Dodaj do ulubionych

Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy

13.05.20, 14:54
Pisiewicze zgodnie z wytycznymi Wydziału Propagandy KC PiS lubią powtarzać, że Kaczyńscy odgrywali czołową rolę w działaniu Solidarności zarówno w czasie sierpniowych strajków i porozumień jak i w czasie stanu wojennego w Solidarności podziemnej.
Dlatego ta sonda:

Oprócz Wałęsy słyszało się wtedy o Borusewiczu, Mazowieckim, Michniku, Kuroniu, Geremku, Gwieździe, Walentynowicz, Pałubickim, Celińskim, Wrzodaku, potem byli znani także Frasyniuk, Pinior, Bujak, Lis, Huskowski, Kułaj, Bartoszcze... O Kaczyńskich nic nie słyszałem, ale może żyłem w innym świecie.
Obserwuj wątek
    • borrka Pracowałem w żoliborskim Instytucie 13.05.20, 15:02
      A więc jednym z warszawskich "centrów" Solidarności.
      Wokół mnie byli sami działacze legalni i potem nielegalni.
      Nazwisko Kaczyński nigdy nie padło. Moim kolegą był znany działacz KOR, też nigdy o nich nie wspomniał.
      Tak głeboko były zakonspirowane naczelniki!
      • borrka PS. Dodam... 13.05.20, 15:15
        Na Żoliborzy Kaczyńscy nie byli anonimowi i to nawet nie ze względu na film.
        Było ich dwóch.
        Byli znani jako ofermy, a nie działacze.
        Mit powstał później, podobnie jak "powstanka starachowicka" :)

Jarek, myśmy ran twych całować niegodni !
        • pies.na.czarnych Re: PS. Dodam... 13.05.20, 15:20
          Nawet dottore, przewodniczący "S" w dużym warszawskim zakładzie nic o nich nie słyszał :)
          • buldog2 Re: PS. Dodam... 13.05.20, 18:11
            Dottore powie nam, że to dowodzi sprawności organizacji podziemnej, kierowanej przez prezesa i jego oficera prowadzącego. SB nie wiedziało nic, tylko Biuro Studiów i KGB.
      • stanpan W PiSich podręcznikach historii Wałęsę, te łajzy 13.05.20, 15:19
        wygumkowały.
        W następnych będzie, ze to bracia Kaczyńscy przeskoczyli przez płot do stoczni!
        Ciekawe, czy w muzeum Solidarności jest Wałęsa?
    • eiran Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 15:04
      Tak, słyszałem. Wiosną 1989 roku, a więc półtora roku przed prezydenturą Wałęsy. Bracia znaleźli się wtedy na liście kandydatów do Senatu, Lech w województwie gdańskim, a Jarosław w elbląskim. Sam byłem wtedy zameldowany w tym pierwszym i pamiętam że Lech kandydował razem z Bogdanem Lisem (równe województwom okręgi senackie były wtedy dwumandatowe). Siłą rzeczy Lech był przedstawiany jako ważny doradca "Solidarności", bo kto by wystawiał nieważnego.
      • pies.na.czarnych Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 15:22
        Lech sterowany przez brata, który niewątpliwie współpracował z SB.
        • buldog2 Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 16:55
          Z Biurem Studiów i Analiz, czyli z KGB.
      • horpyna4 Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 16:45
        Zgadza się, pierwsze pojawienie się Kaczyńskich w polityce było w roku 1989 na listach wyborczych. Ludzie zdziwieni pytali, kim oni są, bo nic o ich działalności nie było słychać, a działalności czy choćby poglądach innych kandydatów wiedzieli sporo.

Dowiadywali się wtedy od tych bardziej zorientowanych, że "to ci, co grali Jacka i Placka". I tyle.
        • taniarada A ty skąd czerpiesz wiedzę ? 13.05.20, 17:23
          horpyna4 napisała:

> Zgadza się, pierwsze pojawienie się Kaczyńskich w polityce było w roku 1989 na
          > listach wyborczych. Ludzie zdziwieni pytali, kim oni są, bo nic o ich działalno
          > ści nie było słychać, a działalności czy choćby poglądach innych kandydatów wie
          > dzieli sporo.
          >
          > Dowiadywali się wtedy od tych bardziej zorientowanych, że "to ci, co grali Jack
          > a i Placka". I tyle.
          Z elementarza dla ubogich Rosjanek?Pojawia się i znika.
        • yoma Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 14.05.20, 17:50
          W sensie wstawieni przez służby. Bo niby skąd się mieli nagle wziąć.
      • taniarada Obywatelu umyj sobie uszy 13.05.20, 17:21
        eiran napisał:

> Tak, słyszałem. Wiosną 1989 roku, a więc półtora roku przed prezydenturą Wałęsy
        > . Bracia znaleźli się wtedy na liście kandydatów do Senatu, Lech w województwie
        > gdańskim, a Jarosław w elbląskim. Sam byłem wtedy zameldowany w tym pierwszym
        > i pamiętam że Lech kandydował razem z Bogdanem Lisem (równe województwom okręgi
        > senackie były wtedy dwumandatowe). Siłą rzeczy Lech był przedstawiany jako waż
        > ny doradca "Solidarności", bo kto by wystawiał nieważnego.
        >
        I nie słuchaj ludzi.Tylko poszukaj w archiwum .I nie w tych pisowskich. Bo ogólnie to chrzanicie.
        • eiran Re: Obywatelu umyj sobie uszy 13.05.20, 17:41
          Dostałeś jakiś konkretny tekst to wklejenia, złodziejaszku, to dlaczego go nie wklejasz, skoro po raz kolejny przylepiłeś się nieoproszony do mojego postu?
    • no-popis Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 15:24
      man_sapiens napisał:
      > Oprócz Wałęsy słyszało się wtedy o Borusewiczu, Mazowieckim, Michniku, Kuroniu,
      > Geremku, Gwieździe, Walentynowicz, Pałubickim, Celińskim, Wrzodaku, potem byli
      > znani także Frasyniuk, Pinior, Bujak, Lis, Huskowski, Kułaj, Bartoszcze... O K
      > aczyńskich nic nie słyszałem, ale może żyłem w innym świecie.
      Dodałbym Jurczyka. Rulewskiego, Bartoszcze, Palkę Grzesia.
      Kaczyńscy byli prawie nieznani i tu racja a Tusk wogóle.
      • man_sapiens Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 15:48
        no-popis napisała:
        > Dodałbym Jurczyka. Rulewskiego, Bartoszcze, Palkę Grzesia.
        > Kaczyńscy byli prawie nieznani i tu racja a Tusk wogóle.

Bartoszcze to akurat wymieniłem, o Pałce wtedy raczej nie słyszałem, zapewne w Łodzi było o nim głośno.
        Tusk nie angażował się specjalnie w Solidarności, działał w NZS, w Solidarności też ale na szczeblu zakładowym.
        • no-popis Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 16:03
          man_sapiens napisał:

> no-popis napisała:
          > > Dodałbym Jurczyka. Rulewskiego, Bartoszcze, Palkę Grzesia.
          > > Kaczyńscy byli prawie nieznani i tu racja a Tusk wogóle.
          >
          > Bartoszcze to akurat wymieniłem, o Pałce wtedy raczej nie słyszałem, zapewne w
          > Łodzi było o nim głośno.
          Grzegorz był jednym z najaktywniejszych delegatów na Zjeżdzie. Był też członkiem prezydium Komisji Krajowej SOlidarności tak więc działaczem na szczeblu centralnym.
          > Tusk nie angażował się specjalnie w Solidarności, działał w NZS, w Solidarności
          > też ale na szczeblu zakładowym.
          • eiran Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 17:47
            ludzikow był bardzo aktywny na zjeździe. Mocno lobbował za Gwiazdą i ostrzegał przed Wałęsą, ale go wtedy nie posłuchano. No i mniej więcej w tym samym czasie widział z bliska, co wyrabiał ksiądz Jankowski z ministrantami. Nie żartuję - to wszystko powyżej to absolutnie autentyczne przechwałki ludzikowa. Pod nickami wiosnaludzikow oraz czekam.na.lewice.
      • pies.na.czarnych Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 20:54
        > Dodałbym Jurczyka

TO ten SB-ecki kapuś ze stoczni szczecińskiej?
        • obcy8 Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 14.05.20, 01:38
          pies.na.czarnych napisała:

> > Dodałbym Jurczyka
          >
          > TO ten SB-ecki kapuś ze stoczni szczecińskiej?
          >
          Był też taki udany na swój sposób Świtoń chyba ze Śląska
    • jureek Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 15:42
      man_sapiens napisał:

> Oprócz Wałęsy słyszało się wtedy o Borusewiczu, Mazowieckim, Michniku, Kuroniu,
      > Geremku, Gwieździe, Walentynowicz, Pałubickim, Celińskim, Wrzodaku, potem byli
      > znani także Frasyniuk, Pinior, Bujak, Lis, Huskowski, Kułaj, Bartoszcze... O K
      > aczyńskich nic nie słyszałem, ale może żyłem w innym świecie.

A Romaszewscy?
      • m.c.hrabia Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 15:58
        Romaszewski nie miał czasu, robił doktorat w Dubnej
        • no-popis Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 16:07
          m.c.hrabia napisał:

> Romaszewski nie miał czasu, robił doktorat w Dubnej
          Na co nie miał czasu Romaszewski? W każdym razie nie donosił farby dla malujących kominy.
        • jureek Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 18:09
          m.c.hrabia napisał:

> Romaszewski nie miał czasu, robił doktorat w Dubnej

No i nie przeszkadzało mu to prowadzić Biuro Interwencyjne, a jego kontakty naukowe przydały się do tego, żeby zagrać władzom na nosie i spotkać się w Moskwie z Sacharowem:

www.romaszewski.pl/publikacje/1979_styczen-dwie-relacje-ze-spotkania-z-romaszewskiego-z-prof-andriejem-sacharowem-w-moskwie-w-styczniu-1979-roku

• no-popis Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 16:05
        jureek napisał:

> man_sapiens napisał:
        >
        > > Oprócz Wałęsy słyszało się wtedy o Borusewiczu, Mazowieckim, Michniku, Ku
        > roniu,
        > > Geremku, Gwieździe, Walentynowicz, Pałubickim, Celińskim, Wrzodaku, pote
        > m byli
        > > znani także Frasyniuk, Pinior, Bujak, Lis, Huskowski, Kułaj, Bartoszcze.
        > .. O K
        > > aczyńskich nic nie słyszałem, ale może żyłem w innym świecie.
        >
        > A Romaszewscy?
        O tak ! To wspaniałe małżeństwo opozycyjne. Radio Solidarność regionu MAzowsze.
        • jureek Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 18:06
          no-popis napisała:

> > A Romaszewscy?
          > O tak ! To wspaniałe małżeństwo opozycyjne. Radio Solidarność regionu MAzowsze.

I przede wszystkim Biuro Interwencyjne KOR. Realna pomoc dla represjonowanych robotników z Radomia i Ursusa.
          • eiran Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 18:23
            Romaszewscy bardzo się zasłużyli w latach 70. i 80., co w niczym nie odbiera prawa do krytycznej oceny ich późniejszych działań, czy choćby zachowań i wypowiedzi. Zbigniew wytargował najwyższe bodaj zadośćuczynienie za straty moralne z czasów działalności opozycyjnej, spośród wszystkich byłych opozycyjnych, natomiast Zofia wielokrotnie w ostatnich latach nie skorzystała z okazji żeby milczeć tak jak wtedy, kiedy wyznała że jest przeciw stawianiu pomnika Tadeuszowi Mazowieckiemu, bo go nigdy nie lubiła.
            • m.c.hrabia Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 18:30
              wszystko pięknie, a w KGB to byli same dupki i głąby które dopuszczały korowców do zamkniętego i tajnego ośrodka w Dubnej, to już wiadomo kto rozwalił związek radziecki.
              • eiran Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 18:52
                Nie mam pojęcia jak było. Według wdowy, Zbigniew nie był nigdy w Dubnej, natomiast szlify GRU przechodził tam 12-letni Ryszard Petru.

www.gazetapolska.pl/33821-petru-wychowany-pod-okiem-gru
                • m.c.hrabia Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 19:24
                  też nie mam, bo teksty stażu i doktoracie w Dubnej poznikały, znalazłem tylko
                  Zbigniew ukończył studia, został naukowcem w Polskiej Akademii Nauk, odbył staż w Akademii Nauk ZSRR, obronił doktorat.
              • buldog2 Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 19:29
                Dubna to nie był ośrodek ani tajny, ani zamknięty.
                • m.c.hrabia Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 20:03
                  to tym bardziej dziwne ,że w żadnym oficjalnym życiorysie nie przyznaje gdzie się.doktoryzował
                  • taniarada Znowu zdziwiony 13.05.20, 21:04
                    m.c.hrabia napisał:

> to tym bardziej dziwne ,że w żadnym oficjalnym życiorysie nie przyznaje gdzie
                    > się.doktoryzował
                    >
                    U brata Alberta @obywatelu .Tyle razy to już było przerabiane i wałkowane na wszystkich forach GW.A ty i obywatele czyli towarzysze z tych stron .Ciągle macie sraczkę z Kaczorami.A jeden od drugiego taki mądry że głowa mała .
                  • no-popis Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 14.05.20, 05:31
                    m.c.hrabia napisał:

> to tym bardziej dziwne ,że w żadnym oficjalnym życiorysie nie przyznaje gdzie
                    > się.doktoryzował
                    Dla Ciebie, jak o czymś nie napiszą w Gazecie Wyborczej to tego czegoś nie ma, nie istnieje.
                • no-popis Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 14.05.20, 05:30
                  buldog2 napisał:

> Dubna to nie był ośrodek ani tajny, ani zamknięty.
                  DO dzisiaj działa i to aktywnie.
                  • eiran Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 14.05.20, 15:02
                    Ciekawe, czy ludzikow robił tam swoje papiery fizyka kwantowego.

(Dubna na polskich stronach rządowych:
                    www.gov.pl/web/nauka/zjednoczony-instytut-badan-jadrowych-dubna )
          • no-popis Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 14.05.20, 05:33
            jureek napisał:

> I przede wszystkim Biuro Interwencyjne KOR. Realna pomoc dla represjonowanych r
            > obotników z Radomia i Ursusa.
            Dokładnie tak.
            To trzeba było mieć wtedy odwagę.
            Tchórze na tym forum a dokładnie Ci co wiedzą, że wtedy byli tchórzami, własnie na takich odważnych ludzi jak Romaszewscy, tutaj na forum plują.
    • borrka Bohaterowie 1968 13.05.20, 16:01
      Mniej znana karta heroicznych działań bliźniątek - w marcu 1968 pojechali autobusem 116 z Placu Wilsona , tj. Komuny Paryskiej, pod Uniwersytet.
      I bohatersko wrócili.

Także nie jakieś Michniki, lecz Kaczyńscy!
      • no-popis Re: Bohaterowie 1968 13.05.20, 16:08
        borrka napisał:

> Mniej znana karta heroicznych działań bliźniątek - w marcu 1968 pojechali autob
        > usem 116 z Placu Wilsona , tj. Komuny Paryskiej, pod Uniwersytet.
        > I bohatersko wrócili.
        A po co mieli się wtrącać w rywalizację dwóch frakcji komunistów w marcu 1968 roku ?
        tak jak jedna z frakcji dzieci wysokich dygnitarzy PZPR w tym Michnika, o którym tu piszesz.
      • buldog2 Re: Bohaterowie 1968 13.05.20, 16:58
        Ojej! Musieli jechać po ślimaku przy Gdańskim i Konwiktorską! Bohaterstwo.
    • taniarada Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 17:18
      Można pitolić Lech Kaczyński był ważną postacią w podziemnej „Solidarności” w latach 80. Uczestniczył w rozmowach z komunistycznymi władzami w Magdalence, które przygotowały grunt do umów Okrągłego Stołu. Dzisiaj to dla PIS synonim zdrady.
      • m.c.hrabia Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 17:25
        Uczestniczył w rozmowach z komunistycznymi władzami w Magdalence, w latach 80.
      • aniechto.only Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 17:26
        Fajnie to podsumowałeś: Lech Kaczyński, ten co zdradził Jarosława Kaczyńskiego w Magdalence.
    • taniarada Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 17:29
      Historyk zwrócił jednak uwagę, że b. prezydent odgrywał ważną rolę przed Sierpniem'80, gdy jako specjalista od prawa pracy uczył robotników, członków Wolnych Związków Zawodowych, kodeksu pracy i korzystania z niego. "Po powstaniu WZZ, szkoląc i uświadamiając robotników, odgrywał bardzo ważną rolę, bo nie było drugiego specjalisty od prawa pracy w ówczesnej opozycji" - powiedział Paczkowski. (PAP)
      • aniechto.only Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 17:45
        Historyk prof. Andrzej Paczkowski powiedział PAP, że Lech Kaczyński nie był członkiem zespołu doradców Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego w Stoczni Gdańskiej i nie odegrał znaczącej roli w negocjacjach strajkowych w sierpniu 1980 r.

Paczkowski przypomniał, że podczas strajków sierpniowych działał zespół doradców zaakceptowany przez cały MKS oraz przedstawiony delegacji rządowej i w nim - dodał - Lecha Kaczyńskiego nie było. ( PAP)
      • pies.na.czarnych Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 20:59
        taniarada napisał(a):

> Historyk zwrócił jednak uwagę, że b. prezydent odgrywał ważną rolę przed Sierpn
        > iem'80, gdy jako specjalista od prawa pracy uczył robotników, członków Wolnych
        > Związków Zawodowych, kodeksu pracy i korzystania z niego. "Po powstaniu WZZ, sz
        > koląc i uświadamiając robotników, odgrywał bardzo ważną rolę, bo nie było drugi
        > ego specjalisty od prawa pracy w ówczesnej opozycji" - powiedział Paczkowski. (
        > PAP)

Kiedys jako specjalista pracy mial miec tajny wykład dla czlonkow S. Spoźnił sie na szczescie bo SB zrobila kocioł i wszystkich zatrzymali. Sopoznil sie poniewaz brat go zatrzymał z jakas głupio nieważna sprawa. Przypadek? Lech K. opisuje ten swoj farciarski dzień w swoich pamiętnikach.
    • j-k nigdy o nich nie slyszalem 13.05.20, 17:37
      w latach 80.tych, ale na pozniejszych zdjeciach wszedzie bylo widac, ze petali sie ciagle miedzy Walesa, Michnikiem i Kiszczakiem.

Moze dlatego nie rzucali sie w oczy, ze byli niewielkiego wzrostu ? :)

J.K.
      dzialacz "S" w 1981.
      • taniarada Wbij se Jasiu wyszukiwarkę 13.05.20, 21:09
        j-k napisał:

> w latach 80.tych, ale na pozniejszych zdjeciach wszedzie bylo widac, ze petali
        > sie ciagle miedzy Walesa, Michnikiem i Kiszczakiem.
        >
        > Moze dlatego nie rzucali sie w oczy, ze byli niewielkiego wzrostu ? :)
        >
        > J.K.
        > dzialacz "S" w 1981.
        W latach 70 79 pracowałem w Gdańskiej Stoczni Remontowej .Co graniczyła ze Stocznią Lenina.I nie słyszałem o Wałęsie .Dziwne co?
        • pies.na.czarnych Re: Wbij se Jasiu wyszukiwarkę 13.05.20, 23:53
          > W latach 70 79 pracowałem w Gdańskiej Stoczni Remontowej .Co graniczyła ze Stocznią Lenina.I nie słyszałem o Wałęsie .Dziwne co?

Bardzo szeroka musiała być ta granica między tymi stoczniami. W 70 roku tanjusza to ty jeszcze w pieluchy srałaś.
        • no-popis Re: Wbij se Jasiu wyszukiwarkę 14.05.20, 05:29
          taniarada napisał(a):

> W latach 70 79 pracowałem w Gdańskiej Stoczni Remontowej .Co graniczyła ze Stoc
          > znią Lenina.I nie słyszałem o Wałęsie .Dziwne co?
          Ale zapewne słyszałeś o Kaczyńskich :) Oni kręcili wtedy opozycją.
    • mozart Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 13.05.20, 21:20
      man_sapiens napisał:

> Pisiewicze zgodnie z wytycznymi Wydziału Propagandy KC PiS lubią powtarzać, że
      > 28 marca 2020, o 04:25, po 25 latach wolności,do Polski wrócił bolszewizm

KATOBOLSZEWIZM
    • pies.na.czarnych Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 14.05.20, 00:35
      https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/97356660_2849363451964331_2818233556814266368_n.png?_nc_cat=1&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=WHprwDodPGcAX-ieFEE&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=0eadeff6d6af673f6111c2e53728babf&oe=5EE11C3D
      • man_sapiens Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 14.05.20, 14:56
        pies.na.czarnych napisała:

https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/97356660_2849363451964331_2818233556814266368_n.png?_nc_cat=1&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=WHprwDodPGcAX-ieFEE&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=0eadeff6d6af673f6111c2e53728babf&oe=5EE11C3D
        >

To się nazywa "tworzyć historię" :-D
        • pies.na.czarnych Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 14.05.20, 14:58
          https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/32074751_557321847994796_2201151051069915136_n.jpg?_nc_cat=1&_nc_sid=110474&_nc_ohc=me4ZBpgMifMAX8Pp0Mj&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=7ca4300aac4bf7abaf4c38982cbb8d59&oe=5EE49F27
          • man_sapiens Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 14.05.20, 16:10
            Tych wzmianek o działalności braci Kaczyńskich nie było w Tygodniku Solidarność bo zostały one ukryte.
            W szafie Lesiaka.
        • no-popis KAczyński tworze nieprawdziwą legendę 14.05.20, 15:25
          To podobnie jak lemingi próbują sugerować, że Tusk czymkolwiek kierował w UE :)))))))
          youtu.be/THQ_8iEkx1c?t=16
    • no-popis Fakty z życiorysu Lecha Kaczyńskiego 14.05.20, 16:29
      1971-1997 pracownik naukowy Katedry Prawa Pracy Uniwersytetu Gdańskiego. W 1976 zbierał pieniądze dla represjonowanych po wydarzeniach Czerwca robotników Ursusa i Radomia. Od 1977 współpracownik Biura Interwencyjnego KOR, następnie KSS KOR, 1978-1980 autor w niezależnym piśmie „Robotnik Wybrzeża”, kolporter „Robotnika” i „Biuletynu Informacyjnego” KSS KOR; działacz WZZ Wybrzeża, prowadził szkolenia i wykłady dla robotników z prawa pracy i historii.

W VIII 1980 uczestnik strajku w Stoczni Gdańskiej im. Lenina, doradca MKS, współautor tekstu Porozumienia Gdańskiego; w 1980 szef Biura Interwencyjnego, kierownik Zespołu Analiz Bieżących MKZ Gdańsk; w VII 1981 delegat na I WZD Regionu Gdańsk, członek ZR; delegat na I KZD, członek Komisji Programowej, przewodniczący zespołu ds. uregulowania stosunków z PZPR.

13 XII 1981 internowany w Ośr. Odosobnienia w Strzebielinku, zwolniony 15 X 1982. 1982-1988 członek zespołu doradców Lecha Wałęsy; od 1983 uczestnik posiedzeń TKK oraz prac RKK Gdańsk; opracowywał raporty nt. prawa w Polsce, udzielał wskazówek działaczom wzywanym na przesłuchania. Od 1985 w regionalnej Radzie Pomocy Więźniom Politycznym w Gdańsku; od I 1986 członek TKK „S”. 1987-1989 w składzie sekretariatu KKW (z Andrzejem Celińskim, Jarosławem Kaczyńskim i Henrykiem Wujcem). W V i VIII 1988 uczestnik strajków w Stoczni Gdańskiej i doradca KS (V 1988) oraz MKS (VIII 1988). We IX 1988 uczestnik poufnych rozmów opozycji z przedstawicielami władz w Magdalence k. Warszawy, następnie w składzie powołanej przez KKW tzw. szóstki kierownictwa „S” do rozmów przy Okrągłym Stole. Od 18 XII 1988 członek KO przy Przewodniczącym „S” Lechu Wałęsie.
      • eiran Re: Fakty z życiorysu Lecha Kaczyńskiego 14.05.20, 16:33
        ludzikow tego raczej nie zrozumie, ale nawet z tego nadmuchanego życiorysu nijak nie wynika, że to Lech Kaczyński, a nie Wałęsa, faktycznie kierował NSZZ Solidarność.
        • m.c.hrabia Re: Fakty z życiorysu Lecha Kaczyńskiego 14.05.20, 17:59
          czy rzadkie może rozumieć, tylko smród.
    • rzewuski1 Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 14.05.20, 17:13
      Ja bym dalej poszedł, gdyby nie Lech Kaczyński to by nie było polskiego papieża a Polacy nawet nie wiedzieliby że są Polakami .
      To Kaczyński Lech obalił komunę i zniszczył ZSRR . W sumie to nawet on doprowadził do wyboru na prezydenta
      USA Reagana który wiadomo co zrobił.
      Oczywiście to żarty , jedynie co zrobili Kaczyńscy to wypromowali "bolka" na prezydenta który potem pięknie im podziewał za współprace kopiąc ich w d...
      Pamiętam jak żalił się Kaczysnki że Wałesa kpi z jego starokawalerstwa.
      • m.c.hrabia Re: Solidarność z lat '80 i Kaczyńscy 14.05.20, 18:01
        Pamiętam jak żalił się Kaczysnki że Wałesa kpi z jego starokawalerstwa.

a ja pamiętam jak zapraszał go z mężem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka