Dodaj do ulubionych

Kościół powinni utrzymywać wierni.

25.09.12, 10:14
Tak uważa przeważająca większość Polaków.
Dlaczego zatem rząd w porozumieniu z Episkopatem działa wbrew woli narodu?
Obserwuj wątek
    • bogucjusz Bo żyjemy w państwie wyznaniowym. n/t 25.09.12, 10:17
    • woda_woda Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 10:19
      W siedmioosobowej rodzinie pięc osób uważa, że to matka powinna wszystkim prasować bluzki i koszule.
      Dlaczego matka nie postępuje tak, jak chce większość? :)
      • tw_wielgus Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 10:58
        To chyba zły przykład, zupełnie nieadekwatny do rozpatrywanego zagadnienia.
        Uważasz, że z podatków powinny być zaspakajane potrzeby duchowe społeczeństwa?
    • nazimno Partie polityczne - tak samo. 25.09.12, 10:29
      Ciekawe, ilu by zwolennikow zostalo na placu boju.
      (bez wzgledu na liczbe liter w skrocie oznaczajacym konkretna sekte)
      • tw_wielgus Re: Partie polityczne - tak samo. 25.09.12, 10:58
        Zgoda, nie mam nic przeciwko temu pomysłowi.
        • nazimno Czyli okreslenie "sekta" jest rowniez prawidlowe. 25.09.12, 11:16
          Na marginesie.
          W zasadzie nie widze roznicy pomiedzy rynkiem tzw, suplementow diety (i konsumentami
          tychze suplementow), a konsumentami bredni rozpowszechnianych przez partie polityczne.

I jedne i drugie "tabletki" sa jednakowo szkodliwe dla zdrowia.
          Wazne jest jedynie, ze sie dobrze sprzedaja, poniewaz idiotow nigdy nie brakowalo.
          • tw_wielgus Re: Czyli okreslenie "sekta" jest rowniez prawidl 25.09.12, 12:26
            Z określeniem sekta to bym lekko popolemizował.
            Zagadnienie jest dużo bardziej skomplikowane. Nawet w obszarze tak zwanego "twardego elektoratu".
            • nazimno Dawniej "twardy elektorat" oraz jego sponsorow 25.09.12, 12:40
              okreslano mianem partyjnego betonu, a nie sekty, poniewaz oskarzenie o "sekciarstwo"
              bylo prawie rownowazne z wyrokiem.

W zasadzie nic sie nie zmienilo.
    • szwampuch58 Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 10:30
      Nie rozumiem,sugerujesz ze"owieczki" z uslug"pasterzy" korzystaja za friko?
      • chateau Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 10:35
        Uprawiają sakramenckie piractwo. Straty Kościoła idą w miliony. Skarżyć! ;-)
      • tw_wielgus Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 11:01
        Nic z tych rzeczy ale ogromną cześć swoich potrzeb Kk finansuje z pieniedzy otrzymanych z budżetu państwa. Co więcej nic mi nie wiadomo żeby państwo w jakikowliek sposób kontrolowało wydatki kościoła. Państwo ma płacić i zamknąć dziób.
    • tornson Powiedz to swoim idolom z PO. 25.09.12, 10:34
      • tw_wielgus Wow! mam idoli w PO? 25.09.12, 10:48
        Skontaktuj mnie z nimi to pomyślę o jakimś fan clubie.
        • tornson Nie mówcie Towarzyszu Wielgus że 25.09.12, 17:51
          zmądrzeliście i przestaliście PO popierać! ;)
          • tw_wielgus Re: Nie mówcie Towarzyszu Wielgus że 26.09.12, 13:40
            Ja! Ja popierałem PO..?! Skąd? Odkąd pamiętam zawsze najbliższe memu sercu było SLD.
            Zresztą, nie pamiętasz, jak spotkaliśmy się na Rozbrat podczas kampanii prezydenckiej?
            Ja wyplatałem koszyczki a Ty polerowałeś Napieralskiemu jabłuszka.
      • x2468 Re: Powiedz to swoim idolom z PO. 25.09.12, 11:31
        Powiec to pajacu biskupom ktorzy uwazaja ze nikt tak nie zaszkodzil interesom kosciola jak PO.
        • wsk175 Re: Powiedz to swoim idolom z PO. 25.09.12, 11:38
          "Powiec to pajacu biskupom"
          piękny przykład wolszczyzny
        • tornson Re: Powiedz to swoim idolom z PO. 25.09.12, 17:50
          x2468 napisał:

> Powiec to pajacu biskupom ktorzy uwazaja ze nikt tak nie zaszkodzil interesom k
          > osciola jak PO.
          Ty chyba w jakimś równoległym świecie egzystujesz.
        • kolter-xl Re: Powiedz to swoim idolom z PO. 26.09.12, 12:45
          x2468 napisał:

> Powiec to pajacu biskupom ktorzy uwazaja ze nikt tak nie zaszkodzil interesom k
          > osciola jak PO.

Pofiem ci tak , Krk nie zapomni PO tego ze rydzo nie dostał obiecanych i podpisanych przez PIS milionów
    • martu88 Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 10:54
      ja się z Tobą w całości zgadzam, dlaczego kościół ma być utrzymywany przez całe społeczeństwo? jeśli ktoś nie chce chodzić do kościoła to nie musi i nie musi na niego płacić. tak być powinno. i nie jest to atak na kościół, po prostu myślenie ekonomiczne.
      • adherent1 Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 11:13
        martu88 napisał(a):
        > jeśli ktoś nie chce chodzić do kościoła to nie musi i nie musi
        > na niego płacić. tak być powinno. i nie jest to atak na kościół

To jest podejście wybitnie merkantylne. Też jestem ateistą
        ale wypada pomyśleć o ludziach starych i tych dla których
        wiara stanowi jedyny sens życia - fakt że jest ich coraz mniej.
        Wyjście - Ustalić i przygotować etapy odchodzenia od
        finansowania kościoła przez państwo i to realizować.
        Niestety konkordat to umowa międzynarodowa, stąd
        potrzebne są w tym zakresie ustalenia z Watykanem ;-(.
        Czyli skończy się jak zwykle - udowodnią jakiemuś
        arcybiskupowi przestępstwo seksualne i bez myślenia
        ukarzą jeszcze wierzących czyli najsłabszych.
    • mietowe_loczki Następny wątek szkalujący święty Kościół Katolicki 25.09.12, 11:05
      Czy indeed wziął już coś na uspokojenie? :)
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Następny wątek szkalujący święty Kościół Kato 25.09.12, 11:17
        Szuka co jego altorytet Artymowicz sądzi na ten temat.
      • indeed4 Och, och! 25.09.12, 11:49
        No pofiedzcie mi skond ja wiem, że jak tylko ogarnienty antyklerykalnom maniom wielgus założy swój 2754165420954 wątek o KK, to pojafi siem w nim indeed, a zaraz po nim niesfłocznie pojawiom siem antyklerykalne blond loczki ze swoim tradycyjnym znamionujoncym wybitnom inteligiencjem pytaniem: skond ja fieciałam, że w tym wontku bendzie pisać indeed? :-)
        • mietowe_loczki Re: Och, och! 26.09.12, 08:54
          Już tak nie jęcz. To tylko wpis, a nie lizanie kolan salezjanina.
          • tw_wielgus Re: Och, och! 26.09.12, 13:41
            He, he, he...
    • l.george.l Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 12:16
      Obawiam się, że większość Polaków jest święcie przekonana, że KK utrzymywany jest tylko i wyłącznie z tacowego i opłat rytualnych. Nie wiedzą, albo nie chcą wiedzieć o tym, że księża są na etatach katechetów, kapelanów, wykładowców, fundacji, że państwo dotuje remonty budynków sakralnych oraz należących do KK, ale wykorzystywanych także na pozakultowe cele, że utrzymuje wydziały teologiczne, co oznacza, że opłaca kształcenie księży, że samorządy finansują szkoły religijne, w końcu państwo też opłaca świadczenia ubezpieczeniowe zakonników i misjonarzy.
      • ave.duce Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 15:02
        Państwo powinno obowiązkowo wspomagać jedynie klasowe zabytki kościelne (nadzór konserwatorski).
      • jacekm22 Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 15:11
        Obawiam się, że większość Polaków jest święcie przekonana, że KK utrzymywany jest tylko i wyłącznie z tacowego i opłat rytualnych. Nie wiedzą, albo nie chcą wiedzieć o tym, że księża są na etatach katechetów, kapelanów, wykładowców, fundacji, że państwo dotuje remonty budynków sakralnych oraz należących do KK, ale wykorzystywanych także na pozakultowe cele, że utrzymuje wydziały teologiczne, co oznacza, że opłaca kształcenie księży, że samorządy finansują szkoły religijne, w końcu państwo też opłaca świadczenia ubezpieczeniowe zakonników i misjonarzy

Tzn Polska = panstwo wyznaniowe ..... :-(
    • zbysio45 Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 15:35
      wystepujesz w imie mniejszosci bezideowego,ateistycznego społeczenstwa,ktore chce decydowac za wiekszosc katolicką.Kto dał CI prawo abys wypisywał swoje bzdury w imieniu wiekszosci katolickiej społeczenstwa polskiego.
      • jacekm22 Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 15:57
        Ty katotalibie !!!!! Zobaczymy ILE jest tej wiekszosci jesli , ktos WRESZCIE wprowadzi podatek koscielny podobny do tego jaki jest w BRD!!!!
        I przestaniecie pier...ic o 95% polakow katolikow !!!!
        • zbysio45 Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 16:21
          Uprzejmie informuje geniusza o nicku jacekm22 ze od wiekow koscól katolicki utrzymywali wierni i tak jest nadal ..Dodatkowo katolicy utrzymuja obecnie bezdomnych,wykluczonych przez kieopsko działajace panstwo,szkoły ,przedszkola,domy dziecka starcow i HOSPICJA dla nieuleczalnie chorych.Rowniez co roku panstwo polskie korzysta z niesłusznie upannstwowanego majatku koscielnego z 23000ha.gruntow rolnych oraz obiektow socjalnych zabranych BEZPRAWNIE przez KOMUCHOW w 1945rMozesz o tym przeczytac w informacji katolickiej agencji informacyjnej o finnsach koscioła katolickiego,ktorea jest dostepna w internecie Gazety Wyborczej.Swoje bzdury mozesz pisac w tygodniku NIE i opowiadac na zebraniach u PALIKOTA.
          • kolter-xl Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 26.09.12, 12:30
            zbysio45 napisał:

> Uprzejmie informuje geniusza o nicku jacekm22 ze od wiekow koscól katolicki ut
            > rzymywali wierni i tak jest nadal .

Kłamiesz !! zawsze kler straszył durni piekłem a ci im zapisywali majątki tak tez było z władcami .Kler straszył króli ekskomunikami a oni im oddawali majątki .

>Dodatkowo katolicy utrzymuja obecnie bezdomnych,wykluczonych przez kieopsko działajace panstwo,

Kolejne kłamstwo !! np przytułki brata Alberta są dotowane !!
            Dodatkowo wiedz ze stałe miejsce w takim przytułku ma tylko ktoś ze stałym dochodem, ktoś bez niego ma się zwijać po trzech dobach !!!

szkoły ,przedszkola,domy
            > dziecka starcow i HOSPICJA dla nieuleczalnie chorych.

Nic za darmo !!

Rowniez co roku panstwo polskie korzysta z niesłusznie upannstwowanego majatku koscielnego z 23000ha.grun
            > tow rolnych oraz obiektow socjalnych zabranych BEZPRAWNIE przez KOMUCHOW
            > w 1945r

Oddali złodziejom futro z norek za starą kapotę a im wciąż mało nienasyconym klechom.

Mozesz o tym przeczytac w informacji katolickiej agencji informacyjnej
            > o finnsach koscioła katolickiego,ktorea jest dostepna w internecie Gazety Wybo
            > rczej.Swoje bzdury mozesz pisac w tygodniku NIE i opowiadac na zebraniach u PAL
            > IKOTA.

Dokładnie idź sobie popieprz bzdury na forum waszego nocnika .
      • kolter-xl Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 26.09.12, 12:34
        zbysio45 napisał:

> wystepujesz w imie mniejszosci bezideowego,ateistycznego społeczenstwa,ktore c
        > hce decydowac za wiekszosc katolicką.Kto dał CI prawo abys wypisywał swoje bzdu
        > ry w imieniu wiekszosci katolickiej społeczenstwa polskiego.

Nieuku , jest w as bigotów w Polsce coraz mniej ostatnio jak was wasza sekta rachowało wyszło im około 40 % jeleni na mszach .
      • hal9000 Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 26.09.12, 13:56
        wystepujesz w imie mniejszosci bezideowego,ateistycznego społeczenstwa,ktore chce decydowac za wiekszosc katolicką.Kto dał CI prawo abys wypisywał swoje bzdury w imieniu wiekszosci katolickiej społeczenstwa polskiego.

Najpierw udowodnij, że katolicy stanowią większość. Np. poprzez deklarację przekazywania części swojego dochodu na KK. Chyba uczciwie, no nie?
    • bozon.higsa Re: Kościół powinni utrzymywać wierni. 25.09.12, 16:28
      tw_wielgus napisał:

> Tak uważa przeważająca większość Polaków.
      > Dlaczego zatem rząd w porozumieniu z Episkopatem działa wbrew woli narodu?

Wątpię wielgus, choć sam jestem niewierzący i do kościoła nie chodzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka