volupte 06.07.14, 21:10 Ofe zdychają biznes.pl/wiadomosci/raporty/,5645902,5105797,555,wideo-detal.html#play Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
volupte Re: OFE 06.07.14, 21:41 Każdy rozsadny powinien sie zapisać. Koszty teraz juz do przyjęcia , wiele to nie da , ale jak mam te ok. 3% wsadzać zus w dupe, to wole w OFE trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: OFE 06.07.14, 21:47 To wprawdzie nie jest odpowiedź na moje pytanie, choć - jak się domyślam - uważasz się za rozsądnego, co nie jest niczym dziwnym, gdyż takie zdanie na własny temat ma przytłaczająca większość populacji. innymi słowy - odpowiedziałeś, że powinieneś się zapisać a nie że się zapisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: OFE 06.07.14, 21:50 Nic o sobie nie pisałem. Przeczytaj dokładnie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: OFE 06.07.14, 21:54 Powtórzę jeszcze raz - nie odpowiedziałeś, że się zapisałeś, lub nie, natomiast stwierdziłeś, ze każdy rozsądny powinien się zapisać. Ja natomiast przyjąłem założenie, że sam siebie zaliczasz do rozsądnych (oczywiście może być inaczej, ale to rzadki przypadek). Stąd - dla mnie twoja odpowiedź brzmi "powinienem się zapisać". Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: OFE 06.07.14, 22:02 Mnie OFE nie dotyka i mogę na to patrzec bez emocji. Nigdy na zadnym etacie nie pracowałem i nie zamierzam , a poza tym jestem sprzed 1969r. i do OFE nigdy nie byłem przypisany, ale na miejscy młodych to bym sie zapisał , chociaz obaiwm sie ze za kilka lat i ta drugą połowe funduszy może rzad zrabować , skoro twierdzi ze należy do niego a nie do składkowiczów.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: OFE 06.07.14, 22:09 To że jesteś sprzed 1969 nie oznacza tylko tyle, że nie miałeś obowiązku przystąpić do OFE, a nie, że z definicji nie byłeś przypisany. Przystąpić do OFE mógł każdy urodzony po 31 grudnia 1948. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: OFE 06.07.14, 22:15 Ale nie miałem takiej potrzeby inne inwestycje preferuje i miałem. Fundusze OFE wtedy miały złodziejskie opłaty i jak sie okazało składkowicze nie byli właścicielami tych kont / lokat . Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: OFE 07.07.14, 08:52 Innymi słowy - przez 15 lat nie przekazałeś ani złotówki na konto w OFE, całość swoich ozusowanych (czy raczej ofusowanych) dochodów pozostawiając pod pieczą ZUS, ale zachęcasz wszystkich innych, by robili inaczej. Jeśli chciałbyś bym uwierzył, że całość twoich dochodów przez 15 lat nie była obciążana składka na FUS, to nie jestem właściwym adresatem takiego postulatu. Chyba że w ogóle nie zarabiasz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: OFE 07.07.14, 11:16 Od kiedy powstało OFE , nie płaciłem ani na ZUS , ani na OFE. Dlatego mam na to chłodne spojrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: OFE 07.07.14, 11:39 Adresatem składek jest Fundusz Ubezpieczeń Społecznych, anie ZUS czy OFE. Jeśli - zarabiając pieniądze w Polsce - miałeś nieoskładkowaną FUS-em całość dochodów, to lista możliwości jest naprawdę krótka. Gdyby jeszcze prawdą miało być ze 20 lat temu z góry zakładałeś, że w przyszłości nie zapłacisz ani grosza składki, to w zasadzie pozostaje tylko jedna możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: OFE 07.07.14, 11:52 Czy nie słyszałes że mozna zyc z kapitału , z nieruchomosći , z wynajmu i wielu podobnych interesów , płacac podatek nie płacąc zadnych składek na FUS. Jeśli komus zalezy to składke aby byc ubezpieczonym , moze płacic nie pracujac . Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: OFE 07.07.14, 12:41 Jak dla mnie, to możesz nawet twierdzić, że zarabiasz jako sędzia piłkarski czy kynologiczny, albo marszand obrazów monochromatycznych, czy kiper win musujących. Ale mocno powątpiewam, byś 16 lat temu był tak przywiązany do myśli, że niezależnie od tego co się będzie działo, twoje dochody zawsze pozostaną nieoskładkowane, w związku z czym nie złożyłeś deklaracji przystąpienia do jakiegoś OFE, co przecież nic nie kosztowało. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: OFE 09.07.14, 06:54 Odpowiadasz na: volupte napisał: > Każdy rozsadny powinien sie zapisać. Koszty teraz juz do przyjęcia , wiele to n > ie da , ale jak mam te ok. 3% wsadzać zus w dupe, to wole w OFE trzymać. Przy czym te koszty mogły być rozsądne od razu ale Buzek z ekipą zepsuł to co tylko mógł zepsuć. AWS to był rząd niezwykle kosztówny dla polskiego obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: OFE 06.07.14, 22:31 Przekręt stulecia wyszedł nieźle - OFE wzięły pieniądze i nie będą wypłacać emerytur. Trudno było oczekiwać innego rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: OFE 06.07.14, 23:09 volupte napisał: > Ile wzięły? Dlaczego nie będą wypłacać? Tu na pewno przydałby się jakiś szczegółowy raport. Wiem, że będzie trudno, bo za OFE stały potężne grupy kapitałowe. Bo wypłacał będzie ZUS przejąwszy środki z OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: OFE 06.07.14, 23:14 > Bo wypłacał będzie ZUS przejąwszy środki z OFE. Jednak nie było to na życzenie OFE. Ten miód dla ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: OFE 06.07.14, 23:21 volupte napisał: > Jednak nie było to na życzenie OFE. A skąd my to możemy wiedzieć? Podsłuchy nie wyciekły. > Ten miód dla ZUS. Sztuczny miód - do ZUS dopłacamy i to ogromne pieniądze. Ale i tak mniejsze, niż dopłacaliśmy do OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: OFE 06.07.14, 23:35 do ZUS dopłacamy i to ogromne pieniądze. > Ale i tak mniejsze, niż dopłacaliśmy do OFE. A to ciekawe rozumowanie. Gdzie te dopłaty do OFE były robione ? Pod stołem ? Odpowiedz Link Zgłoś
widz102 Re: OFE 07.07.14, 08:17 Daj spokój, przecież to funkcjonariusze tej szajki od ryżego. Mają go bronić, więc bronią. Niczym koń;) - ten sam zaprzęg, ten sam obrok, ten sam gnój. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: OFE 07.07.14, 08:28 To co proponujesz? Emeryturę od krasnoludków? OFE be. ZUS be. To co w zamian? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: OFE 07.07.14, 08:40 > Daj spokój, przecież to funkcjonariusze tej szajki od ryżego. A od kiedy ty stoisz po tej drugiej stronie? Odpowiedz Link Zgłoś
widz102 Re: OFE 07.07.14, 08:48 OBIE szajki są dziś siebie warte. Czy sekta, czy mafia, to już jeden koń. Więc nie łudź się: nie jestem po twojej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: OFE 07.07.14, 08:56 > OBIE szajki są dziś siebie warte. Czy sekta, czy mafia, to już jeden koń. O jakich szajkach piszesz? >Więc nie łudź się: nie jestem po twojej stronie. Nie jestem zainteresowana byś był po mojej stronie. Tak ze zwykłej ciekawości zastanawiam się jak to możliwe, by taki sobie zwykły, plujący jadem cham nagle zaczął pluć w inną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
widz102 Re: OFE 07.07.14, 09:24 Nie pokarmię trollicy od Guru, nie łudź się. W kraju w którym jestem mają za dobrą kuchnię, bym tracił czas na ciebie w roli piórka flaminga. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: OFE 07.07.14, 09:28 > Nie pokarmię trollicy od Guru, nie łudź się. W kraju w którym jestem mają za do > brą kuchnię, bym tracił czas na ciebie w roli piórka flaminga. :-) załóż kolejne forum pokrzywdzonych. Albo napisz jakąś następną dętą teorię finansową. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 realne pieniądze 07.07.14, 08:02 są w OFE. Co zresztą pokazał Tusk kradnąc je w tym roku. Ukradł 150 mld zł, z czego 19 mld rozpłynęło się przy transferze. W ZUS nie ma nic. Wybór jest oczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: realne pieniądze 07.07.14, 11:52 volupte napisał: > Cos o tym rozpłynieciu mozesz ? Pewnie. Ale wujek Google prędzej by ci pomógł. To wszystko co zostało ze 150 mld zabranych z naszych kont w OFE. I będzie "zjedzone" zapewne do końca tego roku. Ciekawe kiedy rząd polski "umorzy" inne obligacje, by nie płacić odsetek i nie mieć powinności wykupu. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: realne pieniądze 07.07.14, 12:06 Nie manipuluj bo dosc jasno jest te 19mld. wyjasnione.biznes.interia.pl/raport/OFE/news/gdzie-zginelo-19-mld-zl-z-ofe-ujawniamy-tajemnice,1989303,8347 Tu nie ma co zjesć , bo to papiery skarbowe na kasę juz przeżartą. Nowych juz do umorzenia nie ma , wiec jak ma umorzyć. Moze tylko obrabować z akcji i innych papierów. Jak z długiem podejda ponownie do 55% , to pewnie to zrobia . To jakies 3 lata . Jak Kaczor bedzie rzadzil, to tez to zrobi , droga juz otwarta, potem czas na oszczednosci jak na Cyprze. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: realne pieniądze 07.07.14, 12:21 > Nie manipuluj bo dosc jasno jest te 19mld. wyjasnione. Nie manipuluję. Część tej kwoty stanowiła gotówka, natychmiast zjedzona. Część papierów do upłynnienia. Też będzie zjedzone. Ulotniło się i nie ma. Reszty nie ma, bo została umorzona. Umorzyć można to co fizyczni mają w portfelach, albo to co jest w portfelach funduszy, a było emitowane z kuponem ponad 10% rocznie. No jak będzie taka potrzeba, by cyferki się zgadzały... Ja już nie pamiętam jakie to były papiery, a nie chce mi się szukać. Chyba nawet 11,5% rocznie stałego oprocentowania. I zagranica to kupowała. Państwowe papiery, dla kraju o niezłym ratingu. Na 20lat 11% stały kupon? Ale.. jednak jak część mojej obowiązkowej składki ma gdzieś trafiać, to wolę, by choć kawałek nie trafiał od razu w czarną dziurę. Zawsze to państwo będzie mi trochę więcej winne. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: realne pieniądze 07.07.14, 12:30 To są przecież androny co wypisujesz:-) Nie ma juz takich obligacji polskich . Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: realne pieniądze 07.07.14, 12:32 Ależ są, tylko onemu nie chce się szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: realne pieniądze 07.07.14, 12:42 Takie to znaczy oprocentowane na 10 czy 11 % . A że dziesieciolatki sa to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: realne pieniądze 07.07.14, 12:43 volupte napisał: > Takie to znaczy oprocentowane na 10 czy 11 % . A że dziesieciolatki sa to fakt. Pisałam o obligacjach 20 letnich. Emitowanych ok 2000 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: realne pieniądze 07.07.14, 12:52 www.obligacjeskarbowe.pl/index.php?id=tabods5&samSession=66934aeb2a32778b8b25ef7c94eee92d Nic nie ma o obligacjach 20 letnich. Nie sa w obrocie? Wiem ze były ale oprocentowanie to juz twoja fantazja:-) Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: realne pieniądze 07.07.14, 12:54 Jak nie ma jak są? www.tms.pl/z-rynku/aktualnosci/mf-wyemitowalo-20-letnie-obligacje-imienne-za-300-mln-euro-komunikat Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: realne pieniądze 07.07.14, 12:58 I co ? Maja oprocentowanie 10% ? I dla kogo były ? Głównie chyba OFE dostały te obligacje. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: realne pieniądze 07.07.14, 12:35 volupte napisał: > To są przecież androny co wypisujesz:-) Nie ma juz takich obligacji polskich . Teraz są inne. www.tms.pl/z-rynku/aktualnosci/mf-wyemitowalo-20-letnie-obligacje-imienne-za-300-mln-euro-komunikat Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: realne pieniądze 07.07.14, 12:56 No i widzisz jakie oprocentowanie. Moze ty jeszcze masz w pamieci jakies obligacje z poczatku lat 90tych? Wtedy owszem były i wyszedl z tego straszny przekret. Balcerek chciał zdusic inflacje , ściagnac kapitał i o sie udalo ale ogromnym kosztem bo dolar miał cene sztywna ( chyba 10500 zł), a odsetki były kilkadziesiat procent na zł. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: realne pieniądze 07.07.14, 13:20 > No i widzisz jakie oprocentowanie. Moze ty jeszcze masz w pamieci jakies obliga > cje z poczatku lat 90tych? Nie. Początek lat 90 to były inne obligacje. I początek prywatyzacji. Obligacje fizyczne zamienne na akcje. Itp. Nie jest to istotne. Nie ważne dla mnie i nie chce mi się tego szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: realne pieniądze 07.07.14, 13:45 zuzkazuzka111 napisała: > Nie jest to istotne. Nie ważne dla mnie i nie chce mi się tego szukać. I bardzo słusznie, bo i tak byś niczego nie znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: realne pieniądze 07.07.14, 13:49 > Nie jest to istotne. Nie ważne dla mnie i nie chce mi się tego szukać. > > > I bardzo słusznie, bo i tak byś niczego nie znalazło. Nie, nie dlatego. Bo dla trolli jak ty, niczego nie warto szukać :) Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: realne pieniądze 07.07.14, 14:00 Ale to nie dla mnie miałoś szukać, trollątko. Jużeś się pogubiło? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: realne pieniądze 07.07.14, 14:07 > Ale to nie dla mnie miałoś szukać, trollątko. Jużeś się pogubiło? :) j/w a.. i pogadaj z ryjem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: realne pieniądze 07.07.14, 14:21 No widzisz, biedactwo. Od początku było wiadomo, że niczego nie znajdziesz, bo absurdalnych takich stóp oprocentowania po 1992 roku nie było, można było tylko mieć wątpliwości co do rodzaju wykrętu, jakiego się będziesz chwytać. Wybór padł na wykręt najbardziej prostacki. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: realne pieniądze 07.07.14, 14:23 forum.gazeta.pl/forum/w,28,151857664,151867064,Re_realne_pieniadze.html Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: realne pieniądze 07.07.14, 14:37 To takie paskudne forum ze zawsze ci wytkną manipulacje. Troche sie zapedziłaś w swoim pisowskich ideach. Niestety rząd ( zaden) nie dał odsetek zblizonych do ambergold. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: realne pieniądze 07.07.14, 15:17 > To takie paskudne forum ze zawsze ci wytkną manipulacje. Ty chyba nie wiesz co to słowo znaczy :-) A, że forum paskudne? Fakt. Plejada chamów i trolli. ;-) > Troche sie zapedziłaś w swoim pisowskich ideach. Niestety rząd ( zaden) nie dał odsetek zblizonych do ambergold. (pisowskich teoriach o amber gold??? :-DD) Napisałam, że nie pamiętam. :) OK, pomyliłam się. Obligacje 20 letnie były emitowane od 2002 roku, ich rentowność (kupon + dyskonto) to ok 8,5%. Za to obligacje 10 letnie z 2001 roku to rentowność ok 12,8% ( z przetargu) www.parkiet.com/artykul/122464.html?print=tak (terminu rentowność nie będę tłumaczyć. Znajdź sobie w google, albo spytaj ryja :-)) Ale cóż to dla znawcy tematu, który nigdy nie musiał wybierać ZUS, czy OFE :-)))))) I ciągle może wybrać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: realne pieniądze 07.07.14, 15:40 Znów manipulujesz :-) Celowo mylisz ( tak uważam) rentownosc z oprocentowaniem . Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: realne pieniądze 07.07.14, 16:42 volupte napisał: > Znów manipulujesz :-) Celowo mylisz ( tak uważam) rentownosc z oprocentowaniem > . Walcz do końca. Brawo. Dla leminga te pojęcia są identyczne. A słowo oprocentowanie, bardziej zrozumiałe. A co powiesz na ponad 13,5 procenta rentowności? Buzek z Balcerowiczem to był pisowski amber gold? :-)))))) Pa... Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: realne pieniądze 07.07.14, 16:51 > A co powiesz na ponad 13,5 procenta rentowności? Buzek z Balcerowiczem to był p > isowski amber gold? A powiem ze oprocentowanie było wtedy tych obligacji około 6 % rocznie. Oczywiście tobie rentownosc wygodnie zrównać z oprocentowaniem proponowanym przez ambergold. Przy takim pozimie złej woli , nie warto z toba rozmawiać. Amen!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: realne pieniądze 07.07.14, 17:02 > > A co powiesz na ponad 13,5 procenta rentowności? Buzek z Balcerowiczem to > był p > > isowski amber go > A powiem ze oprocentowanie było wtedy tych obligacji około 6 % rocznie. Oczyw > iście tobie rentownosc wygodnie zrównać z oprocentowaniem proponowanym przez am > bergold. Przy takim pozimie złej woli , nie warto z toba rozmawiać. Amen!!! No przecież pisałam, żebyś gadał z ryjem. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: realne pieniądze 07.07.14, 14:07 Tylko w czym problem? Rząd wykopał dołek w który sam wpadnie. Co prawda odsetek nie będzie musiał płacić ale zmniejszą się mu także możliwości zaciągania długu bo mniej będzie chętnych na obligacje skarbowe skoro Fundusz odpadną... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: realne pieniądze 07.07.14, 14:14 > Tylko w czym problem? Rząd wykopał dołek w który sam wpadnie. Co prawda odsetek > nie będzie musiał płacić ale zmniejszą się mu także możliwości zaciągania dług > u bo mniej będzie chętnych na obligacje skarbowe skoro Fundusz odpadną... To jest równia pochyła i wszyscy to widzą. Ja niepotrzebnie zrobiłam dygresję o tych obligacjach. Zamiast zmniejszać koszty dworu i okolic, Tusk kradnie kasę z OFE. Po to właśnie, by nie musiał oszczędzać. :) czysta paranoja. Zobaczymy jak to będzie bez OFE na giełdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: realne pieniądze 07.07.14, 14:36 zuzkazuzka111 napisała: > Zobaczymy jak to będzie bez OFE na giełdzie. Jak to co? Likwidacja. Notowania pewnie przeniosą się do Wiednia a w Warszawie zostanie jakiś kikut - biura maklerskie inwestujące w Wiedniu. Daję GPW 3 góra 4 lata. To nie tylko moja opinia: Reforma emerytalna z 1999 r. nie tylko zmieniła relacje państwa i obywateli, ale i stworzyła bardzo istotną grupę lokalnego kapitału - 14 funduszy, które dysponują 80 mld USD. Ale nie chodzi tylko o ten kapitał, ale o mnożnik. Im więcej kapitału lokalnego, tym więcej kapitału zagranicznego. Likwidacja OFE to koniec GPW. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: realne pieniądze 07.07.14, 14:40 > > To jest równia pochyła i wszyscy to widzą. Ja niepotrzebnie zrobiłam dygresję o > tych obligacjach. > Zamiast zmniejszać koszty dworu i okolic, Tusk kradnie kasę z OFE. Po to właśni > e, by nie musiał oszczędzać. Tu juz łatwiej sie zgodzić , tylko jak oszczędzać skoro cirka 85% to wydatki stałe i ustawowe. Tusk chyba nowych nie dodał ustawowo , ale fakt, równiez prawie nic nie ujął. > > Zobaczymy jak to będzie bez OFE na giełdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: realne pieniądze 07.07.14, 14:34 Bajki. Jak na razie to zawsze wiecej chetnych niz podaż i jeszcze długo tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: realne pieniądze 07.07.14, 14:38 Fundusz to około 80 miliardów. Większość z tego to obligacje. Teraz zniknie ten klient. Kto więc je kupi? I za jaki procent? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: realne pieniądze 07.07.14, 14:45 > Fundusz to około 80 miliardów. Większość z tego to obligacje. Teraz zniknie ten > klient. Kto więc je kupi? I za jaki procent? Skad ci się wzięło 80mld.? 153mld. przejąło już MF , pozostało chyba drugie tyle , ale juz nie w obligacjach. Na każdy przetarg obligacji kolejka chetnych i bez OFE. Dalako nam jescze do utraty zdolnosci obsługi długu. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 11:43 Jedyna dobra rzecz jaką zrobił ten rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 12:07 Oczywiscie , bo po bolszewicku więc musi ci sie podobać:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 12:23 tu jest ciekawe pracowanie o FRD Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 15:44 zuzkazuzka111 napisała: > tu je > st ciekawe pracowanie o FRD To jedna wielka ściema. Gdy z powodu demografii zawali się gospodarka to pieniądze złożone w FRD będą warte mniej niż papier toaletowy. Jedyna inwestycja na przyszłość to rozwój gospodarki, na dzień dzisiejszy trzeba iść w stronę automatyzacji. Niestety Polska jest tu w czarnej dupie, a luzie kończący w Polsce studia związane z Automatyką i Robotyką jeśli chcą pracować w zawodzie muszą jechać do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 16:50 > To jedna wielka ściema. Gdy z powodu demografii zawali się gospodarka to pienią > dze złożone w FRD będą warte mniej niż papier toaletowy. Jedyna inwestycja na p > rzyszłość to rozwój gospodarki, na dzień dzisiejszy trzeba iść w stronę automat > yzacji. Niestety Polska jest tu w czarnej dupie, a luzie kończący w Polsce stud > ia związane z Automatyką i Robotyką jeśli chcą pracować w zawodzie muszą jechać > do Niemiec. Cała ta reforma, oparta na dzikiej "prywatyzacji", drakońskich prowizjach dla ofe, zadłużaniu kraju miała ten cel. By Polska była w czarnej dupie. Chemicy, inżynierowie różnej maści też wyjeżdżają. Bo jedyna "misja" jaką słusznie czują, to własne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 15:41 volupte napisał: > Oczywiscie , bo po bolszewicku więc musi ci sie podobać:-) Czyli wedle twojego rozumowania cała Europa jest "bolszewicka". Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 15:58 Dlaczego cała? Taki rabunek był na Wegrzech i teraz w Polsce. Jeszcze gdzieś? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 16:34 volupte napisał: > Dlaczego cała? Taki rabunek był na Wegrzech i teraz w Polsce. Jeszcze gdzieś? Jaki rabunek? Nigdzie w Europie nie wprowadzono takiego gówna jak obowiązkowe OFE! Rabunek miał miejsce do tej pory, kiedy bandyckie korporacje zbójecko okradały ludzi z pieniędzy i brawo dla Tuska i Rostkowskiego że tą patologię ukrócili. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 16:41 A jak cię okradli? Bo nie zrobili z ciebie milionera za darmo? Bo jak Polak nie dostanie za darmo dużo to jest okradany. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 17:03 antyk-acap napisał: > A jak cię okradli? Bo nie zrobili z ciebie milionera za darmo? Bo jak Polak nie > dostanie za darmo dużo to jest okradany. Okradli Państwo Polskie i miliony emerytów. Składki mają służyć do wypłat bieżących emerytur, a nie karmienia jakiś pasożytów z szemranych firm finansowych. A milionerów to stworzono właśnie za sprawą tych złodziejskich OFE, na których nachapali się prezesi i ich przydupasy. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 17:35 Nie na wypłaty a do zainwestowania i opłacenia ci emerytury z zysków. I wiesz co? Dobrze że system padnie bo tacy idioci jak ty albo będą pracować do śmierci albo zdechną pod płotem... Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 17:40 Całkiem nie padnie . Tylko bedzie pewnie taki zasiłek emerytalny , dla wszystkich. Co więcej to ze swojego , odłozonego , albo zęby w parapet. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 18:25 antyk-acap napisał: > Nie na wypłaty a do zainwestowania i opłacenia ci emerytury z zysków. I wiesz c > o? Dobrze że system padnie bo tacy idioci jak ty albo będą pracować do śmierci > albo zdechną pod płotem... żryj łajno banderowcu. Za 30-40 lat emerytów będzie w kraju tylu że żaden rząd im nie podskoczy. W przypływie szczerości dobrze to chlapną minister Szczurek. wyborcza.biz/biznes/1,100896,14983054,Co_Mateusz_Szczurek_mowil_o_reformie_OFE__ZMIANY_W.html "Szczurek podkreślał, że system oparty na OFE jest pewnego rodzaju stabilizatorem i chroni przed zakusami polityków, żeby przed wyborami nadmiernie zwiększać emerytury wyborcom" Na szczęście tego "stabilizatora" już niema. A OFE inwestowało, w długi Państwa Polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 18:32 tornson napisał: > Za 30-40 lat emerytów będzie w kraju tylu że żaden rząd im nie podskoczy. I co zrobi? Z pustego i Salomon nie naleje. A jeśli dodrukuje pieniądz to będzie on wart mniej niż papier. > > Na szczęście tego "stabilizatora" już niema. > A OFE inwestowało, w długi Państwa Polskiego... Z których finansowano budowę autostrady i innej infrastruktury. Teraz to się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 16:44 Na czym to okradanie polegało? Wysokie koszty OFE czy cos więcej? Chyba w całej UE są podobne fundusze , chociaz różnie funkcjonują. Sprawdz sobie jakie są fundusze emerytalne i systemy emerytalne w różnych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 17:01 volupte napisał: > Na czym to okradanie polegało? Wysokie koszty OFE czy cos więcej? Chyba w całej > UE są podobne fundusze , chociaz różnie funkcjonują. Sprawdz sobie jakie są fu > ndusze emerytalne i systemy emerytalne w różnych krajach. Na tym że obywatel był zmuszany do płacenia haraczu jakiejś złodziejskiej firmie i utrzymywania ze swoich danin bandy bogatych pasożytów. Jedyne państwo ma prawo pobierać daniny publiczne, a nie jakieś złodziejskie pół-mafijne organizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 17:12 To jednak nie wiesz jakie było zadanie OFE i czemu miały słuzyć oprócz jak powiadasz karmienia pasozytów. Zgoda ze były za drogie ale to wina rządów , bo koszty miały spadać a nikt tego nie kontrolował wiele lat. Przymus tez moim zdaniem nie był konieczny , bo od poczatku składkowicze powinni mieć mozliwość wyboru - system mieszany , czy tylko ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 18:29 volupte napisał: > To jednak nie wiesz jakie było zadanie OFE i czemu miały słuzyć oprócz jak powi > adasz karmienia pasozytów. Zgoda ze były za drogie ale to wina rządów , bo kosz > ty miały spadać a nikt tego nie kontrolował wiele lat. Przymus tez moim zdaniem > nie był konieczny , bo od poczatku składkowicze powinni mieć mozliwość wyboru > - system mieszany , czy tylko ZUS. No i wyobraź sobie że potem ci co wybrali OFE które zbankrutowały dobijają 70tki, nie są w stanie pracować i co z nimi? Pozwolić im umrzeć z nędzy i głodu? Tylko system państwowy ma sens, musi on zapewniać minimum socjalne na starość i pełny serwis medyczny. Jak kto chce więcej niech sobie odkłada prywatnie, ale nie pod przymusem. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 18:36 Tyle że system państwowy ma sens tylko jeśli emerytura będziemy pobierać góra 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 18:48 OFE nie moga zbankrutować , bo wartosć akcji na giełdzie do zera nie zejdzie. Fundusze istnieja od ponad 200lat i maja sie nienajgorzej. System państwowy nie udzwignie obciażeń juz za niewiele lat. Ilosć emerytów , a więc głosów wyborczych tylko pomoże upadkowi systemu państwowemu. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 18:43 volupte napisał: > To jednak nie wiesz jakie było zadanie OFE... Wytłumaczyć emerytom, że dostaną tyle, na ile sobie odłożyli. Czyli w przypadku kobiet 30% płacy, a mężczyźni nawet ponad 50%. A przy okazji dać zarobić "potrzebującym". A na razie cieszmy się sukcesem międzynarodowym - nasi eksperci jeżdżą do Chile poprawiać ich system emerytalny, bo też zbankrutował. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 18:46 A przy okazji dać zarobić "potrzebującym". nie przy okazji , a wręcz podstawowe zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 18:54 Czyli uważasz że analitycy za darmo powinni pracować w OFE? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 18:59 Czyli uważasz że analitycy za darmo powinni pracować w OFE? a co mnie to obchodzi , czy analityków obchodzi moja praca np w sklepie mięsnym. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:11 No to co cie boli? Koszty? Takie sa : www.multiofe.pl/porownanie.OFE.koszty-oplaty.shtml zupełnie przyzwoite. Nie widze powodu sie czepiać. Zgodze sie że przez wiele lat były zawyzone . Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:17 nie widze powodu sie czepiać. dzisiaj też nie widzę powodów, masz wybór, nikt cie nie przymusza byś dawał się okradać , Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:17 Zdefiniuj na czym polega kradzież? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:29 Zdefiniuj na czym polega kradzież? Jeśli wybieram z bankomatu 100zł, a przy bankomacie stoi gość z bejsbolem i mówi , dla mnie 10zł , to ja traktuję to jako kradzież a nie dobrowolną wpłatę na caritas. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:33 A bankomat oczywiście jest za darmo. Nikt też nie płaci producentowi bankomatu ani serwisowi. Wszystko kosztuje. W ten czy inny sposób. Nawet jeśli w umowie stoi że za kartę Visa nic nie płacisz to i tak ktoś za to zapłaci. Jeśli nie ty to inny klient. Bo w banku nie pracują krasnoludki. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:47 A bankomat oczywiście jest za darmo czyżbym napisał ,że mam pretensje do bankomatu ? przeczytałem jeszcze raz i nic takiego nie zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:50 Owszem, napisałeś że masz pretensje do funduszu że pobiera opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:53 napisałeś że masz pretensje do funduszu że pobiera opłaty. nic takiego nie napisałem , nie chcę zarzucać ci kłamstwa ,ani tym bardziej nie rozumienia tekstu ale powtarzam nic takiego nie napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:57 OK. To napisz bez przenośni co uważasz za kradzież. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 20:06 uważam ,że oddawanie bez mej zgody np; panu Solorzowi czy innemu panu , dyszki z każdej stówki pobranej z mojej pensji , jest kradzieżą. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 20:08 Czyli zarządzanie Funduszem powinno być bezpłatne? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 20:13 nic takiego nie twierdzę , twierdzę ,że zmuszanie mnie do płacenia prywatnym OFE beżmojej zgody jest "kradzieżą" Ciekawe jakbyś się czuł gdyby pod karą wiezienia ktoś np państwo nakazało ci kupować w "moim" sklepie dwa razy w tygodniu 4 kotlety schabowe , a w piątki w sklepie rybnym dwa dorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 20:22 m.c.hrabia napisał: > nie jest tak samo. Pewnie masz na myśli opłaty pobieranie przez OFE. Tyle że OFE w przeciwieństwie do ZUS inwestuje pieniądze. I za to pobiera opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 20:26 Tyle że OFE w przeciwieństwie do ZUS inwestuje pieniądze. I za to pobiera opłaty. widzisz jak chcesz to sam znajdujesz odpowiedzi na nurtujące cię pytania , OFE inwestuje , skutek nie znany, a płacić musisz. a dlaczego mam płacić za podejmowanie ryzyka , w ZUS-ie tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 20:38 m.c.hrabia napisał: > a dlaczego mam płacić za podejmowanie ryzyka , w ZUS-ie tego nie ma. Przez inflację. Gdybyś przez 50 lat odkładał do skarpety to po tym czasie te pieniądze będą mało warte. W ZUS też za to płacisz. Tyle że nie ty a następne pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 22:52 antyk-acap napisał: > Przez inflację. Gdybyś przez 50 lat odkładał do skarpety to po tym > czasie te pieniądze będą mało warte. Jeśli będziesz je odkładał w banku, zapewne ochronisz się przed inflacją. Ale nie ciesz się zbytnio - nie uchronisz się przed wzrostem średnich płac, który też zawiera w sobie inflację. Po 50 latach odkładania będziesz miał emeryturę odpowiednią do poziomu płacowego sprzed 25 lat. Jeśli będziesz inwestował w OFE może uchronisz się przed inflacją i nawet pokryje ci to wzrost średnich płac i emerytur - ale nie ciesz się zbytnio, bo co jaki krach i spektakularne bankructwo byłych gigantów, to zwykle okazuje się, że to ty byłeś właścicielem tych bezwartościowych akcji, znaczy fundusz, któremu powierzyłeś swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 23:24 antyk-acap napisał: > Państwa też bankrutują. Jak nasz śp. PRL. Ale emeryci zostali, choć oszczędności im przepadły. Mieli fuksa, że nie byli w OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bardzo dobrze!!! 08.07.14, 12:53 Gdyby byli w OFE to jednak cos by im zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:23 Daję sie okradać w innych funduszach. W ostatnim roku miałem stope zwrotu tylko 8.7% , moze niewiele ale w banku na depozytach bardziej by mnie ,,okradli" . W ZUSie nie okradaja , bo to nie twoje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:30 Daję sie okradać w innych funduszach. czyżby ktoś cię zmuszał ? Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:36 OK. Możesz mieć wybór. Chociażby jak w USA gdzie ubezpieczenia i emerytury są dobrowolne. Ale opieka społeczna nie jest dotowana z budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:50 Żyj i daj żyć innym:-) pełna zgoda ,fundacja prof,B. też chce żyć problem w tym ,że jak przystawiają ci pistolet do głowy , to już nie jest daj innym , to się zwie haracz Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 20:00 Czy mam rozumieć że za kradzież rozumiesz przymus płacenia na emeryturę czy to do OFE czy do ZUS? Jeśli tak to jesteś w błędzie. To jak z ubezpieczeniami - jeśli są obowiązkowe to są tanie bo płaci na nie 99% społeczeństwa. Jeśli są dobrowolne to płaci je tak mało ludzi że składki są tak wysokie że ubezpieczenie nie jest opłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 20:08 [ za kradzież rozumiesz przymus płacenia na emeryturę czy to do OFE czy do ZUS?[/i] na ZUS nie Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 20:14 Dlaczego? To taki sam przymus... Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:04 > A na razie cieszmy się sukcesem międzynarodowym - nasi eksperci jeżdżą > do Chile poprawiać ich system emerytalny, bo też zbankrutował. A to ciekawe. Po kim powtórzyłes ten mit ? Po torsonie? ccs.infospace.com/ClickHandler.ashx?ld=20140707&app=1&c=qtypehosted&s=qtype&rc=qtypehosted&dc=&euip=89.75.89.183&pvaid=41e5cf11247e4dec949902e26dd61c0f&dt=Desktop&fct.uid=uid_1402766823_742455%253B%2520ws_lo&en=wFwOv0Mq3bQrK4mUr%2bVwtBgooLFrS2MRkY5nxbqb7AI%3d&du=irgendwo.salon24.pl%2f581767%2csystem-emerytalny-w-chile&ru=http%3a%2f%2fblekko.com%2fa%2fserpr%3fr%3dKB_yFmYfmQfHfo1uRuDJ0FERAoMtCqzBdjKKf3uXv2nJWhnOm_4Y1tEjNfyhgtVeOXJPdhCoIAZBSkfzsenn21PE8-59DG8QVle98FPP1LQJ8EdK3nEijwGW3EKH2fzRqZHfI_mM2-K0_zrT2V4E61YDT3pmK7dwjtij1k5274SCnLnw3HPkIFwTX2XFOBWDww58gHc44eInsWw2hrj4zxuMdETtE9w9DKTy06nkHzY%26bt%3d%26p%3d10&ap=10&coi=866&cop=main-title&npp=10&p=0&pp=0&ep=10&mid=9&hash=F1BBEE6F21FE7627CDE9FE1B50D9F954 www.youtube.com/watch?v=_L0DvpuvSJs Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Bardzo dobrze!!! 07.07.14, 19:56 > A to ciekawe. Po kim powtórzyłes ten mit ? Po torsonie? Raczej po profesor Leokadii Oręziak, która jest w gronie międzynarodowych ekspertów zaproszonych przez panią prezydent do Komitetu ds. Reformy Systemu Emerytalnego. Poczytaj między wierszami to co podlinkowałeś, a będziesz wiedział o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bardzo dobrze!!! 08.07.14, 12:51 Profesor Leokadia jest całowicie niewiarygodna , poniewaz jej wypowiedzi sa naładowane ogromnym ładunkiem emocji. Ma duzo racji w krytyce ale nienawiść zmetnia jej spojrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Bardzo dobrze!!! 08.07.14, 15:03 volupte napisał: > Profesor Leokadia jest całowicie niewiarygodna To nie nasz kłopot, tylko pani prezydent Michelle Bachelet, która dobiera ekspertów. A coś z tym fantem musi zrobić, bo szacuje się, że po 2025 roku ponad połowa ludności w wieku emerytalnym będzie bez żadnych środków finansowych, a już w tej chwili państwo jest faktycznym płatnikiem 1/3 kwoty wypłat świadczeń AFP. Czego zresztą można się doszukać u pana doradcy inwestycyjnego irgendwo, jeśli staranniej wczytać się w tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bardzo dobrze!!! 08.07.14, 13:16 Mały sukcesik juz jest. OFE nie wspieraja juz polskiej giełdy.www.bankier.pl/wiadomosc/OFE-kupuja-za-granica-zagranica-u-nas-3160238.html Odpowiedz Link Zgłoś