Dodaj do ulubionych

Wiarołomstwo

07.12.15, 22:23
Definicja świecka:
"Wiarołomstwo – składanie pod przysięgą przyrzeczenia, którego nie ma się zamiaru dotrzymywać, lub nie dotrzymywanie słów, których przyrzekło się pod przysięgą. W etosie rycerskim wiarołomstwo było na równi znieważające co tchórzostwo."
pl.wikipedia.org/wiki/Wiaro%C5%82omstwo
Definicja katolicka:
"Wiarołomstwo
Wierność wymaga spełnienia danego słowa i obietnicy. To zobowiązanie jest tym większe, gdy ktoś obiecuje coś pod przysięgą albo bierze Boga na świadka, że dotrzyma przyrzeczenia. „Przyrzeczenia dawane innym w imię Boże angażują cześć, wierność, prawdomówność i autorytet Boga. Powinny one być dotrzymywane w duchu sprawiedliwości. Niewierność przyrzeczeniom jest nadużyciem imienia Bożego i w pewnym sensie czynieniem Boga kłamcą (Por. 1 J 1,10).” (KKK 2147)"
www.teologia.pl/m_k/prz-03.htm#r
"Drugie przykazanie Boże zakazuje również wiarołomstwa, czyli niedotrzymania obietnicy złożonej pod przysięgą. Katechizm nazywa wiarołomcą osobę, która składając pod przysięgą obietnicę, już w punkcie nie ma zamiaru jej dotrzymać lub złożywszy ją, nie dotrzymuje danego słowa (por. KKK 2152). Z wiarołomstwem mamy więc do czynienia na przykład w sytuacji zdrady małżeńskiej, złamania przyrzeczeń kapłańskich lub ślubów zakonnych. „Wiarołomstwo – zgodnie z Katechizmem - jest poważnym brakiem szacunku względem Pana każdego słowa” (KKK 2152)."
katechetyczny.diecezjaplocka.pl/1197,l1.html
Czy można wiarołomstwo usprawiedliwić? Czy Kk usprawiedliwi złamanie przysięgi złożonej z odwołaniem się do Boga?
Obserwuj wątek
    • ketepud prośba do moda 07.12.15, 22:27
      ten watek wbrew pozorom jest polityczny i proszę go nie przenosić na religię.
      Z góry dzięx:)
      • a74-7 Re: prośba do moda 07.12.15, 22:33
        gdzie te pozory ?
        forum religijne siem klania ,pliss.
        • ketepud Re: prośba do moda 07.12.15, 23:26
          Mam więcej szacunku dla facia, który dotrzymuje słowa danego nawet kozom, niż do plenipotenta Kaczki.
          • wojciech.2349 Re: prośba do moda 07.12.15, 23:29
            ketepud napisał(a):
            > Mam więcej szacunku dla facia, który dotrzymuje słowa danego nawet kozom, niż d
            > o plenipotenta Kaczki.
            -----------------
            A wiesz Ty, że Donaldu postulował by Pomorze było odrębnym
            państwem z własną walutą, wojskiem, administracją, ... ?
            • ketepud Re: prośba do moda 07.12.15, 23:36
              Dlaczego nie trzymasz się tematu, tylko zbaczasz na manowce?
              Załóż inny watek na ten pasjonujący Cię temat.
            • x2468 Re: prośba do moda 07.12.15, 23:42
              I z własnym Jezuskiem. To mi się podoba.Na granicy postawiłbym tablice z napisem;" wściekłym psom i pisom wstęp wzbroniony" i drugą "Strefa zdepisiowana". Na wszelki wypadek zakazałbym hodowli kaczek.i tak nam dopomóż panBuczek.
    • buldog2 Re: Wiarołomstwo 07.12.15, 23:09
      Nie sposób oskarżać o wiarołomstwo komuś, kto w wyniku własnych działań utracił zdolność utrzymywania postaw moralnych.
      W "Sporze o istnienie człowieka" ks. prof. Józef Tischner (jansenizm - pelagianizm) wspominał pogląd, zgodnie z którym z urodzenia człowiek posiada jakąś kondycję moralną, a później może ją tracić.
      To chyba ten przypadek.
      • ketepud Re: Wiarołomstwo 07.12.15, 23:31
        Ale właśnie wiarołomstwo należy do tych działań doprowadzających do degeneracji moralnej.
        • buldog2 Re: Wiarołomstwo 08.12.15, 01:05
          Chodzi o to, że już wcześniej splugawił i zeszmacił się aż tak, że nieadekwatne, wręcz bluźniercze stało się przykładanie doń wzorców moralnych.
          • ketepud Re: Wiarołomstwo 08.12.15, 02:10
            Przed zaprzysiężeniem jeszcze tak bardzo się nie splugawił.
        • porannakawa01 Re: Wiarołomstwo 09.12.15, 00:29
          ketepud 07.12.15, 23:31
          Ale właśnie wiarołomstwo należy do tych działań doprowadzających do degeneracji moralnej.

Zdegenerowany nocny kundel prezesa?
    • wojciech.2349 Re: Wiarołomstwo 07.12.15, 23:17
      Podaj jeszcze jakąś definicję protestancką i może
      być coś z Koranu. Trzeba być uniwersalnym.

PS. Co Ty na religijny napis na dolarach?
      • ketepud Re: Wiarołomstwo 07.12.15, 23:34
        Jeśli Cię interesuje poszerzenie tematu, to zapraszam. Definicje wiarołomstwa, jakie tylko chcesz możesz tu wrzucić. Mi wystarczą te dwie.
    • ketepud Rota przysięgi złożonej 6 sierpnia 2015 08.12.15, 02:08
      "Obejmując z woli Narodu urząd Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, uroczyście przysięgam, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji, będę strzegł niezłomnie godności Narodu, niepodległości i bezpieczeństwa Państwa, a dobro Ojczyzny oraz pomyślność obywateli będą dla mnie zawsze najwyższym nakazem.
      Tak mi dopomóż Bóg."
      • snajper55 Re: Rota przysięgi złożonej 6 sierpnia 2015 08.12.15, 02:31
        ketepud napisał(a):

> "Obejmując z woli Narodu urząd Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, uroczyście
        > przysięgam, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji, będę strzegł nie
        > złomnie godności Narodu, niepodległości i bezpieczeństwa Państwa, a dobro Ojczy
        > zny oraz pomyślność obywateli będą dla mnie zawsze najwyższym nakazem.
        > Tak mi dopomóż Bóg."

Sam widzisz. Zgodnie z przysięgą dobro Ojczyzny i pomyślność obywateli jest ważniejsza od Konstytucji. Prezes dyktuje mu co ma robić dla dobra Ojczyzny a Duda dba o pomyślność swoją, żony i córki, jak by nie było - obywateli.

S.
        • ketepud Re: Rota przysięgi złożonej 6 sierpnia 2015 08.12.15, 14:36
          Masz rację, nowa garsonka dla obywatelki powinna rozwiązać impas konstytucyjny i ustawić pryncypia w odpowiednich relacjach.
    • sverir Re: Wiarołomstwo 08.12.15, 03:14
      > Czy można wiarołomstwo usprawiedliwić? Czy Kk usprawiedliwi złamanie przysięgi
      > złożonej z odwołaniem się do Boga?

Zasadniczo nauka Kościoła nie uznaje mniejszego zła, popełnianego w odpowiedzi na większe zło. Zatem teoretycznie Kk nie powinien usprawiedliwić żadnej złamanej przysięgi, niezależnie od intencji. Ale ponieważ nasi hierarchowie od lat mają własny Kościół, to nie można wykluczyć, że rozgrzeszą wiarołomców, o ile się pokajają w odpowiedni sposób i będą z odpowiedniej partii.
      • ketepud Re: Wiarołomstwo 08.12.15, 22:47
        Patrząc na polskich biskupów widać, że kibicują kaczyzmowi i wiarołomstwo, czy łamanie prawa w celu zniszczenia demokracji im nie przeszkadza. Z rozgrzeszeniem kacza banda nie będzie miała problemów.
        Ale zdarzają się (szkoda, że rzadko) normalni księża, jak o. Tomasz Dostatni:

>>"Obecny już konflikt na linii prezydent - Sejm a Trybunał pokazuje, że musimy opowiadać się po stronie prawa i praworządności, aby zachować równowagę podziału władzy: ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej. Dzisiaj ten podział ze strony prezydenta i Sejmu jest zagrożony" - pisze dominikanin o. Tomasz Dostatni.
        Zdaniem duszpasterza inteligencji oraz publicysty o. Tomasza Dostatniego obecnie w Polsce trwa "spór między najwyższymi organami państwa". "Prezydent mojego kraju narusza obowiązującą konstytucję. Takie są poglądy wybitnych autorytetów prawniczych. Także Sejm zmienia uchwałą ustawę o Trybunale. Aktem niższego rzędu przepis wyższy" - pisze dominikanin w opublikowanym na blogu serwisu dominikanie.pl tekście o wymownym tytule "Duma i wstyd. Trybunał Konstytucyjny - prezydent RP".

W ocenie Dostatniego "konflikt na linii prezydent - Sejm a Trybunał pokazuje, że musimy opowiadać się po stronie prawa i praworządności, aby zachować równowagę podziału władzy: ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej". Bo podział ten - pisze duchowny - jest zagrożony przez Andrzeja Dudę i Sejm.

"Jako chrześcijanin, ksiądz, dominikanin, ale i obywatel wychowany w społecznym myśleniu Jana Pawła II wiem, że są tylko dwie autentyczne postawy obywatelskie społeczne w takich sytuacjach: solidarność i sprzeciw" - przekonuje o. Tomasz Dostatni. I dodaje: "Dlatego wyrażam swój sprzeciw wobec łamania Konstytucji i psucia trójstopniowego podziału władzy i wyrażam swoją solidarność z tymi, którzy pokazują, że każda władza musi podlegać ocenie przez organa niezależne, w tym wypadku Trybunał Konstytucyjny. Jestem dumny z sędziów Trybunału i wstyd mi za nowego prezydenta RP". <<
        wyborcza.pl/1,75478,19314299,tomasz-dostatni-jestem-dumny-z-sedziow-tk-i-wstyd-mi-za-prezydenta.html#BoxGWImg
    • ave.duce Re: Wiarołomstwo 08.12.15, 07:38
      Naprawdę uważasz, że kaczyści&co. przejmują się takimi drobiazgami?
      • ketepud Re: Wiarołomstwo 08.12.15, 14:32
        Naprawdę tak nie uważam:) - wielokrotnie już pokazali, że pomimo gęb pełnych frazesów, moralność ich nie dotyczy.
        Dlatego ten wątek o moralnej odpowiedzialności.
    • axyzaaa Re: Wiarołomstwo 08.12.15, 09:59
      pbs.twimg.com/media/CVsIpStUsAAG3zE.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka