Dodaj do ulubionych

W przyszłości konieczna korekta progu wyborczego

27.07.17, 23:31
Obecny generuje patologię mono władzy, jak widać. Należy także wspierać organizacje pozapartyjne w aktywności parlamentarnej. Byłabym zwolennikiem ścisłego kontrolowania partyjnych wydatków, by nie trwoniono ich na podsycanie urojeń paranoika, tylko prowadzono działalność badawczą, analityczną i infornacyjną.
Obserwuj wątek
    • buldog2 Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 14:38
      Był taki pomysł, pewne poważne pismo zechciało zrobić coś polskiego, coś na kształt Stratfora. Okazało się, że żadna partia nie chciała wydać na ekspertyzy itp. pieniędzy przewidzianych na ten cel. I pomysł padł był.
      Podkreślę i powtórzę: żadna partia.

--
      Lemingi zaplute karły reakcji
      • titerlitury Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 20:35
        Może nie musiały, a powinny być zobligowane. Tak jak jest teraz dalej być nie może: ochrona Kaczyńskiego jest opłacana z pieniędzy partyjnych, więc budżetowych. PiS liczy circa 30 tys. członków, niech się zrzuca na niańki dla prezesa, ja nie mam zamiaru.
      • pijatyka Re: żadna partia nie chciała 04.08.17, 20:49

Może teraz (po "spacerowych" protestach) zechcą.

Bo , poza vetem dla PiS-bolszewii, inne partie też dostały nieformalne ale dość silne votum nieufności
        • titerlitury Re: żadna partia nie chciała 04.08.17, 20:55
          pijatyka napisała:

>
          > Może teraz (po "spacerowych" protestach) zechcą.
          >
          > Bo , poza vetem dla PiS-bolszewii, inne partie też dostały nieformalne ale dość
          > silne votum nieufności
          >
          >
          >
          To jest święta prawda: ludzie sami się skrzyknęli, znajomi zachęcali znajomych, a partyjne twarze wywoływały niechęć. Całkowita impotencja opozycji parlamentarnej wobec PiS jest aż nadto widoczna. Dodatkowo powszechne jest przekonanie, że otrzymasz taki mandat jak PiS w 2015, PO, .N i PSL byłyby równie bezczelne i pszenne.
    • sverir Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 14:47
      Należy także wspierać rozwój społeczeństwa obywatelskiego, co by hasło "sąd sądem, a sprawiedliwość..." nie było nośne.
      • ave.duce Kacza łapa dzieli ka$$ę 28.07.17, 16:15
        Narodowy Instytut Wolności

www.rp.pl/Prawo/307189939-HFPC-krytykuje-projekt-ustawy-o-Narodowym-Instytucie-Wolnosci.html#ap-1
      • inocom Magistrat Wrocławia chcesz zamordować? 28.07.17, 21:59
        sverir napisał:

> Należy także wspierać rozwój społeczeństwa obywatelskiego, co by hasło "sąd sąd
        > em, a sprawiedliwość..." nie było nośne.

Jedyne czego się boją, to właśnie społeczeństwa obywatelskiego.
        Resztę załatwi się spontanicznie.
        • sverir Re: Magistrat Wrocławia chcesz zamordować? 31.07.17, 00:35
          "Jedyne czego się boją, to właśnie społeczeństwa obywatelskiego"

Boją się tylko tego, że niebo spadnie im na głowę.
    • man_sapiens Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 14:49
      Najlepiej ten próg zlikwidować. Niechby w Sejmie było 20 niezrzeszonych i 15 partii. Czy to zaszkodzi? Tak, partyjnym bonzom w rodzaju Kaczyńskiego, Schetyny czy Kukiza.
      W żadnym wypadku JOWy - w senacie widać, do czego to prowadzi - system dwupartyjny, żadnej reprezentacji dla różnorodnych poglądów w społeczeństwie.
      • sverir Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 14:57
        W Senacie nie ma progu, a i tak jest system dwupartyjny. Ale tak poza tym, to ja jestem za likwidacją progu wyborczego. Służy tylko dużym partiom.
        • yoma Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 15:05
          No bo tak to było robione.
        • man_sapiens Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 16:02
          > W Senacie nie ma progu, a i tak jest system dwupartyjny.

W Senacie nie ma progów, bo są JOWy i nie może być progów bo to nie są wybory proporcjonalne i nie ma list, dla których mogłyby sumować się głosy z całej Polski. Każdy głosuje na jednego wybranego kandydata spośród kandydujących w jego okręgu wyborczym, każdy kandydat może startować tylko w jednym okręgu. Z danego okręgu wchodzi do Senatu ten, kto zdobył najwięcej głosów, reszta głosów w tym okręgu ginie w czeluściach kosmosu.
          Dowiedz się jaki mamy system głosowania w Polsce.
          • sverir Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 16:53
            JOW to wynalazek, a progów nie ma od początków naszej Konstytucji. Dowiedz się, jaki mamy system głosowania w Polsce, a potem pouczaj.
          • eiran Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 16:58
            Nie spiesz się tak z tym pouczaniem innych. W JOW jak najbardziej może być próg - po prostu można ustalić, że do zdobycia mandatu potrzebne jest zdobycie największej liczby głosów w okręgu, pod warunkiem przekroczenia progu.
            • man_sapiens Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 31.07.17, 01:01
              Do Senatu wybiera się 100 senatorów w 100 jednomandatowych okręgach. Każdy komitet wyborczy może zgłosić tylko 1 kandydata w danym okręgu, wyborca też oddaje głos na 1 kandydata. Mandat senatora uzyskuje kandydat, który otrzymał największą liczbę głosów (zasada większości). Okręgi jednomandatowe w wyborach do Senatu zostały wprowadzone w 2011 r. Wcześniej senatorów wybierano według ordynacji większościowej z 40 okręgami wielomandatowymi (od 2 do 4 mandatów).

To nie są JOWy?
      • pijatyka Likwidować próg? Bzdura- akurat próg dobrze działa 04.08.17, 20:53

Sejm z lat 90-tych - to dopiero było wariatkowo.
    • taniarada Re:Ja stanowczo protestuję 28.07.17, 15:05
      Chcecie burdel z robić z sejmu ? By takie nędzarze jak partia Razem co robi zadymy na ulicach weszła ?Albo komuszki i musiał bym patrzeć na tępe twarze. Po moim trupie.
      • man_sapiens Re:Ja stanowczo protestuję 28.07.17, 16:04
        > Po moim trupie.

O, to będzie podwójna korzyść ze zmniejszenia progów wyborczych.
    • alistair-p A ja jestem za losowaniem 28.07.17, 16:22
      Można wylosować z pośród posiadających bierne prawo wyborcze 460 osobników płci obojga i koniec.Statystycznie ilość kretynów i innych pisdaków będzie zapewne mniejsza niż teraz.
      • yoma Re: A ja jestem za losowaniem 28.07.17, 16:31
        Nie jest to głupie.
        • alistair-p Re: A ja jestem za losowaniem 28.07.17, 16:43
          A jakie małe koszty.Tylko żeby maszyna losująca nie była w Moskwie.
          • yoma Re: A ja jestem za losowaniem 28.07.17, 16:45
            Tylko że każdy zajęty uczciwą pracą i lubiący ją znajdzie sposób, żeby się z wyboru wymiksować, i znów zostaną same kmiotki i pisie.
    • keekees Popieram 28.07.17, 17:13
      titerlitury napisała:

> Obecny generuje patologię mono władzy, jak widać. Należy także wspierać organi
      > zacje pozapartyjne w aktywności parlamentarnej. Byłabym zwolennikiem ścisłego k
      > ontrolowania partyjnych wydatków, by nie trwoniono ich na podsycanie urojeń par
      > anoika, tylko prowadzono działalność badawczą, analityczną i infornacyjną.

Popieram.
    • niema_sprawa Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 18:58
      zgadzam się
      trzeba podnieść do 35 % :)))
      • yoma Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 21:24
        Bardzo chętnie, wtedy pisi leżą. I kwiczą.
        • matigrypl Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 21:44
          W Polsce jak dotychczas nie zdołano wyłonić dwóch partii które rozgrywają między sobą wybory. Tak naprawdę to walka toczy się o to które partie wymiksują konkurencję. Był moment że wydawało się że to będzie pis i peło ale to ostatnie samo zaprzepaściło swoją szansę dopuszczając do totalnej władzy szwaba czyli rudego. Ten kompletnie nie znając psychiki Polaka zaczął się praktycznie bawić w szwabskiego gubernatora i w efekcie doprowadził peło do kompletnego rozpadu. W następnych wyborach peło nawet nie przekroczy progu wyborczego. W ostatnich wyborach zawdzięcza dość spory odsetek posłów tylko dzięki sile bezwładu jaki zawsze ma ustępująca partia. W następnych już to zjawisko nie wystąpi lecz przeniesie się na pis.
          • titerlitury Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 21:51
            Tu się poważnie duskutuje, twoje fobie i inwektywy nikogo nie interesują
            • yoma Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 28.07.17, 21:57
              Ignoruj. Oni się tak śmiesznie wściekają, jak się ich ignoruje.
            • buldog2 Re: W przyszłości konieczna korekta progu wyborcz 04.08.17, 20:56
              Ignoruj.
      • keekees Obniżyć do 3%. 28.07.17, 22:44
        niema_sprawa napisała:

> zgadzam się
        > trzeba podnieść do 35 % :)))

Obniżyć do 3%.
        • matigrypl Re: Obniżyć do 3%. 29.07.17, 05:43
          Prawda zawsze kole w oczy! A niby komu peło zawdzięczacie upadek na pysk? Właśnie rudemu. To on miał przemożny wpływ na wszystko co się działo. Jego szwabska buta i pewnośc że szwaby mu nie dadzą zginąć. Jeśli się nie zgadzasz jeden z drugim to napisz dlaczego peło praktycznie zostało starte z oblicza ziemi. Tylko nie mieszać do tego pisu bo w takich wypadkach na efekty pracuje się osobiście. Idziecie tą samą drogą co komuchy i finał musi być taki sam. Komuchy też byli pewni że będą tą pierwszą albo drugą partią? Dzisiaj są na śmietniku historii!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka