Dodaj do ulubionych

komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom?

12.01.26, 23:59
za symboliczną złotówkę jak w stylu prywatyzacji lat dziewięćdziesiątych?

tak przynajmniej się mówi o problemach JSW od kiedy pojawili się w niej ludzie nowego rządu. Wcześniej robiła miliardowe zyski
biznes.interia.pl/gospodarka/news-przyczyny-kryzysu-w-jsw-rozbujane-do-niebotycznych-rozmiarow,nId,22507486
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 13.01.26, 08:38
      Z artykułu wynika, że kryzys spowodował poprzedni zarząd.
      • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 13.01.26, 09:10
        "Kropką nad "i" - jak wskazała redakcja - okazał się "fatalny w skutkach eksperyment polityczny". Chodzi o zarząd, który kierował spółką w latach 2024-2025 z prezesem Ryszardem Jantą na czele. Według dziennika "złożony był z ludzi bez doświadczenia w górnictwie, ściągniętych z uczelni ekonomicznej"."

Mówię co mówią w okolicy. JSW ma być oddany za złotówkę. Ludzie tylko zastanawiają się czy Niemcom czy Ukraińcom.
        • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 13.01.26, 17:05
          prze.nick napisał:

> "Kropką nad "i" - jak wskazała redakcja - okazał się "fatalny w skutkach eksper
          > yment polityczny". Chodzi o zarząd, który kierował spółką w latach 2024-2025 z
          > prezesem Ryszardem Jantą na czele. Według dziennika "złożony był z ludzi bez do
          > świadczenia w górnictwie, ściągniętych z uczelni ekonomicznej"."
          >
          > Mówię co mówią w okolicy. JSW ma być oddany za złotówkę. Ludzie tylko zastanawi
          > ają się czy Niemcom czy Ukraińcom.

A czemu sami nie zainwestują tej złotówki?
          • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 13.01.26, 21:53
            bo od nich rząd nie przyjmie
            nie pamiętasz jak się robiło "prywatyzację" na początku "transformacji"? a już zwłaszcza w górnictwie
            • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 14.01.26, 17:56
              prze.nick napisał:

> bo od nich rząd nie przyjmie
              > nie pamiętasz jak się robiło "prywatyzację" na początku "transformacji"? a już
              > zwłaszcza w górnictwie

A nie dlatego, że jak sobie za tę złotówkę kupią, to będą musieli tak prowadzić kopalnię, żeby przynosiła zyski, bo nie będzie na wypłaty i inwestycje?
              • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 14.01.26, 18:14
                oby.watel napisał:

> prze.nick napisał:
                >
                > > bo od nich rząd nie przyjmie
                > > nie pamiętasz jak się robiło "prywatyzację" na początku "transformacji"?
                > a już
                > > zwłaszcza w górnictwie
                >
                > A nie dlatego, że jak sobie za tę złotówkę kupią, to będą musieli tak prowadzić
                > kopalnię, żeby przynosiła zyski, bo nie będzie na wypłaty i inwestycje?

Już to doradzono odnośnie do Kopernika z Wałbrzycha Mazowieckiemu. Niemcom się antracyt nie podobał…
                Mazowiecki nie potrafił odróżnić antracytu od węgla brunatnego. Huty padły.
                • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 15.01.26, 11:42
                  negativum napisał:

> Już to doradzono odnośnie do Kopernika z Wałbrzycha Mazowieckiemu. Niemcom się
                  > antracyt nie podobał…
                  > Mazowiecki nie potrafił odróżnić antracytu od węgla brunatnego. Huty padły.

Niemcy winni, że premierem w Polsce był jełop? Gdyby górnikom i rolnikom przestać wypłacać dotacje, to dług spadłby o połowę.
                  • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 15.01.26, 12:16
                    Naprawdę "podziwiam" instynkt samozachowawczy tych którzy uważają że Polska nie potrzebuje bezpieczeństwa żywnościowego i energetycznego oraz że wokół są sami przyjaciele, którzy nas zawsze wesprą.
                    • negativum Jak Elwro :) 15.01.26, 13:47
                      prze.nick napisał:

> Naprawdę "podziwiam" instynkt samozachowawczy tych którzy uważają że Polska nie
                      > potrzebuje bezpieczeństwa żywnościowego i energetycznego oraz że wokół są sami
                      > przyjaciele, którzy nas zawsze wesprą.

Elwro na początku 90'tych było na poziomie Siemensa. Ten wykupił je i zaorał.
                      Co tam Polak będzie się szwendał z elektroniką.
                    • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 15.01.26, 17:08
                      prze.nick napisał:

> Naprawdę "podziwiam" instynkt samozachowawczy tych którzy uważają że Polska nie
                      > potrzebuje bezpieczeństwa żywnościowego i energetycznego oraz że wokół są sami
                      > przyjaciele, którzy nas zawsze wesprą.

Polscy rolnicy nie są w stanie zapewnić Polsce bezpieczeństwa żywnościowego. Mogą zapewnić jedynie drogą i bardzo drogą żywność. Wysokie ceny napędza też rynek światowy. Ceny masła wystrzeliły właśnie dlatego, że było drogie na świecie.
                      • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 15.01.26, 18:55
                        oby.watel napisał:

> prze.nick napisał:
                        >
                        > > Naprawdę "podziwiam" instynkt samozachowawczy tych którzy uważają że Pols
                        > ka nie
                        > > potrzebuje bezpieczeństwa żywnościowego i energetycznego oraz że wokół s
                        > ą sami
                        > > przyjaciele, którzy nas zawsze wesprą.
                        >
                        > Polscy rolnicy nie są w stanie zapewnić Polsce bezpieczeństwa żywnościowego. Mo
                        > gą zapewnić jedynie drogą i bardzo drogą żywność. Wysokie ceny napędza też ryne
                        > k światowy. Ceny masła wystrzeliły właśnie dlatego, że było drogie na świecie.

Ceny masła niewiele się zmieniły w hurcie. Ale mamy wielkie światowe korporacje w handlu detalicznym.
                        • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 16.01.26, 10:17
                          negativum napisał:

> Ceny masła niewiele się zmieniły w hurcie. Ale mamy wielkie światowe korporacje
                          > w handlu detalicznym.

No i? To źle że masło tanieje? Zawsze możesz poszukać najdroższego i tylko je kupować. Wołowina już gdzieniegdzie przekracza 80 zł za kg. A za komuny była tańsza od wieprzowiny. Jeśli tego cudu nie zawdzięczamy rolnikom i polityce rolnej, to przestaję wierzyć w cuda.
                          • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 16.01.26, 11:31
                            oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                            >
                            > > Ceny masła niewiele się zmieniły w hurcie. Ale mamy wielkie światowe korp
                            > oracje
                            > > w handlu detalicznym.
                            >
                            > No i? To źle że masło tanieje? Zawsze możesz poszukać najdroższego i tylko je k
                            > upować. Wołowina już gdzieniegdzie przekracza 80 zł za kg. A za komuny była tań
                            > sza od wieprzowiny. Jeśli tego cudu nie zawdzięczamy rolnikom i polityce rolnej
                            > , to przestaję wierzyć w cuda.

Widocznie argentyńska smile
                            A tak serio wkurza mnie, jak UE wtrąca się do rolników i hodowców co im wolno, a czego nie wolno. Był czas gdy trzeba było bić krowy, bo kwota mleczna przekroczona i były kary. Często z krowy mlecznej uzyskiwano 5-7 zł dziennie, co praktycznie nie zwracało kosztów jej utrzymania.
                            Nie wiem co się stało z krowami na pastwiskach (wolny wybieg). Dziś już takich nie ma. Są ale w Czechach. Mieliśmy doskonałą rasę czerwoną. Mleczno-mięsną. Dawno takiej nie widziałem. Na krótkich nóżkach. Dziadek miał takie, by wyżywić 10 osobową rodzinę. Dawały mleko ponad 4.5 % tłuszczu, a i mięsko.

Coś złego dzieje się z UE. Dawniej była to wspólnota węgla i stali (unia gospodarcza). Teraz podąża ona drogą CK. Austro-Węgry były jednym najpóźniejszych państw w Europie. Biurokracja je zniszczyła.
                            • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 16.01.26, 13:23
                              negativum napisał:

> A tak serio wkurza mnie, jak UE wtrąca się do rolników i hodowców co im wolno,
                              > a czego nie wolno. Był czas gdy trzeba było bić krowy, bo kwota mleczna przekro
                              > czona i były kary. Często z krowy mlecznej uzyskiwano 5-7 zł dziennie, co prakt
                              > ycznie nie zwracało kosztów jej utrzymania.

Nie tylko Ciebie wkurza stosowanie się do wymogów. Zwłaszcza gdy kończy się banem. Jak hodowcy za dużo produkują, to ceny spadają. Jak Unia nie chce do tego dopuścić, to "wtrąca się" co rolników denerwuje. Ale nie denerwuje ich jak do wszystkiego państwo, czyli my wszyscy podatnicy, dopłaca. Bo przecież się po im prostu należy. Odpowiadają za 3% PKB, a kosztują 5%.

> Nie wiem co się stało z krowami na pastwiskach (wolny wybieg). Dziś już takich
                              > nie ma. Są ale w Czechach. Mieliśmy doskonałą rasę czerwoną. Mleczno-mięsną. Da
                              > wno takiej nie widziałem. Na krótkich nóżkach. Dziadek miał takie, by wyżywić 10
                              > osobową rodzinę. Dawały mleko ponad 4.5 % tłuszczu, a i mięsko.

Żeby wyżywić 10 milionowe miast potrzeba 100.000 takich krów. Z tym, że jak się je zje, to nie będzie mleka. Więc trzeba mieć zapas. Policz ile tych krów potrzeba, żeby ceny wołowiny spadły.

> Coś złego dzieje się z UE. Dawniej była to wspólnota węgla i stali (unia gospod
                              > arcza). Teraz podąża ona drogą CK. Austro-Węgry były jednym najpóźniejszych pań
                              > stw w Europie. Biurokracja je zniszczyła.

Unia Europejska to Stany Zjednoczone Europy. Tylko jako jeden organizm maja szansę w starciu z Rosją, Chinami, Indiami, USA czy Mercosur. Na szczęście Tusk też postanowił wyprowadzić nas z Europu dołączając do tych, którzy nie zamierzają przestrzegać unijnego prawa. Rolnikom nikt się nie będzie wtrącał, skończą się dopłaty z Unii.
                              • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 16.01.26, 13:34
                                oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                >
                                > > A tak serio wkurza mnie, jak UE wtrąca się do rolników i hodowców co im w
                                > olno,
                                > > a czego nie wolno. Był czas gdy trzeba było bić krowy, bo kwota mleczna p
                                > rzekro
                                > > czona i były kary. Często z krowy mlecznej uzyskiwano 5-7 zł dziennie, co
                                > prakt
                                > > ycznie nie zwracało kosztów jej utrzymania.
                                >
                                > Nie tylko Ciebie wkurza stosowanie się do wymogów. Zwłaszcza gdy kończy się ban
                                > em. Jak hodowcy za dużo produkują, to ceny spadają. Jak Unia nie chce do tego d
                                > opuścić, to "wtrąca się" co rolników denerwuje. Ale nie denerwuje ich jak do ws
                                > zystkiego państwo, czyli my wszyscy podatnicy, dopłaca. Bo przecież [url=https:
                                > //oby.watel.info/dywagacje/sie-im-po-prostu-nalezy/]się po im prostu należy[/ur
                                > l]. Odpowiadają za 3% PKB, a kosztują 5%.

Jestem za wolnym rynkiem. Jest popyt na barany to będą je produkować.
                                Wkurza mnie to, że jakiś rolnik pozwolił ludziom zbierać paprykę za darmo, po czym dostał z Fiskusa nakaz zapłaty VAT. Jakby zaorał problemu by nie było.

> > Nie wiem co się stało z krowami na pastwiskach (wolny wybieg). Dziś już t
                                > akich
                                > > nie ma. Są ale w Czechach. Mieliśmy doskonałą rasę czerwoną. Mleczno-mięs
                                > ną. Da
                                > > wno takiej nie widziałem. Na krótkich nóżkach. Dziadek miał takie, by wyż
                                > ywić 10
                                > > osobową rodzinę. Dawały mleko ponad 4.5 % tłuszczu, a i mięsko.
                                >
                                > Żeby wyżywić 10 milionowe miast potrzeba 100.000 takich krów. Z tym, że jak się
                                > je zje, to nie będzie mleka. Więc trzeba mieć zapas. Policz ile tych krów potr
                                > zeba, żeby ceny wołowiny spadły.

Nie mam co liczyć. Wystarczy się nie wtrącać.

> > Coś złego dzieje się z UE. Dawniej była to wspólnota węgla i stali (unia
                                > gospod
                                > > arcza). Teraz podąża ona drogą CK. Austro-Węgry były jednym najpóźniejszy
                                > ch pań
                                > > stw w Europie. Biurokracja je zniszczyła.
                                >
                                > Unia Europejska to Stany Zjednoczone Europy. Tylko jako jeden organizm maja sza
                                > nsę w starciu z Rosją, Chinami, Indiami, USA czy Mercosur. Na szczęście Tusk te
                                > ż postanowił wyprowadzić nas z Europu dołączając do tych, którzy nie zamierzają
                                > przestrzegać unijnego prawa. Rolnikom nikt się nie będzie wtrącał, skończą się
                                > dopłaty z Unii.

Też oddałem głos na TAK w referendum. Ale nie sądziłem, że jakiś sekretarz będzie mi zaglądał do łóżka.
                                UE z około 500 mln ludzi przespała dwie sprawy.
                                1. Wtrąca się do życia prywatnego ludzi.
                                2. €, które nie stało się walutą światową.
                                • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 17.01.26, 06:02
                                  negativum napisał:

> Jestem za wolnym rynkiem. Jest popyt na barany to będą je produkować.
                                  > Wkurza mnie to, że jakiś rolnik pozwolił ludziom zbierać paprykę za darmo, po c
                                  > zym dostał z Fiskusa nakaz zapłaty VAT. Jakby zaorał problemu by nie było.

Wolny rynek także musi podlegać pewnym regulacjom i rygorom, ponieważ szybko przekształci się w wolną amerykankę. Z rolnikami jest ten problem, że im się należy. Jak są wysokie ceny, to państwo niech się nie wtrąca. Jak są niskie, to państwo niech coś zrobi, najlepiej jak im dopłaci.

> Nie mam co liczyć. Wystarczy się nie wtrącać.

Jak się nie wtrącają to mamy wzrost cen i wzrost produkcji, bo się opłaca, nadpodaż, spadek cen i wyrzynanie pogłowia, bo się nie opłaca. W pierwszym przypadku niech się nikt nie wtrąca, w drugim dlaczego państwo nic nie robi, dlaczego pozwala zarzynać polskie rolnictwo? Swego czasu najgłośniej japę darli, że ukraińskie zboże zalewa kraj ci, którzy je sprowadzali. Na emigrantów także szczuli i szczują ci, którzy na sprowadzaniu ich robią kokosy.

Nie tylko Ty jesteś za wolnym rynkiem gdy to się opłaca i przeciw, gdy spadają zyski. Skoro wolny rynek, to skąd zakaz sprowadzania tańszego zboża z Ukrainy? Jeśli wolny rynek, to dlaczego nie podpisywać umowy z Mercosur? Niech cała gospodarka traci, byle rolnikowi było dobrze?

> Też oddałem głos na TAK w referendum. Ale nie sądziłem, że jakiś sekretarz będz
                                  > ie mi zaglądał do łóżka.
                                  > UE z około 500 mln ludzi przespała dwie sprawy.
                                  > 1. Wtrąca się do życia prywatnego ludzi.
                                  > 2. €, które nie stało się walutą światową.

Co konkretnie masz na myśli mówiąc o wtrącaniu? € jest walutą światową. Tylko nasi politycy idąc za przykładem bohaterskich polityków z Rosji nie chcą przyjąć €, bo im się nie opłaca. Nie mogliby "prowadzić własnej polityki fiskalnej", czyli drukować pieniędzy i płacić bankom ogromne odsetki za pożyczane bez opamiętania pieniądze. Sprawdź ile wynosi oprocentowanie w państwach strefy euro, a ile w Polsce.
                                  • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 18.01.26, 00:00
                                    € nie jest walutą światową, jest lokalną. W Chinach za € nie kupisz nic, i jeszcze będą się na ciebie dziwnie patrzyć. Juan albo dolar.
                                    Mogło być, ale Herr Donald to przespał.
                                    • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 18.01.26, 11:28
                                      negativum napisał:

> € nie jest walutą światową, jest lokalną. W Chinach za € nie kupisz nic, i jesz
                                      > cze będą się na ciebie dziwnie patrzyć. Juan albo dolar.
                                      > Mogło być, ale Herr Donald to przespał.

Dzięki bogu tawariszcz Kaczyński niczego nie przesypia.
                                      • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 18.01.26, 14:58
                                        oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                        >
                                        > > € nie jest walutą światową, jest lokalną. W Chinach za € nie kupisz nic,
                                        > i jesz
                                        > > cze będą się na ciebie dziwnie patrzyć. Juan albo dolar.
                                        > > Mogło być, ale Herr Donald to przespał.
                                        >
                                        > Dzięki bogu tawariszcz Kaczyński niczego nie przesypia.

Kaczor odchodzi w sławie. Zostawia partię młodym wilczkom. Patrząc na Kaczora on nie ma parcia na władzę.
                                        Wypuścił Nawrockiego. Coś niesamowitego.
                                        Byłem promotorem jednego Łemka. Robił u mnie tytuł magistra. Potem się znarowił. Mogłem mu podłożyć kłody, ale to "moje dziecko". Chłopak się doskonale rozwija. A jednocześnie zobaczył, żem mu nie wróg.
                                        • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 18.01.26, 17:02
                                          negativum napisał:

> Kaczor odchodzi w sławie. Zostawia partię młodym wilczkom. Patrząc na Kaczora o
                                          > n nie ma parcia na władzę.
                                          > Wypuścił Nawrockiego. Coś niesamowitego.

Tak, coś bardzo niesamowitego. Nie da się ukryć.
    • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 16.01.26, 12:18
      Niby pieniądze w regionie jeszcze można zarobić
      www.nowiny.pl/wiadomosci/246142-jastrzebie-zdroj-rybnik-czy-swierklany-sprawdz-gdzie-sie-najwiecej-zarabia.html
      Ale bezrobocie rośnie.
      www.nowiny.pl/wiadomosci/246126-w-powiecie-raciborskim-bezrobocie-wzroslo-i-wynosi-1820-osob-pracodawcy-szukaja-kucharzy-slusarzy-i-kasjerow.html

Może niedługo nie będzie komu tam nawet pracować - klęska demograficzna nadchodzi wielkimi krokami.
      jastrzebieonline.pl/wiadomosci/246150-wiecej-zgonow-niz-urodzen-w-jastrzebiu-zdroju.html
      • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 16.01.26, 14:47
        prze.nick napisał:

> Niby pieniądze w regionie jeszcze można zarobić
        > www.nowiny.pl/wiadomosci/246142-jastrzebie-zdroj-rybnik-czy-swierklany-sprawdz-gdzie-sie-najwiecej-zarabia.html
        > Ale bezrobocie rośnie.
        > www.nowiny.pl/wiadomosci/246126-w-powiecie-raciborskim-bezrobocie-wzroslo-i-wynosi-1820-osob-pracodawcy-szukaja-kucharzy-slusarzy-i-kasjerow.html
        >
        > Może niedługo nie będzie komu tam nawet pracować - klęska demograficzna nadchod
        > zi wielkimi krokami.
        > jastrzebieonline.pl/wiadomosci/246150-wiecej-zgonow-niz-urodzen-w-jastrzebiu-zdroju.html

Podchodzisz do tego zbyt emocjonalnie. Obaj czujemy Śląsk.
        Moje zdanie jest takie, by powoli wygaszać kopalnie, ale ich nie likwidować (zostawić na lepsze czasy). W szyb Kopernik w Wałbrzychu włożono 20 mld zł. Po czym go zasypano.

Na Ślązakach spoczywa honor Polski. Robią swoje.

• prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 20.01.26, 09:12
          Wiem że to historyczne science-fiction ale gdyby Henryk Pobożny nie zginął w 1241 roku pod Legnicą to możliwe że stolicą odrodzonej z rozbicia dzielnicowego Polski został by Wrocław a Śląsk byłby centralną częścią kraju.
          • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 20.01.26, 10:00
            I jeszcze jedna alternatywna wersja historii Śląska i Polski - początki II RP
            www.slazag.pl/co-by-bylo-gdyby-slask-pozostal-w-niemczech
          • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 20.01.26, 10:36
            prze.nick napisał:

> Wiem że to historyczne science-fiction ale gdyby Henryk Pobożny nie zginął w 12
            > 41 roku pod Legnicą to możliwe że stolicą odrodzonej z rozbicia dzielnicowego P
            > olski został by Wrocław a Śląsk byłby centralną częścią kraju.

Gdyby w imię Boga wszechmogącego nie pogoniono z kraju Bolesława Śmiałego historia Polski też wyglądałaby zupełnie inaczej. Polska była potęgą w czasach, gdy większość była protestancka i panowała tolerancja, Polakiem był ten, kto czuł się Polakiem. Im więcej wpływu bozi i Watykanu, tym szybszy upadek.

oby.watel.info/dywagacje/o-czym-sie-nie-mowi/
            • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 20.01.26, 10:51
              oby.watel napisał:

> prze.nick napisał:
              >
              > > Wiem że to historyczne science-fiction ale gdyby Henryk Pobożny nie zginą
              > ł w 12
              > > 41 roku pod Legnicą to możliwe że stolicą odrodzonej z rozbicia dzielnico
              > wego P
              > > olski został by Wrocław a Śląsk byłby centralną częścią kraju.
              >
              > Gdyby w imię Boga wszechmogącego nie pogoniono z kraju Bolesława Śmiałego histo
              > ria Polski też wyglądałaby zupełnie inaczej. Polska była potęgą w czasach, gdy
              > większość była protestancka i panowała tolerancja, Polakiem był ten, kto czuł s
              > ię Polakiem. Im więcej wpływu bozi i Watykanu, tym szybszy upadek.
              >
              > oby.watel.info/dywagacje/o-czym-sie-nie-mowi/
              >

• negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 20.01.26, 17:36
              oby.watel napisał:

> Gdyby w imię Boga wszechmogącego nie pogoniono z kraju Bolesława Śmiałego histo
              > ria Polski też wyglądałaby zupełnie inaczej. Polska była potęgą w czasach, gdy
              > większość była protestancka
              i panowała tolerancja, Polakiem był ten, kto czuł s
              > ię Polakiem. Im więcej wpływu bozi i Watykanu, tym szybszy upadek.

Bolek II Szczodry to końcówka XI wieku.
              Luter do początek XVI wieku.

Postaraj się, wiem, że możesz.
              • negativum To… 20.01.26, 17:59
                negativum napisał:

> oby.watel napisał:
                >
                >
                > > Gdyby w imię Boga wszechmogącego nie pogoniono z kraju Bolesława Śmiałego
                > histo
                > > ria Polski też wyglądałaby zupełnie inaczej. Polska była potęgą w czas
                > ach, gdy
                > > większość była protestancka
                i panowała tolerancja, Polakiem był ten,
                > kto czuł s
                > > ię Polakiem. Im więcej wpływu bozi i Watykanu, tym szybszy upadek.
                >
                > Bolek II Szczodry to końcówka XI wieku.
                > Luter do początek XVI wieku.
                >
                > Postaraj się, wiem, że możesz.

Założeniem tego forum było nie usuwanie wątków. Także i moich. Napisałem do zamiast to.
                Mogłem się o cenzurować i napisać od nowa. Ale byłoby to sprzeczne z wartościami, które wyznaję. Słowo się rzekło, kobyłka u płota. Gdybym się ocenzurował (skasował i napisał nowy post) złamałbym swe zasady. Faktycznie mógłbym zlikwidować wtedy to forum. Ludzie za mną idą, nie dlatego, że nie popełniam błędów. Za błędy jeszcze raz przepraszam.

W pracy musimy wyznaczyć osobę do odznaczenia nagrodą. Mój głos był na Nadię. Nadia dostanie nagrodę, choć jest Ukrainką z Charkowa. W 2025 roku była najlepsza. Nie chce wracać na Ukrainę. Poznała Polaków. Wartość naszego słowa. Dla niej to szok. "Nikt mnie ocenia po wierze. Nikt mnie nie ocenia po tym jakiej jestem narodowości". Nadia jest nasza!!! Wie, że pójdziemy za nią nawet do Piekła, gdy będzie taka potrzeba.

Na początku tego nie rozumiała. Ale się przyzwyczaiła. Dostosowała się do nas. Nauczyła języka. Jest ulotną 40praroletnią kobietą. Wystarczyły 2 lata i z małej, zagubionej dziewczynki, stała się prawdziwą kobietą. Ma w sobie tą siłę.
                • negativum Re: To… 20.01.26, 18:36
                  negativum napisał:

> Na początku tego nie rozumiała. Ale się przyzwyczaiła. Dostosowała się do nas.
                  > Nauczyła języka. Jest ulotną 40praroletnią kobietą. Wystarczyły 2 lata i z małe
                  > j, zagubionej dziewczynki, stała się prawdziwą kobietą. Ma w sobie tą siłę.

Gdy przychodzę do pracy, Nadia się mnie pyta co u ciebie, jak się czujesz. Nie musi się o to pytać. A jednak to robi. Mała, filigranowa kobieta. U nas jest nie do ruszenia. Za ciepło. Jej dzieci się odnalazły w Polsce. Starszy syn, za 3 lata będzie pełnoletni. Nadia wybrała Polskę. Z jej wiedzą mogłaby mieszkać w dowolnym miejscu na Ziemi. Wybrała Polskę.

Nie używam WhatsAppa. Używam Signala. Przekonała się do niego. Teraz jest ode mnie 700 km. Pracuje. Może nie tak, jak ja potrafię, praktycznie nie spać przez 3 miesiące. Ale stara się. Jestem mutantem. Dziewczyny na wyjazdach to zauważyły. 22 druga, stają się ospałe. 4 nad ranem, dopiero się rozkręcam. Mówię wtedy do nich. Idźcie spać, zobaczymy się koło 10tej. Nie każdy może nie spać przez miesiąc lub dłużej. Sprawdziłem siebie 72 h bez problemu. Potem 15 minut snu i kolejne 72 godziny.
              • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 20.01.26, 18:52
                negativum napisał:

> oby.watel napisał:
                >
                >
                > > Gdyby w imię Boga wszechmogącego nie pogoniono z kraju Bolesława Śmiałego
                > histo
                > > ria Polski też wyglądałaby zupełnie inaczej. Polska była potęgą w czas
                > ach, gdy
                > > większość była protestancka
                i panowała tolerancja, Polakiem był ten,
                > kto czuł s
                > > ię Polakiem. Im więcej wpływu bozi i Watykanu, tym szybszy upadek.
                >
                > Bolek II Szczodry to końcówka XI wieku.
                > Luter do początek XVI wieku.
                >
                > Postaraj się, wiem, że możesz.

Oczywiście, że mogę. Gdyby w imię Boga wszechmogącego nie pogoniono z kraju Bolesława Śmiałego historia Polski też wyglądałaby zupełnie inaczej.

Potem, parę wieków później, Polska stała się potęgą. Było to w czasach, gdy większość była protestancka i panowała tolerancja, Polakiem był ten, kto czuł się Polakiem. Słabła w miarę wzrostu wpływu bozi i Watykanu, aż zniknęła z mapy siata razem z Litwą, która wyszła na unii jak Zabłocki na mydle.
                • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 20.01.26, 20:43
                  oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                  >
                  > > oby.watel napisał:
                  > >
                  > >
                  > > > Gdyby w imię Boga wszechmogącego nie pogoniono z kraju Bolesława Śm
                  > iałego
                  > > histo
                  > > > ria Polski też wyglądałaby zupełnie inaczej. Polska była potęgą
                  > w czas
                  > > ach, gdy
                  > > > większość była protestancka
                  i panowała tolerancja, Polakiem był
                  > ten,
                  > > kto czuł s
                  > > > ię Polakiem. Im więcej wpływu bozi i Watykanu, tym szybszy upadek.
                  > >
                  > > Bolek II Szczodry to końcówka XI wieku.
                  > > Luter do początek XVI wieku.
                  > >
                  > > Postaraj się, wiem, że możesz.
                  >
                  > Oczywiście, że mogę. Gdyby w imię Boga wszechmogącego nie pogoniono z kraju Bol
                  > esława Śmiałego historia Polski też wyglądałaby zupełnie inaczej.
                  >
                  > Potem, parę wieków później, Polska stała się potęgą. Było to w czasach, gdy
                  > większość była protestancka
                  i panowała tolerancja, Polakiem był ten, kto c
                  > zuł się Polakiem. Słabła w miarę wzrostu wpływu bozi i Watykanu, aż zniknęła z
                  > mapy siata razem z Litwą, która wyszła na unii jak Zabłocki na mydle.

Dlatego polecam

Ta dziewczyna mając 21 lat pojechała na Woodstock, by nawracać Owsiaków.
                  W samo gniazdo Szatana.
                  • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 21.01.26, 08:08
                    negativum napisał:

> Ta dziewczyna mając 21 lat pojechała na Woodstock, by nawracać Owsiaków.
                    > W samo gniazdo Szatana.

Cieszą się, że potrafiłem wytłumaczyć i doszło do zrozumienia. Teraz Ciebie poproszę. Wiem, że potrafisz. Cóż to biedne, niewinne dziewczę zawiniło, że go wysłano w samo gniazdo Szatana? Kto był aż tak okrutny? Czemu nie wystąpiło w żadnym gnieździe Boga, a nawet w jego pobliżu?

Wytłumacz mi przy okazji dlaczego ci, którzy pomagają innym albo dostali od Boga dar i na przykład potrafią właściwie dobierać zioła, są opętani przez Szatana i należy ich palić na stosie, a ci, którzy odruchy serca wykorzystują by napchać sobie kabzę są błogosławieni przez Boga? Dlaczego ta zacna dziewczyna wystąpiła w gnieździe Szatana, na Woodstocku, a nie wystąpiła w gnieździe Boga, na spędzie kiboli, nazioli i innych bogobojnych mężów? Abstrahując już od tego, że to nielegalna imigrantka przecież. Przez takich jak ona kury przestają się nieść, krowy nie dają mleka, ziemniaki zjada stonka, a prawdziwi polscy patrioci przechodzą załamanie nerwowe, ponieważ ona lepiej mówi po polsku, niż oni i to niezależnie od puci.

A może to wynika bezpośrednio z Biblii, której nie da się zakłamać, a w której czarno na białym stoi, że za wszelką śmierć odpowiada Bóg bezpośrednio lub pośrednio, a nie Szatan?
                    • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 21.01.26, 15:19
                      oby.watel napisał:

> Dlaczego ta zacna dziewczyna wystąp
                      > iła w gnieździe Szatana, na Woodstocku, a nie wystąpiła w gnieździe Boga, na sp
                      > ędzie kiboli, nazioli i innych bogobojnych mężów? Abstrahując już od tego, że t
                      > o nielegalna imigrantka przecież.

Pracuje, wychowuje dziecko. Nie gania za tobą z nożem.
                    • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 22.01.26, 00:11
                      > Wytłumacz mi przy okazji dlaczego ci, którzy pomagają innym albo dostali od Boga dar i na przykład potrafią właściwie dobierać zioła, są opętani przez Szatana i należy ich palić na stosie,

tak właśnie wykoszono gnostyków pomimo tego że lepiej interpretowali NT niż Kościół - np kuszenie Jezusa
                      według gnostyków Jahwe był demiurgiem a nie Bogiem
                      ale przyznaję, że problem z istnieniem cierpienia jest dość trudny do wytłumaczenia
                      nawet po przeczytaniu księgi Hioba
                      mnie osobiście bardzo spodobało się znalezienie oryginalnego znaczenia cytatu "Królestwo Boże jest wewnątrz was" a nie jak podaje wersja katolicka "pośród was".
                      • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 22.01.26, 08:27
                        prze.nick napisał:

> tak właśnie wykoszono gnostyków pomimo tego że lepiej interpretowali NT niż Koś
                        > ciół - np kuszenie Jezusa
                        > według gnostyków Jahwe był demiurgiem a nie Bogiem
                        > ale przyznaję, że problem z istnieniem cierpienia jest dość trudny do wytłumacz
                        > enia
                        > nawet po przeczytaniu księgi Hioba
                        > mnie osobiście bardzo spodobało się znalezienie oryginalnego znaczenia cytatu "
                        > Królestwo Boże jest wewnątrz was" a nie jak podaje wersja katolicka "pośród was
                        > ".

Jeśli słowo boże można dowolnie rozumieć i interpretować, to to nie jest słowo boże, tylko ludzkie. Potwierdza to prawo. Jeśli do tłumaczenia prawa ma wydawnictwo lub tłumacz, to znaczy, że to nie słowo boże, lecz zwykłe ludzkie, na którym ludzie zarabiają. Potwierdza to także znalezienie oryginalnego znaczenia cytatu "Królestwo Boże jest wewnątrz was".
                        • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 22.01.26, 09:38
                          Z całym szacunkiem ale jak ty wyobrażasz sobie tekst (ale również przedstawienie, obraz, wydarzenie) którego nie można interpretować na wiele sposobów?
                          Przecież każdy ma swój punkt widzenia, poziom doświadczeń, wiedzy, emocji itd. Już przy przekładach na inne języki trudno jest zachować całość dzieła.
                          A słowo Boże mamy znaleźć w sobie a nie pośród nas - dokładnie jak cytat o królestwie Bożym mówi.
                          Skąd się wzięła różnica z wewnątrz i pośród? Wyraz grecki który przetłumaczono na polski miał znaczenie pośród i wewnątrz. W biblii katolickiej jest na ten temat mało widzialny przypis a mi wszystko zaczęło grać dopiero gdy zobaczyłem cytat ze znaczeniem wewnątrz.
                          • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 22.01.26, 15:07
                            > Z całym szacunkiem ale jak ty wyobrażasz sobie tekst (ale również przedstawieni
                            > e, obraz, wydarzenie) którego nie można interpretować na wiele sposobów?

Wyobrażam sobie, że wszechmogący stwórca jest w stanie przekazać swoje zalecenia tak, by nie było pola do interpretacji. W języku, który wtedy królował, jak łacina, a nie w narzeczu jakiegoś nieznanego plemienia. Że natchnie także tłumaczy, jak natchnął autorów oryginalnych tekstów. Tłumaczenia nie powinny się aż tak różnić.
                            • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 22.01.26, 16:34
                              oby.watel napisał:

> > Z całym szacunkiem ale jak ty wyobrażasz sobie tekst (ale również przedst
                              > awieni
                              > > e, obraz, wydarzenie) którego nie można interpretować na wiele sposobów?
                              >
                              > Wyobrażam sobie, że wszechmogący stwórca jest w stanie przekazać swoje zaleceni
                              > a tak, by nie było pola do interpretacji. W języku, który wtedy królował, jak ł
                              > acina, a nie w narzeczu jakiegoś nieznanego plemienia. Że natchnie także tłumac
                              > zy, jak natchnął autorów oryginalnych tekstów. Tłumaczenia nie powinny się aż t
                              > ak różnić.

Wpierw przetłumaczono na grekę. W ten sposób Maryja z Nieródki stała się Dziewicą.
                              Ale nikt cię nie blokuje. Czytaj Koran. Tam nie zmieniono niczego. Ale musisz się nauczyć języka semickiego.
                              • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 23.01.26, 07:58
                                negativum napisał:

> Wpierw przetłumaczono na grekę. W ten sposób Maryja z Nieródki stała się Dziewi
                                > cą.

Nie przetłumaczono, lecz część powstała po grecku, część po hebrajsku czy w jakimś podobnym narzeczu. Opowieści ku pokrzepieniu serc poniewieranego, prześladowanego ludu legły u podstaw ogólnoświatowej religii.

> Ale nikt cię nie blokuje. Czytaj Koran. Tam nie zmieniono niczego. Ale musisz s
                                > ię nauczyć języka semickiego.

Dziękuję za radę. Jak zwykle niezwykle cenna.
                            • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 22.01.26, 18:49
                              oby.watel napisał:

> > Z całym szacunkiem ale jak ty wyobrażasz sobie tekst (ale również przedst
                              > awieni
                              > > e, obraz, wydarzenie) którego nie można interpretować na wiele sposobów?
                              >
                              > Wyobrażam sobie, że wszechmogący stwórca jest w stanie przekazać swoje zaleceni
                              > a tak, by nie było pola do interpretacji. W języku, który wtedy królował, jak ł
                              > acina, a nie w narzeczu jakiegoś nieznanego plemienia. Że natchnie także tłumac
                              > zy, jak natchnął autorów oryginalnych tekstów. Tłumaczenia nie powinny się aż t
                              > ak różnić.
                              >

Masz prawo wymagać od Boga czego chcesz ale mam dziwne wrażenie, że nawet najlepszy nauczyciel nie będzie w stanie nauczyć przedszkolaków mechaniki kwantowej.
                              Dlatego Jezus uczył na przykładach, tzw przypowieściach (mity greckie też były tylko tekstami pomocniczymi do studiów psychoanalizy) a ostatnia księga pokazuje (Sąd Ostateczny) że niektórzy obleją egzamin końcowy.
                              • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 23.01.26, 08:33
                                prze.nick napisał:

> Masz prawo wymagać od Boga czego chcesz ale mam dziwne wrażenie, że nawet najle
                                > pszy nauczyciel nie będzie w stanie nauczyć przedszkolaków mechaniki kwantowej.
                                > Dlatego Jezus uczył na przykładach, tzw przypowieściach (mity greckie też były
                                > tylko tekstami pomocniczymi do studiów psychoanalizy) a ostatnia księga pokazuj
                                > e (Sąd Ostateczny) że niektórzy obleją egzamin końcowy.

Porównujesz wszechmogącego Boga do jakiegoś nauczyciela? Sugerujesz, że wszechwiedzący Bóg nie potrafi przekazać swojej wiedzy w sposób jasny, klarowny i zrozumiały? Naprawdę nie wiedział na przykład, że od nieczystości miesięcznej groźniejsza jest nieczystość rąk? Dlaczego uznał, że jeden stworzony prze niego człowiek może być właścicielem drugiego stworzonego prze niego człowieka? Dlaczego nie wolno dziś człowieka zniewolić, skoro sam Bóg nie ma nic przeciwko temu i opracował nawet rozbudowaną instrukcję obsługi niewolnika?

Możesz mi wyjaśnić kwestię Sądu Ostatecznego? Przecież człowiek po śmierci rozpoczyna życie wieczne. Bóg będzie wskrzeszał żyjących, by ich osądzić? Po co? Naprawdę uważasz, że nie ma niczego lepszego do roboty? A może Sąd Ostateczny to jeszcze jeden straszak, po piekle i grzechu, którego zadaniem jest trzymanie wiernych w ryzach? Bądź grzeczny, bo po śmierci będziesz żył wiecznie w piekle, ale pewnego dnia Bóg cię stamtąd wyciągnie, osądzi i odeśle z powrotem.

> Poza tym to że istnieją ludzie którzy nadużywają "Boga" w swoich działaniach jest
                                > oczywiste. Nie jest to jednak dla mnie dowodem że Boga nie ma.

A nie przeszkadza Ci, że Bóg został sprowadzony do roli stracha na wróble? Nie będziesz słuchał, nie będziesz grzeczny, to Bóg cię ukarze. I co wynika z faktu, że Bóg jest? Gdyby go nie było, to co by się zmieniło? Poza tym, że nie można by było w jego imieniu grabić, palić i mordować?
                                • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 23.01.26, 09:05
                                  Wiele zarzutów w moim kierunku jest kulą w płot bo ja nie bronię judaistycznej wersji Boga ani nawet nie bronię zorganizowanej religii, a w polskim przypadku głównie chodzi o kościół katolicki.
                                  Według mnie bóg ST to nie Bóg NT a po prostu demiurg jak uważali gnostycy.
                                  Uważam że każdy z nas jest częścią Boga tak jak krople są częścią oceanu.
                                  To nie ktoś ma nas obudzić tylko mamy to zrobić sami.
                                  PS. Jeśli możesz to załóż oddzielny wątek z odpowiednim wstępem do którego będę mógł się ustosunkować.
                                  • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 23.01.26, 09:38
                                    prze.nick napisał:

> Wiele zarzutów w moim kierunku jest kulą w płot bo ja nie bronię judaistycznej
                                    > wersji Boga ani nawet nie bronię zorganizowanej religii, a w polskim przypadku
                                    > głównie chodzi o kościół katolicki.

Nie kieruję niczego w żadnym kierunku, po prostu rozmawiam. Pytania i wątpliwości nie mają na celu dyskredytowania osoby, tylko sfalsyfikowanie określonych twierdzeń. Nie oceniam ludzi, polemizuję z nimi jeśli się z nimi nie zgadzam.

> Według mnie bóg ST to nie Bóg NT a po prostu demiurg jak uważali gnostycy.
                                    > Uważam że każdy z nas jest częścią Boga tak jak krople są częścią oceanu.
                                    > To nie ktoś ma nas obudzić tylko mamy to zrobić sami.
                                    > PS. Jeśli możesz to załóż oddzielny wątek z odpowiednim wstępem do którego będę
                                    > mógł się ustosunkować.

Nie oceniam ani ST, ani NT, ani żadnego innego świętego pisma. Chcę zrozumieć i szukam odpowiedzi. Poświęciłem kilkanaście wpisów na blogu temu zagadnieniu, możesz się odnieść do omówionych przeze mnie kwestii komentując tam lub tu cytując i ustosunkowując się do nich. Ciekaw jestem jak to widzisz. Jeśli mogę o coś prosić, to byś nie brał moich uwag do siebie i powstrzymał się od oceniania mnie. Z tego, że się w jakiejś kwestii nie zgadzamy nie wynika, że jeden z nas jest głupszy od drugiego, prawda?
                                    • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 23.01.26, 09:59
                                      Nie ma nic złego w konstruktywnej dyskusji nawet gdy się trochę "rozgrzeje" big_grin
                                      Zapewniam że na tym forum nie czuję niczyjej wrogości ani też takiej do innych nie czuję.
                                      Jeśli chodzi o propozycje nowego wątku to bardziej z mojej wygody bo czasem mnie skakanie po rozbudowanych gałęzi forum męczy.
                                      • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 23.01.26, 10:25
                                        prze.nick napisał:

> Nie ma nic złego w konstruktywnej dyskusji nawet gdy się trochę "rozgrzeje" big_grin
                                        > Zapewniam że na tym forum nie czuję niczyjej wrogości ani też takiej do innych
                                        > nie czuję.
                                        > Jeśli chodzi o propozycje nowego wątku to bardziej z mojej wygody bo czasem mni
                                        > e skakanie po rozbudowanych gałęzi forum męczy.

Nie mam nic przeciwko rozmowie na któryś z poruszonych na blogu tematów. Chętnie poznam Twoją opinię. Swoją znam. Wyraziłem ją we wpisach. Chciałbym na przykład wiedzieć gdzie jest niebo. Wszechświat rozciąga się na miliardy lat świetlnych wzdłuż i wszerz. Jaką rolę odgrywa w nim Bóg? Odkryto niedawno asteroidę Ryugu zawierającą mnóstwo materii organicznej, co zdaje się potwierdzać teorię panspermii. Jeśli tak, jeśli życie we wszechświecie jest powszechne, to jaką rolę do spełnienia miałby Bóg? I co porabia teraz, skoro wszystko się kręci samo?
                                        • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 26.01.26, 17:10
                                          Gdzie jest niebo? Jeśli mówisz o fizycznym świecie to jak wspomniałem coraz bardziej przychylam się ku gnostycznej wizji że żyjemy w planetarium/iluzji
                                          Niebo o którym mówi np KK to według mnie stan a nie miejsce. Miałem parę razy sytuacje które bezpośrednio pokazały mi że coś jest na rzeczy w gnostyckim podejściu do świata.
                                          A jeśli chodzi o pansperię czy kosmitów, którzy stworzyli ludzi - a kto stworzył ich? Nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania ale nie wierzę w przypadkowy, fizyczny tylko wszechświat.
                                          • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 26.01.26, 17:52
                                            prze.nick napisał:

> Gdzie jest niebo? Jeśli mówisz o fizycznym świecie to jak wspomniałem coraz bar
                                            > dziej przychylam się ku gnostycznej wizji że żyjemy w planetarium/iluzji
                                            > Niebo o którym mówi np KK to według mnie stan a nie miejsce. Miałem parę razy s
                                            > ytuacje które bezpośrednio pokazały mi że coś jest na rzeczy w gnostyckim podej
                                            > ściu do świata.
                                            > A jeśli chodzi o pansperię czy kosmitów, którzy stworzyli ludzi - a kto stworzy
                                            > ł ich? Nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania ale nie wierzę w przypadkowy, f
                                            > izyczny tylko wszechświat.

Wiary lub niewiary nie da się rozsądnie rozkminić. Tym bardziej, że pytasz skąd się wzięli kosmici, którzy stworzyli ludzi, a nie dociekasz skąd się wziął ktoś, kto stworzył wszechświat.

Związki organiczne mogły powstać same tak, jak same powstają galaktyki, gwiazdy, planety. Jeśli teoria panspermii się potwierdzi, to znaczy, że życie jest powszechne i oparte na białku.

Mnie też się wydawało, że ktoś mi daje znaki. I być może daje. Tylko co z tego, co mi z tych znaków, skoro ich nie potrafię zrozumieć?
                                            • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 26.01.26, 18:39
                                              to że są inne cywilizacje kosmitów to nawet nie wątpię
                                              uważam nawet że nasza obecna nie osiągnęła jeszcze poziomu jaki miała w przeszłości (Atlantyda)
                                              w Polsce Franc Zalewski znalazł kamieniołomy koło Krakowa gdzie technika cięcia kamienia przewyższała obecną
                        • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 22.01.26, 09:41
                          Poza tym to że istnieją ludzie którzy nadużywają "Boga" w swoich działaniach jest oczywiste. Nie jest to jednak dla mnie dowodem że Boga nie ma.
                          • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 27.01.26, 08:52
                            prze.nick napisał:

> to że są inne cywilizacje kosmitów to nawet nie wątpię

Muszą być. Jest statystycznie niemożliwe istnienie tylko jednej.

> uważam nawet że nasza obecna nie osiągnęła jeszcze poziomu jaki miała w przeszł
                            > ości (Atlantyda)

Też w przeszłości byłem gorącym orędownikiem kontaktów ludzi z obcymi cywilizacjami, a nawet skłaniałem się ku poglądowi, że kosmici dokonali modyfikacji genetycznych dzięki którym powstał człowiek rozumny. Niestety, nauka wyklucza taka ingerencję. Wszystko wskazuje na to, że do wszystkiego, włącznie z rozumiem doszliśmy sami. A życie stanie się bardziej powszechne podejrzewam, gdy Wszechświat się uspokoi, zmniejszy się ryzyko nagłego wzrostu promieniowania, które sterylizuje planety.

> w Polsce Franc Zalewski znalazł kamieniołomy koło Krakowa gdzie technika cięcia
                            > kamienia przewyższała obecną

Technika cięcia kamienie przekracza obecną z prozaicznego powodu — nie musimy ciąć kamieni, ponieważ potrafimy tworzyć kamienie na wymiar.
                            • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 27.01.26, 17:35
                              oby.watel napisał:

> prze.nick napisał:
                              >
                              > A życie stanie się bardziej powszechne podejrzewam, gdy Wszechświa
                              > t się uspokoi, zmniejszy się ryzyko nagłego wzrostu promieniowania, które stery
                              > lizuje planety.

Spokojne Słońce nas wysterylizuje smile
                            • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 27.01.26, 19:50
                              oby.watel napisał:

> Też w przeszłości byłem gorącym orędownikiem kontaktów ludzi z obcymi cywilizac
                              > jami, a nawet skłaniałem się ku poglądowi, że kosmici dokonali modyfikacji gene
                              > tycznych dzięki którym powstał człowiek rozumny. Niestety, nauka wyklucza taka
                              > ingerencję. Wszystko wskazuje na to, że do wszystkiego, włącznie z rozumiem dos
                              > zliśmy sami. A życie stanie się bardziej powszechne podejrzewam, gdy Wszechświa
                              > t się uspokoi, zmniejszy się ryzyko nagłego wzrostu promieniowania, które stery
                              > lizuje planety.
                              >
                              > > w Polsce Franc Zalewski znalazł kamieniołomy koło Krakowa gdzie technika
                              > cięcia
                              > > kamienia przewyższała obecną
                              >
                              > Technika cięcia kamienie przekracza obecną z prozaicznego powodu — nie musimy c
                              > iąć kamieni, ponieważ potrafimy tworzyć kamienie na wymiar.
                              >
                              A ja słyszałem genetyków mówiących, że to aż wręcz jest jak na dłoni że zrobiono modyfikację genetyczną człowieka - "Ludzie mają 23 pary chromosomów (łącznie 46), natomiast wielkie małpy człekokształtne (szympansy, goryle, orangutany) mają 24 pary (łącznie 48). Różnica ta wynika z fuzji dwóch mniejszych chromosomów przodków w jeden duży chromosom (chromosom 2) w linii ludzkiej."
                              • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 27.01.26, 20:38
                                prze.nick napisał:

> A ja słyszałem genetyków mówiących, że to aż wręcz jest jak na dłoni że zrobio
                                > no modyfikację genetyczną człowieka - "Ludzie mają 23 pary chromosomów (łącznie
                                > 46), natomiast wielkie małpy człekokształtne (szympansy, goryle, orangutany) m
                                > ają 24 pary (łącznie 48). Różnica ta wynika z fuzji dwóch mniejszych chromosomó
                                > w przodków w jeden duży chromosom (chromosom 2) w linii ludzkiej."

A jakie są dowody na to, że zrobiono? Gdyby człowiek niczym się nie różnił od małpy, to byłby małpą. Wiele mechanizmów jest wyłączonych, wiele włączonych, jak chociażby liczba podziałów komórek.
                                • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 27.01.26, 20:44
                                  oby.watel napisał:

> A jakie są dowody na to, że zrobiono? Gdyby człowiek niczym się nie różnił od m
                                  > ałpy, to byłby małpą. Wiele mechanizmów jest wyłączonych, wiele włączonych, jak
                                  > chociażby liczba podziałów komórek.

Człowiek jest małpą…
                                  Człowiek
                                  "Rząd
                                  naczelne
                                  Podrząd
                                  wyższe naczelne
                                  Infrarząd
                                  małpokształtne
                                  Parworząd
                                  małpy wąskonose
                                  Nadrodzina
                                  człekokształtne
                                  Rodzina
                                  człowiekowate
                                  Podrodzina
                                  Homininae
                                  Plemię
                                  Hominini
                                  Rodzaj
                                  człowiek
                                  Gatunek
                                  człowiek rozumny"

Goryl
                                  "Rząd
                                  naczelne
                                  Podrząd
                                  wyższe naczelne
                                  Infrarząd
                                  małpokształtne
                                  Parworząd
                                  małpy wąskonose
                                  Nadrodzina
                                  człekokształtne
                                  Rodzina
                                  człowiekowate
                                  Podrodzina
                                  Homininae
                                  Plemię
                                  Gorillini"
                                  • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 28.01.26, 07:33
                                    negativum napisał:

> Człowiek jest małpą…

Teraz w ten sam sposób udowodnij, że Tusk jest Niemcem, Braun Polakiem, a Nawrocki nie działa na korzyść Rosji.
                              • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 27.01.26, 23:33
                                prze.nick napisał:

> A ja słyszałem genetyków mówiących, że to aż wręcz jest jak na dłoni że zrobio
                                > no modyfikację genetyczną człowieka - "Ludzie mają 23 pary chromosomów (łącznie
                                > 46), natomiast wielkie małpy człekokształtne (szympansy, goryle, orangutany) m
                                > ają 24 pary (łącznie 48). Różnica ta wynika z fuzji dwóch mniejszych chromosomó
                                > w przodków w jeden duży chromosom (chromosom 2) w linii ludzkiej."

Muszka owocówka ma tylko 4 pary chromosomów. Widać, że jest jeszcze wyżej niż małpy człekokształtne.
          • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 20.01.26, 10:41
            prze.nick napisał:

> Wiem że to historyczne science-fiction ale gdyby Henryk Pobożny nie zginął w 12
            > 41 roku pod Legnicą to możliwe że stolicą odrodzonej z rozbicia dzielnicowego P
            > olski został by Wrocław a Śląsk byłby centralną częścią kraju.

Piastowie pokochali Śląsk. Wystarczy popatrzeć na to co się dzieje teraz w Polsce. Wrocław, Legnica, Zielona Góra pozwala ograniczyć koszty ogrzewania.

Dziennicą Wrocławia jest Ołbin. Z czego ta nazwa? Dzielnica położona nad wodą. Oł(u)b, to nic innego niż łabędź.
            Dzielnica łabędzi smile

rcin.org.pl/Content/20936/WA308_34743_P243_BADANIA-WYKOPALISKO.pdf
            Każdy słyszał o Biskupinie. A o Osobowicach?

Tylko VII w p.n.e.
    • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 27.01.26, 22:13
      Łał! nowy rotacyjny przyjechał do Jastrzębia ratować sytuację
      jastrzebieonline.pl/wiadomosci/246416-marszalek-wlodzimierz-czarzasty-w-jsw-chcialem-poznac-sytuacje-spolki-i-ja-poznalem-wideo-zdjecia.html
      • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 27.01.26, 22:16
        wiceminister energii to Marian Zmarzły, który zna region i JSW
        ciekawe co wykombinują
        • negativum Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 27.01.26, 23:30
          prze.nick napisał:

> wiceminister energii to Marian Zmarzły, który zna region i JSW
          > ciekawe co wykombinują

Zamkną i zasypią. Marian Zmarzły nie musi wracać na Śląsk.
          • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 28.01.26, 08:00
            Już raz zasypali kopalnię JSW Kaczyce zamiast ją tylko zamknąć. Nikt się do tego nie przyznał.
            Tak się robiło w naszym regionie - nie tylko zamknięto kolej ale ją wręcz zdemontowano.
            Jedną z linii przeznaczono na szlak rowerowy.
            W Chinach przesiedli się z rowerów na szybkie pociągi a w Jastrzębiu ma być inaczej.
      • oby.watel Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 28.01.26, 07:26
        prze.nick napisał:

> Łał! nowy rotacyjny przyjechał do Jastrzębia ratować sytuację
        > jastrzebieonline.pl/wiadomosci/246416-marszalek-wlodzimierz-czarzasty-w-jsw-chcialem-poznac-sytuacje-spolki-i-ja-poznalem-wideo-zdjecia.html

Podziwu godna i wielce konstruktywna czepialskość. Jak Tusk jedzie na urlop, to skandal. Jak nikt nie jedzie na Śląsk, to tragedia. Jak jedzie to po co jedzie? Jak Nawrocki biegał z lodówka na plecach to klakierzy dostawali orgazmu. Wszystko można skrytykować, ale taka wybiórcza, jednostronna krytyka nosi znamiona jakieś obsesji.
        • prze.nick Re: komu rząd sprzeda JSW - Niemcom czy Ukraińcom 28.01.26, 07:57
          Jaka tam czepialskość? Po dwóch latach rządów)rozwalania JSW jakaś szycha z koalicji rządzącej się pofatygowała do Jastrzębia.
          Tu nawet nie chodzi o samo Jastrzębie. Cały subregion (Racibórz, Rybnik, Wodzisław, Żory i Jastrzębie) obrywa strasznie pod obecnymi rządami zgodnie z ideologią modelu dyfuzyjno polaryzacyjnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka