Dodaj do ulubionych

Drogi wyborco PiS

14.12.17, 08:06
Pewnie masz wątpliwości, nie rozumiesz dlaczego premier Beatę Szydło potraktowano tak okrutnie. Po co było to wszystko. Spieszę z wyjaśnieniem: wiadomosci.onet.pl/kraj/super-express-premier-szydlo-przyznala-swoim-ministrom-po-38-tys-zl-nagrody/gm70x9v
Rekonstrukcja 38000+.
Obserwuj wątek
    • ave.duce Dlaczego tak mało?! 14.12.17, 08:28
      I wszystkim po równo?! Stanowczo przynajmniej , Macierewiczowi, Jurgielowi, Radziwiłłowi i Szyszce należy się dodatkowa premia, howgh!
      • ave.duce Ups - 14.12.17, 08:30
        zapomniałam o Błaszczaku.

ps. przecinek po "przynajmniej" niepotrzebny
        • titerlitury Re: Ups - 14.12.17, 08:35
          Demokratycznie. Po równo. Tylko pani premier inaczej, ale nie wiemy ile dostała na otarcie łez...
          • ave.duce Re: Ups - 16.12.17, 08:00
            Być może zależało od tego, czy łzy kapały z prawego oczka, ze sprawiedliwego czy z obu.
            Ale nowa broszka i worek się też Beci należą jak pisu kość.
    • pkt4a Re: Drogi wyborco PiS 14.12.17, 11:24
      najważniejsze że asfaltówkę pociągnęli sołtysowej pod samą stodołę , Edek też zadowolony

--
      z dyskusji pod artykułem o tym pisowskim radnym Piaseckim z Bydgoszczy
      cyt.
      romantyczny.jak.cegla07.05.2017, 11:20
      @romantyczny.jak.cegla Jeszcze dopiszę jedno przemyślenie. Ten gość ma mocno zaniżoną samoocenę skoro musiał sobie podnieść ją poprzez przemoc. Typowy polski katolik, bezmyślny, cwany i agresywny. Nawet dziś widziałem ludzi idących do komunii, a w domu palących śmieciami, puszczających szambo, lejących dzieci, poniżających żony. Ale co tydzień to ja siedzę w ławce, a to oni z dziećmi i żoną (1m za mężem jak w Talibanie) pędzą na wyścigi do ołtarza. Jeżeli KK uważa takich ludzi za wzór katolika to powiedzmy wprost. KK już popełnił samobójstwo. Zasłanianie oczu przez proboszczów na zło w ich parafiach, brak reakcji kiedy są proszeni o pomoc to koniec Kościoła. Być może kościół (celowo z małej litery) jeszcze kilkadziesiąt lat przetrwa utrwalony władzą ludową ale już jest po nim.
    • f.a.q Re: Drogi wyborco PO 14.12.17, 11:59

Padnij na kolana i przeproś ministra Macierewicza, który uratował Polskę przed wydaniem paru milionów Euro na latający francuski złom.

dorzeczy.pl/obserwator-mediow/50216/Francja-Skandal-z-caracalami-Te-smiglowce-miala-kupic-Polska.html

Ps. Czy kolesie Tuska - zaangażowani w przetarg - już oddali francuzom zegarki?
      • zoro_wieczorowo_poro Re: Drogi wyborco PO 14.12.17, 13:15
        zrozumiałeś coś faki z tego co przeczytałeś?
        • f.a.q Re: Drogi wyborco PO 14.12.17, 13:25
          Si. Zrozumiałem, że to złom, że się fatalnie psuje, a naprawa tych francuskich cudów techniki przekracza możliwości nawet tak bogatego kraju jak Francja.
          Dobrze zrozumiałem, czy może chciałbyś jakoś uzupełnić moje spostrzeżenia?
          • aniechto.only Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismediów 15.12.17, 05:57
            Nic nie zrozumiałeś.

f.a.q napisał:

> Si. Zrozumiałem, że to złom, że się fatalnie psuje, a naprawa tych francuskich
            > cudów techniki przekracza możliwości nawet tak bogatego kraju jak Francja.
            > Dobrze zrozumiałem, czy może chciałbyś jakoś uzupełnić moje spostrzeżenia?

Większość francuskich caracali nie lata. Afera, której nie ma.

Afera wybuchła w związku z wypowiedzią francuskiej minister obrony Florence Parly. 11 grudnia podczas wizyty w jednej z baz lotniczych mówiła ona o wdrożeniu reformy całego systemu odpowiedzialnego za utrzymywanie w gotowości sprzętu latającego wojska Francji. Ma zostać utworzony specjalny departament, który przejmie obowiązki szeregu obecnie oddzielnych instytucji odpowiadających za remonty, przeglądy i serwisowanie samolotów oraz śmigłowców.

Minister podała przykład śmigłowców szturmowych Tigre, na których obsługę wojsko podpisało łącznie 37 różnych umów - każdą z inną firmą. Jak inny przykład Parly podała śmigłowce H225M Caracal. Zdatny do lotu ma być średnio co czwarty z nich, choć w ciągu kilku lat wydatki na ich obsługę wzrosły o 81 procent. Godzina lotu w 2012 roku kosztowała 19 tysięcy euro, a w 2016 roku 34 tysiące euro. Oznacza to łączne wydatki na utrzymanie maszyn, podzielone na godziny spędzone w powietrzu.

Cała afera nie dotyczy jednak samych H225M, ale całości systemu utrzymania gotowości samolotów i śmigłowców. Dlaczego więc caracale wykazują się wyjątkowo niską gotowością do lotu i gwałtownie wzrosły koszty ich obsługi? - Trzeba pamiętać gdzie i w jaki sposób są wykorzystywane - zaznacza Cielma , redaktor naczelny miesięcznika "Nowa Technika Wojskowa".

H225M Caracal we francuskim wojsku służą głównie siłom specjalnym. - Bardzo często operują w Afryce, która jest bardzo specyficznym regionem - tłumaczy ekspert. Śmigłowce latają tam często na małych wysokościach w dużym zapyleniu. Znacznie przyśpiesza to zużycie silników i na przykład wymusza szybszą wymianę filtrów, które wyłapują cząsteczki pyłu. - Konieczna jest częstsza obsługa, co w połączeniu z intensywną eksploatacją oznacza duże koszty - mówi Cielma. Co istotne, w swojej wypowiedzi minister Parly podkreśliła, że gotowość wszystkich maszyn do służby w rejonach prowadzenia działań (poza granicami Francji), wynosi 80 procent. Oznacza to, że te wykorzystywane bojowo są sprawne, ale pochłaniają pieniądze i części zamienne w takim tempie, że nie wystarcza ich dla sił pozostawionych w kraju. Tam około 70 procent sprzętu ma stać w hangarach. Dodatkowo Francuzi mają stosunkowo mało caracali, bo nieco ponad 20. Im mniejsza flota maszyn, tym droższa i trudniejsza ich bieżąca obsługa. Standardową procedurą w wojsku jest tak zwana "kanibalizacja", czyli dla utrzymania jakieś grupy maszyn zdatnych do lotu wymontowuje się części z innych, bo można to zrobić od ręki, a nie czekać tygodniami czy miesiącami na przemielenie zamówienia na nowe przez administrację wojskową. Kiedy maszyn jest mało, to taki proceder jest trudniejszy. Przy intensywnej eksploatacji po jakimś czasie nie ma już czego "kanibalizować". (www.tvn24.pl)
            • eiran Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 06:19
              Myślę że ten tekst jest dla przedmówcy zbyt długi.
              • titerlitury Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 07:59
                Myślę, że niepotrzebnie z nim w ogóle duskutujecie. Wyszarzyć, nie dawać pożywki trollowi.
                • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 10:22
                  Znowu używasz hejtu? Nieładnie pani Ti, nieładnie.
              • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 10:21
                To. że myślisz to akurat dobre przyzwyczajenie. Ale na razie nie jesteś w stanie pochwalić się jakimiś wybitnymi osiągnięciami na tym polu, dlaczego? Ano dlatego, że uciekasz w jakąś żałosną retorykę starając się ośmieszyć rozmówcę, dla którego rzekomo tekst jest zbyt długi a wiec za trudny do zrozumienia.
                Ja doskonale łapię te niuans,e które uciekły naszej rozmiłowanej w teflonowych ekspertach koleżance.

Ps.Miało być TVNowych, bo teflon to rewolucja kuchenna, która spowodowała to, że oglądające od rana telenowele panie domu przestały przypalać potrawy.
                • eiran Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 10:25
                  Niezależnie, to co napisałeś o francuskich Caracalach dość słabo, by nie rzec opacznie, oddaje rzeczywistość. Tekst koleżanki dość dobrze to rozjaśnia,a le nie odniosłem wrażenia, by tobie również.
                  • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 10:56
                    Odniosłem się do tego tekstu. Zauważyłeś? Bo po użytej przez ciebie argumentacji nie sądzę.
                    • eiran Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 10:57
                      Odniosłeś się w sposób wskazujący, że go nie zrozumiałeś.
                      • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 13:06
                        Doprawdy? A wykaż mi to.
                        • eiran Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 13:33
                          Doprawdy Jak tylko przeprosisz za tryb rozkazujący i w wiarygodny sposób obiecasz, że będziesz się go wystrzegał, to wykażę.
                          • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 14:23
                            Przepraszam, aczkolwiek nie wiem czy uda mi się go unikać w przyszłości. No to tą cześć prezentacji mamy już za sobą teraz Twoja kolej.
                            • eiran Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 14:39
                              Uznaję zobowiązanie za mało wiarygodne, tak że nie wrócę do sprawy wcześniej niż wieczorem.
                              • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 14:45
                                Czekam z niecierpliwością.
                                • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 17:16
                                  Tak w międzyczasie:

"Ten wybitny polityk i strateg chciał zapłacić za kilogram złomu
                                  - 50 656zł" -kiedy na skupie płacili niecałą złotówkę 😂
                                  i.wp.pl/a/f/jpeg/35854/siemoniak_pap_625.jpeg

thx - PikuśPOL‏
                                  • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 17:18
                                    A uprzedzając jeszcze ostatni argument którego możesz użyć w czasie misji w Iraku i w Afganistanie czynnych bojowo było 30-35% naszych śmigłowców.
                                    Starego poradzieciekgo złomu - kudy mu do nowoczesnych "karaczanów".
                              • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 21:48
                                No i...... chyba już wieczór?
                • pies_na_czarnych Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 11:04
                  > Ps.Miało być TVNowych, bo teflon to rewolucja kuchenna, która spowodowała to, że oglądające od rana telenowele panie domu przestały przypalać potrawy.

Panowie nie przypalaja potraw?
                  • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 13:08
                    To był taki "męski", szowinistyczny dowcip. Nie zrozumiesz, maleńka.
              • x2468 Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 22:48
                Przede wszystkim zbyt trudny.
            • buldog2 Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 09:21
              Z identycznych przyczyn podobnie duża część, nie tylko samolotów, Bundeswehry nie jest gotowa do użycia.
              Dodatkowo, w wielu sytuacjach wykorzystuje się maszyny niezgodnie z przeznaczeniem, jeśli tylko jest to niezbędne do zwycięstwa bądź przeżycia. Na żądanie podam przykład.
              • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 10:28
                A przypomnij mi o jakiejś większej akcji Bundeswery z ostatnich lat, w których udział wzięły jej samoloty?
                Bo piszesz o "tych samych przyczynach".
                • buldog2 Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 23:09
                  Napisałem "nie tylko samolotów". Nie pamiętam szczegółów, ale chyba nie więcej, niż 30% niemieckich samolotów nadaje się do natychmiastowego użycia, podobnie jakaś ogromna liczba czołgów (nie pamiętam, ile, ale ta liczba idzie w tysiące). Ale, np. wszystkie brytyjskie okręty podwodne nie są gotowe do walki z powodu konieczności napraw -
                  www.gazeta.ru/army/2017/02/10/10518365.shtml
            • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 10:15
              Pozwól że Ci wytłumaczę co zostało napisane w tym fragmencie, który przytaczasz.
              W celu ułatwienia Ci zrozumienia tego co opublikowało TVN obetniemy mało istotne ozdobniki i zwykły dziennikarski bełkocik.

"(...) inny przykład Parly podała śmigłowce H225M Caracal. Zdatny do lotu ma być średnio co czwarty z nich, choć w ciągu kilku lat wydatki na ich obsługę wzrosły o 81 procent. Godzina lotu w 2012 roku kosztowała 19 tysięcy euro, a w 2016 roku 34 tysiące euro"
              Co czwarty oznacza, że ponad połowa "karaczanów" stoi w hangarach i czeka na naprawy. Dlaczego nie naprawia się tej wunderfaffe, skoro jest to tak doskonały (ba! Nniezastąpiony!) sprzęt pola walki? Bowiem pomimo zwiększanie kosztów obsługi o 81 procent 3/4 "karaczanów bojowych" nie jest w stanie oderwać się od płyty lotnika w celu wykonania misji bojowych.
              Pewnie zaraz rozpoczniesz ucieczkę od dyskusji w kierunku:
              cytuję: "H225M Caracal we francuskim wojsku służą głównie siłom specjalnym. - Bardzo często operują w Afryce, która jest bardzo specyficznym regionem." Dlatego uprzedzę: a my chcieliśmy je kupić po to, żeby postawić na lotnisku i żeby minister Siemoniak mógł z dumną zaprezentować prezydentowi Komorowskiemu z jakiego tytułu otrzymał ten piękny lśniący zegarek, którego mu zazdrości nawet gładko wygolony min Nowak?
              U nas też są trudne warunki czasami pada śnieg, czasami deszcz, a francuska elektronika z starciu z wilgocią nie ma najmniejszych szans ( vide: Laguna II).

" Dodatkowo Francuzi mają stosunkowo mało caracali, bo nieco ponad 20"
              Polska chciała ich kupić w sumie 50 co oznacza, że zakup rozłożony w latach. Czyli w koszty remontów byłby zbliżone do francuskich realiów.

Coś jeszcze nie kumasz Słoneczko?
              Z dalszej części wywodu pani minister można wywnioskować:
              Po jakiego grzyba kupiliśmy ten złom skoro w czasach pokoju godzina
            • pies_na_czarnych Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 11:01
              > Większość francuskich caracali nie lata. Afera, której nie ma.

Afera wybuchła w związku....

Oj joj, joj. Taki dlugi tekst. Masz nadzieje, ze fucki cos z tego zalapie?
              • f.a.q Re: Droga ofiaro prymitywnej manipulacji pismedió 15.12.17, 13:10
                Ja to sobie bez trudu dam radę, a nawet wam -drogie owieczki Michnika- gotów pomóc jestem.
        • pies_na_czarnych Re: Drogi wyborco PO 15.12.17, 10:58
          zoro_wieczorowo_poro napisał:

> zrozumiałeś coś faki z tego co przeczytałeś?
          >

Jak zwykle nie zrozumial nic. Wpadlo mu w oko jedno zdanie, ktore zacmilo cala reszte.
          • f.a.q Re: Drogi wyborco PO 15.12.17, 13:12
            Udowodnij mi to. Proszę poniżej masz miejsce w wątku ż4eby wykazać bezsens mojego rozumowania. No dalej maleńka, wysil swój intelekt, a ja obiecuję, że nie będę ci przeszkadzał w auto-kompromitacji.
            • f.a.q Re: Drogi wyborco PO 15.12.17, 14:24
              Dziubek w ciup? Ojej! No co maleńka nie stykneło rozumku?
      • buldog2 Re: Drogi wyborco PO 15.12.17, 09:36
        Zatem, jak wiadomo bez cienia wątpliwości, Caracale był najlepszym wyborem, potwierdzonym przez niezależne opinie, pod którymu podpisują się polscy komandosi z Lublińca:
        www.facebook.com/JWK.LUBLINIEC/posts/902728373124164
        • f.a.q Re: Drogi wyborco PO 15.12.17, 10:55
          O walotach technicznych nie będę dyskutował bowiem nie znam się na tyle dobrze na technice wojskowej aby polemizować z komandosem który jak wsiadł do "Karaczana" to poczuł się jak w domu.
          Jednym z emementów współczesnego pola walki jest wojna ekonomiczna. Chodzi między innymi o to żeby zmusiś przeciwnika do ogromnych nakładó ekonomicznych na prowadzenie działań. Dlatego chociażby amerykanie dostają wpie...w Afganistanie, dlatego miny przeciwpiechotne nie zabijają a jedynie ranią żołnirzy wroga ( koszty leczenia).
          Idąc tym tropem myślenia można dojść do wniosku, że rządzące podówczas ugrupowanie rozbójnicze ( PO ) chciało odebrać Polsce możliwość obrony, na skutek przeznaczenia ogromnych środków na zakup sprzętu sprzęt który z powodu wad technicznych jest potwornie drogi w utrzymaniu.
          Zakupy uzbrojenia cechują się trzema aspektami – politycznym, gospodarczym i militarnym.
          A teraz rozbijemy to na poszczególne składowe i wypełnimy treścią:
          Politycznie - Tusk zrobił laskę francuzom, za co Ci mu zapłacili eksponowanym stanowiskiem, na którym nie musiał nawet znać obowiązujących w UE języków by brać kasę.
          Gospodarczy - Udupiono by ostatecznie polskie zakłady produkujące śmigłowce i umożliwiono transfer pieniędzy do Francji w postaci zakupu części do usług remontowych.
          Militarny: nawet najbardziej zaawansowane technologicznie uzbrojenie jest gó... warte gdy nie można z niego skorzystać.
          • pies_na_czarnych Re: Drogi wyborco PO 15.12.17, 11:10
            > O walotach technicznych nie będę dyskutował bowiem nie znam się na tyle dobrze na technice wojskowej...

To dlaczego wypowiadasz sie w tym watku? Przeciez od samego poczatku chodzi o sprawy techniczne, ktorych kompletnie nie rozumiesz mimo, ze w artykule doskonale wyjasniono dlaczego helikoptery nie sa rewizowane na czas.
            • f.a.q Re: Drogi wyborco PO 15.12.17, 13:15
              Nie techniczne, o sprawy ekonomiczne. Pieniądze to EKONOMIA. Powtórz to słowo - E K O N O M I A.
              A teraz sprawdzimy czego się nauczyłaś:
              Jeżeli ktoś, jakiś minister, mówi, że nie stać go na naprawy sprzętu wojskowego to mamy do czynienia z...?
            • f.a.q Drogi wyborco PO - "sprzedam karaczana" 15.12.17, 18:03
              Z przeznaczeniem na części.

pbs.twimg.com/media/DQ_5x9kX4AEsRSd.jpg:large
          • buldog2 Re: Drogi wyborco PO 15.12.17, 20:53
            Nieprawda, na dowód czego podam jeden przykład.
            W czasie walk w Afryce rosyjskie myśliwce (chyba w Syrii, nie pamiętam) miały częste i kosztowne uszkodzenia silników. Rosjanie zwracali uwagę na aspekt ekonomiczny ich eksploatacji, na co odpowiedziano im, że lot z minimalną (poniżej dozwolonej) prędkością ze względu na zagrożenie przeciągnięciem pozwala uniknąć ataku wroga, i tu wszelka ekonomia przegrywa ze staraniem o przeżycie.
            Podobnie w sytuacji Caracali, wykorzystywanych zapewne w warunkach, w których każdy śmigłowiec (silnik, inne podzespoły mechaniczne) szybko się zużywa.
            A w warunkach francuskich kwestia braku pieniędzy na remont kilkudziesięciu maszyn dowodzi wyłącznie b. niskiego priorytetu tych wydatków. Niczego więcej, w szczególności nijak nie przesądza o nieopłacalności stosowania ich.
            • f.a.q Re: Drogi wyborco PO 15.12.17, 21:56
              Rozmawiamy o rosyjskich myśliwca czy o francuskich śmigłowcach bo juz się pogubilem?
              • buldog2 Re: Drogi wyborco PO 15.12.17, 23:11
                Podałem przykład pierwszy z brzegu. Nie ma podstaw, by kwestionować ekonomiczny aspekt zakupu Caracali, wojskowi technicy o tym nie wspominają.
    • bohgdan Oj tam Tusk haratał w gałę 15.12.17, 20:27
      I przyznawał kasę swoim.Mało tego orżnął biedaków w Amber Gold.I zapierniczył kasę emerytom z OFE i nikt bo nie wywalił na zbity pysk.A ta baba jak jej było Kopacz szlajała się Pendolino i swoje córce załatwiła fakultet. Ta waliła kasę z tym niemotą Komorowskim.I nikt jej nie dał kopa.
      • titerlitury Re: Oj tam Tusk haratał w gałę 15.12.17, 20:34
        Czyli nie wnerwia cię, że zrobili rekonstrukcję żeby dostać po prawie 40.000, bo kiedyś rządzili inni i podobno coś ukradli?
      • buldog2 Re: Oj tam Tusk haratał w gałę 15.12.17, 21:01
        Skarbie,
        1. PISowski (za pośrednictwem PISSKOKów) AG obciąża kamarylę agenta JARa.
        2. Ile by nie jeździła Kopacz Pendolino (choćby tam pół wagonu zajęła, że grubsza od Szydła), nie zdołałaby wydać tyle ile kosztowała nas Polaków jedna katastrofa Szydła czy Antona, nawiasem mówiąc z miejsca skłamana przez Bulteriera PIS. Rozumiem Antona, on dostaje premie za niszczenie potencjału Polski (jest u Putina na procencie), ale to z innej kasy.
        3. I taka karetka się cieszy, bo dzięki ich świństwom może do ubeckiej emerytury dorobić tłumacząc i gloryfikując świństwa. Dzięki karetce KGB może przerzucić boty do bardziej inteligentnych zadań.
    • newworld2017 Re: Drogi wyborco PiS 15.12.17, 20:32
      premier Szydło była już zmęczona
      • snajper55 Re: Drogi wyborco PiS 15.12.17, 20:33
        newworld2017 napisał(a):

> premier Szydło była już zmęczona

Broszki ją przyginały do ziemi.

S.
        • x2468 Re: Drogi wyborco PiS 15.12.17, 22:57
          I to ciągłe noszenie pasztetowej dla kota.
    • erka-4 Podobno... 16.12.17, 05:14
      cytat też stamtąd: "Bonus w wysokości prawie 2700 zł netto otrzymali również pracownicy kancelarii premier. Z rąk szefowej KPRM Beaty Kempy nagrodę otrzymała też sama premier Szydło, CIR nie ujawnił jednak wysokości kwoty."

...wręczono jej róż bukiet i POzłacaną broszkę.
      Ale dokładnie pisał będzie niusłik o tym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka