Dodaj do ulubionych

Paranoik Macierewicz kłamie

21.07.10, 20:45
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8163140,Macierewicz_tropi_katastrofe__Szokujace_rozbieznosci_.html?v=1&obxx=8163140&order=najfajniejsze&page=2
Obserwuj wątek
    • marudna.menda Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 20:50
      No wiec wlasnie. Łże,ale myslisz, ze sie wycofa rakiem ze swoich
      klamstw? Watpie.
    • heofon "Skrót myślowy" 21.07.10, 20:51
      i się wyłga.
      • chateau Re: "Skrót myślowy" 21.07.10, 20:53
        Nie sądzę. Ja bym zaskarżył, bo sprawa jest dość prosta. Jedyny problem to
        potencjalna epidemiczna wręcz skłonność posłów PiS do uników.
        • keram.keram dokładnie. 21.07.10, 20:54
          Nie dyskutować, tylko żądać sprostowania.
    • nurni.pl Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 20:57
      www.fakt.pl/Kopacz-Nie-bylam-przygotowana-na-to-co-zobaczylam,artykuly,70690,1.html
      Data artykułu: 29.04.2010
      • chateau Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 20:59
        Usprawiedliwia cię tylko to, jeśli umiesz pisać, ale nie umiesz czytać.

Bo jeśli umiesz czytać, to jesteś wyjątkowo załganym indywiduum. Kopacz słowem
        nie mówiła o sekcji. Mówiła o identyfikacji ciał. A teraz przeproś i spi3przaj.
        • nurni.pl Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 21:10
          chateau napisał:

> Usprawiedliwia cię tylko to, jeśli umiesz pisać, ale nie umiesz czytać.
          >
          > Bo jeśli umiesz czytać, to jesteś wyjątkowo załganym indywiduum. Kopacz słowem
          > nie mówiła o sekcji. Mówiła o identyfikacji ciał. A teraz przeproś i spi3przaj.

Zrobie oczywiście jak łaskawy Pan każe.

Przedtem jednak pewna treśc która zaczerpnąłem ze stron Gazety Wyborczej:

"W wywiadzie dla "Gazety" z maja minister zdrowia Ewa Kopacz mówiła: "Gdy pojawiły się pierwsze pogłoski o tym, że jakoby czegoś nie dopełniono, pytałam o to polskich lekarzy patologów, którzy tam pracowali. Oni zapewniali mnie, że wszystkie czynności zostały przeprowadzone.

Sekcja zwłok jest działaniem obowiązkowym, przeprowadza się ją rutynowo w takich przypadkach.

Jak twierdzą polscy lekarze, na miejscu zostały pobrane próbki do toksykologii. Lekarze czy prokuratorzy, którzy tam pracowali, to wybitni eksperci, specjaliści. Musimy mieć do nich zaufanie".

Wczoraj Piotr Olechno, rzecznik resortu zdrowia, zapewniał w imieniu minister Kopacz: - Z informacji, jakie mieliśmy od polskich lekarzy, wynikało, że odbyła się sekcja zwłok wszystkich ofiar."

Podać łaskawemu Panu link do strony Gazety Wyborczej, czy łaskawy Pan sam sobie znajdzie?

• chateau Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 21:14
            Wskaż słowa Kopacz, które mówią o przeprowadzonej przez polskiego lekarza choćby
            jednej sekcji, a stawiam single malta.

Jeśli nie znajdziesz mogę liczyć na rewanż?
            • chateau Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 21:28
              No jak tam, stawiasz cokolwiek oprócz zgniłego słowa?
              • nurni.pl Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 21:37
                Prosze okazac mi łaskawy Panie nieco wiecej swej łaskawości.

Łaskawy Pan jest jedna z licznych (niezmiernie mi przykro) osób które muszą poczekac na moj respons. A bolkuje sie po sieci nie tylko na stronach GW.

Upraszam o nieco zrozumienia i powsciagliwości.
                Prosze sobie w oczekiwaniu na mój respons właczyć TVN albo Superwiochę. By tak nie tracić beznadziejnie czasu....
            • nurni.pl Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 21:30
              Co niby znaczy to stwierdzenie wg Łaskawego Pana:

"Gdy pojawiły się pierwsze pogłoski o tym, że jakoby czegoś nie dopełniono, pytałam o to polskich lekarzy patologów, KTÓRZY TAM PRACOWALI. Oni zapewniali mnie, że WSZYSTKIE czynności zostały przeprowadzone.

Sekcja zwłok jest działaniem OBOWIĄZKOWYM, przeprowadza się ją RUTYNOWO w takich przypadkach."

Czyz nie znaczy ono że w KLUCZOWYM momencie ci którzy tam "pracowali" wychodzili sobie na papieroska?
              • chateau Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 21:33
                Aha, jednak umiesz pisać bez umiejętności czytania. To przepraszam i zwracam
                honor. Połowiczny analfabetyzm jest rzadki, ale jak widać zdarza się również na FK.
                • nurni.pl Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 21:38
                  To dośc miałki respons.
                  • chateau Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 21:40
                    Skoro zamiast faktów masz tylko domysły, a przeciw single maltowi stawiasz
                    spleśniałe orzechy to nie pozostaje mi nic innego niż życzyć dobrej nocy.
                    • nurni.pl Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 21:48
                      Życzenia od Łaskawego Pana z radością przyjmuję. Skoro zabrakło tego, no jak mu tam, argumentu.

Przyjmuje tym chetniej że moje argumenty skłoniły Łaskawego Pana do poniechania apeli o wy... czy sp... mnie.

To naprawde ładne zachowanie z Twojej strony!
                      • chateau Cóż za obłuda 21.07.10, 21:53
                        Nie sil się na grzeczność, żmijo :-)
                        • nurni.pl Re: Cóż za obłuda 21.07.10, 22:25
                          Czas chyba na wybudzenie z narkozy.

Jestem w sieci od 2001. W tymze roku po raz pierwszy dalem głos na forach GW. Zapytaj Giwi czy pisze nieprawde.

Nie masz do mnie najmniejszego startu przeto nie miałes żadnych argumentów. Rzucałes jakieś hasełka a Twoj dosć kieszonkowy format determinował to że wygłaszałeś slogany a nie argumenty.

Juz widziesz co znaczyło moje "Łaskawy Panie" na Twe dziarskie okrzyki?

Jak bedziesz chciał ze mna wejsc w dyskurs to zapraszam. Ale zbierz najpierw jakies argumenta - moja prośba w tym miejscu: jesli wolno Łaskawego Pana prosić to prosze by nie były zanadto pokraczne.

Zamelduj jesłi "żmija" wymaga czegos ponad Twe siły.
                          • chateau Re: Cóż za obłuda 21.07.10, 22:28
                            Choćbyś w nie wiem jakie słówka ubierał swoje kłamstwa, pozostaną one
                            kłamstwami. Twój staż w sieci świadczy niestety o tobie jak najgorzej, a
                            podpieranie się nim jako argumentem w rozmowie z kimś, o kim mało wiesz jest
                            dość zabawne.
                            • nurni.pl Re: Cóż za obłuda 21.07.10, 22:57
                              chateau napisał:

> Choćbyś w nie wiem jakie słówka ubierał swoje kłamstwa,

Zwracam Łaskawemu Panu uwagę na to że czytelników mogło jakos ominąc wykazanie tychże kłamstw.

Powtarzam po raz koleny: to nie jest chyba specjalnie trudne by wykazać że kłamałem.

Wiecej wiary w siebie! Tymbardziej ze jestem ze starej szkoły Wojciecha: jesli widze argument prawdziwy to jak ten głupi pisze NATYCHMIAST : to prawda. Bo to nic nie kosztuje.

Moze niech Łaskawy Pan spróbuje jakos tam zebrać sie w sobie i sprobuje czegoś nowego. Ot np pisac do rzeczy, wymieniac sie argumentami zamiast sugerować ze ja powinienem przeprosic (kogo i za co?) po czym spi....

Mission impossible ?

Eh... wiecej wiary w siebie - znaczy to w to co mozna powtórzyc za telewizja.
                              • chateau Re: Cóż za obłuda 21.07.10, 23:34
                                Żartujesz sobie chyba. Zarzucasz podobnie jak Macierewicz pani Kopacz kłamstwo w
                                kwestii sekcji robionej przez polskich patomorfologów.

Otóż z ust min. Kopacz nie padło takie stwierdzenie. Twoje, Macierewicza i paru
                                innych osób interpretowanie jakoby jedyną czynnością, jaką wykonują
                                patomorfolodzy jest przeprowadzanie sekcji jest czystą manipulacją.

Pani Kopacz mówiła o identyfikacji ciał, nie wspomniała ani razu o jakiejkolwiek
                                sekcji prowadzonej przez jakiegokolwiek polskiego lekarza. Wbrew temu co
                                wyczytujesz między wierszami.

Ergo - kłamiesz. Przypuszczam, że tak jak Macierewicz - świadomie, bo trudno mi
                                zaakceptować fakt, że nie rozumiesz pisanego tekstu. Skoro kłamiesz świadomie to
                                dalsza dyskusja jest bezcelowa. Zwłaszcza, że bezczelnie odsyłasz ludzi do
                                szukania argumentów na poparcie _twojej_ tezy u wujka google, z twoich
                                wypowiedzi wynika, że lepiej wiesz od Kopacz co chciała powiedzieć. Na dodatek
                                silisz się na jakieś zabiegi erystyczne, w których sensu nie ma, choć czuć
                                wysiłek. Czytać hadko :(
                                • nurni.pl Re: Cóż za obłuda 21.07.10, 23:59
                                  Najpierw pewna uwaga.

Łaskawy Pan udzielil swego responsu w czasie dwa razy dluzszym niz wówczas gdy pisał ze to ja ociagam sie sie z odpowidzią.

Czy ja powinienem w tym miejscu dać publice do zrozumienia ze Łaskawy Pan ma cierpliwosc - ale wyłacznie do siebie?

chateau napisał:

> Żartujesz sobie chyba. Zarzucasz podobnie jak Macierewicz pani Kopacz kłamstwo
                                  > w
                                  > kwestii sekcji robionej przez polskich patomorfologów.

Tak.

> Otóż z ust min. Kopacz nie padło takie stwierdzenie. Twoje, Macierewicza i paru
                                  > innych osób interpretowanie jakoby jedyną czynnością, jaką wykonują
                                  > patomorfolodzy jest przeprowadzanie sekcji jest czystą manipulacją.

W notce która zacytowałem stoi jak byk że sekcja zwłok jest oczywistą oczywistościa przy okazji WSZYSTKICH niezbędnych czynności ktorych wg pani Minister podjeli sie polscy patamorfolodzy. Tak czy siak?

> Pani Kopacz mówiła o identyfikacji ciał, nie wspomniała ani razu o jakiejkolwie
                                  > k
                                  > sekcji prowadzonej przez jakiegokolwiek polskiego lekarza. Wbrew temu co
                                  > wyczytujesz między wierszami.

Aha - rozumiem. Kłamstwo że polscy specjaliści uczestniczyli w RUTYNOWEJ, jak to perorowano, czynnosci jaką jest sekcja zwłok to wina Gazety Wyborczej. Oni uczestniczyli we wszystkim prócz tego najważniejszego. Udało mi sie zrozumieć sens notki nigdy i nigdzie nie prostowanej przez panią minister?

> Ergo - kłamiesz.

No ja tak juz mam. Ktos glupi móglby pomysleć ze to przednia okazja by to WYKAZAĆ. Ake Ty postanowiłes byc mądry inaczej, zapropnowałes dośc pochopnie by czytac ze zrozumieniem. O tym immym co postanowiłes (o banie dla mnie) przez litośc nie wspomne wytrawny dyskutancie.

Przypuszczam, że tak jak Macierewicz - świadomie, bo trudno mi
                                  > zaakceptować fakt, że nie rozumiesz pisanego tekstu. Skoro kłamiesz świadomie t
                                  > o
                                  > dalsza dyskusja jest bezcelowa.

A to czemu?

Zwłaszcza, że bezczelnie odsyłasz ludzi do
                                  > szukania argumentów na poparcie _twojej_ tezy u wujka google,

To nie bezczelność wafelku ale poczucie siły. Cytaty pochodza z Gazety Wyborczej. Napina sie wylacznie ten kto nie nie ma nic prócz napinania sie.
                                  Niech Łaskawy Pan co to chciał mnie zabanować bez wysłuchania jakiś argumntów spróbuje dorosnąć.....

z twoich
                                  > wypowiedzi wynika, że lepiej wiesz od Kopacz co chciała powiedzieć.

Bzdura. Nie odpowiadam w żadem sposób za archiwalny już przekaz w GW.
                                  To chyba pani Kpacz miała wiecej niz pól godziny na sprostowanie. Zwłaszcza ze za przyczyną jakis tzw rodzin od dawna podnosza sie głosy że elementarna pprocedura sekcji zwłok mogła sie nie odbyć po prostu.

Na dodatek
                                  > silisz się na jakieś zabiegi erystyczne, w których sensu nie ma, choć czuć
                                  > wysiłek. Czytać hadko :(

Prawie wspólczuje.....
                                  • chateau 2001 rok??? 22.07.10, 00:08
                                    1. Nie wiesz co to ban.
                                    2. Kłamiesz i próbujesz manipulować.
                                    3. Zachowujesz się arogancko.
                                    4. Nic ciekawego nie wnosisz do dyskusji

Wniosek - zero zabawy, EOT.
                                    • nurni.pl Re: 2001 rok??? 22.07.10, 00:28
                                      Stracies swierszyku okazje na wykazanie tego co buńczucznie zapowiadałes - ze ja kłamię.

Rozumiem okoliczności.

Twa ekspiacja ze pisałes od rzeczy jest mi tak samo potrzebna jak 40 stopniowy upał.

Ze wzgledu na te dośc niezasłuzone fory odejdź i poszukaj sobie istoty wspórodzajowej. Wówczas masz szanse błysnąc czykolwiek tam bądź.

Sie ma!
              • heofon Re: Paranoik Macierewicz kłamie 22.07.10, 11:51
                nurni.pl napisał:

> Co niby znaczy to stwierdzenie wg Łaskawego Pana:
                >
                > "Gdy pojawiły się pierwsze pogłoski o tym, że jakoby czegoś nie dopełniono, pytałam o to polskich lekarzy patologów, KTÓRZY TAM PRACOWALI. Oni zapewniali mnie, że WSZYSTKIE czynności zostały przeprowadzone.
                >
                > Sekcja zwłok jest działaniem OBOWIĄZKOWYM, przeprowadza się ją RUTYNOWO w takic h przypadkach."
                >
                > Czyz nie znaczy ono że w KLUCZOWYM momencie ci którzy tam "pracowali" wychodzil i sobie na papieroska?

Nie wiem, czy wychodzili na papierosa, ale wiem, że ze słów Kopacz nie wynika kto przeprowadzał jakie czynności.

PRACOWALI - nie zdefiniowała zakresu pracy, mogli podawać narzędzia ;-) (jak rozumiałam z wypowiedzi tele Kopacz w tamtym okresie, Polacy nie mogli bezpośrednio uczestniczyć w sekcjach, mogli jedynie być przy nich). OBOWIĄZKOWYM i RUTYNOWYM działaniem sekcja jest, ale wobec ofiary, nie patologa.

A teraz kontratak językoznawczy - jeszcze raz tekst:

"Gdy pojawiły się pierwsze pogłoski o tym, że jakoby czegoś nie dopełniono, pytałam o to polskich lekarzy patologów, którzy tam pracowali. Oni zapewniali mnie, że wszystkie czynności zostały przeprowadzone.
                >
                > Sekcja zwłok jest działaniem obowiązkowym, przeprowadza się ją rutynowo takich przypadkach."

Zauważ, że w obu przypadkach użyta jest strona bierna/forma bezosobowa, które mają cechę wspólną - nie identyfikują jednoznaczeni wykonawcy czynności określonej czasownikiem.

Nie byłoby wątpliwości, gdyby zdanie brzmiało: Oni zapewniali mnie, że przeprowadzili wszystkie czynności.

Ale tak nie brzmiało. Zidentyfikowanie wykonawcy sekcji na podstawie tej wypowiedzi jest po prostu niemożliwe. Jeżeli Kopacz podałaby Macierewicza do sądu, a on powoływałby się na te słowa, to by przegrał.

• marudna.menda Re: Paranoik Macierewicz kłamie 22.07.10, 11:58
                  heofon napisała:

Amen.
                • nurni.pl Re: Paranoik Macierewicz kłamie 22.07.10, 12:49
                  heofon napisała:

> Nie byłoby wątpliwości, gdyby zdanie brzmiało: Oni zapewniali mnie, że przeprow
                  > adzili wszystkie czynności.

Masz sporo racji ale pytanie Wrońskiego jest przecież precyzyjne.

Kopacz odpowiada tak:

"Gdy pojawiły się pierwsze pogłoski o tym, że jakoby czegoś nie dopełniono, pytałam o to polskich lekarzy patologów, którzy tam pracowali. Oni zapewniali mnie, że wszystkie czynności zostały przeprowadzone"

Pani Kopacz powołuję sie na tych samych patomorfologów ktorzy wedle jej słów jedynie na samym początku nie uczestniczyli w pracach:

"Z wielką uwagą obserwowałam pracę naszych patomorfologów
                  przez pierwsze godziny. Pierwsze godziny nie były łatwe i to państwo musicie wiedzieć.Przez moment nasi polscy lekarze byli traktowani
                  jako obserwatorzy tego, co się dzieje.

To trwało może kilkanaście minut, a potem, kiedy założyli fartuchy
                  i stanęli do pracy razem z lekarzami rosyjskimi, nie
                  musieli do siebie nic mówić.

Wykonywali jak fachowcy swoją pracę, z wielkim poszanowaniem ofiar tej katastrofy."

Zatem jedynie przez kilkanaście minut polscy eksperci byli "obserwatorami". Potem mieli stanąć do pracy wespół-wzespół z Rosjanami.

Aż do sekcji zwłok. Czyżby wówczas gremialnie "zdjeli fartuchy"?

Wroński cytując Rogalskiego pyta skąd PEWNOŚĆ że do sekcji zwłok doszło. Kopacz wskazuje na polskich patomorfologów jako ŹRÓDŁO swojej pewności. Pewności że sekcje zostały przeprowadzone. Bo to elementarna czynność.

Dopiero dziś wiemy że polscy patomorfolodzy to trop fałszywy przy okazji pytań o sekcje zwłok.

"Czy to prawda że nie pewności iż po pożarze zabezpieczono teren wokół leśniczówki?"

"Gdy pojawiły się pierwsze pogłoski o tym, że jakoby czegoś nie dopełniono, pytałam o to strażaków, którzy tam pracowali.
                  Oni zapewniali mnie, że wszystkie czynności zostały przeprowadzone. Zabezpiecznie terenu jest działaniem obowiązkowym, przeprowadza się ją rutynowo w takich przypadkach."

Zatem skoro wiemy że strażaków po prostu nie było w czasie owego rutynowego zabezpieczania terenu to powoływanie się na nich jako na ŹRÓDŁO - jest czy nie jest wprowadzaniem w błąd?

• marudna.menda Re: Paranoik Macierewicz kłamie 22.07.10, 13:36
                    Nie bij piany, nurni:

Pierwszym efektem pracy zespołu była konferencja Macierewicza, na
                    której przywołał rozmowę "Gazety" z rzecznikiem Naczelnej Prokuratury
                    Wojskowej płk. Zbigniewem Rzepą. Rzepa pytany, czy polscy
                    prokuratorzy i patomorfolodzy uczestniczyli w sekcjach zwłok ofiar
                    katastrofy, odparł, że nie. Zdaniem Macierewicza stoi to w
                    sprzeczności ze słowami minister zdrowia Ewy Kopacz, która w Sejmie
                    opowiadała o pracy polskich patomorfologów. Macierewicz pytał
                    wczoraj, co Ewa Kopacz "naprawdę widziała" i czy Donald Tusk także
                    został wprowadzony w błąd. Jednak w rzeczywistości Kopacz mówiła w
                    Sejmie 29 kwietnia nie o sekcjach zwłok, lecz o ich identyfikacji.

Więcej...
                    wyborcza.pl/1,75248,8163696,PiS_musi_przelknac_Palikota.html#ixzz0uPTxcFm5
                    • nurni.pl Re: Paranoik Macierewicz kłamie 22.07.10, 15:56
                      Przepraszam, ale po tym jak nazwałeś/aś ofiary "trupami" i podtrzymałeś/aś tę "opinie" wyłączyłeś/aś się z jakiejkolwiek rozmowy ze mną. Zażaleń nie mam zamiaru słuchać.

EOT
                      • marudna.menda Re: Paranoik Macierewicz kłamie 22.07.10, 16:45
                        ;)))
                  • heofon Re: Paranoik Macierewicz kłamie 22.07.10, 19:53
                    Niestety przegapiłam rozmowę z Wrońskim :/

Jak rozumiem, polscy patomorfolodzy rzeczywiście musieli "zdjąć fartuchy", a
                    raczej nie brać aktywnego udziału w sekcji bo na terenie Rosji nie mieli do tego
                    uprawnień.

"Pracowali" w zakresie identyfikacji ofiar, nie ich sekcji.

Co do pewności lub ich braku, to skoro Kopacz z góry mówi, że wie od nich, to
                    jest to relacja pośrednia, a nie bezpośrednia.

Moje pytanie jest takie - skoro to wszystko wiadomo, to dlaczego Macierewicz
                    stawia całą sprawę tak dramatycznie i kategorycznie? Czy nie mógłby powiedzieć,
                    że chce usłyszeć potwierdzenie bezpośrednio, czyli od tych polskich patomorfologów?

(Jeśli w czymś się pomyliłam, to z góry sorry, wiedzę o całym zamieszaniu mam z
                    forum).
      • witek.bis Re: Paranoik Macierewicz kłamie 22.07.10, 09:19
        Minister zdrowia Ewa Kopacz przedstawiła w Sejmie swoje zdanie na
        temat pracy polskich i rosyjskich lekarzy identyfikujących ciała ofiar
        katastrofy prezydenckiego samolotu
    • hrderduch Re: Paranoik Macierewicz kłamie 21.07.10, 20:58
      tnij.org/antoni-macierewicz
      • keram.keram Mam kadr z obrad komisji 21.07.10, 21:10
        www.mynetcologne.de/~nc-waltergu/DieMaerchenbraut/Maerchenbraut02.jpg
    • primasort A co to jest? 21.07.10, 21:07
      6 kadencja, 65 posiedzenie, 2 dzień (29-04-2010)

14 punkt porządku dziennego:
      Informacja bieżąca.
      Minister Zdrowia Ewa Kopacz:

Z wielką uwagą obserwowałam pracę naszych patomorfologów przez pierwsze
      godziny.[...]
      orka2.sejm.gov.pl/Debata6.nsf

Patomorfologia jest nauką stosowaną i podstawową specjalizacją lekarską,
      wykorzystującą szeroki zestaw metod (sekcja zwłok, biopsje, mikroskopia wraz z
      cyfrową analizą obrazu, mikroskopia wirtualna, telemedycyna, cytochemia i
      histochemia, biologia molekularna i in.)
      pl.wikipedia.org/wiki/Patomorfologia

• chateau Re: A co to jest? 21.07.10, 21:12
        Nie brnij dziecino :(

Macierewicz dał ciała. Podłożył się jak jakiś żółciodup, a nie stary wyjadacz.
        Okazało się, że jak wszyscy z PiS jest mocno przereklamowany.
        • primasort Re: A co to jest? 21.07.10, 21:15
          Czytałeś stenogram?
          • marudna.menda Re: A co to jest? 21.07.10, 21:17
            primasort napisała:

> Czytałeś stenogram?

Cytuje go pod spodem. Przeczytaj koniecznie i nie klam.
      • marudna.menda Re: A co to jest? 21.07.10, 21:15
        primasort napisała:

> 6 kadencja, 65 posiedzenie, 2 dzień (29-04-2010)
        >
        > 14 punkt porządku dziennego:
        > Informacja bieżąca.
        > Minister Zdrowia Ewa Kopacz:
        >
        > Z wielką uwagą obserwowałam pracę naszych patomorfologów przez
        pierwsze
        > godziny.[...]
        > orka2.sejm.gov.pl/Debata6.nsf
        >
        Ty z pissu, prawda? Bo klamiesz jak najeta.;((

Pani Marszałek! Panowie Ministrowie! Wysoka Izbo! Wyruszyłam
        do Moskwy następnego dnia po tragedii, w niedzielę.
        Pierwsze
        kroki, razem z ministrem Arabskim i z ministrem Najderem,
        skierowaliśmy przede wszystkim do miejsca, w którym spodziewaliśmy
        się zobaczyć tych, którzy w tej tragicznej katastrofie zginęli.
        Zobaczyliśmy prosektorium, jak również to miejsce, w którym mieli
        dokonywać oględzin zapowiadający swój przyjazd do Moskwy najbliżsi
        zmarłych.

Chcę odpowiedzieć na pytanie, czy warunki, w jakich przechowywano
        ciała i dokonywano oględzin, były godne dla nas wszystkich. Odpowiem:
        tak. Z pełnym szacunkiem i również z wielkim przejęciem potraktowano
        nasz przyjazd i oczekiwano przybycia najbliższych rodzin tych, którzy
        spoczywali właśnie w tym zakładzie medycyny sądowej.

Pojechałam do Moskwy, mając za współpracowników - ale było to też
        wsparcie merytoryczne - przede wszystkim 11 patomorfologów, w tym
        patomorfologów ze specjalizacją z antropologii. Pojechałam do Moskwy
        z technikami kryminalistyki, z psychologami, a także z lekarzami
        udzielającymi pomocy rodzinom, osobom, które jednak mimo wszystko
        traciły zdrowie, a niekiedy ich choroby przewlekłe, w Polsce
        niedające o sobie znać, podczas tego wstrząsu i tej tragedii nagle
        się odzywały. A więc byli lekarze opiekujący się również tymi
        rodzinami. Pojechali z nami także kapłani chcący oddać ostatnią
        posługę tym, którzy w tej katastrofie zginęli.
        • marudna.menda Re: A co to jest?/link 21.07.10, 21:15
          orka2.sejm.gov.pl/Debata6.nsf
          • primasort Re: A co to jest?/link 21.07.10, 21:21
            A ty masz jakiś limit słów do przeczytania dziennie?
            Czytaj do końca leniu!
            • marudna.menda Re: A co to jest?/link 21.07.10, 21:32
              Idz do kata i wstydz sie anal-fabetko.
              • primasort Re: A co to jest?/link 21.07.10, 21:40
                Do kata? To znaczy gdzie?
                Przyznaj, że nie miałeś racji i rozmowę możemy zakończyć.
        • primasort Re: A co to jest? 21.07.10, 21:19
          To masz całość kłaczuchu

Pani Marszałek! Panowie Ministrowie! Wysoka Izbo! Wyruszyłam do Moskwy
          następnego dnia po tragedii, w niedzielę. Pierwsze kroki, razem z ministrem
          Arabskim i z ministrem Najderem, skierowaliśmy przede wszystkim do miejsca, w
          którym spodziewaliśmy się zobaczyć tych, którzy w tej tragicznej katastrofie
          zginęli. Zobaczyliśmy prosektorium, jak również to miejsce, w którym mieli
          dokonywać oględzin zapowiadający swój przyjazd do Moskwy najbliżsi zmarłych.

Chcę odpowiedzieć na pytanie, czy warunki, w jakich przechowywano ciała i
          dokonywano oględzin, były godne dla nas wszystkich. Odpowiem: tak. Z pełnym
          szacunkiem i również z wielkim przejęciem potraktowano nasz przyjazd i
          oczekiwano przybycia najbliższych rodzin tych, którzy spoczywali właśnie w tym
          zakładzie medycyny sądowej.

Pojechałam do Moskwy, mając za współpracowników - ale było to też wsparcie
          merytoryczne - przede wszystkim 11 patomorfologów, w tym patomorfologów ze
          specjalizacją z antropologii. Pojechałam do Moskwy z technikami kryminalistyki,
          z psychologami, a także z lekarzami udzielającymi pomocy rodzinom, osobom, które
          jednak mimo wszystko traciły zdrowie, a niekiedy ich choroby przewlekłe, w
          Polsce niedające o sobie znać, podczas tego wstrząsu i tej tragedii nagle się
          odzywały. A więc byli lekarze opiekujący się również tymi rodzinami. Pojechali z
          nami także kapłani chcący oddać ostatnią posługę tym, którzy w tej katastrofie
          zginęli.

Z wielką uwagą obserwowałam pracę naszych patomorfologów przez pierwsze
          godziny.
          Pierwsze godziny nie były łatwe i to państwo musicie wiedzieć.
          Przez moment nasi polscy lekarze byli traktowani jako obserwatorzy tego, co się
          dzieje. To trwało może kilkanaście minut, a potem, kiedy założyli fartuchy i
          stanęli do pracy razem z lekarzami rosyjskimi, nie musieli do siebie nic mówić.
          Wykonywali jak fachowcy swoją pracę, z wielkim poszanowaniem ofiar tej
          katastrofy. Trzeba było przede wszystkim myśleć o tych, którzy nie spali,
          przyjechali, lecieli samolotem, znaleźli się w obcym kraju, przeżywając swoją
          tragedię i nieszczęście, bo za wszelką cenę chcieli zobaczyć swoich
          najbliższych. Otoczeni opieką psychologów, znieśli trudy całej procedury - tak
          to nazwijmy - z wielką godnością. Ze spotkań odbywanych w hotelu, w którym
          przebywali najbliżsi ofiar, pamiętam, kiedy minister Arabski i ja dziękowaliśmy
          najbliższym, bo im się to należało. Powiem państwu szczerze, że - mimo że jestem
          lekarzem i niejedno w życiu widziałam - nie do końca byłam przygotowana na to,
          co mogę zobaczyć. Wyobraźcie sobie państwo tych, którzy tam przyjechali ze swoim
          nieszczęściem. Dzięki pomocy psychologów i trosce, również naszych lekarzy z
          pogotowia lotniczego, którzy po pierwszym sygnale byli gotowi do wyjazdu z całym
          sprzętem i z kompletem wszystkiego, co potrzebne do ratowania życia i zdrowia,
          ci ludzie to wytrzymali. Jeszcze raz im za to bardzo dziękuję. Oczywiście
          dziękuję tym, którzy nam w tym wszystkim pomagali, szczególnie lekarzom, którzy
          byli tam na miejscu.

Chciałabym na koniec przypomnieć tylko jedną rzecz. To jest ważne i myślę,
          że państwo powinniście o tym wiedzieć. Złożyłam deklarację wtedy, kiedy
          wylatywałam do Moskwy. Powiedziałam: Ani jedno polskie ciało nie zostanie w
          obcym kraju i wszystkie wrócą do Polski. Dlatego też wręcz z optymizmem mówiłam,
          że oprócz oględzin, które stanowią według polskiego prawa metodę do rozpoznania
          najbliższej osoby, badania genetyczne są rzeczą bardzo ważną i należy je
          przeprowadzić ze szczególną starannością i troską. Badania, które odbywały się w
          Moskwie, nie były wyłącznie prowadzone przez specjalistów rosyjskich. Nasi
          polscy genetycy uczestniczyli w tych pracach i spędzali tam po kilkanaście
          godzin dziennie. Byli tam zarówno wtedy, kiedy od rodzin pobierano materiał
          porównawczy do badań genetycznych, jak i wtedy, kiedy te badania analizowano.

Dziś wiem, że dotrzymaliśmy słowa. Dotyczy to nie tylko sprawy ciał, które
          trafiły, jak państwo wiecie, jako ostatnie na nasze lotnisko w liczbie 21
          bodajże w piątek, bo najmniejszy skrawek został przebadany. Gdy znaleziono
          najmniejszy szczątek na miejscu katastrofy, wtedy przekopywano z całą
          starannością ziemię na głębokości ponad 1 m i przesiewano ją w sposób
          szczególnie staranny. Każdy znaleziony skrawek został przebadany genetycznie.
          Dlatego jest ta dzisiejsza informacja i to, co się dzieje na tej sali - szczera
          rozmowa z państwem. Szczególnie wam, bo wy prosiliście o tę informację,
          chcielibyśmy przekazać, że z pełną rzetelnością zabezpieczyliśmy wszystkie
          szczątki, które znaleziono na miejscu wypadku.

Moja dzisiejsza wypowiedź jest jedyną, bo pewnie państwo obserwujecie, że
          nie chodzę do mediów i nie opowiadam o tym. Nie chcę o tym mówić, ale nie
          dlatego że czuję się w tej chwili w mniejszym stopniu politykiem niż dwa
          tygodnie temu, ale przez szacunek dla tych rodzin, dla ich cierpienia, ich
          traumy, którą oni przeżyli podczas tych ostatnich dwóch tygodni. Dzisiaj składam
          państwu deklarację, że to jest jedyna moja wypowiedź w tej sprawie, ponieważ
          państwo prosiliście o tę informację. Wszystkie zabezpieczone szczątki osób,
          które zginęły w katastrofie, trafiły do Polski, a osoby zainteresowane o
          konkretnych nazwiskach tych, których szczątki jeszcze odnaleziono, poinformowano.

O procedurze powie pan minister Boni. Procedura obowiązująca nas w Moskwie,
          jak wydawać by się mogło, nie była finałem, bo uwieńczenie tego stanowiła
          rozmowa z rodzinami, które już wróciły do Polski. Dlatego też mogę powiedzieć
          tylko jedno: Podziwiam ludzi, którzy tam byli, mimo wielkiej troski i wielkiego
          smutku zachowali się wyjątkowo dzielnie, i za to należą im się słowa uznania.
          To, co robi rząd w tej chwili, co robicie wy państwo, politycy, dla tych rodzin
          dzięki swojej postawie i zachowaniu, komentarzom w tej sprawie, jest wyrazem
          pełnego i najwyższego szacunku dla tych osób, nie tylko zmarłych, ale i tych,
          które pozostały, ich najbliższych. Szacunek okazujemy również poprzez dzisiejszą
          debatę. Dotrzymam słowa, tak jak zrobiłam to wtedy, kiedy wyjeżdżałam do Moskwy.
          To jest jedyna moja wypowiedź w tej sprawie dla mediów. Prosiłabym państwa,
          żebyście uszanowali moją decyzję.

Teraz proszę pana ministra Boniego o przekazanie informacji, w jakiej formie
          docierały wiadomości do rodzin, najbliższych, jeśli chodzi o szczątki, które
          zostały zidentyfikowane w Moskwie. Dziękuję bardzo. (Oklaski)
          • marudna.menda Re: A co to jest? 21.07.10, 21:21
            No wlasnie, klamczuchu. Nie ma nic o sekcji zwlok.
            • primasort Re: A co to jest? 21.07.10, 21:26
              Tekst za długi dla ciebie jak widzę...
              Mówi pani Kopacz o pracy patomorfologów. Mówi.
              Czym się zajmuje patomorfologia poszukaj sobie sam(wcześniej podałam link).

• marudna.menda Re: A co to jest? 21.07.10, 21:31
                Co to ma za znaczenie? Widac potrzebowala ich uslug w innych celach niz
                te opisane w wiki,klamczuszku.
                • primasort Re: A co to jest? 21.07.10, 21:37
                  Jeszcze raz
                  "Z wielką uwagą obserwowałam pracę naszych patomorfologów przez pierwsze
                  godziny. Pierwsze godziny nie były łatwe i to państwo musicie wiedzieć.
                  Przez moment nasi polscy lekarze byli traktowani jako obserwatorzy tego, co się
                  dzieje. To trwało może kilkanaście minut, a potem, kiedy założyli fartuchy i
                  stanęli do pracy razem z lekarzami rosyjskimi, nie musieli do siebie nic mówić.
                  Wykonywali jak fachowcy swoją pracę, z wielkim poszanowaniem ofiar tej
                  katastrofy"

Myślisz, że patomorfolodzy w fartuchach, z lekarzami rosyjskimi dokonywali
                  identyfikacji ciał?
                  Pani Kopacz nie zna znaczenia słowa patomorfolog?
                  • marudna.menda Re: A co to jest? 21.07.10, 21:43
                    primasort napisała:

> Jeszcze raz
                    > "Z wielką uwagą obserwowałam pracę naszych patomorfologów przez
                    pierwsze
                    > godziny. Pierwsze godziny nie były łatwe i to państwo musicie
                    wiedzieć.
                    > Przez moment nasi polscy lekarze byli traktowani jako obserwatorzy
                    tego, co się
                    > dzieje. To trwało może kilkanaście minut, a potem, kiedy założyli
                    fartuchy i
                    > stanęli do pracy razem z lekarzami rosyjskimi, nie musieli do
                    siebie nic mówić.
                    > Wykonywali jak fachowcy swoją pracę, z wielkim poszanowaniem ofiar
                    tej
                    > katastrofy"
                    >
                    > Myślisz, że patomorfolodzy w fartuchach, z lekarzami rosyjskimi
                    dokonywali
                    > identyfikacji ciał?
                    > Pani Kopacz nie zna znaczenia słowa patomorfolog?

Ale co to ma za znaczenie? Bylas tam? Znasz ktoregos z tych
                    lekarzy,ze sie wyrazasz z takim przekonaniem o ich pracy w Moskwie z
                    pania Kopacz? Na kolana i modl sie o przebaczenie swojego pana b., bo
                    nie klam to jedno z przykazan,nie,klamczucho?
                    • primasort Re: A co to jest? 21.07.10, 21:50
                      W wątku chodzi o to, czy Pani Kopacz mówiła to w Sejmie, czy nie mówiła.
                      Są stenogramy świadczące o tym, że mówiła o pracy patomorfologów.

Co według ciebie robili polscy patomorfolodzy i lekarze rosyjscy ze zwłokami na
                      oczach pani Kopacz?
                      • marudna.menda Re: A co to jest? 21.07.10, 22:03
                        No,ale to nie jest tematem watka,anal-fabetko. Porozmawiaj z pania
                        Kopacz na ten temat,jesli masz z tym jakis osobisty problem.
                        • primasort Re: A co to jest? 21.07.10, 22:11
                          Watka?

To teraz na temat: mówiła, czy nie mówiła?
                          • marudna.menda Re: A co to jest? 21.07.10, 22:14
                            Miala lekarzy, z ktorymi leciala do Moskwy badac i identyfikowc trupy
                            powypadkowe. Macierewicz twierdzi,ze mowila o sekcji zwlok. Nie mowila.
                            • primasort Re: A co to jest? 21.07.10, 22:17
                              Mówiła, o czym świadczy stenogram posiedzenia Sejmu.
                              Może źle użyła słowa patomorfolog, ale tak właśnie powiedziała.

• marudna.menda Re: A co to jest? 21.07.10, 22:19
                                Bredzisz. eot
                                • primasort Re: A co to jest? 21.07.10, 22:21
                                  Bez żalu EOT:)
    • chateau Swoją drogą 21.07.10, 21:35
      Stawiać taki zarzut akurat Kopacz, której ministerialnym obowiązkiem nie jest
      identyfikacja ciał ofiar katastrofy to trzeba być mendą ludzką.
      • primasort Re: Swoją drogą 21.07.10, 21:43
        A w którym momencie, gdzie i kto stawia Kopacz taki zarzut?
        • chateau Re: Swoją drogą 21.07.10, 21:49
          Pisząc "taki zarzut" chodziło mi o zarzut stawiany przez Macierewicza, czyli o
          rzekome kłamstwo Kopacz.

Nie jest moją winą, że Macierewicz albo nie rozumie tekstu, który cytował, albo
          jest cynicznym kłamcą. Że nie wierzę w problemy ze zrozumieniem już pisałem.

Notabene stawianie tak absurdalnych zarzutów ma dużo efektów ubocznych. M.in.
          osłabia wiarygodność zespołu parlamentarnego i tak naprawdę utrudnia wychwycenie
          ewentualnych nieprawidłowości. Bo zamiast rzeczowej pracy pan przewodniczący
          zajmuje się mniemanologią stosowaną i pospolitym oszczerstwem.
          • primasort Re: Swoją drogą 21.07.10, 21:58
            "Szef PiS-owskiego zespołu parlamentarnego ds. katastrofy smoleńskiej ogłosił,
            że natknął się na "szokujące rozbieżności" dotyczące pracy polskich specjalistów
            po katastrofie pod Smoleńskiem. Chodzi o to, czy polscy lekarze brali udział w
            sekcjach zwłok. Antoni Macierewicz cytował sejmowe wystąpienie Ewy Kopacz, która
            - według niego - mówiła w Sejmie, że nasi specjaliści uczestniczyli w sekcjach.
            Sprawdziliśmy. Nie mówiła"

Kopacz w Sejmie mówiła o pracy polskich patomorfologów
            • marudna.menda Re: Swoją drogą 21.07.10, 22:10
              www.patologiacmkp.fedor.pl/patologiacmkp/
              • primasort Re: Swoją drogą 21.07.10, 22:13
                Jest tu gdzieś o identyfikacji ciał?
                • marudna.menda Re: Swoją drogą 21.07.10, 22:15
                  Nie,ale jest (chyba) dokladnie wszystko o patomorfologii. Gdybys nie
                  byla anal-fabetka dopowiedzialabys sobie reszte.
            • chateau Re: Swoją drogą 21.07.10, 22:15
              Bosz, co za tępota.

Praca patomorfologów != przeprowadzanie sekcji. Nie wiem na jakim etapie
              edukacji uczą obecnie logiki i działań na zbiorach, ale polecam.

Jak przeczytasz o pracy strażaków też skojarzysz wyłącznie z jeżdżeniem dużym,
              czerwonym samochodem na sygnale?
              • primasort Re: Swoją drogą 21.07.10, 22:21
                Tak wynika z wypowiedzi pani Kopacz.

To jest zwykła kobitka i mówi prostym językiem. Nie trzeba się domyślać, co
                miała na myśli:)
                • chateau Re: Swoją drogą 21.07.10, 22:30
                  I tej wersji się trzymaj, bo "nikt nam nie wmówi, że czarne jest czarne."
      • karbat Re: Swoją drogą 21.07.10, 21:44
        identyfikacja cial - tak .

co miala stwierdzic sekcja zwlok ? , ze zgineli w wypadku
        komunikacyjnym , ....
        a moze od strzalow z pistoletow .

wielu mysli tym na czym powinni siedziec .
    • pierwszy_syndyk_iv_rp Maciora już mąci i przekręca 21.07.10, 22:21
      To jest po porstu porażające, że taki debil jest w Sejmie.
    • rydzyk_smigly Wystąpienie Kopacz w Sejmie, 29.04.10 21.07.10, 22:32
      Tekst linka

Kopacz o pracach patomorfologów przy identyfikacji zwłok:

Minister zdrowia Ewa Kopacz poinformowała w Moskwie, że do godziny 10 czasu
      polskiego zidentyfikowane zostały 64 ciała Ofiar katastrofy polskiego
      samolotu prezydenckiego. Grupa około 20 osób podejmuje kolejną próbę
      rozpoznania krewnych. - Do przyszłej środy mają zostać zakończone badania
      genetyczne ciał Ofiar - powiedziała Kopacz. Oczekiwanie na wyniki minister
      usprawiedliwiała zasobem rosyjskich "sił przerobowych" działających w tej
      kwestii.

Rosjanie tłumaczą czas oczekiwania chęcią jak najdokładniejszego wykonania
      badań, tak by nie było już żadnych wątpliwości.

- Jesteśmy w trakcie pracy, więc jest duże prawdopodobieństwo, że jeszcze
      dziś uda nam się rozpoznać siedem ciał. Są rodziny, w tej chwili pracujemy
      z patomorfologami z Polski i patomorfologami miejscowymi - powiedziała
      Kopacz dziennikarzom przed moskiewskim Biurem Ekspertyz Sądowych.

Identyfikacja genetyczna ofiar, która się tam odbywa ma się zakończyć do
      przyszłej środy. Ewa Kopacz podkreśliła jednak, że i ten termin może się
      zmienić, bo wszystkim zależy na bardzo dokładnych badaniach.

Tekst linka
      • marudna.menda Re: Wystąpienie Kopacz w Sejmie, 29.04.10 21.07.10, 22:33
        No przeciez caly czas sie o tym mowi,ale te macierewki nic nie
        zalapujom.
      • pierwszy_syndyk_iv_rp To co robi Maciora jest porażające nt 21.07.10, 22:40
        • rydzyk_smigly Kłamstwa majuskułą, ewentualne sprostowanie 21.07.10, 22:59
          petitem, po roku czasu i stukrotnych odwołaniach się do sądu. W tym
          maciorowym szaleństwie pod baldachimem prezesa jest metoda na ciemnego,
          pisowskiego luda.
          • pierwszy_syndyk_iv_rp Re: K³amstwa majusku³±, ewentualne sprostowanie 21.07.10, 23:36
            rydzyk_smigly napisał:

> petitem, po roku czasu i stukrotnych odwołaniach się do sądu. W tym
            > maciorowym szaleństwie pod baldachimem prezesa jest metoda na ciemnego,
            > pisowskiego luda.

Dokładnie, jak kłamią to głośno w świetle kamer, jak odszczekują to cichutko,
            tak, żeby nikt nie wiedział i żeby z kłamstwa, jak najwięcej zostało.

P.S.
            Maciora może kłamać bezkarnie, bo jako urzędnik państwowy ma żółte papiery i nie
            odpowiada za nic.

• nnike Ktoś tu gada sam ze sobą 22.07.10, 00:10
      Mam tylko wątpliwości, nurni.pl z chateau czy odwrotnie ;)
    • wikul Re: Paranoik Macierewicz kłamie 22.07.10, 01:46
      keram.keram napisał:

Co w tym dziwnego ? Dziwne by było gdyby mowił prawdę. To zawodowy
      klamca. Tylko Kurski lub sam Prezes mogliby z nim rywalizować.
      • forelle15 Re: Paranoik Macierewicz kłamie 22.07.10, 09:25
        Macierewicz to najlepszy polityk jakiego Polska powojenna wydała, Komorowski z
        Tuskiem i resztą lizodupów (Niesiołowski, Palikot, Gugała itd )czyli TW nie są
        warci wiązania mu butów, cały ten dwór Tuska składający się z PRLowskiej
        agentury na czele z Bolkiem wywołuje mdłości
        • marudna.menda Re: Paranoik Macierewicz kłamie 22.07.10, 09:54
          forelle15 napisał:

Wlasciwie nie wiadomo po co byl dysydentem za komuny. Sprawdzilby sie
          zarowno za Gomulki, jak i za Gierka, gdyby tylko dano mu gabinet w MSW.
    • zbysio45 Re: Paranoik Macierewicz kłamie RE: moze to jest 22.07.10, 10:16
      prawda?Pan Macierewicz wygral wszystkie procesy w sprawie likwidacji
      WSI.Media klamia i opluwaja tego czlowieka ktory ma duze zaslugi w
      likwidacji siatek szpiegowskich KGB,GRU i RSF w Polsce.
    • ukos Nie kłamie 22.07.10, 10:19
      keram.keram napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8163140,Macierewicz_tropi_katastrofe__Szokujace_rozbieznosci_.html?v=1&obxx=8163140&order=najfajniejsze&page=2
      On to wypowiada z najgłębszym przekonaniem. Właśnie dlatego paranoik.
    • that_monkey_in_red Re: Patomorfologia 22.07.10, 16:41
      "Patomorfologii nie powinno mylić się z medycyną sądową (ang. forensic
      pathology), która w Polsce jest odrębną dyscypliną medyczną i mimo podobieństwa
      metod (m.in. badania pośmiertne i histopatologiczne) ma zasadniczo odmienne cele."

w smolensku przy sekcji zwlok byl obecny polski prokurator...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka