Dodaj do ulubionych

Jutro Dzień Flagi

01.05.15, 12:37
Żeby mie żaden leming nie zapomniał wywiesić i gupio sie nie tłumaczył...
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Jutro Dzień Flagi 01.05.15, 19:28
      tej flagi?
      www.youtube.com/watch?v=RSSIz-0pnCM
      • danillko Re: Jutro Dzień Flagi 01.05.15, 19:34
        szwampuch58 napisał:

> tej flagi?
        > www.youtube.com/watch?v=RSSIz-0pnCM

Mam nadzieję stary, że nie jesteś lemingiem, polskość to dla Ciebie normalność, że nie plujesz na godło i nie depczesz Flagi.
      • m.c.hrabia Re: Jutro Dzień Flagi 01.05.15, 19:36
        to katolska ściera.
    • aniechto.only Re: Jutro Dzień Flagi 01.05.15, 19:37
      danillko napisał(a):

> Żeby mie żaden leming nie zapomniał wywiesić i gupio sie nie tłumaczył...

Żebyś jeszcze potrafił pisać po polsku.
    • danillko Niewiele brakowało, by polskie barwy narodowe... 01.05.15, 19:50
      Skoro o barwach narodowych mowa, to polecam ciekawy artykuł z KRESÓW.pl:

"Niewiele brakowało, by polskie barwy narodowe wyglądały tak, jak obecne rosyjskie, czy francuskie. A wszystko za sprawą... husarzy i pancernych.
      Trzy kolory polskie

Biel i czerwień zostały oficjalnie uznane polskimi barwami narodowymi uchwałą sejmu Królestwa Polskiego z 7 lutego 1831 roku. Nie była to wówczas decyzja oczywista, gdyż taka kombinacja barw rywalizowała z inną. Joachim Lelewel o czasach powstania listopadowego pisał:

„Pierwszych dni rewolucji wzięte były kokardy NARODOWE, TRÓJKOLOROWE. Piotr Łubieński, naczelnik straży bezpieczeństwa, a potem Dyktator, wprowadzili kolor biały. Po upadku dyktatorstwa wznowiono trzy kolory w klubie, w różnych pułkach wojska, sam Wódz Naczelny dał adjutantom naręczniki TRZYKOLOROWE. Lecz sejmowa 7-go lutego uchwała odstrychnęła się od tego i dwa kolory narodowe zdecydowała, nie wyjaśniając, jaki to kolor czerwony uchwalonych przez nią kolorów. Rzucono tą małą rzeczą w przyszłości rozszczepienie [;] kolor biały z czerwonym, lubo sejmowy, a zatem narodowy ma pewien arystokracki, rojalistowski charakter, [podczas gdy] trzy kolory: karmazynowy, granatowy i biały jest demokracki i republikański mimo uchwały sejmowej niezarzucony.”[1]

Przekonanie o trzech kolorach narodowych faktycznie podzielano dość długo po uchwale 1831 roku. Jeszcze w roku 1856 generał Józef Załuski, opisując umundurowanie pierwszego pułku lekkokonnego polskiego gwardii Napoleona, pisał „o trzech kolorach polskich”[2]. Te trzy kolory, to wspomniane przez Lelewela biel, karmazyn i granat [...]"

www.kresy.pl/kresopedia,historia,rzeczpospolita?zobacz/polska-bialo-granatowo-czerwoni
    • behemot17-13 Re: Jutro Dzień Flagi 01.05.15, 20:22
      Bo nie pamiętam. Czy sugerowałem tobie, byś spadał z polskich stron?
      • danillko Re: Jutro Dzień Flagi 01.05.15, 20:28
        Jak sklerotyku nie pamiętasz, to niech Ci wnusio na kartce zapisze i naklei na łepetynę...

behemot17-13 napisał:

> Bo nie pamiętam. Czy sugerowałem tobie, byś spadał z polskich stron?
        • behemot17-13 Re: Jutro Dzień Flagi 01.05.15, 20:50
          Zamiast wielokropka zastosuj wykrzyknik, taka rada. Stosowanie znaków jest sztuką, tobie niedostępną, boś zwykły troll na etacie.
          • danillko Re: Jutro Dzień Flagi 01.05.15, 21:09
            ,.l..
    • maszmi Re: Jutro Dzień Flagi 01.05.15, 22:05
      a nie lemingi wywiesić mogą? U mnie od rana wisi.
      • pies_na_czarnych Re: Jutro Dzień Flagi 02.05.15, 03:00
        Mi też wisi.
        • danillko Re: Jutro Dzień Flagi 02.05.15, 08:29
          pies_na_czarnych napisała:

> Mi też wisi.

Zawsze do kanapek dodawaj gipsu. Nie wiem czy Ci się podniesie, ale zawsze możesz powiedzieć, że zrobiłeś wszystko co w Twojej niemocy...
      • danillko Re: Jutro Dzień Flagi 02.05.15, 08:26
        Nie lemingom nie trzeba przypominać.
    • zapijaczony_ryj To moze KAczyńskiego hymnu nauczyli? 02.05.15, 09:21
      danillko napisał(a):

> Żeby mie żaden leming nie zapomniał wywiesić i gupio sie nie tłumaczył...
      • danillko Flagę wywiesiłeś? 02.05.15, 09:28
        Czy znowu się będziesz głupio rządem Kaczyńskiego tłumaczył?

zapijaczony_ryj napisał:

> danillko napisał(a):
        >
        > > Żeby mie żaden leming nie zapomniał wywiesić i gupio sie nie tłumaczył...
        >
        >
        • 1tobi Re: Flagę wywiesiłeś? 02.05.15, 09:33
          A jak wygląda flaga "kondiminium" ?
          • zapijaczony_ryj To flaga pełna miłości 02.05.15, 09:38
            1tobi napisał:

> A jak wygląda flaga "kondiminium" ?

wyborcza.pl/1,75478,6662970,Wojna_polsko_niemiecka_pod_flaga_PiS.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka