Dodaj do ulubionych

Nie dziwię się Kopacz

17.01.15, 20:14
W Katowicach od kilku dni trwały rozmowy związkowców z rządem. Dziś osiągnięto porozumienie. Według nieoficjalnych informacji z rozmów, rząd wycofał się z planów likwidacji kopalń.

Ubolewam, że tak się stało, ale nie dziwię się. Czego się było można spodziewać przy tak silnym i zmasowanym oporze nie tylko wszystkich związków zawodowych, ale też całej opozycji z prawa i z lewa walącej w najbardziej populistyczne tony? A z drugiej strony, nie miała pani premier znikąd żadnego wsparcia. Wysłuchałam wielu licznych wywiadów, jakich ostatnio w sprawie górniczej udzieliła i żaden z dziennikarzy, z Moniką Olejnik i Kamilem Durczokiem na czele, nie dopuścił do rzetelnego i jasnego wytłumaczenia konieczności zamknięcia nierentownych kopalń ani do wyraźnego pokazania, że osłony, jakie otrzymają zwalniani górnicy są hojne i realnie zabezpieczają ich byt. W każdej rozmowie z każdym dziennikarzem najważniejsza była kwestia, że PO rządzi już siedem lat i przez te siedem lat rząd Tuska nie zrobił niczego, by kopalnie zreformować. No to teraz, spokojnie dalej będzie można mówić to samo o rządzie Ewy Kopacz.
Prawda, rząd powinien być twardy, stanowczy i rządzić dobrze, ale nie da się dobrze rządzić ludźmi, którzy nie chcą być dobrze rządzeni. Dlatego dalej będziemy płacić za źle zarządzane i nierentowne kopalnie, a za chwilę dołożymy się do pechowo zaciągniętych kredytów we frankach.
-------------------------
"Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
(aut.: ToJaJurek)

Wrona i inne zwierzaki
Obserwuj wątek
    • dystans4 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:17
      Państwo się zwija. A niech tam przyjdzie np. Putin. Albo kto inny.
      Premier Kopacz zasługuje tylko na to, by jej splunąć. Pod nogi, np.
      • dystans4 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:19
        A ja, dodam, nie dziwię się temu, co zrobiła Kopacz. Tego się po niej spodziewałem.
      • buldog2 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:29
        Splunąć pod nogi tak, jak Kopacz opluła nas. Uczciwych ludzi.
    • wiosnaludzikow Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:21
      damakier1 napisała:

> W Katowicach od kilku dni trwały rozm
      > owy związkowców z rządem. Dziś osiągnięto porozumienie. Według nieoficjalnych i
      > nformacji z rozmów, rząd wycofał się z planów likwidacji kopalń.

>
      > Ubolewam, że tak się stało, ale nie dziwię się. Czego się było można spodziewać
      > przy tak silnym i zmasowanym oporze nie tylko wszystkich związków zawodowych,
      > ale też całej opozycji z prawa i z lewa walącej w najbardziej populistyczne ton
      > y? A z drugiej strony, nie miała pani premier znikąd żadnego wsparcia. Wysłucha
      > łam wielu licznych wywiadów, jakich ostatnio w sprawie górniczej udzieliła i ża
      > den z dziennikarzy, z Moniką Olejnik i Kamilem Durczokiem na czele, nie dopuści
      > ł do rzetelnego i jasnego wytłumaczenia konieczności zamknięcia nierento
      > wnych kopalń ani do wyraźnego pokazania, że osłony, jakie otrzymają zwalniani g
      > órnicy są hojne i realnie zabezpieczają ich byt. W każdej rozmowie z każdym dz
      > iennikarzem najważniejsza była kwestia, że PO rządzi już siedem lat i przez te
      > siedem lat rząd Tuska nie zrobił niczego, by kopalnie zreformować. No to teraz
      > , spokojnie dalej będzie można mówić to samo o rządzie Ewy Kopacz.
      > Prawda, rząd powinien być twardy, stanowczy i rządzić dobrze,
      Wina Kaczyńskiego .
      • damakier1 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:27
        wiosnaludzikow napisał:

> Wina Kaczyńskiego .

;)

Wina to tak, jak w Ojcze naszu - nasza wina, nasza wina... Kaczyński, to tak jak Kopacz jedna z opcji, które mamy do wyboru. To, co ostatecznie wybierzemy, będzie naszą winą. Albo zasługą.
    • remez2 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:22
      > Dlatego dalej będziemy płacić za źle zarządzane i nierentowne kopalnie,
      Kto ponosi odpowiedzialność za złe zarządzanie?
      • 141288bs Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:23
        Kaczynski!
        • remez2 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:26
          141288bs napisał:

> Kaczynski!
          I W.Putin.
      • gtxl-3 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:28
        remez2 napisał:

> > Dlatego dalej będziemy płacić za źle zarządzane i nierentowne kopalnie,
        > Kto ponosi odpowiedzialność za złe zarządzanie?

Dobre pytanie. Jestem ciekawy czy ktoś Ci na nie odpowie.
        Ja wiem, że żaden rząd nie poniósł odpowiedzialności za złe zarządzanie.
        Jestem ciekaw czy za sytuację w górnictwie odpowie np. minister gospodarki.
        Ile to lat rządzi koalicja PO-PSL?

• remez2 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:39
          gtxl-3 napisał(a):
          > Dobre pytanie. Jestem ciekawy czy ktoś Ci na nie odpowie.
          > Ja wiem, że żaden rząd nie poniósł odpowiedzialności za złe zarządzanie.
          > Jestem ciekaw czy za sytuację w górnictwie odpowie np. minister gospodarki.
          Pisałem:
          PS - górnicy powinni natomiast podać do publicznej wiadomości pełną listę osób, które przez siedem lat brały pieniądze za zarządzanie górnictwem. Ministrów, wiceministrów, dyrektorów, prezesów itd.
          > Ile to lat rządzi koalicja PO-PSL?
          Ale ja panie redaktorze, rządzę od 1.10.2014 r. Taka mantra.
          • gtxl-3 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:40
          • gtxl-3 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:43
            remez2 napisał:

Pisałem:
            PS - górnicy powinni natomiast podać do publicznej wiadomości pełną listę osób, które przez siedem lat brały pieniądze za zarządzanie górnictwem. Ministrów, wiceministrów, dyrektorów, prezesów itd.

Przez cały czas konsekwentnie broniłem górników i pisałem, że winę za kryzys w górnictwie ponoszą, zarządy spółek, rady nadzorcze spółek,nadzór właścicielski nad spółkami,pełnomocnik PO d/s górnictwa, ministerstwo gospodarki, Piechociński, Tusk.
            • cronny Re: Nie dziwię się Kopacz 18.01.15, 00:41
              remez2 napisał:

> ...podać do publicznej wiadomości pełną listę osób...

> ...winę za kryzys w
              > górnictwie ponoszą: zarządy spółek, rady nadzorcze spółek, nadzór właścicielski
              > nad spółkami, pełnomocnik PO d/s górnictwa, ministerstwo gospodarki,
              > Piechociński, Tusk.

Nie przypuszczałem, że akurat remez zadeklaruje chęć dołączenia do grona politycznych demagogów, populistów i lustratorów...
              Nie da się w sposób sensowny być równocześnie zwolennikiem państwowej własności w górnictwie węglowym i przeciwnikiem politycznych (administracyjnych i partyjnych) ingerencji w funkcjonowanie tego sektora gospodarki.
              Większość tych patologii, które dziś tak szokują w przemyśle wydobywczym i jego otoczeniu ma swe korzenie w PRL-u i "ekonomii politycznej socjalizmu", do której w niezbyt sensowny sposób doklejono przy "okragłym stole" (w miejsce PZPR-u) nadmiernie silną rolę "Solidarności" i innych związków zawodowych.
              To jest chora struktura. Co szczególnie uwidocznia się (niską efektywnością i podatnością na korupcję) w coraz bardziej dominującym otoczeniu (też patologicznie rozwijającej się) gospodarki wolnorynkowej.
              Nie staję w obronie durniów i złodziei, ale nawet świetni, rzetelni inżynierowie i managerowie (a do takich zapewne należy większość kadry kierowniczej), nawet przy najlepszych staraniach, w takiej strukturze sprzecznych interesów nie mogło (i nadal nie może) wiele zdziałać.

• remez2 Re: Nie dziwię się Kopacz 18.01.15, 10:15
                cronny napisał:
                > Nie przypuszczałem, że akurat remez zadeklaruje chęć dołączenia do grona
                > politycznych demagogów, populistów i lustratorów...
                Ja też nie przypuszczałem, że moje słowa (których nie zacytowałeś) doprowadzą Cię do takiego wniosku.
                > Nie da się w sposób sensowny być równocześnie zwolennikiem państwowej własności
                > w górnictwie węglowym i przeciwnikiem politycznych (administracyjnych i partyj
                > nych) ingerencji w funkcjonowanie tego sektora gospodarki.
                Ależ da się, pod jednym warunkiem. Jest diametralna różnica pomiędzy nadzorem właścicielskim a politycznymi ingerencjami, czytaj - realizacją hasła "kolesie na stanowiska".
                • cronny Re: Nie dziwię się Kopacz 18.01.15, 15:39
                  remez2 napisał:
                  > cronny napisał:
                  >> ... lustratorów...
                  > Ja też nie przypuszczałem...

Podczas porannego spaceru przeprowadziłem eksperyment i pytałem spotykanych znajomych (że niby potrzebne mi to do krzyżówki): z kim kojarzą się im słowa, że należy: "podać do publicznej wiadomości pełną listę osób"? 100 % odpowiedziało: z tym facetem od listy, Bronisławem Wildsteinem...

remez2 napisał:
                  > ...Jest diametralna różnica pomiędzy nadzorem
                  > właścicielskim
                  a politycznymi ingerencjami, czytaj - realizacją
                  > hasła "kolesie na stanowiska".

Kompania Węglowa to twór rządu Leszka Millera z 2003 roku.
                  "Były premier Leszek Miller podkreślił, że jego rząd w 2003 r. poradził sobie w sytuacji konfliktu z górnikami. – My również mieliśmy problemy z restrukturyzacją górnictwa, z Kompanią Węglową, tylko że myśmy się porozumieli w końcu i przeznaczyliśmy 18,5 mld zł na oddłużenie polskich kopalń.."
                  Pierwszym prezesem Kompanii Węglowej został kolega rządzących SLD-owców, p.Jarosław Klima Tekst linka

W ogóle, gdy myślę o polityce kadrowej w państwowych firmach, to mi sie przypomina taka stara anegdota:

"To straszne, to aż niesamowite! - woła szames.- Rebe. widziałem Żyda, który był ortodoksem, i Żyda, co się wychrzcił. Widziałem Żyda, który się umartwiał i Żyda, co cudzołożył. Widziałem Żyda, który komunizował i Żyda zwolennika kapitalizmu...
                  - A cóż w tym strasznego? - zdziwił się dobry rebe - Ludzie są różni!
                  - No tak. Ale to był jeden i ten sam facet!
                  "
                  • remez2 Re: Nie dziwię się Kopacz 18.01.15, 16:16
                    cronny napisał:
                    100 % odpowiedziało:
                    > z tym facetem od listy, Bronisławem Wildsteinem...
                    Panu porucznikowi wszystko się z .... kojarzyło, nawet chusteczka do nosa.
                    > remez2 napisał:
                    > Kompania Węglowa to twór rządu Leszka Millera z 2003 roku.
                    > Pierwszym prezesem Kompanii Węglowej został kolega rządzących
                    > SLD-owców, p.Jarosław Klima Tekst linka

Jedyne co mogłoby mnie zainteresować to czy był dobrym czy złym prezesem.
                    >
                    > W ogóle, gdy myślę o polityce kadrowej w państwowych firmach, to mi sie przypom
                    > ina taka stara anegdota:
                    >
                    > "To straszne, to aż niesamowite! - woła szames.- Rebe. widziałem Żyda, który
                    > był ortodoksem, i Żyda, co się wychrzcił. Widziałem Żyda, który się umartwiał
                    > i Żyda, co cudzołożył. Widziałem Żyda, który komunizował i Żyda zwolennika kapi
                    > talizmu...
                    > - A cóż w tym strasznego? - zdziwił się dobry rebe - Ludzie są różni!
                    > - No tak. Ale to był jeden i ten sam facet!
                    "
                    Pan Jezus przyszedł nad jezioro Genezaret, przeszedł przez plażę i zaczął iść po wodzie. Plażowicze skomentowali - "eee, nawet pływać nie umie".
                    btw - nie ma znaczenia, kto rządzi. Ważne czy potrafi i czy jest skuteczny.
                    • cronny Re: Nie dziwię się Kopacz 18.01.15, 17:16
                      remez2 napisał:

> ... nie ma znaczenia, kto rządzi. Ważne czy potrafi i czy jest skuteczny.

Dobre, nadaje się na sygnaturkę.
                      • remez2 Re: Nie dziwię się Kopacz 18.01.15, 17:28
                        cronny napisał:

> remez2 napisał:
                        >
                        > > ... nie ma znaczenia, kto rządzi. Ważne czy potrafi i czy jest skutecz
                        > ny
                        .
                        >
                        > Dobre, nadaje się na sygnaturkę.
                        Zrzekam się praw autorskich. :-)
                        • wiosnaludzikow Re: Nie dziwię się Kopacz 19.01.15, 03:52
                          >nie ma znaczenia, kto rządzi. Ważne czy potrafi i czy jest skutecz
                          > ny.
                          To Kim Ir Sen jest dobrym przywódcą ?
    • 13kisiel Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:22
      Lawirantka do wymiany skoro nie może być stanowcza i rządzić...co do resortowych dziennikarzyn robili co mogli by ją wesprzeć,ba całe tabuny forowiczów na tym forum było za kasacją kopalń,wyszli na zapijaczonych idiotów....takie życie,górnicy to siła, tego Lawirantka nie wzięła pod uwagę
    • m.c.hrabia Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:22
      nie da się dobrze rządzić ludźmi, którzy nie chcą być dobrze rządzeni.
      masz rację ,
      ale nie ma też takiego przymusu ,jak się nie posiada jaj to trzeba wrócić do Szydłowca i
      zająć się leczeniem wiejskich dzieci ,z czego będzie większy pożytek.
      • damakier1 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:33

ale nie ma też takiego przymusu ,jak się nie posiada jaj to trzeba wrócić do Sz
        > ydłowca i
        > zająć się leczeniem wiejskich dzieci ,z czego będzie większy pożytek.

Ale pokaż mi jakiegoś posiadacza jaj na to miejsce.
        • m.c.hrabia Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:38
          Ale pokaż mi jakiegoś posiadacza jaj na to miejsce.

a jakie to ma znaczenie ,obecny ich nie posiada i tyle ,a czy będzie na to miejsce posiadacz czy nie to inna para.....
          obecny nieposiadacz to dno i tyle.
    • instant.crush Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:25
      ...wiąże się z tym, że ma się pomoc z każdej strony z opozycją na czele i dlatego nazywa się to trudnymi i bolesnymi reformami.
      Ale, jak widać, można zaśpiewać: Nic się nie stało, lemingi nic się stało...:)
      • buldog2 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:28
        Nie mamy opozycji, mamy wrogą Polsce agenturę. Taką jak Targowica.
        • instant.crush Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:33
          buldog2 napisał:

> Nie mamy opozycji, mamy wrogą Polsce agenturę. Taką jak Targowica.

I tej wersji się trzymajmy do końca, usprawiedliwiając i łykając wszystko, co wciśnie dzielna Platforma:)
          • buldog2 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 21:01
            "Dzielnej" Platformie należy splunąć pod nogi tak jak Kopacz.
        • remez2 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:33
          buldog2 napisał:

> Nie mamy opozycji, mamy wrogą Polsce agenturę. Taką jak Targowica.
          Na pewno to chciałeś napisać?
          • buldog2 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 21:06
            Tak. Skutki jej działania, nie dla wszystkich świadomego, w dzisiejszym świecie są jeszcze bardziej zgubne. Oddzielny temat.
        • veglie Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:34
          Zapomniałeś o Putinie. :-)
          • buldog2 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 21:04
            Putin to po części figura retoryczna, ale do narracji pasuje.
            • gtxl-3 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 21:06
              buldog2 napisał:

> Putin to po części figura retoryczna, ale do narracji pasuje.

Proszę się nie denerwować.
              Wszak górnicy jej twardo powiedzieli, że nie dadzą się zrobić w ciula.
              Poszła Ewa Kopacz na wielką wojnę nieprzygotowana i przegrała.
        • gtxl-3 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:35
          Warto włączyć Polsat news....tam można się dużo dowiedzieć o podpisanym porozumieniu.
          Węglokoks kupi dwie kopalnie, Bobrek i Piekary od razu. Dalsze dwie po przejściu "czyścca" czyli po przejściu głębokich zmian restrukturyzacyjnych w tych kopalniach.
          Jestem pewien, że będą rentowne.

• 13kisiel Jarosław ma dziś 17.01.15, 20:37
            niezły ubaw z kompromitacji PO
            • dystans4 Re: Jarosław ma dziś 17.01.15, 22:42
              Dostanie następną willę o KGB?
      • damakier1 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:39
        instant.crush napisał:

> Ale, jak widać, można zaśpiewać: Nic się nie stało, lemingi nic się stało...:)

Zaśpiewać każdy może, ale niestety się stało.
        Ja nie wymagam od opozycji, żeby słała rządowi kwiaty pod stopy i wspomagała go w najtrudniejszych reformach. Ale można warto się zastanowić, że skoro najpotrzebniejsze i konieczne reformy padają, to może jednak przydałoby się odrobinę wsparcia, czy choćby obiektywizmu?
        • instant.crush Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:44
          damakier1 napisała:

> Zaśpiewać każdy może, ale niestety się stało.
          > Ja nie wymagam od opozycji, żeby słała rządowi kwiaty pod stopy i wspomagała go
          > w najtrudniejszych reformach. Ale można warto się zastanowić, że skoro najpotr
          > zebniejsze i konieczne reformy padają, to może jednak przydałoby się odrobinę w
          > sparcia, czy choćby obiektywizmu?

Nie rozumiem, w czym problem. Koalicja rządzi od ośmiu lat i od ośmiu lat ma większość w parlamencie. Zrzucanie w tej sytuacji winy na opozycję za brak reform jest, najdelikatniej rzecz ujmując, dosyć groteskowe.
          • indeed4 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:51
            To ja już teraz nie wiem - sukces ma wiele matek, czy porażka? ;-)
          • remez2 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:56
            instant.crush napisał:
            > Nie rozumiem, w czym problem. Koalicja rządzi od ośmiu lat i od ośmiu lat ma wi
            > ększość w parlamencie. Zrzucanie w tej sytuacji winy na opozycję za brak reform
            > jest, najdelikatniej rzecz ujmując, dosyć groteskowe.
            Taka mała ilustracja:
            w pewnej partii koalicyjnej furorę robi taki 'żart". Jadźka przychodzi z zebrania i oświadcza - "od dzisiaj ja jestem głową domu". Dostaje w baniak. Po kwadransie przychodzi sąsiad i pyta: "Franek, czemu Jadźka leży w kuchni?". "Od dzisiaj Jadźka jest głową domu i może leżeć gdzie chce".
        • m.c.hrabia Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:45
          Ja nie wymagam od opozycji, żeby słała rządowi kwiaty pod stopy i wspomagała go w najtrudniejszych reformach. Ale można warto się zastanowić, że skoro najpotrzebniejsze i konieczne reformy padają, to może jednak przydałoby się odrobinę wsparcia, czy choćby obiektywizmu?

i znowu się mylisz .
          jeśli się nie liczy z żadnym postulatem opozycji ( choćby związki partnerskie) to nie ma co liczyć na wsparcie tejże, podczas "reform"
          • damakier1 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:55
            > i znowu się mylisz .
            > jeśli się nie liczy z żadnym postulatem opozycji ( choćby związki partnerskie)
            > to nie ma co liczyć na wsparcie tejże, podczas "reform"

Jednym słowem to taki mecz, w którym rząd i opozycja robią sobie na złość, a w dupę dostajemy ja i Ty i reszta tak zwanego społeczeństwa... ;)
            • remez2 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 20:59
              Jednym słowem to taki mecz, w którym rząd i opozycja robią sobie na złość, a w dupę dostajemy ja i Ty i reszta tak zwanego społeczeństwa... ;)
              Nie, to po prostu realizacja porozumienia PO i PiS. A społeczeństwo dostaje w ...
              • instant.crush Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 21:04
                remez2 napisał:

> Jednym słowem to taki mecz, w którym rząd i opozycja robią sobie na złość, a
                > w dupę dostajemy ja i Ty i reszta tak zwanego społeczeństwa... ;)

> Nie, to po prostu realizacja porozumienia PO i PiS. A społeczeństwo dostaje w .
                > ..

A która to partia miała swego czasu przydomek "betonowej opozycji"?
                Trudno oczekiwać, żeby w tego typu sytuacjach opozycja popierała rząd. Takie sytuacje zdarzają się niezwykle rzadko i nie ma co udawać, że sytuacja inna niż wykorzystanie okazji do zaatakowania rządzących, jest jakimś standardem.
                • remez2 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 21:08
                  instant.crush napisał:
                  > A która to partia miała swego czasu przydomek "betonowej opozycji"?
                  > Trudno oczekiwać, żeby w tego typu sytuacjach opozycja popierała rząd. Takie sy
                  > tuacje zdarzają się niezwykle rzadko i nie ma co udawać, że sytuacja inna niż w
                  > ykorzystanie okazji do zaatakowania rządzących, jest jakimś standardem.
                  Ale może uda się wzbudzić współczucie dla biednych rządzących.
                  • dystans4 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 22:44
                    Współczucia? Obrzydzenia!
            • m.c.hrabia Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 21:01

dokładnie . i jeden c.... taką Margaret Kopacz obchodzi co ty czy ja czujemy ,aby tylko
              ona u żłoba mogła być , my nie mamy stylisk jak te darmozjady przed którymi
              w stringi się zeszczała,
            • indeed4 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 21:02
              Niom - każdy pamięta jak opozycyjne PO "pomagało" rządzić PiS w latach 2005-07... :-)))
        • camille_pissarro Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 17.01.15, 21:01
          Przez 7 lat koalicja POPSL nie potrzebowała mieć wsparcia i w dalszym ciągu nie potrzebuje. Ale jest okres siewów i czas żniw, po owocach ich poznamy. Jak widać okres 7 lat" letniej ( bo trudno mówić o ciepłej - mowa o zarządzaniu ) wody" przynosi rezultaty takie, że ryży picer wyemigrował ( czytaj zrejterował czując pismo nosem co się święci ) , zostawiając po sobie spaloną ziemię...
          • indeed4 Rozczuliłem się... 17.01.15, 21:06
            Koalicja POPSL nagle zwraca się o pomoc do tych wstrętnych PiSiorów - "podpalaczy Polski"... ;-)
            • camille_pissarro Re: Rozczuliłem się... 17.01.15, 21:52
              chodzi o rozłożenie odpowiedzialności. Ja uważam za karygodne zaniedbanie bezpieczeństwa energetycznego kraju. Nie tylko na Śląsku zarządy biorą kasę praktycznie za nic czy kwitnie węglowa mafia- widziałem reportaż jak bezrobotni na Śląsku ograbiają pociągi z węglem, który następnie dystrybuują mafiosi ze Śląska.
              Przypomnijmy jak wygląda budowa elektrowni jądrowej w RP ( a w zasadzie projekt jej powstania - Australijska firma będzie się domagać odszkodowań, a ten gość z PO ( z tego co pamiętam Grad ) ile bierze miesięcznego uposażenia ? ) Co się dzieje z Gazportem w Świnoujściu - włoska firma, w której udziały ma Gazprom ten terminal buduje tyle czasu - Donaldihno obiecał, że wszystko idzie z planem ( czyli w styczniu 2015 ) , a tu ani widu , ani słychu :-)
              W PGNiG nie ma ludzi od bezpieczeństwa spółki :-) ,a w ORLEN zatrudniali do pracy w headoffice rosyjskie sprzątaczki i dziwili się, że Ruscy są zawsze o krok przed nimi :-)
              Tak wygląda RP A.D. 2015 po 7 latach rządów z hasłem "ciepłej wody w kranie" , a na Czerskiej na razie nie ma jeszcze nerwowych ruchów skoro spływają zamówienie z Al.Ujazdowskich, ale ten okres prosperity dla koncernu Agora S.A. powoli zaczyna dobiegać końca, widać to chociażby po takich artykułach jak Wojciecha Maziarskiego o porządnych dziennikarzach :-)
              • dystans4 Re: Rozczuliłem się... 17.01.15, 22:24
                Tani węgiel można kupić w wielu miejsca na świecie i nie ma dyktatu producenta. Dywersją państwa jest płacić kilka razy więcej za węgiel, zamiast przeznaczyć pieniądze na R&D, naukę, oświatę, także na Śląsku.
                • camille_pissarro Re: Rozczuliłem się... 17.01.15, 22:54
                  Mój wątek nie traktuje jedynie o węglu.
                  • dystans4 Re: Rozczuliłem się... 17.01.15, 23:20
                    Odniosłem się do części, w której było coś do dodania.
                    Reszty nie kwestionuję.
                    Dodam, że lepiej dla kraju byłoby wydać pieniądze "górnicze" na elektrownię atomową, czy choćby partycypować w rosyjskiej elektrowni w Kaliningradzie. Byłoby tanio i szybko, przemysł byłby bardziej konkurencyjny, prąd w domach tańszy. Później można byłoby stawiać własne elektrownie.
        • l_zaraza_l Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 18.01.15, 16:28
          damakier1 napisała:

> Zaśpiewać każdy może, ale niestety się stało.
          > Ja nie wymagam od opozycji, żeby słała rządowi kwiaty pod stopy i wspomagała go
          > w najtrudniejszych reformach. Ale można warto się zastanowić, że skoro najpotr
          > zebniejsze i konieczne reformy padają, to może jednak przydałoby się odrobinę w
          > sparcia, czy choćby obiektywizmu?

A kto bronił reformować stopniowo przez siedem lat?
        • buldog2 Re: Bo oczywiście podejmowanie trudnych reform... 18.01.15, 17:26
          Nieprawda. Nic nie wskazuje na poważną próbę podjęcia reformy czegokolwiek, tylko na zamierzone "podłożenie się" górnikom. Co miałaby wspierać jakakolwiek opozycja? Tym bardziej ta, która prowadzi Polskę do katastrofy?
    • veglie Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 20:32
      Żelazna Dama została przetopiona.
      • dystans4 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 23:22
        Nie lubię takich porównań, Ani o majtkach z wodą, czy czym. Nie będę wyjaśniał.
        • veglie Re: Nie dziwię się Kopacz 18.01.15, 10:58
          Za Putina? :-)
          • buldog2 Re: Nie dziwię się Kopacz 18.01.15, 17:20
            Nie rozumiem. Mógłbyś wyjaśnić?
    • indeed4 A ja się nie dziwię dziennikarzom GW 17.01.15, 20:40
      którzy (że zacytuję w tym miejscu gazeta.pl) "wiją się piskorze" po pytaniu, dlaczego PO nic nie zrobiła w tej sprawie przez 7 lat swoich rządów - słuchałaś dziś "argumentów" red. Renaty Kim w TVN24?
      • indeed4 Re: A ja się nie dziwię dziennikarzom GW 17.01.15, 20:45
        *jak piskorz
      • camille_pissarro A kto dziś ogląda niszową 17.01.15, 20:55
        TVN24 ? Jedyna porządna stacja to TV Republika, tam zapraszani są ludzie, którzy mają sensowną optykę widzenia naszych spraw nad Wisłą i nie tylko tu...
        • indeed4 Re: A kto dziś ogląda niszową 17.01.15, 21:24
          Całkowicie wystarcza mi moja własna optyka ;-) Poza tym w Republice nie zobaczyłbym dziennikarzy GW, a od kilku lat media włączam tylko po to, żeby poobserwować (tak modne od wczoraj) "lawirowanie" dziennikarzy różnych opcji. Choć szczerze mówiąc, też już coraz rzadziej - na tym polu twitter jest bezkonkurencyjny ;-)
          • camille_pissarro Re: A kto dziś ogląda niszową 17.01.15, 22:55
            Ten sea_monster, to jakieś popłuczyny po Mysiej :-) Usunął moją odpowiedź bo dotyczyła polityki szeroko rozumianej Czerskiej :-)
    • jola.iza1 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 22:50
      Damo, jesteś pewna, że likwidacji nie będzie, ja niekoniecznie :) Nie znam nowej ustawy nocnej, pożyjemy/ yвидим.:)
      • damakier1 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 23:34

jola.iza1 napisała:

> Damo, jesteś pewna, że likwidacji nie będzie, ja niekoniecznie :) Nie znam
        > nowej ustawy nocnej, pożyjemy/ yвидим.:)

Opierałam się tylko na zalinkowanym artykule. Pewna nie jestem. Zobaczymy.
        ----------
        "Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
        (aut.: ToJaJurek)

Wrona i inne zwierzaki
    • camille_pissarro Na jak długo PEK odsunęła w czasie problemy 17.01.15, 22:57
      z górnikami ? Do czerwca czy do wyborów parlamentarnych ?
    • volupte Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 22:58
      bardzo ciekawie sie zachowała. Sprowokowała do awantury zwiazkowców , a potem uzyskała to co chciała. Czy o tej ustawie nocnej juz teraz ktośc cos mówi? Nie . Bedzie mozna kopalnie restrukturyzowac nawet przez ,,wygaszenie" ? Tak . I to chciano osiagnać. Kto rozsadny uważa ze tak naprawdę chciała w roku wyborczym isć na wojne z górnikami przez kilka miesiecy?
      • 13kisiel Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 23:10
        a lekarzami też jej się udało...PO prostu mistrzyni Lawiranctwa i sukcesu chłe,chłe
      • dystans4 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 23:14
        Nieprawda. Istotne zmiany nawet nie to, że zostałyby zawetowane przez górnicze związki, co oczywiste.
        Ich NIE BĘDZIE.
        • dystans4 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 23:23
          Znaczy, nie będzie choćby prób istotnych zmian.
        • volupte Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 23:26
          Prawda. Ustawa przeszła i juz szumu nie ma , a nawet jest zwiazkowe poparcie. A ,że nie bedzie istotnych zmian , to całkiem mozliwe, bo kopalnie przejmie energetyka i zapłacimy w cenie energii. Ale poniewaz w energetyce jest juz konkurencja to byc moze jakies elektrownie beda pracowały na tańszym importowanym weglu i wymuszą na innychelektrowniach , wlaścicielach kopalni, takie zarzadzanie nimi , aby to sie opłaciło. Przy okazji moze trafi sie inwestor jak w Silesii . Główny problem - najsłabsze kopalnie- rzad bedzie miał z głowy.
          • dystans4 Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 23:43
            Kiedy pisałem "nieprawda", chodziło mi o to, że nie będzie istotnych zmian, o nic więcej. Jakieś elektrownie mogą pracować na tańszym węglu, ale nie doprowadzi do konkurencji. To pewne, jak 2 x 2 = 4. Z góry łatwo opisać kilka mechanizmów pozwalających eliminować konkurowanie ceną.
            • volupte Re: Nie dziwię się Kopacz 17.01.15, 23:50
              Mozesz mieć racje , bo w tych wszystkich energetycznych firmach SP ma udziały i czesto decydujace, więc polityczne naciski moga być. Jednak rynek energii jest otwarty i można brac nie tylko z krajowego systemu. Kij w mrowisko włozony , czy cos z tego bedzie czas pokaże.
    • dystans4 Re: PO w obozie zwycięzców 18.01.15, 09:17
      Właśnie zaczęła produkować się Zetce. Zetka wyłączyła komentarze, zapewne wdzięcznego narodu, z podziękowaniami dla premier i PO.
      Wygrali, tak jak ktoś już kiedyś śpiewał, "***** i złodzieje", PO w obozie zwycięzców.
      • m.c.hrabia Re: PO w obozie zwycięzców 18.01.15, 09:46
        Bełkot,bełkot,szkoła Kempy ,czy wszystkie baby z magla się wywodzą
        • buldog2 Re: PO w obozie zwycięzców 18.01.15, 10:58
          Kiedy kłamią, to bełkocą. Nic dziwnego.
      • buldog2 Re: PO w obozie zwycięzców 18.01.15, 10:58
        Komentarze były (nie mogłem się zalogować, a nie zachciało mi się kliknąć w odnośnik "Rozmowa z Kopacz" czy jak tam. Ale nie znalazłem żadnego, który by odnosił się do wczorajszych enuncjacji. Ocenzurowano.
        • buldog2 Re: PO w obozie zwycięzców 18.01.15, 15:50
          Później znalazłem ok. 20. Chyba dziesięciokrotnie częściej ludzie komentowano zamach w Paryżu i inne wydarzenia.
    • l_zaraza_l "Ewa Kopacz potwierdziła przywództwo." 18.01.15, 16:33
      Paweł Zalewski: Ewa Kopacz potwierdziła przywództwo

Pan Zalewski potwierdził to, na co wskazywało wielu komentatorów - trzeba było wzniecić płomień, by dzielna premier mogła go ugasić i przypunktować.

• volupte Re: "Ewa Kopacz potwierdziła przywództwo." 18.01.15, 23:12
        ,,Chcesz kupić konia , składaj oferte na stadninę"
      • wiosnaludzikow Re: "Ewa Kopacz potwierdziła przywództwo." 19.01.15, 03:51
        l_zaraza_l napisała:

> Paweł Zalewski: Ewa Kopacz potwierd
        > ziła przywództwo

>
        > Pan Zalewski potwierdził to, na co wskazywało wielu komentatorów - trzeba było
        > wzniecić płomień, by dzielna premier mogła go ugasić i przypunktować.
        A w jaki to niby sposób Kopacz czy Po wzniecili ten płomień ?
    • wujaszek_joe Re: Nie dziwię się Kopacz 18.01.15, 17:33
      tak miernego rządu nie było od dawna.
      I wszelkie próby tłumaczenia, że zaprzestano reform, są żenujące.
      • wiosnaludzikow dla mnie to jak fantastyczny sen 19.01.15, 03:50
        wywiad , wczoraj, Monika Olejnik z Ewą Kopacz.
        (nie cytaty ale mniej więcej odtwarzam)
        Pytanie Olejnik:
        - dlaczego dorzuciliście państwo pieniądze podatnika do deficytowego górnictwa?
        odp Kopacz: Nieprawda ! Nie dorzuciliśmy pieniędzy do górnictwa.
        ...czy ja śnię, czy nie kojarzy się to Wam z "Młodymi Wilkami" i .....złapią Cię za rękę , mów to nie moja ręka !
        Przecież to obraża inteligencję słuchacza i wyborcy.
    • man_sapiens Na Śląsku bez zmian 18.01.15, 18:22
      Od lat (od czasu rządów Buzka) nie ma programu dla górnictwa na Śląsku. Taki program powinien mieć właściciel, czyli państwo, a przygotować go i wykonywać powinni zatrudnieni przez niego menedżerowie - rady nadzorcze i zarządy górniczych firm. Ale to takie trudne i męczące. Dlatego od lat jedyną "polityką" jest - gdy górnicy się buntują, to dosypmy trochę pieniędzy. Tyle, żeby był spokój. A w międzyczasie nieudolni kolesie i znajomi, których mianujemy na zarządzających górnictwem, mogą przy pomocy przekrętów, mniejszych i większych, podgrandzić tyle pieniędzy...

To samo mamy teraz. Nie ma żadnego programu, co dalej z przemysłem na Śląsku i nie będzie. Bo bełkot o rozszerzaniu specjalnych stref ekonomicznych nawet o przedszkolaka wywołuje zdziwienie i śmiech. Trochę pobredzimy, trochę pieniędzy dosypiemy i dalej, do wyborów - to cała koncepcja Kopacz. A kolesie dalej będą wynosić pieniądze i pomiatać hajerami.

Ciąg dalszy nastąpi. Obawiam się ze najdalej za rok - surowce tanieją dalej. Wtedy pewnie ten cyrk powtórzy się. Nie mam nadziei, że brak spójnego i sensownego planu wynika tylko z krótkiego czasu spełniania przez Kopacza funkcji premiera. Jako minister zdrowia też nie ułożyła żadnego planu działania.

Na Śląsku górnicy dobijają się do pracy w "Silesii" - prywatnej kopalni. Tam pracuje się więcej niż w państwowych kopalniach i mniej zarabia, ale traktowanym jest się z szacunkiem a nie jak mięso wyborcze.
    • ave.duce Re: Nie dziwię się Kopacz 18.01.15, 23:08
      A ja tak.
      • buldog2 Re: Nie dziwię się Kopacz 19.01.15, 00:33
        Dlaczego?
    • wiosnaludzikow opinia fachowego niepisoida 19.01.15, 03:46
      Olechowski ocenia to jako kontynuację przez premier Kopacz POlityki Tuska czyli zamiatania problemów pod dywan.
      www.tvn24.pl/porozumienie-z-gornikami-olechowski-krytykuje-rzadowy-kompromis,507121,s.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka