Dodaj do ulubionych

Cuda ekonomiczne ekipy Tuska

02.11.14, 09:53
Chciałbym ten temat rozwinąć i na dwóch konkretnych przykładach opisać efektywność peowskich managerów zarządzających polską gospodarką no i podsumować ile kosztuje nas ich ‘fachowość’. Trudno jest mi jest w liczbach ocenić sprawność naszej biurokracji bo nie prowadzi ona działalności ekonomicznej. Znacznie łatwiej zobaczyć to patrząc na wyniki ekonomiczne polskich przedsiębiorstw zarządzanych przez partyjnych ‘fachowców’.
Zacznijmy of PKN Orlen największej polskiej firmy która, w międzynarodowym rankingu (ICIS rok 2011) firm chemicznych pod względem wielkości sprzedaży (około 5 mld USD) znajduje się na 79 miejscu . Orlen jak wiemy ma nowoczesną rafinerie jeszcze z czasów komuny, sieć stacji benzynowych. Jest więc praktycznym monopolistą na rynku i ma przewagę konkurencyjną w postaci renty geograficznej czyli bliskości do rynków zbytu. Dla porównania ja osobiście pracuję w amerykańskiej firmie chemicznej, która ma znacznie mniejszą sprzedaż bo tylko 2,5 mld usd a wszelkie przewagi konkurencyjne musi sobie sama wypracować. A jaka jest główna, różnica między obydwiema firmami? A taka że Orlen miał w 2013 zysk około 30 mln USD a firma w której pracuje miała zysku około 360 mln USD. Czyli efektywność jednej z wielu firmy amerykańskiej jest około 24 razy większa od efektywności flagowego okrętu polskiego przemysłu, zarządzanego przez peowskich fachowców. A jak wyglądają inne firmy naftowe? W tym samym zestawieniu firma BP ma dwa razy większą sprzedaż niż Orlen i 40 razy większe zyski. W w/w rankingu firma Orlen jest jedną z najgorszych firm chemicznych jeżeli chodzi stosunek zysk do obrotów. Śmiać mi się chce gdy przypominam sobie peany bonzów z Orlenu na cześć własnej fachowości nagrane podczas konsumpcji ośmiorniczek w restauracji „Sowa i przyjaciele”. Fachowo zarządzany Orlen powinien wypracowywać nie 30 ale jakieś 700 mld USD (2,1 mld PLN) i kwotą tą zasilać budżet państwa i akcjonariuszy.

Jeżeli , ktoś uważa, że ten przykład jest jednostkowy i nieprawdziwy to służę kolejnym jeszcze bardziej drastycznym. Chodzi o nasze linie kolejowe a konkretnie firmę PKP PLK, zajmującą się przynajmniej w teorii utrzymaniem torów i całej infrastruktury kolejowej. Piszę w teorii bo w rzeczywistości od 1989 do dnia dzisiejszego około 30% długości torów w Polsce uległo degradacji i rozbiórce. Reszta jest w fatalnym stanie o czym świadczy fakt, że średnia szybkość przejazdów towarowych w Polsce wynosi zaledwie 20 km/h. PKP PLK jeżeli remontuje tory to głównie za dotacje unijne. Po za likwidacją kolejnych odcinków trakcji, PKP PLK, kasuje ogromne pieniądze od przewoźników kolejowych. PKP PLK od wszystkich pociągów pobiera opłaty za przejazd, czyli tzw. dostęp do torów. Porównując wysokość opłat okazuje się że, dostęp na tory w Polsce, jest mniej więcej dwa razy większy niż w Niemczech i około 9 razy większy, niż w krajach skandynawskich. Dla przewoźników kolejowych czy to pasażerskich czy osobowych głównym kosztem są właśnie opłaty za tory, które wynoszą około 30% ich kosztów. Pytanie: Co się dzieje z tymi ogromnymi pieniędzmi, które ten monopolista zdziera z przewoźników? Czy firma ta płaci przynajmniej dywidendy dla skarbu państwa aby zasilić budżet? Otóż nie. Firma nie płaci żadnych dywidend bo jak może płacić dywidendy skoro miała około 700 mln strat w roku 2013…Co się więc dzieje z tymi pieniędzmi? Wskazówką może być fakt że PKP PLK zatrudnia około 36 tys pracowników, głównie urzędników zatrudnionych po linii.
Przytoczyłem akurat dwa konkretne przykłady bo tymi firmami się zainteresowałem ale myślę, że nietrudno będzie znaleźć kolejne setki przykładów ekonomicznych cudów ekipy Tuska i managerskiej sprawności jego cyngli.
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 10:11
      Nie licz na merytoryczna dyskusje na tym
      "forumie" - to bezcelowe.
      Zaraz jakis hrabia cos glupiego palnie i potem
      sie juz samo potoczy.

Zreszta - sam zobaczysz jak to w praktyce wyglada.
      • jabbaryt Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 10:33
        Mała strata. Wysmarowałem ten tekst na inny portal społecznościowy. Tutaj tyko przekopiowałem go z drobnymi poprawkami. ale dzięki za info.
      • zapijaczony_ryj A co tu dyskutować.Trzeba było rządzić zamiast 03.11.14, 09:23
        nazimno napisał:

> Nie licz na merytoryczna dyskusje na tym
        > "forumie" - to bezcelowe.
        > Zaraz jakis hrabia cos glupiego palnie i potem
        > sie juz samo potoczy.
        >
        > Zreszta - sam zobaczysz jak to w praktyce wyglada.

się obalać! Kto wam kazał oddawać wadze w połowie kadencji?
    • sclavus Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 10:39
      To miłe, że pracujesz w amerykańskiej firmie...
      ... jeszcze milsze jest jednak to, że tak pięknie porównujesz rynki... amerykański i polski :D:D:D
      Dla porównania, spróbuj przytoczyć porównanie śmiertelności na raka... w USA i w Polsce, albo ... ilość zabójstw... :D:D:D
      A poza tym - nie wygłupiaj się z takimi porównaniami!!!
      • jabbaryt Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 10:45
        Porównuje managment amerykański z managementem peowskim. O raku możemy pogadać w innym wątku. Użyłem przykładu mojej firmy, bo akurat ją znam najlepiej i z tego co wiem operuje ona nie tylko na rynku ameryańskim a głównie na rynkach światowych łącznie z Europą i Polską. Orlenowi nikt nie zabrania zdaje się wchodzić na rynki światowe.
        • x2468 Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 11:10
          Z tego co wydumales wynika ze jedyne co jestes w stanie porownac dlugosc fiuta twojego i tego zmarznietego. Zgadza sie, nie bedzie merytorycznej dyskusji bo kompletnie nie masz pojecia o czym piszesz. Nie masz pojecia o ekonomi, o kolejnictwie a najmniejsze o produkcji i sprzedazy paliw. Wiec jak z toba dyskutowac? Zwroc sie co najwyzej do wiosenki stworzycie silna grupe ekonomistow z bozej laski.
          I jeszcze jedno.jak chcesz byc powaznie traktowany to nie zaczynaj rozmowy od wyzwisk. A teraz na drzewo banay prostowac.
        • humbak Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 11:12
          Orlen działa również poza Polską, choć nadal lokalnie. Europa środkowo-wschodnia.
          • sclavus Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 17:27
            ... w Kanadzie zaczął próbować... ;)
      • m.c.hrabia Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 11:02
        To miłe, że pracujesz w amerykańskiej firmie...

tyle bełkotu aby przemycić tę jedną ważną wiadomość. :))))
        • jabbaryt Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 11:58
          przekleiłem tu swoją wypowiedź z innego forum gdzie nie jestem anonimowy. Jestem zbyt leniwy aby ja od początku redagować na uzytek tego forum.
      • wiosnaludzikow Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 03.11.14, 07:32
        sclavus napisał:
        > A poza tym - nie wygłupiaj się z takimi porównaniami!!!
        Dlaczego ma nie porównywać ?
    • dobra.rada.forum Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 10:55
      Zgadzam się z postawionymi zarzutami, można wymienić ich więcej.
      Klasa polityczna i jej gospodarcza narośl nadają się do kasacji, mówiliśmy o tym np. tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,155251914,155251914,Podobnie_jest_z_naukowcami_i.html
      • x2468 Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 11:13
        Przyjdzie oligarcha Kaczynski i wszystkim sie polepszy. Tak nam dopomoz najjasniejsza Martusiu.
        • dystans4 Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 12:05
          No nie polepszy, raczej pogorszy, nigdy niczego innego nie pisałem. Ale cała tzw. klasa polityczna jest nic nie warta, można tylko mówić o złu mniejszym lub większym. Jest faktem, o czym we wskazanym wątku mówiliśmy, że Polska traci kolejną szansę na rozwój, za to powiększa wydatki na kastę urzędników, górników, rolników itd. A izraelskie czy skandynawskie nakłady na naukę i R&D nie są potrzebne, tu jesteśmy daleko przed największymi potęgami świata. I przed Rosją, bo ta przeznacza na nie dwukrotnie większą część PKB.
          • x2468 Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 13:51
            Klasa polityczna jest tyle warta ile my sami.To mysmy "najlepszych sposrod siebie wybral". Kiedys zwalalismy wine na okupantow, teraz na Tuska.Przyjdzie Kaczynski lub inny Miller to przez pare lat bedzie "wina Tuska" a pozniej ich, tych nastepcow. Faktem jest ze powiekszamy wydatki na administracje chocby dlatego ze doganiamuy kraje "starej uni" rowniez w tej dziedzinie. Najszybciej wzrasz´ta ilosc urzednikow nie w Polsce lecz w Estonii, Rumunii, Bulgarii, Litwie, Czechach Slowacji i u nas. Mniej wiecej w takiej kolejnosci jak napisalem. W Polsce mamy okolo 460000 urzednikow a np w Nimczech jest ich ponad 1500000(1,5 miliona) Na drugim miejscu jest WB na trzecim Francja. Chcemy aby nasze urzedy byly tak samo sprawne jak u tych rekordzistow czy nie?
            Mozemy przeznaczac na nauke nawet 10x wiecej co z tego jesli nauka nie potrafi tych pieniedzy sensownie zuzytkowac? Mamy najmniej dzieci na jednego nauczyciela w Europie.Czy to oznacza ze mamy najlepiej przygotowana do zycia mlodziez.?
          • x2468 Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 14:00
            Nie podejzewam Cie abys cos takiego napisal. To nie bylo skierowane do Ciebie. Jesli niechcacy cie urazilem to przepraszam.
          • wiosnaludzikow Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 03.11.14, 07:35
            dystans4 napisał:

> No nie polepszy, raczej pogorszy, nigdy niczego innego nie pisałem. Ale cała tz
            > w. klasa polityczna jest nic nie warta, można tylko mówić o złu mniejszym lub w
            > iększym.
            Zdecydowanie tak tylko mam wielki żal do Tuska bo miał to wszystko prawie sprywatyzować a ....zrobił co nie zrobił czyli żyje Im się lepiej.
            >Jest faktem, o czym we wskazanym wątku mówiliśmy, że Polska traci kole
            > jną szansę na rozwój, za to powiększa wydatki na kastę urzędników, górników, ro
            > lników itd. A izraelskie czy skandynawskie nakłady na naukę i R&D nie są potrze
            > bne, tu jesteśmy daleko przed największymi potęgami świata. I przed Rosją, bo t
            > a przeznacza na nie dwukrotnie większą część PKB.
            Istota sprawy !
            Klasyczne i polskie : praca to łopata :) a maszyny, nowoczesne maszyny ....można kupić jak się zarobi łopatą.

• volupte Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 12:47
      Równasz fachowosć menadżerów. Tu nie jest istotna przynaleznosc partyjna , tylko to że to urzednicy z partyjnego nadania.
      • volupte Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 12:48
        Dodam że 700 mld. $ to jednak 2.1 biliona Zł , a nie 2.1 mld.
    • j-k Co do ORLEN-u to bajdurzycie, obywatelu.... 02.11.14, 13:13
      Pracowalem w ORLEN-ie tylko 2 lata i to jeszcze za komuny, ale nieco te firme pamietam
      i nie mialem powodow do jakichs narzekan.
      Zmniejszenie wyniku finansowego netto w roku 2013 - to prawdopodobnie wpadka zwiazana
      z rafineria w Mozejkach (zasluga i obstrukcji litewskiej i rosyjskiego sabotazu - nieczynne ropociagi... z przyczyn "technicznych") .

w 2012 bylo lepiej i w 2014 jest juz ponownie lepiej:
      masz tu roczne(2012 i 2013) i kwartalne (2014) wyniki finansowe:

i co ma do tego Tusk?

J.K.
      chemik i ekonomista.

www.orlen.pl/PL/BiuroPrasowe/Strony/DaneFinansowe.aspx
      • volupte Re: Co do ORLEN-u to bajdurzycie, obywatelu.... 02.11.14, 13:16
        No ma , trzeba go nienawidzić :-)
      • x2468 Re: Co do ORLEN-u to bajdurzycie, obywatelu.... 02.11.14, 13:56
        To sie zgadza sie. Do rosyjskiego sabotazu dochodza zawyzone stawki przewozowe stosowane dla przesylek Orlenu przez litewska kolej (transport sorowcow).
        Oczywiscie to wina Tuska. Po co ten wstretny kupil Mozejki?
      • jabbaryt nie wnikam 02.11.14, 17:12
        nie wnikam dlaczego Orlen zalicza wpadki czy to 2011 czy 2013 roku.
        Byc może jest to wina zakupu Możejek podjęta przez niejakiego premiera Belkę, który za Tuska został presesem NBP.
        Nie wnikam dlaczego inne polskie przedsiębiorstwo chemiczne Ciech przed prywatyzacją miało całe 1 milion pln zysku na 1 mld obrotów.
        Nie wnikam dlaczego Lot i Kompania Węglowa są na granicy bankructwa i dlaczego zbankrutowały stocznie.
        Nie wnikam dlaczego Gazoport jest opóźniony o ponad półtora roku.
        Zapewne każda z tych firm ma tysiące bardzo ważnych powodów dla których przez kolejne lata finansowo dostają w dupę. Ja widzę tylko efekt całosciowy i obraz koncowy. I tak sie składa, że właścicielem tych zakładów jest skarb państwa. A interesy skarbu państwa od paru lat reprezentuje premier Tusk i jego ekipa.
        • adam111115 Re: nie wnikam 02.11.14, 20:57
          > Byc może jest to wina zakupu Możejek podjęta przez niejakiego premiera Belkę, k
          > tóry za Tuska został presesem NBP. 

Piłeś coś czy po prostu jesteś mądry inaczej? O ile poprzednie bzdury można prostować tak tu już nie mam argumentów
          • zoil44elwer Re: nie wnikam 03.11.14, 05:41
            adam111115 napisał:

> > Byc może jest to wina zakupu Możejek podjęta przez niejakiego premiera Be
            > lkę, k
            > > tóry za Tuska został presesem NBP. 
            >
            > Piłeś coś czy po prostu jesteś mądry inaczej? O ile poprzednie bzdury można pro
            > stować tak tu już nie mam argumentów

Zakup Możejek-V 2006,środek dwuletnich rządów 2 Kaczorów!
    • adam111115 Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 13:32
      A taka że Orlen miał w 2013 zysk około 30 mln USD a firma w której pracuje miała zysku około 360 mln USD. Czyli efektywność jednej z wielu firmy amerykańskiej jest około 24 razy większa od efektywności flagowego okrętu polskiego przemysłu, 

już takie porównanie pokazuje że jesteś gimbusem bez pojęcia o biznesie i realiach. Do 2008 roku zmiana prezesa w orlenie następowała co roku. Radosna twórczość doprowadziła do około 12 miliardowego zadłużenia w 2008 między innymi z powodu zakupu politycznego panaprezesa i jego brata.

Obecny zarząd przez 6 lat zmniejszył zadłużenie do około 4 miliardów. Dokonał odpisów na możejki na 5 miliardów złotych. Orlen ma uwięzione w obowiązkowych zapasach paliwa na około 8 miliardów. Szuka bo poniekąd musi gazu łupkowego w Polsce i już na to wydał 3 miliardy złotych. Za prawie 2 miliardy buduje ccgt we Włocławku.

Ponadto agencje ratingowe zwiększyły poziomy zaufania w 2013 i 2014.

Więc uważam że akurat orlen jest bardzo dobrze prowadzony. Jedyne do czego bym się czepiał to wyrzuconej kasy na łupki. Czas sobie powiedzieć wprost że z tego u nas gazu nie będzie. Ja na miejscu orlenu wszedlbym w energetykę jądrową.

Co do PKP to pełna zgoda, natomiast co do orlenu to proszę nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz zielonego pojęcia.
      • dystans4 Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 13:52
        Ale to fakt, że warunki, jakie stworzyła Orlenowi klasa polityczna, były ekstremalnie złe. Nie tylko Rosja, ale i Litwa robi co może, by Możejki nie mogły działać.
        • adam111115 Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 14:06
          Dokładnie. Dlatego takie gimbusiarskie porównanie firm z branży naftowej w usa i Polsce jest nieporozumieniem i tylko o"autorze" świadczy
      • x2468 Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 14:05
        Nie zapomnij histerycznej propagandy opozycji krora darla szyty "bo rzad Tuska chce oddac lupki za darmo w obce rece). Gazu jeszcze nie ma a rzad byl zmuszony do opracowania restrykcyjnych przepisow i stawek podatkowych co spowodowalo spadek zainteresowania ewentualna eksploatacja lupkow w Polsce.
        Niestety w wiekszosci nie mamy w kraju opozycji lecz agenture szkodnikow.
    • aniechto.only Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 14:12
      jabbaryt napisał:

A taka że Orlen miał w 2013 zysk około 30 mln USD a firma w której pracuje miała zysku około 360 mln USD. Czyli efektywność jednej z wielu firmy amerykańskiej jest około 24 razy większa od efektywności flagowego okrętu polskiego przemysłu, zarządzanego przez peowskich fachowców.

Twierdzisz,ze zysk Orlenu za 2013 to 30 mln USD, czyli cirka about 100 mln zl.

Tymczasem:

[url=http://biznes.pl/rynki/gielda/agencyjne/zysk-netto-grupy-pkn-orlen-w-iii-kwartale-2013-r-w,5584330,news-detal.html]Zysk netto grupy PKN Orlen za III kwartał 2013 r., po uwzględnieniu obciążeń podatkowych, wyniósł 652 mln zł, a zysk operacyjny powiększony o amortyzację wyniósł za ten okres 796 mln zł – poinformowała w środę spółka.[/url]

> Przytoczyłem akurat dwa konkretne przykłady bo tymi firmami się zainteresowałem
      > ale myślę, że nietrudno będzie znaleźć kolejne setki przykładów ekonomicznych
      > cudów ekipy Tuska i managerskiej sprawności jego cyngli.

Dupa ,a nie przykład.
      • adam111115 Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 14:16
        Ebitda lifo za 2013 to 3,2 miliarda złotych. Ale co ten gimbus może wiedzieć
      • m.c.hrabia Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 14:17
        Dupa ,a nie przykład.

gościowi chodziło o to ,żeby pochwalić się etatem w amerykańskiej firmie ,
        a ,że wstydził się bezpośrednio ,to i ten bełkot dla kamuflażu.
        • volupte Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 21:09
          Co mu po etacie jak miliard od miliona nie odróżnia?
    • zapijaczony_ryj To tzrzeba było rządzić zamioast obalać się w 02.11.14, 16:01
      połowie kadencji i pokazać co się potrafi zamiast dezerterować.
      A teaz to morda w kubeł i lizać przygłupowi!
      Kto Kaczyńskiemu bronił rządzić całą kadencję?
      • jabbaryt cytuje: 02.11.14, 16:28

1) "W roku 2013 przychody Orlenu wyniosły 113,853 mld zł, a zysk firmy to około 90 mln zł[7]"
        pl.wikipedia.org/wiki/PKN_Orlen
        2) Raport ICIS rok 2011: bottom 5 operating margins:
        Missui Chemical, Showa Denko, PKN Orlen, Valspar, Veratalis.
        Strona 10 raportu.
        www.icis.com/assets/getasset.aspx?ItemID=792559
        • adam111115 Re: cytuje: 02.11.14, 16:47
          Mieszasz człowieku pojęcia, podajesz przychód dla GRUPY, circa 60 spółek, i zysk na poziomie skonsolidowanych wyników dla całości koncernu.

Pokazałem ci powyżej, ebitda lifo to 3.2 miliarda dla PKN, spółki matki
          • jabbaryt Re: cytuje: 02.11.14, 17:07
            człowieku nie wiem o czym piszesz. Pokazuje dochody Całej grupy -całego przedsiębiorstwa:
            która się nazywa Polski Koncern Naftowy ORLEN Spółka Akcyjna (GPW: PKN).
            • adam111115 Re: cytuje: 02.11.14, 18:01
              jabbaryt napisał: 

> człowieku nie wiem o czym piszesz. 

Zgadza się, już wyżej to napisałem że nie wiesz.
              • jabbaryt Re: cytuje: 02.11.14, 18:27
                roczna marża Ebit Orlenu od 2004 do 2013:
                8,8% 12,0% 4,9% 4,1% –2,0% 1,6% 3,7% 1,9% 1,7% 0,3%.
                Poprostu szał,
    • kaczaglina Kaczynski naprawi bledy, prywatyzujac Orlen? 02.11.14, 17:05
      ten komuszek, co kuzynow do Miedzi wsadzal? Komuszek klamczynski obiecuje WIECJ PANSTWA! W tlusty tylek, komuszku , sobie wsadz wiesz co.
    • taniarada Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 02.11.14, 18:11
      nie na tych, którzy byliby w stanie dźwignąć Rzeczpospolitą z kolan, to zasługa przede wszystkim tych, którzy w perfidny sposób wykorzystali media do "wyprania im mózgów". Już Jerzy Urban mawiał: "kto ma media, ten ma władzę". Tak więc winnymi za zaistniały stan rzeczy są również ci, którzy po roku 1989 oddali media we władanie Kiszczaków i... WSI-oków. Ale to był układ... "magdalenkowy" i po stole pełnym kantów. A dzisiaj taka kanalia pokazuje nam fuck you? A resztę dokładają koszerni z GW.Trampkarze z ferajny myśleli, że jak wszystkich będą lizać w kroku, to zyskają szacunek i przyjaźń. O... takie g...!
      • jabbaryt i jeszcze jedno ciekawe porównanie 02.11.14, 20:00
        Marża operacyjna paru przedsiębiorstw naftowych za 2013:
        Orlen: 0,29%
        Lotos 0,59%
        PGNIG 8,9%
        Total 10,39%
        Shell 5,99%
        Chevron 12,59%
        Eni 7,74%
        Tak wygladają polskie firmy na tle międzynarodowej konkurencji
        • adam111115 Re: i jeszcze jedno ciekawe porównanie 02.11.14, 20:54
          Porównujesz nieporównywalne. Eot
          • jabbaryt Re: i jeszcze jedno ciekawe porównanie 02.11.14, 21:30
            1) To z czym mam porównac Orlen i Lotos? Z Fabryka Pompek Rowerowych czy Zakładem Produkcji Podpasek Higienicznych? Znasz lepsze peers'y do porównania?
            2) I jeszcze jedno: dlaczego OM Orlenu od czasu najścia ekipy Tuska leci na łeb w dół?
            • adam111115 Re: i jeszcze jedno ciekawe porównanie 02.11.14, 21:53
              Masz odpowiedzi w moich wpisach powyżej, nie będę się powtarzał
              • jabbaryt Re: i jeszcze jedno ciekawe porównanie 03.11.14, 09:55
                Do tej pory rozmawialiśmy dlaczego Orlen ma tak fatalny wynik finansowy.
                I można się częsciowo zgodzić że wynika to ze spłaty zadłużenia za Możejki. Ale na marże opreacjną zadłużenie mieć wpływu nie powinno, bo w marże opracyjną zadłużenie nie wchodzi. Możejki są jednym z kilku zakładów Orlenu zarabiają na siebie choć pewniie nigdy nie spłacą inwestycji w nie włozonych. Pytanie skad się bierze tak fatalna kondycja całej spółki i dlaczego Lotos który w Możejkach nie wtopił ma gigantyczną marżę rzędu 0,5%?
        • kaczaglina Uprywatyzowc, to pis bedzie kwiczal, ze zdrada 02.11.14, 23:26
          polaczkom nie dogodzi.
    • wiosnaludzikow propaganda 03.11.14, 07:31
      popracowałeś nad tym, więcej niż zzarda czy inni , ale to zwykła propaganda.
      Manipulując kłamiesz.
      Mam złe zdanie o ekipie Tuska ale to nie pozwala mi bawić się w propagandę jak połowa tutaj funkcjonujących.
      Piszesz : "Czyli efektywność jednej z wielu firmy amerykańskiej jest około 24 razy większa od efektywności flagowego okrętu polskiego przemysłu, zarządzanego przez peowskich fachowców. "
      Pytam : ...a jaka była ta efektywność za czasów PiSowskich "fahowcóf" ?
    • w_v_w Cuda i przekrety ekipy Tuska 03.11.14, 08:17
      Prokuratura i CBA, rozpracowujące potężny korupcyjny układ dot. rządowych zamówień informatycznych

cos ta "Rzepa" bredzi, przeciez to niemozliwe :D

Wawerka
    • 14pol Re: Na kanwie tych cudów Tusk tworzy dzieło spisane... 03.11.14, 08:27
      pt. "Dziady" cz. V (tzw. dziady brukselskie)
    • haen2010 Nie kapujesz ducha dziejów. 03.11.14, 08:45
      A jest im nienawiść solidaruchów kościelnych do wszystkiego, co całkiem nieźle funkcjonowało w komunie. Nie piszę o bełkocie stanu wojennego.

Jeżeli o PKP chodzi, to wzorowano się na reformach Deutsche Bahn. Tyle, że Niemcy swoich firm nie rozkradają.
      • volupte Re: Nie kapujesz ducha dziejów. 03.11.14, 09:21
        Nieźle funkcjonowało? -krótka pamięć.
        • haen2010 Re: Nie kapujesz ducha dziejów. 03.11.14, 09:34
          PKP jeszcze za komuny miało przedwojenny sznyt, obowiązek, służbę.. Został zniszczony przez solidaruchów.
          • volupte Re: Nie kapujesz ducha dziejów. 03.11.14, 09:39
            Taaa...tylko wszy i pluskwy były powojenne.
          • m.c.hrabia Re: Nie kapujesz ducha dziejów. 03.11.14, 09:40
            PKP jeszcze za komuny miało przedwojenny sznyt, obowiązek, służbę.. Został zniszczony przez solidaruchów.

"odlatasz" już całkiem
      • jabbaryt Co do PKP 03.11.14, 10:01
        PKP zostało podzielone na wiele spólek przewozowych. I to jest dobre. Problem jest jednak taki, że spółki te praktycznie z sobą nie konkurują. Bo Intercity nie walczy o klijenta np z Kolejami Mazowieckimi. De facto konkurencji nie ma.
        O PKP PLK juz pisałem to nie wiem co z tym fantem zrobić. Tej firmy sprywatyzować się nie da. Pierwsze co to bym wprowadził tam ustawe kominową aby ograniczyć koszty placowe. Zaraz pewnie by się podniosło larum że ustawa kominowa pozbawi firmy znakomitych fachowców i manageró którzy odejdą do innych firm . I to własnie chodzi. Jakby tam byli dobrzy managerowie to spółka ta nie byłaby takim beznadziejnym pasożytem.
    • man_sapiens Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 03.11.14, 12:37
      1. Orlen kupił Możejki, bo mu Kaczyńscy kazali. Teraz musiał odpisać z tego powodu 11 miliardów. Dodaj te 11milardów złotych czyli ponad 3,5milarda $ (po angielsku: billion) do wyniku.
      2. Celem działalności przedsiębiorstw nie jest tylko zysk. Branson nie po to leci na Marsa żeby robic kase, bo zarobiłby pewniej i więcej na spekulacjach giełdowych. Państwowe przedsiębiorstwa w Europie oprócz zysków mają do spełnienia różne inne zadania - społeczne, polityczne, obronne itd.
      • jabbaryt Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 03.11.14, 13:32
        1) Plan przejęcia Możejek był opracowywany w Orlenie jeszcze za Belki a Kaczor go klepnął.
        2) Fatalna marża opracyjna Orlenu nie ma nić wspólnego z długiem za Możejki tylko z kiepskim zarządzaniem. (Marża operacyjna – określa jak duża cześć zysków ze sprzedaży pozostaje w firmie po zapłaceniu kosztów zmiennych produkcji takich jak wynagrodzenia pracowników, materiały, ale przed opłaceniem kosztów długu i podatków).
        3) Bransom może sobie latac w kosmos bo własne pieniądze które sam zarobił. Natomiast społeczna działalność Orleu w Polsce polega głównie na zatrudnianiu licznych rodzin peowskich i nie tylko notabli.
        • adam111115 Re: Cuda ekonomiczne ekipy Tuska 03.11.14, 16:48
          jabbaryt napisał: 

> 1) Plan przejęcia Możejek był opracowywany w Orlenie jeszcze za Belki a Kaczor 
          > go klepnął.

Dlaczego tak bezczelnie łżesz? Belka gasił aferę orlenowska gdy yukos się walił a państwo litewskie deklarowalo zakup rafinerii. Jednak po wyborach 2005 na wniosek amerykanów kaczory zaczęły lobbowac kupno Możejek
    • wiosnaludzikow takie były zaPOwiedzi cudów 04.11.14, 05:31
      www.youtube.com/watch?v=U0kZefJe4xs
      • w_v_w Re: takie były zaPOwiedzi cudów 04.11.14, 06:53
        ...kon by sie tez usmial

Wawerka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka