Dodaj do ulubionych

Prof. M. Kamiński ostro o 11 listopada i o lewicy

20.11.11, 15:36
Mówienie o zagrożeniu ONR-owskim we współczesnej Polsce to jakiś nonsens. Środowisko lewicy usiłuje sobie stworzyć chochoła, żeby móc z nim walczyć – mówi socjolog Antoni Z. Kamiński

" Ruchy radykalnie lewicowe, jak i – coraz częściej – te mainstreamowe dążą do tego, by zakonserwować prawą część społeczeństwa. Muszą to robić, aby uzasadnić swoją własną społeczną przydatność. Temu służy konsekwentne przyprawianie polskiemu społeczeństwu gęby, które zaczęło się już w 1989 roku. Wmawia się nam, że to społeczeństwo jest ciemne, pełne kompleksów, wrogie dla Żydów, gejów, nietolerancyjne itd. Niewątpliwie takie elementy w polskim społeczeństwie występują, tak jak występują w każdym innym. Nie widzę jednak u nas nic takiego, co kazałoby mi stwierdzić, że Polacy są pod tym względem inni, gorsi od Francuzów, Niemców czy Amerykanów."

www.rp.pl/artykul/9133,756217-Lewica--faszysci-i-antyfaszysci---Antoni-Kaminski.html?p=2

Jest w tym dużo prawdy - opisywany mechanizm kojarzy mi się z "hodowaniem" i dopieszczaniem PiSu przez Platformę, która świetnie wie, że w ogromnej mierze swoją pozycję zawdzięcza właśnie obecności PiS... ;-)
Obserwuj wątek
    • oficjalny_ateista Co ty ? Bydło faszystowskie popierasz ? 20.11.11, 17:28
      Widziałeś co się działo na Placu Konstytucji w Warszawie 11 listopada br ?
      Mam tę przewagę, że widziałem na własne oczy i musiałem z dzieckiem uciekać.
      • indeed4 Ależ skąd - bydło lewackie. 20.11.11, 17:42
        www.newsweek.pl/swiat/antifa--wrogowie-systemu-w-natarciu,79429,1,1.html
        • wielkur A ty jesteś zwolennikiem złodziei i oszustów ? 21.11.11, 08:46
    • venus99 Re: Prof. M. Kamiński ostro o 11 listopada i o le 20.11.11, 17:37
      Wmawia się nam, że to społeczeństwo jest ciemne, pełne kompleksów, wrogie dla Żydów, gejów, nietolerancyjne itd
      a to kawalarze,o tym,że w Ameryce murzynów biją to nic nie mówią.
    • anarchy.intheue "wyhodowali" hamas i teraz nie mogą dac sobie rady 20.11.11, 17:41
      kto dołki kopie ten sam w nie wpada.
    • cwiercinteligentzpis Ale to MY jesteśmy Chrystusem Narodów 20.11.11, 17:43
      a nie Francuzi, Niemcy, Amerykanie ...., panie profesorze.

indeed44 napisał:

> Nie widzę jednak u nas nic takie
      > go, co kazałoby mi stwierdzić, że Polacy są pod tym względem inni, gorsi od Fra
      > ncuzów, Niemców czy Amerykanów."
      • indeed4 I dlatego tak się z Zydami nie lubimy 20.11.11, 17:55
        bo wciąż nas usiłują przekonywać, że w tej konkurencji to im się należy palma pierwszeństwa :-D

A wracając do tematu - jak się nie ma pomysłu na sensowny, dobrze opracowany prosocjalny program, to się wymyśla takie hocki klocki, czy inne rozdawanie jabłek pod fabrykami...
        • venus99 Re: I dlatego tak się z Zydami nie lubimy 20.11.11, 17:58
          my...to znaczy kto?ty i reszta narodowych prawiczków oraz naziole?
          • indeed4 Noooo... 20.11.11, 18:06
            ty i reszta narodowych prawiczków oraz naziole, why not.

www.pardon.pl/artykul/10824/hitler_mial_racje_tak_skanduja_zydzi_zobacz
            • venus99 Re: Noooo... 20.11.11, 18:11
              sam widzisz jak traktuje się ludzi szkodzących tak jak ty własnemu panstwu.
              • indeed4 Re: Noooo... 20.11.11, 18:27
                I tak jak ty własnemu...
        • cwiercinteligentzpis Twoja teza jet tyle warta co gówna gołebii w 20.11.11, 18:17
          Krakowie.
          Gdyby tak był to Niemcy i Żydzxi wręcz by się uwielbiali więc
          w końcu lat 30 ubiegłego wieku wspólnie podbiliby Świat.

indeed4 napisał:

> bo wciąż nas usiłują przekonywać, że w tej konkurencji to im się należy palma p
          > ierwszeństwa :-D
          • indeed4 Niemcy uważali się za naród wybrany 20.11.11, 18:32
            albo za Chrystusa narodów? A to ci, moja ty gołębico intelektu, ciekawostka.,.
        • zoil44elwer Re: I dlatego tak się z Zydami nie lubimy 21.11.11, 08:35
          Naród izraelski jest najbardziej nielubianym narodem na świecie.Czyli Polacy są tacy sami jak inne narody w swym stosunku do Żydów.
    • mariner4 A kto to jest? I dlaczego ma być 20.11.11, 18:03
      autorytetem?
      A jak profesor Zieliński uważa inaczej, to komu wierzyć?
      M.
      • indeed4 Politolog, socjolog, prof. PAN 20.11.11, 18:14
        i b. szef Transparency International Polska - myślę, że zna się trochę na rzeczy, na pewno lepiej niż większość z nas

www.se.pl/wydarzenia/opinie/prof-antoni-kaminski-oczywisty-konflikt-interesow_153290.html
        • venus99 Re: Politolog, socjolog, prof. PAN 20.11.11, 18:18
          b.szef - nic dziwnego.z takim postrzeganiem rzeczywistości.
        • cwiercinteligentzpis Re: Politolog, socjolog, prof. PAN 20.11.11, 18:30
          indeed4 napisał:

> i b. szef Transparency International Polska - myślę, że zna się trochę na rzecz
          > y, na pewno lepiej niż większość z nas
          >
          > www.se.pl/wydarzenia/opinie/prof-antoni-kaminski-oczywisty-konflikt-interesow_153290.html

Zasłyszana rozmowa w widzie, w które spotkało się dawno nie widzących się 2 kumpli.

- Cześć Stary co słychać, co robisz?
          - Nic ciekawego, mam prywatna firmie i ciężko haruje ...
          - A co słychać u Twojej żony, co ona robi?
          - Nic, pracuje w PAN.
    • trevik Oczywiście, że tak 20.11.11, 18:04
      To jest identycznie jak z sytuacją PiS-PO. W kampanii 2007 PiS w pewnym momencie zauważył, że PO ma zbyt duże poparcie i mogą stracić władzę. Aby zdeprecjonować PO i Tuska Kaczyński wykorzystując wpływy w TVPiS urzadził sobie debatę z Kwaśniewskim - drugi w sondażach debatował wtedy z trzecim...

Ten numer wtedy nie wyszedł, PO wygrało, ale mechanizm jest znany i wykorzystywany. PiS jest paliwem dla PO, ale Palikot czeka.... czeka, aż PiS ( i trochę PO) będzie paliwem dla jego ruchu a RP nie ma ochoty nawet zauważać SLD...

T.
      • indeed4 Re: Oczywiście, że tak 20.11.11, 18:26
        Pełna symbioza - na moje oko PiS i PO od dawna są dogadani ;-)

Tak czy tak, faktem jest, że święto 11 listopada po raz kolejny zamieniło się w burdy uliczne dzięki lewicy, bo jeden marsz, zamiast normalnie, cywilizowanie przepuścić obok drugi, rozsiadł się na ulicy i zaczął rozróby, przy wspomaganiu lewackiej chuliganerii. Taka to właśnie jest u nas kultura ...
        • venus99 Re: Oczywiście, że tak 20.11.11, 18:33
          gdyby Polska była cywilizowanym krajem to nigdy nie zobaczylibysmy na ulicach bandytów stadionowych i popłuczyn po Adolfie.
          • indeed4 Re: Oczywiście, że tak 20.11.11, 18:40
            Polska jest tak samo cywilizowanym krajem jak każdy inny, więc proszę bez głupot histerii.

www.polskatimes.pl/aktualnosci/360300,francja-jest-najbardziej-niebezpiecznym-dla-zydow-krajem-w,id,t.html
            • venus99 Re: Oczywiście, że tak 20.11.11, 18:52
              oceniając stopień tolerancji dla narodowej hołoty,kiboli i post nazistów Polska NIE JEST cywilizowanym krajem.
              • indeed4 Obawiam się, że stopień tolerancji 20.11.11, 18:59
                dla wszelkiej, również prokomunistycznej lewackiej hołoty, mamy DOKŁADNIE taki sam jak w innych cywilizowanych krajach i nie różnimy się od nich w tych kwestiach.

"Wmawia się nam, że to społeczeństwo jest ciemne, pełne kompleksów, wrogie dla Żydów, gejów, nietolerancyjne itd. Niewątpliwie takie elementy w polskim społeczeństwie występują, tak jak występują w każdym innym. Nie widzę jednak u nas nic takiego, co kazałoby mi stwierdzić, że Polacy są pod tym względem inni, gorsi od Francuzów, Niemców czy Amerykanów."
                • venus99 Re: Obawiam się, że stopień tolerancji 20.11.11, 19:33
                  różnicie się,znacznie się różnicie niestety ale Białoruś na was czeka.
                  • indeed4 Niestety, dziadku - nie... 20.11.11, 19:37
                    MICHAELSCHUDRICH, naczelny rabin Polski - Okazuje się, że rozpowszechnione na świecie stereotypy są całkowicie nieprawdziwe. Kraje, które kojarzą się z antysemityzmem, czyli niestety również Polska, w rzeczywistości wcale takie nie są. Antysemickie zachowania występują natomiast na liberalnym, wolnym Zachodzie. Świat cały czas się zmienia i to, co było rzeczywistością 80 lat temu, dziś jest tylko wspomnieniem.

7dni.wordpress.com/2006/11/21/antysemityzm-w-polsce-i-na-swiecie/
                    • venus99 Re: Niestety, dziadku - nie... 20.11.11, 19:43
                      już Goebbels mawiał,że każdy ma swojego jednego,porządnego Żyda.ty wybrałeś naczelnego rabina.niezły pomysł.
                      • indeed4 Re: Niestety, dziadku - nie... 20.11.11, 19:55
                        Nic nie musiałem, bo miałem, chrzestną Żydówkę, kochaną panią Nelę :-) Ech, gdyby żyła, to by ci dopiero powiedziała, co myśli o chuliganerii, która sobie 11 listopada urządziła ustawki w centrum miasta :-P
                        • venus99 Re: Niestety, dziadku - nie... 20.11.11, 19:56
                          sam widzisz-p.Nela,podobnie jak ja też nie lubiła kiboli i nazioli z ONR.
                          • indeed4 Re: Niestety, dziadku - nie... 20.11.11, 20:20
                            A i tu się zdziwisz, bo byś se z nią nie pogadał - jej brat walczył pod Monte Cassino, ojciec w czasie I wojny też w jakichś oddziałach polskich, kiedyś pamiętałem nazwę, teraz już zapomniałem. Nie przypominam sobie, żeby specjalnie przepadała za komunistami, albo naziolami
                • ave.duce Re: Obawiam się, że stopień tolerancji 20.11.11, 19:52
                  indeed4 napisał:

> "Wmawia się nam, że to społeczeństwo jest ciemne, pełne kompleksów, wrogie dla
                  > Żydów, gejów, nietolerancyjne itd. Niewątpliwie takie elementy w polskim społec
                  > zeństwie występują, tak jak występują w każdym innym. Nie widzę jednak u nas ni
                  > c takiego, co kazałoby mi stwierdzić, że Polacy są pod tym względem inni, gorsi
                  > od Francuzów, Niemców czy Amerykanów."

A w Darfourze dzieci mrą jak muchy. U nas lepiej, hurra!

Masz nowego guru? Tyż piknie indeed.

3mka.
                  • indeed4 Re: Obawiam się, że stopień tolerancji 20.11.11, 20:31
                    Zawsze są lepsi i gorsi, ale dobrze wiedzieć, że jednak nie jest się tym najgorszym, jak to chcą widzieć inni ;-) Facet pisze mądrze, przeczytaj artykuł, zrozumiesz, kto de facto przyczynia się do wzmacniania ruchów faszystowskich po prawej stronie, nie byłbym taki pewny, czy taka taktyka lewicy to rozsądna droga.
                    • ave.duce Re: Obawiam się, że stopień tolerancji 20.11.11, 20:39
                      Przecież ZANIM odpisałam, przeczytałam.
                      Nie przekonują mnie ani jego, ani Twoje (powtarzane za nim) argumenty.
                      Nikt nie wmawia nikomu, że CAŁE "społeczeństwo jest ciemne, pełne kompleksów, wrogie dla Żydów, gejów, nietolerancyjne itd.". To brednie.
                      • indeed4 Re: Obawiam się, że stopień tolerancji 20.11.11, 20:45
                        Akurat, a venus to dlaczego mnie u góry zwyzywał od nazioli?! My zawsze jesteśmy te czarne owce, ci najgorsi z całego osiedla, już nie mów, że nie...
                        • ave.duce Re: Obawiam się, że stopień tolerancji 20.11.11, 20:49
                          Ciebie? Może pamięta to, co wypisywałeś nt. Grossa? W tym temacie tez byłeś zgodny z guru A. Kamińskim ;)

akaminski.salon24.pl/287011,zapluty-karzel-reakcji
                          • indeed4 Re: Obawiam się, że stopień tolerancji 20.11.11, 21:02
                            A ty jesteś zgodna z guru Grossem? Rozumiem, że zgadzasz się z tezami Grossa, że społeczeństwo polskie masowo mordowało Żydów i tezami jak te niżej Kamińskiego...

"Rewizjonistyczna" interpretacja historii okresu wojny w Polsce jest bliska propagandzie lat stalinizmu i bodaj nie jest to przypadek. Wtedy "Armia Krajowa była zaplutym karłem reakcji", "nie walczyła z Niemcami, lecz stała z bronią u nogi"; społeczeństwo polskie, z wyjątkiem lewicy, miało kolaborować z okupantem; II Rzeczpospolita była krajem faszystowskim, itp. Dodajmy do tego odpowiedzialność Polaków za eksterminację ludności żydowskiej i obraz jest pełny. Jeśli zaś Polacy nie brali w niej bezpośredniego udziału, to na tej zbrodni skorzystali materialnie. Nasz "rewizjonizm" powiela jednym słowem propagandę stalinowską. Na mocy takich zarzutów komunistyczne władze więziły i mordowały dziesiątki tysięcy żołnierzy i działaczy polskiego podziemia."
                            • indeed4 Re: Obawiam się, że stopień tolerancji 20.11.11, 21:05
                              Sorry, kontynuacja jutro, bo mam trochę ważnych spraw i muszę się przygotować ;-)

Narka.
                            • ave.duce Re: Obawiam się, że stopień tolerancji 20.11.11, 21:07
                              Nie miejsce tu na powrót do Grossa.
                              Dałam to wyłącznie jako możliwe uzasadnienie Twoich pretensji do Venusa.

Tezy Kamińskiego o tym, że ONR - upraszczam! - niczym nie grozi, są - wg mnie - błędne. W dodatku chciałabym się mylić.

Narka!
        • trevik Re: Oczywiście, że tak 21.11.11, 07:39
          > Pełna symbioza - na moje oko PiS i PO od dawna są dogadani ;-)

Chyba jednak nie. Raczej zauważyli, że ten układ przynosi im najwięcej korzyści - PO atakuje PiS, PiS atakuje PO, każdy robi to w stylu jaki najlepiej działa na ich elektrorat - PiS wali młotem liberalizmu i rozdziera szaty nad ojczyzną a PO rozposciera czarne wizje z przedstawieniem PiSu jako bandy ciemniaków popieranych przez biedotę.

Dlaczego zniknęło SLD? Bo Kaczyński z Tuskiem nie byli takimi debilami, jak politycy lat '90 i zamiast rozdzierać szaty i urządzać szopkę po prostu SLD ... przestali zauważać ... ;-)

Dlaczego pojawił się Palikot? Bo media zwracają na niego uwagę a Kaczyński go aprecjonuje atakując.

Kaczyński nie robi tego przypadkiem - celem jest deprecjacja PO aby osłabić tą partię. Dlatego ta szopka Palikotem-Kaczyński w tej chwili trwa...

Jedna sprawa zostaje: ten numer nie jest specjalnie skuteczny gdy robi go drugi z trzecim. Kaczor powinien to już wiedzieć. Ten numer wychodzi jak jedną ze stron jest pierwszy... a pierwszy? Pierwszy korzysta ze drugi z trzecim się żrą i przedstawia obu jako oszołomów przy którym to tylko pierwszy nadaje się do rządzenia państwem,

T.
    • ave.duce Prof. M. jak... miłość? ;) bt. 20.11.11, 20:25
      • indeed4 Re: Prof. M. jak... miłość? ;) bt. 20.11.11, 20:35
        Antoni! U nas te wszystkie Kamińskie zawsze na M., dlatego mi się popier_myliło, przepraszam pana profesora
        • ave.duce Re: Prof. M. jak... miłość? ;) bt. 20.11.11, 20:40
          Pan profesor na pewno wybaczy swemu pilnemu uczniowi.
          • srul Re: Prof. M. jak... miłość? ;) bt. 20.11.11, 20:57
            Szczególnie humorystycznym akcentem była bratnia wizyta bandziorów z Niemiec, którzy nawet przez Der Spiegel traktowani są jak kryminaliści. A u nas przez zatęchłą lewiznę jak niemal hufce niebieskie.
            Przypominało to wyprawe eskimosów do Kenii w poszukiwaniu białych niedźwiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka