Dodaj do ulubionych

Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmieszna

23.04.12, 12:59
finanse.wp.pl/sort,14,kat,102634,title,Polska-wsrod-najwiekszych-gospodarek,wid,14425947,wiadomosc.html#opOpinie
Dla ludzi znających tylko "podziemne parkingi", którzy będą tu pisać: idźcie zobaczyć jak żyją przeciętni Polacy, na przykład starsi samotni ludzie za kilkaset złotych emerytury. Zróbcie reportaż z wywiadami z ludźmi z UP.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 13:06
      dołóż im ze swego.
      • zoil44elwer Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 24.04.12, 15:11
        Prezydent USA ze swojej pensji(rocznej) 400 tys USD dał na cele charytatywne 330 tys USD!
        Premier DT od założonej przez siebie Fundacji Pomocy Dzieciom Pomorza zainkasował 192 tys PLN za 5 linijek tekstu przedmowy do albumu o Gdańsku!
        PIT premiera za 2010:Przychód 220 tys PLN,podatek i składka zdrowotna za siebie i żonę 20 tys PLN czyli poniżej 10 %.Emeryt 18 %!!!
    • woda_woda Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 13:08
      ina2222 napisała:

> przeciętni Polacy, na przykład starsi samotni ludzie za kilkase
      > t złotych emerytury.

To nie są przeciętni Polacy.
      Słowo "przeciętny" rozumiesz?
      • zoil44elwer Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 24.04.12, 15:13
        "Przeciętni" emeryci mają po 1200 PLN emerytury!!
    • ina2222 Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 13:16
      To są zwykli Polacy ci starsi ludzie, którzy często ciężko całe życie pracowali (nie jako działacze partyjni, którzy mają duże emerytury). W Urzędach Pracy natomiast są ludzie z rozmaitym wykształceniem (zdziwił(a)byś się jakim), często z dużym doświadczeniem i jest ich coraz więcej tam.
      • scoutek Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 13:20
        ina2222 napisała:

> To są zwykli Polacy ci starsi ludzie, którzy często ciężko całe życie pracowali
        > (nie jako działacze partyjni,

rozumiem, że działacze partyjni to specjalny gatunek Polaków
        • ina2222 Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 14:23
          Działacze partyjni PZPR.
          • snajper55 Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 24.04.12, 14:51
            ina2222 napisała:

> Działacze partyjni PZPR.

Teraz to są działacze partyjni PiS.

S.
      • woda_woda Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 13:26
        ina2222 napisała:

> To są zwykli Polacy ci starsi ludzie

Oj, myślę, że wśród nich może zdarzyć sie ktoś niezwykły.

> W Urzędach Pracy na
        > tomiast są ludzie z rozmaitym wykształceniem

A co potrafią robić?
        • m.c.hrabia Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 13:31

>
          > A co potrafią robić?

nie tak

a co chcą robić?
          • woda_woda Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 13:34
            m.c.hrabia napisał:

> nie tak
            >
            > a co chcą robić?
            >

Chcą na pewno robić rzeczy ciekawe za duże pieniądze, to akurat wiadomo :)
            • ina2222 Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 14:25
              Tak, oczywiście salon może brać setki tysięcy za parę godzin pracy. A "motłoch" niech pracuje za 1200 złotych do 67 roku życia (z paroma kilkuzłotowymi podwyżkami) i jeszcze na kolanach dziękuję za możliwość służenia panom.
              • m.c.hrabia Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 14:29
                ina2222 napisała:

> Tak, oczywiście salon może brać setki tysięcy za parę godzin pracy. A "motłoch"
                > niech pracuje za 1200 złotych do 67 roku życia (z paroma kilkuzłotowymi podwyż
                > kami) i jeszcze na kolanach dziękuję za możliwość służenia panom.

a kto broni "motłochowi' UDAĆ SIĘ NA SALONY?
                • ina2222 Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 15:17
                  W salonie miejsca zajęte, tam tylko rotacja następuje. Salon jest często niemoralnie przepłacany i to za pieniądze właśnie tego "motłochu". Ale nie w tym problem. Problem tkwi w tym, że ten salon, który niby jest mądrzejszy, genialniejszy itp. i ma za zadnie kierować w sposób mądry nami czyli motłochem, a żyje w odrealnionym świecie, w swoim sosie, nie mając już pojęcia jak żyją przeciętni Polacy.
                  • woda_woda Jak żyją przeciętni Polacy? 23.04.12, 15:28
                    > jak żyją przeciętni Po
                    > lacy.

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat nagród z zysku w pierwszym kwartale 2012 r. wyniosło 3663,46 zł.

Przeciętnie coraz więcej samochodów jeździe po ulicach tworząc coraz większe korki.

Przeciętnie przejedź się po Polsce i zobacz, jakie ludzie budują domy i jak remontują stare.

Przeciętnie
    • m.c.hrabia Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 13:18
      ina2222 napisała:

> finanse.wp.pl/sort,14,kat,102634,title,Polska-wsrod-najwiekszych-gospodarek,wid,14425947,wiadomosc.html#opOpinie
      > Dla ludzi znających tylko "podziemne parkingi", którzy będą tu pisać: idźcie zo
      > baczyć jak żyją przeciętni Polacy, na przykład starsi samotni ludzie za kilkase
      > t złotych emerytury. Zróbcie reportaż z wywiadami z ludźmi z UP.

no i co ?
      dołożysz dasz im pracę ?
      przecież możesz.
    • wariant_b Jak żyć panie premierze? 23.04.12, 13:28
      - zapytał Obywatel Paprykarz.

A Kaczyński go zdemaskował.
    • lump-1 Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 14:26
      ina2222 napisała:

> finanse.wp.pl/sort,14,kat,102634,title,Polska-wsrod-najwiekszych-gospodarek,wid,14425947,wiadomosc.html#opOpinie
      > Dla ludzi znających tylko "podziemne parkingi", którzy będą tu pisać: idźcie zo
      > baczyć jak żyją przeciętni Polacy, na przykład starsi samotni ludzie za kilkase
      > t złotych emerytury.

Do kogo mają mieć pretensje ?
      Przecież to oni od 89r. wybierali tych co wybierali- mają co/kogo sobie wybrali.
      • m.c.hrabia Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 14:32
        dokładnie tak!

ale teraz mówią my nie wiedzieliśmy:)
        cóż kretynów nie sieja.
        • lump-1 Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 14:43
          m.c.hrabia napisał:

> dokładnie tak!
          >
          >
          > ale teraz mówią my nie wiedzieliśmy:)
          > cóż kretynów nie sieja.

To prawda- problem w tym, że kretyni stanowią większość w populacji i szybko w demokracji przejmują władzę.
          Skutek - wiadomy.

• cookies9 Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 15:44
      Najlepiej, wszystko wszystkim rozdać i najlepiej po równo.Wszyscy mają takie same żołądki:-)
    • mariner4 A ja mam inne proste pytanie 23.04.12, 15:47
      Kiedy Polacy w ciągu całej swojej historii żyli tak dobrze jak teraz? Odstajemy jeszcze od bogatych krajów, tego nikt nie zaprzecza. Nawet w najbogatszych krajach można spotkać biedę Ale kiedy Polacy żyli lepiej? Potrafisz odpowiedzieć?
      M.
      • ina2222 Re: A ja mam inne proste pytanie 23.04.12, 17:54
        Jest bardzo dużo biedy. Widać to na ulicach (choćby po ubraniach). Z reguły jednak się nie skarżą ci naprawdę, naprawdę biedni.
        • m.c.hrabia Re: A ja mam inne proste pytanie 23.04.12, 18:11
          ina2222 napisała:

> Jest bardzo dużo biedy. Widać to na ulicach (choćby po ubraniach). Z reguły jed
          > nak się nie skarżą ci naprawdę, naprawdę biedni.

ta
          coby po ubraniach:)
          ostatnio widziałem młode dziewczę w podartych spodniach,
          i w domu do zony ;
          bieda biedą ale można by choć zacerować
          a dzieciaki ;
          ojciec te dziurawe spodnie kosztują dwa razy więcej niż nie dziurawe:)
          • ina2222 Re: A ja mam inne proste pytanie 23.04.12, 18:43
            A śmiej się, śmiej. Pojedź do Bangladeszu i popatrz na ubrania ludzi, potem pojedź do Włoch i popatrz na ubrania ludzi (odrzuć egzotykę, tylko patrz na jakość). To samo można wywnioskować na podstawie wyglądu ulic państwa. Proponuję opuścić na chwilę Nowy Świat i pojechać np. do Zabrza.:):)
            • ukos Re: A ja mam inne proste pytanie 23.04.12, 20:13
              ina2222 napisała:

> Proponuję opuścić na chwilę Nowy Świat i pojechać np. do Zabrza.:):)

W tym Zabrzu jest tyle samochodów co mieszkańców.
              • ina2222 Re: A ja mam inne proste pytanie 24.04.12, 14:00
                Przypuszczam, że w Bangladeszu też mają mnóstwo samochodów. Znam bardzo biedne kraje, gdzie jeżdżą terenówkami. Nie zmienia to faktu, że są uznawane za biedne. I są.
                • des4 Re: A ja mam inne proste pytanie 24.04.12, 14:27
                  daj adres, wyślę ci makaron, nici i samochodowy fotelik dziecięcy, używany ale w świetnym stanie...
                  • ina2222 Re: A ja mam inne proste pytanie 24.04.12, 18:05
                    Podaję adres:
                    Anna M.
                    ul. Czerska (Numer wygoogluj)
                    Warszawa
                    kiedy spodziewać się przesyłki?:):):)
        • mariner4 Jest bieda i ja ją widzę, ale 23.04.12, 19:46
          nie zmienia to faktu, że Polacy nigdy nie żyli lepiej niż teraz. Te niewiele ponad 20 lat to dużo w naszym życiu, ale niewiele w życiu narodu. Pomimo wszystkich zawirowań, to uważam, że sprawy idą do przodu. Nie wszystkim jednakowo, a jednak.
          M.
          • zoil44elwer Re: Jest bieda i ja ją widzę, ale 24.04.12, 18:13
            Dobry kierunek,zwłaszcza w rozwarstwieniu społecznym.W tym względzie to RP_3 "prześcignęła" nawet wzór liberalizmu Stany Zjednoczone!
    • losiu4 Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 23.04.12, 16:01
      no to ryże mają do Gierka jeszcze 10 miejsc do odrobienia. Ze wszystkimi tego konsekwencjami ;)

Pozdrawiam

Losiu
      • mariner4 A propaganda Gierka to była 23.04.12, 16:05
        prawda? Z tym 10 miejscem?
        M.
        • losiu4 Re: A propaganda Gierka to była 23.04.12, 16:41
          mariner4 napisał:

> prawda? Z tym 10 miejscem?

podobna jak ta z ryża potegą gospodarcza. I tam i tu pewne wskaźniki pokazywały na gospodarcze cuda :) Co to, propagandzie przestałeś juz wierzyc?

Pozdrawiam

Losiu
        • ukos W połówce Gierka nie odbiegało to bardzo od prawdy 23.04.12, 20:19
          mariner4 napisał:

> M.

Wtedy np. Korea Płd była jeszcze za nami. A potem było już coraz gorzej, do końca komuny wyprzedziło nas wiele państw, zwłaszcza tygrysów azjatyckich, ale nie tylko.
        • zoil44elwer Re: A propaganda Gierka to była 24.04.12, 15:19
          mariner4 napisał:

> M.
          Do obliczenia swej emerytury wziąłem zarobki z czasów Gomułki i Gierka-20 USD/m-c.Chociaż pracowałem jeszcze w kapitaliżmie III RP do 2004-1000 USD/m-c! Bo korzystniej mi wychodziło obliczenie emerytury!!??
      • zoil44elwer Re: Ta propaganda już nie jest smutna, ale śmiesz 24.04.12, 18:17
        Wzrost dobrobytu wszystkich Polaków to zagrożenie inflacją.W Libii Kadafiego przez 40 lat inflacji nie było.
    • ukos Bredzisz 23.04.12, 20:11
      ina2222 napisała:

> idźcie zobaczyć jak żyją przeciętni Polacy, na przykład starsi samotni ludzie za
      > kilkaset złotych emerytury.

Czy z tego, że pewna liczba ludzi w Indiach żyje w stanie nieopisanej nędzy, wynika, że Indie nie mają PKB w wysokości 4,5 bln $, trzeciego co do absolutnej (nie per capita!) wielkości na świecie?

Cała twoja głupia wypowiedź sprowadza się właśnie do tego: jak się pisze o wysokości PKB Indii, to ok, ale się pisze o Polsce, to wrzeszczysz bez sensu "nie, to nie moze by!", chociaż w artykule nie ma ani słowa o tym jak dobrze (ani jak źle) jest w Polsce.
      • ina2222 Re: Bredzisz 24.04.12, 13:53
        U nas jest raczej na odwrót. Salon na podstawie siebie samych i swoich znajomych ocenia, że Polacy to bogacze (no przecież tamci malutcy mają samochody i nie mieszkają pod namiotem;). Ja w przeciwieństwie do salonu znam życie ludzi nie tylko z ulic. Jak żyję u nas większość emerytów, jak żyją w Niemczech czy nawet we Włoszech?
        Ale wróćmy do meritum: z artykułu wynika, że już od paru lat powinniśmy być w G20, bo jesteśmy taaaaaką potęgą gospodarczą. Dlaczego G20 więc nas nie przyjmuje?:):)
        • wariant_b Re: Bredzisz 24.04.12, 14:41
          > Ale wróćmy do meritum: z artykułu wynika, że już od paru lat powinniśmy być w G20
          > Dlaczego G20 więc nas nie przyjmuje?:):)

Podobnie jak żadnego nowego państwa z państw należących do Unii.
          Unia jest w G20 reprezentowana jako całość, dodatkowo te z krajów
          Europejskich, które należały wcześniej są dalej uczestnikami G20.
          Przed nami w kolejce jest Hiszpania i zapewne Holandia.
          Jeśli zmieni się formuła G20, pewnie będziemy mieli szanse się dostać.
          Na razie możemy się starać występować jako obserwator, a nie uczestnik.

> Jak żyję u nas większość emerytów, jak żyją w Niemczech czy nawet
          > we Włoszech?

I to jest argument na co? Na likwidację państwowości i utworzenie wspólnej
          unijnej gospodarki o bardziej wyrównanych płacach i świadczeniach.
          Ale to i tak oznacza w pierwszej kolejności wzrost cen, a płac potem.
          I kto na to pójdzie? Mamy jak mamy i tyle. Jeśli ktoś dostaje tych świadczeń
          mniej niż według dokumentów mu się należy powinien odwoływać się do
          sądu, jeśli więcej, powinien dyskretnie milczeć, bo problemem jest to, że
          dopłaca się do świadczeń, a nie zarabia na nich. Więc przeciętny emeryt
          i tak dostaje więcej, niż sobie wypracował. A że mało - no cóż, przeciętni
          pracujący nie przejawiają ochoty ściepnąć się na więcej, a emerytury
          samodzielnie wypracowane według OFE będą zapewne jeszcze niższe.
          Jeśli coś mnie razi, to to, że najlepiej zarabiający nie zrzucają się na
          wspólne emerytury, i grupy uprzywilejowane (mundurowi, prokuratorzy, etc)
          nie płacą sobie sami za przywileje tylko czerpią od nieuprzywilejowanych.
          A zróżnicowanie świadczeń jest zbyt duże. Dół trzeba podciągać, żeby wystarczyło.
          • ina2222 Re: Bredzisz 24.04.12, 16:10
            Nie na podstawie krezusów, ale na podstawie takich właśnie grup społecznych jak emeryci, ocenić można zamożność i siłę państwa. Na to to jest argument, bo tu dowodzą w innych postach, że jesteśmy bogaczami. A u nas przeciętny emeryt nie przymiera głodem jedynie, gdy ma rodzinę, która mu pomaga.
            • des4 Re: Bredzisz 24.04.12, 17:07
              Nie pomagam swoim rodzicom na emeryturze, nie przemierają głodem.

Twoi przemierają?
            • zoil44elwer Re: Bredzisz 24.04.12, 17:19
              W RP3 to babcia emerytka ze swojej emerytury(800 PLN) pomaga bezrobotnym wnukom!
        • zoil44elwer Re: Bredzisz 24.04.12, 15:30
          Bo Poland(312 tys km2 i 38 mln mieszkańców) jest daleko za Holland(40 tys km2 i 16 mln ludności) PKB per capita w RP3 10 tys USD a w Królestwie Holandii 39 tys USD!!
      • ina2222 Re: Bredzisz 24.04.12, 14:14
        Dobrze, że podałaś przykład Indii. Tam większość żyje w dużej biedzie. Władze są jednak mądrzejsze niż u nas, bo mają swój przemysł, liczą się firmy indyjskie, więc prawdopodobnie stąd to PKB. Kraj tam jest naprawdę w budowie: poprzez wspieranie firm i przemysłu indyjskiego. Poza tym są pewnie ogromne wpływy z turystyki. Jaki przemysł my mamy (swój własny)? Jakie nasze firmy liczą się na świecie (poza paroma spożywczymi eksportującymi do sąsiadów)?
        • des4 Re: Bredzisz 24.04.12, 14:28
          transssystem, inglot, kghm, nowy styl

i kilkadziesiąt innych
          • ina2222 Re: Bredzisz 24.04.12, 14:57
            Tak, rzeczywiście, ostało się jeszcze kilka polskich firm. Zgadzam się więc co do tego PKB: jesteśmy Indiami Europy:) (Przypominam, że Indie to kraj trzeciego świata)
            • des4 Re: Bredzisz 24.04.12, 14:59
              podaj adres, wyślę ci ten makaron i fotelik
              • m.c.hrabia Re: Bredzisz 24.04.12, 15:11
                des4 napisał:

> podaj adres, wyślę ci ten makaron i fotelik
                >
                a co używane ? :-)
                makaron czy fotelik:-)
        • zoil44elwer Re: Bredzisz 24.04.12, 17:15
          Polish jokes:Polska marka samochodu-Polonez 0,5 litra(500 cm3)=7 USD.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka