Dodaj do ulubionych

Czy "Slajd" .......

20.02.17, 08:30
rozpoczal rozmowy z koncernem PSA , na temat
fabryk Opla w Gliwicach i Tychach ?
Wydaje mi sie , ze nie , chociaz chodzi o
4 tys.miejsc pracy !
Wszystko jest mozliwe m.in.to ze te fabryki w Polsce , po dealu z GM , zostana sprzedane ewentualnie "wygaszane" mowiac jezykiem
nomenklatury .

Jedna z przyczyn takiego scenariusza , jest
dzialalnosc niejakiego Macierewicza , ktory zerwal rozmowy z koncernem Airbus Defense ,
dotyczacych smiglowcow dla Sil Zbrojnych RP.
No coz , dalekosiezne " plany" rzadu , nijak
maja sie do obecnej sytuacji geo-politycznej w
Europie i wogole na Swiecie .

Jedyne co slychac z ust rzadzacych to :
bedziemy,zrobimy,udoskonalimy,zmodernizujemy
itd.
Jedyne co im wychdzi , to lamanie Konstytucji
i "budowa" fundamentow pod rzady satrapow.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Czy "Slajd" ....... 20.02.17, 09:54
      Przygotowuje zestaw widelcow,podobno.....na wypadek gdyby "zabojady" fikali
    • kultywator.scierniskowy Re: Czy "Slajd" ....... 20.02.17, 10:07
      Rozumiem, że Twoje obawy budzi przejęcie Opla przez grupę PSA.
      Otóż podobno francuzi chcą się zemścić za Caracale i na nic się nie zda podlizywanie się wicepremiera, umizgi premiera i jedyna nadzieja w królu Europy - D. Tusku -, który delikatnie naciskając na Timmermansa może skruszyć betonowe serca kapitalistów francuskich.
      • szwampuch58 Re: Czy "Slajd" ....... 20.02.17, 10:13
        No prosze,nawet pisi cyngiel napisze czasem z sensem
        • kultywator.scierniskowy Re: Czy "Slajd" ....... 20.02.17, 10:49
          No niestety nie mogę się odwdzięczyć podobnej klasy komplementem. Zbyt szczery jestem, musiałbym kłamać.
      • sverir Re: Czy "Slajd" ....... 20.02.17, 10:45
        "Otóż podobno francuzi chcą się zemścić za Caracale"

Zemścić? A za co? Przecież negocjacje zostały zakończone.

"na nic się nie zda podlizywanie się wicepremiera, umizgi premiera"

Jak nie? Są przecież wysoce skuteczni w prowadzeniu polityki zagranicznej i gospodarczej. Czy naprawdę wystarczy się uprzeć i już geniusze naszej polityki gospodarczej (zagranicznej także) nie mają nic do gadania?

• kultywator.scierniskowy Re: Czy "Slajd" ....... 20.02.17, 10:53
          Przecież żartuję. Cały wątek jest w konwencji humorystycznej ponieważ autor zakłada, że w twardych realiach biznesu wicepremier może szepnąć słówko, a wtedy....
          Nic z tych rzeczy. Francuzi postawią swoje warunki, my skalkulujemy. czy nam się to opłaca i albo je zaakceptujemy. albo będziemy negocjować. Na razie fabryka pracuje.
          • sverir Re: Czy "Slajd" ....... 20.02.17, 10:59
            "Cały wątek jest w konwencji humorystycznej ponieważ autor zakłada, że w twardych realiach biznesu wicepremier może szepnąć słówko(...)"

Sądzę, że autorowi nie chodzi o słówko - w skuteczność słówek wicepremiera wierzą chyba tylko najbardziej zatwardziali pisowcy - tylko o podjęcie konkretnych działań w celu zapewnienia pozostania fabryk w PL. A ja mam nadzieję, że pan wicepremier nie zrobi nic lub jego robienie będzie w tej materii nieskuteczne.
          • wilk_z_wolfow Re: Czy "Slajd" ....... 20.02.17, 11:36
            kultywator.scierniskowy napisał:

> Przecież żartuję. Cały wątek jest w konwencji humorystycznej ponieważ autor zak
            > łada, że w twardych realiach biznesu wicepremier może szepnąć słówko, a wtedy..
            > ..
            > Nic z tych rzeczy. Francuzi postawią swoje warunki, my skalkulujemy. czy nam si
            > ę to opłaca i albo je zaakceptujemy. albo będziemy negocjować. Na razie fabryka
            > pracuje.
            >

Masz takie samo poczucie humoru jak Morawiecki .
            Niemcy podjely juz w zeszlym tygodniu negocjacje z PSA , jak na razie bez pisemnej
            gwarancji , ale dzialaja .

Sztuka negocjacji to wyzsza szkola jazdy ,
            niestety , ta szkole omijaly szerokim lukiem
            obecnie rzadzacy .
            • kultywator.scierniskowy Re: Czy "Slajd" ....... 20.02.17, 11:53
              Opel jest firmą niemiecką ( w sensie siedziby biór projektowych itd). Core biznes jest w Niemczech, tak? Zatem porównanie jest cokolwiek niezasadne.

Ergo: A czy premier Wielkiej Brytanii również popełniła grzech zaniechania (szepnę hasło: Vauxhall).
      • wilk_z_wolfow Re: Czy "Slajd" ....... 20.02.17, 11:13
        Znajac "sile negocjacji " przedstawicieli
        obecnego rzadu , mam powazne watpliwosci
        co do utrzymania 4 tys. stanowisk pracy w
        Gliwicach i Tychach .
        • kultywator.scierniskowy Re: Czy "Slajd" ....... 20.02.17, 11:55
          Wiesz co, ja jej nie znam? Nigdy nie uczestniczyłem w negocjacjach rządowych. Czy Ty masz za sobą tego typu doświadczenie?
          • sverir Re: Czy "Slajd" ....... 20.02.17, 12:41
            O "sile negocjacji" obozu władzy wiem niewiele, ale brałem udział w czymś, co można nazwać negocjacjami, z udziałem tzw. wysokiej rangi urzedników ministerstwa (pana wicepremiera). Atmosfera spotkania super, pełna kultura, uprzejmość, w dodatku jakaś taka naturalna. Przygotowanie merytoryczne do spotkania - znajomość teorii problemu niezła, znajomość praktyki słaba. Wola współpracy w rozwiązaniu problemu czy w ogóle wola rozwiązania problemu - zerowa. Stanowisko tzw. strony rządowej od początku "nawet jeżeli nic nie macie, to cieszcie się, że chociaż tyle, bo inni mają mniej". Paradoksalnie wszyscy wyszli ze spotkania zadowoleni.
          • wilk_z_wolfow Re: Czy "Slajd" ....... 22.02.17, 10:49
            Nie bralem udzialu w negocjachach rzadowych , jedynie bylem uczestnikiem
            negocjacji dot.firmy w ktorej pracuje .
            Wypracowano kompromis , ktory kosztuje
            obie strony .
            A wracajac do Opla , szef PSA Carlos Tavares osobiscie zapewnil Merkel o
            zachowaniu miejsc pracy w niemieckich
            zakladach w przypadku przejecia Opla przez
            PSA .
            A co na to Morawiecki ?
            Nic!!!
            • kultywator.scierniskowy Re: Czy "Slajd" ....... 22.02.17, 10:52
              Ale chyba to nie upoważnia cię do sądu, który wyraziłeś słowami:
              "Znając "sile negocjacji " przedstawicieli
              obecnego rządu , mam poważne wątpliwości... "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka