anwad 04.05.13, 13:45 Można. Polonez na Placu Zamkowym z okazji Święta 3 Maja: www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Yo1ZKonKavM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mike.recz Wiesz jaka jest różnica? 04.05.13, 14:41 W przeciwieństwie do wolaków Polacy nie modlili się żeby w czasie tego tańca zerwała się ulewa. Nikt wam nie zabraniał, nie zohydzał i nie obrażał. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Wiesz jaka jest różnica? 04.05.13, 14:45 mike.recz napisał: > W przeciwieństwie do wolaków Polacy nie modlili się żeby w czasie tego tańca > zerwała się ulewa. Nikt wam nie zabraniał, nie zohydzał i nie obrażał. i z tego, co wiem nie powstał żaden artykuł ani wątek FK: "Polonez to hańba", "Internauci śmieją się z poloneza" itd.itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Wiesz jaka jest różnica? 04.05.13, 15:12 ploniekocica napisała: > mike.recz napisał: > > > W przeciwieństwie do wolaków Polacy nie modlili się żeby w czasie tego ta > ńca > > zerwała się ulewa. Nikt wam nie zabraniał, nie zohydzał i nie obrażał. > > i z tego, co wiem nie powstał żaden artykuł ani wątek FK: "Polonez to hańba", " > Internauci śmieją się z poloneza" itd.itp. I jakoś dobrze mi z tym. Bardzo też chcę aby tak pozostało. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Wiesz jaka jest różnica? 04.05.13, 14:46 wolę dobry koncert dobrych kapel i dj-ów mamy XXI wiek Odpowiedz Link Zgłoś
szall Re: Wiesz jaka jest różnica? 04.05.13, 14:48 Wielki Burak i Kaszalot są bee............ Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Wiesz jaka jest różnica? 04.05.13, 14:52 to jakies pseudonimy? grypsera? Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Nastepny z preferencją na kota? 04.05.13, 15:08 Oczywiscie kaczystowskie pustogłowie dopuszcza nazywanie kaszalotem kobiete, ktora choc z jednej strony powinna być wzorem matki i zony dla ludzi o konserwatywnych pogladach, to jednak jest wyzywana.... bo? bo jej PiSowskie pajace zwyczajnie nie lubią ;-> T. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Nastepny z preferencją na kota? 04.05.13, 15:09 Kaszalot to określenie wprowadzone przez B. Komorowskiego. www.fakt.pl/Komorowski-o-kobietach-Kaszaloty-,artykuly,72585,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Wiesz jaka jest różnica? 05.05.13, 10:47 > wolę dobry koncert dobrych kapel i dj-ów > > mamy XXI wiek Co ma piernik do wiatraka?:) Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Wiesz jaka jest różnica? 04.05.13, 15:12 To była zabawa dla wszystkich, a nie zarezerwowana tylko dla nie-ponuraków, na przekór ponurakom - co organizatorzy akcji "Orzeł może" na każdym kroku podkreślali. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Wiesz jaka jest różnica? 04.05.13, 15:16 Przecież Sakiewicz, Stankiewicz i Pereira przyszli. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Można świętować radośnie i godnie? 04.05.13, 14:52 Wielokrotnie już o tym pisywałem z okazji Święta Niepodległości. Są święta radosne i refleksyjne. Radosne, takie jak rocznica odzyskania niepodległości czy uchwalenia konstytucji są radosne. I tak powinny być obchodzone (tak są zresztą obchodzone na całym świecie). Są festyny, korowody, tańce... I dlatego wkurza mnie dziwaczny zwyczaj obchodów Święta niepodległości jako Zaduszek-bis. Krzywdę nam wtedy ktoś zrobił, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Można świętować radośnie i godnie? 04.05.13, 14:59 Myślę, że Święto Niepodległości byłoby świętem radosnym, gdybyśmy byli państwem w pełni niepodległym. Wtedy ta radość byłaby szczera, a nie pompowana (jak znowu będą próbować na 4 czerwca). A zresztą - nawet odzyskanie niepodległości, choć to radosne, to jednak poprzedzone było wielkimi ofiarami - i dlatego też jest to święto bardziej refleksyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa02 Re: Można świętować radośnie i godnie? 04.05.13, 18:40 anwad napisała: > A zresztą - nawet odzyskanie niepodległości, choć to radosne, to jednak poprzed > zone było wielkimi ofiarami - i dlatego też jest to święto bardziej refleksyjne Powiedz to Amerykaninowi bijącemu w bęben na paradzie 4July i potem na party z chorągiewkami przy torcie w kształcie flagi, pod parasolami we flagi. I zacznij mu udowadniać, że ma to robić bardziej refleksyjnie bo ofiary. Gdyż do świętowania polskich świąt trzeba trupa, sztandarów, kapelana - najlepiej wojskowego z kropielnicą i zadęcia. Nie można fajerwerków, śpiewów, tańców i kotylionów. Bo ofiary. One by się przecież nie cieszyły, nie bawiły. Odpowiedz Link Zgłoś
dzapallo Re: Można świętować radośnie i godnie? 04.05.13, 15:06 no ale to wy przegraliscie "orzel moze" co widac: d.polskatimes.pl/k/r/1/0f/ec/5182822f64d7f_p.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Można świętować radośnie i godnie? 04.05.13, 15:13 A to była jakaś gra?O co?Wszedzie szukasz przegranych?Popatrz na wyniki ostatnich 6 wyborów.I to kto je przegrał?PRAWDZIWI POLACY :-) Przy nastepnych wyborach zmiencie sobie naród który chodzi do urn. Odpowiedz Link Zgłoś
dzapallo Re: Można świętować radośnie i godnie? 04.05.13, 15:28 powiedz to tej/temu powyzej - tam jest o przegranych dlatego sie ustosukowalem Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: I nie potrzeba było 100 tys. zł 04.05.13, 15:14 Dla agenta Tomka za przeproszeniem?Do zabawy przed akcją czy do zakupu czegos całkiem niepotrzebnego w ramach tworzenia przestępców? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Sugerujesz coś? 04.05.13, 15:20 Ludzie, którzy wspierali ten happening nie płacą podatków? Nie spełnili warunków potrzebnych dla otrzymania dotacji? Dlaczego Pietrzak nie ubiegał się o dotację? Odpowiedz Link Zgłoś
dzapallo Re: Sugerujesz coś? 04.05.13, 15:41 duzo ludzi z dziecmi przyszlo (na zdjeciach widac, ze tam same dzieci prawie) bo orzel mial byc skonsumowany organizatorzy oszukali marszowiczów Oddawać dzieciakom orła ! Zlodzieje ! Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlo.w.i.e.k Bo dotacje dostają antypolskie,antypatriotyczne... 04.05.13, 18:58 mike.recz napisał: Nie spełnili warunków potrzebnych dla otrzymania dotacji? Dlaczego Pietrzak nie ubiegał się o dotację? ---> ... pomysły. Im bardziej ośmieszające Polskę i Polaków tym więcej punktów dają. Dlatego oni dostali a Pietrzak, nawet jakby się zwrócił, to by nie dostał! Zobacz sobie kto jest prezesem tej Fundacji, która dostała kasę ... - i wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Przed dojsciem do wadzy Naczelnego Idioty wszystki 04.05.13, 15:49 polskie święta były swiętowane radośnie i godnie. Przyszła IV RP i Naczelny Idiota zasiał nienawiść dzielac Polaków na lepszych i gorszych, Odpowiedz Link Zgłoś
polska_tuska_na_sprzedaz Re: Przed dojsciem do wadzy Naczelnego Idioty wsz 04.05.13, 16:35 to komorowski dzieli Polaków, dał temu wyraz w przemówieniu na 3 Maja... ale ryj musi propagować... peerel dla ciebie ryju trwa nadal... he. he. he.... ! Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa02 Re: Można świętować radośnie i godnie? 04.05.13, 20:17 Godnie to chodzi o to aby dostojnie, poważnie i w garniturze? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Można świętować radośnie i godnie? 04.05.13, 21:17 Zapomnialas o "melodyjnych" pomrukach. I o tym jakze radosnym swietle pochodni. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 A dlaczego jedno miałoby wykluczać drugie ? 04.05.13, 20:19 Dla mnie może być i czekoladowy orzeł, i polonez na każdym placu. Co tam komu w duszy gra, byle radośnie. Co to za antagonizm na siłę ? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: A dlaczego jedno miałoby wykluczać drugie ? 04.05.13, 20:32 Czy wyobrażasz sobie Obamę w Święto Flagi paradującego po ulicach z orłem z czekolady z różowymi balonikami zamiast amerykańskimi flagami? Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: A dlaczego jedno miałoby wykluczać drugie ? 05.05.13, 07:21 Rozumiem, że Obama w kontuszu i przy szabli lepiej Ci pasuje :). Mnie by nie przeszkadzał. Poza tym nie uważam, żebyśmy musieli przejmować amerykański folklor i we wszystkim się na nich wzorować. Baloniki są wesołe, czekoladę znakomita większość ludzi uważa za smakołyk. Orzeł jest polskim godłem tylko w szczególnej, hieratycznej pozie, z koroną (a i to nie wszyscy są zgodni co do tego, z którą) i na czerwonym polu. Ten Trójkowy - nieważne, z czego zrobiony - był sobie po prostu orłem-ptakiem, a nie Orłem-godłem. Pojąć nie mogę, dlaczego ta wspólna zabawa tak niektórych oburzyła. Nie mogę pojąć ludzi, w których stale buzuje złość, gniew i niechęć do bliźnich. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: A dlaczego jedno miałoby wykluczać drugie ? 05.05.13, 07:29 gat45 napisała: > Rozumiem, że Obama w kontuszu i przy szabli lepiej Ci pasuje :). Mnie by nie pr > zeszkadzał. > Poza tym nie uważam, żebyśmy musieli przejmować amerykański folklor i we wszyst > kim się na nich wzorować. > Baloniki są wesołe, czekoladę znakomita większość ludzi uważa za smakołyk. Orze > ł jest polskim godłem tylko w szczególnej, hieratycznej pozie, z koroną (a i to > nie wszyscy są zgodni co do tego, z którą) i na czerwonym polu. Ten Trójkowy - > nieważne, z czego zrobiony - był sobie po prostu orłem-ptakiem, a nie Orłem-go > dłem. Pojąć nie mogę, dlaczego ta wspólna zabawa tak niektórych oburzyła. Nie m > ogę pojąć ludzi, w których stale buzuje złość, gniew i niechęć do bliźnich. zabrakło krzyża ,trumny i znicza ot tylko tyle. bez tego nie ma dobrej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: A dlaczego jedno miałoby wykluczać drugie ? 05.05.13, 07:47 Zaprawdę, zaprawdę powiadam Ci, Hrabio : jest czas palenia zniczy nagrobnych i jest czas radosnego gonienia baloników. Twierdzę tak z całą powagą, jakiej wymaga prawosławny Dzień Zmartwychwstania :). Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: A dlaczego jedno miałoby wykluczać drugie ? 05.05.13, 10:25 Czy uważasz, że paradowanie po ulicach z gwiazdą Dawida zrobioną z marcepana byłoby ok? Smoleńsk - niewygodne fakty (nowe - 24.04.2013. Macierewicz contra Lasek - przejrzystość contra ukrywanie prawdy): www.anwad.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Anwadziu? 05.05.13, 10:27 anwad napisała: > Czy uważasz, że paradowanie po ulicach z gwiazdą Dawida zrobioną z marcepana by > łoby ok? A dlaczego w Polsce ktoś miałby paradować z gwiazdą Dawida? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Anwadziu? 05.05.13, 10:48 woda_woda napisała: > > A dlaczego w Polsce ktoś miałby paradować z gwiazdą Dawida? i to jeszcze z marcepana:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlo.w.i.e.k Ale nie różowe,gacie45,majtki-zamiast czerwonych 04.05.13, 20:38 gat45 napisała: Co tam komu w duszy gra, byle radośnie. ---> i białych barw ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Rozumiem, że Ty nosisz biało-czerwone dessusy 05.05.13, 07:50 Przynajmniej we wzniosłe święta państwowe. Ja bym chyba nie lubiła, ale w końcu Twoja sprawa. Każdy ma wolny wybór swojej bielizny osobistej. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Ta zniewaga krwi wymaga! 04.05.13, 22:01 "Tam na miejscu, w którym stał krzyż smoleński, miał zostać ustawiony ptak." - GPC Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Ta zniewaga krwi wymaga! 04.05.13, 22:04 mike.recz napisał: > "Tam na miejscu, w którym stał krzyż smoleński, miał zostać ustawiony ptak." - > GPC a jakby czekoladowy kartofel ? Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Jak mozna cieszyc sie z czegos spoznionego ? 05.05.13, 02:34 I to w dodatku o jakies 100 lat. W koncu XVIII wieku reformy nie mialy szans na realizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 to jednak jak dla mnie za staroświeckie 05.05.13, 08:38 ...ale zawsze coś. Mam wrażenie, że po prostu popada się w skrajności - albo namaszczenie i celebra albo wygłup i prowokacja. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: to jednak jak dla mnie za staroświeckie 05.05.13, 09:10 W krajach, w których tradycja obchodów świąt radosnych przyjęła taką formę jaką ma dzisiaj, powstawała przez lata. Wątpię, czy ktokolwiek tę formę odgórnie narzucał. Dlatego uważam, że propozycja prezydenta, aby każdy tak obchodzi to święto, jak uważa, jest właśnie propozycją stworzenia jakiejś polskiej tradycji świętowania. Byle wreszcie oderwać się od tradycji trumienno-heroicznej. Brakuje nam święta, do świętowania. Coś takiego jak - tfu, tfu - niegdysiejszy 22 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: to jednak jak dla mnie za staroświeckie 05.05.13, 09:16 dlaczego tfu tfu ? ja tam wspominam mile,może dlatego,że to młodość, która już nie wróci :) ale mile. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: to jednak jak dla mnie za staroświeckie 05.05.13, 10:06 Ja też bardzo mile wspominam. A tfu, tfu to było ze strachu, że zaraz na mnie naskoczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: to jednak jak dla mnie za staroświeckie 05.05.13, 10:17 No właśnie... Normalny człowiek mile by nie wspominał:) Przecież to była kpina z Polaków... Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: to jednak jak dla mnie za staroświeckie 05.05.13, 10:33 Brakuje mi Twojej błyskotliwości. Wytłumacz mi na czym polegała ta kpina? Bo ja tej kpiny jakoś nie dostrzegałem. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: to jednak jak dla mnie za staroświeckie 05.05.13, 10:40 A był powód do świętowania? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: to jednak jak dla mnie za staroświeckie 05.05.13, 10:46 zgred-zisko napisał: > Brakuje mi Twojej błyskotliwości. Wytłumacz mi na czym polegała ta kpina? Bo ja > tej kpiny jakoś nie dostrzegałem. bo jesteś zgred i nie posiadasz spostrzegawczości i przenikliwości "prawdziwego patrioty" Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: to jednak jak dla mnie za staroświeckie 05.05.13, 10:53 I tak niech zostanie! Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: to jednak jak dla mnie za staroświeckie 05.05.13, 10:10 Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś coś wymyślił i zorganizował. Ja pokazałam ten przykład jako coś niewymuszonego, co wywoływało spontaniczną radość uczestników. Jako coś preciwnego do akcji typu "keep smiling, bo inaczej będziesz"... Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Ale o co chodzi? 05.05.13, 10:20 Ktoś komuś broni tańczyć poloneza lub wyśmiewa go z tego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Ale o co chodzi? 05.05.13, 10:31 No właśnie. Poloneza już mamy. Co by tu jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Ale o co chodzi? 05.05.13, 10:32 zgred-zisko napisał: > No właśnie. Poloneza już mamy. Co by tu jeszcze? Można jeszcze walca :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Ale o co chodzi? 05.05.13, 10:44 a kankana? można czy diabelski jest? Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Ale o co chodzi? 05.05.13, 10:48 Z kankanem to ostrożnie. Jeśli sobie pomyślę o niektórych damach z towarzystwa, robiących szpagat, to czuję się jakoś dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Proponuję wspólne radosne święto 05.05.13, 11:07 Takie, które na pewno samo z siebie budzi ogromną radość - zwycięstwo nad bolszewikami 15 sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Jak myślicie, czy Komorowski dołączy? 05.05.13, 11:19 a co będzie z czekolady? sierp,młot czy Ignacy Skorupka. Odpowiedz Link Zgłoś