telica 05.10.05, 13:03 od jakiegos czasu czyli od ok 32 tygodnia lupie mnie w kregoslupie czy wiecie co pomaga na te dolegliwosci pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boratyna Re: bóle kregosłupa 05.10.05, 13:45 Bardzo polecam masaz, mnie to pomaga rewelacyjnie. Usiadz na pietach, oprzyj sie brzuchem o poduchy, rece pod czolo. Maz lub inna "przyuczona" osoba niech sobie wezmie na rece troche oliwki i glaszcze, rozciera, ugniata po obu stronach kregoslupa, prawdopodobnie sama musisz tym na poczatku posterowac i mowic co gdzie i jak robic zeby ci przynioslo ulge. Do odpoczywania polecam tzw. pozycje krzeselkowa - lezysz na plecach z podudziami opartymi o cos wyzej w takiej pozycji jakbys siedziala na krzesle, czyli stawy biodrowe i kolanowe zgiete pod katem 90 stopni. W ten sposob rozluzniaja sie przestrzenie miedzykregowe w odc. ledzwiowym i zmniejsza sie powodujacy bol ucisk. Dobry jest tez "japonski uklon" - siadasz na pietach, kolana szeroko zeby ci sie brzuszek zmiescil, stawiasz dlonie na podlodze i nie odrywajac pupy od piet przesuwasz wyprostowane lapki przed siebie po podlodze az dotkniesz do tej podlogi czolem (patrzysz caly czas w podloge, nie unosisz glowy!). W tej pozycji lezysz gleboko oddychajac i koncentrujac sie na swiadomym rozluznianiu wszystkich spietych miejsc. Czesto tez dobrze robi stosowane miejscowo ciepelko - termofor itp. No i oczywiscie nalezy powoli wstawac i koniecznie boczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiasliwka Re: bóle kregosłupa 05.10.05, 13:47 Jest kilka ćwiczeń, niektóre bardzo odciążają i rozciągają kręgosłup, popatrz np w artykule o jodze w ciąży na stronie edziecko. Mi najlepiej pomaga ciepła kąpiel a potem masaż (na leżąco, wielkie poduszki powyżej i poniżej brzucha żeby sobie wisiał pośrodku). pozdrawiam, kasia i groszek Odpowiedz Link Zgłoś