Dodaj do ulubionych

dlaczego Tusk ma odwołać Gowina?

27.01.13, 08:13
Przecież
1. w sprawie związków partnerskich nie było dyscypliny klubowej. Więc posłowie, którzy głosowali przeciwko nie popełnili żadnego wykroczenia
2. rząd nie zajął w kwestii projektów (Co przyznali i Gowin i Tusk) żadnego stanowiska. Tak więc trudno powiedzieć, że opinia Gowina była sprzeczna ze stanowiskiem rządowym, skoro takowe nie istniało. Zatem owszem, minister Gowin ma inne zdanie niż premier Tusk, ale obaj przedstawiają osobiste opinie, które mają się nijak do ich wzajemnych relacji. Zresztą emocjonalne wystąpienie Tuska było nawet bardziej osobiste niż wystąpienie Gowina, który przedstawił opinię swojego resortu, wyraźnie to zresztą zaznaczając.

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że pytanie, które zadałem jest retoryczne -dominujące w światowym dyskursie publicznym środowiska lewackie nie tolerują konserwatystów na stanowiskach, no chyba, że ci konserwatyści ograniczą swój konserwatyzm do sfery prywatnej.
Ale ta nagonka na Gowina i konserwatystów z PO jest - w warunkach antypisowskiej histerii - bez sensu. Przecież na te osoby - które nigdy nie kryły swoich poglądów - ktoś głosował. Czyli są osoby, które nie zgadzają się z lewacką ideologią a zarazem nie chcą głosować na partię Kaczyńskiego. Gdy konserwatyści znikną w następnych wyborach z list PO - a mogę zakładać, że GW i inne zaprzyjaźnione media zrobią wiele by tak się stało - może oni nie pójdą kandydować z list PiS. Ale ich wyborcy właśnie na PiS - nierzadko z zaciśniętymi zębami - mogą przerzucić swoje głosy. Czy tego chce np. GW? Może powinna się zdecydować czy jest bardziej postępowa czy antypisowska, bo to może się kłócić.
Obserwuj wątek
    • haen2010 Nie bój się, nie odwoła. 27.01.13, 08:27
      Poczeka. Chociaż mogłby, bo Gowin posunął sie do kłamstwa, nadinterpretacji Konstytucji. Przywlaszczył sobie uprawnienia TK bedąc kompletnym negatem, jeżeli chodzi o znajomość prawa. On po prostu uznaje wyższość kodeksów watykańskich nad polskim.
      • godz-0800 Re: Nie bój się, nie odwoła. 27.01.13, 08:47
        haen2010 napisał:

> Poczeka. Chociaż mogłby, bo Gowin posunął sie do kłamstwa, nadinterpretacji Kon
        > stytucji. Przywlaszczył sobie uprawnienia TK bedąc kompletnym negatem, jeżeli c
        > hodzi o znajomość prawa. On po prostu uznaje wyższość kodeksów watykańskich nad
        > polskim.

Nie odwoła,bo taka sytuacja mu absolutnie odpowiada.
        On pokazuje,że jest liberałem (KPP oczywiście nie podpisał) a jednocześnie nie może zmusić swojego ministra i członków partii do dyscypliny w głosowaniu w takich sprawach.

Ustawa nie zostanie uchwalona za jego kadencji,pod koniec kadencji poprosi wyborców o danie mu trzeciej szansy i związki partnerskie będą jego wyborczym pomysłem jak przedtem likwidacja senatu,podatek liniowy,likwidacja abonamentu,likwidacja FK, i wiele innych,których nigdy nie zamierzał nawet zrealizować.
    • m.c.hrabia Re: dlaczego Tusk ma odwołać Gowina? 27.01.13, 08:30
      dlatego aby CO2 trochę upuścić.
      dlatego że Gowin utożsamia się z ministerstwem na czele którego stoi,
      że ministerstwo sprawiedliwości to on.
      • fiu-bzdziu2010 Re: dlaczego Tusk ma odwołać Gowina? 27.01.13, 12:31
        gorzej - interpretacja konstytucji to On - Wielki Gowin
        co tam prawnicy.....
        bufon koloratkowy
    • remik.bz Ja bym sie cieszył z odwolania Gowina 27.01.13, 13:15
      Tusk nie zgłupieje, nie odwoła Gowina.
      Ale gdyby odwołał to ja bym sie bardzo cieszył.
      Powstałaby szansa na stworzenie czegoś ważnego i mocnego na prawicy- takiej prorodzinnej, patriotycznej, katolickiej.
      Kowal dogaduje się z już Piechocińskim. Jest jeszcze Jurek, SP
      Część eletoratu Kaczyńskiego ta nierydzykowa popiera dziś PiS nie za Kaczyńskim , ale przeciwko Tuskowi i PO.
      A Kaczyński "kończy się" i nie ma nastepcy (może to i dobrze).
      Na rozsądna prawicę czekam jak na .......niech będzie zimne piwo Ciechan:)
      Rozsądna prawica z takimi ludźmi jak Gowin, Kowal,Piechociński, Jurek mogłaby pogonić różnych Palikotów , pseudolewice i neoliberałów.
      A PO bez poparcia katolików i w konflikcie z KK- niewiele by znaczyła.
      • fiu-bzdziu2010 Re: Ja bym sie cieszył z odwolania Gowina 27.01.13, 13:20
        przecież katolicy też głosują na Tuska, nie na samych ortodokso-posłów
        • fiu-bzdziu2010 Re: Ja bym sie cieszył z odwolania Gowina 27.01.13, 13:56
          vide - wynik Jurka Marka
      • jacekm22 Re: Ja bym sie cieszył z odwolania Gowina 27.01.13, 13:23
        Powstałaby szansa na stworzenie czegoś ważnego i mocnego na prawicy- takiej prorodzinnej, patriotycznej, katolickiej....
        Oj marzy sie , taka katolicka wersja Iranu !!!!
        To se TYLKO pomarzysz katotalibie ! :-)
      • sclavus Ja też bym sie cieszył z odwolania Gowina, 27.01.13, 16:16
        ale z zupełnie innych powodów!!
        .... boże, nawet jak cię nie ma, uchroń Polskę przed wizją remika bz...
        A poważniej, to Polska stała by się kato-nacjo-polską do sześcianu... co byłoby gorsze od wszystkich znanych szariatów na tym świecie :>:>:>
      • white_lake Re: Ja bym sie cieszył z odwolania Gowina 27.01.13, 22:16
        remik.bz napisał:

> Ale gdyby odwołał to ja bym sie bardzo cieszył.
        > Powstałaby szansa na stworzenie czegoś ważnego i mocnego na prawicy- takiej pro
        > rodzinnej, patriotycznej, katolickiej.
        > Kowal dogaduje się z już Piechocińskim. Jest jeszcze Jurek, SP
        > Część eletoratu Kaczyńskiego ta nierydzykowa popiera dziś PiS nie za Kaczyńskim
        > , ale przeciwko Tuskowi i PO.

też bym się cieszyła, ale z innych względów, bo na prawicy nie można stworzyć niczego ważnego i mocnego, nie ma takiej siły
        może najwyżej powstać kolejna śmieszna partyjka mająca 3 znane ryje i 27 zupełnie anonimowych członków i z rozkoszą popatrzę, jak się będzie boksować z tymi już istniejącymi partyjkami pisiorskich odszczepieńców (kombinacje literek w nazwie i programy są kompletnie bez znaczenia, chodzi o znaną z telewizji mordę, konserwatywne hasła i parcie do koryta)

zapasy w błocie: Gowin kontra Ziobro, to by było coś, ech, rozmarzyłam się
    • lackzadek Re: dlaczego Tusk ma odwołać Gowina? 27.01.13, 13:49
      piotr7777 napisał:

> Przecież
      > 1. w sprawie związków partnerskich nie było dyscypliny klubowej. Więc posłowie,
      > którzy głosowali przeciwko nie popełnili żadnego wykroczenia
      > 2. rząd nie zajął w kwestii projektów (Co przyznali i Gowin i Tusk) żadnego sta
      > nowiska. Tak więc trudno powiedzieć, że opinia Gowina była sprzeczna ze stanowi
      > skiem rządowym, skoro takowe nie istniało. Zatem owszem,
      minister Gowin ma inne zdanie niż premier Tusk, ale obaj przedstawiają osobiste opinie, które mają się nijak do ich wzajemnych relacji. Zresztą emocjonalne wystąpienie Tuska było
      > nawet bardziej osobiste niż wystąpienie Gowina, który przedstawił opinię swojeg
      > o resortu, wyraźnie to zresztą zaznaczając.
    • man_sapiens Re: dlaczego Tusk ma odwołać Gowina? 27.01.13, 14:44
      Powodów jest kilka.
      - Gowin odstrasza wyborców Platformy
      - Nie waha się nadużywać stanowiska dla osobistych celów. Właśnie zapowiedział, że zmiany prawa potrzebne do ratyfikacji konwencji o zapobieganiu przemocy nie bedą gotowe przed końcem kadencji
      - nie ma oporów przed łamaniem zasady trójpodziału władzy. Wydał właśnie rozporządzenie, że każdy sędzia powinien mu na każde żądanie wydać akta sprawy.
      - Po skandalicznej nagonce na sędziego Tuleyę stanął po stronie Kamińskiego i Ziobry, dopiero ostatnio to cichaczem odszczekał. To też odstrasza wyborców.
      --
      Wolę siebie lubiącą ludzi niż siebie kochającą ludzkość Wisława Szymborska
      • kum.z.antalowki A czemu i po co Tusk powołał Gowina? 27.01.13, 15:37
        Czy owe powody ustały, a nadzieje wiązane z Gowinem zostały już spełnione?

Może w planach są jeszcze jakieś poważniejsze matactwa niż pomylenie małżeństwa z rodziną, a związków partnerskich z homoseksualizmem?
        • man_sapiens Re: A czemu i po co Tusk powołał Gowina? 27.01.13, 22:29
          Pytaj Tuska.
      • white_lake Re: dlaczego Tusk ma odwołać Gowina? 28.01.13, 00:01
        no i ma w nosie literę prawa
    • sclavus To nader proste... 27.01.13, 16:08
      Wygłaszał swoje prywatne opinie a powoływał się na konstytucję (jest konstytucjonalistą może a ja nic o tym nie wiem) jako minister...
      Wyglądało to tak, jakby wyrażał stanowisko rządu!
      ... no to do dymisji!!!
      I o tyle bardziej, że jako minister sprawiedliwości, zdążył narobić głupot za całą kadencję, wczasie ... 1/4 tej kadencji...
      Teraz wiesz!!!
    • iza.bella.iza Tusk powinien nie tylko odwołać Gowina, ale też... 27.01.13, 23:47
      ... wypieprzyć go z PO wraz z jego frakcją. To spowoduje utratę większości parlamentarnej przez PO i konieczność rozpisania nowych wyborów. Opozycja jest w rozsypce - to wymarzony moment dla PO, aby wygrać kolejne wybory. Z Gowinem w szeregach już nigdy nie wygrają.
    • podmiot_faktu Re: dlaczego Tusk ma odwołać Gowina? 27.01.13, 23:51
      A powiedział, że go odwoła ?
    • jola.iza1 Re: A ma? 27.01.13, 23:57
      tak się pytam :)
      • remez2 Re: A ma? 28.01.13, 00:04
        jola.iza1 napisała:

> tak się pytam :)
        Też się dziwię takim pomysłom. Przecież to najlepszy minister sprawiedliwości w historii naszej państwowości.
        • kum.z.antalowki Re: A ma? 28.01.13, 00:32
          remez2 napisał:

> ... to najlepszy minister sprawiedliwości w
          > historii naszej państwowości.

I jest żywym dowodem, że prawicowość może zastąpić prawo, duch literę, a wiedza objawiona - studia prawnicze. Na co zresztą już dawno - posługując sią przykładami z postsowieckich republik kaukaskich - zwracało uwagę Radio Erewań.
          • remez2 Re: A ma? 28.01.13, 00:40
            a wiedza objawiona - studia prawnicze.
            Jest to żywym dowodem, że jedynie niewiedza umożliwia podejmowanie decyzji obiektywnie wolnych od sensu i logiki.
            • kum.z.antalowki Re: A ma? 28.01.13, 00:58
              sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/522584_521276204558289_1942941306_n.jpg
              • remez2 Re: A ma? 28.01.13, 01:13
                :-)))
                Prawicowcy są mniej inteligentni niż lewicowcy, a ludzie, którzy nie byli zbyt bystrzy w dzieciństwie, gdy dorosną, stają się rasistami i homofobami - wynika z badań kanadyjskich naukowców opublikowanego w ''Psychological Science''.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka