Dodaj do ulubionych

Policja chce ujawniać nazwiska pijanych kierowców

23.09.04, 20:07
Bardzo dobry pomysł. Miejmy nadzieję, że choć trochę ukróci alkoholizm wśród
kierowców.
Obserwuj wątek
    • grzesiu8 EEEEEE tam! I co to da?? :/:/ 23.09.04, 20:09
      nic!! i tak beda jezdzic! najwyzej beda pozniej jakies choroby psychiczne a i
      tak my podatnicy bedziemy musieli za to zaplacic
    • Gość: Antek Re: Policja chce ujawniać nazwiska pijanych kiero IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.09.04, 02:25
      Brawo!
      • Gość: Jola dobry pomysl IP: *.client.comcast.net 24.09.04, 05:47
        Powinni jeszcze przjeleic im znaczek z tylu samochodu "Jezdze po wplywem
        alkoholu". Wtedy kazdy by wiedzial, ze musi uwazac i omijac z daleka.
        • Gość: bloody Re: dobry pomysl IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 24.09.04, 07:47
          g.. prawda. dlaczego maja ujawniac nazwiska pijanych kierowcow, a nie ujawniaja
          nazwisk gwalcicieli, mordercow, afrzystow, wlamywaczy? czy jazda po pijanemu
          jest gorsza od wielokrotnego zabojstwa? opisany w artykule sposob uzyskiwania
          zgody na poddanie sie karze zakrawa na szantarz. to nie przyniesie efektow w
          postaci zmniejszenia liczby prowadzacych pod wplywem alkoholu kierowcow, tylko
          wywola lawine pozwow przeciwko policji.
    • Gość: głópi Re: Policja chce ujawniać nazwiska pijanych kiero IP: *.pronet.lublin.pl 24.09.04, 08:19
      "Funkcjonariusze mogą domagać się takiej kary w stosunku do sprawców wykroczeń,
      czyli kierowców, którzy mieli we krwi mniej niż 0,5 promila alkoholu".
      Trzeba wypić więcej i będzie dobrze.
      • Gość: smk Rzeczywiście jesteś "głópi" IP: 81.21.202.* 24.09.04, 09:28
        Powyżej 0,5 to już przestępstwo i znacznie poważniejsze kary.
    • Gość: wojo BZDURA!!!!! IP: 213.199.233.* 24.09.04, 09:12
      Całkowite przekłamanie z tą plagą pijanych kierowców, przeglądałem statystyki
      Ministerstwa w Rzeczpospolitej (zainteresowanych odsyłam do Rzepichy).
      Wypadków spowodowanych przez pijanych jest tak naprawde niewiele (większość
      wypadków jest z udziałem pijanych a więc nie spowodowanych przez nich, ale
      policja kwalifikuje taki jako spowodowany przez pijaka). Rzeczywiście pijaków
      jeździ bardzo dużo, wtym roku policja zatrzymała oficjalnie 10 000 pijusów na
      lubelszczyźnie
      (tak naprawde to dużo dużo więcej ludzi jeździ po alkoholu taka mentalność i
      kultura), ale "spowodowali oni 147 wypadków. Ale tak naprawde nie mają oni
      wpływu na wypadkowość (to są promile)- jak histerycznie krzyczy prasa - tak
      wielkiego wpływu na wypadkowość. Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem jazdy
      po alkoholu, ale bez przesady, fakty mówią same za siebie. Mógłbym nawet
      zartyzykować stwierdzenie, że po niewielkim alkoholu jeździ się ostrożniej
      ALE PODKREŚLAM NIEWIELKIM.
      • Gość: obserwator2 Alkohol poniżej 0,8 POMAGA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 09:33
        Gość portalu: wojo napisał(a):
        > Mógłbym nawet
        > zartyzykować stwierdzenie, że po niewielkim alkoholu jeździ się ostrożniej

Twoja intuicja Cię nie zawodzi. Przed laty problem poziomu alkoholu u kierowców
        i jego wpływu na bezpieczeństwo był starannie badany w Wielkiej Brytanii (gdzie
        akurat byłem na stazu i śledziłem prasę). Wyniki były takie, że w prezedziale
        od 0 do 0,5 promila bezpieczeństwo ROŚNIE. (kierowca jest pobudzony, jest
        ostrożniejszy). Przy dalszym zwiększaniu ilości alkoholu, czynnik opóźnienia
        refleksu zaczyna przeważać i sprawność ogólna się zmniejsza osiagając przy 0,8
        ten sam poziom co na trzeźwo.
        Dlatego Brytyjczycy przyjęli poziom dopuszczalny 0,8. Przy tym poziomie daje
        się ten poziom bezpieczeństwa co bez alkoholu, a w całym przedziale <0,8 nawet
        wyższy.
        Bzdurą jest karanie za poziom 0,3, czy 0,4!!!!
        • Gość: smk zależy IP: 81.21.202.* 24.09.04, 09:41
          W zasadzie masz rację, weź jednak pod uwagę, że w kwestii o której piszesz są
          ogromne różnice osobnicze. Średnio jast tak jak piszesz, ale u wielu osób już
          0,5 promille daje upośledzenie uwagi i nade wszystko czasu reakcji.
          Najrozsądniejsza jest granica 0,5 promille (skądinąd najczęściej wysteująca na
          zachodzie). Z przyczyn kulturowych od 0,2 do 0,5 jest to wykroczenie. Należy to
          karać jako wykroczenie ale stygmatyzacja za pomocą czarnych list w prasie to
          jakaś paranoja.
    • Gość: Sienkiewicz Re: Policja chce ujawniać nazwiska pijanych kiero IP: *.sepolno.sdi.tpnet.pl 24.09.04, 09:57
      Bardzo dobry pomysł,tylko w małych miejscowościach nie calkiem realny bowiem
      dalej lokalni kacykowie sa poza wszelkimi działaniami na polu sprawiedliwości.A
      tak na marginesie,jeden mnie przejechał motorem 20 lat temu,do dzisiaj jestem
      kaleką,on odsiedział 2 lata i teraz już jeżdzi nie motorem a samochodem,zdarza
      sie że równiez po pijanemu..On jest bizesmen? ma sklep stoisko na bazarze a ja
      coraz mniej zdrowia,nie mogwe normallnie chodzic itd.Może gdyby wówczas
      zastosowano wobec niego i taką karę,ujawniającą,że pije i jeżdzi to może i ja
      bym nie została kaleką z jego ewidentnej winy!!
    • Gość: Tymek Re: Policja chce ujawniać nazwiska pijanych kiero IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.09.04, 10:01
      Totalna bzdura,wywalanie kasy w błoto i zbędne dyskusje.Przestać gadać ,
      zabiearć prawko np. na rok a za drugim razem na zawsze.Albo od razu na
      zawsze.Mam nadzieję ze proponowane rozwiązanie przyniesie chwałę pomysłodawcy i
      jednocześnie nie stanie się projektem poddanym pod następną bzdurną ustawę w
      naszym sejmie.
      • Gość: smk Puknij się w swój pusty łeb IP: 81.21.202.* 24.09.04, 10:26
        Gość portalu: Tymek napisał(a):

> Totalna bzdura,wywalanie kasy w błoto i zbędne dyskusje.Przestać gadać ,
        > zabiearć prawko np. na rok a za drugim razem na zawsze

Już przy 0,2 promille? Za samą jazdę, bez spowodowania nawet zagrożenia
        wypadkiem? W sytuacji, gdy na świecie jest na ogół przyjmowana granica 0,5 albo
        0,8?
        Puknij się w swój pusty łeb.
        • Gość: Tymek Re: Puknij się w swój pusty łeb IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.09.04, 10:33
          A kto mówi o promilach? Z alkomatem przed kompem siedzisz?Takie to proste? Za
          hamstwo też powinni prawko zabierać.
          • Gość: smk Re: Puknij się w swój pusty łeb IP: 81.21.202.* 24.09.04, 10:37

> A kto mówi o promilach?

Przecież odniosłeś się do konkretnej informacji - o tym, że policja chce
            publikowac nazwiska osób przyłapanych na bezwypadkowej jeździe będącej
            wykroczeniam (a więc 0,2-0,5 promila).
            Zareagowałeś na to, że takim należałoby zabierać na zawsze prawo jazdy. Tak
            było, czy coś źle zrozumiałem? Jeśli źle zrozumiałem, to bardzo Cię przepraszam
            za moją reakcję. Jeśli zrozumiałem dobrze, to powtarzam ją raz jeszcze.
            • Gość: Tymek Re: Puknij się w swój pusty łeb IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.09.04, 10:45
              Wybacz, ja mówię o pijanych kierowcach. I już na wymioty mi się zbiera od
              rozważań na ten temat ,publikowanych w różnych czasopismach.Na ogół są to
              czyste bzdury.Właśnie typu +lub- 1promil.02czy 0,5 nikomu nie zaszkodzi.
              • Gość: smk Re: Puknij się w swój pusty łeb IP: 81.21.202.* 24.09.04, 10:49

> Wybacz, ja mówię o pijanych kierowcach.

To na drugi raz wyraźnie to zaznacz a nie wypisuj, że za samą bezwypadkową
                jazdę po lampce wina należy zabierac na zawsze prawo jazdy!

> 1promil.02czy 0,5 nikomu nie zaszkodzi.

0,2 promille nikomu nie zaszkodzi, to nie bzdura, to fakt. Natomiast 0,5
                promille - owszem, u wielu osób upośledza możliwość kierowania samochodem i
                dlatego w Polsce jest przyjęta taka granica - powyżej jest już przestepstwo,
                nawet jeśli ktoś nie powodował żadnego zagrożenia. Nie wolno i już.
                Od 0,2 do 0,5 jest wykroczenie i reakcja musi być adekwatna do wykroczenia a
                nie do poważnego przestęstwa, Wrzucanie do jednego woraz normalnego człowieka
                któruy wypił trochę wina do obiadu i pijaka zalanego w trupa to zwłaśnie
                bzdura.
                • Gość: gosc alkohol -> bez prawa jazdy IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.04, 11:23
                  Tymek ma racje. Za powazniejsze naruszenia w ruchu powinno byc prawo jazdy
                  zabierane sladem takich Niemiec na przyklad. 1, 3 lub 6 miesiecy dzialaja cuda!
                  Tak samo za wymuszanie lub wyprzedzanie na przejsciu dla pieszych.
                  Taki facet jest po prostu niebezpieczny i nie kwalifikuje sie do jazdy!
                  Nb. co do kacykow lokalnych to znany mi jest osobiscie przypadek gdy straznik
                  miejski w Pszczynie najechal rowerzystke a "uczynni" strazacy przeniesli
                  nieprzytomna kobiete przed przyjazdem policji i karetki na druga strone drogi
                  by zatuszowac sprawe.
                  • Gość: a Re: alkohol -> bez prawa jazdy IP: *.law.uj.edu.pl 24.09.04, 12:37
                    Gość portalu: gosc napisał(a):

> Tymek ma racje. Za powazniejsze naruszenia w ruchu powinno byc prawo jazdy
                    > zabierane sladem takich Niemiec na przyklad. 1, 3 lub 6 miesiecy dzialaja
                    cuda!

Przecież jest zabierane, i to nie na krótkie okresy (jak w Niemczech) lecz na
                    dłuższe - nawet 2-3 lata. Tymek nie ma racji, jeśli uważa, że samą jazdę po
                    jednym piwie powinno się zabierać prawo jazdy na zawsze. Nikt rozsądny zresztą
                    niczego podobnego nie proponuje.

• Gość: Tymek Re: Puknij się w swój pusty łeb IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.09.04, 10:40
          zalogowałeś się jako "smk" ,to brzmi jak skrót od smakosz .Nieważne. Widziałeś
          jak pijane bydle za kierownicą zgarnia dziecko z przejścia dla pieszych i potem
          ciągnie je za sobą przez pół miasta? Nie widziałeś. Ten kierowca też nie
          widział , był zbyt mocno nachlany.Jego też promile popaprały.
          • Gość: smk Re: Puknij się w swój pusty łeb IP: 81.21.202.* 24.09.04, 10:43

> zalogowałeś się jako "smk" ,to brzmi jak skrót od smakosz .Nieważne. Widziałeś
            >
            > jak pijane bydle za kierownicą zgarnia dziecko z przejścia dla pieszych i
            potem
            >
            > ciągnie je za sobą przez pół miasta?

Wybacz, ale tu rozmowa jest o osobach, które miały we krwi 0,2-0,5 promille
            alkoholu we krwi, a więc nie o pijanych bydlętach, lecz o osobach, które wypiły
            lampkę wina lub małe piwo. Nie jest też mowy o sprawcach wypadków
            komunikacyjnych ze skutkami jak te opisane przez Ciebie, bo to jest
            przestępstwo i nikt nie kwestionuje potrzeby zabierania takim osobom prawa
            jazdy.
            A mnie chodzi właśnie o to zachowanie proporcji. Co innego, jeśli ktoś wypił
            lampkę wina do obiadu i jadąc bezpiecznie został zatrzymany do kontroli a co
            innego opisane przez Ciebie pijane bydle.
          • Gość: smk PS IP: 81.21.202.* 24.09.04, 10:54
            A 'smk" to akurat nie skrót od Smakosz. Jestem jednak smakoszem dobrego wina i
            zdarza mi się wypić lampkę do obiadu NIGDY jednak nie prowadzę bezpośrednio
            potem samochodu. NIGDY. NA wymioty mi się jednak zbiera, gdy myślę, że są
            ludzie, któzy chcą zabierać prawo jazdy osobom, które mając 0,2 albo 0,3
            promila alkoholu we krwi jechali sobie spokojnie drogą i nikomu krzywdy nie
            zrobili.
    • cover_wielki Re: Policja chce ujawniać nazwiska pijanych kiero 24.09.04, 10:07
      publikować nazwiska i to ze zdjęciami !
    • warka_strong Cnotki niewydymki. 24.09.04, 10:08
      Zgoda, niech policja, prokuratura i sąd ujawniają nazwiska gazujących podwójnie.
      Jednak co sprawia, że taka kara nie może spotykać równie często sprawców o wiele
      cięższych gatunkowo przestępstw?
    • Gość: misiek Re: Policja chce ujawniać nazwiska pijanych kiero IP: 217.153.87.* 24.09.04, 10:49
      Bzdury piszesz. Jesli nawet kierowca będzie alkoholikiem, to wcale nie znaczy,
      że musi zaraz jeździć po pijaku, a jeśli kogoś złapią "po kielichu", to wcale
      nie znaczy, ze to alkoholizm, jak to wynika z Twojej wypowiedzi.
      • Gość: mkopek Re: Policja chce ujawniać nazwiska pijanych kiero IP: *.ericsson.net 24.09.04, 13:22
        Czepiasz sie szczegolow i piszesz nie na temat zwiazany z watkiem. Wlasciwie
        wolno Ci, pod warunkiem ze masz racje. To co napisal yossarian nie jest bzdura.
        Wogole nie wiem jak mozna stosowac tak mocne slowo w stosunku do czyjejs opinii
        (yossarian nie oznajmial przeciez niczego jako prawdy absolutnej). Do tego
        uwazam, ze nie masz racji. Alkoholizmem w jezyku potocznym nazywamy nie tylko
        chorbe w postaci nalogu alkoholowego, ale czesto takze naduzywanie alkoholu.
        Twoje wnioskowanie co do jego wypowiedzi idzie wiec blednym torem i jest zbyt
        daleko posuniete. Ponadto probujac wyciagac daleko idace wnioski moge
        powiedziec, ze jazda po pijanemu, oznacza ze kierowca nie jest w stanie (nie
        potrafi) ocenic swojego stanu. Nie zdaje sobie on sprawy ze swojego upojenia
        alkoholem i ze stwarzanego przez siebie zagrozenia. A to juz sa symptomy
        choroby alkoholowej. Wiec moze jednak kazdy jezdzacy po pijanemu kierowca jest
        alkoholikiem.
        Pozdrawiam
        PS
        Az ciarki mnie przechodza na mysl, ile daleko idacych wnioskow mozesz wyciagnac
        na temat mojej osoby i tego co chcialem powiedziec w tym poscie, jesli
        przypdakiem jeszcze tu zajrzysz i przeczytasz tego posta- misiek.
    • Gość: av Re: Policja chce ujawniać nazwiska pijanych kiero IP: 213.134.155.* 24.09.04, 11:01
      Ukrócić nie ukróci....
      Napiętnowanie strosowano już w średniowieczu. Dobra choć prymitywna metoda.
    • Gość: a Re: Policja chce ujawniać nazwiska pijanych kiero IP: *.law.uj.edu.pl 24.09.04, 12:39
      Tu nie chodzi o ukrócanie alkoholizmu, lecz o piętnowanie osób, które po
      alkoholu prowadziły samochód.
    • Gość: X11 W małych miastach zawsze wiadomo, kto IP: *.ift.uni.wroc.pl 24.09.04, 15:29
      jeździ po pijanemu i jakim samochodem :))))
    • Gość: maniek prawo do picia to przejaw demokracji IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.04, 15:40
      A gdzie ochrona dóbr osobistych? Przcież jak mnie na taką listę wstawią, to już
      nikt do nie z flaszeczką nie przyjdzie. Jeżeli wezmę zamiast niej kopertę to
      będzie to łapówka. A przecież rada zabrała mi szofera. Ludzie! to rabunek w
      biały dzień. Albo wypić albo jechać - 20 lat nie musiałem tego dylematu
      rozwiązywać. To już koniec. Masakra!
      Zapiszę się jutro do Samoobrony! Coś trzeba z tym zrobić!
    • flipflap Re: Policja chce ujawniać nazwiska pijanych kiero 24.09.04, 15:59
      Bardzo dobry pomysł. Rozszerzyłbym to na wszystkich złodzieji, oszustów,
      kryminalistów. Niech wszyscy do okoła wiedzą jakich mają sąsiadów. Jest to
      normalnie stosowane w USA, gdzie w każdej lokalnej gazecie jest specjalna
      rubryka opisująca wydażenia policyjne.
    • Gość: Jerzy Policja chce ujawniać nazwiska pijanych kiero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 20:41
      Policja nie tylko powinna ujawniać nazwiska pijanych. TV powinno ośmieszać tych
      co to jeżdżą jak wariaci z prawego pasa na lewy z powrotem czy inne kretyńskie
      zachowania. Robi sie z tego coraz wieksza moda i jest coraz bardziej
      niebezpieczna. Nie tyle powinno się karać co ośmieszać ludzi nie potrafiących
      przewidzieć skótków swego kretyństwa.
      Z drugiej jednak strony powinno pokazywać sie uprzejmość kierowcow. Jeśli tego
      nie zrobimy bedziemy mieli wciąż rosnącą ilość wypadków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka