Dodaj do ulubionych

nieuctwo ambasadora

22.03.14, 09:01
wczoraj wieczorem w tvn24 wystapil ambasador Rosji Aleksandr Aleksjejew.stara,dobra szkoła KGB-łzemy bez zmrużenia oka a ziemia jest płaska bo tak uchwalił Putin.
w tym wszystkim stwierdził,że Związek Radziecki wyzwolił Europę a Armia Czerwona walczyła z Niemcami o wolność Polski.słabe Piasecki nie zareagował niestety a szkoda...łgarstwa wymagają natychmiastowej riposty.
otóż panie ambasadorze-Związek Radziecki nie wyzwolił Europy,natomiast prawdą jest,że okupował pół Europy aż do lat 90.Armia Czerwona nie musiałaby w 1944/45 roku walczyć w Polsce z Niemcami gdyby we wrześniu 1939 roku nie dokonała wspólnie z Niemcami agresji na Polskę.żeby pana Aleksjejewa nie irytowac o wymordowaniu jeńców wojennych w Katyniu i wieloletnich krętactwach w tej sprawie nie wspomne.
i to by było na tyle.
Obserwuj wątek
    • jaroslaw2104 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 09:15
      Tyle że red. Piasecki non-stop wmawiał ambasadorowi dyrdymały jakby był z PiSlamu.
      Co do tzw.Katynia to dlaczego cicho sza nad pomordowanymi/zagłodzonymi jencami radzieckimi z wojny polsko-rosyjskiej ?
      A na resztę Europy wsch. też Rosja napadła w 1939 r ? A wyzwalała tak jak i Polskę.
      Okupował pół Europy -śmieszne
      • antyk-acap 1920 - 2020 reaktywacja? 22.03.14, 09:18
        Śmieszny był pakt Ribbentrop-Mołotow? Śmieszne były negocjacje Mołotowa w 1939 nad przystąpieniem sowietów do Osi? Śmieszna była wojna zimowa? Śmieszny był Katyń? Jedynie śmieszny był Truman że nie zrzucił w 1946 atomówki na Moskwę!!!
        • wujaszek_joe Re: 1920 - 2020 reaktywacja? 22.03.14, 09:32
          ze wschodu jeszcze nic dobrego nie przyszło.
          • jaroslaw2104 Re: 1920 - 2020 reaktywacja? 22.03.14, 09:36
            Tak samo jak i z reszty stron Świata .
          • humbak Re: 1920 - 2020 reaktywacja? 22.03.14, 10:13
            Wszyscy przyszliśmy ze wschodu.
            • remez2 Re: 1920 - 2020 reaktywacja? 22.03.14, 10:16
              humbak napisał:
              > Wszyscy przyszliśmy ze wschodu.
              Są po bardzo wielu postach - wujaszek ma rację. :-)
            • gtxl Re: 1920 - 2020 reaktywacja? 22.03.14, 13:15
              humbak napisał:

> Wszyscy przyszliśmy ze wschodu.

Ja przyszedłem z innego kierunku. Jestem z gwiazdozbioru Wegi.
              • humbak Re: 1920 - 2020 reaktywacja? 22.03.14, 17:44
                Cóż.. lepsze takie nawiązanie niż planeta Vegeta.
      • jacekm22 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 09:41
        Tyle że red. Piasecki non-stop wmawiał ambasadorowi dyrdymały jakby był z PiSlamu.....
        Red Piasecki JEST PISlamista ...... !
      • 99venus Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 12:04
        1.w Polsce nie było nigdy jeńców radzieckich.Związek Radziecki powstał dopiero w grudniu 1922r-to tak na marginrsie.
        2.nie uważasz,że powtarzanie kłamstw sowieckich dyskwalifikuje?
        • remez2 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 12:08
          Słyszałeś może o obozie w Tucholi?
          • 99venus Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 12:43
            a wiesz co tam się działo?kto tych jeńców mordował i jak?
            • remez2 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 12:45
              99venus napisał:

> a wiesz co tam się działo?kto tych jeńców mordował i jak?
              Tak.
              • 99venus Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 12:52
                to podziel się tą wiedzą.
                • remez2 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 13:01
                  99venus napisał:

> to podziel się tą wiedzą.
                  Przepraszam ale rozmówca mi się znudził.
                  • 99venus Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 13:10
                    ale cała reszta dyszy żądzą wiedzy kolportowanej od czasu do czasu przez rosyjskich nacjonalistów.
                    • remez2 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 13:27
                      99venus napisał:

> ale cała reszta dyszy żądzą wiedzy kolportowanej od czasu do czasu przez rosyjs
                      > kich nacjonalistów.
                      Cała reszta do książek. Nie tylko wybitnych historyków z IPN.
                      btw - popierałem Cię w sprawie Wołynia, ponieważ uważałem, że masz rację. Ale nie przychodzę na FK dla wymiany niegrzeczności (to eufemizm).
    • man_sapiens Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 09:36
      Ambasador nie mówi po polsku. Byli w telewizji ambasadorzy z USA, Izraela - im nie łatwo nauczyć się polskiego. Dla Rosjanina polski to łatwizna. Ale kto w putinowskim neokolonialnym imperium przejmował się Krajem Przywiślańskim...
      • jaroslaw2104 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 09:57
        Śmieszne byłoby wstydzić się swego języka , więc mówił w Ojczystym.
        • magdolot Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 12:09
          jaroslaw2104 napisał(a):

> Śmieszne byłoby wstydzić się swego języka , więc mówił w Ojczystym.

Słusznie. To co on mówił lepiej brzmi po rosyjsku. :)))
          • remez2 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 12:21
            - Próba przeniesienia odpowiedzialności za nieszczęścia polskich Kresów z Sowietów na Ukraińców skłania mnie do zastanowienia, czy nie mamy do czynienia z długimi rękoma Rosji – mówi marszałek Sejmu Bronisław Komorowski w rozmowie z Cezarym Gmyzem
            Powyższe lepiej brzmi po polsku.
      • remez2 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 10:01
        man_sapiens napisał:

> Ambasador nie mówi po polsku. Byli w telewizji ambasadorzy z USA, Izraela - im
        > nie łatwo nauczyć się polskiego. Dla Rosjanina polski to łatwizna. Ale kto w pu
        > tinowskim neokolonialnym imperium przejmował się Krajem Przywiślańskim...
        Nie wystarczało Ci, że B16 mówił - "pośdjawiam was siśkich ciule"?
        • jaroslaw2104 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 10:08
          remez2 napisał:
          > Nie wystarczało Ci, że B16 mówił - "pośdjawiam was siśkich ciule"?

I tu członek Hitlerjugen miał 100% racji
        • man_sapiens Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 13:10
          Papież nie był ambasadorem w Polsce i nie jest Słowianinem.
          Widziałeś wywiady w telewizji np. z ambasadorem USA czy Izraela? Nie wiem czy to Russiia Today transmitowała, ale może...
    • remez2 Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 09:55
      > w tym wszystkim stwierdził,że Związek Radziecki wyzwolił Europę a Armia Czerwon
      > a walczyła z Niemcami o wolność Polski.słabe Piasecki nie zareagował niestety a
      > szkoda...łgarstwa wymagają natychmiastowej riposty.
      Czy mógłbyś odpowiedzieć na takie pytanie:
      W 1944 r. wojska ZSRR dochodzą do linii Bugu i J.Stalin zawiera z A.Hitlerem pokój. Jesteś pewien, że mógłbyś dzisiaj pisać na tym forum?
      • zayka_nr11 Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 10:41
        to samo przyszło mi na myśl wchodząc w ten wątek po przeczytaniu treści

• 99venus Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 11:56
        w roku 1944 wojska sowieckie dochodzą do Bugu czyli zajmują 1/3 terytorium Polski i zawierają z Hitlerem pokój-to mnie nie dziwi,w końcu to sojusznicy,obydwa reżymy totalitarne,ideologia tożsama.
        ale przychodzi mi do głowy,że:
        1.gdyby nie pakt z 23 sierpnia to wojna by nie wybuchła,
        2.gdyby wybuchła i wojska sowieckie doszłyby do Bugu to wyzwolili by nas alianci.
        • remez2 Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 12:05
          99venus napisał:

> w roku 1944 wojska sowieckie dochodzą do Bugu czyli zajmują 1/3 terytorium Pols
          > ki i zawierają z Hitlerem pokój-to mnie nie dziwi,w końcu to sojusznicy,obydwa
          > reżymy totalitarne,ideologia tożsama.
          > ale przychodzi mi do głowy,że:
          > 1.gdyby nie pakt z 23 sierpnia to wojna by nie wybuchła,
          Sporo czytałem na temat II WŚ ale takiej teorii nie spotkałem.
          > 2.gdyby wybuchła i wojska sowieckie doszłyby do Bugu to wyzwolili by nas alianci.
          Którzy? Bo dywizje wschodnie (niemieckie) zasiliłyby Front Zachodni.
          • 99venus Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 12:45
            1.to mało czytałes.
            2.ty zakładasz jedno ja drugie.udowodnij,że twoje zalożenia są lepsze.
            • remez2 Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 12:48
              99venus napisał:

> 1.to mało czytałes.
              Wystarczająco dużo aby wykazać, że się mylisz.
              > 2.ty zakładasz jedno ja drugie.udowodnij,że twoje zalożenia są lepsze.
              Po co? Rzecz jest niesprawdzalna.
              • 99venus Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 12:53
                ale niestety niczego nie wyjazałes.
      • man_sapiens Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 13:13
        > Jesteś pewien, że mógłbyś dzisiaj pisać na tym forum?
        Myślę, że tak. Berlin byłby zdobyty przez USA+GB+Francję. Ani te państwa ani demokratyczne Niemcy nie mieliby interesu w okupowaniu Polski, a stalinowska armia pozbawiona dostaw z USA musiałby wycofać się do granic z 1939r.
        • remez2 Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 13:22
          man_sapiens napisał:

> > Jesteś pewien, że mógłbyś dzisiaj pisać na tym forum?
          > Myślę, że tak. Berlin byłby zdobyty przez USA+GB+Francję. Ani te państwa ani de
          > mokratyczne Niemcy nie mieliby interesu w okupowaniu Polski, a stalinowska armi
          > a pozbawiona dostaw z USA musiałby wycofać się do granic z 1939r.
          Mam takie wątpliwości:
          - czy nie nastąpiłby pokój na zachodzie?
          - w jaki sposób nazistowskie Niemcy stałyby się demokratyczne?
          - USA nie miały interesu we wstrzymaniu dostaw ponieważ trwała wojna z Japonią.
          • humbak Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 18:18
            Jakim cudem miał by nastąpić pokój na zachodzie?
            Jaki niby miał udział ZSRR w pokonaniu Japonii przez USA?
            • remez2 Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 22:43
              humbak napisał:

> Jakim cudem miał by nastąpić pokój na zachodzie?
              Bez cudów.
              > Jaki niby miał udział ZSRR w pokonaniu Japonii przez USA?
              Poczytaj.
              • humbak Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 22:54
                Tiaa...
                • remez2 Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 23:06
                  humbak napisał:

> Tiaa...
                  N w m.
      • magdolot Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 13:27
        remez2 napisał:

> Czy mógłbyś odpowiedzieć na takie pytanie:
        > W 1944 r. wojska ZSRR dochodzą do linii Bugu i J.Stalin zawiera z A.Hitlerem po
        > kój. Jesteś pewien, że mógłbyś dzisiaj pisać na tym forum?

Najprostsza odpowiedź: gdyby ZSRR się nie rozleciał w drebiezgi, to Venus też by nie mógł dzisiaj pisać na tym forum. Tego jestem pewna. I taka odpowiedź nie wymaga zmasowanego "gdybania po zbyrach". :)
        • remez2 Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 13:29
          magdolot napisała:
          > Najprostsza odpowiedź: gdyby ZSRR się nie rozleciał w drebiezgi, to Venus też b
          > y nie mógł dzisiaj pisać na tym forum. Tego jestem pewna. I taka odpowie
          > dź nie wymaga zmasowanego "gdybania po zbyrach". :)
          Nareszcie ktoś napisał prawdę. ZSRR blokował w uciemiężanych krajach internet i telefonię komórkową. I trwałoby to do dzisiaj. :- (
          • magdolot Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 17:21
            Byśmy wciąż byli "sojusznikiem", to byśmy ffffciąż fffszystko mogli! Jak ogólnie wiadomo rosyjski net jest oazą wolności. Szczególnie tej antyputinowskiej. Nie to co u nas, u nas o Komoruskim wolno tylko w superlatywach. :)
            • ave.duce Re: Bardzo ciekawe stwierdzenie: 22.03.14, 18:14
              Pierwszy Czukcza w historii opłynął świat dookoła. Po rejsie urządzono mu wielkie powitanie na Czukotce. Witano go z orkiestrą, okrzyknięto bohaterem narodowym. Dostał też prezenty - telewizor, radio i skrzynkę konserw.
              W domu Czukcza włączył telewizor, na pierwszym kanale pokazał się Putin, na drugim też Putin i na wszystkich pozostałych Putin.
              Czukcza włączył radio, a tam znów - w pierwszym programie Putin, w drugim Putin i we wszystkich pozostałych tak samo.
              Czukcza wyłączył radio, pomyślał i postanowił, że na wszelki wypadek nie będzie otwierać konserw.
      • remik.bz gdyby Stakin zawarł pokój z Hitlerem ? 22.03.14, 15:28
        remez2 napisał:

> W 1944 r. wojska ZSRR dochodzą do linii Bugu i J.Stalin zawiera z A.Hitlerem po
        > kój. Jesteś pewien, że mógłbyś dzisiaj pisać na tym forum?

No cóż , "pogdybajmy".
        Gdyby w lipcu 1944 r Stalin zawarł pokój z Hitlerem to pewnie pod władaniem Hitlera na wschodzie byłby cały obszar od Finlandii, przez kraje bałtyckie,czesć Polski na zachód od Bugu, Rumunie , Wegry, Czechy, Slowacje , Bułgarie, kraje Jugosławii aż po Grecję.
        Tak wtedy wygladał front.
        Alianci zachodni byliby wtedy we Włoszech i we Francji.
        Oczywiste jest ,ze Niemcy przezrzuciliby co się da ze wschodu na zachód Europy i do Włoch.
        Pewnie dość szybko wyparliby aliantów zarówno z Włoch jak i z Francji. Byc moze zdobyliby nawet Wielka Brytanie.
        Oczywiście w czasie tej fazy wojny w interesie aliantów byłoby maksymalne wspieranie wszelkich działań na tyłach Niemiec , w tym na wschodzie. W praktyce olbrzymia pomoc , która trafiała do Stalina w 1944 trafiłaby do Polski podziemnej, partyzantów Jugosławii, do Grecji.
        Polska byłaby dla Zachodu wtedy bardzo waznym sojusznikiem, rząd w Londynie byłby jedynym i bezdyskusyjnym reprezentantem Polski.
        Pytanie czy alianci wygraliby w koncu z Niemcami?
        Moim zdaniem -tak. Bo przecież alianci to w wielkiej mierze USA z olbrzymim zapleczem gospodarczym, demograficznym.
        No i odgrodzeni od Niemców oceanem.
        Na dodatek wtedy prawie juz z bomba atomową. Niemcy też mieli wtedy niewiele do tej bomby-prawda, ale Amerykanie chyba byliby pierwsi.
        Tak więc, powiedzmy w 1945, moze w 1946 mielibysmy koniec wojny z Niemcami po zrzuceniu kilku bomb na Berlin, Hamburg, Drezno.
        Wojna pochłonęłaby dodatkowe miliony istnień i dodatkowo zrujnowała resztki gospodarki w wielu krajach.
        Ale po wojnie Polska byłaby w takiej samej sytuacji jak Francja, Belgia, Holandia czyli bez zalezności od ZSRR.
        Oczywiście to tylko gdybanie , ale sam chciałes......
        • remez2 Re: gdyby Stakin zawarł pokój z Hitlerem ? 22.03.14, 15:59
          > Oczywiście to tylko gdybanie , ale sam chciałes......
          Dziękuję. Tak właśnie rozumiem rozmowę traktowaną jako wymianę poglądów, w odróżnieniuod niemądrych docinków, o próbach obrażania nie mówiąc. :-)
          PS - pozostaje kwestia wojny z Japonią i czy Zachodowi "opłacałoby" się dobicie Niemiec. Ale tego też się nie dowiemy. A nasze straty byłyby jeszcze większe.
    • wlodzimierz.iljicz Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 10:44
      to twoi dziadkowie/rodzice wylecieliby przez komin krematorium a gdyby się cudem uratowali, to biorąc pod uwagę twoje skłonności sam byś dawno wyleciał.
      • zayka_nr11 Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 11:00
        bo słabość Polski przed 1939 to zdrada przeciw Piłsudskiemu
      • antyk-acap Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 11:01
        Gdyby nie Stalin i Lenin nie byłoby II wojny. Francja i Anglia nie powiesiły Hitlera w 1935 tylko i wyłącznie dlatego że III Rzesza miała być zaporą przed wojskami Mordoru, sorry Armią Czerwoną. O tym że Armia Czerwona pójdzie na zachód wiedzieli od słynnych manewrów kijowskich. I pozwolili Hitlerowi na zbrojenia bo liczyli że po pierwsze III Rzesz zbankrutuje (i tu się nie przeliczyli - zbankrutowała bodajże w 41'), po drugie że Niemcy i ZSRR wykrwawią się na wojnie.
        • wlodzimierz.ilicz Kolejny debil. 22.03.14, 11:05
          Powiem ci na twoim poziomie.
          To nie Hitler rozpętał II Wojnę Światową.
          To kanonier Dolas.
          • antyk-acap Re: Kolejny debil. 22.03.14, 11:09
            Debil to cię robił.
        • 99venus Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 12:00
          i to wszystko powiedział ci prez.Roosevelt i Churchill?
      • volupte Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 11:02
        Skad taka pewnosć?
      • 99venus Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 11:58
        gdyby nie wspólna niemiecko-sowiecka agresja na Polskę,to nie byłoby problemu krematoriów.
        • remez2 Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 12:07
          99venus napisał:

> gdyby nie wspólna niemiecko-sowiecka agresja na Polskę,to nie byłoby problemu krematoriów.
          Oczywiście - Polska mlekiem i miodem by płynęła.
          • 99venus Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 12:43
            tego to ja nie wiem.
            nie jestem taki wszystkowiedzący jak ty.
            • remez2 Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 12:46
              99venus napisał:

> tego to ja nie wiem.
              > nie jestem taki wszystkowiedzący jak ty.
              Znudziła Ci się rozmowa? Durnotki personalne?
              • 99venus Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 12:47
                rozmowa nie,rozmówca.
                • remez2 Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 12:50
                  99venus napisał:

> rozmowa nie,rozmówca.
                  Nie dziwię się. Rusofobia poparta ignorancją to kiepski punkt wyjścia do rozmowy z kimś, kto ma inne zdanie.
                  • 99venus Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 12:54
                    nie wystarczy mieć inne zdanie,trzeba jeszcze umieć je uzasadnić.
                    jakis przykład tej ignorancji?
      • gtxl Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 13:17
        wlodzimierz.iljicz napisał:

> to twoi dziadkowie/rodzice wylecieliby przez komin krematorium a gdyby się cude
        > m uratowali, to biorąc pod uwagę twoje skłonności sam byś dawno wyleciał.

Boszsz.....jestem pod wrażeniem twoich słów obywatelu urodzony w Imperium Zła.
        • zgred-zisko Re: Przygłupie, gdyby nie Armia Czerwona 22.03.14, 13:33
          Bo byłbyś palaczem?
      • niegracz Przygłupie to Hitler i Stalin wywołali WWII 22.03.14, 17:09
        Stalin ( ZSRR) dazył do wywolania wojny w Europie liczac na rozszerzenie tzw. dyktatury proletariatu czyli duktatury stalinowskiej

cała historiografia ZSRR na temat II wojny jest kłamstwem

- przedstawia się w w niej ZSRR jako ofairę wojjny a potem
        Wyzwoliciela

w rzeczywistosci ZSR był agresorem : napdał na Polskę, Finlandie, dokonał agresji Rumunii, Litwy, Łotwy Estonii

a potem sie przeliczył w pokerowej rozgrywce i przegrał I starcie Z Hitlerem
        ( gdy szykował sie do" wyzwalania" Europy)

gdyby nie pomoc aliantów nie miał by szans na skuteczny kontratak i pokonanie Niemiec
        ( choc niewatpliwie by sie obronił i walczył gdzies tam na jakiejs rubieży)
    • buldog2 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 15:42
      Ambasador naciągał interpretacje rzeczywistości tak jak każe mu kalkulacja polityczna.
      Tak samo naciągają inne strony konfrontacji. Słuchałem tej rozmowy i sam poprowadziłbym ją nieco inaczej, wskazane przez Ciebie fragmenty nie wydały mi się najważniejsze.
      Co najważniejsze dla mnie, to że mogliśmy na obecnej konfrontacji zyskać, a tego nie zrobiliśmy.
      Szczegóły nie dziś i w innym miejscu (staranne ich wyłożenie wymaga czasu i pracy). Także na Ukrainie usiłowania poprawienia naszej pozycji, jeśli dalej będzie tak jak jest, obrócą się we własne przeciwieństwo. Pozostanie strefa kontrolowanego chaosu, jeden z docelowych wariantów prawdziwych panów sytuacji.
      • 99venus Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 16:55
        oczywiście masz rację ale to przybieranie roli wyzwolicieli Polski od skutków wojny w wywołaniu której maczali palce mnie rozwścieczyło.
        głupota i nieudolność polskiej polityki wschodniej nasuwa różne podejrzenia.Ukraina jest podręcznikowym przykladem braku pomysłu i racjonalnego działania.
        • wlodzimierz.iljicz Prawica stale usprawiedliwia Hitlera 22.03.14, 18:26
          usiłując obciążyć odpowiedzialanością za II WŚ Stalina.
          Ale to działa tylko na nieuków.
          Każdy kto choć trochę interesował się historią ZSRR wie, że ten kraj był zainteresowany w odwlekaniu konfrontacji z III Rzeszą jak najdłużej bo po prostu nie był gotów.
          Po hekatombie kadry wojskowej w latach 1937-1938 pułkami dowodzili tam porucznicy.
          A dywizjami i armiami nie było komu dowodzić.
          W ciągu kilku pierwszych miesiecy po napadzie Hitlera, ZSRR utracił 18 tys. czołgów.
          Bo były fatalnie dowodzone.
          Stalin śmiertelnie bał się III Rzeszy.

Kłamstwa prawaków mają za podstawę zoologiczną nienawiść do socjalizmu.
          Pod okupacją niemiecką oni nadal mieli swe majątki.
          W Polsce Ludowej je utracili.
          I to jest przyczyna ich wściekłych kłamstw.
          Woleli III Rzeszę.
          • ave.duce "socjalizm" w ZSRR istniał wyłącznie w nazwie bt. 22.03.14, 18:35
            • wlodzimierz.iljicz Po śmierci Stalina stalinizm się skończył 22.03.14, 19:05
              i w ZSRR zapanowała wersja państwowego socjalizmu.
              To zawdzięczamy Chruszczowowi.
              Ponieważ był to socjalizm państwowowy a nie społeczny - był ekonomicznie niewydolny.
              Ale jednak była to jakaś wersja socjalizmu.
              To samo stało się w Polsce i w innych krajach bloku.
          • antyk-acap Re: Prawica stale usprawiedliwia Hitlera 22.03.14, 18:37
            I dlatego budował okręty podwodne, ciężkie czołgi przełamania takie jak KW-2 i szybkie tankietki, szkolił wojska powietrznodesantowe? Przecież to broń ofensywna. Chyba że za obronę uznać atak. Skończ waść wstydu sobie oszczędź. Od kiedy Trocki zginął doktryną ZSRR było zaniesienie rewolucji do Paryża, Londynu i Nowego Jorku.
            • wlodzimierz.iljicz Dobre uzbrojenie jest niezbędne każdej armii. 22.03.14, 19:16
              Doktryna wojenna ZSRR zakładała szybki kontratak na agresora.
              I taki rozkaz wydał Stalin natychmiast po 22 czerwca 1941.
              Przejść do kontrataku.
              Tylko, że pozbawiona korpusu oficerskiego w latach 1937-38 i niewyszkolona armia, nie zaopatrzona w środki łączności i ze zniszczonym lotnictwem była do tego niezdolna.
              Wielka graniczna bitwa pancerna w lecie 1941 zakończyła się potworną klęską Rosjan.
              Rosjanie nauczyli się walczyć dopiero w końcu 1942 r.
            • wlodzimierz.iljicz Nieuku, to Trocki był zwolennikiem eksportu 22.03.14, 19:18
              rewolucji.
              Stalin się temu sprzeciwiał.
              • niegracz : Nieuku, Trocki swoje Stalin swoje 22.03.14, 21:03

> rewolucji.
                > Stalin się temu sprzeciwiał.
                .
                Stalin to sie sprzeciwiał natychmiastowemu eksportowi rewolucji
                Trocki uwazał ze wystarczy pomóc prokletariatowi w innych krajach i rewolucja sie rozszerzy
                - nieudana próba wzniecenia rewolty w Niemczech po I wojnie

przekonała Stalina że trzeba te "rewolucje" narzucic siłą- potrzeba lat przygotowań, budowy przemysłu, zakladów zbrojeniowych , itd.

Dopóki Trocki ostro krytykował Stalina
                za zdradę idei rewolucji światowej
                był bezpieczny i ..pożyteczny

jednak kiedy zrozumiał na czym polega plan Stalina i zaczał glośno o tym mówic i pisąc
                Stalin wydał na niego wyrok smierci który jak najpilniej wykonano

Trocki:
                Hitler szykuje się do wojny. (...) Uderzenie przeciwko Zachodowi w bliższej lub dalszej przyszłości może dojść do skutku tylko pod warunkiem sojuszu wojskowego między faszystowskimi Niemcami i Stalinem".
                „Biuletien' oppozicii" (bolszewikow-lenincew), nr 35, s. 15.

4 września 1939 roku Trocki przypomniał światu, że „Kreml karmił ropą włoski marsz do Abisynii", a teraz karmi ropą wojnę Hitlera przeciwko Europie. Trocki zadaje uzasadnione pytanie: Dlaczego podpisanie paktu o nieagresji między Niemcami i Związkiem Radzieckim skończyło się wojną?

„Nie jest jasne, dlaczego Hitler zaczął natarcie na Polskę natychmiast po objęciach Ribbentropa i Mołotowa? (...) Stalin dobrze wiedział, co robi. Przed napaścią na Polskę i do wojny z Anglią i Francją Hitler potrzebował przychylnej »neutralności« ZSRR oraz radzieckich surowców. Polityczna i handlowa umowa zapewnia Hitlerowi jedno i drugie".
                „Biuletien' oppozicii" (bolszewikow-lenincew), nr 79-80, wrzesień
                1939 r.

Trocki uprzedza Wielką Brytanię i Francję o tym, że źródłem zła jest nie tyle Hitler, ile Stalin. Bez „neutralności" Stalina w stosunku do Hitlera, bez radzieckiej ropy, manganu, chromu, miedzi, ołowiu, niklu, wanadu, molibdenu, wolframu, platyny, rudy żelaza, bawełny, zboża Hitler nie śmiałby rozpętać wojny w Europie.

Ale Trocki uprzedza również Hitlera. Już w czerwcu 1939 roku, kiedy mało kto na świecie domyślał się, że za kilka miesięcy zacznie się II wojna światowa, Trocki, wykazując się niesamowitą przenikliwością, pisał o tym, że Hitler uderzy na Zachód, a Stalin zechce to wykorzystać.

• wlodzimierz.iljicz Wy prawacy nic nie wiecie o historii 22.03.14, 22:05
                  ZSRR.
                  Stalin nakazał zlikwidować Trockiego ze strachu.
                  Bał się mitycznych trockistów spiskujących w ZSRR aby go pozbawić władzy.
                  A wplyw emigranta Trockiego na międzynarodowy ruch robotniczy poza ZSRR był bardzo mały gdyż Trocki nie miał pieniędzy.
                  • niegracz ty spad po komunie wirzysz w bajeczki 22.03.14, 23:03

> ZSRR.
                    > Stalin nakazał zlikwidować Trockiego ze strachu.
                    > Bał się mitycznych trockistów spiskujących w ZSRR aby go pozbawić władzy.
          • niegracz Nikt nie usprawiedliwia Hitlera 22.03.14, 23:39

> usiłując obciążyć odpowiedzialanością za II WŚ Stalina.

> Każdy kto choć trochę interesował się historią ZSRR wie, że ten kraj był zainte
            > resowany w odwlekaniu konfrontacji z III Rzeszą jak najdłużej bo po prostu nie
            > był gotów.
            >.
            historia historycy społeczeństwa
            właciwie ocenili Hitlera i panstwo faszystowskie jako zbrodnicze

problem w tym
            że do dziś fukncjonuja mity na temat roli ZSRR
            rzekomego baranka
            a w praktyce lwa w owczej ( propagandowej skórze)

a nieukom spadom po komunie wciska się kit że Stalin odwlekał
            wojnę że nie był przygotowany

w czerwcu 1941 roku miał ok 1800 srednich i ciezkich czołgów z armata 75mm i wieksza oraz grubym pancerzem ( t-34 i KW )
            a Niemcy mieli tylko 970 Panzer III z armatkami 37 lub krótkolufowa 50mm
            oraz 440 Panzer III z bardzo krotką lufa 75mm
            ogólem Niemcy mieli ok 3 tys czołgów a sowieci 20 tys.

a Niemcy dysponowali tylko lekkimi czołgami

• buldog2 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 22:10
          Jestem zdania, że najlepiej kierować (powodować) się interesem Polski.
          Emocje należy powściągnąć, kiedy się z nim kłócą.
          • 99venus Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 22:27
            to prawda.tobie się to udaje?
            • buldog2 Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 23:04
              Chyba trudno powiedzieć i nie mnie to oceniać. Staram się.
              Pozdrowienia
              j.
      • niegracz tu ni chodzi o nieuctwo ambasadora 22.03.14, 17:19

tylko o szerzenie przez ambasadora kłamliwej propagandy

-
        Rosjanie stworzyli kłamliwy mit założycielski ZSRR , przejety przez Rosję
        - panstwa miłujacego pokój, ratujacego sąsiadów
        czyniącego dobro dla swych obywateli

i zdecydowanie bronią wszelkimi sposobami tych kłasmtw
        np ukrywając Prawdę
        ( chodzi o gazetę Prawda
        której egzemplarze z okresu sierpein 1939 21 czerwca 1941 nie sa dostepne powszechnie - nie ma ich w bibliotekach w necie
        a dlatego by speoiłczeństwo nie dowiedziało sie z jaka radosćią propganda sowiecka witala wojne i komentowal jej przbieg( gdy starła sie burzuazja
        z jakimi nadziejami i w radosnym nastroju wchodził ZSR w rok... 1941)
    • 7dnitygodnia ambasador powiedział co chciał 22.03.14, 18:51
      bo i tak jak się sPOdziewał nie było odzewu ze strony słynnych historyków w tzw. "polskim" rządzie.
    • zgred-zisko Re: nieuctwo ambasadora 22.03.14, 20:24
      Widzę, że nie masz zielonego pojęcia o wojnie. I cieszę się z tego. Lepiej, że będziesz ględzić na ten temat niestworzone rzeczy, niż miałbyś się czegoś nauczyć osobiście. Niech tak zostanie.
    • kaczeziobro Polacy sami sie wyzwolili od Hitlera? 23.03.14, 02:57
      Jak to zrobili?
      • zgred-zisko Re: Polacy sami sie wyzwolili od Hitlera? 23.03.14, 06:50
        Tak, jak w 1918 r. Po prostu cud i Matka Boska.
      • niegracz Polacy sami sie napadli w 1939 roku? 23.03.14, 08:49
        kaczeziobro napisała:

> Jak to zrobili?
        .
        potrafisz tylko wydusisć z siebie 3 slowa w formie glupkowatego pytania ?

Nie - w 1939 roku Polskę zaatakowały Niemcy Hitlerowskie i stalinowski ZSRR.

Te oba kraje dążyły do wojny w Europie - mając inne cele.

Potem stoczyły z sobą smiertelną walke.

• 99venus uzupełnienie 23.03.14, 09:03
      Robert Gates,sekretarz obrony za czasów Busha i Obamy o Putinie i jego oczach:"Zobaczyłem w nich,zgodnie zresztą z moimi oczekiwaniami,chłodnego mordercę".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka