.

Zawsze mi się wydawało, że procesje Bożego Ciała mają wpisane jakoś te stroje. Nawet w mojej rodzinnej wsi, gdzie folklor był właściwie nieobecny, zawsze znalazły się jakieś 3 kobieciny z Koła Gospodyń w strojach krakowskich (dlaczego krakowskich?). Widziałam też "wymyślone" stroje ludowe z okolic, gdzie folkloru wcale nie było. A już ostatecznie jakieś mundury, garnitury, różnych organizacji.
            No i pytanie: czy to są stroje LUDOWE? Bo słowo "ludowe" zawsze mi się kojarzyło z ludem, czyli wsią. Może niesłusznie? A tu mamy stroje mieszczańskie.
            P.S. Nawet dzieciaki takie przywdziały.
            • kot.peter Re: Boże Ciało - 2023 - Żywiec 14.06.23, 18:46
              baga napisała:
              > No i pytanie: czy to są stroje LUDOWE? Bo słowo "ludowe" zawsze mi się kojarzył
              > o z ludem, czyli wsią. Może niesłusznie? A tu mamy stroje mieszczańskie.

Bardzo przepraszam, jestem z Warszawy. smile
              • baga Re: Boże Ciało - 2023 - Żywiec 15.06.23, 19:22
                kot.peter napisała:

> Bardzo przepraszam, jestem z Warszawy. smile

Że w Warszawie się nie stroją? Fakt, że stroje ludowe to wieś, ale jakieś uniformy formacyjne nie? Jak choćby tu, w Rudach, Bractwo Najświętszego Sakramentu Diecezji Gliwickiej.
                • kot.peter Re: Boże Ciało - 2023 - Żywiec 15.06.23, 19:54
                  baga napisała:

> kot.peter napisała:
                  >
                  > > Bardzo przepraszam, jestem z Warszawy. smile
                  >
                  > Że w Warszawie się nie stroją? Fakt, że stroje ludowe to wieś, ale jakieś unifo
                  > rmy formacyjne nie? Jak choćby tu, w Rudach, Bractwo Najświętszego Sakramentu D
                  > iecezji Gliwickiej.

Może się stroją, ale nie chodzę na procesje. Zwłaszcza że w tej chwili w ogóle słabo chodzę. Ale może faktycznie w przyszłym roku powinnam sprawdzić, co się dzieje na mojej Pradze. Stroje bohaterów Wiecha? smile Byłoby fajnie, ale wątpię...
                  • baga Re: Boże Ciało - 2023 - Żywiec 16.06.23, 10:33
                    kot.peter napisała:

Stroje bohaterów Wiecha? smile Byłoby fajnie, ale wątpię...

No właśnie, rzadko się zdarza, żeby zachowały się stroje paradne mieszczan. Bo te z Wiecha, to raczej takie codzienne? A tu chodzi o odświętność. Krakowiacy, Górale, Kaszubi - też w tych strojach nie wychodzili do pracy, nie ubierali ich na co dzień. To były stroje świąteczne, paradne. No i na takie właśnie uroczystości zakładane. Ostatnio właśnie o tym była dyskusja na grupie fejsbukowej o strojach regionalnych. Jak wyglądały te codzienne?
                    • kot.peter Re: Boże Ciało - 2023 - Żywiec 16.06.23, 14:42
                      baga napisała:

> No właśnie, rzadko się zdarza, żeby zachowały się stroje paradne mieszczan. Bo
                      > te z Wiecha, to raczej takie codzienne? A tu chodzi o odświętność. Krakowiacy,
                      > Górale, Kaszubi - też w tych strojach nie wychodzili do pracy, nie ubierali ich
                      > na co dzień. To były stroje świąteczne, paradne.

Ale stroje krakowskie czy góralskie nie były strojami mieszczańskimi. Czyżby Śląsk był wyjątkiem?
                      • baga Re: Boże Ciało - 2023 - Żywiec 16.06.23, 20:23
                        kot.peter napisała:

> Ale stroje krakowskie czy góralskie nie były strojami mieszczańskimi. Czyżby Śląsk był wyjątkiem?

No nie. Wszystkie te stroje, to stroje wiejskie. Ewentualnie nie było odrębności w strojach miast i wsi w danej okolicy. Dlatego ewenementem są stroje mieszczan żywieckich. Bo to są właśnie stroje miejskie, okoliczne wsie ubierają zupełnie inne. Nie wiem czy gdzieś w Polsce tak jeszcze jest? Miasta na ogół albo zatraciły swoją odrębność strojów, albo zasymilowały się z całym regionem.
                        • kot.peter Re: Boże Ciało - 2023 - Żywiec 16.06.23, 22:28
                          baga napisała:

> kot.peter napisała:
                          >
                          > > Ale stroje krakowskie czy góralskie nie były strojami mieszczańskimi. Czy
                          > żby Śląsk był wyjątkiem?
                          >
                          > No nie. Wszystkie te stroje, to stroje wiejskie. Ewentualnie nie było odrębnośc
                          > i w strojach miast i wsi w danej okolicy. Dlatego ewenementem są stroje mieszcz
                          > an żywieckich. Bo to są właśnie stroje miejskie, okoliczne wsie ubierają zupełn
                          > ie inne. Nie wiem czy gdzieś w Polsce tak jeszcze jest? Miasta na ogół albo za
                          > traciły swoją odrębność strojów, albo zasymilowały się z całym regionem.

Rozumiem, dzięki. smile
        • baga Boże Ciało - 2023 - Żywiec 20.06.23, 18:33
          To jeszcze ołtarze żywieckie. Może nie aż tak "taśmowe", jak pokazał Can, ale jednak łatwizna z wydrukowanymi obrazami. Gdzie te czasy, kiedy były przejawem kreatywności społeczności parafialnej? Pamiętam jak ubierano ołtarz w pobliżu mojego domu. Najpierw konstrukcja z desek, potem napięta na nie kapa z czyjegoś łóżka, na to firanka. Ktoś przyniósł obraz (też z sypialni), ktoś wazony, kwiaty z ogrodu, krzyżyk, lichtarze, świece. Wszystko znosili okoliczni sąsiedzi, było zaangażowanie. A jak jeden z ołtarzy miała przygotować młodzież, to sami malowaliśmy na brystolu jakieś grafiki, naklejaliśmy zdjęcia. Najpierw pomysł, potem własnoręczne wykonanie.
          • kot.peter Re: Boże Ciało - 2023 - Żywiec 20.06.23, 18:36
            baga napisała:

> To jeszcze ołtarze żywieckie. Może nie aż tak "taśmowe", jak pokazał Can, ale j
            > ednak łatwizna z wydrukowanymi obrazami. Gdzie te czasy, kiedy były przejawem k
            > reatywności społeczności parafialnej? Pamiętam jak ubierano ołtarz w pobliżu mo
            > jego domu. Najpierw konstrukcja z desek, potem napięta na nie kapa z czyjegoś ł
            > óżka, na to firanka. Ktoś przyniósł obraz (też z sypialni), ktoś wazony, kwiaty
            > z ogrodu, krzyżyk, lichtarze, świece. Wszystko znosili okoliczni sąsiedzi, był
            > o zaangażowanie. A jak jeden z ołtarzy miała przygotować młodzież, to sami malo
            > waliśmy na brystolu jakieś grafiki, naklejaliśmy zdjęcia. Najpierw pomysł, pote
            > m własnoręczne wykonanie.

No tak. Paskudne te ołtarze. Paskudne tak po prostu, bez elementu uroczego kiczu. smile

• baga_i_s-ka Boże Ciało - 2023 - Żabnica 22.06.23, 19:37
      W tym roku z powodów organizacyjnych wybrałam się na procesję do Żywca, a nie do wsi, w której mieszkam. I trochę żałuję, bo podesłane mi przez znajomych zdjęcia pokazują tę procesję bardzo malowniczo.
      • baga_i_s-ka Boże Ciało - 2023 - Żabnica 22.06.23, 19:41
    • can_x Re: Boże Ciało - procesje 29.06.23, 00:47
      Z pamiętnika ciocio-babci Franciszki. Pierwsza wojna światowa, rok 1915... "Byłam dziś w Kościele na pierwszej Mszy Świętej przed 6 rano. Kościół był ubrany nie w kwiaty jak w inne lata, ale wstęgami narodowemi od samego stropu aż na dół"
      • kot.peter Re: Boże Ciało - procesje 29.06.23, 10:52
        can_x napisał:

> Z pamiętnika ciocio-babci Franciszki. Pierwsza wojna światowa, rok 1915... "Był
        > am dziś w Kościele na pierwszej Mszy Świętej przed 6 rano. Kościół był ubrany n
        > ie w kwiaty jak w inne lata, ale wstęgami narodowemi od samego stropu aż na dół
        > "

Wspaniała pamiątka rodzinna.
    • baga Boże Ciało - Heviz (Węgry) 06.06.24, 13:12
      Na Węgrzech święto Bożego Ciała przeniesione jest na niedzielę następującą po czwartku, który jest z kalendarzu zwykłym dniem roboczym. Procesje odbywają się zwykle tylko dookoła kościoła.
      Na zdjęciach procesja wokół Kościoła Ducha Świętego w Heviz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka