jola.iza1 05.08.14, 22:27 Ktoś, kiedyś w Chersonie? Ja byłam, i wierzę, że niekoniecznie tamci ludzie kochają zachodnią Ukrainę. Ci starzy ludzie mówiący po rosyjsku pamiętali słowa polskie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:30 jola.iza1 napisała: > Ktoś, kiedyś w Chersonie? > Ja byłam, i wierzę, że niekoniecznie tamci ludzie kochają zachodnią Ukrainę > . > Ci starzy ludzie mówiący po rosyjsku pamiętali słowa polskie. Ja, Ty, piwo, chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:32 Chyba nie to forum Izuś. Poza tym to nie tam działają separatyści. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:39 ... dlaczego nie wziąłeś słowa separatyści w cudzysłów?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:43 sclavus napisał: > ... dlaczego nie wziąłeś słowa separatyści w cudzysłów?? ;) Słuszna uwaga Art. 115. Przestępstwo o charakterze terrorystycznym § 20. Przestępstwem o charakterze terrorystycznym jest czyn zabroniony zagrożony karą pozbawienia wolności, której górna granica wynosi co najmniej 5 lat, popełniony w celu: 1) poważnego zastraszenia wielu osób, 2) zmuszenia organu władzy publicznej Rzeczypospolitej Polskiej lub innego państwa albo organu organizacji międzynarodowej do podjęcia lub zaniechania określonych czynności, 3) wywołania poważnych zakłóceń w ustroju lub gospodarce Rzeczypospolitej Polskiej, innego państwa lub organizacji międzynarodowej - a także groźba popełnienia takiego czynu. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:53 A dlaczego miał bym to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:56 Bo to separatyści w cudzysłowie... po prostu! Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:59 Możesz to jakoś uzasadnić? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:10 humbak napisał: > Możesz to jakoś uzasadnić? forum.gazeta.pl/forum/w,28,152535997,152536676,Re_Mili_Forumowicze_byl_z_Was.html Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:15 Jeszcze z kodeksów Trynidadu coś daj. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:20 humbak napisał: > Jeszcze z kodeksów Trynidadu coś daj. To polskie prawo stanowione. "Separatyści" według tego prawa to terroryści. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:22 Serio? O kurcze! Nie domyśliłem się! Polskie prawo nie obowiązuje ani na Ukrainie, ani w Rosji, ani w istniejących, lub nie republikach separatystycznych. To tak na początek. Dalej, nawet przyjmując że działania wspomnianych oddziałów mają charakter terroryzmu, nie oznacza to wcale że nie są to separatyści. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:26 humbak napisał: > Serio? O kurcze! Nie domyśliłem się! > Polskie prawo nie obowiązuje ani na Ukrainie, ani w Rosji, ani w istniejących, > lub nie republikach separatystycznych. To tak na początek. Dalej, nawet przyjmu > jąc że działania wspomnianych oddziałów mają charakter terroryzmu, nie oznacza > to wcale że nie są to separatyści. Jakbyś nie wiedział, to Forum Kraj się nazywa, a ten kraj to Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 18:47 humbak napisał: > Polskie prawo nie obowiązuje ani na Ukrainie, ani w Rosji, ani w istniejących, > lub nie republikach separatystycznych. To tak na początek. Dalej, nawet przyjmu > jąc że działania wspomnianych oddziałów mają charakter terroryzmu, nie oznacza > to wcale że nie są to separatyści. Na Ukrainie separatyzm też podlegał karaniu a teraz kary zaostrzono: A w Rosji? Oni są jajarze jednak. Od ubiegłego piątku przejawy separatyzmu będą srogo karane w Rosji. 9 maja weszła w życie kontrowersyjna ustawa, zgodnie z którą nawet ten, kto słownie podważa integralność terytorialną Federacji Rosyjskiej, będzie karany. Za wezwanie do zwrotu Krymu Ukrainie grozić będzie więzienie. Jakoś dziwnie separatyści na Ukrainie są dla Rosji cacy a separatyści w Rosji już cacy nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:06 OK Zaraza. Przecież ja nie piszę że ich działalność jest legalna, ani nic innego w tym stylu. Po prostu należy nazywać rzeczy po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
misterrob Ciezkie czasu humbak mamy. 06.08.14, 23:08 Separatyzm, to separatyzm i do tego cudzyslowa nie potrzeba. Moze ktos ma takie wymagania, ale dla mnie posypywanie ciasta kremowego cukrem jest wyjatkowo niepotrzebne. Separatyzm (secesja) - separatysta. To idea, to poltyczny nurt o roznym charakterze, ktory wykorzystuje roznorakie narzedzia sluzace do osiagniecia celu. Wlasnie w tym miejscy moze zrodzic sie pojecie terrorysta, w zaleznosci jakiego aktu terroru dokonal. Czy to naprawde jest takie skomplikowane? W czym Twoi adwersarze widza problem? Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj MOze Izuś by tego pragnęła? 06.08.14, 07:40 humbak napisał: > Chyba nie to forum Izuś. Poza tym to nie tam działają separatyści. Tak broni radzieckich towarzyszy turystów, co w 85% popierają Putina Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:47 Sugerujesz, że Ukraina powinna zostać ... rozebrana...?? Jak kiedyś Polska?? ... nie ma Austrii, nie ma Prus... - jest tylko Rosja... ale ;) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:53 sclavus napisał: > Sugerujesz, że Ukraina powinna zostać ... rozebrana...?? > Jak kiedyś Polska?? > ... nie ma Austrii, nie ma Prus... - jest tylko Rosja... ale ;) Dlaczego rozebrana? Dlaczego nie Ukraińska Republika Federalna? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:54 Bo już była prośba o akces. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:59 ... to może i Polskę sfederalizować? Dlaczego nie? Skoro tak łatwo przychodzi ci federalizowania innych... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:07 sclavus napisał: > ... to może i Polskę sfederalizować? N w m. > Dlaczego nie? Bo nie ma takiej potrzeby > Skoro tak łatwo przychodzi ci federalizowania innych... Chcesz rozmawiać czy tylko tak p...? Giną ludzie, trzeba natychmiast przerwać walki i szukać rozwiązania. Jest Ukraina, USA, UE i Rosja - oni muszą rozmawiać i znaleźć rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:12 remez2 napisał: > sclavus napisał: > > > ... to może i Polskę sfederalizować? > N w m. > > Dlaczego nie? > Bo nie ma takiej potrzeby > > Skoro tak łatwo przychodzi ci federalizowania innych... > Chcesz rozmawiać czy tylko tak p...? Giną ludzie, trzeba natychmiast prz > erwać walki i szukać rozwiązania. Jest Ukraina, USA, UE i Rosja - oni muszą roz > mawiać i znaleźć rozwiązanie. Jak ginęli Ukraińcy to nie byli ludźmi? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:20 Widzisz Remez... problem w tym że państwa mają prawo bronić swojej integralności terytorialnej. Przejmowanie organów władzy, deklarowanie separacji i wnioskowanie o przyłączenie do sąsiedniego państwa musi wzbudzić reakcją taką jak nastąpiła i twoja sympatia do drugiej strony to za mało, by powstał przymus zaprzestania działań zbrojnych i rozpoczęcia mediacji. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:34 humbak napisał: > Widzisz Remez... problem w tym że państwa mają prawo bronić swojej integralnośc > i terytorialnej. Przejmowanie organów władzy, deklarowanie separacji i wnioskow > anie o przyłączenie do sąsiedniego państwa musi wzbudzić reakcją taką jak nastą > piła i twoja sympatia do drugiej strony to za mało, by powstał przymus zaprzest > ania działań zbrojnych i rozpoczęcia mediacji. Nie pisz o mojej sympatii do kogokolwiek bo nic o niej nie wiesz. Zachęcających do walki do ostatniego ... obywatela ukraińskiego rozgonić na cztery strony świata i rozmawiać. btw - jeżeli b.premier, kandydatka do prezydentury, publicznie mówi o użyciu bomby atomowej w określonym celu, to trudno się dziwić reakcji jaka nastąpiła. Raz nakręcona spirala nienawiści nie da się zahamować. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:42 > Nie pisz o mojej sympatii do kogokolwiek bo nic o niej nie wiesz. Fakt. Wiedzieć nie wiem. Spekuluję na podstawie tego co ostatnio piszesz. I jakoś przypuszczam że się nie mylę. jeżeli b.premier, kandydatka do prezydentury, publicznie mówi o użyciu bo > mby atomowej w określonym celu, to trudno się dziwić reakcji jaka nastąpiła. Ra > z nakręcona spirala nienawiści nie da się zahamować. Kolejność zamieniłeś z obiektywizmu, co? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:53 humbak napisał: > > Nie pisz o mojej sympatii do kogokolwiek bo nic o niej nie wiesz. > > Fakt. Wiedzieć nie wiem. Spekuluję na podstawie tego co ostatnio piszesz. I ja > koś przypuszczam że się nie mylę. Spekuluj na giełdzie. Ja od początku Majdanu stanowiska nie zmieniłem. > jeżeli b.premier, kandydatka do prezydentury, publicznie mówi o użyciu bo > > mby atomowej w określonym celu, to trudno się dziwić reakcji jaka nastąp > iła. Ra > > z nakręcona spirala nienawiści nie da się zahamować. > > Kolejność zamieniłeś z obiektywizmu, co? I to jest odpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:59 > Spekuluj na giełdzie. Ja od początku Majdanu stanowiska nie zmieniłem. Na giełdzie spekulowanie nie jest zbyt mądrym rozwiązaniem. > I to jest odpowiedź? Złośliwa, za co przepraszam. Co do meritum jednak- zamiana kolejności, nie zmieniam zdania. Pomijam już że pani Tymoszenko aktualnie jest raczej margianlizowana na szczęście. To europejskie elity z niezrozumiałej dla mnie przyczyny na nią stawiały. Mam nadzieję że już im przeszło. No... może marginalizowana to za dużo powiedziane. Traci na znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:10 humbak napisał: > Na giełdzie spekulowanie nie jest zbyt mądrym rozwiązaniem. Tu się zgadzamy. > Złośliwa, za co przepraszam. Co do meritum jednak- zamiana kolejności, nie zmie > niam zdania. Pomijam już że pani Tymoszenko aktualnie jest raczej margianlizowa > na na szczęście. To europejskie elity z niezrozumiałej dla mnie przyczyny na ni > ą stawiały. Mam nadzieję że już im przeszło. No... może marginalizowana to za d > użo powiedziane. Traci na znaczeniu. I chwała Bogu. Tylko, że właśnie te elity, zwłaszcza amerykańskie (chociaż kapitał nie ma barw narodowych) skonfliktowały Ukrainę z Rosją a następnie społeczeństwo ukraińskie. A potem potoczyła się lawina. Powstrzymać walki i rozmawiać, póki nie jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:13 remez2 napisał: Aneksja Krymu > A potem potoczyła się lawina. Powstrzymać walki i rozm > awiać, póki nie jest za późno. Trzeba było na Kremlu myśleć wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:14 Na tej samej zasadzie możesz mówić, że elity zachodnie skonfliktowały Polskę z ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:21 humbak napisał: > Na tej samej zasadzie możesz mówić, że elity zachodnie skonfliktowały Polskę z ZSRR. Mogę. Jednak to nie ta sama sytuacja. Polska cały czas wrzała. Był JPII. I nie L.Wałęsa "wyrzucił" rosyjskie wojska, tylko dwaj faceci dogadali się na pewnym lotniskowcu. btw - musimy wreszcie porzucić wielkomocarstwowe mrzonki i zająć się własnym krajem. Bo jest co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Nie wiem czy zauwarzyłeś 06.08.14, 00:23 remez2 napisał: > humbak napisał: > > > Na tej samej zasadzie możesz mówić, że elity zachodnie skonfliktowały Pol > skę z ZSRR. > Mogę. Jednak to nie ta sama sytuacja. Polska cały czas wrzała. Był JPII. I nie > L.Wałęsa "wyrzucił" rosyjskie wojska, tylko dwaj faceci dogadali się na pewnym > lotniskowcu. > btw - musimy wreszcie porzucić wielkomocarstwowe mrzonki i zająć się własnym kr > ajem. Bo jest co robić. Ale sankcje są światowe. Nie li tylko polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:33 Różnice są zawsze. Merytorycznie to praktycznie to samo. Nie miało miejsce skłócenie jako takie, tylko wciąganie Ukrainy w sferę państw zachodnich, co z wielką dozą prawodpodobieństwo również jej obywatelom by się przysłużyło, tak jak i przysłużyło się suma sumarum nam. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:41 humbak napisał: > Różnice są zawsze. Merytorycznie to praktycznie to samo. Nie miało miejsce skłó > cenie jako takie, tylko wciąganie Ukrainy w sferę państw zachodnich, co z wielk > ą dozą prawodpodobieństwo również jej obywatelom by się przysłużyło, tak jak i > przysłużyło się suma sumarum nam. Gra słów i pozorów. Pytanie wprost - na Zachodzie - komu i do czego potrzebna jest Ukraina? Zwłaszcza skonfliktowana z Rosją. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:44 Tak samo jak i inne kraje przystępujące- całej UE. Konflikt z Rosją nie miał by miejsca, gdyby ta nie traktowała tego rozwoju sytuacji jako ataku przeciw niej. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:50 humbak napisał: > Tak samo jak i inne kraje przystępujące- całej UE. Nie, nie, to puste hasło. Nikt w UE nie chce wziąć na utrzymanie Ukrainy. > Konflikt z Rosją nie miał by > miejsca, gdyby ta nie traktowała tego rozwoju sytuacji jako ataku przeciw niej. A jakbyś ocenił takie działania będąc na ich miejscu? Umom Rasiji nie pajmiosz. Putin ma 84 % poparcia. O tym należy wiedzieć i pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Ale SZA szybsze jest 06.08.14, 00:53 remez2 napisał: > humbak napisał: > > > Tak samo jak i inne kraje przystępujące- całej UE. > Nie, nie, to puste hasło. Nikt w UE nie chce wziąć na utrzymanie Ukrainy. > > Konflikt z Rosją nie miał by > > miejsca, gdyby ta nie traktowała tego rozwoju sytuacji jako ataku przeci > w niej. > A jakbyś ocenił takie działania będąc na ich miejscu? > Umom Rasiji nie pajmiosz. Putin ma 84 % poparcia. O tym należy wiedzieć i pamię > tać. www.tvn24.pl/amerykanie-wyladowali-w-kijowie-beda-szkolic-oddzialy-czy-pomagac-ws-boeinga,456573,s.html Kreml znowu dostał po łapach. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:54 > Nie, nie, to puste hasło. Nikt w UE nie chce wziąć na utrzymanie Ukrainy. Tak samo jak nie chcieli brać Polski, Węgier, Rumunii? Puste hasło. Niektórzy politycy patrzą długofalowo Remez. A jakbyś ocenił takie działania będąc na ich miejscu? > Umom Rasiji nie pajmiosz. Putin ma 84 % poparcia. O tym należy wiedzieć i pamię > tać. Jako okazję. Zamiast wydurniać się z tworzeniem "przeciwwagi" dla UE, mogli sami zmierzać ku zbliżeniu z nią. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 01:01 humbak napisał: > Tak samo jak nie chcieli brać Polski, Węgier, Rumunii? Puste hasło. Niektórzy p > olitycy patrzą długofalowo Remez. Żartujesz, prawda? > A jakbyś ocenił takie działania będąc na ich miejscu? > > Umom Rasiji nie pajmiosz. Putin ma 84 % poparcia. O tym należy wiedzieć i pamiętać. > Jako okazję. Zamiast wydurniać się z tworzeniem "przeciwwagi" dla UE, mogli sam > i zmierzać ku zbliżeniu z nią. Okazję do czego? Do realizacji pomysłu Z.Brzezińskiego? Jeszcze 5 lat rządów B.Jelcyna i by się udało. PS - jest na FK mój wątek - czy UE nie powinna zaproponować Rosji członkostwa/stowarzyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 01:05 Jestem śmiertelnie poważny. A teraz idę spać. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 01:09 humbak napisał: > Jestem śmiertelnie poważny. A teraz idę spać. Jak każdy śmiertelnik. Ja bym powiedział - dobranoc. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 07:37 Chciałem być bardziej jednoznaczny. Uzupełniając- nie uważam wcale, by Rosja nie mogła była wyjść z tej sytuacji bez "szkody na wizerunku", nie prowdząc do konfrontacji. Musieliby to umiejętnie rozegrać, ale z polityką międzynarodową generalnie sobie radzą jak mało kto, więc raczej ich to nie przerasta. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 10:12 humbak napisał: > Chciałem być bardziej jednoznaczny. Domyśliłem się. > Uzupełniając- nie uważam wcale, by Rosja ni > e mogła była wyjść z tej sytuacji bez "szkody na wizerunku", nie prowdząc do ko > nfrontacji. Musieliby to umiejętnie rozegrać, ale z polityką międzynarodową gen > eralnie sobie radzą jak mało kto, więc raczej ich to nie przerasta. Punktem wyjścia jest przerwanie rozlewu krwi. Najwięcej ginie obywateli Ukrainy. Następnie rozmowy. PS - "humanitarna pomoc" przy odbudowie zniszczonego kraju to świetny biznes. Cyniczne ale wielokrotnie sprawdzone w praktyce. Chociaż np. w Libii jakoś nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:17 Już pisałem. Państwo ma prawo bronić swojego terotorium. Owszem, ma obowiązek bornić swych obywateli, ale z agresorem również musi walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:26 humbak napisał: > Już pisałem. Pisałeś. > Państwo ma prawo bronić swojego terotorium Strzelając do swoich obywateli? > Owszem, ma obowiązek bornić swych obywateli, ale z agresorem również musi walczyć. Od grudnia 2013 r. walczy ze swoimi obywatelami. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:29 Również. Jeżeli zaczynają walczyć z państwem, a tak było w tym przypadku, jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:32 humbak napisał: > Również. Jeżeli zaczynają walczyć z państwem, a tak było w tym przypadku, jak n > ajbardziej. Czyli państwo może walczyć ze swoimi obywatelami? Zastanawiam się skąd potępienie stanu wojennego w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:37 Zastanawiaj się dalej. Wijesz się niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:41 humbak napisał: > Zastanawiaj się dalej. Wijesz się niestety. Ja? Jesteś lepszy niż niespokojnyzenek. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:42 Wybacz, niepotrzebnie to pisałem. Stan wojenny w Polsce niestety nie da się tu porównać. Ruchy w Polsce zmierzały do zmiany zmiany sposobu rządzenia krajem, nie wydzielenia jego części ( z przyłączeniem do sąsiada nawiasem mówiąc). Solidarność nie zjmowała budynków administracji publicznej z bronią w ręku. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:49 humbak napisał: > Wybacz, niepotrzebnie to pisałem. Stan wojenny w Polsce niestety nie da się tu > porównać. Ruchy w Polsce zmierzały do zmiany zmiany sposobu rządzenia krajem, n > ie wydzielenia jego części ( z przyłączeniem do sąsiada nawiasem mówiąc). Pamiętasz przesłanie do narodów Europy Wschodniej z 1981 r.? Czym to w tamtym czasie groziło? > Solidarność nie zjmowała budynków administracji publicznej z bronią w ręku. Bo W.Jaruzelski wprowadził stan wojenny. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:51 Acha... twierdzi że istniało zagrożenie. Czy jest to realne? Trudno powiedzieć. Tu nie ma takich wątpliwości, a w przeciwieństwie do Solidarności separatyści walczą wprost z państwem, a nie tylko demonstrują. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:58 Prześledź sytuację na Ukrainie od 1990 r. (z uwzględnieniem ustaleń pomiędzy USA a Rosją) a zobaczysz, że sytuacja nie jest tak oczywista. Ale najważniejsze - rozmawiać nie strzelać. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 22:28 Bierzesz pod uwagę Memorandum budapeszteńskie? Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 22:41 To było do Remeza, drzewko pionowe tak ma ;( Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 08:42 remez2 napisał: > humbak napisał: > > > Jestem śmiertelnie poważny. A teraz idę spać. > Jak każdy śmiertelnik. Ja bym powiedział - dobranoc. :-) forum.gazeta.pl/forum/w,28,152535997,152539133,Re_Mili_Forumowicze_byl_z_Was.html Nie wszędzie chadzają spać. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:47 remez2 napisał: > Gra słów i pozorów. Pytanie wprost - na Zachodzie - komu i do czego potrzebna j > est Ukraina? Zwłaszcza skonfliktowana z Rosją. A może trzeba zadać inne pytanie? Na co Ukrainie przynależność do zachodu? Przechodziliśmy tę drogę. I, jak widać na przykładzie Ukrainy, mieliśmy fuksa. Nie wszystkim się zamiany podobały wtedy a i dzisiaj niektórzy (np. ja) uważają, że pewne rzeczy można było zrobić inaczej. Ale wygrała opcja, która wygrała. Abstrahując już od wszelkich ocen Polska stała się taka anie inna. Mogę ja akceptować w 100%, może mnie coś uwierać, co spowoduje, że zagłosuję nie na partię rządzącą ale na Palikota i mogę jej nie akceptować lub akceptować w tak niewielkim stopniu, że mogę (MOGĘ) wyjechać dokądśtam. I o to chodzi w sprawie Ukrainy. Wygrała opcja prozachodnia. I spokojnie ogarniałaby temat, Ukraińcy mieliby te same możliwości, o których napisałam wyżej, gdyby nie napaść Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:28 remez2 napisał: > btw - musimy wreszcie porzucić wielkomocarstwowe mrzonki i zająć się własnym kr > ajem. Bo jest co robić. My mamy porzucać wielkomocarstwowe mrzonki? Czy to my napadliśmy na Mołdawię, Gruzję i Ukrainę? O pacyfikacji Czeczenii nawet nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:34 l_zaraza_l napisała: > remez2 napisał: > > > btw - musimy wreszcie porzucić wielkomocarstwowe mrzonki i zająć się włas > nym kr > > ajem. Bo jest co robić. > > My mamy porzucać wielkomocarstwowe mrzonki? My, Polska. > Czy to my napadliśmy na Mołdawię, G > ruzję i Ukrainę? O pacyfikacji Czeczenii nawet nie wspominam. A czy ktoś postawił nam taki zarzut? Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:37 remez2 napisał: > My, Polska. To może uchylisz rąbka tajemnicy i zdradzisz mi na czym niby polegają nasze wielkomocarstwowe zapędy? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:44 l_zaraza_l napisała: > To może uchylisz rąbka tajemnicy i zdradzisz mi na czym niby polegają nasze wie > lkomocarstwowe zapędy? Np. na próbach stworzenia "kordonu sanitarnego" co zaowocowało najgorszymi od lat stosunkami z: Litwą, Białorusią, Rosją. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:50 remez2 napisał: > Np. na próbach stworzenia "kordonu sanitarnego" co zaowocowało najgorszymi od l > at stosunkami z: Litwą, Białorusią, Rosją. O co chodzi z tym "kordonem"? To zwykłe pytanie, w sensie nie bardzo wiem o co chodzi konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 21:00 l_zaraza_l napisała: > remez2 napisał: > > > Np. na próbach stworzenia "kordonu sanitarnego" co zaowocowało najgorszym > i od l > > at stosunkami z: Litwą, Białorusią, Rosją. > > > O co chodzi z tym "kordonem"? To zwykłe pytanie, w sensie nie bardzo wiem o co > chodzi konkretnie. Polityka Jagiellonów, J.Piłsudski, R.Dmowski, J.Giedroyć. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 21:13 remez2 napisał: > Polityka Jagiellonów, J.Piłsudski, R.Dmowski, J.Giedroyć. Remezie! Mamy XXI wiek. Jesteśmy razem z Litwą w UE i NATO. Nie ma pomiędzy nami granic. Pomijam już fakt, że jakbyśmy zamachnęli się na Litwę to zaraz, by nas NATO sprowadziło do parteru bo jednak Polska to nie Rosja ale po co? Po co mielibyśmy się zamachiwać skoro jak ktoś chce mieszkać w Wilnie to w każdej chwili może kupić tam mieszkanie (albo wynająć). Jeśli jakiś Litwin zechce wykazać się "wielkomocarstwowością" i "podpić" Warszawę to rozkręci w niej jakąś fantastyczną knajpę i Polacy będą "jedli mu z ręki". Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 21:47 Krótko - musimy przestać realizować mesjanistyczną wizję Polski walczącej z komunizmem na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 07.08.14, 13:19 remez2 napisał: > Krótko - musimy przestać realizować mesjanistyczną wizję Polski walczącej z kom > unizmem na całym świecie. Oj... Obawiam się, że ja nie mam tych samych wizji, co Ty. Rosja nie jest komunistyczna. Ich dziki kapitalizm jest jeszcze dzikszy od naszego. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 20:35 P.S. Jaki sens miałyby mieć nasze wielkomocarstwowe zapędy jak my żyjemy już w "wielkim mocarstwie". Jeśli chcemy mieszkać i pracować na Litwie to sobie jedziemy na Litwę a jak zachce nam się do Hiszpanii to też nie musimy jej podbijać ogniem i mieczem bo wystarcza dowód osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:25 Sfederalizowanie Ukrainy pozwoliłoby Rosji łatwiej wyjąć z niej kilka obłasti i włączyć je do swojej korony... O to chodzi?? Nie kijem go, to pałką?? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:37 sclavus napisał: > Sfederalizowanie Ukrainy pozwoliłoby Rosji łatwiej wyjąć z niej kilka obłast > i i włączyć je do swojej korony... Nie rozumiesz pojęcia federacja? Popatrz na RFN. > O to chodzi?? Nie, nie o to. Chodzi o to aby każdy obywatel Ukrainy był pełnoprawnym członkiem społeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:40 remez2 napisał: > Nie, nie o to. Chodzi o to aby każdy obywatel Ukrainy był pełnoprawnym członkie > m społeczności. Ależ był. Do czasów zielonych ludków. A tak przy okazji. Co ma Kreml do zaoferowania Ukraińcom? Syberię? Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 07.08.14, 18:34 remez2 napisał: > Nie, nie o to. Chodzi o to aby każdy obywatel Ukrainy był pełnoprawnym członkie > m społeczności. > To jak będziemy federalizować Polskę tak aby każdy obywatel czuł się pełnoprawnym członkiem? Jak myślisz, wystarczy 36 000 stanów czy będzie jednak trzeba 36 000 000? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:52 jola.iza1 napisała: > Ktoś, kiedyś w Chersonie? > Ja byłam, i wierzę, że niekoniecznie tamci ludzie kochają zachodnią Ukrainę > . > Ci starzy ludzie mówiący po rosyjsku pamiętali słowa polskie. Owa pani nawet nie pisze po polsku. Miasto to Chersoń, czyli w w Chersoniu, a nie Chersonie. "Ktoś, kiedyś w Chersonie?" Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:13 humbak napisał: > No! Tylko grzecznie! Przecież odpowiedziałem grzecznie. Końcówka "u" aż się prosi. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:16 Nie będę Ci tłumaczył rzeczy oczywistych. Weź się zachowuj po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:19 humbak napisał: > Nie będę Ci tłumaczył rzeczy oczywistych. Weź się zachowuj po prostu. Zachowuję się, staram się przestrzegać zasad j. polskiego (nie zawsze mi się to udaje). Ponoć w Chersoniu, są ludzie co j. polski pamiętają. :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:23 Jeszcze mi tu będzie rżnął głupa po nocy, typ jeden spod ciemnej gwiazdy.... Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:27 humbak napisał: > Jeszcze mi tu będzie rżnął głupa po nocy, typ jeden spod ciemnej gwiazdy.... Do > branoc. śpij dobrze w ....... gie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:56 I tu się mylisz, tamtejsi mieszkają w Chersonie, ja to szanuję. Miasto to Херcoн,żadnego zmiękczenia nie ma, to my Polacy kombinujemy jak koń pod górę Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:05 jola.iza1 napisała: > I tu się mylisz, tamtejsi mieszkają w Chersonie, ja to szanuję. Miasto > to Херcoн,żadnego zmiękczenia nie ma, to my Polacy kom > binujemy jak koń pod górę Miasto to Херcóн, (akcent na O) н jest w totalnym zaniku, jakby zmiękczone. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:56 No i dalej nic nie wiesz Piotrze, jakby nie "zmiękaczają" , bo nie mieszkają tamtejsi w Chersoniu. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 08:14 jola.iza1 napisała: > No i dalej nic nie wiesz Piotrze, jakby nie "zmiękaczają" , bo nie mieszkają > tamtejsi w Chersoniu. Po rosyjsku też akcent jest na O. Tak przy okazji zapytaj się swoich znajomych co sądzą o Hołodomorze. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:17 > I tu się mylisz, tamtejsi mieszkają w Chersonie Byłaś w Braunszwajgu, Drezdenie albo w Munchenie? Tamtejsi mieszkają w Braunschweig, Dresden i w München. Пoльcкий язык cлoжный язык Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 22:52 A w Zaleszczykach byłaś? nowahistoria.interia.pl/historia-na-fotografii/zaleszczyki-polska-riwiera-zdjecie,iId,1534294,iAId,122758#1534295 Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:13 nie byłam, a powinnam ? Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:32 jola.iza1 napisała: > Ci starzy ludzie mówiący po rosyjsku pamiętali słowa polskie. > Uczniowie Dzierżyńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:41 ave.duce napisała: > jola.iza1 napisała: > > > Ci starzy ludzie mówiący po rosyjsku pamiętali słowa polskie. > > > > Uczniowie Dzierżyńskiego? Świetny dowcip. W latach 1783-ok.1793 w mieście działała Kompania Handlowa Polska (tzw. Kompania Chersońska) – pierwsze polskie przedsiębiorstwo żeglugowe. F.Dzierżyński - data i miejsce urodzenia: 11 września 1877, Rejon wołożyński Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:43 remez2 napisał: > ave.duce napisała: > > > jola.iza1 napisała: > > > > > Ci starzy ludzie mówiący po rosyjsku pamiętali słowa polskie. > > > > > > > > Uczniowie Dzierżyńskiego? > Świetny dowcip. > W latach 1783-ok.1793 w mieście działała Kompania Handlowa Polska (tzw. Komp > ania Chersońska) – pierwsze polskie przedsiębiorstwo żeglugowe. > F.Dzierżyński - data i miejsce urodzenia: 11 września 1877, Rejon wołożyński > Widać tam polskie wampiry żyją. Najmłodszy ma 221 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:54 Ja o ojcu, Ty - o synu. "Uczniowie" - to był skrót. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:57 ave.duce napisała: > Ja o ojcu, Ty - o synu. > "Uczniowie" - to był skrót. Aaaa. > Dobranoc. Kolorowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:11 A ja nie wiem czyimi uczniami byli, biblię, i modlitwy starali się mówić po polsku. Ale tylko starsza część rodzin, młodzeż / w naszym wieku/ tylko po rosyjsku :) A tamtejsze Wnuczęta niekoniecznie /delikatnie mówiąc/ chciały poznać język ukraiński. Ile lat minęło, gdy tam bywałam ? Dwadzieścia, właśnie się tworzyła nowa Ukraina. Kiedy rozmawiałam z tamtejszymi- pół roku temu. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Miła Jolu.Izo 06.08.14, 17:32 ave.duce napisała: > Na szczęście dobry Putin wciąż czuwa. Putin jest zły. Dobry jest Wuj Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Miła Jolu.Izo 06.08.14, 22:29 remez2 napisał: > ave.duce napisała: > > > Na szczęście dobry Putin wciąż czuwa. > Putin jest zły. Dobry jest Wuj Sam. Aha. Odpowiedz Link Zgłoś
judeosceptyk Re: Mili Forumowicze, był z Was 05.08.14, 23:37 a ty ruska dziwecz jestes Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:12 Nio, i co z tym zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:23 jola.iza1 napisała: > Nio, i co z tym zrobisz? Też jestem ciekawy. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:23 Ciebie, Jolu, akurat nie pytam. Co byście powiedzieli, gdyby w województwie opolskim pojawili się niemieccy obywatele w mundurach Bundeswehry ale bez dystynkcji, posługujący się nowoczesną i skomplikowaną bronią Budeswehry i zażądali przyłączenia Opolszczyzny do Niemiec albo przekształcenia Polski w federację? Gdyby w Polsce ginęło co tydzień od postrzału kilkudziesięciu żołnierzy GSG będących akurat na urlopie? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 00:36 remez2 napisał: > Bez Majdanu? A to na Majdanie strzelali Opolanie? Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Pytaj, pytaj 06.08.14, 00:37 man_sapiens napisał: > Ciebie, Jolu, akurat nie pytam. Dlaczego Mnie nie pytasz? Bo odwracasz kota ogonem ? Tam nikt się nie pojawił, ot tak , znienacka. Od zawsze tam mieszkała ludność rosyjskojęzyczna, a Rosjanie mieli swoje bazy wojskowe za zgodą Ukrainy. Zatem ? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Pytaj, pytaj 06.08.14, 00:40 jola.iza1 napisała: > man_sapiens napisał: > > > Ciebie, Jolu, akurat nie pytam. > Dlaczego Mnie nie pytasz? Bo odwracasz kota ogonem ? Tam nikt się nie pojawił, > ot tak , znienacka. Od zawsze tam mieszkała ludność rosyjskojęzyczna, a Rosj > anie mieli swoje bazy wojskowe za zgodą Ukrainy. Zatem ? Od zawsze czy od lat 90tych ubiegłego stulecia? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mateus-z123456 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 11:53 Czyli, że to my powinniśmy wchłonąć Ukrainę?:D Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 17:30 jola.iza1 napisała: > Ktoś, kiedyś w Chersonie? > Ja byłam, i wierzę, że niekoniecznie tamci ludzie kochają zachodnią Ukrainę > . > Ci starzy ludzie mówiący po rosyjsku pamiętali słowa polskie. > No I? Zaczęłaś ale jakoś tak bez konkluzji. Wiemy, że i w Polsce są osoby, które niekoniecznie kochają nasz kraj ale co z tego miałoby wynikać? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 17:34 l_zaraza_l napisała: > Wiemy, że i w Polsce są osoby, które niekoniecznie kochają nasz kraj ale co z t > ego miałoby wynikać? To, że obywatele tego samego państwa nie powinni nigdy do siebie strzelać. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 17:43 remez2 napisał: > To, że obywatele tego samego państwa nie powinni nigdy do siebie strzela > ć. Bzdura. Jakby mi tu jakaś nowocośtam miała powstać to nie miałabym skrupułów. Ukraina to Ukraina. Jest w niej miejsce dla Ukraińców ukraińskojęzycznych, rosyjskojęzycznych czy inaczejjęzycznych ale nie może być mowy o dzieleniu państwa. Istnieje państwo Rosja i jak się woli żyć w Rosji to można się do niej przeprowadzić. Nie ma potrzeby tworzenia tworzenia kolejnej Rosji w Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 17:47 l_zaraza_l napisała: > remez2 napisał: > > > To, że obywatele tego samego państwa nie powinni nigdy do siebie strzelać. > Bzdura. Jakby mi tu jakaś nowocośtam miała powstać to nie miałabym skrupułów. Za dalszą rozmowę dziękuję. ;- ( Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 18:30 remez2 napisał: > > > To, że obywatele tego samego państwa nie powinni nigdy do si > ebie strzelać. > > Bzdura. Jakby mi tu jakaś nowocośtam miała powstać to nie miałabym skrupu > łów. > Za dalszą rozmowę dziękuję. ;- ( Drogi remezie, w naszej historii było już tak, że strzelaliśmy do obywateli tego samego państwa. Ostatnio to byli obywatele, z którymi dzieliliśmy III Rzeszę oraz Generalna Gubernię. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 17:54 Nie ma potrzeby tworzenia tworzenia kolejnej Rosji w Ukrainie. możesz przypomnieć jakie zdanie miałaś w sprawie Serbii i Kosowa? Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 18:20 m.c.hrabia napisał: > Nie ma potrzeby tworzenia tworzenia kolejnej Rosji w Ukrainie. > > możesz przypomnieć jakie zdanie miałaś w sprawie Serbii i Kosowa? Nie miałam zdania. Tylko jakieś migawki w TV. Tak jak nie miałam zdania w sprawie aneksji Naddniestrza (tu nawet nie kojarzę migawek w TV). Ale co ma Kosowo do napaści Rosji na niepodległą Ukrainę, aneksji Krymu i prób zaanektowania regionów wschodnich? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 18:45 Ale co ma Kosowo do napaści Rosji na niepodległą Ukrainę, aneksji Krymu i prób zaanektowania regionów wschodnich? pewnie nic , co tam jakaś napadnięta Serbia ,przegrała i tyle . Patrz pani podobnie jak Ukraina która straciła Krym ,zastanawia mnie tylko że w Kosowie zwyciężył ruch narodowowyzwoleńczy a Krym został zaanektowany. ale co tam, punkt widzenia od punku siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 18:56 m.c.hrabia napisał: > pewnie nic , co tam jakaś napadnięta Serbia ,przegrała i tyle . > Patrz pani podobnie jak Ukraina która straciła Krym ,zastanawia mnie tylko że > w Kosowie > zwyciężył ruch narodowowyzwoleńczy a Krym został zaanektowany. > ale co tam, punkt widzenia od punku siedzenia. Kto napadł Serbię? To przecież Miloszewicz chciał odebrać autonomie Kosowowi. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 21:05 Żeby nie przedłużać. ONZ obejmując na kilka lat pieczę nad Kosowem, przywróciło stan "pierwotny" (autonomia od Serbii i pozostawania poza granicami Albanii). Nie było możliwości, by Kosowo stało się autonomiczną republiką Jugosławii bo nie było już Jugosławii. Stało się wolnym państwem. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 21:11 l_zaraza_l napisała: > Żeby nie przedłużać. ONZ obejmując na kilka lat pieczę nad Kosowem, przywróciło > stan "pierwotny" (autonomia od Serbii i pozostawania poza granicami Albanii). > Nie było możliwości, by Kosowo stało się autonomiczną republiką Jugosławii bo > nie było już Jugosławii. Stało się wolnym państwem. Końcowym etapem szlaku narkotykowego Pakistan - Kosowo. Międzynarodowym ośrodkiem handlu ludźmi i organami ludzkimi. A wszystko pod egidą ONZ. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 07.08.14, 13:39 remez2 napisał: > Końcowym etapem szlaku narkotykowego Pakistan - Kosowo. Międzynarodowym ośrodki > em handlu ludźmi i organami ludzkimi. A wszystko pod egidą ONZ. Jestem przekonana, że przez także przebiegają szlaki narkotykowe a wiele z nich się tam kończy. To nie jest problem Kosowa, Rosji ale światowy. Niedawno sąd holenderski uznał, że Holandia odpowiada za śmierć 300 muzułmańskich mężczyzn i chłopców jakich Serbowie zamordowali w Srebrnicy chociaż mieli być chronienie przez holenderskich żołnierzy sił pokojowych. To się nazywa cywilizacja. Do dzisiaj nie zapadł żaden wyrok w sprawie zamordowanych w Katyniu strzałami w tył głowy ponad 20 000 Polaków. Oglądałam film o tym handlu organami jestem przekonana, że i w tym przypadku sprawiedliwości stanie się zadość. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mili Forumowicze, był z Was 07.08.14, 13:45 Oglądałam film o tym handlu organami jestem przekonana, że i w tym przypadku sprawiedliwości stanie się zadość. Twoje przekonanie wzbudza optymizm. Ale nie zmienia to faktu, że Kosowo za sprawą Zachodu, jest tym czym jest. :- ( Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 07.08.14, 17:32 remez2 napisał: > Twoje przekonanie wzbudza optymizm. Ale nie zmienia to faktu, że Kosowo za spra > wą Zachodu, jest tym czym jest. :- ( Bardzo możliwe, że gdyby Serbom udało się wyrżnąć wszystkich Albańczyków i zaanektować Kosowo, to owo Kosowo nie byłoby tym czym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Mili Forumowicze, był z Was 06.08.14, 21:52 Stało się wolnym państwem. ale republika Doniecka będzie cię uwierać . Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Mili Forumowicze, był z Was 07.08.14, 13:22 m.c.hrabia napisał: > Stało się wolnym państwem. > > > ale republika Doniecka będzie cię uwierać . Tak bo to jest zupełnie inna sytuacja. Nie ma porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
aby Stan wojenny w Chersońskiej obłasti? 06.08.14, 18:50 Z wnioskiem o wprowadzenie stanu wojennego w chersońskiej obłasti wystąpił gubernator Херcoнщины Jurij Odnarczenko. khersonline.net/novosti/proisshestviya/27352-gubernator-odarchenko-predlagaet-snbo-vvesti-v-oblasti-voennoe-polozhenie.html Odpowiedz Link Zgłoś