kiemlicz88 09.07.12, 19:52 O zamówieniach publicznych: www.youtube.com/watch?v=Kr8yydgUPtQ&feature=youtu.be Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
off_nick Re: Senator PO mówi prawdę 09.07.12, 20:03 kiemlicz88 napisał: > O zamówieniach publicznych: No i co z tego? Kogo to interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Re: Senator PO mówi prawdę 09.07.12, 20:47 Dokładnie o tym pisałem wielokrotnie na FK! Ustawa o zamówieniach publicznych, gdzie z mocy prawa wręcz wygrywa najtańsza oferta jest zła!! Faktem jest, że powstała za SLD i do dziś żadna ekipa tego nie zmieniła. Dziwne, że PiSdziątka dziś takie zbulwersowane. Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Re: Senator PO mówi prawdę 09.07.12, 21:07 Bo nikt nie pyta skąd się wzięła wycena,która jest często grubo poniżej kosztorysu inwestora, tylko jako najtańsza wygrywa z mocy ustawy. Na ogół za tym idą "oszczędności" na materiałach, płacach (zatrudnianie na czarno) i tym podobnych. Nie jestem radykałem, ale czasem myślę, że ustawa powinna zastrzec, że oferty poniżej jakiegoś % kosztorysu inwestorskiego powinna obejrzeć prokuratura. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Senator PO mówi prawdę 09.07.12, 21:32 m.c.hrabia napisał: > a dlaczego jest zła? Bo stanowi dupochron dla urzędników. Najniższa cena jest bezpieczna - nie można nikomu zarzucić, że preferuje jakieś rozwiązanie. Że wie, co konkretbnie chciałby dostać. A że czasem dostaje to, czego nikt normalny by nie wziął - no cóż koszta własne, widocznie w specyfikacji warunków były jakieś klauzule, które dało się ominąć. Bo nie można było jawnie napisać, czego się chce, tylko robiąc wygibasy. Ale i tak za błędne decyzje zapłaci podatnik, a nie urzędnik. Ten najwyżej unieważni przetarg bez podania przyczyn (albo weźmie to co najtańsze, bo tak bezpieczniej). Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Senator PO mówi prawdę 10.07.12, 16:34 m.c.hrabia napisał: > a dlaczego jest zła? Bo ma furtki dla kolesi w postaci aneksów do umów.Niekolesie padają jak kawki i śliwki robaczywki. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Senator PO mówi prawdę 10.07.12, 15:54 Nie jestem na bieżąco - nie było nowelizacji jakoś niedawno? Odpowiedz Link Zgłoś
zbysio45 Re: Senator PO mówi prawdę ze obecne zamowienia 09.07.12, 21:14 publiczne to dranstwo i chyba to jest prawda.Bankructwo małych polskich firm budowlanych to cel zamierzony -ale przez KOGO ? Odpowiedz Link Zgłoś
bpos Re: Senator PO mówi prawdę ze obecne zamowienia 10.07.12, 13:52 Inne kryteria niż cena natychmiast ściągają na głowę komisji przetargowej kilka trzyliterowych instytucji. Nie każdy to lubi. A posłowie, zamiast zająć sie gospodarką (w/w ustawą), wolą zajmować się jajami i macicami. Odpowiedz Link Zgłoś
wsk175 Re: Senator PO mówi prawdę ze obecne zamowienia 10.07.12, 14:19 1 zakłada się firmę krzak 2 firma krzak daje najniższą cenę i wygrywa przetarg 3 firma krzak zatrudnia podwykonawcę 4 ten robi swoje na krawędzi zysku/straty (robotnicy na czarno itd) 5 krzak bierze kasę i spada (NIBY BANKRUTUJE) 6 podwykonawca czeka na zapłatę 7 jakość prac jest żenująca PROSTE ? > A posłowie, zamiast zająć sie gospodarką (w/w ustawą), wolą zajmować się jajami > i macicami. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Senator PO mówi prawdę 10.07.12, 18:37 Trochę tak i trochę nie... poza tym miesza troszkę tematy. Jak się niby mają sztuczki Alpine Bau, które nawiasem mówiąc jest omijane łukiem w tej chwili przez instytucje publiczne z braku zaufania, do złego prawa zamówień? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Senator PO mówi prawdę 10.07.12, 18:42 Po raz pierwszy od dawna się z tobą zgadzam, niedawno tu był wątek że uczciwy przetarg na zamówienie publiczne = bankructwo dla firmy... Odpowiedz Link Zgłoś