Dodaj do ulubionych

Wszystkich Świętych

06.09.22, 11:31
baga napisała:
Myślę, że najwyższy czas na założenie wątku poświęconego Świętu Zmarłych.
Czekamy na zdjęcia z odświętnie udekorowanych na 1 listopada cmentarzy
polskich i zagranicznych, ale z ciekawością zobaczymy również w tym wątku inne
święta zmarłych, niekoniecznie listopadowe i niekoniecznie chrześcijańskie,
obchodzone w różnych zakątkach świata.

Za wikipedią pl.wikipedia.org/wiki/Zaduszki
Zaduszki, Dzień Zaduszny lub Święto Zmarłych, właściwie Wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych (łac. Commemoratio Omnium Fidelium Defunctorum) – w Kościołach łacińskich obchód liturgiczny poświęcony zmarłym, przypadający corocznie na dzień 2 listopada, treściowo połączony z poprzedzającą go uroczystością Wszystkich Świętych. Zaduszki zbiegają się zazwyczaj z ludowymi uroczystościami ku czci zmarłych, wywodzącymi się z wierzeń pogańskich lub obrzędowości przedchrześcijańskiej.

W doktrynie Kościoła katolickiego Dzień Zaduszny jest wyrazem przekonania o obcowaniu świętych, zmartwychwstaniu ciał, życiu wiecznym oraz skuteczności modlitwy wstawienniczej. W Kościołach wschodnich podobne obchody odbywają się kilkukrotnie w ciągu roku, przede wszystkim w okresie Wielkanocy.

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/drive/folders/1BF-wPzSQhV0dyOA8qzkvmOvPbIWprCB-?usp=sharing
Obserwuj wątek
    • baga Wszystkich Świętych 2022 06.11.22, 23:47
      Nie robiłam w tym roku wiele zdjęć, ale chociaż tyle...
    • orkaa.ff Re: Wszystkich Świętych 07.11.22, 09:34
    • baga Wszystkich Świętych 02.11.23, 12:12
      Cmentarz parafialny w Łagiszy.
    • can_x Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 08:19
      w Kluczborku
      • can_x Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 08:26
        Kluczbork
        • can_x Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 08:29
          płonie
    • can_x Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 08:35
      .
    • can_x Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 08:42
      Cmentarz Komunalny w Kluczborku
    • can_x Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 08:47
      gra orkiestra
      • baga Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 10:46
        can_x napisał:

> gra orkiestra

Orkiestra? Pierwsze widzę! To chyba jakiś przemarsz był? Bo i siostrzyczki jakoś tak zorganizowane...
    • can_x Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 08:51
      i wata cukrowa
      • kot.peter Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 11:22
        can_x napisał:
        > i wata cukrowa

Uwielbiam. Wolę od pańskiej skórki z cmentarzy warszawskich. Chociaż może u nas też bywa. Od lat omijam cmentarze w te tłoczne dni.

Wielkie dzięki, że dałeś się uprosić i zamieściłeś swój reportaż.
        • baga Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 11:46
          kot.peter napisała:

> Od lat omijam cmentarze w te tłoczne dni.

Ja, niestety, już też. Na dalsze cmentarze wybieram się dzień wcześniej, żeby posprzątać, udekorować groby. Zostawiam zapalone znicze już wieczorem. Na cmentarz, gdzie pochowani są moi najbliżsi wybrałam się wcześnie rano, też żeby udekorować groby. Miałam jeszcze iść koło południa, już oficjalnie, elegancko, ale uznałam, że rano byłam dostatecznie długo, żeby swój obowiązek wypełnić. Chyba byłam zbyt zmęczona tymi pracami porządkowymi, niektórymi zresztą nieprzewidzianymi.
          Dlatego i zdjęcia mam takie nie do końca ciekawe.

Nigdy nie lubiłam tego święta. Tych tłumów ciotek, które spotykałam tylko z tej okazji, tych świdrujących, wzajemnych obserwacji. Ale też byłoby mi przykro, gdyby groby moich bliskich w tym dniu nie były odświętnie ubrane, smutno odróżniały się od innych. Na szczęście teraz ludzie już tak nie zbierają się przy grobach, dzięki komunikacji przemieszczają się po różnych cmentarzach i nie zatrzymują się zbyt długo w jednym miejscu. Przynajmniej tak mi się zdaje?
        • can_x Re: Wszystkich Świętych 02.11.24, 00:55
          To jest zdjęcie sprzed lat... 2007?, 2008?
          • can_x Re: Wszystkich Świętych 03.11.24, 00:03
            słodko
          • kot.peter Re: Wszystkich Świętych 03.11.24, 11:49
            can_x napisał:

> To jest zdjęcie sprzed lat... 2007?, 2008?

Zdjęcia się nie starzeją!
    • can_x Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 08:59
      nie wszystek umrę
      • can_x Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 09:03
        Non omnis moriar /Horacy/ www.facebook.com/zdzislawmartyniuk
        • can_x Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 09:16
          ...
          • baga Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 10:48
            Bardzo symboliczne.
            To pierwsze zdjęcie to pewnie sprzed kilku lat?
            • can_x Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 11:04
              Odwiedzałem ten grób kilkanaście lat. Na płycie napis w języku niemieckim, przy powiększeniu można odczytać między innymi rok 1789 - 1839 Zwróciłem uwagę, bo rzucało się w oczy piękno ; pionowa płyta nagrobna i drzewo - spleciona razem. Drzewo zdrowe, krzepkie, razem wiele lat na cmentarzu. Jak widać, drzewo zostało ścięte sad A układało się tak ładnie "victory"
              • baga Re: Wszystkich Świętych 03.11.23, 11:49
                can_x napisał:

> Odwiedzałem ten grób kilkanaście lat. Na płycie napis w języku niemieckim, przy
                > powiększeniu można odczytać między innymi rok 1789 - 1839 Zwróciłem uwagę, bo
                > rzucało się w oczy piękno ; pionowa płyta nagrobna i drzewo - spleciona razem.
                > Drzewo zdrowe, krzepkie, razem wiele lat na cmentarzu. Jak widać, drzewo zostało ścięte sad
                > A układało się tak ładnie "victory"

Na wielu, nawet małych, wiejskich cmentarzach można spotkać piękne, stare nagrobki. Niestety, akcje ratowania zabytków odbywają się tylko na tych największych, najbardziej znanych. Dlatego w wielu miejscach odchodzą one w zapomnienie. sad
    • baga Wszystkich Świętych 20.11.24, 19:43
      Dopiero dzisiaj się zebrałam do przejrzenia zdjęć z tegorocznego święta. Cmentarz w Nakle Śląskim.
    • baga Wszystkich Świętych 2025 27.11.24, 13:41
      Msza św. odprawiana na cmentarzu parafialnym w Łagiszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka