Dodaj do ulubionych

Kim jest Lech Wałęsa?

27.02.12, 17:17
Nikt tak bardzo nie uwiarygadnia plotek na temat Wałęsy jak sam były prezydent.

Nie potrafi wskazać, w którym miejscu przeskoczył 2,5 metrowy mur Stoczni. Nie wiadomo po co pożyczał i czyścił teczkę TW Bolka, skoro jak twierdzi nie miał z tym nic wspólnego. Dzisiaj pisze tak:

Pojawia się po raz KOLEJNY koncepcja jakoby dowieziono mnie na strajk motorówką .

Przysięgam na wszystkie świętości , że ja w tym nie uczestniczyłem ,Więc sobowtór .

Jeśli taki scenariusz był realizowany przez służby ,są dowody i świadkowie to BYŁ WYROK ŚMIERCI NA MNIE .

PYTANIE JEST TYLKO JAK MIAŁ BYĆ WYKONANY .

CZY NA ZASADZIE ZABIĆ AGENTA PRZY POMOCY STOCZNIOWCÓW?

CZY SOBOWTÓR WYPROWADZAŁ NA MIASTO STOCZNIOWCÓW A TAM KTOŚ KOŃCZY DZIEŁO ?. Innej możliwości nie ma .

Gierek w swojej książce (1989) napisał, że w czasie strajku był na wakacjach i dostał zapewnienie od szefa SB, że na czele strajku „stoi nasz człowiek".

Przywódcy Solidarności - Szczecin - Marian Jurczyk - TW "Święty", Jastrzębie Zdr. - działacz partyjny Jarosław Sienkiewicz, szef Solidarności w Małopolsce - Sikora, TW Return. Dlaczego w Gdańsku miało być inaczej?

Czy przyjdzie dzień, kiedy w końcu dowiemy się jak naprawdę wyglądała historia obalenia komuny w Polsce?
Obserwuj wątek
    • szmul.bender Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 03:20
      Mozesz(-cie) sobie pisac co chcecie. Wymyslac mury, motorowki, lojalki i pseudonimy.
      Walesa w oczach swiata to najwiekszy Polak XX wieku, stawiany na rowni z Nelsonem Mandela i Martinem Lutherem Kingiem.
      • kiemlicz88 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 07:20
        Mandela, King, Havel walczyli z oprawcami, a nie współpracowali z bezpieką.
        • axel-01 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 10:40
          Był tym czym jest teraz tylko o wiele młodszy .
      • losiu4 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 11:23
        szmul.bender napisał:

> stawiany na rowni z Nelso
        > nem Mandela i Martinem Lutherem Kingiem.

oni tez kablowali? Nonono, popatrz pan jakich rzeczy sei człowiek dowiaduje...

co do wymyślania: powiedz to Bolesławowi. Ostatnio wpadł na to na co jeszcze nikt, nawet Macierewicz, nie wpadł: otóż wytropił sobowtóra w łódce. I co Ty na to? Kudy tam "opluwaczom", oni ani krztyny fantazji nie mają, tylko prawde mówią, nie to co Bolesław...

Pozdrawiam

Losiu
        • szmul.bender Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 16:05
          Oskar Wilde napisal, ze cynik to ktos kto zna kazda cene a nie zna zadnaje wartsci.
          Sadze, ze swietnie pasuje to do ciebie
      • rzewuski1 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 11:36
        zmul.bender napisał:

> Mozesz(-cie) sobie pisac co chcecie. Wymyslac mury, motorowki, lojalki i pseudo
        > nimy.
        > Walesa w oczach swiata to najwiekszy Polak XX wieku, stawiany na rowni z Nelso
        > nem Mandela i Martinem Lutherem Kingiem.

bo to są w zasadzie wrogowie Polski
        wszystko potrafią opluć , zasmrodzić gównem
        byli tacy co pluli na Piłsudskiego nie gorzej niż teraz na Wałęsę
        i kto o tych patriotach pamięta?
        prawie nikt,
        a dlaczego ?
        bo nic poza pluciem nie zrobili w życiu

• x2468 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 20:53
          Bardzo trafne.
    • 1sensitiv1 Bolesław Elektryczny I kim on jest??? 28.02.12, 11:29
      n/t
      • zoil44elwer Re: Bolesław Elektryczny I kim on jest??? 29.02.12, 00:16
        Dewot,analfabetnik,dogmatoł,świńtoszek,wiejski cwaniak,.....
    • zapijaczony_ryj Nigdy mu nawet do pięt nie dorośniecie! 28.02.12, 11:33
      Choć byście się zaparkotali nienawiścią na śmierć.
      Wałęsa jest wielki i cały świat to docenia oprócz garstki PiS_dogłowych z naczelnym idiotą na czele!
      Amen!
      • zapijaczony_ryj Zawistny kurdupel nie moze mu wybaczyć 28.02.12, 11:35
        tego kopa ww kuper obadwa jednojajowe nic!
      • losiu4 Re: Nigdy mu nawet do pięt nie dorośniecie! 28.02.12, 22:31
        w kapowaniu? Masz racje, na pewno nie.

Pozdrawiam

Losiu
      • zuzkazuzka111 On jest oooooogromny... przeogromniasty... 01.03.12, 19:39
        jak nadmuchany balon meteorologiczny.
    • green_feldkurat_katz Komicznym jegomościem z kosmicznym ego 28.02.12, 11:34

• zapijaczony_ryj Re: Komicznym jegomościem z kosmicznym ego 28.02.12, 11:37
        Aż tak komicznym tio on nie jest:
      • zoil44elwer Re: Komicznym jegomościem z kosmicznym ego 28.02.12, 16:25
        Kosmiczny bałwan(analfabetnik)z nadętym ego który po 30 latach bycia w towarzystwie ludzi mądrych pozostał bałwanem(analfabetnikiem) Dno umysłowe u tego faceta pogłębia się!!
    • erte2 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 12:20
      Podsumujmy fakty:
      1. Polska jest dziś krajem demokratycznym, z wielopartyjnym i pluralistycznym ustrojem, z opozycją której wolno publicznie mówić wszystko - atakować rząd, wytykać prawdziwe czy wyimaginowane błędy, dążyć do odebrania władzy itd.
      2. W Polsce swobodnie funkcjonują wole media - od "NIE" po "Nasz Dziennik", od "Radia Maryja" po "TOK-FM" prezentujące różne, czasem skrajnie odmienne poglądy.
      3. W Polsce - tak jak na całym już prawie dziś świecie - obowiązują zasady wolnego rynku, konkurencji, swobody gospodarczej (co nie znaczy że nie można byłoby wielu rzeczy poprawić)
      4. Każdy obywatel Polski ma możliwość wyjazdu za granicę - turystycznie, biznesowo, do pracy, na chwilę lub na stałe - nie musząc składać podań o paszport, pozwolenie czy przydział dewiz.
      5. Polska waluta jest dziś wymienialna a za polską przeciętna pensję da się wyżyć na zachodzie, wschodzie i w zasadzie wszędzie.
      6. Polska jest członkiem NATO i UE do których to organizacji dobrowolnie zgłosiły akces wybrane w demokratycznych i wolnych wyborach polskie władze.

Początkiem przemian które do dzisiejszego stanu doprowadziły był strajk w Stoczni Gdańskiej na którego czele stał Lech Wałęsa; a tenże sam Lech Wałęsa był symbolem i przywódcą nielegalnej opozycji lat '80. Przemiany te zostały przeprowadzone w zasadzie bez przemocy, bez krwawej rewolucji, bez tysięcy ofiar czy setek egzekucji i stały się wzorem dla wszystkich krajów z dawnego "obozu socjalistycznego"

Więc jeżeli przyjąć karkołomne założenie że za tym wszystkim stała peerelowska Służba Bezpieczęństwa, a Lech Wałęsa był jej agentem którego zadaniem było doprowadzenie do tych przemian - to oznaczałoby ni mniej ni więcej że owa SB (a przynajmniej jej znacząca część) była organizacją głęboko patriotyczną dążącą do wyrwania Polski z kręgu wpływów Kremla, przywrócenia demokracji i poszerzenia swobód obywatelskich, jednym słowem mającą na celu wszystko to o co bezskutecznie walczyliśmy przez całe lata.
      • douglasmclloyd Bohaterem narodowym 28.02.12, 19:48
        Do szkoły baranie.
        • douglasmclloyd Nie to miejsce 28.02.12, 19:50
          sorry
        • zoil44elwer Re: Bohaterem narodowym 28.02.12, 22:53
          douglasmclloyd napisał:

> Do szkoły baranie.
          >
          Bezrobotni stoczniowcy mają inne zdanie o Lechu W.Mówią o nim agent.
          • douglasmclloyd Re: Bohaterem narodowym 28.02.12, 23:27
            zoil44elwer napisał:

> douglasmclloyd napisał:
            >
            > > Do szkoły baranie.
            > >
            > Bezrobotni stoczniowcy mają inne zdanie o Lechu W.Mówią o nim agent.

Wszyscy trzej?
            • zoil44elwer Re: Bohaterem narodowym 28.02.12, 23:36
              Oba we dwóch głosowali w wyborach prezydenckich na Lecha W dlatego dostał 1 procent głosów(w 2000)
              • douglasmclloyd Re: Bohaterem narodowym 28.02.12, 23:40
                zoil44elwer napisał:

> Oba we dwóch głosowali w wyborach prezydenckich na Lecha W dlatego dostał 1 pro
                > cent głosów(w 2000)

Grunt, że w 90 wygrał i został prezydentem.
                • zoil44elwer Re: Bohaterem narodowym 28.02.12, 23:58
                  No i gruntownie pokazał na co go stać.
      • losiu4 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 22:33
        widzisz, to była zmiana typu: wiele się musi zmienić by sie właściwie nic nie zmieniło. I to faktycznie i esbecji i wsiowni i Bolesławowi i Adasiowi sie udało.

Pozdrawiam

Losiu
    • lump-1 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 13:03
      Dla mnie jest symbolem zmian, które doprowadziły do tego, że żyję w Polsce należącej do NATO i UE.
      Żyję w Polsce w której mam możliwości o jakich moi rodzice nie śnili.
      Za to Wałęsie i ludziom, którzy do tego doprowadzili jestem wdzięczny.
      Problemem są "kombatanci" zwłaszcza ci, którzy walczyli z komuną siedząc w szafie zajadając się pączkami i im podobni.
      "Kombatanci" zrobili już wiele i zrobią jeszcze więcej aby SOLIDARNOŚĆ, Wałęsę sprowadzić do poziomu rynsztoku.
      Jeżeli im się to uda to im tego ja ani moje pokolenie nie wybaczy.

• homosovieticus Mądrzy wiedzieli od dawna, przeciętni wiedzą 28.02.12, 16:27
      już od kilku lat, że "upadek komuny" był starannie przeprowadzonym i kontrolowanym przez SS procesem, głupców ten temat, podobnie jak i inne, nie interesuje, forumowi obrońcy etosu Wałęsy to polityczni żołnierze "michnikowszczyzny".
      • volupte Re: Mądrzy wiedzieli od dawna, przeciętni wiedzą 19.05.12, 10:22
        I zapewne od lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku , SB przewidziało upadek komuny i ustawiali ten upadek pod własne potrzeby ?
    • agnostic5 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 19:32
      Lech Wałęsa: Oczywiście, podpisałem wszystko to co inni podpisywali. To były standardowe dokumenty o sznurówkach i o innych sprawach już nie pamiętam, ale nie było nigdy propozycji współpracy, ja byłem w tamtym czasie za małym, oni byli tacy zadufani, pewni siebie, że w ogóle nie zwracali na mnie uwagi. Oczywiście, po czasie zauważono, że jestem troszeczkę większym.

Monika Olejnik: Czyli Lech Wałęsa nie sypał swoich kolegów.

Lech Wałęsa: Nie ma mowy, nawet niech nikt nie pomyśli. Proszę panią, ja bym znów musiał powiedzieć ja, ja, ja, ja, dziesięć milionów ja, po raz pierwszy do prawdy o moich kłopotach i trudnościach zbliżył się, nie wiem czy pani czytała, jest taka książka „Po południu” pana Krasowskiego. On jako pierwszy, młody człowiek zbliżył się do moich kłopotów. Proszę panią, ja poprowadziłem do boju, zorganizowałem, ja, ja, ja, ja i jeszcze raz ja, poprowadziłem do boju swoimi metodami i zwyciężyliśmy. Nikt, robotnicy, ludzie prości byli za mną, popierali mnie, natomiast z elitami miałem kłopoty i do dziś knują, ryją pode mną tak jak i w tamtym czasie.

W takim razie co zrobić z donosami TW Bolka na Szyllera i Jagieslskiego? Kto je pisał?
    • wariant_b A pan tu nowy? 28.02.12, 19:42
      Kim jest Lech Wałęsa? - zapytał kiemlicz88
      • kiemlicz88 Re: A pan tu nowy? 28.02.12, 20:28
        Sekrety i tajemnice Lecha W.

Gdzie Pan Panie Wałęsa 2,5 metrowy mur przeskoczył?

- To skakał prawdziwy Lech, ja jestem sobowtórem!
    • douglasmclloyd Bohaterem narodowym 28.02.12, 19:49
      Do szkoły baranie.
    • yoma Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 19:53
      Co oni się dzisiaj na Wałęsę rzucili?
      • kiemlicz88 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 20:35
        yoma napisała:

> Co oni się dzisiaj na Wałęsę rzucili?
        Wałęsa napisał na blogu, że miał sobowtóra.
      • x2468 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 20:58
        Odwracają uwagę od oszukańczego raportu o finansach kościelnych,idiotyzmów jakie plecie wuc i agenta wrogich mocarstw Maraska vel Ściosa.
        • kiemlicz88 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 21:02
          x2468 napisał:

> Odwracają uwagę od oszukańczego raportu o finansach kościelnych,idiotyzmów jaki
          > e plecie wuc i agenta wrogich mocarstw Maraska vel Ściosa.

A kościelne finanse odwracają uwagę od czego?
          Od porażki w budowie autostrad, fatalnych 100 dni nowego rządu, niekompetencji nowych ministrów, droższych leków, podwyższeniu wieku emerytalnego, drożyzny, budowy atomówki w Polsce, przekrętów w koncesjach łupkowych, podpisów Grasia, lotów Tuska do Gdańska, ministry Muchy, rosnącego bezrobocia, rosnącego wskaźnika korupcji?!
      • zoil44elwer Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 23:16
        yoma napisała:

> Co oni się dzisiaj na Wałęsę rzucili?
        Bo okazało się że w Sejmie jest kopia teczki Bolka,nawet z kopiami tych stron które zniknęły po przejrzeniu jej przez prezydenta Lecha W.Będzie wiadomo jakie dokumenty "wcięło" po przeglądaniu teczki w Kancelarii Prezydenta.UOPki Lecha W zapomniały o komisji Ciemniewskiego?!
        • douglasmclloyd Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 23:28
          zoil44elwer napisał:

> yoma napisała:
          >
          > > Co oni się dzisiaj na Wałęsę rzucili?
          > Bo okazało się że w Sejmie jest kopia teczki Bolka,nawet z kopiami tych stron k
          > tóre zniknęły po przejrzeniu jej przez prezydenta Lecha W.Będzie wiadomo jakie
          > dokumenty "wcięło" po przeglądaniu teczki w Kancelarii Prezydenta.UOPki Lecha W
          > zapomniały o komisji Ciemniewskiego?!

Znowu kopia, kopii?
          • zoil44elwer Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 23:34
            W polskiej polityce muszą być zapasowe kopie.Bo choćby było 100 oryginałów to i tak by zginęły.W TYM kraju każdy chce mieć kwity na każdego.
            • erte2 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 23:54
              Nie podoba ci się "ten kraj" ? To droga wolna !!!
        • erte2 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 28.02.12, 23:53
          zoil44elwer
          Co i komu "się okazało" ? Jak matkaboska na szybie w Taplarach ? To że jakiś kutas który spie...ł do Stanów u drugiego kutasa który całe lata osiemdziesiąte przechlał w NRD rzuca bezpodstawne oskarżenia na Wałęsę - to to jest owo "objawienie" ?
          Jak długo będzie można bezkarnie obrzucać błotem największego żyjącego Polaka, człowieka którego szanuje i poważa cały świat ?
          Gdybym był młodszy to z chęcią tym wszystkim cenckiewiczom, wyszkowskim, żarynom i innej hołocie nakładłbym po ryjach i nawet móglbym za to posiedzieć.
          • zoil44elwer Re: Kim jest Lech Wałęsa? 29.02.12, 00:00
            Jesteś z tego 1 % co głosowali na Wałęsę w wyborach prezydenckich w 2000?
            • erte2 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 29.02.12, 00:17
              Jeśli to nie przekracza twoich możliwości intelektualnych to wyobraź sobie że nie. Wyobraź sobie że w 1990 w pierwszej turze głosowałem na Mazowieckiego a w 2000. na nikogo.
              Lech Wałęsa nie był dobrym prezydentem - popełnił mnóstwo błędów i zaufał niewłaściwym ludziom (jak choćby braciom kaczyńskim). Ale to nie zmienia faktu że jest i pozostanie symbolem polskiej demokracji i polskiej (udanej !) walki o wolność i suwerenność. I nikt Mu tego nie odbierze.
            • douglasmclloyd Re: Kim jest Lech Wałęsa? 29.02.12, 00:20
              zoil44elwer napisał:

> Jesteś z tego 1 % co głosowali na Wałęsę w wyborach prezydenckich w 2000?

Wolę być w tym jednym procencie, niż w dwudziestopięcioprocentowym stadzie baranów, które głosowało na Tymińskiego.
              • zoil44elwer Re: Kim jest Lech Wałęsa? 29.02.12, 00:30
                Gdyby nie służby specjalne wywodzące się z PRL które produkowały fałszywki na Tymińskiego,to Wałęsa przegrał by z X Tymińskim.W 1990!!!!!!!
                • douglasmclloyd Re: Kim jest Lech Wałęsa? 29.02.12, 14:24
                  zoil44elwer napisał:

> Gdyby nie służby specjalne wywodzące się z PRL które produkowały fałszywki na T
                  > ymińskiego,to Wałęsa przegrał by z X Tymińskim.W 1990!!!!!!!

O, mówisz, że baranów w Polsce byłoby jeszcze więcej?
    • kiemlicz88 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 29.02.12, 07:20
      Gdyby ludzie wiedzieli w 1990 o przeszłości Wałęsy, ten nigdy by nie został prezydentem.
      Po wyborze na stanowisko - otoczył się ludźmi peerelowskich tajnych służb - ciekawe dlaczego?
      Czempiński teczkę tw Bolka mu udostępniał.
      • losiu4 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 29.02.12, 11:14
        wśród swojaków człowiek czuje sie najlepiej

Pozdrawiam

Losiu
        • zoil44elwer Re: Kim jest Lech Wałęsa? 29.02.12, 12:00
          Luty 1990 L Wałęsa na akademii z okazji Święta MO i SB:Wśród WAS spotkałem więcej PRZYZWOITYCH ludzi niż wśród kolegów w stoczni!? Sic!
      • zoil44elwer Re: Kim jest Lech Wałęsa? 29.02.12, 15:09
        W Sejmie jest kompletna teczka Bolka z czasów komisji Ciemniewskiego? Czy też służby powyrywały te same karty co Lech W?
    • remez2 Swoim alter ego. ntx 29.02.12, 11:55

• kiemlicz88 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 01.03.12, 18:12
      Warto obejrzeć zakazany film TVN-u o Bolku:

vimeo.com/15091456
    • zuzkazuzka111 Mężem i ojcem dynastii Wałęsowiczów 01.03.12, 19:38
      Niewinnych herbu Pomroczność Jasna.
    • zapijaczony_ryj Tym który obalił mur berliński! 01.03.12, 19:42
      I dał kopa w dope dwum kurduplom!
      W tym jednemu pedałowi, a drugiemu co był pod opieką dużo starszej żony!
      • zuzkazuzka111 A kto to produkuje i ile ma %? To wino? n/t 01.03.12, 19:51

• kiemlicz88 Re: A kto to produkuje i ile ma %? To wino? n/t 19.05.12, 09:58
          29 XII 1970 – 19 VI 1976 zarejestrowany w KW MO Gdańsk pod nr. 12535 jako TW Bolek, realna współpraca trwała prawdopodobnie do 1972, materiały w większości nie zachowały się. Na temat kontaktów z SB tak mówił w 2003: „Były rozmowy polityczne. Kiedy zorientowałem się, gdzieś to trwało parę lat, chyba w 1976 r. […], że to nie jest pracowanie dla Polski, że komunizm jest niereformowalny, to na spotkaniu, i to znajdziecie w dokumentach, powiedziałem bezpiece: – Panowie, żadnych rozmów, żadnych spotkań, tam są drzwi”.
    • wanted.1 Kim jest ? dla mnie NIKIM 19.05.12, 10:08
      n/t
      • kiemlicz88 Re: Kim jest ? dla mnie NIKIM 19.05.12, 10:40
        Bez przesady. W roku 1980 miał swój dobry okres, ale później uwierzył, że jest Bogiem.
        Na prezydenta na pewno się nie nadawał, a że doradcy S też to wiedzieli, dlatego do walki z korowcami wynajął Kaczyńskich, bo to byli wówczas najlepsi fighterzy. Niestety po wyborze na prezydenta skończyły się hasła dekomunizacji,a zaczęło się otaczanie ludźmi służb peerelowskich.
        I mamy to, co mamy - PRL bis.
    • piotr7777 to akurat proste 19.05.12, 11:15
      Niewykształconym i dość prymitywnym osobnikiem bez obycia, klasy i kindersztuby, zarazem nie pozbawionym sporej intuicji i sprytu.
      • kiemlicz88 Re: to akurat proste 19.05.12, 12:29
        piotr7777 napisał:

> Niewykształconym i dość prymitywnym osobnikiem bez obycia, klasy i kindersztuby
        > , zarazem nie pozbawionym sporej intuicji i sprytu.

Dokładnie! Typowe chłopstwo - cwane, kłamliwe i łase na kasę i pochlebstwa.
        • agnostic5 Re: to akurat proste 19.05.12, 13:04
          22 lata od upadku komuny i Bolek to ciągle temat gorący.
          Niesamowite, ale do tej pory historycy nie rozwikłali wpływu służb pod koniec lat 80 i na początku 90. A niech ktoś do cholery wytłumaczy, dlaczego milicja i SB w ciągu krótkiego czasu rozwaliły milionową Solidarność, a w 1988 nie mogły sobie poradzić z podziemną Solidarnością i niemrawymi strajkami. Komuniści po prostu byli o niebo lepiej przygotowani do upadku komuny niż Solidarność.
    • kiemlicz88 Re: Kim jest Lech Wałęsa? 20.05.12, 13:50
      Joachim Gauck o Wałęsie:

- Lech Wałęsa był oburzony tym, co wypisują o nim na podstawie akt SB. Protestowała też grupa ludzi uważających, że takie opisywanie przeszłości psuje wizerunek Polski na świecie. Mieli rację?

- To, że młody robotnik w czasach komunizmu pod presją SB mógł podjąć współpracę, dość łatwo wytłumaczyć. To przykre, ale zrozumiałe. Mimo to Wałęsa w późniejszym okresie stał się jednym z największych bojowników walczących z komunizmem! To zasługa Wałęsy i pozostanie on za to na zawsze w sercach i umysłach Polaków. Żadna publikacja nie jest w stanie tego zmienić. Nie można jednak wybaczyć ani zrozumieć ewentualnego niszczenia przez niego dokumentów świadczących o jego współpracy z SB w okresie jego prezydentury. Zadaniem najwyższego przedstawiciela państwa prawa jest respektowanie i ochrona tego prawa. Nie wolno ustawić się poza jego nawiasem.

- Co jakiś czas pojawia się u nas postulat likwidacji IPN. Jak to oceniać?

- IPN i podobne mu instytucje w postkomunistycznych państwach są ważnymi filarami w procesie badania przeszłości. Ani nauka, ani opinia publiczna, ani uprzednio tłamszona i prześladowana większość społeczeństwa nie wyniosłyby żadnej korzyści z likwidacji tych instytucji. Byłyby tylko straty.

Więcej
      www.se.pl/wydarzenia/opinie/niemcy-zarazili-sie-odwaga-od-polakow_228967.html
    • zapijaczony_ryj Noblistą i jednym z największych Polaków 20.05.12, 14:00
      Szkalowanym przez PiS_dogłową watahę!
      Amen!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka