filate-lista 07.08.10, 14:27 “To zaprzysiężenie było wynikiem śmierci mojego brata”- rzekł Jarosław. Więc gdyby wygrał wybory, to jego zaprzysiężenie nie byłoby wynikiem smierci brata ? Czy to oznacza nie przyszedłby na swoje zaprzysiężenie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
8macek Re: Zagadka logiczna 07.08.10, 14:59 to czy warto analizować wypowiedzi chorego psychicznie? analizą werbalizacji uczuć jarosława kaczyńskiego powinni zajmować się psychiatrzy. czy innym jest komentowanie tych werbalizacji a czym innym ich analizowanie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
1normalny_czlowiek Chodziło o tego,który opluwał bezpodstawnie LK 07.08.10, 14:34 filate-lista napisał: Czy to oznacza nie przyszedłby na swoje zaprzysiężenie ? ---> a nie o bezpośrednią przyczynę przyspieszonego terminu zaprzysiężenia. JK nie opluwał a więc by przyszedł, proste? :) Odpowiedz Link Zgłoś
filate-lista Re: Chodziło o tego,który opluwał bezpodstawnie L 07.08.10, 14:45 przepraszam, ale to nie jest wątek dla Ciebie. Weź załóż coś o tym, że Tusk winien mgły smoleńskiej czy coś w tym guście. Odpowiedz Link Zgłoś
trzecikot Re: Zagadka logiczna 07.08.10, 14:40 Kwestia akcentu - Jarosław zdaje się położył akcent na słowie to, a to to wyklucza wszelkie spekulacje, gdyż jednoznacznie sprowadza cały ciężar wypowiedzi na osobę zaprzysiężoną. Spróbujmy -w ramach etiudy - przestawić akcent na pozostałe słowa: zaprzysiężenie - oznaczałoby podważenie powagi/ważności/znaczenia tego rytuału, było - oznaczałoby poniekąd słuszne przekonanie o związku przyczynowo skutkowym między katastrofą a rytuałem, wynikiem - oznaczałoby świadome działanie określonych sił z wiadomych kręgów, które wywołało w/w związek przyczynowo-skutkowy, śmierci - oznaczałoby ogrom tragedii, jaka dosięgła rodaków, mojego - oznaczałoby zupełnie nieuzasadnione podejrzenia co do osobistych pobudek działania kandydata na prezydenta, brata - oznaczałoby naiwne użycie argumentum ad misericordiam Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj to idiota-zupełnie mu już odbiło 07.08.10, 14:43 filate-lista napisał: > “To zaprzysiężenie było wynikiem śmierci mojego brata”- rzek > ł Jarosław. > Więc gdyby wygrał wybory, to jego zaprzysiężenie nie byłoby wynikiem smierci > brata ? Czy to oznacza nie przyszedłby na swoje zaprzysiężenie ? Odpowiedz Link Zgłoś