Dodaj do ulubionych

Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski

16.08.17, 17:28
Posłuchać warto:

audycje.tokfm.pl/podcast/Jak-rodzil-sie-faszyzm-powtorka/52674
Obserwuj wątek
    • polski_demokrata Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 16.08.17, 17:35
      I kto to mówi? Przedstawiciel totalnych‚ którzy czerpią dziś całym ciałem z ojczyzny faszyzmu...
      • ave.duce Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 16.08.17, 17:44
        Czerpią z Włoch? A co takiego?
        • dr.krisk Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 16.08.17, 22:53
          A co to jest "czerpanie całym ciałem"? Coś dziś polski_demokrata pod wpływem jest. Albo wcale nie jest polski.....
          • ave.duce Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 17.08.17, 14:35
            A już na pewno nie jest demokratą ;)
            • x2468 Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 18.08.17, 20:06
              Bo to jest nastajaszczyj demokrat.
          • buldog2 Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 20.08.17, 10:17
            Dziś prawdziwe święto demokratów wszystkich krajów - День Воздушного Флота России (Dzień Lotnictwa Rosji). Trzeba mieć wyrozumiałość.
        • sverir Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 17.08.17, 08:11
          Słońce?
          • ave.duce Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 17.08.17, 14:40
            Totalni spędzają wakacje we Włoszech, rządzący - we Włochach.
            • x2468 Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 18.08.17, 20:08
              We włochach to une hodują mendoweszki.
            • inocom Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 01.09.17, 20:05
              ave.duce napisała:

> Totalni spędzają wakacje we Włoszech, rządzący - we Włochach.

Ponoć Duńczycy nie chcą wpuszczać totalnych na stadion.
              Decydować ma narodowość.
    • inocom Silny wódz słaby parlament i mamy FR 16.08.17, 23:08
      Faszystowską Rosję.

Nie przyszło Ci do głowy, że takie hasło już dziś nie rusza?

Faszystą był według wszelkich współczesnych norm Juliusz Cezar. Twórca Europy, tej Europy, którą obecnie znamy pod nazwą UE. Nawet rękę unosił w powitaniu.

Miast oskarżać innych, zastanów się kobieciną nad sobą.
      Ludzikowi jest wszystko jedno czy zgonie jako wróg klasowy, czy jako wróg rasowy.
      Nawet nick masz odpowiedni.
      • 99venus Re: Silny wódz słaby parlament i mamy FR 17.08.17, 06:52
        To nie oskarżenie.Na ławę oskarżonych kaczyński musi jeszcze poczekać.To proste stwierdzenie faktu.Trudno żeby nazioli to ruszyło skoro w tym sambie im dobrze.Spadkobiercą ONR - PiS.
      • sverir Re: Silny wódz słaby parlament i mamy FR 17.08.17, 08:12
        "Faszystą był według wszelkich współczesnych norm Juliusz Cezar"

Masz jakieś zaniżone normy:))
        • 99venus Re: Silny wódz słaby parlament i mamy FR 17.08.17, 16:36
          On nie ma żadnych norm,on ma polecenia partyjne.
        • inocom Re: Silny wódz słaby parlament i mamy FR 17.08.17, 18:43
          sverir napisał:

> "Faszystą był według wszelkich współczesnych norm Juliusz Cezar"
          >
          > Masz jakieś zaniżone normy:))

Co nie zmienia faktu, że historyczny faszyzm pochodzi z terenu współczesnych Włoch, tylko z okresu trochę wcześniejszego.

Władza autorytarna i ograniczająca wpływ parlamentu.

Cezar był dyktatorem ograniczającym wpływy senatu.
          Z chwilą przekroczenia Rubikonu zaczął otwartą walkę, z legalnie wybranym rzymskim senatem (parlamentem).

Faszyzm zaczął się od Rubi konia (jak mawia Petru).
          Został skonsumowany latem 46 roku p.n.e.

Tak tak, cywilizacja łacińska zrodzona jest na faszyzmie.
          Można odrzucić faszyzm, ale trzeba też odrzucić dorobek całej naszej cywilizacji.
          • sverir Re: Silny wódz słaby parlament i mamy FR 18.08.17, 06:39
            " Władza autorytarna i ograniczająca wpływ parlamentu"

Dżizas, Rzym przed nastaniem Juliusza krajem demokratycznym we współczesnym rozumieniu!:))

"Tak tak, cywilizacja łacińska zrodzona jest na faszyzmie"

Ale Ty wiesz, co to jest faszyzm, czy tak tylko pie...sz od rzeczy?
            • inocom Re: Silny wódz słaby parlament i mamy FR 18.08.17, 09:22
              sverir napisał:

> " Władza autorytarna i ograniczająca wpływ parlamentu"
              >
              > Dżizas, Rzym przed nastaniem Juliusza krajem demokratycznym we współczesnym roz
              > umieniu!:))

Możesz się śmiać, ale podaj przykład, czego rządy Julka C. nie spełniają, tak z definicji faszyzmu.
              Tak Rzym był państwem demokratycznym, w nie mniejszym stopniu niż I RP Szlachecka.

Nawet ogłosił się Duce :)

84–82 p.n.e. – flamen Dialis
              81 p.n.e. – corona civica
              73 p.n.e. – kolegium pontyfików
              68 p.n.e. – kwestor Hiszpanii Dalszej
              66 p.n.e. – kurator Via Appia
              65 p.n.e. – edyl kurulny
              63 p.n.e. – pontifex maximus
              62 p.n.e. – pretor
              61 p.n.e. – namiestnik Hiszpanii Dalszej
              59 p.n.e. – konsul
              58 p.n.e. – namiestnik Galii
              49 p.n.e. – dyktator
              48 p.n.e. – konsul
              46 p.n.e. – dyktator na 10 lat, konsul
              45 p.n.e. – „konsul bez kolegi”
              44 p.n.e. – konsul, pater patriae (ojciec ojczyzny), dyktator dożywotni, odmowa przyjęcia tytułu króla

I pośmiertnie wódz narodu
              42 p.n.e. – uchwałą senatu i ludu zaliczony w poczet bogów jako „Divus Iulius” – Boski Juliusz

Niektórzy, nawet dziś choćby tu na forum, co jakiś czas podnoszą głos, że demokracja nie jest dla wszystkich. Głos sędziego powinien być ważniejszy niż głos górnika.

> "Tak tak, cywilizacja łacińska zrodzona jest na faszyzmie"
              >
              > Ale Ty wiesz, co to jest faszyzm, czy tak tylko pie...sz od rzeczy?

Ekspertem jest w tej sprawie Putin. Rosja walczy z faszyzmem od czasów pozbycia się Romanowów.
              XX wieczni faszyści czerpali z Rzymu ile wlezie. Gest pozdrowienia, orły na sztandarach.

Praktycznie nowa religia. Julek był kapłanem :)
              • 2do3jest8 Przepraszam, że się wtrącam ale to jakieś 18.08.17, 09:57
                nieporozumienie, ponieważ wynikało z wywodu inocom, że faszyzm jest naturalną metodą sprawowania władzy wśród ludzi niezależnie od rodzaju cywilizacji a to jest nieprawda.
                • inocom Re: Przepraszam, że się wtrącam ale to jakieś 18.08.17, 11:04
                  2do3jest8 napisał(a):

> nieporozumienie, ponieważ wynikało z wywodu inocom, że faszyzm jest naturalną m
                  > etodą sprawowania władzy wśród ludzi niezależnie od rodzaju cywilizacji a to je
                  > st nieprawda.

Nie wiem czy każda cywilizacja opiera się na cywilizacji łacińskiej :)
                  Faktem jest, że faszyzm pojawia się tam, gdzie zawodzi parlament.
                  Daj władzę dyktatorską zielonym, a wyjdzie faszyzm, tylko z zielonym wydaniu.

Gdy się tak dokładniej przyjrzeć to komunizm w wersji rosyjskiej to też faszyzm.
                  Kult Duce, słaby parlament marionetka.
                  No i najważniejsze, potrzeba szukania wroga, obojętnie czy to klasowego czy etnicznego.
                  Kogoś kto przeszkadza w prowadzeniu nowego lepszego porządku. Należy go zabić (unieszkodliwić), a potem już mamy lepszego człowieka.

Cywilizacja łacińska nie opiera się na samodoskonaleniu i w ten sposób dochodzeniu do panowania nad samym sobą. Ona opiera się na usuwaniu przyczyn zewnętrznych.

Jakie ktoś ma prawo do panowania nad światem, skoro sam nie panuje na sobą i swoimi żądzami.

I tu się zgodzę z Ave, Kaczyński obwinia wszystkich na około, tylko nie siebie.
                  Problem w tym, że przyganiał kocioł garnkowi. Nie podobają mi się np. wszelkiego rodzaju manifty. To przejaw agresji. Czy agresja może być pozytywna?
                  • 2do3jest8 Re: Przepraszam, że się wtrącam ale to jakieś 18.08.17, 12:25
                    Napisałeś:

..."Nie wiem czy każda cywilizacja opiera się na cywilizacji łacińskiej :)"..
                    Odpowiadam ja wiem, że tak nie jest z definicji.
                    Jeśli masz wątpliwości co do słuszności mojego wnioskowania to wskażbłąd albo proś o wyjaśnienia.
                    • 2do3jest8 Re: Przepraszam, że się wtrącam ale to jakieś 18.08.17, 12:45
                      Napisałeś również:
                      .."Cywilizacja łacińska nie opiera się na samodoskonaleniu i w ten sposób dochodzeniu do panowania nad samym sobą. Ona opiera się na usuwaniu przyczyn zewnętrznych."..

Cywilizacja łacińska (ZACHODNIA, EUROATLANTYCKA, ŚRÓDZIEMNOMORSKA, EUROPEJSKA itp) opiera się na trzech podstawowych filarach : prawie rzymskim, myśli greckiej i judeochrześcijaństwie. Pisanie, że nie zawiera mechanizmu samodoskonalenia jest wykładem fragmentu światopoglądu materialistycznego.

ps

Istnienie mechanizmu samodoskonalenia w jakiejkolwiek cywilizacji zawdzięczać można tylko istnieniu zewnętrznej Doskonałości, który tę cywilizację, w ten czy inny sposób powołał do istnienia. Logiczne?
                  • piq ciekawe rozumowanie, inocom,... 18.08.17, 12:56
                    ...choć trochę zawodzi przy Rzeczypospolitej Obojga (czy Trojga) Narodów. Ale w USA podobnie. Może dlatego, że Polacy podobnie jak Amerykanie genetycznie nienawidzą rządu centralnego, choć są bardzo patriotyczni. Wyszło to kiedyś w badaniach społeczeństw.

Choć może rzeczywiście w wypadku RPON wzmocnienie władzy centralnej w Konstytucji 3 Maja i ograniczenie swobód szlacheckich mogło być wstępem do jakiegoś rodzaju "parafaszyzmu". Nie było czasu sprawdzić.
                    • 2do3jest8 Re: ciekawe rozumowanie, inocom,... 18.08.17, 13:30
                      A jakiż to fragment wywodu inocom uznał chory człowiek za wart jego zainteresowania?
                      • inocom Właśnie tak rodzi się faszyzm... 18.08.17, 16:15
                        2do3jest8 napisał(a):

> A jakiż to fragment wywodu inocom uznał chory człowiek za wart jego zainteresow
                        > ania?

Zero własnej myśli, za to bejsbol w ręce.
                        Nawet jakbym był chory, to co? Posłałbyś mnie do gazu, jak Hitler własną kuzynkę (Alosię Veit)?
                        • 2do3jest8 Re: Właśnie tak rodzi się faszyzm... 18.08.17, 16:33
                          Przesadzasz jak wszyscy tu i jak zwykle. Jeśli moje posty nie zawierają wielu własnych przemyśleń to wskaż miejsca gdzie popełniam nadużycie intelektualne. Cytując lub załączając fragmenty jakiś publikacji zachęcam jedynie do pogłębionej dyskusji na fk, które winno być miejscem nie tylko słownej nawalanki i jawnych powtórzeń z serwisów TVN lub GW. Sam nie trzymasz w ręku gałązki oliwnej i nie prowadzisz sporu na argumenty tylko ironizując starasz się wykazać, że temat jest ci bliższy. Posty piq są tak przepojone kłamstwami, wulgarnością i nienawiścią do rządzących, że zrównoważony umysłowo człowiek mógłby być ich autorem tylko w wyjątkowych uwarunkowaniach.. Tak myślę nie bezpodstawnie. Uważasz moje pytanie za brutalne : " A jakiż to fragment wywodu inocom uznał chory człowiek za wart jego zainteresow
                          ania?" Zastanów się czy taka postawa nie jest wynikiem solidaryzmu grupowego.
                          • inocom Re: Właśnie tak rodzi się faszyzm... 18.08.17, 17:21
                            2do3jest8 napisał(a):

> Przesadzasz jak wszyscy tu i jak zwykle. Jeśli moje posty nie zawierają wielu w
                            > łasnych przemyśleń to wskaż miejsca gdzie popełniam nadużycie intelektualne. Cy
                            > tując lub załączając fragmenty jakiś publikacji zachęcam jedynie do pogłębionej
                            > dyskusji na fk, które winno być miejscem nie tylko słownej nawalanki i jawnyc
                            > h powtórzeń z serwisów TVN lub GW. Sam nie trzymasz w ręku gałązki oliwnej i ni
                            > e prowadzisz sporu na argumenty tylko ironizując starasz się wykazać, że tema
                            > t jest ci bliższy. Posty piq są tak przepojone kłamstwami, wulgarnością i niena
                            > wiścią do rządzących, że zrównoważony umysłowo człowiek mógłby być ich autorem
                            > tylko w wyjątkowych uwarunkowaniach.. Tak myślę nie bezpodstawnie. Uważasz moje
                            > pytanie za brutalne : " A jakiż to fragment wywodu inocom uznał chory człowiek
                            > za wart jego zainteresow
                            > ania?" Zastanów się czy taka postawa nie jest wynikiem solidaryzmu grupowego.

Może i czynię źle ale niczego nie narzucam. Każdy ludzik ma wolną wolę i ponoć zdolność do myślenia.
                            To, że fk jest miejscem nawalanki to już nie moja zasługa. Moderacja robi wszystko co może by było to forum nawalanki.
                            Nie uważam Twojego zdania za brutalne czy nie, nie mi to oceniać. Dobrze wiesz jakie miałeś intencje pisząc swoje słowa. Jak Ci nie przeszkadzają w życiu, to dlaczego mi daleko od Ciebie mają przeszkadzać? Ważne, że czujesz się z tym dobrze.

pl.wikipedia.org/wiki/Fasces
                            Nawet Francuzi mają faszystowskie symbole w godle.

Co do solidaryzmu grupowego. Występuje w każdej kaście, czy to chłopskiej, górniczej czy sędziowskiej.
                            Do czasu jak jedna grupa nie uważa się za lepszą od innej grupy wszystko jest OK.

Ludzie pomstujący na faszyzm, bez popitki przełknęli słowa sędzi o zupełnie nadzwyczajnej kaście ludzi.

Nadludzie już w historii byli. Dobrze się ten solidaryzm nie skończył.
                            • 2do3jest8 Re: Właśnie tak rodzi się faszyzm... 18.08.17, 18:42
                              Wybacz ,przyjacielu ale to jest pseudointelektualny bełkot polany mową poprawności politycznej. Piszesz, że w moich postach "zero myśli" a zdania niczym kij beisbolowy. I tak łatwo przechodzisz nad tym do porządku dziennego? Ani słowa przeprosin tylko tanie psychologizowanie o tym co miałem na myśli. Skąd ty niby możesz wiedzieć co ktokolwiek ma namyśli jeśli sam nieprecyzyjnie a nawet bełkotliwe wyrażasz własne.Nie rozumiesz sam co piszesz albo palisz głupa na fk i na emigracji?
                              • inocom Re: Właśnie tak rodzi się faszyzm... 18.08.17, 19:11
                                Widać co do Ciebie się nie myliłem.

Trop faszystów, tylko unikaj niczym Drakula luster.
                                • 2do3jest8 Myślałem, żeś dorosłym forumowiczem :( 18.08.17, 20:00
                                  Errare humanum est.
                                  • inocom Grunt to być obiektywnym :) 18.08.17, 20:32
                                    2do3jest8 napisał(a):

> Errare humanum est.

Widzę, że budzi się w Tobie człowiek tyle, że rozdwojoną jaźnią :)

Padajesz encyklopedyczną definicję faszyzmu
                                    Faszyzm to praktyczna i historyczna metoda sprawowania władzy w państwie przez jednostkę, wykorzystująca wszystkie możliwe składniki innych, praktycznych metod ( politycznych doktryn) sprawowania władzy. Słowo zawiera w sobie powiązanie( wiązkę) wszystkich możliwych zorganizowanych grup społecznych podporządkowanej władzy centralnej. Tak w największym skrócie.

Kiedy wcześniej pisałem

Możesz się śmiać, ale podaj przykład, czego rządy Julka C. nie spełniają, tak z definicji faszyzmu.
                                    Tak Rzym był państwem demokratycznym, w nie mniejszym stopniu niż I RP Szlachecka.

Nawet ogłosił się Duce :)

84–82 p.n.e. – flamen Dialis
                                    81 p.n.e. – corona civica
                                    73 p.n.e. – kolegium pontyfików
                                    68 p.n.e. – kwestor Hiszpanii Dalszej
                                    66 p.n.e. – kurator Via Appia
                                    65 p.n.e. – edyl kurulny
                                    63 p.n.e. – pontifex maximus
                                    62 p.n.e. – pretor
                                    61 p.n.e. – namiestnik Hiszpanii Dalszej
                                    59 p.n.e. – konsul
                                    58 p.n.e. – namiestnik Galii
                                    49 p.n.e. – dyktator
                                    48 p.n.e. – konsul
                                    46 p.n.e. – dyktator na 10 lat, konsul
                                    45 p.n.e. – „konsul bez kolegi”
                                    44 p.n.e. – konsul, pater patriae (ojciec ojczyzny), dyktator dożywotni, odmowa przyjęcia tytułu króla

I pośmiertnie wódz narodu
                                    42 p.n.e. – uchwałą senatu i ludu zaliczony w poczet bogów jako „Divus Iulius” – Boski Juliusz

Julek według Twej definicji spełniał wszelkie wymogi by go nazwać faszystą. Wykorzystywał całą dostępną władzę, państwo i armię. Od religii też nie stronił.

PS.
                                    Troszcząc się o Ciebie, tak samo jak Ty o mnie, doradzę Ci kolego - odwiedź lekarza specjalistę...
                                    • mazala1 :) wyjaśnia wiele 19.08.17, 12:40
                                      Nikt z nas nie zna powodów do dążania ludźmi nad panawa nad innymi. Ty znasz?
                                      • inocom Re: :) wyjaśnia wiele 19.08.17, 14:20
                                        mazala1 napisał:

> Nikt z nas nie zna powodów do dążania ludźmi nad panowania nad innymi. Ty znasz
                                        > ?

Taka natura niektórych ludków - pycha, czasami choroba psychiczna lub weneryczna (poczucie misji, schizofrenia, zespół Aspergera, kiła itp.).

Choć w kolektywnie można osiągnąć więcej i się mniej przy tym narobić, to jednak ludziki chcą się wykazać.

Faszystą jest np. Kim Dzong Un mający całe państwo dla siebie (trzeba mieć nieźle zryty beret, by pociągnąć wujowi np. z działka przeciwlotniczego, ale państwo to on więc mu wolno).

Sposób na faszyzm wynaleźli Indianie z Ameryki Środkowej. Słyszałem o plemieniu, które na wodza wybiera najbogatszego w danej wiosce.
                                        Będący wybranym musi rozdać cały swój majątek, stając się najbiedniejszym mieszkańcem wioski. Łączy się to ze splendorem. Do następnych wyborów cała wieś utrzymuje ubogiego już wodza. Taki model sprawowania władzy też jest przecież możliwy.
                                        • mazala1 Re: :) wyjaśnia wiele 19.08.17, 17:48
                                          Staram się zrozumieć spoistość intelektualną twoich postów. To piekielne zadanie. Ty starasz się jedynie popisywać swoją wiedzą zdobytą w sieci. Niektórym może to się podobać. Mnie nie, ponieważ wielki sceptytyzm mam do wszystkiego co łatwo zdobyć. Szczególnie dotyczy to wiedzy z "sieci".
                                          • inocom Re: :) wyjaśnia wiele 19.08.17, 18:17
                                            mazala1 napisał:

> Staram się zrozumieć spoistość intelektualną twoich postów. To piekielne zadani
                                            > e. Ty starasz się jedynie popisywać swoją wiedzą zdobytą w sieci. Niektórym moż
                                            > e to się podobać. Mnie nie, ponieważ wielki sceptytyzm mam do wszystkiego co ła
                                            > two zdobyć. Szczególnie dotyczy to wiedzy z "sieci".

Dowód po prosze, bo powyższe do bezmyślny bełkot.
                                            • mazala1 Re: :) wyjaśnia wiele 19.08.17, 18:24
                                              "wykład " o faszyżmie opirał się na bezmyślnym i poważnym traktowaniu tego, co wielkie śmietnisko sieci zawiera w sobie.
                                              ps
                                              Czy bełkoty mogą być "myślne". Nie rozumiesz określeń, których używasz. Szanuj język ludzki. Czytaj W.
                                              • inocom Wiekszść ludzi to niestety faszyści :( 19.08.17, 19:57
                                                mazala1 napisał:

> "wykład " o faszyżmie opirał się na bezmyślnym i poważnym traktowaniu tego, co
                                                > wielkie śmietnisko sieci zawiera w sobie.
                                                > ps
                                                > Czy bełkoty mogą być "myślne". Nie rozumiesz określeń, których używasz. Szanuj
                                                > język ludzki. Czytaj W.

Czy to czarni, brunatni, zieloni, czerwoni, czy biali (egenicy np. Ludwik Hirszfeld, tak Hirszfeld był przewodniczącym tego całego bajzlu w Polsce), itp.
                                                Gdyby było inaczej to systemy totalitarne nie przyjmowałyby się tak łatwo.
                                                Zresztą o tym jest film "On Wrócił" nakręcony przez samych Niemców.

Wątek miał się rozwijać prosto i z górki. Założono, że PiS to faszyzm.
                                                Ale byłem trochę niepokorny i tropicielom faszyzmu pozwoliłem odkryć faszystę w samym sobie. A to już boli? Prawda?

Faszyzm pojawia się wtedy, gdy pojawia się jakiś wróg. Może być nią np. czarownica. Cały aparat religijno-państwowy służył do walki z czarownicami.

W Chorwacji w latach 1941-1944 stworzono katolickie eldorado - oczywiście faszystowskie. Był taki franciszkanin co w obozie koncentracyjnym w jeden dzień podrzynał gardło ponad 1000 ludzi. Miał takie hobby jako katolik.
                                                Po wojnie skazano 500 franciszkanów na śmierć, za zbrodnie wojenne. Na części z nich wyrok wykonano. Kościół nie zdobył nigdy w dziejach tylu męczenników w jednym czasie.

II RP walczyła z mniejszościami etnicznymi i religijnymi. Istniało np. prawo Żyda.
                                                Żyd mógł studiować medycynę, ale jego gmina żydowska powinna musiała dostarczyć trupa do badań.

Philip Zimbardo w swojej książce Psychologia i życie poświęcił rozdział tak zdawałoby się trywialnemu pytaniu "Czy zabiłbyś człowieka, gdybym Cię to to poprosił" <<cytat z pamięci>>, czytałem to ponad 30 lat temu więc mogę go trochę przeinaczyć. Chodziło mu o odpowiedź na pytanie, jak to się stało, że w Europie niby normalni ludzie okazali się nazistami (brunatna odmiana faszyzmu) i wymordowali miliony ludzi. Eksperyment musiał przerwać po kilku dniach, bo okazało się, że faszyzm też jest w Stanach, tylko drzemie ukryty w studentach. Brr...

Przykłady można mnożyć w nieskończoność. Przy tym wszystkim kaczyzm to mały pikuś. Prawdziwy potwór drzemie w nas (we mnie pewnie też, bo dlaczegóż miałbym się różnić od sąsiada z naprzeciwka). Zdawałoby się zwykłych ludziach, którzy wewnątrz są niespełnionymi faszystami, a do spełnienia potrzeba im tylko stanowisk i władzy.

Kto nie jest faszystą, niech pierwej rzuci kamień w Kaczyńskiego...
                                                Tak właściwie to za Kaczyńskiego można podstawić 100% ludzi. No może 99.9999999999999% :)
                          • buldog2 Re: Właśnie tak rodzi się faszyzm... 20.08.17, 10:58
                            Oczywiście, piq jako zrównoważony umysłowo człowiek, jest ich autorem w wyjątkowych uwarunkowaniach rządów, Agenta JARa i Antoniego (Macierewicza, też agenta), i całej reszty reżymu agenturalnej jaczejki PIS.
              • sverir Re: Silny wódz słaby parlament i mamy FR 19.08.17, 20:51
                "Możesz się śmiać, ale podaj przykład, czego rządy Julka C. nie spełniają, tak z definicji faszyzmu"

Nie było korporacjonizmu, antykapitalizmu, praw stanowionych ingerujących w każdą sferę życia człowieka, nie było definiowania narodu przez kulturę. Nie każdy ustrój autorytarny jest faszystowski.
                • inocom Re: Silny wódz słaby parlament i mamy FR 19.08.17, 22:01
                  sverir napisał:

> "Możesz się śmiać, ale podaj przykład, czego rządy Julka C. nie spełniają, tak
                  > z definicji faszyzmu"
                  >
                  > Nie było korporacjonizmu, antykapitalizmu,

Ustrój był niewolniczy. Czyli były korporacje właścicieli i co jakiś czas antykapitalistyczne bunty niewolników. Tu się naprawdę nie wiele zmieniło przez 2000 lat. Kapitalista gromadził kapitał, by móc kupić więcej niewolników, Aby więcej niewolników pracowało na jego kapitał i mógł ich kupić jeszcze więcej.

Co do definicji narodu przez kulturę - kręcą Cię przyśpiewki typu
                  Heca, heca, koło pieca ciele mnie pobodło,
                  Matula mnie smarowali, ale nie pomogło.
                  Jakem służył u kowola, uczyłem się dymać,
                  Kowol wyłóż na kowolkę, a jo musioł trzymać.
                  I jo se tyś musioł, bo mi się porusoł,
                  Hej, mości panowie, kapelus na głowie.
                  I jo se musiała, bo mi się rusała
                  Hej, mości panowie, chusteczka na głowie.
                  Rano wstaje, krowom daje i ubirom chodoki,
                  Biere koszyk i motykę, idę kopać zimnioki.
                  A jo za nią do pszenicy, a jo za nią do żyta,
                  Bo jo myśloł, że to panna, a to była kobita.
                  I jo se tyś musioł itd.

W XX wieku jadąc w wiele miejsc od autochtona na pytanie, kto on usłyszysz tutejszy.
                  Faszyzm to nie tylko naród. Ustrojem faszystowskim był/jest ZSSR/Rosja. Tam miarą przynależności do grupy była klasa.
                  Faktycznie walka narodowości to raczej XX wiek. Pod koniec wieku XIX Polak Jakub Szela rzezał bezkarnie Polskich panów, bo mu CK na to pozwalało.

> praw stanowionych ingerujących w każdą sferę życia człowieka

Nie tak dawno było prawo pierwszej nocy. A wtedy jeszcze nie było faszyzmu według Ciebie.

Niemieccy faszyści nie wnikali zaś w religię. Jeśli nie byłeś Żydem, to nie obchodziło ich czy jesteś katolikiem (Bawaria, Austria) czy też protestantem (Niemcy Północne). Nigdy faszyzm nie ingerował we wszystko co robią ludzie. To prosta droga do buntu np. jednych Niemców przeciw drugim.

> Nie każdy ustrój autorytarny jest faszystowski.

To już Twoje prywatne zdanie.

By podkreślić absurdalność tego wątku, który miał się okazać łatwym do bicia w PiS.

Kaczyzm ingeruje w Twoją każdą strefę Twojego życia?
                  Jeśli nie, to jak sam zauważyłeś nie jest to ustrój faszystowski.

PS
                  Faszyzm rodzi się wraz z postawieniem stygmatu. Wtedy nie widać już drugiego człowieka, jest odmieniec, naznaczony odmieniec.
                  Gdy mamy za sobą jeszcze państwo zaczyna być nieciekawie.
                  • sverir Re: Silny wódz słaby parlament i mamy FR 20.08.17, 07:08
                    "Ustrój był niewolniczy. Czyli były korporacje właścicieli(...)"

Czyżby właściciele niewolników byli zrzeszeni w formalnych korporacjach, stowarzyszeniach, związkach?

"co jakiś czas antykapitalistyczne bunty niewolników"

Teraz jeszcze lepiej: kapitalizm = faszyzm:)))

"To już Twoje prywatne zdanie"

Tak, moje, ale nie tylko. Poczytaj coś poza wikipedią, może zaczniesz podzielać to zdanie.

"Niemieccy faszyści nie wnikali zaś w religię. Jeśli nie byłeś Żydem, to nie obchodziło ich czy jesteś katolikiem(...)"

To nie oni mają wnikać, tylko ustanowione przez nich zasady. Ale to, co napisałeś "to nie obchodziło ich(...)" zdradza Twoją nieznajomość tematu, w którym tak namiętnie zabierasz głos. Nie pierwszy raz zresztą swoje przemyślenia starasz się przedstawić jako fakty lub przynajmniej wynik logicznego rozumowania. Tylko wiesz co? To zazwyczaj ani nie są fakty, ani nie jest rozumowanie logiczne.

"Kaczyzm ingeruje w Twoją każdą strefę Twojego życia? Jeśli nie, to jak sam zauważyłeś nie jest to ustrój faszystowski"

A jeśli tak, to bez względu na wszystko, wg Ciebie już jest to ustrój faszystowski. Takie czarno-białe, binarne myślenie, charakteryzujące ścisłowca:))
                    • inocom Tak właściwie to skąd Ci się wziął kapitalizm? 20.08.17, 14:00
                      sverir napisał:

> "Ustrój był niewolniczy. Czyli były korporacje właścicieli(...)"
                      >
                      > Czyżby właściciele niewolników byli zrzeszeni w formalnych korporacjach, stowar
                      > zyszeniach, związkach?
                      >
                      > "co jakiś czas antykapitalistyczne bunty niewolników"
                      >
                      > Teraz jeszcze lepiej: kapitalizm = faszyzm:)))

Definicję faszyzmu jako ustroju kapitalistycznego podałeś Ty post wyżej.
                      Ten pogląd był bardzo użyteczny. Pozwalał wyrwać komunizm ZSRR z łap faszyzmu. A były to jednakie zjawiska tylko wróg publiczny był inny. W Niemczech byli to ludzie nieczyści rasowo, w ZSRR nieodpowiednia klasa. A przecież faszyzm może istnieć w dowolnym typie ustroju.

> "To już Twoje prywatne zdanie"
                      >
                      > Tak, moje, ale nie tylko. Poczytaj coś poza wikipedią, może zaczniesz podzielać
                      > to zdanie.

Patrz wyżej.

> "Niemieccy faszyści nie wnikali zaś w religię. Jeśli nie byłeś Żydem, to nie ob
                      > chodziło ich czy jesteś katolikiem(...)"
                      >
                      > To nie oni mają wnikać, tylko ustanowione przez nich zasady. Ale to, co napisał
                      > eś "to nie obchodziło ich(...)" zdradza Twoją nieznajomość tematu, w którym tak
                      > namiętnie zabierasz głos. Nie pierwszy raz zresztą swoje przemyślenia starasz
                      > się przedstawić jako fakty lub przynajmniej wynik logicznego rozumowania. Tylk
                      > o wiesz co? To zazwyczaj ani nie są fakty, ani nie jest rozumowanie logiczne.

Czyli znów nie ma nic o kapitalizmie. Faszystą może być komunista ze swoimi zasadami.

> "Kaczyzm ingeruje w Twoją każdą strefę Twojego życia? Jeśli nie, to jak sam zau
                      > ważyłeś nie jest to ustrój faszystowski"
                      >
                      > A jeśli tak, to bez względu na wszystko, wg Ciebie już jest to ustrój faszystow
                      > ski. Takie czarno-białe, binarne myślenie, charakteryzujące ścisłowca:))

Naprawdę sprawia Ci różnicę czy cię spalą biali, zieloni, czarni czy czerwoni?
                      Efekt końcowy jest ten sam.

Tyle samo J powstanie z Twojego ciałka bez znaczenia czy podpali cię biały, czarny, czerwony, czy zielony faszysta.
                      • sverir Re: Tak właściwie to skąd Ci się wziął kapitalizm 20.08.17, 14:09
                        "Definicję faszyzmu jako ustroju kapitalistycznego podałeś Ty post wyżej"

ANTY, Inocomie. Antykapitalistycznego.

"A przecież faszyzm może istnieć w dowolnym typie ustroju"

To może krótko: zdefiniuj faszyzm, a przynajmniej wskaż jego cechy.

"Naprawdę sprawia Ci różnicę czy cię spalą biali, zieloni, czarni czy czerwoni?"

Nie sprawia mi różnicy. Ale jeśli biali wprost dążą do spalenia, zieloni tylko coś przebąkują, czarni niby są przeciw, ale jednak, a czerwoni podejmują wszelkie działania, by nikogo nie spalić, to jak sądzisz, kto jest mi bliższy?
                        • inocom Re: Tak właściwie to skąd Ci się wziął kapitalizm 20.08.17, 14:37
                          sverir napisał:

> "Definicję faszyzmu jako ustroju kapitalistycznego podałeś Ty post wyżej"
                          > ANTY, Inocomie. Antykapitalistycznego.

XIX wiek w SZA. Ustój typowo kapitalistyczny i jednocześnie faszystowski. Do tego stopnia, że w Bostonie zaprotestowali Indianie, o zmianę prawa. Stało, iż "Indianin może się poruszać po Bostonie tylko w towarzystwie dwóch muszkieterów". Ostatniego Muszkietera nie widziano w Bostonie od stuleci.

> "A przecież faszyzm może istnieć w dowolnym typie ustroju"
                          >
                          > To może krótko: zdefiniuj faszyzm, a przynajmniej wskaż jego cechy.

Już zrobił to 8.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,164491742,164491742,Korzenie_kaczyzmu_faszyzm_wloski.html?p=164500826
                          Od siebie tylko dodam, że do czasu jak sądy nie służą tylko jednej grupie.
                          Casus Geronimo.

> "Naprawdę sprawia Ci różnicę czy cię spalą biali, zieloni, czarni czy czerwoni?
                          > "
                          >
                          > Nie sprawia mi różnicy. Ale jeśli biali wprost dążą do spalenia, zieloni tylko
                          > coś przebąkują, czarni niby są przeciw, ale jednak, a czerwoni podejmują wszelk
                          > ie działania, by nikogo nie spalić, to jak sądzisz, kto jest mi bliższy?

Oglądałeś Soviet History? Z Normanem Daviesem w roli głównej :)
                          No może metody były inne.

Chorwaci głównie podrzynali gardła Srbosjek (który nota bene produkowali Brytyjczycy), typowo był to nóż do snopków.

Niemcy za sprawą Bernarda Shawa i wrocławianina (noblisty i Żyda Fritza Habera) preferowali humanitarne gazowanie. Początkowo CO potem HNC.

Czarni uwielbiali palić.

Czerwoni, albo wysyłali na białe niedźwiedzie, nie gardzili też głodem (Hołodomorem ukraincy.wm.pl/24352-0,Wielki-Glod-na-Ukrainie,0.html ), albo zwyczajnie kula w łeb.

Japończycy sprawdzali głównie jakość stali katan na użynanych głowach Chińczyków.

Kim Dzong Un ćwiczy obecnie z działkiem przeciwlotniczym - nie trzeba grzebać.
                          • sverir Re: Tak właściwie to skąd Ci się wziął kapitalizm 20.08.17, 23:30
                            "XIX wiek w SZA. Ustój typowo kapitalistyczny i jednocześnie faszystowski"

Wróćmy do początku - czym jest faszyzm?

" Już zrobił to 8"

Napisał tyle, że faszyzm to metoda sprawowania władzy. To nie jest definicja, metod sprawowania władzy jest wiele. Zatem ponownie - czym jest faszyzm?
                            • inocom Re: Tak właściwie to skąd Ci się wziął kapitalizm 20.08.17, 23:38
                              sverir napisał:

> "XIX wiek w SZA. Ustój typowo kapitalistyczny i jednocześnie faszystowski"
                              >
                              > Wróćmy do początku - czym jest faszyzm?
                              >
                              > " Już zrobił to 8"
                              >
                              > Napisał tyle, że faszyzm to metoda sprawowania władzy. To nie jest definicja, m
                              > etod sprawowania władzy jest wiele. Zatem ponownie - czym jest faszyzm?

Metoda sprawowania władzy szukając wroga, przy całkowicie podległym aparacie parlamentarno-sądowniczym.

W Polsce nie ma faszyzmu. Przynajmniej na razie.
                • inocom Sądy 19.08.17, 22:14
                  sverir napisał:

Nie każdy
                  > ustrój autorytarny jest faszystowski.

Tak mnie naszło.
                  Był sobie Fryderyk II zwany Wielkim, był sobie też Czyngis-chan.
                  Choć byli autorytarni, to faktycznie nie byli faszystami. Stosowali się do prawa.
                  Są jeszcze sądy w Berlinie.

Tylko co jeśli sądy same obniżają swoją powagę. Jak mawia Petru "głowa psuje się od góry".
                  • sverir Re: Sądy 20.08.17, 06:55
                    "Tylko co jeśli sądy same obniżają swoją powagę. Jak mawia Petru "głowa psuje się od góry".

Petru, pomijając jego nieśmieszne (już) lapsusy, myli się. Ryba może psuje się od głowy, ale społeczeństwo nie.
                    • inocom Re: Sądy 20.08.17, 14:04
                      sverir napisał:

> "Tylko co jeśli sądy same obniżają swoją powagę. Jak mawia Petru "głowa psuje s
                      > ię od góry".
                      >
                      > Petru, pomijając jego nieśmieszne (już) lapsusy, myli się. Ryba może psuje się
                      > od głowy, ale społeczeństwo nie.

Spłyciłeś wątek sądów.
                      A to właśnie one odróżniały Fryderyka II czy Czyngis-chana od Stalina.
                      Ci pierwsi byli autorytarni. Stalin był faszystą.
                      • sverir Re: Sądy 20.08.17, 14:11
                        " Ci pierwsi byli autorytarni. Stalin był faszystą"

Faszystą, nazistą, demokratą, wszystkim równocześnie.
                        • inocom Re: Sądy 20.08.17, 16:38
                          sverir napisał:

> " Ci pierwsi byli autorytarni. Stalin był faszystą"
                          >
                          > Faszystą, nazistą, demokratą, wszystkim równocześnie.

Może dlatego tak walczył z faszyzmem, jak Hitler z Żydami.
            • 99venus Re: Silny wódz słaby parlament i mamy FR 18.08.17, 10:05
              Pierdoli od rzeczy.
          • 99venus Re: Silny wódz słaby parlament i mamy FR 18.08.17, 10:03
            Co nie zmienia faktu, że historyczny faszyzm pochodzi z terenu współczesnych Włoch, tylko z okresu trochę wcześniejszego.
            Cezar był dyktatorem ograniczającym wpływy senatu.
            Z chwilą przekroczenia Rubikonu zaczął otwartą walkę, z legalnie wybranym rzymskim senatem (parlamentem).
            Faszyzm zaczął się od Rubi konia (jak mawia Petru).
            Został skonsumowany latem 46 roku p.n.e.
            Tak tak, cywilizacja łacińska zrodzona jest na faszyzmie.
            Można odrzucić faszyzm, ale trzeba też odrzucić dorobek całej naszej cywilizacji.
            Tak kuriozalnej argumentacji jeszcze nie słyszałem.Rewelacja.Nie mam wątpliwości,że te rewelacje spotkają się z uznaniem pisich i zostaną wynagrodzone.Profesura toruńska??
    • kfugktru23 Cywilizowany prawicowiec 17.08.17, 07:40
      ednak dla historii Polski, która dokonuje się na naszych oczach i kiedyś będzie opisywana, najciekawszy jest powód trzeci. Postulat nowego, lepszego PiS-u - furda już, pod czyim dowództwem i kto miałby się na niego składać - jest bowiem postulatem, by PiS upodobnił się do pozostałych partii w polskim parlamencie. Jednym słowem: by stał się partią centrową, może i z lekkim przechyłem na prawo, ale grającą wedle ustalonych, nudnych, liberalno-demokratycznych reguł, zgodność z którymi nadzorowana jest przez Unię Europejską. Tymczasem PiS jest dla polskich wyborców atrakcyjny także, a może przede wszystkim dlatego, bo pokazuje, że te liberalno-demokratyczne reguły można złamać i można zrobić to otwarcie. Tak było przy Trybunale Konstytucyjnym, tak było przy sądach, tak będzie jesienią przy ordynacji wyborczej i repolonizacji mediów.
      • ave.duce Re: Cywilizowany prawicowiec 17.08.17, 14:46
        Zaznaczyć też wypada, że solidaryzm to co innego niż solidarność.
        • mazala1 Re: Cywilizowany prawicowiec 17.08.17, 15:53
          ave.duce napisała:

> Zaznaczyć też wypada, że solidaryzm to co innego niż solidarność.
          >
          Potrafisz to wykazać ?
          • 99venus Re: Cywilizowany prawicowiec 17.08.17, 16:38
            Nie masz słownika wyrazów trudnych do zrozumienia dla pisich?
            • mazala1 Re: Cywilizowany prawicowiec 17.08.17, 16:45
              Mam i dlatego właśnie wątpię, że ave duce potrafi wykazać różnice pomiędzy solidarnością a solidaryzmem.
              • sverir Re: Cywilizowany prawicowiec 17.08.17, 17:44
                Jeśli masz, to po co ktoś ma Ci tłumaczyć różnice?
                • mazala1 Re: Cywilizowany prawicowiec 17.08.17, 17:49
                  Po to, że przekonanym, że używa określeń, których sam nie rozumie3. Na fk j w życiu codziennym jest to powszechne
                  • sverir Re: Cywilizowany prawicowiec 18.08.17, 06:41
                    To może zacznij od rozprawienia się z marksizmem?
                    • 2do3jest8 Re: Cywilizowany prawicowiec 18.08.17, 06:44
                      Dlaczego miałbym się rozprawiać z czymś co głupie w istocie swej nie jest.
                      • sverir Re: Cywilizowany prawicowiec 18.08.17, 08:06
                        Bo mam wątpliwości, czy rozumiesz to pojęcie.
                        • 2do3jest8 Re: Cywilizowany prawicowiec 18.08.17, 08:42
                          Zapewniam cię, że doskonale rozumiem ideę Marksa.
                  • ave.duce Re: Cywilizowany prawicowiec 20.08.17, 10:02
                    Twoje przekonania, radziecki człowieczku, to twój problem.
                    Miłego dnia.
          • ave.duce Re: Cywilizowany prawicowiec 20.08.17, 10:00
            "Zapewniam cię, że doskonale..." potrafię wykazać różnice między solidaryzmem i solidarnością.
    • mazala1 TOFM nadaje wyłącznie audycje propagujące 17.08.17, 16:03
      marksizm w Nowej Szacie Krytyki Polityczno-Kulturalnej. Nie warto więc słuchać tej stacji za wyjątkiem muzyki.
      ps
      Kaczyzm nie istnieje z definicja. Siostra intelektualna Środy Senyszyn chlapnęła coś ozorem, lewicowi publicyści podchwycili a nieuki forumowe powtarzają. Faszyzm włoski istniał, podobnie jak niemiecki i radziecki.
      • matigrypl Re: TOFM nadaje wyłącznie audycje propagujące 17.08.17, 19:18
        Szukam uczonego pełowskiego który udowodni kaczorowi i światu że jest nie tylko faszystą ale absolutnym władcą, despotą, pruskim cesarzem, kacykiem, carem ale w stylu putinowskim, faraonem, demagogiem i bóg wi czym jeszcze? To by rozłożyło kaczora na łopatki i jak niepyszny podkuliwszy ogon udał by śię na jakieś pustkowie i tam odcierpiał swoje winy!Po pokucie skruszony wróciwszy błagałby pełowców którzy wtedy będą u władzy by mu wybaczyli!
      • zapijaczony_ryj Re: TOFM nadaje wyłącznie audycje propagujące 18.08.17, 08:13
        Po pierwsze TOK FM praktycznie muzyki nie nadaje, a słuchać go warto, bo nie kłamie tak jak PiSie Gadzinówki z pakietu Qrwizji1
        Poza tym KAczyzm tylko tylko tym si różni od Faszyzmu, że jest w Unii i na wszystko moze sobie pozwolić, jak byśmy w Unii nie byli, to Świr by pokazał co potrafi i zamiast ubliżać Polakom z drabinki by ich zamykał.
        • 2do3jest8 Re: TOFM nadaje wyłącznie audycje propagujące 18.08.17, 12:46
          Piszesz nieprawdę.
    • haen2010 Korzenie kaczyzmu - faszyzm Franco 18.08.17, 08:47
      Najkrócej - rdzeniem faszyzmu włoskiego była odbudowa imperium śródziemnomorskiego, bez dyskusji.
      Faszyzm a'la Franco polegał na wyizolowaniu Hiszpanii ze wspólnoty międzynarodowej w ścisłym sojuszu z kościołem katolickim i był skierowany do wewnątrz - do bezwzględnej rozprawy z opozycją krajową. Stąd jego długie życie po sukcesie militarnym.
      • 2do3jest8 Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm Franco 18.08.17, 08:50
        Nowoczesny pseudonaukowy bełkot oparty na nieznajomości historii.
        • sverir Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm Franco 18.08.17, 08:51
          To oświeć nas, jak było naprawdę?
          • 2do3jest8 Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm Franco 18.08.17, 08:54
            Z faszyzmem włoskim czy z faszyzmem jako sposobem kierowania losami państwa?
            • sverir Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm Franco 18.08.17, 09:08
              Z tym, w czym wychodzi nieznajomość historii u henia.
            • 2do3jest8 Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm Franco 18.08.17, 09:37
              Gdyby henio znał historię doktryn politycznych to pisząc o "rdzeniu" faszyzmu włoskiego i o politycznej drodze Ge. Franco nie zastawiałby ich razem bo nie miały one ze sobą nic wspólnego. Faszyzm to praktyczna i historyczna metoda sprawowania władzy w państwie przez jednostkę, wykorzystująca wszystkie możliwe składniki innych, praktycznych metod ( politycznych doktryn) sprawowania władzy. Słowo zawiera w sobie powiązanie( wiązkę) wszystkich możliwych zorganizowanych grup społecznych podporządkowanej władzy centralnej. Tak w największym skrócie. Resztę znajdziesz w elektronicznych bibliotekach Harvardu , Princeton itd i innych liczących się w świecie uniwersytetów on - line.
              • haen2010 Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm Franco 18.08.17, 10:10
                Biedny osobnik. Czego on się naczytał? Władza, obojętnie jaka. ma do wyboru - albo dbać o kurę na niedzielą w garnku u poddanych - albo ich gnębi. Podatki etc. etc. Reszta jest pochodną tego wyboru. To niby demokracja.

W państwie na wzór faszystowski jednostka jest tylko numerem w zastępie.
                • 2do3jest8 Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm Franco 18.08.17, 10:20
                  Ignorancję nie przesłoni byle jaki dowcipas.
              • sverir Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm Franco 20.08.17, 07:17
                Z pewnością miały ze sobą przynajmniej jedną rzecz wspólną. Jeśli w bibliotekach Harvardu, Princeton itd i innych liczących się w świecie uniwersytetów tego nie znalazłeś, to poczytaj choćby w Wikipedii (choć generalnie nie polecam) o historii Hiszpanii, z uwzględnieniem ubytków terytorialnych w XIX i na początku XX wieku. Z jakiejś przyczyny niewiele autorytarnych dyktatur powstało w państwach/społeczeństwach, które nie miało problemów gospodarczych, politycznych, militarnych, itp., nie sądzisz?
                • inocom Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm Franco 20.08.17, 21:30
                  sverir napisał:

> Z jakiejś przyczyny niewiele autorytarnych dyktatur powstało w państwa
                  > ch/społeczeństwach, które nie miało problemów gospodarczych, politycznych, mili
                  > tarnych, itp., nie sądzisz?

Z jakiej to przyczyny pijesz, że PO zostawiło kraj w ruinie?
                  • sverir Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm Franco 20.08.17, 23:28
                    Z jakiej to przyczyny znów się mnie czepiasz?
                    • inocom Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm Franco 20.08.17, 23:41
                      sverir napisał:

> Z jakiej to przyczyny znów się mnie czepiasz?
                      >

Z tej, iż się wystawiasz.
      • haen2010 Dlaczego Kaczuś naczytał się o Franco? 18.08.17, 09:26
        Bo ten nie zawisł za nogi na stacji benzynowej w Mediolanie. Franco rządził swoim podwórkiem bez opozycji. Na początek fizycznie zlikwidował fizycznie ok ćwierć miliona zwolenników republiki Reszta zwiała za granicę. Kościół był uradowany. Modły za pomyślność generała trwały w każdej parafii aż do jego śmiertelnego zejścia. Potem się odmieniło.

Ten nasz dupek Kaczuś nawet fizycznie go przypomina. Taki grubasek.
        • 2do3jest8 Czy tak piszący człek może miećpoważną wiedzę? 18.08.17, 09:39
          haen2010 napisał:

> Bo ten nie zawisł za nogi na stacji benzynowej w Mediolanie. Franco rządził swo
          > im podwórkiem bez opozycji. Na początek fizycznie zlikwidował fizycznie ok ćwie
          > rć miliona zwolenników republiki Reszta zwiała za granicę. Kościół był uradowan
          > y. Modły za pomyślność generała trwały w każdej parafii aż do jego śmiertelnego
          > zejścia. Potem się odmieniło.
          >
          > Ten nasz dupek Kaczuś nawet fizycznie go przypomina. Taki grubasek.
          • 99venus Re: Czy tak piszący człek może miećpoważną wiedz 18.08.17, 10:11
            może
            • 2do3jest8 Re: Czy tak piszący człek może miećpoważną wiedz 18.08.17, 10:19
              Dowodzi, że nie.
              • 99venus Re: Czy tak piszący człek może miećpoważną wiedz 18.08.17, 12:59
                Tak się wydaje tym,którzy wiedzy nie posiadają.
                • 2do3jest8 Re: Czy tak piszący człek może miećpoważną wiedz 18.08.17, 13:47
                  Polecam piq do wymiany myśli.
    • xystos Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 18.08.17, 09:36
      według mnie bardziej
      Falanga Generała Franco
    • 2do3jest8 Poniżej poważna wiedza o faszyzmie 18.08.17, 09:47
      library.princeton.edu/find/all/fascism
    • pisowski_ciemniak Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 18.08.17, 10:25
      Jest duza szansa ze polski Duce skonczy jak jego protoplasta
    • piq przepraszam, ale to jakaś bzdura,... 18.08.17, 12:44
      ...PC/PiS nie ma ideologii ani idei, to jest partia władzy. Oni mają praktykę i interesy, a nie idee. "Włoski faszyzm" czy inne bełkoty pseudoelit pseudointelektualnych, które chcą sobie wygodnie zaszufladkować PiS w przegródce "ci niedobrzy faszyści" i być przesłusznie oburzone, żeby się cudownie czuć w roli "elit", to pozbawione sensu spekulacje z fotela czy zza mikrofonu. Te matołki w pędzie do kawiarnianej mądrości nie chcą widzieć faktów, bo to im samym nie pasuje do jedynie słusznej "postępowej europejskiej" ideologii.

Pomijam już, że z dostępnych materiałów można wyciągnąć wniosek, że PC/PiS zostało założone dla dojenia państwa polskiego i wysługiwania się Rosji (patrz afera paliwowa i koncesje, czy FOZZ - z ofiarami śmiertelnymi w zamachach typowych dla komórki ówczesnego KGB w Mińsku), a założycielem tej partii jest któraś rosyjska/sowiecka służba (myślę, że KGB/FSB), choć poszczególnych ludzi kontrolują różne (np. Toruń i Macierewicza na 100% GRU, które z kolei ukradło 100 mln zebrane "na ratowanie stoczni" i zabiło kapitana Bolesława Hutyrę). Ale to już zupełnie inna historia.
      • 2do3jest8 Re: przepraszam, ale to jakaś bzdura,... 18.08.17, 13:28
        Masz rację, to co wypisujesz jest bzdurą. Łatwo to wykazać.
        • piq wykaż,... 18.08.17, 13:33
          ...co ci szkodzi.
          • 2do3jest8 Re: wykaż,... 18.08.17, 13:43
            Bzdura pierwsza: Nie ma dostępnych materiały świadczących, że PC/PiS zostało założone dla dojenia państwa polskiego i wysługiwania się Rosji.

Bzdura druga: Przywoływanie na podparcie tej tezy aferą paliwową, koncesją, czy znaną powszechnie aferą FOZZ -u) świadczy o prymitywnym przypisywaniu afer ludzi związanych z PZPR-em ludziom późniejszego z PC.
            Bzdura trzecia: Zdanie: ..."z ofiarami śmiertelnymi w zamachach typowych dla komórki ówczesnego KGB w Mińsku), a założycielem tej partii jest któraś rosyjska/sowiecka służba (myślę, że KGB/FSB), choć poszczególnych ludzi kontrolują różne (np. Toruń i Macierewicza na 100% GRU, które z kolei ukradło 100 mln zebrane "na ratowanie stoczni" i zabiło kapitana Bolesława Hutyrę). " jest świadectwem jakiś zaburzeń u piszącego.
            • piq pisałem obszernie wcześniej, ale zjadło:... 18.08.17, 23:14
              ...a więc, dziecko, masz osobliwą formę naiwności.

Bzdura o bzdurze 1: nie znam służb, które na fejsie publikują, co zrobiły i dlaczego, dlatego pewnie nie masz stosownych "materiałów". Ale widać po owocach: PiS wzbogacił się na państwowym mieniu dzięki ustawie swojego własnego ministra, zwanej "ustawą Glapińskiego", dzięki której ukradł ze skarbu państwa cały majątek po Ekspresie Wieczornym i jest najbogatszą partią w Polsce; ponadto agresywnie sprzeciwiał się zakończeniu finansowania partii politycznych (czyli prywatnych inicjatyw) z budżetu (platfusi, oskarżani przez złodziei z PiSu o złodziejstwo, byli za). Te 80 milionów za kadencję to wszak już 10% wartości inwestycji PiSiej w wieżowiec na rogu Srebrnej i Towarowej na cudzej działce (dlatego komisja Jakiego niczego nie wyjaśni).

Bzdura o bzdurze 2: przynależność partyjna, naiwniaczku, niczego nie przesądza, wszak PC/PiS pierwsze większe pieniądze dostał od Quandta szefa BPH po szybkim wyjątkowo wydzieleniu tego banku, a Quandt był aparatczykiem pzpr i likwidatorem jej majątku. W FOZZ PC/PiS był umoczony po uszy, wszak to macherzy Kaczyńskiego od kasy Siwek i Glapiński chodzili za Wójtowiczem, żeby Żemek został wiceprezesem NBP. Matką afery paliwowej (oraz wpuszczenia rosyjskich służb na polski rynek importu paliw) były koncesje Glapińskiego; żeby było ciekawie, to spółeczka rosyjska z Cypru "Solo" dostała od tawariszcza Glapińskiego koncesję 3 tygodnie wcześniej, niż państwowy wówczas Ciech. Warunkiem PC/PiSu, czyli Kaczyńskiego, poparcia rządu Suchockiej było, żeby Glapiński... nadal był ministrem współpracy gospodarczej z zagranicą. Dlatego, że kiedy mój znajomy z Australii przyjechał do Polski inwestować i poszedł do ministerstwa WGzZ, usłyszał, że zanim ktokolwiek z nim porozmawia, musi wpłacić bez kwitu 80 tys. dolarów. Jasne już, czy jeszcze nie, naiwniaczku? Zresztą kontrakty ubeckiego popychadła z Płocka Jasińskiego (petrochemia za komunizmu) na rosyjski gaz przestrzelone o 15% też mówią same za siebie. Oznacza to ok. 15 mld do kieszeni rosyjskiego kompleksu wojskowo-przemysłowego, . F-16 kosztowały za dużo, bo 9 mld. Coś już świta? A ostatnie zakupy PiSie węgla w Rosji też jeszcze niczego nie sugerują? Oj, biedny ty, biedny.

Bzdura o bzdurze 3: Falzman (FOZZ) zawał, Pańko (FOZZ) wypadek, Lawina (FOZZ) zawał, Hutyra (stocznia) wypadek, Karp (paliwa) wypadek, a potem zawał. Tego ostatniego znałem osobiście, był założycielem ośrodka białego wywiadu dla wschodu czyli OSW, a potem tropił ludzi związanych z paliwami (odsyłam do działalności Glapińskiego); miał wiedzę, kto i z kim się spotyka w jakiejś leśniczówce w Puszczy Białowieskiej po białoruskiej stronie w kwestii przewałów na paliwach. Nie pamiętam, gdzie to wtedy czytałem, ale w latach 1990tych właśnie komórka KGB w Mińsku specjalizowała się w "wypadkach". I w każdej z tych afer pojawiali się ludzie z PC/PiS. Kpt ż.w. Bolesław Hutyra zginął, bo za bardzo interesował się, gdzie podziało się 100 mln zebranych "na stocznię" przez Rydzyka i zginął w ostatniej chwili, jadąc na rozmowę w ministerstwie. Podobnie Pańko zresztą ws. FOZZ. RM to prawie na pewno GRU, bo w czasie prześladowań kościoła katolickiego w Rosji RM dostało przekaźniki z częstotliwościami po Krasnoj Armii (i zakłócało częstotliwości Bundeswehry); zresztą skoro za aferą z "zamachem smoleńskim" stoi GRU, i nie ma co do tego już żadnych wątpliwości, bo i Luśnię, i Cieszewskiego prowadził ten sam oficer na liście płac i SB, i GRU, czyli Nadworski, a udział brała specjalistka GRU do wojny psychologicznej Karacuba, i na dodatek Macierewicz jest czlowiekiem Torunia, to sytuacja jest oczywista.
              Co do najbardziej radykalnych (wyłącznie deklaratywnie i retorycznie) "antyrosyjskich" ("antykomunistycznych") partii i organizacji, to Ochrana carska jako pierwsza zakładała własne organizacje wywrotowe znacznie radykalniejsze od prawdziwych; czekiści pod różnymi nazwami robili to samo. PC/PiS jest deklaratywnie i retorycznie antykomunistyczny i antyrosyjski, tymczasem na pierwszej linii frontu miał zawsze ludzi funkcjonalnie zaplątanych w komunizm: przypomnę, że "Gazetę Polską" Piotrowi Wierzbickiemu zrabował Sakiewicz z pomocą bezpieczniaków Żmudy i Solskiego (potem dawał razem z innym komuchem Targalskim, że oficerowie bezpieki wzięli i uciekli). Absolutnie klasycznym przykładem łżeantykomunizmu Kaczyńskich była historia Ustawy o IPN, przy której w roku 2006/2007 PiS doprowadził do zabicia lustracji agentury na wieki. "Po owocach poznacie ich" jest napisane w Piśmie św., więc oczywiste jest, że PiS chronił nie prowadzących, tylko agenturę w terenie do wykorzystania przez służby. Jakie? Rosyjskie oczywiście, przecież nie polskie. Są haki, jest agentura. A skoro w czasach dezorganizacji Kaczyński atakował RM, czyli GRU, to oznacza, że za PC/PiS stoi KGB/FSB i że dopiero ułożenie współpracy między konkurującymi służbami rosyjskimi na szczeblu szefostw w Rosji doprowadziło w Polsce do współpracy KGB/FSB i GRU, czyli z grubsza Kaczyńskiego z Macierewiczem; to tłumaczy również nieruszalność Antoniego, bo jest z rozdzielnika innej służby. Zresztą sam życiorys Kaczyńskiego Jarosława i jego papiery w IPN świadczą pośrednio, że był agentem ponad strukturą "zwykłej" SB. Odsyłam do jego teczki pod linkiem u buldoga i info w zasobie IPNu. Nie będę ci tłumaczył szczegółów, sam się dowiedz, jest "slowniczek" na stronie albo zapytaj kogoś z dawnej opozycji, kto ma założoną przez SB teczkę.

Jeśli nadal twierdzisz, naiwniaku, że skoro nie ma w guglu żadnych materiałów na temat ingerencji rosyjskich służb w polskim życiu politycznym, a zwłaszcza w PiSie, to tak nie było, to znaczy, że jesteś najgorszym rodzajem naiwniaka.
              • mazala1 Pytam czy to możebyć tekst zdrowego człeka, 19.08.17, 12:51
                który nie jest prowakatorem i nie zarabia ns reklamie na fk?
                • piq brak argumentów, co, ciociu? ręka macały1... 21.08.17, 00:39
                  ...długo i głęboko szukała - nie znalazła...
      • ave.duce Re: przepraszam, ale to jakaś bzdura,... 20.08.17, 10:08
        Przecież nie chodzi o kalkę.
    • mazala1 Forum fk służy jedynie do zarabiania pieniędzy 19.08.17, 12:54
      Olejmy to forum i o polityce rozmawiajmy na innych forach.
      • piq olewaj i precz,... 21.08.17, 00:40
        ...Poputczyku i Sprzedawczyku.
      • ave.duce Re: Forum fk służy jedynie do zarabiania pieniędz 24.08.17, 16:45
        Polecam uwadze: forum.gazeta.pl/forum/f,252722,Forum_Kraj_nr_2.html
    • kfugktru23 Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 19.08.17, 12:57
      www.crazynauka.pl/ludzie-dziela-sie-na-cztery-typy-osobowosci-ale-najwiecej-jest-zawistnych/ i taka jest prawda. To są korzenie PiSiszmu. A teraz się pomódlmy
      • mazala1 Lubujesz się w bzdetach? 19.08.17, 17:50
        Jest ich wiele.
    • pkt4a Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 20.08.17, 20:58
      korzenie kaczyzmu ?
      kompilacja - frankizm i salaryzm z domieszką faszyzmu Mussoliniego
      spoiwem tego zamordyzmu wszędzie Kościół Katolicki , w Polsce najwięcej straci też Kościół Katolicki tak jak to się stało w tych 3 krajach
      www.racjonalista.pl/kk.php/d,101/q,Kosciol.i.faszyzm
    • inocom A to przeczytać. 23.08.17, 20:33
      ave.duce napisała:

> Posłuchać warto:

7. Rozmywanie wielkich pojęć

Drzewiej faszyzm, dyktatura i zamach stanu brzmiały groźnie, bo znaczyły rzeczy straszne. Obecnie wystarczy, że PiS zajmie się jakimś z punktu widzenia pewnego ogółu kontrowersyjnym tematem, a porównania do Hitlera, Stalina tudzież innych demonów odmieniane są przez wszystkie przypadki potencjalnych nadużyć i wypaczeń. Przestało to już działać, ma zbyt wątłe odzwierciedlenie w rzeczywistości już na poziomie najprostszych politycznych wniosków i konstatacji.

Przypomina to starą bajkę o chłopcu co dla draki krzyczał "pali się".

Jak się faktycznie paliło, to nikt mu nie pomógł.
      • mazala1 Nie lotny potwór morski wycinają posty 24.08.17, 14:02
        "nielubianych" nie zdaje sobie sprawy, że w ten sposób niweczy także intelektualną spoistość postów "lubianych" forumowiczów.
    • pkt4a Re: Korzenie kaczyzmu - faszyzm włoski 04.09.17, 21:15
      polecam do przeczytania , artykuł związany z niniejszym wątkiem :
      krytykapolityczna.pl/kultura/historia/kartki-z-historii/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka