indeed44 30.01.13, 16:05 tutaj: www.gazeta.tv/info/pjs/static/live1.htm?logo=wyborczapl%22 wyborcza.pl/1,75478,13296251,_Katastrofa_smolenska__Fakty_.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: Oglądajcie - jest konferencja na żywo o Smole 30.01.13, 16:07 nie bede, rzygam tym tematem! Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Oglądajcie - jest konferencja na żywo o Smole 30.01.13, 16:12 Wiem, ale warto, bo to creme de la creme - autentyczni specjaliści od lotnictwa i po raz pierwszy wspólnie zabierają publicznie głos... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno A co tam robi reklama laptopa? 30.01.13, 16:20 Nic nie rozumiem. Mogli przeciez zakleic. PS Na hollywoodzkich filmach widzi sie inne laptopy. (jaks taka firma reklamujaca sie nadgryzionym jablkiem, nawet nie wiem jak sie nazywa) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A co tam robi reklama laptopa? 30.01.13, 16:37 Nie wiem, na razie nie wygląda to dobrze - Jedynak mi zaimponował swoją skromnością i kompetencjami w poniedziałek u Lisa, ale ogólna ocena tego co oglądam to wtopa, konferencyjne nudy z drętwą atmosferą. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Tego nie ma co ogladac. 30.01.13, 16:41 Jesli ktos sie tym powaznie interesuje (mam na mysli technike) to nie musi tego sluchac. Nic nowego nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Ale to nie jest do tych 30.01.13, 16:50 którzy się na tym znają ;-) Nowy zespół Laska ma "odkłamywać" Smoleńsk w oczach tzw. opinii publicznej, czyli przeciętnego Kowalskiego, który w nawale sprzecznych informacji całkiem się już w tym wszystkim pogubił i zaczał wierzyć w to, co mówi Macierewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Jeśli ktoś uważa, że zna się na tych 30.01.13, 17:10 sprawach lepiej niż absolutni zawodowcy - eksperci, którzy badali dziesiątki katastrof, to może tak sobie myśleć, nikt mu tego nie zabroni ;-) W Polsce jest stała liczba osób, których nie da się przekonać i to nie tylko jeśli chodzi o zamach - identycznie jest z naciskami czy brakiem winy Rosjan. Więc spoko, wszystko w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Nikt mnie nie musi przekonywac. 30.01.13, 17:35 Ani zawodowcy ani pismactwo ani oszolomy. Odpowiedz Link Zgłoś
tadzap Re: Też mi konferencja.Sowiecka propagandówka +... 30.01.13, 17:39 kilku leśnych dziadków z ubeckimi legitymacjami,wygłaszających proreżmowe oświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Też mi konferencja.Sowiecka propagandówka +.. 30.01.13, 18:06 Rozpoznałeś kolegów z pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
tadzap Re: Też mi konferencja.Sowiecka propagandówka +.. 30.01.13, 18:12 Capiło SB-eją jak za komuny. A tylko jeden z tych Lasków był na miejscu zamachu. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Też mi konferencja.Sowiecka propagandówka +.. 30.01.13, 19:27 Pomyliłeś z operatywką grupy przewodniej pis. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Też mi konferencja.Sowiecka propagandówka +.. 01.02.13, 18:42 kilku leśnych dziadków z ubeckimi legitymacjami,wygłaszających proreżmowe oświa > dczenia. Mowa o konferencji prasowej członków komisji smoleńskiej nie o operatywce pis. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Oglądajcie - jest konferencja na żywo o Smole 30.01.13, 17:57 o! wybiórcza se spęd swoich ulubieńców zrobiła :) pozdrawiam losiu Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Oglądajcie - jest konferencja na żywo o Smole 30.01.13, 18:08 Od Ciebie wymagałbym trochę więcej precyzji. Którzy to są ci ulubieńcy i skąd ich znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Oglądajcie - jest konferencja na żywo o Smole 30.01.13, 18:52 zgred-zisko napisał: > Od Ciebie wymagałbym trochę więcej precyzji. Którzy to są ci ulubieńcy pewnie ci: "- dr Maciej Lasek, pilot i inżynier lotniczy, szef Państwowej Komisji Badania Wypadków Lotniczych (PKWBL), wiceszef podkomisji lotniczej w komisji Millera, - mgr Wiesław Jedynak, pilot liniowy, instruktor, członek PKBWL, członek podkomisji lotniczej w komisji Millera, - mgr inż. Piotr Lipiec, PKBWL, członek podkomisji technicznej w komisji Millera, - płk. Mirosław Grochowski, szef Inspektoratu MON ds. Bezpieczeństwa Lotów, wiceszef komisji Millera - ppłk pil. mgr inż. Robert Benedict; pilot, szef podkomisji lotniczej w komisji Millera - ppłk mgr inż. Leszek Filipczyk; inżynier lotniczy, członek podkomisji technicznej komisji Millera - ppłk rez. mgr inż. Mirosław Milanowski, meteorolog, członek podkomisji lotniczej w komisji Millera" bo tych anonsowano w podlinkowanym artykule. Na pewno jest nim Lasek, bo co i rusz pojawia się na wybiórczych łamach i robi za eksperta. Choc tchórzem jest podszyty bo peniał przed spotkaniem z macierewiczowatymi. Nie wiem czy sie w końcu zgodził, czy ściemnia dalej a dzisiejszy szoł to po prostu cd przedstawienia. Zaproszony był też prof. Żylicz, ale nie wiem czy był i czy zalicza sie do grona zasłuzonych i uloubionych bo zdarza mu sie opinie nie będące po linii i na bazie wygłaszać, przez co zapewne jego nazwisko podano "w drugiej kolejności" i nie wytłuszczono... Jak widze konferencję, czy też dyskusję, prowadziła zasłużona w kręceniu ws katastrofy tow. Kublik Agnieszka. Ciekawe czy w końcu znalazła tego eksperta co to z ruchu warg mowę miał czytać, bo w spisie takowego nie ma :) Pozdrawiam losiu Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Oglądajcie - jest konferencja na żywo o Smole 30.01.13, 21:33 Łosiu, czy IPN już ich zlustrował do trzeciego pokolenia wstecz? Jeżeli nie, to skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Akurat Lasek nie "robi za eksperta" 31.01.13, 02:07 tylko ekspertem jest i to całą gębą - poczytaj sobie, chciałbyś wiedzieć o badaniu katastrof choć 1% tego, co on. pl.wikipedia.org/wiki/Maciej_Lasek I to samo jest z b. szefem KBWL Klichem pl.wikipedia.org/wiki/Edmund_Klich Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Akurat Lasek nie "robi za eksperta" 31.01.13, 07:22 indeed4 napisał: > tylko ekspertem jest i to całą gębą etam juzek bąk też jest ekspertem i to lepszym, bo i od lotnictwa i od kolejnictwa :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 swoją droga... 31.01.13, 07:26 ktos narzekał ze krótko było. Wiąże sie z tym zagadnienie nastepujące: czy to z powodu tego, iż przygotowujący gotowce z pytaniami się nie przyłożyli, czy też pojemność eksperckich mózgów jest na tyle mała, ze zdołała przyswoić sobie tylko część odpowiedzi na "zaskakujące" pytania :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe kto zlecił wykonanie filmu national geographic? 30.01.13, 18:10 fajne pytanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: kto zlecił wykonanie filmu national geographi 30.01.13, 18:19 A jakie inteligentne! Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: kto zlecił wykonanie filmu national geographi 30.01.13, 18:23 typowo pisowskie pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
levy Re: kto zlecił wykonanie filmu national geographi 31.01.13, 08:09 Jak to kto? Rzydy i masony. Za pieniądze Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Super dyskusja!! 30.01.13, 18:28 Jak ktos gdzieś znajdzie to niech wklei link w tym wątku! Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Ale za krótka... 30.01.13, 18:41 tyle pytań jeszcze do nich było, powinno się zrobić taką wielogodzinną dyskusję i transmitować na żywo w TV - wcześniej niestety trzeba oddać w ręce dobrego psychologa/piarowca kilka osób (w tym ewidentnie Laska), bo za szybko się unoszą i irytują. To niedopuszczalne, bo wówczas cały dydaktyczny efekt szlag trafia Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Ale za krótka... 30.01.13, 18:53 indeed4 napisał: > tyle pytań jeszcze do nich było, krótka, bo tylko tyle odpowiedzi zdążyli się nauczyć na pamięć :) Pozdrawiam losiu Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz zadałem 2 pytania 30.01.13, 21:27 mejlowo byłem mile zaskoczony gdy Redakcja potwierdziła otrzymanie mejla i napisała że pytania zostaną zadane nie zostały Pytania 1. Co się stało z wlotem silnika środkowego ? To ogromna cześć zintegrowana z ogonem , który zachował się w dobrym stanie . 2. Dlaczego nie udokumentowano miejsca uderzenia. Przeciez przy tak poteznym uderzeniu, w miekkiej glebie musiało ( by) powstać wyraźne wgłebienie . Jak to wyjaśnic ? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Kokpit! 31.01.13, 01:44 wyborcza.pl/10,82983,13323252,Pytanie_do_komisji__Gdzie_jest_kokpit__Kto_zlecil.html No i co, wiesz już co się stało z kokpitem? :-))) Jak Boga kocham, zobaczyłem tego rozjuszonego gościa i pomyślałem - to musi być nasz niegracz! Odpowiedz Link Zgłoś
hal9000 Re: zadałem 2 pytania 31.01.13, 02:01 2. Dlaczego nie udokumentowano miejsca uderzenia. Przeciez przy tak poteznym uderzeniu, w miekkiej glebie musiało ( by) powstać wyraźne wgłebienie. Jak to wyjaśnic ? No właśnie. Jak wiadomo po uderzeniach samolotów w glebę powstają ogromne kratery... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz.4 Re: zadałem 2 pytania 31.01.13, 02:16 > Jak wiadomo po uderzeniach samolotów w glebę powstają ogromne krate > ry... :)) I teraz już jest jasne, skąd się biorą wulkany. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: zadałem 2 pytania 31.01.13, 07:32 > No właśnie. Jak wiadomo po uderzeniach samolotów w glebę powstają ogromne krate > ry... :)) owszem. Ten w Lockerby miał na ten przykład ładnych "parę" metrów i wyglądał tak: niezalezna.pl/uploads/resize/remote/e797c9cdb931e53259b0fce73d4c35de-300x168.png Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: zadałem 2 pytania 31.01.13, 07:52 No ale ruskie nie chcą oddać wraku z Lockerbie i trzymają go na złomowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
ponte_aronte jasne, że wszystkie katastrofy lotnicze 31.01.13, 07:58 wyglądają jednakowo! Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: jasne, że wszystkie katastrofy lotnicze 31.01.13, 08:29 O tym najlepiej wie specjalista od komparatystyki katastrof niegracz. W jednej z porównywanych przez niego katastrof przeżyła 6-letnia dziewczynka, co oznacza, że w Smoleńsku też powinna przeżyć 6-letnia dziewczynka z tupoleja. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: jasne, że wszystkie katastrofy lotnicze 31.01.13, 16:27 ponte_aronte napisał: > wyglądają jednakowo! pierwsze primo jest takie, że ze byla to odpowiedź dla kol. Hala który wydawał mi się wątpić ze po uderzeniu samolotu w ziemię pozostają jakieś zauważalne ślady. Drugie primo jest takie ze owszem, masz rację że nie ma identycznych wypadków, zdarzają się natomiast podobne. I efekty tych zdarzeń również powinny być podobne. Inaczej np. eksperci sądowi nie mogliby opisywać okoliczności wypadków samochodowych i wyciągać wniosków. Choć faktycznie mają o tyle łatwiej że baza danych jest obszerniejsza. Pozdrawiam losiu Odpowiedz Link Zgłoś
hal9000 Re: zadałem 2 pytania 31.01.13, 11:23 Ten w Lockerby miał na ten przykład ładnych "parę" metrów A tutaj? Masz krater? www.youtube.com/watch?v=4NbVL3-1fDg Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: zadałem 2 pytania 31.01.13, 11:33 Jeśli nie ma krateru to oznacza to, że był tam zamach, w przeciwieństwie do Lockerbie. Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: zadałem 2 pytania 31.01.13, 16:45 gdyby Tu-154 upadł w Smoleńsku tak jak to opisuje MAK/Miller musiałby powstać w miekkiej glebie wyraźny głęboki slad oto dowód wprost: Mały samolot Cessna ( masa pustego 2,2 tony) upada w błotnisty teren tuż po starcie Wyrzeźbił rynne o głebokosci do 1m i długosci ok. 25m www.caa.co.za/resource%20center/accidents%20&%20incid/reports/2002/Prelim%20Report%20-%20OIG.htm Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: zadałem 2 pytania 31.01.13, 16:55 pierwsze primo jest takie ze ten samolot nie spadł z kilkunastu/kilkudziesięciu metrów tylko przejechał się na kołach, uderzajac o ile mnie wzrok nie myli w jakąś przeszkodę lub "zeskakując' z jakiegoś hopka (ciężko zobaczyć, bo niewyraźne jest). Drugie jest takie, że to Ty wywołałeś dyskusję o kraterach sugerując ze nie mogą one powstać i kazałeś watpić w to ze jakieś zauwazalne slady powstają. Trzecie primo jest takie, że tu 134 jest znacznie lżejszy od większego "brata'. A ostatnie primo jest takie ze na filmiku w ogóle nie pokazano jakie po sobie ślady pozostawił :) A kol. Niegracz o ślady się pytał. Ślady uderzenia samolotu który spadł pod dużym kątem, z prędkością (w poziomie jak rozumiem) ok 250 km/h na ziemię, i to dość miękką, nie na betonowy pas. Cudów nie ma. Dziesiątki ton metalu muszą zostawić po tym zdarzeniu jakieś ślady. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
hal9000 Re: zadałem 2 pytania 01.02.13, 01:31 pierwsze primo jest takie ze ten samolot nie spadł z kilkunastu/kilkudziesięciu metrów tylko przejechał się na kołach, uderzajac o ile mnie wzrok nie myli w jakąś przeszkodę lub "zeskakując' z jakiegoś hopka (ciężko zobaczyć, bo niewyraźne jest). Czyli ten samolot spadł z podobnie małej wysokości (co widać na zdjęciach z obciętymi gałęziami drzew) i jak Tu154 pod dużym kątem. Drugie jest takie, że to Ty wywołałeś dyskusję o kraterach sugerując ze nie mogą one powstać i kazałeś watpić w to ze jakieś zauwazalne slady powstają. Bo po prostu wcale nie jest powiedziane, że upadek samolotu musi spowodować powstanie krateru. W ogóle nie jest tak, że upadek samolotu zawsze wywołuje ten sam skutek. Liczba czynników jest zbyt duża aby takie spekulacje oparte na jednostkowych przypadkach można było łatwo uogólniać. Trzecie primo jest takie, że tu 134 jest znacznie lżejszy od większego "brata'. Nie chce mi sie już szukać na you tube ale są i inne filmiki upadku większych samolotów gdzie również nie widać aby upadek samolotu wywoływał wyrzut ziemi. Poszperaj sobie. A ostatnie primo jest takie ze na filmiku w ogóle nie pokazano jakie po sobie ślady pozostawił :) Nie widać wyrzucanej ziemi przy upadku. A kol. Niegracz o ślady się pytał. Ślady uderzenia samolotu który spadł pod dużym kątem, z prędkością (w poziomie jak rozumiem) ok 250 km/h na ziemię, i to dość miękką, nie na betonowy pas. Cudów nie ma. Dziesiątki ton metalu muszą zostawić po tym zdarzeniu jakieś ślady. No i są. Cała ziemia jest przeorana. A że nie ma leju wynika moim zdaniem z tego, że on się roztarł (albo że użyję takiego określenia) na większej powierzchni. I to moim zdaniem zgadzałoby się tym, że spadł obrócony podwoziem do góry (a to, że się obracał widać na zdjęciach ściętych gałęzi), bo poszycie kadłuba w przeciwieństwie do podwozia jest dużo delikatniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: zadałem 2 pytania 01.02.13, 07:51 > Czyli ten samolot spadł z podobnie małej wysokości (co widać na zdjęciach z obc > iętymi gałęziami drzew) i jak Tu154 pod dużym kątem. ten samolot na filmiku nie spadł z zadnej wysokości. Co najwyzej lekko na czymś podskoczył i to zwalniając :) Tu154 spadał z wysokości co najmniej kilkunastu metrów. Jeśli wierzyć komisji Millera, oczywiscie. Bedąc przekręconym "na bok" nie działała na niego żadna siła nosna... Znaczy działała, tyle że nie w górę a w bok :) > Bo po prostu wcale nie jest powiedziane, że upadek samolotu musi spowodować pow > stanie krateru. "krateru" w sensie takim jak w wulkanie - nie. Natomiast slad po takim upadku i szorowaniu po glebie być musi. Nie ma lewara. To jest kilkadziesiat ton metalu. Chyba... chyba ze samolot rozleciał sie na drobne częsci jeszcze w powietrzu... wtedy ślady też by były, ale dużo mniejsze. > Nie chce mi sie już szukać na you tube ale są i inne filmiki upadku większych s > amolotów gdzie również nie widać aby upadek samolotu wywoływał wyrzut ziemi poszukaj. Jakiś ślad być musi. I nie czepiaj sie tego "krateru", bo mój przykład tyczył się tylko i wyłącznie Twojej sugestii iż po zadnej lotniczej katastrofie "krateru nie będzie. Sie okazało ze moze byc i to wcale nie taki mały. Kol. Niegraczowi chodziło o ślad po uderzeniu kilkudziesieciu ton metalu w ziemię. Z wysokości kilkunastu metrów. Na dużej prędkości poziomej. W miękka ziemię. Jakiś ślad musi po tym pozostać, o ile samolot spadł w jednym kawałku. > Nie widać wyrzucanej ziemi przy upadku. gwoli ścisłosci nic własciwie nie widać Zbyt wielka odległosc, zbyt niewyraźne nagranie, fatalny kąt obserwacji (o wysokosc w pionie chodzi), a zblizenia miejsca gwałtownego hamowania samolotu nie pokazano. Pokazano że cos sie dzieje z odległosci dobrych kilkuset metrów, niemal z poziomu gruntu, wiec to co sie działo przy ziemi było zasłonięte, a potem pokazano tylko szczątki samolotu a i to nie wszystkie. Moze było jakieś dochodzenie powypadkowe i zrobiono wtedy dokumentację sladów... nie wiem, nie szukałem. Jak bedę miał czasu trochę to spróbuję coś wygrzebać. I jeszcze raz powtórzę: ten samolot nie spadł tylko zdaje sie przesmarowal cały pas startowy i z niego wyskoczył. > No i są. Cała ziemia jest przeorana. A że nie ma leju wynika moim zdaniem z teg > o, że on się roztarł (albo że użyję takiego określenia) na większej powierzchni > . I to moim zdaniem zgadzałoby się tym, że spadł obrócony podwoziem do góry (a > to, że się obracał widać na zdjęciach ściętych gałęzi), no własnie nie wiadomo co to jest. Jeśli samolot spadł "na plecy" powinien byc widoczny slad przeorania co najmniej statecznikiem pionowym. Co najmniej. Co do "ściętych gałęzi"... właśnie ponoć wylazło coś nowego: niepoprawni.pl/blog/2140/smolenska-katastrofa-oficjalnej-narracji poczekajmy, zobaczymy co z tego wyniknie... jeśli się potwierdzi bedzie to następny dowód na co najmniej to, że śledztwo i ustalenia millerowców można o kant rzyci potrzaść. Pozdrawiam losiu Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: zadałem 2 pytania 01.02.13, 18:23 hal9000 napisał: > > No i są. Cała ziemia jest przeorana. ? a tam gdzie lezy centropłat - fragment wazy zapewne pare ton ani widu ani słychu sladów na ziemi A że nie ma leju wynika moim zdaniem z teg > o, że on się roztarł (albo że użyję takiego określenia) na większej powierzchni > . . widać że nie masz elementarnej wiedzy z fizyki i wytrzymałosci materiałow aby samolot został roztarty musi działac ogromna siła te siłe mogła wywierać tylko gleba - w mysl zasady akcji i reakcji- jeżeli wglebienie w miekkiej ziemi byłoby niewielkie to i siła byłaby niewielkie wtedy kadłub slizgal by sie po ziemi, wgniatał, deformował, moze pekł ale nie rozlciał na kawałeczki Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: zadałem 2 pytania 31.01.13, 07:34 widzisz, eksperci nie byli tam od tego by odpowiadać na byle jakie pytania, tylko na odpowiednie pytania. I do tego się przygotowali. Gdy gotowce sie skończyły - zakończono spotkanie :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: zadałem 2 pytania 31.01.13, 07:52 Przecież to nie było posiedzenie zespołu Macierewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: zadałem 2 pytania 31.01.13, 16:57 wiem. Było organizowane przez wybiórcza zdaje sie.; Dlatego własnie tak napisałem. W niej dobrze szkolą w ustawkach :) Pozdrawiam losiu Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: zadałem 2 pytania 01.02.13, 08:22 Skoro to nie bylo posiedzenie ludzi z zespołem to znaczy że o żadnej ustawce mowy być nie może. W ustawkach specjalizuje się zespół. Odpowiedz Link Zgłoś
ponte_aronte to było bardzo dobre posunięcie 31.01.13, 07:38 obejrzałem uważnie, szkoda, że jakaś większa telewizja nie transmitowała i że takie krótkie Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 występy gościnne aktorów filmu NG 31.01.13, 08:17 a nie konferencja :) Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: występy gościnne aktorów filmu NG 31.01.13, 08:23 Szkoda że nie było eksperta od uczelnianych sieci informatycznych Nowaczyka, przyjaciela L. Kaczyńskiego, a więc człowieka bardzo obiektywnego i znającego się na problematyce. W końcu wystąpił w "Anatomii upadku Gargas" co świadczy że jest niezależny. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: występy gościnne aktorów filmu NG 31.01.13, 17:16 Którzy z występujących w tym programie bili aktorami filmu? Odpowiedz Link Zgłoś