Dodaj do ulubionych

Dziecinniejemy....

31.07.12, 23:56
szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,12223130,Happening_w_godzine__W____szacunek_czy_parodia_.html
Proponuję, aby rekonstruktorzy (dla mnie infantylni durnie) rozstrzelali grupkę cywilów oraz zgwałcili kilka kobiet. Niech dzieci zobaczą i poczują klimat tamtych dni......
Barykada z kartonów, karabiny z patyków - tak się bawiłem, gdy miałem osiem lat. Ale wyrosłem.
Obserwuj wątek
    • lionold Re: tak się bawiłem, gdy miałem osiem lat-wyrosłem 01.08.12, 08:00
      Ale debil zostaje debilem do śmierci.
      • ave.duce Re: tak się bawiłem, gdy miałem osiem lat-wyrosłe 01.08.12, 09:00
        lionold napisał:

> Ale debil zostaje debilem do śmierci.

A nawet po.
    • sclavus Re: Dziecinniejemy.... 01.08.12, 09:57
      Paranoja i Schizofrenia...
      ... patriotyczna genetycznie... :>
    • erte2 Re: Dziecinniejemy.... 01.08.12, 10:20

dr.krisk
      Trudno się z Tobą nie zgodzić. W tych "rekonstrukcjach" brakuje już tylko gazowania Żydów w Oświęcimiu i torturowania akowców na Gestapo (bo scena roztrzeliwania Powstańców już była !!)
      Znakomicie ujął to szczeciński historyk Eryk Krasucki w cytowanym przez Ciebie źródle:

........"Co proponują w odniesieniu do tamtych tragicznych wydarzeń? Zabawę w wojnę. Opowieść zmitologizowaną, oderwaną od realiów historycznych. Powstanie Warszawskie pochłonęło mnóstwo ofiar, nie tylko tych walczących z bronią w ręku, ale i cywilów, do boju poszły dzieci. Czy współczesne społeczeństwo ma patrzeć na tamte wydarzenia i wzorować się? Co się mu pokaże? Jakąś wygraną potyczkę? Będziemy udawać, że wygraliśmy Powstanie Warszawskie? To cyrkowa zabawa, która najbardziej podoba się tym rekonstruktorom, którzy biorą w tym udział, ale czy ich przebieranie się w mundury Wehrmachtu, SS, nie ma w sobie perwersji?"
    • rccc a tu masz skretynienie 01.08.12, 10:39
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,8115122,Betlejewski_spali_stodole_w_rocznice_mordu_w_Jedwabnem.html
      • henryk245 Re: a tu masz skretynienie 02.08.12, 00:23
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,8115122,Betlejewski_spali_stodole_w_rocznice_mordu_w_Jedwabnem.html
        OK,stodola juz jest,patriota z zapalkami tez jest
        ale skad u ciezkiej cholery wytrzasnac tylu Zydow ochotnikow ?
        na dodatek lubiacych grilowanie ?
    • fiu-bzdziu2010 Re: Dziecinniejemy.... 01.08.12, 11:07
      dr.krisk napisał:

". Niech zobaczą i poczują klimat tamtych dni......"

no i udostępnić im kanały, niech zanurzą się w fekaliach po pas, albo zrobić kontrolowane zasypanie paru piwnic
    • it-r3 swiat sie infantylizuje fdzieki takim GW , TVN 01.08.12, 11:16
      i innym mendiom.
    • indeed4 Wybitnie mądry pan adiunkt Krasucki 01.08.12, 12:53
      za to sobie wydumał, że o PW należy mówić młodzieży w ten niezwykle atrakcyjny sposób:

www.zsresko.republika.pl/nauczyc/agatapop/ipn/waripn.htm

Boziu mój... w tym kraju, gdzie się nie ruszyć to albo tragedia, albo groteska.

• erte2 Re: Wybitnie mądry pan adiunkt Krasucki 01.08.12, 13:31
        indeed4
        Dobry człowieku - o PRL-u należy przede wszystkim mówić po prostu PRAWDĘ. A nawet najprawdziwsza prawda, podana w formie suchej opowiastki przez nieudolnego nauczyciela zostanie przez kilkunastolatka potraktowana w najlepszym wypadku jak bitwa pod Grunwaldem lub łzawa historyjka o Drzymale (nawiasem mówiąc ostro przekłamana przez sławetną "politykę historyczną").
        Kilkunastoletni młody człowiek, żyjący dziś w Polsce, posługujący się na codzień komputerem i z niego czerpiący głównie wiedzę o świecie nie jest w stanie wyobrazić sobie prawdziwej twarzy PRL-u, nie rozumie co oznacza pojęcie "gomułogodziny", że w sklepie nie było np. papieru do dupy a prawie czterdzieści lat po wojnie buty czy parówki kupowało się na kartki lub "spod lady". Nie pojmie że na telefon czekało się dwadzieścia lat i dlaczego używane auto było dużo droższe od nowego. Jedynym sposobem na jakie takie przybliżenie mu tamtych (a przecież - z mojej perspektywy jakże niedawnych) czasów jest nienudna i niekonwencjonalna lekcja historii.
    • ave.duce Re: Dziecinniejemy.... 01.08.12, 14:37
      mleczko.interia.pl/zdjecia/rysunki-kolorowe,10561/zdjecie,234
      • zbysio45 Re: Dziecinniejemy.A entuzjasci PO wypisuja bzdury 01.08.12, 15:58
        na tym forum.Nawet Powstanie Warszawskie juz im przeszkadza a co na temat OKUPACJI NIEMIECKIEJ WIE TA DZIECIARNIA. PRZECIEZ NAWET lekcje hostori w szkołach głupie PLATFUSY TEZ CHCA ZLIKWIDOWAC.
        • ave.duce Pan Prezes jest z PO? O! Kryptopeowiec? 01.08.12, 16:42
          To dlatego kiedyś zachęcał:

www.youtube.com/watch?v=PqHju0rFqsE
          Figurant JAR prawdę mówi tylko wtedy, gdy się pomyli?
        • erte2 Re: Dziecinniejemy.A entuzjasci PO wypisuja bzdur 01.08.12, 21:28
          zbysio45
          Zbyniu ptaszyno, a może byś tak choć trochę zmądrzał ? Niedużo, ot tak może IQ 70...
          Za dużo ? To może choć 50....
    • lepkie.lapki Wystarczyłaby wycieczka do Syrii 01.08.12, 21:50
      dr.krisk napisał:

> Proponuję, aby rekonstruktorzy (dla mnie infantylni durnie) rozstrzelali grupkę
      > cywilów oraz zgwałcili kilka kobiet. Niech dzieci zobaczą i poczują klimat tam
      > tych dni......

Proponuję wakacje w gorącej Syrii, zwiedzanie labiryntu wąskich uliczek Aleppo, urokliwych zabytków Hims...
      • camille_pissarro Wbrew pozorom, analogia jak najbardziej trafna 01.08.12, 22:19
        na miarę dzisiejszych czasów. Rosjanie nie pozwalają na interwencje z zewnątrz ( USA ) , ponieważ ten obszar to ich strefa wpływów.Prawdopodobieństwo ze Obama w tej kwestii zrobi jakiś krok jest znikome.A c robi EU poza nawoływaniem do akcji humanitarnych - nic , ponieważ jej znaczenie militarne jest zerowe. I tak ludność Damaszku i innych większych miast Syrii , która chciała wyzwolić się spod panowania tyrana Assada została pozostawiona sama sobie.

--
        "Wszystko jest piękne, wystarczy tylko umieć dobrze spojrzeć" /Camille~Pissarro/
        • erte2 Re: Wbrew pozorom, analogia jak najbardziej trafn 02.08.12, 00:11
          camille_pissarro
          Dobrze, tyle że co to ma wspólnego z garstką zifantylizowanych idiotów bawiących się w policjantów i złodziei, Indian i kowbojów czy też Akowców i SS ? Czy za lat sześćdziesiąt ich godni następcy będą się bawić w złe syryjskie wojsko i dobrą ludność cywilną ? Do zagospodarowania są jeszcze zamachy w Bagdadzie oraz wzajemne wyrzynanie się Tutsi i Hutu. Tam dopiero można się pobawić !!!

W 1960. roku, po premierze "Krzyżaków" podwórka i ulice polskich miast, miasteczek i pewnie wsi zaroiły się od chłopaków uzbrojonych w drewniane miecze, tarcze z pokryw kotłów do bielizny; niektórzy mieli nawet hełmy ze starych garnków. Sam takie miałem. Ale wtedy miałem dwanaście lat !!!
    • henryk245 Re: Dziecinniejemy.... 02.08.12, 00:15
      zapoznaj sie z sposobami swietowania podobnych bitew w USA
      dla europejczyka zenujacy infantylizm,dla amerykanow akt patriotyzmu.
      • erte2 Re: Dziecinniejemy.... 02.08.12, 09:38
        henryk245
        Infantylizm i głupota nie mają barw narodowych. Dajesz przykład na to że w USA też nie brakuje idiotów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka