Dodaj do ulubionych

Ja w sprawie Funduszu Kościelnego.

22.02.13, 18:02
Rząd i Kościół doszli do porozumienia, chętni będą mogli przekazać 0,5 procenta na wybrany przez siebie kościół, no i w porzo, kto chce niech odpisuje nic, mi do tego, ale jedno mnie martwi, podobno to będzie tajemnica kto komu i gdzie przekazał, ale, jak znam naszych nawiedzonych, po jakim czasie kk będzie wiedział kto i jakiemu kościołowi przekazał swoje pół procenta, bo to że mu dostarczą listy to pewne.

Ja przypuszczam że po roku kk będzie miał pełną listę, zdrajców wiary ojców, bo to zdrada jest, nie płacić kościółkowi, a paliwo drożeje, ceny homarów też, nie wspominając o popitce.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,13439997,_Skandal____Ale_lepszy_rydz_niz_nic_____Politycy_bardzo.html
Obserwuj wątek
    • albwu Re: Ja w sprawie Funduszu Kościelnego. 22.02.13, 18:26
      Moim zdaniem - to będzie ewoluować tak jak było z nauką religii w szkołach. Na początku pieniądze z budżetu do KK będą przekazywane anonimowo. Potem "na wniosek PiSopodobnych" zaczna przekazywać dane. Niezależnie od tego pracownicy KK też będa domagali się pokazania PIT przy oferowaniu posług religijnych, by taka posługe odpowiednio wycenić. A potem.......................
    • palnick Fundusz Kościelny jest nielegalny. 22.02.13, 18:30
      To było rozwiązanie przyjete w związku z nacjonalizacja dóbr kościelnych - taka proteza.
      Po niewiarygodnym skoku na nieruchomości wykonanym przez Kk, po "zmianie" systemu nic im sie nie należy.Odzyskali wiecej niz mieli przed wojną :-)
      • sclavus Re: Fundusz Kościelny jest nielegalny. 22.02.13, 21:33
        być może jest to niesamowite, ale w pełni się z tobą zgadzam!
        Dodam jedynie, że sporo mieliby do zwrócenia ... gdyby dokładnie się przyjrzeć ;)
        • palnick Re: Fundusz Kościelny jest nielegalny. 22.02.13, 23:59
          W rzeczy samej :-)
    • bkn6 Re: Ja w sprawie Funduszu Kościelnego. 22.02.13, 18:41
      za 5 lat sukienkowi przy pomocy POPiSPSL odwrócą role.
      będziesz musiał napisać podanie do najbliższego proboszcza : "Uprzejmię proszę o zwolnienie mnie z płacenia 0,5 % na rzecz...z uwagi na to że chcę płacić na Koścoiół Potwora Spagetti /nie chcę płacić gdyż jestem ateistą-niepotrzebne skreślić.."
      a po 10 latach z 0,5 % zrobią sakrament i już nie będzie zmiłuj
    • hummer Wdedy beknie partia rządząca 22.02.13, 20:24
      czan-dra napisał:

> Ja przypuszczam że po roku kk będzie miał pełną listę, zdrajców wiary ojców, bo
      > to zdrada jest, nie płacić kościółkowi, a paliwo drożeje, ceny homarów też, ni
      > e wspominając o popitce.

Bo podatki o ile uczciwie płacone są większą tajemnicą niż spowiedź.
      • palnick Re: Wdedy beknie partia rządząca 24.02.13, 01:55
        :-)
    • podmiot_faktu Przy pogrzebie proboszcz będzie żądał .... 22.02.13, 21:40
      ... zaświadczenia ze skarbówki za ostatnie pięć lat. Bez zaświadczenia pogrzeb już nie będzie co łaska. Najpierw wyrównanie strat, a potem jeszcze opłata artystyczna.
      • fiu-bzdziu2010 Re: Przy pogrzebie proboszcz będzie żądał .... 22.02.13, 22:16
        plus odsetki i kara porządkowa
      • starysyn Re: Przy pogrzebie proboszcz będzie żądał .... 24.02.13, 02:16
        a kiedy bedzie czas na danie proboszcowi w rykja i propozycji nie do odrzucenia?
    • losiu4 Re: Ja w sprawie Funduszu Kościelnego. 22.02.13, 22:32
      nie bardzo rozumiem. przecież to nie twoje zmartwienie, ani tych,którzy na kościół nioe będą dawac. Bo co was to obchodzi?

pozdrawiam

losiu
      • baltazar2013 Obchodzi, obchodzi .... 23.02.13, 11:11
        ... bo będziesz moherowy ciulu korzystał nadal ze wszystkich udogodnień życia tak jak wszyscy ( w tym ze służby zdrowia ), a będziesz dawał ze swoich podatków do kasy państwowej o 0,5% mniej.
        • wanda43 Re: Obchodzi, obchodzi .... 23.02.13, 11:24
          Ten d00pek niech sobie daje, ile chce, ale dlaczego ja musze z moich podatkow łożyc na darmozjadow, czy chce, czy nie!!! I nie chodzi o te 0,5%, ale o całą ogromną reszte marnotrawiona na utrzymanie i brewerie kleru wszelkiej masci.
        • hordol widzisz facet sprawa nie jest taka prosta 24.02.13, 05:34
          jak ci sie w tym twoim skarlałym móżdzku wydaje
          aktualnie płace całkiem spore podatk i skladki na nfzi a korzystam z prywatnej słuzby zdrowia. tak jest w przypadku paru milionów polaków
      • palnick Re: Ja w sprawie Funduszu Kościelnego. 24.02.13, 23:10
        losiu4 napisał:

> nie bardzo rozumiem. przecież to nie twoje zmartwienie, ani tych,którzy na kośc
        > iół nioe będą dawac. Bo co was to obchodzi?
        >
        > pozdrawiam
        >
        > losiu
        ----------
        Obchodzi, bo to uszczupla budżet
    • piglowacki Trzy lata dał PICER … 22.02.13, 23:15

czan-dra napisał:

> Ja przypuszczam że po roku kk będzie miał pełną listę, zdrajców wiary ojców, bo
      > to zdrada jest, nie płacić kościółkowi, a paliwo drożeje, ceny homarów też, ni
      > e wspominając o popitce.

… Przewodniej Sile Pomrocznej, by z new podatku pogłównego / new Świętopietrza więcej niż dotychczas INKASOWAŁA !

Czarni Okupanci majątek (swój i nie swój) ODZYSKALI … i razem z PICEREM he, he, he KOMPROMIS z naszych, bo budżetowych pieniędzy nam zafundowali … KOMPROMIS jak ten he, he, he KOMPROMIS aborcyjny …

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

„Opowieść zwolenników IV Rzeczypospolitej to polityczny thriller, w części już przetestowany za rządów Jana Olszewskiego. Może być kontynuowany, jeżeli jego konstruktorzy zdołają opanować język debaty publicznej, zburzyć dotychczasową hierarchię społecznych wartości, czyli znieść panowanie w sferze symbolicznej zwolenników III RP. Trzeba na to trochę czasu. Elity wyruszyły więc na wojnę.” - Prof. J.Raciborski (11.02.2005)

• damakier1 Re: Ja w sprawie Funduszu Kościelnego. 22.02.13, 23:28
      czan-dra napisał:
      jedno mnie martwi, podobno to będzie tajemnica kto komu i gdzie p
      > rzekazał, ale, jak znam naszych nawiedzonych, po jakim czasie kk będzie wiedzia
      > ł kto i jakiemu kościołowi przekazał swoje pół procenta, bo to że mu dostarczą
      > listy to pewne.

Nie sądzę, żeby kk przekazywano jakieś listy. Co roku przychodzą do mnie chłopcy przysyłani z zapytaniem, czy przyjmę księdza po kolędzie i odpowiadam, że nie. Nie mam ślubu kościelnego. I w ogóle nie przejawiam żadnej aktywności jako katoliczka. Nie sądzę, żeby kk potrzebna była jakaś lista, żeby przewidzieć, że żadnego 0,5% nie przekażę. Zresztą zawsze mogą mnie zapytać.
      Absolutnie jestem przekonana, że wszelkie należności, jakie miał rekompensować Fundusz Kościelny dawno juz zostały spłacone i kościołowi nie należy się ani jeden złamany grosz. Ale pacta sunt servanda i jakoś sie trzeba sensownie z beznadziejnie zawartego konkordatu wymiksowywać. To jest pierwszy krok w dobrym kierunku i teraz trzeba pilnować, żeby na tym się nie skończyło.
      • czan-dra Re: Ja w sprawie Funduszu Kościelnego. 23.02.13, 10:44
        Damo, a co z mieszkańcami niezbyt dużych wsi, gdzie wszyscy o wszystkich wszystko wiedzą?
        Już teraz jakiś z personelu naziemnego pana B. zapowiedział, że wydatki kościoła, po przekazaniu im 0,5%, będą transparentne, a za jakiś czas, niezbyt długi jak sądzę, zażądają ujawnienia kto przekazuje, bo jak to, oni są tranparentni a społeczeństwo nie?
        • blokserro Re: Ja w sprawie Funduszu Kościelnego. 25.02.13, 02:02
          A ja sądzę, że KK na tym odpisie się mocno przejedzie, przede wszystkim w tych małych prowincjonalnych parafiach. Tam wierni na ogół nie wykazują dochodu, który można by opodatkować.
        • palnick Re: Ja w sprawie Funduszu Kościelnego. 25.02.13, 02:08
          A co w małych miejscowościach ze związkami pedalskimi?
          • erte2 Re: Ja w sprawie Funduszu Kościelnego. 25.02.13, 13:15
            palnick napisał:

.. A co w małych miejscowościach ze związkami pedalskimi?
            Masz na myśli proboszczów z wikarymi ?
        • wanda43 Re: Ja w sprawie Funduszu Kościelnego. 25.02.13, 13:49
          Wies nic odpisywac nie bedzie, bo wies nie wypelnia PiTa.
          A reszta, cala klasa pracująca i sie rozliczajaca niestety PiTy bedzie musiala okazywac plebanom, wspomnicie moje slowa. Inaczej pleban szamanskich obrzedow nie odprawie przy chrzcie, slubie, o pochowku nie wspominając. Bo takiemu, co podatkow na kosciol nie odpisywal to nawet nie pozwolą d00pska oklepac na koscielnym cmentarzu. A w wiekszosci zdecydowanej tylko takie mamy cmentarze w Polsce.
          Mnie to wisi, moga moja urne zakopac w ogordku albo w lesie za chalupą. Mnie jako truchłu towarzystwo innych truchł niekonieczne.
        • damakier1 Re: Ja w sprawie Funduszu Kościelnego. 25.02.13, 13:53
          czan-dra napisał:

> Damo, a co [...]

W ogóle nie rozumiem, o co chodzi. Z jednej strony słyszę, że większość ludzi w Polsce jest przeciwna płaceniu na kk, a z drugiej, że będą płacić w strachu przed opinią większości, która "wszystko o wszystkich wie". Jakiej większości mieliby sie obawiać, skoro sami stanowią większość?
          Ale jeśli nawet przyjąć, że społeczeństwo nie chce religii w szkołach, a posyła swe dzieci na lekcje religii wyłącznie ze strachu, że społeczeństwo nie chce, by państwo łożyło jakiekolwiek pieniądze na kościół, a samo będzie przekazywać odpis ze swego podatku wyłącznie ze strachu - to jaki społeczeństwo ma mandat, żeby domagać się od swoich przedstawicieli w sejmie i od rządu odważnego i radykalnego odebrania kościołowi wszystkich, w Twoim mniemaniu i moim również, nienależnych przywilejów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka