Dodaj do ulubionych

Pani Anna Maria Costa

03.03.16, 16:22
Ubiega się o fotel senatora RP.
Proszę o informacje, czy pani Costa nosi rzeczywiście nazwisko Anders, tzn czy nazwisko Anders widnieje w jej amerykańskim i polskim paszporcie?
Jeśli nie, to czy nie jest naruszeniem prawa, także wyborczego, przedstawianie tej pani pod nazwiskiem, którego nie posiada, a jeśli by tak było możliwym powodem do unieważnienia wyborów w tym okręgu?

Jeśli pani Costa, de facto nazywa się Costa, to prowadzenie kampanii wyborczej pod innym nazwiskiem jest oszustwem wyborczym.

Proszę o informację, gdzie obywatel RP, zwłaszcza wyborca w okręgu, gdzie startuje pani Costa może wyjaśnić te wątpliwości ?
Obserwuj wątek
    • az43 Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 16:48
      Wydrukują jej dowód osobisty w nocy.Nad ranem Duda podpisze.
      • ave.duce Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 16:59
        "Używałam przez długi czas w Ameryce – w dalszym ciągu używam – nazwiska Costa (po mężu – przyp. red.), które nosi mój syn. Podróżuję z paszportem amerykańskim ale mam też obywatelstwo i polskie i angielskie. W Polsce mam dowód osobisty tylko na nazwisko Anders. W ty roku dostałam dowód osobisty 12 maja, w rocznicę śmierci ojca i urodzin mamy i początku natarcia na Monte Cassino. Obywatelstwo polskie mam już od dwóch lat. Właściwie nie myślałam przedtem o tym dowodzie, ale kiedy zaczęłam tak często przyjeżdżać okazało się to wygodne bo jak szłam do jakiejś ambasady czy do Sejmu, wszyscy mówili, że przyjdzie Pani Anders, a kiedy ja szłam z amerykańskim paszportem na nazwisko Costa zawsze był problem. Także w rezultacie wzięłam ten dowód osobisty na nazwisko Anders."

www.gazetagazeta.com/2014/11/anna-maria-anders/
        opublikowane: 19 November, 2014
      • ta Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 17:05
        Trochę poszperałam i znalazłam wywiad z panią Costa, tu fragment:
        " [...] Używałam przez długi czas w Ameryce – w dalszym ciągu używam – nazwiska Costa (po mężu – przyp. red.), które nosi mój syn. Podróżuję z paszportem amerykańskim ale mam też obywatelstwo i polskie i angielskie. W Polsce mam dowód osobisty tylko na nazwisko Anders. W ty roku dostałam dowód osobisty 12 maja, w rocznicę śmierci ojca i urodzin mamy i początku natarcia na Monte Cassino. Obywatelstwo polskie mam już od dwóch lat. Właściwie nie myślałam przedtem o tym dowodzie, ale kiedy zaczęłam tak często przyjeżdżać okazało się to wygodne bo jak szłam do jakiejś ambasady czy do Sejmu, wszyscy mówili, że przyjdzie Pani Anders, a kiedy ja szłam z amerykańskim paszportem na nazwisko Costa zawsze był problem. Także w rezultacie wzięłam ten dowód osobisty na nazwisko Anders."

źródło: www.gazetagazeta.com/2014/11/anna-maria-anders/

A więc z ust samej pani Costa dowiadujemy się, że jako obuwatelka USA ma paszport amerykański na nazwisko Costa i polski dowód osobisty na nazwisko Anders, który to dowód sobie na to nazwisko "wzięła".

Proszę zatem o podanie podstawy prawnej wydania polskiego dowodu osobistego na nazwisko Anders obywatelce amerykańskiej legitymującej się paszportem na nazwisko Costa.

• ta Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 17:06
          O, ave :), ja pisałam, Ty wkleiłaś, zdublowałam niechcący.
          • ave.duce Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 17:25
            Nie ma sprawy. Dość pokrętne to jej wyjaśnienie.
            Uprzedziłaś moje pytania - dzięki :)
        • ta Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 17:33
          Bardzo to ciekawy aspekt prawniczy. Posługiwanie się różnymi danymi personalnymi jest spotykane w przyrodzie, niemniej kandydatowi na senatora RP nie uchodzi.

W naszej polskiej urzędniczej bylejakości, jak widać nikt na ten problem dotąd uwagi nie zwrócił.
          Co natomiast na to odpowiednie urzędy w USA i Wlk Brytanii, których także obywatelką jest pani Costa?
          Czy prawo tych krajów dopuszcza, by ich obywatel legitymował się poza granicami dokumentami na inne nazwisko?
          Jak taki proceder nazywa się w tych krajach?
          • sverir Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 10:14
            "Czy prawo tych krajów dopuszcza, by ich obywatel legitymował się poza granicami dokumentami na inne nazwisko?"

Amerykańskie prawo pod pewnymi warunkami dopuszcza.
          • tacx Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 10:35
            MOże ona ma jakiś paszport dyplomatyczny bo jakoś sobie nie wyobrażam aby jedna osoba mogła mieć dwa dokumenty potwierdzające tożsamość z różnymi nazwiskami. owszem - istnieją problemy natury lingwistycznej np w Niemczech gdy pani Kowalska wedle niemieckiej logiki winna być pisana jako pani Kowalski, ale jakoś do głowy mi nie przychodzi aby kowalska w drugim papierze miała wpisane Nowak. No chyba uznamy że państwo polskie w ogóle nie honoruje tamtego amerykańskiego obywatelstwa pani Costa i wydaje paszporty jak tam się komu podoba.
            A swoją droga to zdumiewające że AMA wplątuje się w polityczne pisowskie bagno od którego jej ojciec jako zwolennik dogadania się z Rosją i polityki racjonalnej trzymałby się jak najdalej. Całe to środowisko andersowskich dzieci z Syberii jest jednak skupione wokół PIS jako ze to juz jedyna partia bogoojczyźniana. Szkoda tylko ze nei rozumieją jak bardzo krzywdzą ten kraj. Czuję spory zawód widząc to co AMA wyprawia. Po co to jej, nam i pamięci po ojcu która zaraz zostanie zszargana. i piszę to jako prawnuk żołnierza Andersa i wnuk ludzi którzy wyszli z nim z ZSRR i spędzili 7 lat na tułaczce po świecie. PRzykre to wszystko, ale ci ludzie dzis , staruszkowie zaślepieni sa w większości Kaczyńskim - postacią tragiczną, żyjącą w urojonym świecie w którym jest i Napoleon i Bucefał i Marszałek Piłsudski.. jest wszystko w zaleznosci co on zje na kolacje i na którym boku śpi. jak się obudzi to tak już mu to co się przyśni zostaje na dzień cały. I przykre ze AMA nie widzi tego, nie chce widzieć czy zwyczajnie ma w tym jakiś swój własny plan
    • j-k Maria, jak Maria, ale ten Anders to imponujacy...: 03.03.16, 16:56
      odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/579646.jpg
    • m.c.hrabia Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 17:05
      Obywatelstwo polskie mam już od dwóch lat
      • ave.duce Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 17:26
        Teraz: JUŻod czterech (tekst był z 2014 roku)!
        • czan-dra Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 17:35
          Oj tam, czepiacie się, po prostu w Stanach używa Costa, bo jest tak rozpoznawalna, że przy niej Di Caprio to nikomu nie znany lokajczyk, a w Polszcze używa Anders, bo Jarosław K. ma słabą pamięć, i pamięta niewiele, ale to nazwisko jakoś tak mu utkwiło.
          • atak_bezecny Re: masz rację, utkwiło kaczyńskiemu 03.03.16, 18:02
            tylko czy Costa to czytała, bo jej ojca obraża

Kaczyński: Anders krytykował powstanie warszawskie, bo był ugodowy wobec Rosji

czan-dra napisał:

......bo Jarosław K. ma słabą pamięć, i pamięta niewiele, ale to nazwisko jakoś
            > tak mu utkwiło.

cytat z pana posła k:
            Na pytanie o krytyczną ocenę powstania przez gen. Władysława Andersa Kaczyński odpowiedział ostro: "Mówienie o zbrodni to rojenia ludzi, którzy byli na zewnątrz i mieli z tego powodu kompleksy, bo ich los był nieporównanie lepszy niż tych, którzy byli pod okupacją".

- Mówimy o tych, którzy wtedy byli w Londynie? - upewnia się Piotr Gursztyn.

- Tak - precyzuje Kaczyński, dodając, że w przypadku Andersa "trzeba też pamiętać o sile tradycji ugodowej wobec Rosji", bo przed 1918 rokiem był on oficerem w carskim wojsku.

- Anders był antysowiecki - oponował Gursztyn.

- Bywają głębokie pokłady w ludzkiej świadomości, które powodują, że nie do końca realistycznie ocenia się Rosję - skomentował Kaczyński.
      • az43 Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 17:36
        Nie mam najmniejszych wątpliwości,że będzie znakomitym senatorem prezentując nie jeden raz swoją głeboką wiedzę o polskich problemach ze szczególnym uwzględnieniem Podlasia.
        • ta Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 17:42
          No jasne, oczywista ;), niech się najpierw ogarnie jednak, jak się nazywa.
          Urząd Imigracyjny USA może w tym jej pomóc, oraz urzędnicy Jej Królewskiej Mości.
    • l_zaraza_l Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 18:05
      Costa'm, Costa'm ?
    • snajper55 Co tu jest niejasnego? 03.03.16, 18:54
      Skoro kobieta wychodzi za mąż za pana Costa i przyjmuje nazwisko męża, to jej nazwiskiem jest Costa. Nazwisko człowieka nie zależy od kraju w jakim przebywa. Ma ona nazwisko Costa w USA, W Wielkiej Brytanii, Polsce a nawet w Bangladeszu. Skoro pani Costa w Polsce posługuje się dokumentami na nazwisko Anders, to znaczy, że posługuje się dokumentami wystawionymi na cudze nazwisko i jest to sprawa dla prokuratora.

S.
      • ta Re: Co tu jest niejasnego? 03.03.16, 19:18
        Miałam wątpliwości, gdy nie znalazłam jeszcze wywiadu z panią Costa cytowanego w tym wątku.
        Z wypowiedzi pani Costa wynika jednak jednoznacznie, że jako obywatelka USA posługuje się wpisanym w amerykański paszport nazwiskiem Costa, zaś w Polsce ma wydany dowód osobisty na nazwisko Anders. Brak informacji na jakie nazwisko wystawiony jest jej paszport brytyjski, oraz paszport polski, jeśli ten ostatni wogóle posiada.

Summa summarum pani posługuje się równolegle conajmniej dwoma różnymi nazwiskami, co budzi poważne prawne zastrzeżenia. W kontekście jej startu do senatu RP jest to okoliczność dyskwalifikująca.

• a74-7 Re: Co tu jest niejasnego? 03.03.16, 19:46
          Malzonek nie zyje, moze wrocila do panienskiego nazwiska, to nie jest trudne.
          • ta Re: Co tu jest niejasnego? 03.03.16, 21:32
            Wywiad z panią Costa jest z 2014 roku, w nim pani Costa podaje, że NADAL używa w dokumentach amerykańskich nazwiska Costa. Małżonek zmarł duzo wcześniej, a więc pani Costa NIE WRÓCIŁA do nazwiska panieńskiego po jego śmierci.

Pytanie o nazwisko obywatelki USA Anny Marii Costa należy zatem zadać w ambasadzie USA, ambasadzie Wielkiej Brytanii, albo skierować do polskiej Państwowej Komisji Wyborczej.
            Zwracam uwagę, że używanie innego, niż własne nazwiska jest przestępstwem.
            Nazwiska zaś nie można sobie " wziąć" według swoich i politycznych potrzeb.

Ten problem może być podstawą do unieważnienia wyborów i konieczność ich powtórzenia, aż trzy państwa, których ta pani jest obywatelką nie ustalą, jak ta pani się nazywa.
        • atak_bezecny Re: Co tu jest niejasnego? 03.03.16, 20:43
          to o paszportach i dowodzie wspomina
          Używałam przez długi czas w Ameryce – w dalszym ciągu używam – nazwiska Costa (po mężu – przyp. red.), które nosi mój syn. Podróżuję z paszportem amerykańskim ale mam też obywatelstwo i polskie i angielskie. W Polsce mam dowód osobisty tylko na nazwisko Anders. W ty roku dostałam dowód osobisty 12 maja, w rocznicę śmierci ojca i urodzin mamy i początku natarcia na Monte Cassino. Obywatelstwo polskie mam już od dwóch lat. Właściwie nie myślałam przedtem o tym dowodzie, ale kiedy zaczęłam tak często przyjeżdżać okazało się to wygodne bo jak szłam do jakiejś ambasady czy do Sejmu, wszyscy mówili, że przyjdzie Pani Anders, a kiedy ja szłam z amerykańskim paszportem na nazwisko Costa zawsze był problem. Także w rezultacie wzięłam ten dowód osobisty na nazwisko Anders.

tu wywiad z nia kiedyś

a tu tez ciekawe
      • sverir Re: Co tu jest niejasnego? 04.03.16, 10:18
        "Nazwisko człowieka nie zależy od kraju w jakim przebywa. Ma ona nazwisko Costa w USA, W Wielkiej Brytanii, Polsce a nawet w Bangladeszu"

Nie do końca tak jest i wynika to z tego, ze w USA można mieć dokumenty na nazwisko, które nie jest nazwiskiem "urzędowym". Oczywiście nie zawsze i pod pewnymi warunkami, ale jest to możliwe i w praktyce się zdarza.
        • indeed4 Re: Co tu jest niejasnego? 04.03.16, 10:42

Po znamionujących głęboką fachową wiedzę opiniach o zagadnieniach unijnych, teraz dla odmiany objawił się wybitny ekspert od procedur i dokumentów w USA!

Uwielbiam pelikany z FK :-)))

• sverir Re: Co tu jest niejasnego? 04.03.16, 11:06
            Z opinią się zesrałeś i próbujesz błysnąć w tym wątku? Nie dasz rady. Informację o możliwości wystawienia dokumentu na "nieurzędowe" nazwisko spokojnie przeciętnie inteligentny człowiek znajdzie sobie w sieci. Naprawdę nie trzeba być do tego ekspertem.

EOT
            • indeed4 Re: Co tu jest niejasnego? 04.03.16, 13:00
              Tak se tłumacz :-)))

Bye.
        • ta Re: Co tu jest niejasnego? 04.03.16, 12:38
          Mieszasz :) Pani Costa jest obywatelką USA, ma amerykański paszport w którym ma nazwisko męża, które przyjęła po zamążpójściu. W USA legitymuje się paszportem z nazwiskiem Costa i NIE MA żadnego innego amerykańskiego dokumentu na inne nazwisko.

Tak więc prawo do posiadania innego amerykańskiego dokumentu na inne nazwisko " pod pewnymi warunkami", które przytaczasz nie ma w tym wypadku zastosowania.

Problem w tym, ze pani Costa, obywatelka amerykańska oraz brytyjska posługująca się legalnym, umocowanym w prawie nazwiskiem Costa w obu paszportach, poza granicami tych państw - w Polsce, posługuje się innym nazwiskiem - Anders, wpisanym w wytworzony w Polsce dokument tożsamości.

Moje pytanie dotyczyło tego, czy prawodawstwo USA oraz Wlk Brytanii dopuszcza, by inne państwa wydawały dokumenty ich obywatelom na inne nazwiska tym samym zmieniając ich tożsamość.
          Nie sądzę, by to było możliwe.

Drugie pytanie dotyczy naszego podwórka: na jakiej podstawie PRAWNEJ wydano pani Annie Marii Costa, legitymującej się paszportami amerykańskim i brytyjskim z tym nazwiskiem( Costa) polski dokument tożsamości na INNE nazwisko - Anders.

Uważam, że pani Costa, obywatelka trzech państw,używająca na ich terenie wymiennie dokumentów na rózne nazwiska łamie prawo, co może być podstawą do złożenia protestu wyborczego.
          • ta Re: Co tu jest niejasnego? 04.03.16, 13:17
            Pani Costa musiała wystąpić z wnioskiem o polski dowód osobisty.
            Jakie dane wpisała w tym wniosku?
            Wersje
            1) właściwe dane, czyli nazwisko Costa
            pytanie - dlaczego zatem, kto, z czyjej inicjatywy i na jakiej podstawie prawnej wydał dokument na inne nazwisko i dlaczego pani Costa przystała na złamanie przepisów ?
            2) niewłaściwe dane ((Anders) podpisem poświadczając nieprawdę
            pytanie- decyzją jakiego urzędnika i na jakiej podstawie prawnej przyjęto do realizacji dokument zawierający nieprawdziwe dane
            3) pani Costa posiada polski paszport na nazwisko Anders, którym posłużyła się do wyrobienia dowodu osobistego
            - pytanie, (jeśli tak jest) kto zdecydował , by przy nadawaniu obywatelstwa polskiego zmienić obywatelowi dwóch innych państw dane personalne. Co na to prawo międzynarodowe?

Gdzie, na jakim etapie z pani Costa, której przez całe dorosłe i dojrzałe życie nie zależało na noszeniu nazwiska ojca, stworzyła się dla celów politycznych pani Anders?

Ciekawy temat prawny i etyczny. Podsuwam go młodzieży prawniczej do rozwikłania z pomocą ambitnych dziennikarzy :)
          • sverir Re: Co tu jest niejasnego? 04.03.16, 15:55
            "Mieszasz :) Pani Costa jest obywatelką USA, ma amerykański paszport w którym ma nazwisko męża, które przyjęła po zamążpójściu"

Ok, ale nie pisałem tym razem o pani Costa Anders, tylko odniosłem się do konkretnej wypowiedzi Snajpera:

"Nazwisko człowieka nie zależy od kraju w jakim przebywa. Ma ona nazwisko Costa w USA, W Wielkiej Brytanii, Polsce a nawet w Bangladeszu".

Nieprecyzyjnie wyraziłem się, że nie do końca tak jest, bo oczywiście tak jest - nazwisko nie jest determinowane krajem przebywania:)
      • czekam.na.lewice Re: Co tu jest niejasnego? 04.03.16, 16:10
        snajper55 napisał:

> Skoro pani Costa w Polsce posługuje się dokumentami na nazwisko Anders, to zna
        > czy, że posługuje się dokumentami wystawionymi na cudze nazwisko i jest to spra
        > wa dla prokuratora.
        Szybko zawiadamiaj !
    • qwardian Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 20:10
      > Co natomiast na to odpowiednie urzędy w USA i Wlk Brytanii, których także obywatelką jest pani Costa?

Krótka odpowiedź brzmi nic, bo dokumenty tych samych osób w różnych państwach i ich dane różnią się z wielu względów, również z powodu np. znaków diakrytycznych...
      • snajper55 Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 20:16
        qwardian napisał:

> > Co natomiast na to odpowiednie urzędy w USA i Wlk Brytanii, których także
        > obywatelką jest pani Costa?
        >
        > Krótka odpowiedź brzmi nic, bo dokumenty tych samych osób w różnych państwach i
        > ich dane różnią się z wielu względów, również z powodu np. znaków diakrytyczny
        > ch...

Bronisz kobiety o nazwisku Costa podszywającej się pod jakąś Anders?

S.
      • ta Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 21:35
        Powiadasz, że " Costa" i " Anders" różnią się znakami diaktrycznymi ? Cieniutko.
        • yoma Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 23:52
          Oba zawierają "s" i "a", więc to praktycznie to samo...
        • tacx Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 10:58
          Mało kto wie ale na przykład generał z innej strony niż Anders - Rokossowski w początkowych latach służby w ACz pisany był jako Rokosowski. na tej prawdopodobnie podstawie stworzono później legende jakoby ten generał urodził się w Wielkich Łukach a nie w Warszawie. Oczywiscie chodziło o politykę. Rzeczywiscie w dokumentach armijnych Rokossowski był czesto początkowo pisany przez jedno 's' ale po wojnie trzeba było stawiac pomniki nagrodzonym oderem bohatera ZSRR w miejscu urodzenia. Z wiadomych względów nie chciano tego robić w warszawie. Raz ze Bohater musiał być Rosjaninem to jeszcze nie chciano w Polsce robic fermentu. Wykorzystano więc te pomyłki pisowni i wynaleziono Rokosowskiego - antenata marszałka w Wielkich Łukach i tam postawiono pomnik . Potomkowie marszałka piszą się przez dwa S.
          Natomiast z AMA to mi jakoś zupełnie się nie układa. Tu Anders, tam Costa. Ki czort?
    • bzdziagwa.a Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 20:14
      tak się czepiali Rostowskiego, że ma też obywatelstwo brytyjskie, teraz pisuarom obywatelka o trzech paszportach jakoś nie wadzi

HIPOKRYCI
      • a74-7 Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 20:19
        Rostowski mial swoje 5 minut, bedzie je miala i Anders. :-):-)
        • bzdziagwa.a Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 20:23
          a o hipokryzji PISuaru, może coś wydukasz????
          • a74-7 Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 20:31
            czepiasz sie bzdziagwa, jak tonacy brzytwy.
            • bzdziagwa.a Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 20:36
              kto tu tonie w argumentach.......
      • x2468 Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 20:44
        Wyli i wznosili lamenty pod niebiosa kiedy zobaczyli w gazetach fotografie Prezydenta Komorowskiego i Premiera Tuska na nartach. Dzisiaj sa dumni z playboya Duda i wcale im nie przeszkadza ze przbywa wiecej na stoku niz na urzedzie.
        • bzdziagwa.a Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 21:04
          jaki playboy??? chyba marionetka
      • snajper55 Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 23:44
        bzdziagwa.a napisała:

> tak się czepiali Rostowskiego, że ma też obywatelstwo brytyjskie, teraz pisuar
        > om obywatelka o trzech paszportach jakoś nie wadzi
        >
        > HIPOKRYCI

Do tego w połowie Ukrainka.

S.
    • fajnydamm Re: Pani Anna Maria Costa 03.03.16, 20:17
      ! Costa ?to jeszcze lepiej bo anders to ten tego a costa to portugalia hiszpania katolickie kraje katolicka america latina:) ! Jako rawdziwy polack na tegoroczny urlop lece z dala od lewacko islamskiej euopy poludniowej do gwadelupy:) a potem a co na dziwki do puerto vallarte:)
    • snajper55 Anders, Anders... 03.03.16, 20:21
      Czy to nie ten generał, który porzucił żonę z dziećmi dla ukraińskiej artystki rewiowej, z którą potem żył w bezbożnym związku i z którą spłodził obecną kandydatkę do naszego Senatu? Jakie wartości mogła ona wynieść z takiego domu? Matka używała wielu nazwisk a ona idzie w jej ślady. Czy osoba o tak wątpliwej proweniencji ma moralne prawo do kandydowania na jedno z najwyższych stanowisk w Polsce?

:D

S.
      • atak_bezecny Re: Anders, Anders... 03.03.16, 20:52
        najlepiej to opisała Nurowska, jak jej mamuśka histeryzowala i szantazowała generała, ze się zabije jeśli ją zostawi i wroci do ślubnej żony a zolnierze to widzieli i słyszeli - zona z jego synem i corka byla wtedy już w tym samym obozie wojskowym we Włoszech co general i jego szansonistka. Syn i córka nie chcieli nawet się spotkać z ojcem - dopiero tuz przed jego smiercią się z nim pogodzili.
      • mara571 pseudonim artystyczny nie jest niczym nagannym 03.03.16, 20:56
        przyjmowano go z wielu wzgledow. Czasami, aby nie wiazac osoby z rodzina, czasami ze wzgledow marketingowych. Czy Pola Negri jako Barbara Apolonia Chałupiec mialaby szanse w USA?
        I ciekawostka: gen. Anders urodzil sie w rodzinie protestanckiej i zostal ochrzczony w Kosciele Protestancko-Augsburskim.
        • ta Re: pseudonim artystyczny ... 03.03.16, 21:51
          O czym ty tu piszesz? Jaki pseudonim artystyczny? Pani Costa ma pseudo artystyczne Anders, czy pani Anders ma pseudo artystyczne Costa?

Wątek o tym, czy pani Costa nie przekracza prawa używając różnych nazwisk w różnych krajach, których jest obywatelką. Ważnym jest, czy startuje na SENATORA RP pani o nazwisku
          Costa, czy pani o nazwisku Anders i co to jest za hucpa, że można sobie w Polsce " brać" nazwisko ?
        • snajper55 Re: pseudonim artystyczny nie jest niczym naganny 03.03.16, 21:51
          mara571 napisała:

> przyjmowano go z wielu wzgledow. Czasami, aby nie wiazac osoby z rodzina, czasa
          > mi ze wzgledow marketingowych. Czy Pola Negri jako Barbara Apolonia Chałupiec m
          > ialaby szanse w USA?
          > I ciekawostka: gen. Anders urodzil sie w rodzinie protestanckiej i zostal ochrz
          > czony w Kosciele Protestancko-Augsburskim.

No to Anna Costa (pseudonim artystyczny Anders) ma bardzo nieciekawe, niekatolickie pochodzenie. W połowie Ukrainka może przedkładać interesy rodaków swej matki nad polską rację stanu. Do tego jej dziadek, Mykoła Jarosewycz, na ochotnika zgłosił się do armii zaborcy.

S.
        • ave.duce W tym wątku jest dyskusja o "pseudonimie 03.03.16, 21:57
          artystycznym" kandydatki Pi$ na senatora?
          Bardzo ciekawe ujęcie tematu ;)))
    • indeed4 A w domu wszyscy zdrowi? 03.03.16, 23:55

pl.wikipedia.org/wiki/Anna_Maria_Anders

Uwielbiam pelikany z FK :-)))
      • indeed4 "Pseudonim artystyczny" 03.03.16, 23:58

to dopiero gamonie wymyśliły :-)))))))))))
        • ave.duce Mara571 gamoniem indeed? 04.03.16, 00:07
          indeed4 napisał:

> to dopiero gamonie wymyśliły :-)))))))))))

forum.gazeta.pl/forum/w,28,160517744,160517744,Pani_Anna_Maria_Costa.html?p=160520251
          • indeed4 Mara571 nie raz pisze głupoty 04.03.16, 09:37

pisałem już, że za dużo czyta Karnowskich - myślałaś, że to dla mnie jakiś autorytet? :-)))

No i widzisz biedactwo, znów skucha...

• ave.duce Tu jest FK, a ty bredzisz o autorytetach? ;) 04.03.16, 22:06
              Co ci do łebka strzeliło?

Jeżeli nazwałeś Marę "gamoniem" dlatego, że nieraz pisze "głupoty", jakbyś siebie nazwał indeed?

Pisz jak najwięcej - dopóki nie zaczynasz się nadymać, jesteś całkiem zabawny.

Dobranoc.
    • gorszysort Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 09:30
      W amerykańskim i brytyjskim paszporcie widnieje Costa
    • ayran ciekawe jak po niemiecku 04.03.16, 12:45
      Po niemiecku "Anders", to tyle co "inaczej".

- Nazywa się Pani Costa?
      - Nie, Inaczej.
      • wagonetka Re: ciekawe jak po niemiecku 04.03.16, 13:13
        :-)))))
    • indeed4 Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 13:09

Uwaga! Bystre KOD-erki znalazły na kandydatkę PiS haka:

"czy pani Costa nie przekracza prawa używając różnych nazwisk w różnych krajach, których jest obywatelką. Ważnym jest, czy startuje na SENATORA RP pani o nazwisku Costa, czy pani o nazwisku Anders i co to jest za hucpa, że można sobie w Polsce " brać" nazwisko?"

Polski dowód został wydany bezprawnie!

"Anna Maria Anders-Costa ma paszporty brytyjski i amerykański, a od 2014 roku - polski dowód osobisty. Tylko w polskich dokumentach występuje jako Anders, o co bardzo dbała, w brytyjskich i amerykańskich - jako Anders-Costa"

wyborcza.pl/politykaekstra/1,151349,19704316,anna-maria-anders-w-imie-ojca.html

Czy jest coś zabawniejszego niż antypisowski taliban z FK? :-)))

• matylda1001 Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 13:18
        Czy ja dobrze rozumiem, że w polskich dokumentach ma TYLKO Anders?
        • wagonetka costa jak Kalibabka 04.03.16, 13:22
          ma dokumenty na różne nazwiska i używa ich zamiennie wtedy, gdy jest to jej wygodne
          • indeed4 Uwaga, feministki z KOD 04.03.16, 13:26

w akcji :-)))
      • indeed4 Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 13:25

Dżizas - bo tak ciężko jest wyguglać, jakiego nazwiska używała w USA...

www.google.pl/search?q=%22anders-costa%22+polish&biw=1280&bih=644&source=lnt&tbs=cdr%3A1%2Ccd_min%3A%2Ccd_max%3A01.01.2011&tbm=#tbs=cdr:1%2Ccd_max:01.01.2011&q=%22anders+costa%22+sales

• ta Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 13:26
        Widziałeś dokumenty? Wszystkie trzy paszporty i dowód?

Jak rozumieć wywiad pani Costy przytoczony w wątku?
        Co znaczy " wziąć sobie nazwisko"?

Widzę, żeś wtajemniczony, zatem JAK NAZYWA SIĘ pani ubiegająca o fotel senatora RP.
        Costa, Costa- Anders, Anders ? Żeby było jasne, według logiki i prawa to nie to samo :)

Na panią Costa nie trzeba " szukać haka", wystarczy jej posłuchać :))))...o ile pozwolą jej mówić...
        • indeed4 Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 13:30

O mamuniu, normalnie nie wyrabiam z wami :-)))

"Tylko w polskich dokumentach występuje jako Anders, o co bardzo dbała, w brytyjskich i amerykańskich - jako Anders-Costa"

Ludzie, no i co jest w tym dziwnego?!
        • ta Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 13:32
          A więc jednakowoż INNEGO używa nazwiska w Stanach, niż w Polsce. Innego- jasne?
          A prawo jest prawo, o tym powinien wiedzieć zwłaszcza ten, kto prawo ma stanowić.
          "Weź sobie" przy zmianie dowodu nazwisko na..dowolne ;) , albo cośtam cośtam dopisz.
          • indeed4 Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 13:46
            Ówaga! Będzie oświadczenie.

OŚWIADCZENIE

W imieniu KOD oświadczamy, że kandydatka PiS o pseudonimie artystycznym "Costa" ukrywa się pod dwoma nazwiskami popełniając cienżkie przestempstwo! Robi to za wiedzom i zgodom PiS, któren z naruszeniem prawa po śmierci menża Roberta Costy wydał jej dowód na panieńskie nazwisko. Nie liczcie na to, rze o tym zapomnimy!

Podpisano: działaczki KOD.

:-P:-P:-P
            • indeed4 Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 14:07
              "Swojego męża, pułkownika amerykańskiej armii Roberta Costa, Anna Maria poznała właśnie tutaj w 1984 r. Był członkiem delegacji na obchody 40. rocznicy bitwy. Z Costem zamieszkali w USA. Tam na świat przyszedł ich jedyny syn - Robert Władysław. Obecnie ma 22 lata i też jest amerykańskim wojskowym. - Poszedł w ślady dziadka i ojca - zauważa matka. - To nie przypadek, że niemal całe moje życie kręci się wokół wojska. Zawsze je lubiłam. Dzisiaj mąż Anny Marii Anders już nie żyje"

www.historiamagazyn.pl/artykuly/a/anna-maria-anders-ojciec-bardzo-mnie-rozpieszczal,9412063

Robert Costa senior zmarł na raka płuc.

• ave.duce Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 13:59
            www.wprost.pl/ar/447639/Corka-generala-Andersa-odebrala-polski-dowod-osobisty/
        • wagonetka to rzeczywiście ciekawe 04.03.16, 13:34
          może pani Costa wróciła na stałe do Polski i oficjalnie wróciła do nazwiska panieńskiego
          oficjalnie, czyli zgodnie z polskim prawem
          • indeed4 Bardzo ciekawe! 04.03.16, 14:20

Sensacja wręcz niebywała, że niektóre kobiety używają albo wracają do panieńskich nazwisk - FK rozemocjonowane tym faktem, prawie jak tłumaczeniem "we, the people" na "my, naród" :-)))
            • ayran Re: Bardzo ciekawe! 04.03.16, 14:27
              Sprawiasz wrażenie niebywale podnieconego własnym wrażeniem, że ktoś jest rozemocjonowany tym, w gruncie rzeczy dość lekkim, tematem. Najpewniej jest to poza zasięgiem twojej percepcji, ale przytłaczająca większość wpisów w tym wątku ma raczej żartobliwi charakter.
              • indeed4 Re: Bardzo ciekawe! 04.03.16, 14:56

> Sprawiasz wrażenie niebywale podnieconego własnym wrażeniem, że ktoś jest rozemocjonowany

Raczej niebywale rozbawionego tym, co wypisują "światłe elity" z forum gazetki - darmowy seans komediowy za każdym razem, kiedy tu wchodzę :-)))

Miłego popołudnia.
                • pogromca_bzdury Re: Bardzo ciekawe! 04.03.16, 15:17
                  Nie po raz pierwszy widać, że z tzw. inteligencja emocjonalna zdecydowanie nie jest twoją mocną stroną.
                  • ayran Re: Bardzo ciekawe! 04.03.16, 18:13
                    Żeby emocjonalna, to pół biedy.
            • matylda1001 Re: Bardzo ciekawe! 04.03.16, 15:40
              Odpowiadasz na:

indeed4 napisał:

> Sensacja wręcz niebywała, że niektóre kobiety używają albo wracają do panieńskich nazwisk <

Udajesz, że nie wiesz o co chodzi? Owszem, wracają, ale wtedy zmieniają nazwisko WE WSZYSTKICH dokumentach, i wszędzie, w każdej sytuacji nazywają się identycznie. Nawet jest jakiś tam przewidziany prawem czas na zmianę nazwiska w dokumentach. Poza tym mężatka/wdowa/rozwódka nie może sobie ot, tak, używać panieńskiego nazwiska w sytuacjach oficjalnych. Jeżeli ta pani nazywa się Anders - Costa to polski dowód osobisty/paszport powinna mieć wystawiony właśnie na dwuczłonowe nazwisko. Jeżeli zmieniła na panieńskie sądownie, to już nigdzie nie może występować jako Anders - Costa. Człowiek może mieć tylko jedno nazwisko. Proste. Jeżeli jest rzeczywiście tak, jak tu podajesz i ta pani używa dwóch innych nazwisk, to naprawdę nie zdziw się, jeśli ktoś to zaskarży.
              A mnie jest glanc pomada.
    • ayran swoją drogą.... 04.03.16, 13:43
      ... owo pomężowskie nazwisko (Costa) pani o pseudonimie artystycznym Anders, przypomina pseudonim artystyczny Elżbiety Kruk (Cośtam Cośtam). Może rodzina?
      • ave.duce Re: swoją drogą.... 04.03.16, 13:55
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,160517744,160517744,Pani_Anna_Maria_Costa.html?p=160518639

:)))
    • volupte Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 14:41
      www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/krzyki-na-otwarciu-wystawy-o-gen-andersie,624650.html Permanentna agitacja wyborcza PiSu , zawsze i wszedzie.
    • volupte Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 14:45
      natemat.pl/173351,kandydatka-pis-anna-anders-wybuczana-na-spotkaniu-wyborczym-az-tvp-info-przerwalo-transmisje Wiec to OK , ale debatować o regionie to juz sie bała.
    • snajper55 Czy ja też mogę mieć dwa nazwiska? 04.03.16, 15:43
      Gdy będzie mi wygodnie, to będę używać jednego. A jeśli wygodniej mi będzie przedstawiać się drugim - to drugiego.

A trzy, trzy nazwiska też można mieć?

S.
    • matylda1001 Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 16:05
      To naprawdę ciekawe zjawisko :) Jeszcze niedawno TYLKO Anna Maria Costa. Po co w dotychczasowym życiu było jej potrzebne to Anders, skoro nigdzie na świecie nie robi wrażenia (poza bardzo wąziutkim kręgiem szczerze zainteresowanych historią II w.ś.). Być może jej prawdziwe nazwisko to nawet nie Anders- Costa, ale tylko Costa, po rumuńskim mężu.

wolna-polska.pl/wiadomosci/10-pytan-kim-jest-anna-anders-vel-costa-2016-01
      • snajper55 Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 18:09
        matylda1001 napisała:

> To naprawdę ciekawe zjawisko :) Jeszcze niedawno TYLKO Anna Maria Costa. Po co
        > w dotychczasowym życiu było jej potrzebne to Anders, skoro nigdzie na świecie n
        > ie robi wrażenia (poza bardzo wąziutkim kręgiem szczerze zainteresowanych histo
        > rią II w.ś.). Być może jej prawdziwe nazwisko to nawet nie Anders- Costa, ale t
        > ylko Costa, po rumuńskim mężu.

To jest pani Costa. Ann Costa. Pół Ukrainka, pół Polka. Osoba, której dziadek, Mykoła Jarosewycz, na ochotnika zgłosił się do armii Austro-Węgierskiej, armii naszego okupanta.

:D

S.
        • matylda1001 Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 21:46
          W takim razie jak to się stało, że w polskim dowodzie ma Anna Anders? Nieboszczyk Costa w trumnie się obraca jak wiatrak na taki afront.
    • xystos Re: Pani Anna Maria Costa 04.03.16, 16:41
      ..faaajnie,Pani Costa wygasila
      temat TW Bolka.
    • gorszysort Re: Pani Anna Maria Costa 05.03.16, 11:06
      Ciemny lud na wschodzie kupi wszystko i zagłosuje na kota o nazwisku Anders

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka