Gość: Tom IP: *.bas.roche.com 30.07.04, 10:03 No wreszcie!!!! KK pewnie bedzie sie zwijal ze zlosci, ale niech tam sie zwiajaja.. Dzieki refundacji srodkow antykoncepcyjnych bedzie mniej niechcianych dzieci i naturalnie mniejsze koszty.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asior Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: 212.244.167.* 30.07.04, 10:04 Nie za moje pieniadze czerwone komuchy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.bas.roche.com 30.07.04, 10:10 lepiej aby za twoje pieniadze panstwo opiekowalo sie niechcialnymi dziecmi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ssień... Antykoncepcja to państwo wyznaniowe, tu zgoda na b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 10:24 Antykoncepcja to państwo wyznaniowe, tu zgoda na brak dopłat do ich poczynań! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyTom Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: 213.77.44.* 30.07.04, 15:11 A kiedy zacznie sie opiekowac CHCIANYMI ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 15:26 Gość portalu: antyTom napisał(a): > A kiedy zacznie sie opiekowac CHCIANYMI ??!! A niby dlaczego miloby sie nimi opiekowac? Od tego sa rodzice! Ale komuna w glowach wiecznie zywa: panstwo ma sie zaopiekowac, zapewnic, zagwarantowac... Moze ma Ci jeszcze pupe podetrzec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyTom Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: 213.77.44.* 30.07.04, 15:37 Jesli ktos spodziewa sie dziecka lub je ma, wie, ile kosztuja wizyty u lekarzy i lekarstwa za ktore sie placi SWOIMI pieniedzmi, stad moje pytanie, dlaczego panstwo ma sponsorowac tylko wybrane osoby, niekoniecznie najbardziej potrzebujace Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 15:42 Gość portalu: antyTom napisał(a): > Jesli ktos spodziewa sie dziecka lub je ma, wie, ile kosztuja wizyty u lekarzy > i lekarstwa za ktore sie placi SWOIMI pieniedzmi, stad moje pytanie, dlaczego > panstwo ma sponsorowac tylko wybrane osoby, niekoniecznie najbardziej > potrzebujace Od kiedy wizyty u lekarza jesli jestes ubezpieczony sa platne? Lekarstwa sa tez refundowane. Tylko mi nie pisz, ze "nie znam zycia" bo mowimy o zapisach prawnych, a nie o tym jak to wyglada w realu. Refundacja sr. antykoncepcyjnych to tez na razie zapis na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyTom Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: 213.77.44.* 30.07.04, 15:46 Ty chyba jestes permanentnie zdrowy, gratuluje i oby tak zawsze... niestety sytuacja takowa komplikuje sie w przypadku specjalistow - tu niestety swoje ubezpieczenie mozesz wszadzic wiesz gdzie... portfelik kolego portfelik...za ubezpieczenie to sobie grype wyleczysz...i nic poza tym Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 16:03 Gość portalu: antyTom napisał(a): > Ty chyba jestes permanentnie zdrowy, gratuluje i oby tak zawsze... niestety > sytuacja takowa komplikuje sie w przypadku specjalistow - tu niestety swoje > ubezpieczenie mozesz wszadzic wiesz gdzie... portfelik kolego portfelik...za > ubezpieczenie to sobie grype wyleczysz...i nic poza tym Dzieki Bogu jestem. Ale przeczytaj jeszcze raz to co napisalem tylko tym razem ze zrozumieniem. Specjalnie zrobilem zastrzezenie, ze mowimy o sytuacji prawnej, ni o chorych realiach. A skad masz pewnosc ze ginekolodzy beda tak ochoczo przepisywac te pigulki, skoro teraz ze wzgl. ideologicznych odmawiaja aborcji nawet w tych przypadkach, kiedy jest ona zgodna z prawem? A poza tym ty syt. sluzby zdrowia widac znasz glownie z typowo polskiego biadolenia ze "jest najgorsze dno, i w ogloe syf" A to bzdura - pewnie ze jest wiele patologii, ale nie truj ze to wiekszosc. Akurat w rodzinie mialem przykald ciezkiej choroby wymagajacej paru oberacji, specjalistycznych badan i dlugotrwalego leczenia. I wszystko odbylo sie tak jak trzeba, nikt nie zadal zadnych pieniedzy. Ale my Polacy lubimy sobie potragizowac - "jak nie masz forsy to zdechniesz pod plotem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remus a dlaczego my mamy płacić za księży, IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.07.04, 17:43 zakonników i zakonnice??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ministrant Co ty pieprzysz za głupoty! IP: *.bielsko.msk.pl 30.07.04, 23:49 Za kięży i zakonników to my akurat nie płacimy, bo oni wolą młodych chłopców, a ci jak wiadomo w ciążę nie zajdą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remus a rodzice są od czego!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.07.04, 17:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: CholeraŚrodki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 17:45 Nie ma forsy na leczenie serca, przewlekłe choroby nerek itd a bedą pieniądze na antykoncepcje!!! Teraz znów zwiększają podatek na zdrowie i tak będzie jeszcze przez kilka lat aby za wspólne pieniadze niektórzy się ciupciali bez umiaru. Wiedz Tomie że w krajach gdzie wprowadzono masowo środki antykoncepcyjne wcale nie zmniejszyła się, a wzrosła liczba niechcianych dzieci. U nas Sejm jedzie na pasku producentów środków antykoncepcyjnych. Czytaj statystki. To może jest trudne do zrozumienia, ale to Ziemia kręci się wokół Słońca a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maax Re:A ty Franuś impotent jesteś, czy co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 19:04 Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: CholeraŚrodki antykoncepcyjne będą refundowan 30.07.04, 20:08 Gość portalu: Franek napisał(a): > Wiedz Tomie że w krajach gdzie wprowadzono masowo środki > antykoncepcyjne wcale nie zmniejszyła się, a wzrosła liczba niechcianych > dzieci. U nas Sejm jedzie na pasku producentów środków antykoncepcyjnych. > Czytaj statystki. Z przyjemnoscia poczytam. Tylko podaj zrodlo. Bo do poki tego nie zrobisz bede uwazal ze pleciesz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: journalist Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.pomorzany.v.pl 30.07.04, 10:12 Komuchy?? Jeśli tak Ci przeszkadzają komuchy, a tak bronisz mocno prawa nienarodzonych - to pozwól, że coś Ci powiem - niechciane dzieci są utrzymywane z naszych podatków, a najbogatsza instytucja w naszym kraju, czyli kościół (specjalnie nie przez wielką literę) palcem w bucie nie kiwa, żeby założyć własne domy dziecka refunowane z ICH kieszeni, a nie z podatków - więc antykoncepcja wbrew pozorom jest kościołowi na rękę - mniej dzieci niechcianych w domach dziecka - mniejsza presja społeczeństwa, coby zrobili COŚ, bo to w końcu ich misja i ich założenia, że każde życie poczęte jest darem i trzeba je szanować. Płacę wysokie podatki (tak państwo "wspiera" moją przedsiębiorczość i to, że nie stoję po zasiłek dla bezrobotnych), więc uważam, że choć tyle mi się należy - refundacja leków, które i tak stosuję - a dzięki zasadom związanym z prowadzeniem działalności gospodarczej - na dziecko NIE STAĆ MNIE! Nawet, gdybym chciała je mieć w tej chwili. A komuchem nie byłam i nie jestem! Powodzenia w dalszym krzewieniu ciemnogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.bas.roche.com 30.07.04, 10:15 Najlepsze jest to, ze tu nawet nie chodzi o "prawa" nienarodzonych.. bo nawet nie ma poczecia.. A co do kosciola.. to jest inny tez pozytywny dla nich aspekt.. ich kochanki beda mogly stosowac te srodki i "lewe" bzykanie nie bedzie wychodzilo na swiatlo dzienne w postaci niechcianego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Nie masz racji! IP: *.kabel.telenet.be 30.07.04, 10:20 Gość portalu: journalist napisał(a): > antykoncepcja wbrew pozorom jest kościołowi na rękę - mniej dzieci niechcianych > > w domach dziecka Przeciez to ich potencjalne ofiary, w dodatku latwiejsze niz dzieci z normalnych domow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shamash A JA TAM SIĘ CIESZĘ! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 14:50 Wydajemy z dziewczyna ok 100 PLN miesiecznie na wszelkiego rodzaju "zabezpieczenia", bo na dziecko, slub itd nas na razie nie stać:) fkoncó :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka 100 zł????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 15:27 Chyba przesadzasz i to ostro 100 zł??? no nie wiem co ty kupujesz?dobrze ze ustawa przeszła ale ludzie nie przesadzajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ????!!!????!!! Re: 100 zł????????? IP: *.sympatico.ca 30.07.04, 19:26 tez tak sobiepomyslalam , ze tae 100zl to lekka przesada.Fakt ostatnia recepte zrealizowalam kole 7 lat temu w Polsce ale nie sadze zeby cilest podrozal 3krotnie od tego czasu( wtedy 100% opakowanie na miesiac kosztowalo 30 zl). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 10:14 za twoje :) tak jak ja płacę za księży w szkole,ich samochody i budowę kościolów, oraz funduję im wysokie emerytury. Pozdrawiam siostro:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: journalist Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.pomorzany.v.pl 30.07.04, 10:25 KK wiele razy potwierdził, że nauczają nie stosując się do własnych kazań - a podatków nie płacą - więc mogliby odpuścić (podoba mi się tekst o 'lewym bzykanku") sobie moralne aspekty. -- "I give in to sin, because I like to practise what I preach" - Depeche Mode Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca podatkowy Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.echostar.pl 30.07.04, 12:28 To nieprawda,że księża nie płaca podatków. Płacą zryczałtowany PIT (patrz: załączniki nr 5 i 6 do ustawy z 20.11.1998r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 15:23 ja i wszyscy moi znajomi domagamy sie aby wszyscy placili takie podatki jak ksieza nie moze byc tak ze te biedne ksiezulki sa tak obciazone a reszta sobie bimba!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag jestem przeciwny refundacji środków antykoncepcyjn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 10:53 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOP78 Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.biol.uni.lodz.pl 30.07.04, 12:44 znowu chamy zabierają mi pieniądze!!! Niech każdy płaci za siebie sam. Jak ktos chce się "bezpiecznie" zabawiać to jego prawo, ale nie za MOJE pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ter Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.07.04, 23:05 Glupolu i tak bedziesz placic ale wszystkie dziunie wezma pigulke i nie zajda na prywatkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mloda Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 13:25 moze ktos jeszcze pomysli o legalizacji aborcji bo inaczej w tym durnym kraju beda tylko stare dewotki :P Jestem zdecydowanie za ja sama jestem studentka i 30 zeta na tabletki to dla mnie naprawde duzo teraz wreszcie nie bede musiala sobie odmawiac i sie martwic o to ze jak nie bede miala kasy to wpadne i skonczy sie moje zycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.biol.uni.lodz.pl 30.07.04, 14:15 Weź się dziewczynko za naukę, a nie za kopulowanie, to ci pieniązków na podręczniki wystarczy. A ja do Twoich igraszek nie zamierzam doplacać, bo za ciężko pracuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: biedak... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.07.04, 14:20 skoro kochanie się to dla ciebie tylko kopulowanie, to.... żal mi ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Re: biedak... IP: *.biol.uni.lodz.pl 30.07.04, 14:24 To miłe, że ci żal. znaczy jakieś uczucia wyższe, poza instynktem zachowania gatunku i samozachowaczym, posiadasz. To juz pierwszy krok na drodze do uczlowieczenia. Studiuj dalej, to moze kiedys zrozumiesz, że jest wiele wazniejszych spraw od sexu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 306 Biedak? Kto tu jest biedny? IP: *.ic.invar.com.pl 30.07.04, 14:28 A jak chcesz nazwac wyczyny seksualne "Mlodej"? Miloscia? Jak ktos jest zdolny do milosci, to nie napisze, tak jak "Mloda", ze urodzenie dziecka, to koniec jej zycia, jak ktos jest zdolny do milosci nie wyzywa ludzi od dewot i nie jest zwolennikiem aborcji. Tak drogi Panie - "Mloda" kopuluje i nic poza tym. Wiec ja tez nie czuje sie zobowiazany do dokladania sie do jej uciech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektyw Re: Biedak? Kto tu jest biedny? IP: *.dip.t-dialin.net 30.07.04, 15:00 Ale na niechciane dziecko, które ona odda do domu dziecka (no bo przecież nie zabeczkuje) i tak dołożysz i jeszcze więcej będzie Cię to kosztowało. A i dzieciak zycie będzie miał niełatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 306 Re: Biedak? Kto tu jest biedny? IP: *.ic.invar.com.pl 30.07.04, 15:25 Jaaasne - wprowadzmy prohibicje - nie bedziemy dofinansowywac leczenia alkoholikow, wprowadzmy zakaz palenia papierosow - nie bedziemy placic za choroby nowotworowe spowodowane paleniem, wprowadzmy zakaz jazdy samochodami - nie bedziemy placic za leczenie pokiereszowanych w wypadkach. Czy Ty masz pojecie co to jest odpowiedzialnosc? Chyba nie. Wiec jadac samochodem wywies transparent - "jestem easy rider" - bede mogl Cie uniknac na drodze. Jak ktos nie potrafi odpowiedzialnie uprawiac seksu, to od niechcianej ciazy moze go uchronic jedynie sterylizacja, bo nawet najlepsze tabletki antykoncepcyjne, aby byly skuteczne, musza byc uzywane scisle wedlug zalecen. A jak ktos jest nieodpowiedzialny z zasady, to bedzie tych zalecen przestrzegac? Przeczytaj wypowiedz "Mlodej" - nie zabezpieczona tez sie bzyka, tylko z "dusza na ramieniu". I ja mam wierzyc, ze tansze tabletki antykoncepcyjne pomoga jej uniknac niechcianej ciazy? Wolne zarty hehe. A tak przy okazji - jak jestes juz za ta refundacja, to moze refundowac ludziom paliwo jesli beda jezdzili ponizej 30km/h? Mozesz do uzasadnienia tego postulatu zastosowac rownie dobrze swoja argumentacje dotyczaca refundowania antykoncepcji - mniej ludzkich tragedii i nizsze koszty pozniejszych skutkow. Zdrowka zycze w tych okolicznosciach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Biedak? Kto tu jest biedny? 30.07.04, 15:31 Gość portalu: 306 napisał(a): > A jak chcesz nazwac wyczyny seksualne "Mlodej"? Miloscia? Jak ktos jest zdolny > do milosci, to nie napisze, tak jak "Mloda", ze urodzenie dziecka, to koniec > jej zycia, jak ktos jest zdolny do milosci nie wyzywa ludzi od dewot i nie jest > > zwolennikiem aborcji. Tak drogi Panie - "Mloda" kopuluje i nic poza tym. Wiec > ja tez nie czuje sie zobowiazany do dokladania sie do jej uciech. Cos tu ksiedza czuje... No pewnie oni nie maja problemu mlodzi chlopcy w ciaze nie zachodza. Albo stara dewote, ktorej juz nikt nie chce to i innym zaluje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 306 Re: Biedak? Kto tu jest biedny? IP: *.ic.invar.com.pl 30.07.04, 15:40 A ja czuje kretyna... Chlopie, lecz sie z nienawisci, bo kiedys kogos zabijesz i jesli o tym GW napisze, to na tym forum, podobni Tobie "mysliciele", beda Cie "wieszac za jaja". Jak nie wierzysz, to poczytaj sobie dyskusje o karze smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Biedak? Kto tu jest biedny? 30.07.04, 15:45 Gość portalu: 306 napisał(a): > A ja czuje kretyna... Chlopie, lecz sie z nienawisci, bo kiedys kogos zabijesz > i jesli o tym GW napisze, to na tym forum, podobni Tobie "mysliciele", beda > Cie "wieszac za jaja". Jak nie wierzysz, to poczytaj sobie dyskusje o karze > smierci. Prosilbym o tlumaczenie jak dla "kretyna" dlaczego mialbym kogos zabijac i co w ogole ma wspolnego dyskusja o antykoncepcji z dyskusja o karze smierci? Bo jak na razie to takie pie*rzenie, bez zwiazku i sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 306 Re: Biedak? Kto tu jest biedny? IP: *.ic.invar.com.pl 30.07.04, 16:02 Hmm... czyli "diagnoze" postawilem sluszna - brak myslenia przyczynowo- skutkowego. Niech strace jednak tych kilka minut... Kretyn - trzeba byc ograniczonym umyslowo, zeby nazwac mnie starym dewota czy tez stwierdzic, ze jestem ksiedzem, jesli sie mnie zwyczajnie nie widzi. Niestety dla Ciebie - ograniczonosc umuslowa mozna stwierdzic po formach wypowiedzi. Trzeba tez duzej nienawisci, aby we wszystkim widziec "macki" KK. To Ty w co drugim watku dorywasz sie do ksiezy, mercedesow Jankowkiego i koniecznie chcesz to odniesc do dyskusji o antykoncepcji, chociaz nikt, doslownie nikt na tym forum nie byl przeciwko dodowaniu antykoncepcji z przyczyn religijnych. Wszycy podnosili czynnik ekonomiczny, i to w dosc bym powiedzial "egoistyczny" sposob. Wiec lecz sie. Bo nienawisc nie leczona moze Cie doprowadzic do skrajnosci, a wowczas... Moze teraz juz dasz rade sobie dopowiedziec reszte. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Biedak? Kto tu jest biedny? 30.07.04, 16:13 Gość portalu: 306 napisał(a): > Kretyn - trzeba byc ograniczonym umyslowo, zeby nazwac mnie starym dewota czy > tez stwierdzic, ze jestem ksiedzem, jesli sie mnie zwyczajnie nie widzi. > Niestety dla Ciebie - ograniczonosc umuslowa mozna stwierdzic po formach > wypowiedzi. "Byc nazwanym kretynem przez imbecyla to przyjemnosc dla konesera" S. Lec > Trzeba tez duzej nienawisci, aby we wszystkim widziec "macki" KK. To Ty w co > drugim watku dorywasz sie do ksiezy, mercedesow Jankowkiego Ktos napisal ze twierdzenie o bogactwie KK jest propaganda, to mu odpowiedzialem najbardziej wyrazistym przykladem. Moge jeszcze pare dorzucic np bizantyjska bazylika w Licheniu. I faktycznie to akurat byl watek dygresyjny, nie zwiazany z tematem. Ale nie ja go zaczalem. i koniecznie chcesz > nikt, doslownie nikt na tym > forum nie byl przeciwko dodowaniu antykoncepcji z przyczyn religijnych. Wszycy > podnosili czynnik ekonomiczny, i to w dosc bym powiedzial "egoistyczny" sposob. Oczywiscie ze chodzi o wzgledy ideologiczne. Bo ze ekonomicznie uzasadnine jest dotowanie sr. antykncepcyjnych to oczywiste dla kazdego ktory opanowal matematyke na poziomie szkoly podstawowej. Skoro tak uwaznie przesledziles moje posty to pewnie czytales ten w ktorym to wytlumaczylem. > Wiec lecz sie. Bo nienawisc nie leczona moze Cie doprowadzic do skrajnosci, a > wowczas... Moze teraz juz dasz rade sobie dopowiedziec reszte. A to o to chodzile z tym morderstwem? Hm... jezeli Ty ze wzgledu na roznice pogladow moglbys kogos zabic. To juz nie ideologia - to fanatyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOP78 Re: Biedak? Kto tu jest biedny? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.04, 20:46 Ideologiem to jesteś Ty Kolego. Bo jak my mówimy o pieniądzach, które znowu zabiera nam państwo, ty bredzisz coś o kk. Licheń wybudowały dewotki ze swoich składek i pewnie jest im potrzebny. Ja nie dolożyłem złotówki. Do Twojego bzykania też nie zamierzam dokładać, jednak urząd skarbowy zapewne zmusi mnie do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Biedak? Kto tu jest biedny? 03.08.04, 20:57 Gość portalu: SOP78 napisał(a): > Ideologiem to jesteś Ty Kolego. Bo jak my mówimy o pieniądzach, które znowu > zabiera nam państwo, ty bredzisz coś o kk. Licheń wybudowały dewotki ze swoich > składek i pewnie jest im potrzebny. Pojedyncze fakty potrafisz zauwazyc, z kojarzeniem gorzej. Toz pisalem ze to dugorzedna sprawa, i nie ja ten "podwatek o KK zaczalem. I nigdzie nie twierdzilem ze Lichen czy Mercedes jest z naszych podatkow. Ale jesli koniecznie sie upierasz zeby to rowniez rozwarzac, to prosze: Niewatpliwe jest ze KK robi wszystko co moze zeby ograniczyc zarowno dostep sr. antykoncepcyjnych, a co gorsza do edukacji seksualnej rowniez. Natomiast odpowiedzialnosci za skutki takich dzialan (niechciane dzieci) nie bierze. A placa w konsekwencji podatnicy (zasilki, domy dziecka). Wiec niech wezmie w szerszym niz dotad zakresie, albo niech sie "nie wcina" - a wtedy to niech nawet w kazdej parafii sobie bazylike stawia. Aha i niech nie rzada rowniez zeby panstwo placilo katechetom. > Ja nie dolożyłem złotówki. Do Twojego > bzykania też nie zamierzam dokładać, jednak urząd skarbowy zapewne zmusi mnie > do tego. Zapewniam Cie ze do mnie w zaden sposob nie dokladasz. Place znacznie wiecej podatkow, niz korzystam z tzw. uslug publicznych. I wiesz co? Nie mam dzieci, a na publiczne szkoly place, nie pamietam kiedy bylem u lekarza, a na sluzbe zdrowia place. Patrz jaka granda :P Tylko ze ja potrafie rozumowac na wyzszym poziomie abstrakcji, niz tylko "zabieraja mi forse a ja nic z tego nie mam". Tzn na poziomie tzw. umowy spolecznej. Na przykladzie Ci wytlumacze: nie chodze do lekarza, ale nie wiem czy jutro pod samochod nie wpadne i bede potrzebowal bardzo drogiej operacji. Podobnie jak Ty. I dlatego rozumiem za co place. dotarlo juz do Ciebie ze czasem trzeba placic na cos z czego byc moze nigdy sie nie skorzysta? Ale to wszystko pikus i naprawde malo istotne. Istotne jest to ze refundacja sr. antykoncepcyjnych mi sie po prostu oplaca, jako podatnikowi! W tym samym watku, tylko dalej to policzylem, poszukaj. A jezeli nie wierzysz w matematyke, to proponuje experyment myslowy: ja z podatkow bede przez 18 refundowal 1 kobiecie ś.a. a Ty ze swoich przez 18 lat utrzymuj jedno dziecko w domu dziecka. Ciekawe kto lepiej na tym wyjdzie. Ciebie bedzie to kosztowalo ponad 600tys. Ze nie kazde niezaplanowane dziecko trafia do domu dziecka? Ok. ale na prawie kazde jest wyplacany zasilek - znowu ten sam experyment i znowu jestem sporo do przodu. Prosciej nie mozna. Mam nadzieje ze dotarlo do Ciebie dlaczego opor przed refundacja nazywam ideologicznym - bo ekonomicznego uzasadnienia nie ma. A tak na marginesie ja nie "bzykam", ewentualnie kocham sie z dziewczyna. Okreslenia w stylu "bzykanie" pasowalyby mi do pryszczatego malolata, ale skoro podobno placisz podatki, to nim nie jestes. Wobec tego widze tylko jedno wytlumaczenie takiego jezyka: masz jakies problemy z ta wazna dziedzina zycia. Doradzam wizyte u specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Biedak? Kto tu jest biedny? IP: *.sympatico.ca 30.07.04, 19:41 Wiesz Misiek, mi sie wydaje ze 306 to jest taki typ - mnie antykoncepcja nie dotyczy - nie bede sponsorowac, mnie nowotwory nie dotycza nie bede sponsorowacitd.Dojdziemy w koncu do jakiejs choroby ze go dotyczy - to wtedy wszyscy musza lozyc na leki i leczenie danej dolegliwoasci. A same srodki antykoncepcyjne nie rozwiaza sprawy.Nie ma sie co ludzic ze panstwo zasponsoruje te najlepsze srodki.Paniom raczej odradzam tak popularnych teraz w polsce czy to zastrzykow raz na 3 miechy, czy plastrow - niech sie przed taka decyzja zbadaja bo znam z doswiadczenia ze nie jest to tak do konca bezpieczne dla kazdego. Ale wracajac do sprawy - sama dotacjha nie pomoze.Przede wszystkim nalezy uswiadamiac a nawet jestem za tym zeby tym najbiedniejszym dawac te tabletki za darmo.Moze uchroni to od niechcianych ciaz i porzucania potem dzieci na smietnikach.Koniecznie nalezy edukowac bo wiele kobiet mysli ze taka tableteczke to nalezy wziac PO.Dla wielu kobiet syt. ze dotowane beda srodki antykoncepcyjne nic nie zmieni bo pozostana przy swoich sprawdzonych i pewnikiem nie bada one na liscie dotowanych pigul. W Polsce prawdopodobnie rozwiazalby sie problem sluzby zdrowia jakby byly ubezpieczenia prywatne - to samo z ubezpieczeniami na leki.Panstwo odciazone a kazdy ubezpiecza sie we wlasnym zakresie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Biedak? Kto tu jest biedny? 30.07.04, 20:28 Gość portalu: kate napisał(a): > Wiesz Misiek, mi sie wydaje ze 306 to jest taki typ - mnie antykoncepcja nie > dotyczy - nie bede sponsorowac, mnie nowotwory nie dotycza nie bede > sponsorowacitd.Dojdziemy w koncu do jakiejs choroby ze go dotyczy - to wtedy > wszyscy musza lozyc na leki i leczenie danej dolegliwoasci. To sie bierze z ogolnego niezrozumienia zasady ubezpieczenia (kazdego) Wiele osob rozumuje tak: skoro nie korzystam, to za co ja place. A to jest wlasnie istota *kazdego* ubezpieczenia. Wiekszosc osob wplaci wiecej niz wykorzysta. Jeden na tysiac bedzie potrzebowac leczenia ktore wielokrotnie przekroczy sume jego skladek. I tak byc musi bo inaczej system by zbankrutowal. Ubezpieczenie wlasnie *ubezpiecza* od *ryzyka* ze akurat na Ciebie padnie. A ludzie traktuja ubezpieczenie zdrowotne jak lokate bankowa, gdzie sie ma zgodzic suma wpacona i wykorzystana. Ciekawe ze w przypadku samochodow dociera do nich ze to tak nie dziala, a w przypadku wlasnego zdrowia nie. > Ale wracajac do sprawy - sama dotacjha nie pomoze.Przede wszystkim nalezy > uswiadamiac a nawet jestem za tym zeby tym najbiedniejszym dawac te tabletki za > darmo.Moze uchroni to od niechcianych ciaz i porzucania potem dzieci na > smietnikach.Koniecznie nalezy edukowac A to oczywiste, refundacja to tylko jeden z elementow. I byc moze wcale nie najwaznieszy - edukacja jest 10x wazniejsza. No ale dopoki dzieci na tym calym "przygotowaniu do zycia w rodzinie" (czy jak sie to tam zwie) ucza sie programu zaakceptowanego przez Kosciol i dowiaduja sie ze dzieci biora sie "z polowki serduszka mamy i polowki serduszka taty", a blona dziewicza to "zapieczetowany dzban milosci" oraz ze uczulenie na latex w prezerwatywie moze spowodowac smierc (autentuczne przyklady) to o jakiej my edukacji mowimy? Stad moj agrasywny nieco stosunek do KK w tym watku, bo uwazam ze przez blokade informacji doprowadza on do setek tragedii osobistych mlodych dziewczat. > W Polsce prawdopodobnie rozwiazalby sie problem sluzby zdrowia jakby byly > ubezpieczenia prywatne - to samo z ubezpieczeniami na leki.Panstwo odciazone a > kazdy ubezpiecza sie we wlasnym zakresie. No niestety, to nie takie proste. Sprobuj prywatnie ubezpieczyc 70 latka. Niewykonalne, lub nieosiagalne finansowo. Prywatnie chetnie Cie ubezpiecza dopoki jestes mloda i zdrowa. Jakis system redystrybucji (transferu miedzypokoleniowego) skladki ubezpieczeniowej musi byc (wlasnie z tego powodu). Co nie znaczy ze nie mozna zrobic tego znacznie lepiej niz to sie dzieje u nas. No ale to juz zupelnie inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Biedak? Kto tu jest biedny? IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 18:15 Czlowieku zrozum, nie masz prawa mowic komus jak ma zyc, ani oceniac czy ktos jest twoim zdaniem zdolny do milosci czy nie.Poza tym z jakich twoich pieniedzy????????????? Wszyscy placimy podatki, wiec w efekcie pojda na to pieniadze z podatkow osoby, ktora stosuje srodki antykoncepcyjne, ot co, wiec darujcie sobie argumenty typu: "nie za mojej pieniadze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 306 Re: Biedak? Kto tu jest biedny? IP: *.ic.invar.com.pl 02.08.04, 11:47 > Czlowieku zrozum, nie masz prawa mowic komus jak ma zyc Hmmm, chyba nie umiesz czytac ze zrozumieniem - nie mowilem jak ma zyci "Mloda". Jak dla mie, to moze sie ciupciac do woli. Ale placic za to ma sama. > Poza tym z jakich twoich > pieniedzy????????????? Hmmm, do Twojej informacji - skladke zdrowotna odprowadza okolo 30% spoleczenstwa. To z tych pieniedzy utrzymywana jest tzw. panstwowa sluzba zdrowia i sa refundowane leki. Tak sie sklada, ze w tych 30% znajduje sie i ja, a "Mloda" nie (studiuje i raczej nie za swoje jesli nie ma na miesiac 30PLN na tabletki). Tak wiec refundacje antykoncepcji bedzie miala za rowniez za moje pieniadze, sama nie dokladajac do refundacji zlotowki. Tobie sie myla pojecia, z myleniem obciazen fiskalnych wlacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prorektor ds. sexu Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.mech.pw.edu.pl 30.07.04, 15:11 Agencje towarzyskie czekają. Co się będziesz zmuszać do studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 15:33 Gość portalu: prorektor ds. sexu napisał(a): > Agencje towarzyskie czekają. Co się będziesz zmuszać do studiów. Szpital psychiatryczny tez. Tam juz lecza obsesyjne leki przed sexem np "vagina dentata" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remus ależ księżulu, bez nerwów!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.07.04, 17:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudi Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.MAN.atcom.net.pl 30.07.04, 17:55 A ja jestem za refundacją!!!!!!!!!!!Świetny pomysł...:) Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 18:51 Na szczescie nikt sie nie bedzie Ciebie pytal o zdanie;) POzdrawiam, KOciamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: 217.17.46.* 30.07.04, 10:04 OD KIEDY? CZY JUZ W TM ROKU? Odpowiedz Link Zgłoś
tkiller Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 10:14 Gość portalu: Tom napisał(a): > No wreszcie!!!! KK pewnie bedzie sie zwijal ze zlosci, ale niech tam sie > zwiajaja.. Dzieki refundacji srodkow antykoncepcyjnych bedzie mniej > niechcianych dzieci i naturalnie mniejsze koszty.. Tylko debil może tak twierdzić. Komuchy zrobiły dziurę budżetową a teraz jeszcze się im refundacji antykoncepcji zachciało. Kolejne miejsce by zrobić jeszcze jeden przekręt. Od moich pieniędzy PRECZ Czerwone pasożyty. Zajęli by się lepiej polepszeniem opieki medycznej dla kobiet w ciąży. Niech mi kurde nic nie refundują tylko byle by zemnie tak nie zdzierali nie dając nic w zamian. A jak ktoś chce się pieprzyć bez odpowiedzialności to niech to robi za własne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.bas.roche.com 30.07.04, 10:18 oj krotka mamy pamiec, krotka.. ta tzw. dziure budzetowa zafundowal nam AWS.. nie pamietasz juz?? A tak w ogole to co ma polityka do antykoncepcji??? Nikt nie kaze komus jej zazywac w przeciwienstwie np do nakazu uczenia dzieci religii.. bo tylko teoretycznie sa zastepcze przedmioty w szkolach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gene Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 10:19 masz racje zlikwidowac wszelkie doplaty do lekow, zlikwidowac wogole darmowa opieke zdrowotna w konco jak sie debilom chce chorowac to niech za to placa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.bas.roche.com 30.07.04, 10:20 Zlikwidowac to i do tego wypowiedziec konkotdat i oblozyc kk normalnymi podatkami.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwentka Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: 141.30.35.* 30.07.04, 10:29 Moze nalezaloby zaczac od tego, ze srodki antykoncepycjne tylko w bardzo rzadkich pryzpadkach sa LEKAMI, wiec nie mowmy tu prosze o refundacji lekow. Poza tym nie wiem, w ilu rozwinietych krajach takie refundacje sie stosuje. Mieszkam teraz w bogatych Niemczech i tu nikomu przez mysl nie przejdzie refundowanie pigulek czy witamin. Panstwo ma wspierac zdrowie obywateli, a nie regulowac prokreacje. Bez przesady, nie jestesmy Chinami. BTW: skoro jestesmy tak mocno katoliccy (hihi, to forum to chyba sklada sie z tego pol procenta?..) to niby co mialoby sie zmienic? Mysle, ze trzeba trzezwo popatrzec na te sprawe: niechciane dzieci a dostepnosc srodkow antykoncepcyjnych (prezerwatywy tez tu wliczam) a POZIOM EDUKACJI spoleczenstwa a wplyw KK... Nikt nie potrafi chyba jednoznacznie powiedziec, ze tylko jeden czynnik ma wplyw na to, jak cierpia te dzieci?! Jednym slowem: Obywatele, kochajcie sie nie tylko tylkami, ale i z glowa (to mialo byc bez perwersji :)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.crowley.pl 30.07.04, 10:37 Chciałam tylko zauważyć, że tym, którzy kochają się tyłkami antykoncepcja nie jest potrzebna. Emi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwentka Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: 141.30.35.* 30.07.04, 10:41 Przepraszam za nieszczesliwa przenosnie, ale nie chcialam, zeby mi posta wywalili za dosadnosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.kabel.telenet.be 30.07.04, 10:43 Gość portalu: Absolwentka napisał(a): > Poza tym nie wiem, w ilu rozwinietych krajach... W biednych krajach rzady prowadza tego rodzaju pomoc. Glowny cel to zapobieganie chorobom i glodowi. Procent zachorowan na AIDS w Polsce rosnie w zastraszajacym tempie moze ktos pomyslalby wreszcie o darmowym rozprowadzaniu prezerwatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 11:06 wiesz co, nie porownuj syt.niemiec do polskiej bo to jest bez sensu. w niemczech srednia zarobkow jest nieporownywalna do polskiej wiec moze i nie musi byc tam refundacji antykoncepcyjnych srodkow bo ludzi stac na to, a u na snie zawsze. jesli opakowanie kosztuje ok.40 zl to wiele kobiet i dziewczyn nie moze sobie pozwolic na ich stosowanie, a jakby kosztowaly powiedzmy 15 zl. to staly by sie od razu bardziej powszechne. tak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.wienerberger.com.pl 30.07.04, 11:41 No tak, Niemcami nie jesteśmy i nie stać nas na fundowanie obywatelom darmowej rekreacji. Ostatnio zabrano jakieś refundacje cukrzykom, nie ma na leczenie chorych na raka, a tu taka propozycja. Przecież to jest czeski film. Ponadto są pigułki kosztujące 20PLN a nawet ostatnio zapłaciłam tylko nieco ponad 4PLN. Poza tym prezerwatywa jest tańsza (a chyba nie jest brana pod uwagę przez ustawodawcę). Ponadto chroni przed HIV, HCV i innymi chorobami przenoszonymi drogą płciową. Upowszechnienie pigułki jak to gloryfikujesz, spowoduje zwiększenie zachorowalności na te choroby. Kto za to zapłaci? A co z leczeniem skutków ubocznych pigułki? (Nie znam drugiego farmaceutyku, który miałby podobnie długą listę skutków ubocznych i przeciwwskazań). A czy będą pieniądze na badania, które lekarz powinien zalecić (choć zwykle tego nie robi) przed przypisaniem pigułki? O zmniejszenie liczby niechcianych ciąż tez tu chyba nie chodzi, bo to nie jest funkcją dostępności pigułki lecz odpowiedzialności, której do stosowania pigułki tez potrzeba. Ech, kiełbasa wyborcza. A może chodzi o odwrócenie uwagi od podniesienia podatków (zwiększenie składki na ubezpieczenie zdrowotne). Sądząc po wypowiedzedziach na tym forum, cel osiągnięty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: los Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 12:03 Powoli i z glowa, w Wielkiej Brytani prezerwatywy SA rozdzwane za darmo, podobnije jak pigulki dzien po oraz srodki antykoncepcyjne i wcale nie ma to wplywu wiekszego na zmniejszenie niechcianych ciaz. Maja z tym wielki problem wsord mlodocianych. Ale dzieki takiemu rozwiqzaniu osoby, ktore nie chca miec dzieci w ogole lub odkladaja ta decyzje na pozniej maja pelna pomoc panstwa. Natomiast w Polsce owszem sa tanie srodki antykoncepcyjne ale one sa BARDZO przestarzale i niestety nie zawsze kobiety dobrze to znosza. Natomiast wszytkie nowoczesne srodki sa drogie wlasnie 40 zl a pewno i wiecej i no: ja skladam sie z dziwczyna na te pigulki i rowniez ponosze koszty. niechciana ciaze to nie tylko problem finasowy dla matek i ojcow ale rowniez zruinowy zycie i tragedia dla rodzicow i dziecka, prosze o tym pamietac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.wienerberger.com.pl 30.07.04, 12:35 Nie wszystkie tanie środki są przestarzałe. Sama byłam w szoku jak zapłaciłam te cztery złote. Jest to minipigułka, przypisana mi w sposób bardzo przemyślany przez lekarza, u którego leczę bezpłodność (nikt mi tego nie refunduje tak na marginesie, ale pretensji nie mam, bo wiem że są wieksze tragedie). Problem w tym, że refundowane będą tylko te najgorsze lub/i te najdroższe (lobbing), a społeczeństwo będzie płacić za choroby zakrzepowe, zawały młodych kobiet i być może większą zachorowalność na raka. A co do zrujnowanego życia, to trochę przesada. Dziecko najwyżej zmienia plany życiowe, ale myślę, że daje dużo w zamian. No chyba, że ktoś decyduje sie na seks w bardzo młodym wieku lub z partnerem, z którym nie chce miec dziecka, tudzież partnerem nieodpowiedzialnym. A ryzyko kosztuje i nie powinni za nie płacić inni. Jeżeli ktoś traktuje seks jak rozrywkę, to niech zrezygnuje raz w miesiącu z kina i będzie miał na zabezpieczenie. A jak ktoś nie ma na kino to niech zrezygnuje też z nieodpowiedzialnego seksu. Każdy ma taką rozrywkę na jaką go stać, a seks to droga rozrywka (i nie tylko o pigułkę tu chodzi) - warto o tym pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.wienerberger.com.pl 30.07.04, 12:46 Poza tym, gdyby pieniądze rosły na drzewach nie miałabym nic przeciwko refundacji. Ale niestety jest tak, ze jak rząd je wyda na pigułkę , to nie będzie miał na insulinę (albo te jakieś tam paseczki, które przestali refundować w ubiegłym roku). Bez seksu można żyć, bez insuliny się nie da. Dlatego nie można patrzeć przez pryzmat własnego czubka nosa, bo ja ma dziewczyne, ... miesiecznie 40 PLN. Ciesz się, że Cię na to stać. A ludziom umierajacym i cierpiącym nie godzi się zabierać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??????? Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.sympatico.ca 30.07.04, 20:07 kobieto a sprawdzilas date waznosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.dip.t-dialin.net 30.07.04, 15:15 A ile kosztują prezerwatywy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 18:34 "Poza tym nie wiem, w ilu rozwinietych krajach takie refundacje sie stosuje." A ja mieszkam w UK i tu te srodki sa calkowicie za free i nikt sie burzy, ze to zle. Wiec nie mow mi, ze w krajach rozwinietych sie tego nie stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maac Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 10:24 > Tylko debil może tak twierdzić. Komuchy zrobiły dziurę budżetową a teraz > jeszcze się im refundacji antykoncepcji zachciało. Kolejne miejsce by zrobić > jeszcze jeden przekręt. Od moich pieniędzy PRECZ Czerwone pasożyty. [cut] jesli tak zle Ci w tym kraju, to co tu jeszcze robisz? granice mamy juz otwarte... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edit tkiller zgadzam się ja muszę płacić za poród rodzi IP: 62.233.204.* 30.07.04, 10:53 tkiller zgadzam się ja muszę płacić za poród rodzinny, za znieczulenie w czasie porodu, a te czerwone cwoki ustalają z mojej składki coś z czym ja nie chcę mieć nic wspólnego. A te dwa czerwone oszołomy co to piszą, że kościół jest taki bogaty, g ówno wiedzą za dużo tvp1 i tvp2 i uwierzyli w to co im propaganda prl-owska wciskała przez 50 lat do głowy, biedne słabe umysły. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: tkiller zgadzam się ja muszę płacić za poród 30.07.04, 15:39 Gość portalu: Edit napisał(a): > A te dwa czerwone oszołomy co to piszą, że kościół jest taki > bogaty, g ówno wiedzą za dużo tvp1 i tvp2 i uwierzyli w to co im propaganda prl > -owska wciskała przez 50 lat do głowy, biedne słabe umysły. Rozumiem ze luksusowy Mercedes podejrzanego o pedofilie Henryka J. to tez propaganda i zludzenie optyczne tych wszystkich ktorzy go widzieli (wlacznie ze mna)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: tkiller zgadzam się ja muszę płacić za poród IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 18:41 -------------------------------------------------------------------------------- "tkiller zgadzam się ja muszę płacić za poród rodzinny, za znieczulenie w czasie porodu" Skoro taka naturalna jestes to po co ci znieczulenie w czasie porodu, wszak to szkodzi nie tylko matce, ale i dziecku. Cos nieprzemyslana wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edit a leczenie bezpłodności IP: 62.233.204.* 30.07.04, 11:22 a leczenie bezpłodności, jest mnóstwo osób które chcą mieć dzieci i nie mogą, to jest choroba ale tu nie ma mowy o refundacji, CZERWONE GŁUPKI, wywieźć ich na taczkach bo już mam ich dosyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek51 Przedmówco, piszesz glupoty IP: *.teleton.pl 30.07.04, 11:39 Niuniuś, jak chcesz coś napisać, to sie zastanów, czy masz argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek51 Edit, przepraszam IP: *.teleton.pl 30.07.04, 11:43 Moj post dotyczył wypowiedzi tkillera, równie mądrej jak jego nick. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 18:32 "A jak ktoś chce się pieprzyć bez odpowiedzialności to niech to robi za własne pieniądze." Antykoncepcja jest po to, zeby bylo z odpowiedzialnoscia wlasnie. "Zajęli by się lepiej polepszeniem opieki medycznej dla kobiet w ciąży" A moze nie kazda kobieta ma ochote byc w ciazy dlatego, ze nie ma refundacji srodkow antykoncepcyjnych. "Od moich pieniędzy PRECZ Czerwone pasożyty" Smieszny jestes. Od jakich TWOICH pieniedzy? Wszyscy placapdatki. A czy ktos mnie pytal czy ja chce doplacac do osmego czy dziesiatego dziecka wyjatkowo aktywnej pary, ktore tak sie dziwnie zdaza w 90% zawsze sa biedne i nie stac ich na utrzymanie potomstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 19:06 Ewelinko powiem Ci bardzo merytorycznie jestes baaaardzo ograniczona,nie ma sensu nawet polemizować z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 20:35 Gość portalu: zib napisał(a): > Ewelinko powiem Ci bardzo merytorycznie jestes baaaardzo ograniczona,nie ma > sensu nawet polemizować z Tobą. Ewelinka zalatwila Cie merytorycznie "bez mydla" Najlepszy dowod ze tak Cie zatkalo, ze z braku argumentow zaczales Ja obrazac. Takie zalosne popiskiwania. Brawo Ewelina! :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 20:50 Pomyliłes się Misiu-Pysiu,nie próbowalem podjąć dyskusji,bo nie dyskutuje się z ciaskiem z kremem,a na tym poziomie jest Ewelika,myslałem że Ty jesteś na wyższym dlatego zacząłem z Tobą polemizować,cóż okazało się że matematyka to Twoja Pasja ,lecz nie przerobiłes jeszcze programu z I kl.A co do Ewelinki,to nie śmiał bym ją obrażać,najdelikatniej jak można powiedziałam jej to co powinna dawno wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 03.08.04, 21:04 Gość portalu: zib napisał(a): > Pomyliłes się Misiu-Pysiu,nie próbowalem podjąć dyskusji,bo nie dyskutuje się > z ciaskiem z kremem,a na tym poziomie jest Ewelika Coz za ujmujaca kultura osobista zibciu. > myslałem że Ty jesteś na > wyższym dlatego zacząłem z Tobą polemizować,cóż okazało się że matematyka to > Twoja Pasja ,lecz nie przerobiłes jeszcze programu z I kl. Stary - zarowno ona jak i ja zagilismy Cie rowno - NIC, ale to NIC nie masz do odpowiedzenia, wiec zaczynasz obrazac. Bardzo prosze, gdzie w moich wyliczeniach byl blad? Wiem: nie zgadzaly sie z twoja wizja swiata, wiec tym gorzej dla matematyki. Gdzie odpowiedziales na bardzo konkretne i uzasadnione pytanie Eweliny: "Smieszny jestes. Od jakich TWOICH pieniedzy? Wszyscy placapdatki. A czy ktos mnie pytal czy ja chce doplacac do osmego czy dziesiatego dziecka wyjatkowo aktywnej pary, ktore tak sie dziwnie zdaza w 90% zawsze sa biedne i nie stac ich na utrzymanie potomstwa?" Znowu: zatkalo, brak argumentow, wiec zaczynasz obrazac. Zalosny jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.sympatico.ca 30.07.04, 19:54 Tkiler, to na takiej zasadzie ktos moze zaczac krzyczec ze nie za mooje pieniadze z moich podatkow leczyc alkoholika, czy lozyc na poskladanie w specjalistycznym szpitalu kierowcy rajdowcy co to dostal nowa fure i postanowil przekroczyc predkosc dzwiku w miescie i po drodze zabil kilka osob a sam sie pizdeczke pokiereszowal. NIe musisz sie tak p[ienic - mozesz byc pewny/pewna ze nie wszystkie srodki beda dotowane - tylko wybrane.I jak znam zycie to wiele kobiet nie zrezygnuje z wybranych srodkow. Co do twojego wolanioa o polepszenie opieki nad kobietami w ciazy - dolaczam sie calym sercem pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsądek Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: 195.205.204.* 30.07.04, 10:21 a nie środki antykoncepcyjne. Aktualnej większości sejmowej obywatele podczas kolejnych wyborów powiedzą NIE. Ministerstwo Zdrowia, jak sama nazwa wskazuje winno zająć się zdrowiem, a nie wyrzucać pieniądze podatników (których wciąż brakuje) na refundację środków nie mających ze zdrowiem nic wspólnego. To tak, jakby Ministerstwo Kultury finansowało budowę biurowców Telekomunikacji Polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: *.bas.roche.com 30.07.04, 10:24 Ograniczony czlowieczku.. co powiesz o takich przypadkach jak kobiety, ktor<m nie wolno zachodzic w ciaze ze wzgledow zdrowotnych?? Wiadomo, ze nawet gdy maja prowo do aborcji to sie im tego prwa odmawia ze wzgledow "moralnych".. Odpowiedz Link Zgłoś
tkiller Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, 30.07.04, 10:28 Gość portalu: Tom napisał(a): > Ograniczony czlowieczku.. co powiesz o takich przypadkach jak kobiety, ktor< > ;m > nie wolno zachodzic w ciaze ze wzgledow zdrowotnych?? Wiadomo, ze nawet gdy > maja prowo do aborcji to sie im tego prwa odmawia ze wzgledow "moralnych".. Czy przed chwilą mówiłeś coś o otwartych granicach? ;) Ciekawe w którym koncernie farmaceutycznym pracujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsądek Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: 195.205.204.* 30.07.04, 10:31 I Ty chcesz mi powiedzieć, że tylko takie osoby będą korzystać z tych pieniędzy zabranych z budżetu??? Twój argument to zwyczajna DEMAGOGIA, lub sam jesteś ograniczony. Tego rodzaju refundacja będzie kolejnym źródłem przekrętów i afer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: *.bas.roche.com 30.07.04, 10:34 Rozumujac w ten sposob powinno sie zlikwidwac SZYSTKO z czlowiekiem wlacznie.. I mowienie, ze refundacja srodkow antykoncepcyjnych spowoduje nowe afery itp jest ... glupawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsądek Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: 195.205.204.* 30.07.04, 10:44 Jeśli masz ochotę refundować środki antykoncepcyjne - to załóż stosowną fundację i uzyskane przez nią środki przekazuj na ten cel, ale nie wymagaj od całego społeczeństwa finansowania takich celów. Piszę poraz ostatni, bo szkoda mi czasu na polemikę z Tobą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antixionc Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 12:43 To ja w takim razie żądam żeby pieniądze z moich podatków ni szły na finansowanie KK! Niech wyznawcy tej religii sami płacą podatek na jej utrzymanie i nie sięgali po kasę do mojej kieszeni:-/ Złodzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Całe społeczeństwo ma składać się na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 19:13 -------------------------------------------------------------------------------- niechciane dzieci? To chyba dużo kosztowniejsze niż srodki antykoncepcyjne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwentka Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: 141.30.35.* 30.07.04, 10:40 Primo: Jesli kobieta ze wzdgledow zdrowotnych nie powinna juz zachodzic w ciaze, to sa inne metody na pozbawienie jej plodnosci. Secundo: Jesli z zalecenia lekarza powinna jednak brac pigulki, to w dobrze ustanowionym prawie istnieje wowczas mozliwosc zwrocenia sie z indywidualnym wnioskiem do kasy chorych czy tez fuduszu zdrowia, jakkolwiek sie to nazywa, o refundacje i juz. Wszystko to kwestia pomyslunku przed podniesieniem lapki przez posla. A jak sobie pomysle o cenach pigulek to wcale mnie nie dziwi, ze spoleczenstwo nie chce doplacac do mojego wolnego seksu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: 212.160.172.* 30.07.04, 11:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.07.04, 11:33 ja zyczyłabym sobie aby leki były refundowane i to nie tylko daletgo,ze chciałabym mniej płacic, ale moze przede wszystkim dlatego, ze panstwo refunduje Viagre kombatantom i inwalidom.Przepraszam bardzo!ale wszystko w tym karju zalezy tylko i wyłącznie od punktu siedzenia, wiec jesli człowiek sprytny to nawet kobieta w zcasie menopauzy dostanie taka recepte. mam wielu znajomych, parcujacych w aptekach i atkie rzeczy sie zdarzaja i to całkiem czesto. chciałabym, aby moj kraj dał mi cos wiecej niz tylko NIP,pesel i numer w NFZ.I nie ma to związku z czerwonymi, ani czarnymi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: 212.160.172.* 30.07.04, 11:15 > Primo: Jesli kobieta ze wzdgledow zdrowotnych nie powinna juz zachodzic w > ciaze, to sa inne metody na pozbawienie jej plodnosci. Poza antykoncepcja? Jakie? przypominam, że w naszym kraju sterylziacja jest pranie zakazana - i zgadnij, kto preotestował przeciw jej legalizajci >zwrocenia sie z indywidualnym wnioskiem do kasy chorych czy tez fuduszu zdrowia, jakkolwiek sie to nazywa, o refundacje i juz. I już moze sobie isc do domu, bo nikt nie zrefunduje leku którego na liscie leków refundowanych nie ma. Coż, posłowie moze pomysleli o dzieciach znajdowanych na smientiku i tych w domach dziecka. A ja jak sobie pomysle o parkingu przed parafią - od razu przstaje sie dziwic, ze tylu Polakow (w tym katolikow0 oburzaja finasnowe przywileje dla koscioła i faktyczne finansowanie go z naszej biednej kasy panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anixionc Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 12:39 > Primo: Jesli kobieta ze wzdgledow zdrowotnych nie powinna juz zachodzic w > ciaze, to sa inne metody na pozbawienie jej plodnosci. Jakie? Jeśli masz na mysli podwiązanie jajowodów, to wiedz, że w Polsce zabieg ten jest nielegalny. > Secundo: Jesli z zalecenia lekarza powinna jednak brac pigulki, to w dobrze > ustanowionym prawie istnieje wowczas mozliwosc zwrocenia sie z indywidualnym > wnioskiem do kasy chorych czy tez fuduszu zdrowia, jakkolwiek sie to nazywa, > o refundacje i juz. Ha ha, dobre:D Zanim ten indywidualny wniosek zostałby rozpatrzony taka kobieta zdążyłaby z 10 razy zajść w ciążę. Kto miałby rozpatrywać takie wnioski i decydować o tym czy ta kobieta ma mieć refundowane pigułki czy nie? Czy naprawdę zalecenie lekarza nie wystarcza? Czy musimy coraz bardziej rozbudowywać i tak już ogromniastą sieć urzędasów? Tu dopiero byłyby miejsca na przekręty i łapówkarstwo... eh:-/ Czy to naprawdę źle, że np. kobieta, która karmi swoje dziecko piersią i może w tym wypadku brać tylko jeden rodzaj pigułek, za które musi zapłacić 37zł (28 dni) będzie je mogła kupić taniej? Ze skutecznością prezerwatyw różnie to bywa, a np. taka kobieta jest po cesarce lub porodzie z komplikacjami i kategorycznie nie wolno jej zajść w ciążę... To nie jest tak, że wszyscy biorą pigułki tylko dla swojej przyjemności. A tak w ogóle to lepiej dopłacać do pigułek niż utrzymywać później niechciane i porzucone dzieci lub znajdować kolejne martwe dzieci na śmietniku. Do tego powinna być większa EDUKACJA społeczeństwa, a szczególnie młodej jego części w sprawach seksu i antykoncepcji! > Wszystko to kwestia pomyslunku przed podniesieniem lapki przez posla. > A jak sobie pomysle o cenach pigulek to wcale mnie nie dziwi, ze spoleczenstwo > nie chce doplacac do mojego wolnego seksu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 18:45 "Secundo: Jesli z zalecenia lekarza powinna jednak brac pigulki, to w dobrze ustanowionym prawie istnieje wowczas mozliwosc zwrocenia sie z indywidualnym wnioskiem do kasy chorych czy tez fuduszu zdrowia, jakkolwiek sie to nazywa, o refundacje i juz." Tak a potem wystarczy tylko czekac 5 lat na odpowiedzi sprawa zalatwiona. Czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: *.sympatico.ca 30.07.04, 20:18 I tu w tym wypadku powinna byc mozliwosc na prosbe wlasna pacjentki do sterylizacji - to zabezpiecza je na cale zycie i w 100%.Nie wiem jakie sa skutki uboczne ja sa , ale w Polsce to kurna nie bedzie mozliwe.A szkoda bo mysle ze wiele kobiet zdecudowaloby sie na takie rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just Re: Skandal!!! To leki winny być refundowane, IP: *.mofnet.gov.pl 30.07.04, 13:11 mylisz się - środki antykoncepcyjne to też leki. sama o tym wiem najlepiej . dla mnie każda miesiączka to poród w pigułce - cały dzien albo i noc wyjęte z życiorysu. Po stosowaniu lekóe antykoncepcyjnych 3/4 dlegliwości ustąpiło. niech ci co niewiele na temat wiedzą lepiej niech milczą !Może gdyby taki okres spotykał ich co miesiąc zmieniliby zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.04, 10:25 Twoj komentarz jak i wiekszosc innych jest idiotyczny. Na refundacje lekow wydaje sie rocznie ponad 6 miliardow zlotych, a tacy jak ty ciesza sie ze zwiekszenia wydatkow, bo wydaje sie glupcom, ze to zaszkodzi kosciolowi. Zalosne. Na zwiekszonej sprzedazy srodkow antykoncepcyjnych zarobia tylko koncerny farmaceutyczne. Czy o to wam chodzi, debile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.bas.roche.com 30.07.04, 10:28 Debilu.. ile kosztuje podatnikow wychowanie niechcialnych dzieci??? Ile kosztuja niechciane ciaze, ktore przeciez tez musza byc badane, odbierane itp wiec tez generuja koszty??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.04, 11:23 Na luksus doplaty do srodkow antykoncepcyjnych moga sobie pozwolic panstwa bogate, a nie Polska. Czy wiesz ze na refundacje lekow Polska wydaje wiecej niz na zwalczanie bezrobocia? Ten pomysl przyniesie korzysci glownie producentom tych srodkow i demagogicznym politykom. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 15:56 Gość portalu: michal napisał(a): > Na luksus doplaty do srodkow antykoncepcyjnych moga sobie pozwolic panstwa > bogate, a nie Polska. Czy wiesz ze na refundacje lekow Polska wydaje wiecej niz > > na zwalczanie bezrobocia? Ten pomysl przyniesie korzysci glownie producentom > tych srodkow i demagogicznym politykom. Oczywiscie Polske jako kraj biedny stac na luksus wyplacania zasilkow rodzinnych na 6 czy 8 dziecko w wiejskiej rodzinie. Ewentualnie na utrzywywanie niechcianych dzieci w domu dziecka. To z czala pewnoscia tansze niz refyndacja pigulek. Ludzie wy myslcie troche! To nie jest kwestia ideologii tylko elementarnej ekonomi. (polecam to rozwadze zwlaszcza tych co krzycza ze "oni nie beda placic ze swoich podatkow" - jak nie na pigulki to na to o czym napisalem powyzej zaplaca, tylko wielokroc wiecej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 18:50 "Na luksus doplaty do srodkow antykoncepcyjnych moga sobie pozwolic panstwa bogate, a nie Polska." No skoro stac nas na luksus utrzymywania niechcianych dzieci............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 18:56 "Na luksus doplaty do srodkow antykoncepcyjnych moga sobie pozwolic panstwa bogate, a nie Polska." Nie wiedzialam, ze stac nas na luksus utrzymanie niechcianych dzieci............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.sympatico.ca 30.07.04, 20:29 tak piszesz ile idzie na refundacje lekow rocznie - rozliczcie i ukrucic nalezy wozenie spasonych dup notabli - miesiac w n=miesiac miliony idzie na darmowe ich przeloty, ile pieniedzy na zbyt liczny park samochodowy bo to kurcze kazdy minister i wiceminister musi mies swoj wlasny samochod i szofera.Nikt mi nie wmowi ze nadle wszyscy ministrowie maja w jednym czasie wyjazdy sluzbowe.Niech dojezdzaja do pracy swoimi samochodami jak kazdy inny.Czy ktos tobie oddaje pieniadze za dojazdy do pracy?Popatrz ile sie marnuje pieniedzy w innych zakatkach a potem rzuc sie na ta antykoncepcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazur Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.akademiki.uni.torun.pl 30.07.04, 10:32 A tą wspaniałą poprawkę o nierefundowaniu antykoncepcji zgłosiło PO Pseudo liberały to jest LPR pod płaszczykiem Odpowiedz Link Zgłoś
tkiller Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 10:37 Gość portalu: mazur napisał(a): > A tą wspaniałą poprawkę o nierefundowaniu antykoncepcji zgłosiło PO Pseudo > liberały to jest LPR pod płaszczykiem Zwiększyli swoje szanse na mój głos;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.04, 10:38 szkoda,ze nie inne leki podrzymujące zycie np dla straszych.Ci ,któryz kupuja srodki antykoncepcyjn to stać ich na to,a ci którzy nie kupuja kupowac nie bedą...durni posłowie ,durni ludzie jesteście.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 19:06 "durni posłowie ,durni ludzie jesteście.." Tak, ty jeden tylko madry i rozumny tutaj.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazik Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.04, 10:36 SKANDAL!!! To zabieraja ulgi ludziom, ktorzy naprawde maja powazne i przewlekle choroby, czesto nie moga przez nie pracowac, a beda refundowac srodki do ubezpladniania sie... Swietnie! Nie mam zamiaru placic ani grosika,zeby ktos tam mial taniej przyjemnosc i byl wolny od odpowiedzialnosci... cholerne lewackie, socjalistyczne panstwo...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.bas.roche.com 30.07.04, 10:40 Proponuje abys sie przeprowadzil do watykanu.. tam bedziesz mial wspaniale warunki zycia i z cala pewnoscia nikt nie bedzie refundowal tych srodkow.. sex miedzy toba a jakims kardynalem nie potrzebuje takowych srodkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazik Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.04, 11:06 Jasne - oto dojrzała odpowiedz! Dzieciaki powinny miec zakazany wstep na to forum! A poza tym szlag mnie trafia, jak ktos porownuje DZIECKO do jakiegoś przedmiotu za ktory trzeba płacic! Wszyscy pluja na KK, a to jest naprawde jedyna instytucja, ktora probuje przypominac o szacunku do człowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 11:23 a ja nie chce zeby zmoich pieniedzy finansowali domy dziecka bo nie kubie dzieci i sa dla mnie tylko pasozytami na ktore trzeba wydawac kupe kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
juive1 Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 12:03 Zgadzam się z Tobą. Przywykłam do tego, że porównuje się rachunek ekonomiczny kary śmierci i kary dożywotniego więzienia, ale porównanie skutków finansowych refundacji środków antykoncepcyjnych i kosztów prowadzenia domów dziecka, to przesada. Może pójdziemy niedługo tym tropem dalej? Refundacja pavulonu zamiast prowadzenia dps dla starców! A najlepiej ustawowy zakaz korzystania z bezpłatnej opieki zdrowotnej dla osób powyżej np. 70 roku życia (przecież pozostało im statystycznie co najwyżej kilka lat życia)! Napisał ktoś, że KK "nie kiwnie nawet palcem w bucie" aby pomóc niechcianym dzieciom. Takim, którzy tak myślą, proponuję wybrać się do jakiegokolwiek domu opieki dla ciężko upośledzonych dzieci. Może zauważą, że domy te prowadzą często siostry zakonne. A tak w ogóle to robi się nudne i wkurzające zarazem - niezależnie od tego, jaki jest temat na forum i tak wychodzi, że wszystkiemu jest winny KK (nieprawidłowo utożsamiamy tylko z duchownymi) i Żydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzezik Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.p.lodz.pl 30.07.04, 12:34 zapomniałaś o masonach i cyklistach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OoO Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 19:22 A to ciekawe. Antykoncepcja = podawanie pavulonu (czytaj: morderstwo) ?!?!? Co za bzdura Państwo nie powinno kierować się ideologią, w tym katolicką, ale podejmować racjonalne działania. W kraju dzieci znadjowanych na śmietnikach,w beczkach i zyjacych w domch dziecka (z których, wbrew komunałom i "ludziom marzacym o dziecku" jakoś nikt ich nie zabiera - oczywiście "w cenie" sa dzieci zdrowe i malutkie), a takze tak restrykcyjnej ustawy o przerwayniu ciązy - refundacja leków jest jak najbardziej wskazana. Ja natomiast zauażam, ze ludzie deklarujący się jako zwolennicy penalizajci aborcji jendoczesniez azwyczaj wystepuja przeciw edukacj seksualnej i dostepnosci srodkow anty. Od razu widać, ze walcza nie z aborcją a z seksem. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 20:47 juive1 napisała: > Zgadzam się z Tobą. Przywykłam do tego, że porównuje się rachunek ekonomiczny > kary śmierci i kary dożywotniego więzienia, ale porównanie skutków finansowych > refundacji środków antykoncepcyjnych i kosztów prowadzenia domów dziecka, to > przesada. Zastanawiam sie czy to glupota czy demagogia. Ale chyba to pierwsze. Nikt nie porownuje zycia dziecka z jakimikolwiek kosztami. Chodzi o koszt zapobiegania niechcianym ciazam, w porownaniu z pozniejszymi kosztami. Dziecka ktore sie nie urodzi, jesli kobieta dostanie ś.a.! No chyba ze Ty nalezysz do tego odlamu oszolomow ktorzy nawet w plemniku widza potencjalne dziecko. I dla ktorych kobieta po Bozemu nie wspolzyjaca z mezem zeby jak najwiecej dzieci naplodzic to prawie morderczyni potecjanych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 16:37 Gość portalu: Lazik napisał(a): > Wszyscy pluja na KK, a to jest naprawde > jedyna instytucja, ktora probuje przypominac o szacunku do człowieka... W kontekscie ostatnich afer ja bym raczej nie podnosil takiego argumentu. No chyba ze chodzi Ci o to ze niektorzy ksieza *naprawde* kochaja dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 19:14 "Wszyscy pluja na KK, a to jest naprawde jedyna instytucja, ktora probuje przypominac o szacunku do człowieka... " Alez oczywiscie, bardzo wyraznie mozna dostrzec ten niebywaly szacunek dla czlowieka w sytuacjach kiedy to na jaw wychodzi jak to ksiadz proboszcz od 10 lat wykorzystuje seksualnie dzieci na oazie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 19:10 ;-) fajne....... Odpowiedz Link Zgłoś
tkiller Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 10:41 Nie da się ukryć ze płyniemy na rafy socjalizmu a przed lewakami damy rade się obronić. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 19:10 "Nie mam zamiaru placic ani grosika,zeby ktos tam mial taniej przyjemnosc i byl wolny od odpowiedzialnosci... cholerne lewackie, socjalistyczne panstwo...!!!" Wszyscy slyszeli? Nie wstyd Wam? Zeby mi jutro wszyscy ladnie, grzecznie do Kosciola poszli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.camk.edu.pl 30.07.04, 10:39 to skandal!!!!! jesli juz ktos chce uprzyjemniac sobie zycie i byc przy tym nieodpowiedzialny to powinnien to robic na wlasny rachunek a nie moj. NIE ZGADZAM SIE ZA TO PLACIC Z MOICH PODATKOW - miesiecznie place 1845,60 zl na ubezpieczenuie zdrowotne. Nie mam z tego nic bo i tak prywatnie chodze do lekarza. NIE, JESZCZE RAZ NIE Mak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruchacz [...] IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 30.07.04, 10:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.osk.pl / *.osk.pl 30.07.04, 12:47 a ja sie nie zgadzam żeby z MOICH PODATKÓW płacono zasilek dla bezrobotnych, ktory w wiekszosci tarfia do ludzi, ktorym nie chce sie ruszyc zeby pracowac za 500 zl m-c bo wola 300 dostac za nic!!!! piszecie ze nie chcecie zaby z waszych pieniedzy ktos sobie mogl "uzywac" przyjemnosci bez ponoszenia tego kosztów... a ja pisze ze nie chce zeby ktos sie opier... za moje pieniadze podczas gdy ja 10 godzin dziennie pracue zeby taki ktos mogl sie opier... ZAWSZE SA BENEFICJENCI I PONOSZACY KOSZTY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magh Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.daewoo.lublin.pl / *.daewoo.lublin.pl 30.07.04, 10:42 Ciekawe komu zabiorą,żeby dofinansować kopulację w burdelach. Może stąd aborcja N. mówiła o opodatkowaniu tego co daję na tacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi Rok wyborczy zbliża się IP: *.chello.pl 30.07.04, 10:46 Nasi pseudo-politycy zaczynają kupować sobie elektorat. Złoty interes - wdawać nie swoje pieniądze aby zachować swój stołek. Też bym tak chciał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333 WRESZCIE WRACAMY DO NORMALNEGO ŚWIATA IP: *.radioalfa.com.pl / *.crowley.pl 30.07.04, 10:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOP78 Re: WRESZCIE WRACAMY DO NORMALNEGO ŚWIATA IP: *.biol.uni.lodz.pl 30.07.04, 12:55 znaczy takiego, w którym dobry Janosik zabiera bogaczom, aby rozdać tym co nie mają. Dodajmy, że ci ostatni chętnie roztrownią dary, a najwiecej zarobią na tym interesie wszelkiej maści "janosiki" z urzędów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ango Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 11:01 a ja sie nie zgadzam żeby z moich podatków płacono pensję katechetom i katechetkom w szkołach bo jestem innego wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwadron nic sie nie zmieni tylko wzrosna podatki IP: 5.5R2D* / *.pg.com 30.07.04, 11:01 srodki antykoncepcyjne i tak beda uzywac te kobiety ktore i bez tego ich uzywaly. ciemne babsztyle z piatka bachorow nie uzywaly takich srodkow i nie beda uzywac bo na kazdego bachora maja dodatek a poza tym nic wiecej nie potrafia jak rodzic. czyli reasumujac: dzieci w sierocincach nie ubedzie, a tylko wiecej kasy z nas sciagna niezaleznie czy jestes za czy przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Środki antykoncepcyjne będą refundowane - dlaczego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 30.07.04, 11:03 Czy środki antykoncepcyjne to lekarstwa? A co one leczą? A jeżeli sa to środki o charakterze profilaktycznym (zapobieganie ciąży) to z funduszu Ministerstwa Zdrowia można by też refundować wszelkie inne wydatki na rekreację, która poprawia stan zdrowotny społeczeństwa. Kupiłem niedawno rower, wcześniej narty i jeszcze mam rachunki. Gdzie mi zwrócą za to pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane - dla IP: *.acn.waw.pl 30.07.04, 11:24 Drogi WK, tak się składa, że środki hormonalne leczą uciążliwe bóle menstruacyjne (porównywalne do wyrywania przyrodzenia przy jednoczesnych utratach przytomnośći i wymiotach nie wspominając o niemożności poruszania kończynami)i zaburzoną gospodarkę hormonalną. Mnie opakowanie 21 tabletek antykoncepcyjnych kosztuje 33 zł i kupuje je bo MUSZĘ Z ZALECENIA LEKARZA, sama byłam przeciwna braniu hormonów bo wiadomo, że mają skutki uboczne ale NIE MAM WYJŚCIA!!!! Jesli nie orientujesz się w temacie to nie zabieraj glosu w dyskusji. Pozdrawiam. N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akira a prezerwatywy???????????????? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.04, 11:07 w moim miescie (w-wa) paczka dureksów kosztuje ok. 7-9 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK A piwo? IP: *.ig.pwr.wroc.pl 30.07.04, 11:10 A jeżeli ktoś stosuje piwo (oczywiście zamiast a nie przed czy po) to dostanie refundację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: A piwo? IP: *.if.uj.edu.pl 30.07.04, 11:21 Ciekawe, ze nikt nie wspomnial o drobnym szczegole: UJEMNYM PRZYROSCIE NATURALNYM Polski!. Ulatwiajmy dalej antykoncepcje i aborcje, a zamiast emerytury dostaniemy wszyscy wielkie G..., bo nie bedzie komu na nie pracowac. chris Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: A piwo? IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 19:21 "Ciekawe, ze nikt nie wspomnial o drobnym szczegole: UJEMNYM PRZYROSCIE NATURALNYM Polski!. Ulatwiajmy dalej antykoncepcje i aborcje, a zamiast emerytury dostaniemy wszyscy wielkie G..., bo nie bedzie komu na nie pracowac." Najpierw moze martw sie zeby wogole bylo gdzie pracowac, a dopiero potem kto tam bedzie pracowal. Poza tym jakos nie przekonuje mnie argument, ze powinnam zajsc w niechciana ciaze, zeby w przyszlosci ktos zarabial na twoja emeryture, poza tym na sasiedniem osiedlu dzieci juz nie mieszcze sie na placu zabaw, ktory jest calkiem spory wiec moze daj sobie spokoj z argumentem typu: ujemny przyrost naturalny Odpowiedz Link Zgłoś
tkiller Re: A piwo? 30.07.04, 11:23 Gość portalu: WK napisał(a): > A jeżeli ktoś stosuje piwo (oczywiście zamiast a nie przed czy po) to dostanie > refundację? W całej rozciągłości popieram, jak dużo wypije to moja żona traktuje to jako środek antykoncepcyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
cipcip a co na to wszystko kościół? 30.07.04, 12:49 a co na to wszystko kościół? jeszcze nikogo nie potępił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewierny Nie będzie na inne leki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 16:41 N napisała że wydaje 33 zł miesięcznie na leki hormonalne, a teraz będzie mieć je za darmo. Otóż zastrzyki, które wielu chorym pozwalają na chodzenie kosztują 950 zł za sztukę i nie są refundowane (podobnie jak wiele leków na raka, uważanych za zbyt drogie). Moja wąpliwość: czy refundacja środków antykoncepcyjnych to jest to czego potrzebujemy najbardziej. Pomyślcie, że być może za jakiś czas to wy możecie być chorzy lub umierający, a w Funduszu powiedzą wam że waszych leków nie refundują. Leki antykoncepcyjne to rozwiązanie wygodne, ale nie jedyne (są prezerwatywy, kalendarzyki, stosunki przerywane itd.). Na skalę całego kraju refundacja będzie kosztować ogromne pieniądze, które można byłoby przeznczyć na prawdziwe leki. Tym bardziej, że jak ktoś ładnie wczesniej napisał: stare baby z piątką dzieci i tak dalej z tego nie będą korzystać, za to korzystać będą szeroko młode businesswomen które stać na to by za to zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KORUPCJA Ciekawe ile koncerny farmaceutyczne posmarowały... IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 30.07.04, 11:17 ... bo w tym socjalistycznym kraju wszelkie systemu doplat, refundacji i innych bzdur to woda na młyn urzędniczej korupcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOP78 Re: Ciekawe ile koncerny farmaceutyczne posmarowa IP: *.biol.uni.lodz.pl 30.07.04, 13:07 Posmarowały i to dobrze. W końcu to najlepiej sprzedające się "medykamenty", więc gdy będą tańsze, popyt jeszcze wzrośnie. Nieważne przy tym, czy faszerowanie się hormonami będzie miało wpływ w przyszłości na zdrowie kobiet. Jeśli nawet, to pewnie za 20-30 lat, więc dzisiejsze zyski są pewne, a życiem "starych bab" kto by się przejmował w cywilizacji promującej jedynie młodość. A poszły do gleby! Miejsca następnym "pięknym i młodym" ustąpić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: Ciekawe ile koncerny farmaceutyczne posmarowa IP: *.space.swri.edu 30.07.04, 15:50 Popyt wzrosnie, liczba rozwodow wzrosnie, liczba osob chorych na choroby weneryczne, AIDSa i innego sex-syfa wzrosnie, liczba aborcji wzrosnie bo jak sie okaze srodki nie sa w 100% skuteczne. Kurde ale mi dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyt. Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.k83.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 11:18 takie środki powinny być już dawno bezpłatne-nie byłoby porzuconych dzieci w śmietnikach ani dzieci głodujących( lub o wiele mniej)- kobiety są czasem w sytuacji bez grosza , a wiekszość ;mężów jest 100% pewnych" ,że wszystko jest pod kontrolą.O ZGROZO!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazik Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.04, 11:24 Przestan czytac glupie kobiece pisemka, a przejzysz na oczy... pranie mózgu...straszne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazik DZIECI TO NIE CHOROBA !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.04, 11:27 Ludzie...mózgi wam wypraly telenowele, glupie kobiece/mlodziezowe pisemka i lewacka socjalistyczna propaganda... tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: DZIECI TO DECYZJA IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.07.04, 14:27 a skoro to decyzja, chce miec nad nia kontrole. antykoncepcja umożliwia taka kontrole. nie interesuja mnie prezerwatywy, bo ich nie lubię, sa niepraktyczne (ten stres po orgazmie zeby szybko wyjac;-) i potrzebowalbym ich sporo w tygodniu;-) a co wazniejsze, moja dziewczyna popiera ten poglad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 306 Re: DZIECI TO DECYZJA IP: *.ic.invar.com.pl 30.07.04, 14:34 Ktos Ci zabrania antykoncepcji i planowania? O ile wiem, to srodki antykoncepcyjne nie sa w Polsce zabronione. A jak sie chlopcze chce jezdzic mercedesem, to trzeba sobie na niego najpierw zarobic, a nie, w imie swej wygody, domagac sie o jego zafundowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: DZIECI TO NIE CHOROBA !!! IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 19:25 "Ludzie...mózgi wam wypraly telenowele, glupie kobiece/mlodziezowe pisemka i lewacka socjalistyczna propaganda... tfu!" Nastepny z "jedynie slusznymi pogladami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maya Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.nwrk.east.verizon.net 30.07.04, 16:20 Rzygac mi sie chce od niektorych wypowiedzi. Pomyslcie chociaz przez chwile - to niewazne czy wy tu napiszecie ze sie nie zgadzacie czy nie bedziecie, Oni w sejmie zrobia i tak co im sie bedzie podobalo. Chociaz osobiscie jestem za. Moim zdaniem wszyscy powinnismy pomyslec o tym czy nie ma sie czego bardziej czepic np. moze te posly zakichane odcieliby sobie troche tej dietki poselskiej i innych przywilejow, tez troche by zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baker Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.07.04, 11:18 Nie mam nic przeciwko refundowaniu środków antykoncepcyjnych. Uważam jednak, że leczenie bezpłodności powinno być również refundowane. A w tej chwili nie dopłacają do tego ani grosza. Jeżeli nie chcę mieć dzieci mogę się zabezpieczyć i dostanę zwrot kosztów zabezpieczeń. A jeżeli chcę a nie mogę? Uważam że w porządku byłoby zwracać koszty leczenia. Albo chociaż umożliwić odliczenie tego w rozliczeniu rocznym podatków i dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.J.Bieńkiewicz Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.am.lodz.pl 30.07.04, 12:03 i zgodnie z tekstem nowej ustawy może być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Przyrost naturalny spadaNie ma kasy na ratowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 11:21 ludzi przed śmiercią a tu refundowanie globulek załatwili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazik Re: Przyrost naturalny spadaNie ma kasy na ratowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.04, 11:36 Lewacka polityka socjalistow zalatwila taki "wspanialy" system, ze mlodzi ludzie polowe tego co zarobia musza oddac panstwu tak, aby utrzymywac starszych od siebie (emerytow). Nie jest to wina ty starszych ludzi - bo pieniadze, ktore oni placili zostaly przemielone na "rozwoj" socjalizmu w Polsce przez ostanie 50 lat. Problem jest taki, ze jak mlodych zacznie brakowac, to i pieniedzy zacznie brakowac... dopiero bedzie głód... i zgrzytanie zębów. Tak wiec (to dla "ekonomistow") jezeli wasza moralnoscią jest liczba wydanych zlotowek - to podcinacie gałąź na ktorej siedzicie. Sila narodu, to siła ludzi... jak ich nie bedzie, to wszystko szlag trafi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOP78 Re: Przyrost naturalny spadaNie ma kasy na ratowa IP: *.biol.uni.lodz.pl 30.07.04, 14:12 nie ma się co martwić na zapas. Już tam postepowi politycy coś wymyślą. chocby przymusową eutanazję dla emerytów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smilcia1 Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 11:31 Ja się z refundacji berdzo cieszę. Służba zdrowia już dawno mnie rozczarowała, leczę się prywatnie, więc moja składka zdrowotna nie jest przeze mnie wykorzystywana. Refundacja chociaż trochę mi to zrekompensuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruchacz Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 30.07.04, 11:34 ruchac baby!!!!jeeeeeeeee!!!!łapac je za piczki i ruchać!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hobbitfrodo Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane 30.07.04, 11:39 Nareszcie!!! Od dawna na to czekam! Od raazu widac ze jestesmy w unii! --- "Swiat nie jest. Swiat sie wiecznie zaczyna" - G.B. Shaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 11:48 Brawo!!!!!!!!!!!!!!Brawo!!!!!!!!!!!!!!!Nareszcie ktos mysli w tym rzadzie. Coz za cios dla zacofanego KK ;-) dobrze im tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.wienerberger.com.pl 30.07.04, 11:51 A co ma piernik do wiatraka? I skąd u Ciebie taka piana na pysku? Ty to chyba przez KK spać nie możesz. To mozna leczyć, chociaż nikt nie zrefunduje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G43 Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.biol.uni.lodz.pl 30.07.04, 14:10 A dlaczego geje maja placić za te środki!? Ichi to nie dotyczy, a z podatków muszą się dokladać! sprytnie to wymyslili "postępowi" PZPR-owcy z SLD. A kk stał 2 tysiace lat t i postoi nastepne 2 tys. Ze środkami lub bez nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buśka Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 12:14 jesteśmy coraz bliżej cywilizowanego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guma Re: Środki antykoncepcyjne będą refundowane IP: *.wolka-lubelska.sdi.tpnet.pl 30.07.04, 12:19 tiaa.. najpierw podniesli VAT na prezerwatywy na 22% od 1 maja a teraz beda je refundowac... debile skonczeni... zrobieni przypadkiem jak prezerwatywty byly z welny... Odpowiedz Link Zgłoś