bpos 07.08.13, 17:16 Co tu komentować: emeryt od 59 roku życia, 8500 co miesiąc. Da się żyć! natemat.pl/70743,jak-wyglada-brytyjski-system-emerytalny-dzieki-ktoremu-rostowski-miesiecznie-otrzymuje-8-5-tysiaca-zlotych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
damakier1 Re: Rostosio 07.08.13, 19:03 Państwową emeryturę w Wielkiej Brytanii może pobierać każdy, który przepracował minimum 30 lat i odprowadzał składki na Ubezpieczenie Narodowe (National Insurance). - Rostowski 30 lat w WB przepracował? - przepracował. Składki odprowadzał? - odprowadzał. Rzeczywiście, nie ma czego komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
qwakacz_zabanowany Re: Rostosio 07.08.13, 19:41 damakier1 napisała: > Państwową emeryturę w Wielkiej Brytanii może pobierać każdy, który przepr > acował minimum 30 lat i odprowadzał składki na Ubezpieczenie Narodowe (Nati > onal Insurance). - > > Rostowski 30 lat w WB przepracował? - pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Rostowski Jan Antony Vincent-Rostowski ur. 30 kwietnia 1951 ostatni tytuł zawodowy : 1975: MSc (Master of Science) – Economics i załózmy, że od tego czasu podejmuje pracę czyli 1975 rok. do 1995 roku pracuje w UCL i LSE w Londynie to daje 20 lat stażu. 1997–2001 kierował Radą Makroekonomiczną w Ministerstwie Finansów - to chyba nie WB ? 2002 do 2004 był doradcą prezesa Narodowego Banku Polskiego, 2004 zajmował stanowisko doradcy zarządu Banku PEKAO S.A 2007 został ministrem finansów. 30 lat w WB ? To z niego taki pracuś jak z niektórych lekarzy - ciągnął na trzy etaty. > Rzeczywiście, nie ma czego komentować. > Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Rostosio 07.08.13, 19:50 Ależ z ciebie neptek, naprawdę sądzisz, że w Anglii nie potrafią wyliczyć lat pracy, albo cos ekstra darują P.Rostowskiemu? Tacy idioci, to tylko w PiSie........ Odpowiedz Link Zgłoś
qwakacz_zabanowany Re: Rostosio 07.08.13, 20:15 etta2 napisała: > Ależ z ciebie neptek, naprawdę sądzisz, że w Anglii nie potrafią wyliczyć lat p > racy, albo cos ekstra darują P.Rostowskiemu? Tacy idioci, to tylko w PiSie..... Ja jedynie mogę przypuszcać. Pewne jest że od 1997 roku Rostowski kieruje ważnymi instytucjami w Polsce. Aby mieć przepracowane już wtedy 30 lat w WB musiałby pracować od 1967 roku czyli mając 16 lat ? Ludzie z PO pewnie są gotowi w to uwierzyć. Ja zaś skłaniam sie bardziej ku temu że JVRostowski kierował Radą Makroekonomiczną w Ministerstwie Finasów a potem w NBP jako urzędnik i obywatel Wielkiej Brytanii i być może pobierał wynagrodzenie w W.Brytanii i w Polsce. A być może pracował i zarabiał w Polsce a w WB opłacał jedynie składki ? Ale nasz ZUS nazywa takie coś pozornym zatrudnieniem w celu osiagnięcia korzyści - patrz wyłudzanie świadczeń macierzyńskich. Godzi się takie cos Ministrowi ? Odpowiedz Link Zgłoś
qwakacz_zabanowany Recepty na taką emeryturę nam nie zdradzi... 07.08.13, 20:19 ale zawsze jest gotowy podzielić się wiedzą na temat dobrobytu polskich emerytów za za 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Rostosio 07.08.13, 20:51 qwakacz_zabanowany A co cię to palancie obchodzi ? Twoje pieniądze ? Ty na nie zapracowałeś ? Zapracuj na swoje a nie licz cudzych. Odpowiedz Link Zgłoś
qwakacz_zabanowany Zabolało, że tak ostro? 08.08.13, 20:08 Nie o pieniadzze tu chodzi. Ale o zasady prawa które POdobno dla tych przy korycie są takie same. Ale tylko podobno! "W odpowiedzi na wystąpienie Pana Marszałka z dnia 28 grudnia 2009 r., znak: SPS-023-13553/09" "Odpowiedź ministra pracy i polityki społecznej w sprawie zjawiska opłacania przez Polaków składek emerytalnych za granicą zamiast w ZUS" "1. Zasady ustalania ustawodawstwa właściwego w zakresie zabezpieczenia społecznego dla obywateli UE przemieszczających się w obrębie Wspólnoty regulują postanowienia rozporządzenia Rady (EWG) nr 1408/71 z dnia 14 czerwca 1971 r. w sprawie stosowania systemów zabezpieczenia społecznego do pracowników najemnych, osób pracujących na własny rachunek oraz członków ich rodzin przemieszczających się w obrębie Wspólnoty. Zgodnie z przepisami rozporządzenia 1408/71 pracownicy migrujący (rozumiani szeroko jako osoby zatrudnione, jak i prowadzące działalność na własny rachunek) podlegają w zakresie zabezpieczenia społecznego przepisom prawnym tylko jednego państwa członkowskiego, przy czym czynnikiem decydującym dla ustalenia tzw. ustawodawstwa właściwego jest miejsce wykonywania zatrudnienia/działalności na własny rachunek. Osoba zainteresowana podlega zatem systemowi zabezpieczenia społecznego tego państwa członkowskiego, na terytorium którego pracuje lub prowadzi działalność, nawet jeżeli zamieszkuje na terytorium innego państwa lub jeżeli jej pracodawca (w przypadku pracowników) ma swoją siedzibę w innym państwie członkowskim." - to tyle co dotyczy motlochu. A władza - podobnie jak za komuny ma pewnie przywileje. Zamiast więc wyszukiwać jakies wyzwiska spróbuj wyjaśnić jak nasz superspecjalista zdołał pracując w Polsce na zlecenie Polskiego rządu przepracować 30 lat dla JKM Elżbiety ? ============================================================== "Skoro legislacja ma stanowić rzeczywiste prawa, to muszą one wyrażać nie wolę prawodawców, lecz wynik racjonalnej dyskusji(...)Im bardziej rząd jest demokratyczny, tym bardziej zabiega o rzeczywistą zgodę na swoją politykę, a zabiegając o nią - powstrzymuje się od manipulacji propagandowych." JOHN H. HALLOWELL "Moralne podstawy demokracji" Odpowiedz Link Zgłoś
bpos Re: Rostosio 07.08.13, 20:59 Przez te wszystkie lata byłem lemingiem. KLD, UW, UD, PO. Właściwie to nadal jestem. Do nastęnych wyborów. Dodam, że nigdy nie zagłosuję na oszołomów. Ale przestanę być lemingiem, bo zbyt wiele mi się nie podoba. Późno, bo późno, ale w końcu trzeba obiektywnei spojrzeć na rzeczywistość. A ona (rzeczywistość) jest taka, że trzeba pójść do wyborów Odpowiedz Link Zgłoś
samantha.1 Re: Rostosio 07.08.13, 21:05 Żeby głos był nie ważny najlepiej ja przekreślić, ja też jak Ty jestem zawiedziona tymi na których kiedyś głosowałam. Od tej pory będę tylko głosy nieważne oddawać! Odpowiedz Link Zgłoś
bpos Re: Rostosio 07.08.13, 21:20 Tak, masz rację. Właśnie o tym (przekreśleniu) myślałem. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p To o co ci chodzi ? 07.08.13, 19:56 Żałujesz że Rostowski nie oszczędzał w SKOK albo w Amber Gold ? Zapracował,zaoszczędził,to ma.Nie wiem czy słusznie,ale coś mi się zdaje że chętnie byś mu zabrał i dał biednym,najchetniej sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: To o co ci chodzi ? 07.08.13, 20:40 Dyskusja wskazuje jasno! OPZZ ma rację, zarobki pracujących powinny być jawne. Pracował to ma i kropka. Cytowany artykuł to taka typowa zawiść. Z drugiej strony ciekawy jestem czy w GB zarobki przypisane do stanowisk są jawne. Jeżeli dobrze rozumiem to polscy parlamentarzyści muszą ujawniać dochody, czyżby Rostowski tego nie uczynił? Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: To o co ci chodzi ? 07.08.13, 20:53 Nie zaglądałem do tych oświadczeń,ale sa tutaj : www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/posel.xsp?id=410 Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: To o co ci chodzi ? 07.08.13, 20:53 adherent1 napisał: ...Cytowany artykuł to taka typowa zawiść. Na dodatek pełen błędów ortograficznych i gramatycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
samantha.1 Re: Rostosio 07.08.13, 20:53 Drugie tyle dostaje za pełnienie funkcji wicepremiera. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Rostosio 07.08.13, 20:56 Należy mu sie podwyżka.Super minister !!! Odpowiedz Link Zgłoś