Dodaj do ulubionych

Boje z edytorami

28.11.23, 17:24
Każdy z nas zapewne korzystał i korzysta z edytorów tekstu. Na początku, czyli dawno, dawno temu tak zwane tezaurusy, automatyczne korekty, sprawdzanie gramatyki dopiero raczkowało i dlatego dawało radości niemało. Myślę, że warto by było zebrać w jednym miejscach podpowiedzi zmyślnych programów korygujących. Może także dołączyć programy przewidujące co użytkownik chce napisać pisząc SMS-a.

Microsoft Word, wersji nie pamiętam, pamiętam tylko, że działał pod kontrolą Windows XP, gdy napisałem John Lennon podkreślił Lennona na czerwono i zaproponował zmianę na... Lenin. W innym miejscu słowo 'trzebaby' chciał zmienić na 'trze baby', zaś 'mozna' z uporem lepszej sprawy usiłował zastąpić słowem 'moszna'. Jedne propozycje są wkurzające, inne rozbrajające. A jakie Wy macie doświadczenia z programami ery sprzed sztucznej inteligencji?
Obserwuj wątek
    • negativum Re: Boje z edytorami 28.11.23, 17:29
      Nie nie zastąpi inteligencji twojej.
      Program może zasugerować, ale to ty decydujesz.
    • hordol Re: Boje z edytorami 28.11.23, 19:03
      przez tą pieprzoną informatyzację/komputeryzację coraz gorzej mi idzie pisanie ręczne.
      a to niedobrze
      • bruno-123 Re: Boje z edytorami 28.11.23, 19:54
        Czasami jak za szybko wyślesz wiadomość, bez sprawdzenia okiem. To możesz dostać oczoplasów, po wysłaniu jej. Jak ludzie dawniej pisali bez kolektora na maszynie do pisania, nie wiem. Ale faktycznie trzeba było mieć coś w głowie lub sprawdzać, ze słowniczkiem w ręku, przed wysłaniem lol.
      • negativum Re: Boje z edytorami 28.11.23, 20:47
        hordol napisała:

> przez tą pieprzoną informatyzację/komputeryzację coraz gorzej mi idzie pisanie
        > ręczne.
        > a to niedobrze

Kup sobie pióro wieczne.
        • swiblowo Re: Boje z edytorami 28.11.23, 21:14
          negativum napisał:

>
          > Kup sobie pióro wieczne.
          >

🤣🤣
        • hordol Re: Boje z edytorami 28.11.23, 22:45
          mam
          • negativum Re: Boje z edytorami 28.11.23, 22:51
            hordol napisała:

> mam

Nie wiem, jak to jest, ale wyrabia chęć pisania.
    • stefan4 Re: Boje z edytorami 28.11.23, 23:03
      oby.watel:
      > W innym miejscu słowo 'trzebaby' chciał zmienić na 'trze baby'

Miał rację, bo takiego słowa nie ma. Cząstka ,,by'' z formami nieosobowymi czasowników — oddzielnie. Np. ,,zrobiłbym'' ale ,,zrobiono by''.

oby.watel:
      > zaś 'mozna' z uporem lepszej sprawy usiłował zastąpić słowem 'moszna'.

A, to ten program był patriotyczny i zwalczał seplenicę w języku polskim...

oby.watel:
      > A jakie Wy macie doświadczenia z programami ery sprzed sztucznej inteligencji?

Ja już z czasów sztucznej inteligencji. Na próbę zapytałem ChatGPT o pojęcie deadlocku i dostałem całkiem sensowne wypracowanko, takie trochę encyklopedyczne, na poziomie niezłego studenta drugiego roku. Wtedy podeszła moja żona i poprosiła o porównanie postaci Aliny i Balladyny. I tu się ChatGPT rozpisał. Że oba dramaty napisał ten sam autor; i że ,,Alina'' dzieje się w czasach Kazimierza Wielkiego, a ,,Balladyna'' w mitycznych dziejach Polski. Że ,,Alina'' traktuje o młodej niewinnej dziewczynie wplątanej w intrygi i walkę o władzę, a ,,Balladyna'' o silnej przebiegłej kobiecie walczącej o władzę po śmierci ojca. Że ,,Alina'' jest utworem mrocznym i ponurym, ale lirycznym i poetyckim; zaś ,,Balladyna'' zawiera elementy tajemnicy i mistycyzmu oraz elementy ballad. I że oba utwory znacznie różnią się stylem literackim.

- Stefan
      • negativum Re: Boje z edytorami 28.11.23, 23:12
        stefan4 napisał:

> oby.watel:
        > > zaś 'mozna' z uporem lepszej sprawy usiłował zastąpić słowem 'moszna'.
        >
        > A, to ten program był patriotyczny i zwalczał seplenicę w języku polskim...

Zamek w Mosznej/Mosznie.

https://i0.wp.com/www.krakow.z-dzieckiem.pl/wp-content/uploads/2020/07/zamek-moszna-1152460005.jpg?strip=info&w=1800&ssl=1

Jest tam też stadnina arabów.
        • oby.watel Re: Boje z edytorami 29.11.23, 08:50
          negativum napisał:

> Zamek w Mosznej/Mosznie.
          >
          > https://i0.wp.com/www.krakow.z-dzieckiem.pl/wp-content/uploads/2020/07/za
> mek-moszna-1152460005.jpg?strip=info&w=1800&ssl=1
          >
          > Jest tam też stadnina arabów.

Niestety, w opisanym przypadku chodziło o zupełnie co innego.
      • oby.watel Re: Boje z edytorami 29.11.23, 08:47
        stefan4 napisał:

> Miał rację, bo takiego słowa nie ma. Cząstka ,,by'' z formami [b]nieosobowymi[
        > /b] czasowników — oddzielnie. Np. ,,zrobiłbym'' ale ,,zrobiono by''.

Tak sobie myślę, że gdyby słowo było napisane poprawnie to nie trze baby go poprawiać.

> A, to ten program był patriotyczny i zwalczał seplenicę w języku polskim...

Gdy szybko potrzebujesz poprawić tekst takie bzdurne podpowiedzi nie pomagają. W mediach roi się od takich kwiatuszków. Ostatnio coraz więcej tekstów pisze sztuczna inteligencja, a "autorom" nawet nie chce się przeczytać tego, co napisała.

> Ja już z czasów sztucznej inteligencji. Na próbę zapytałem ChatGPT o pojęcie
        > deadlocku i dostałem całkiem sensowne wypracowanko, takie trochę encyklo
        > pedyczne, na poziomie niezłego studenta drugiego roku. Wtedy podeszła moja żon
        > a i poprosiła o porównanie postaci Aliny i Balladyny. I tu się ChatGPT rozpisa
        > ł. Że oba dramaty napisał ten sam autor; i że ,,Alina'' dzieje się w czasach K
        > azimierza Wielkiego, a ,,Balladyna'' w mitycznych dziejach Polski. Że ,,Alina'
        > ' traktuje o młodej niewinnej dziewczynie wplątanej w intrygi i walkę o władzę,
        > a ,,Balladyna'' o silnej przebiegłej kobiecie walczącej o władzę po śmierci oj
        > ca. Że ,,Alina'' jest utworem mrocznym i ponurym, ale lirycznym i poetyckim; z
        > aś ,,Balladyna'' zawiera elementy tajemnicy i mistycyzmu oraz elementy ballad.
        > I że oba utwory znacznie różnią się stylem literackim.

Algorytmy oparte na sztucznej inteligencji będą w stanie wyłapać słowa, które są poprawnie napisane, ale błędne. Żeby i zęby jest poprawne, a nie znaczy to samo. Natomiast gdy zapytałem ChatGPT z głupia frant co to jest: po stawie pływa i kaczka się nazywa najpierw odpowiedział, że to głowica, potem że litera K. Gdy zapytałem, czy jest pewny, ze po stawie pływa litera K, przeprosił i niechętnie przyznał, że chodzi o kaczkę. Chat potrafi pięknie zmyślać, więc opierając się na podanych przezeń informacjach można się wpuścić w maliny. Tylko co z tego wynika?
      • wariant_b Re: Boje z edytorami 29.11.23, 12:51
        stefan4 napisał:
        > I tu się ChatGPT rozpisał. Że oba dramaty napisał ten sam autor; i że ,,Alina'' dzieje się
        > w czasach Kazimierza Wielkiego, a ,,Balladyna'' w mitycznych dziejach Polski.

I tu widać przewagę sztucznej inteligencji nad naturalną.
        Sprawdziła powiązania frazy "zamek nad jeziorem Gopło" i ustaliła,
        że taki zamek powstał około 1350 roku, za czasów Kazimierza Wielkiego.
        Słowackiemu zapewne kojarzył się z legendą o Popielu, co go myszy zjadły.
    • wariant_b Re: Boje z edytorami 29.11.23, 01:54
      Mnie, dawno temu, kiedy jeszcze obsługa stylów w Wordzie nie nadawała się do współpracy
      z programami DTP i korzystałem z Ami Pro (wówczas już od IBM), to program zaproponował
      mi zamianę określenia "wędliny podrobowe" na "wędliny pogrobowe".
      • negativum Re: Boje z edytorami 29.11.23, 07:27
        wariant_b napisał:

> Mnie, dawno temu, kiedy jeszcze obsługa stylów w Wordzie nie nadawała się do ws
        > półpracy
        > z programami DTP i korzystałem z Ami Pro (wówczas już od IBM), to program zapro
        > ponował
        > mi zamianę określenia "wędliny podrobowe" na "wędliny pogrobowe".

To nawet ma sens
        https://pbs.twimg.com/media/F_4l1UcWEAE8oic?format=png&name=small

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka