Gość: patique IP: 212.244.39.* 08.01.02, 14:05 właśnie skończyły mi się zapasy winka wiśniowego (własnej roboty). teraz chciałbym zrobić sobie nowy zapasik ryżowego. tylko jak to się robi??? za najbardziej dokładny przepis butelczyna w nagrodę!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia! Re: JAK ZROBIĆ WINO RYŻOWE??? 08.01.02, 14:10 Gość portalu: patique napisał(a): > właśnie skończyły mi się zapasy winka wiśniowego (własnej roboty). teraz > chciałbym zrobić sobie nowy zapasik ryżowego. tylko jak to się robi??? za > najbardziej dokładny przepis butelczyna w nagrodę!!! Ale nie będzie to chyba wino..patiguem pisane;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patique Re: JAK ZROBIĆ WINO RYŻOWE??? IP: 212.244.39.* 08.01.02, 15:15 traktuję ten problem poważnie, a ty tu podśmiewajki robisz :-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
patique Re: JAK ZROBIĆ WINO RYŻOWE??? 09.01.02, 14:41 no chyba to podstawa!!! ale co dalej....... Odpowiedz Link Zgłoś
rigel Re: JAK ZROBIĆ WINO RYŻOWE??? 09.01.02, 14:41 a jak ktos nie ma ryzu, to moze wystarczy szczotka ryzowa? Odpowiedz Link Zgłoś
woytas Re: JAK ZROBIĆ WINO RYŻOWE??? 09.01.02, 19:33 a jak sie nie ma szczotki ryzowej to moze byc klozetowa? i pozatym od domowych wynalazkow mozna stracic wzrok :> Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: JAK ZROBIĆ WINO RYŻOWE??? 09.01.02, 19:58 A moze wystarcza ryze kudly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: JAK ZROBIĆ WINO RYŻOWE??? IP: 195.117.149.* 17.01.02, 16:20 Wino ryżowe Myjemy 1 kg ryżu i wrzucamy go do 5 l wody z matką drożdżową. Zasypujemy to 1 kg cukru i odstawiamy na 3-4 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym okresie cukier powinien się "przeżreć" z drożdżami. Następnie zlewamy nastaw znad ryżu i wlewamy go do gąsiorka, po czym dosypujemy jeszcze 0,5 kg cukru i dla wzbogacenia smaku i zapachu dodajemy ok. 20 dkg rodzynków. Następnie odstawiamy gąsior na 3 miesiące po czym zlewamy wino do butelek i umieszczamy w chłodnej piwnicy. Wino to zdobyło wielką popularność wśród moich znajomych. Polecam gorąco zwłaszcza do stawiania na zimę, kiedy brak świeżych owoców. Przepis przekazany przez moich rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
tato! Re: JAK ZROBIĆ WINO RYŻOWE??? 17.01.02, 16:32 Brawo!!!!!!!!!! Jednak duch w narodzie nie ginie!!! Choć to nie ja prosiłem o przepis, pewnie też z niego skorzystam. Wielkie podziękowania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_c Re: JAK ZROBIĆ WINO RYŻOWE??? 17.01.02, 16:38 Jest to najlepszy dowód że w sieci wszystko można znaleśc. Trzeba tylko zarzucic pytanie i posiedziec troche na brzegu obserwując spławik Odpowiedz Link Zgłoś