Dodaj do ulubionych

Śmierć przez pomyłkę

• Gość: Demokrata Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.cable.inet.fi 25.10.04, 08:37
      TO bulwersujaca sprawa jedna z wielu w POlsce.
      Budowanie demokracji i społeczeństwa otwartego to ciągła walka zwykłych
      obywateli z państwem (oczywiście drogami możliwymi w demokrajci). To bardzo
      dobrze ze brat zakłada sprawę w sądzie-to oznaka bycia świadomym swoich praw.

NIech odpoczywa w pokoju
      • Gość: elka Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 15:23
        Problem w tym, że złodziejskie państwo uważa wszystkich swoich obywateli za
        złodzieji, a przecież mogłoby to byc państwo przyjazne obywatelowi tak, żeby
        chciało i dało sie tu UCZCIWIE żyć i pracować. Są sprawdzone wzorce
        funkconowania państwa w Unii.Dlaczego musimy sie wciąż wzorować na modelu
        bizantyjskim? Biorąc pod uwagę stan sądownictwa, obywatel jest na przegranej
        pozycji w walce o swoje prawa.
    • Gość: Z. KUUUUUU..AAAAAA!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:42
    • Gość: RBBB Re: Głupota GW nie zna granic IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 25.10.04, 08:47
      Zmarł przez pomyłke urzędu skarobwego ? Bu hahahahaa ! Co za kretyni ! Zmarł bo
      miał chorobę niedopkrwienną serca i prawdopodobnie przebyty i nie leczony zawał
      serca. Nie umiera sie od tego,że ktoś popełni błąd lub ktos na kogos nakrzyczy.
      GW i jej pismaki są beznadziejni. Idąc tym tokiem genialnego myślenia GW to
      wielu czytelników GW umiera w Polsce po przeczytaniu takich częstych głupot
      pisanych w tej gazecie.
      • Gość: Przechodzien Re: Głupota GW nie zna granic IP: *.chello.pl 25.10.04, 12:42
        To dlaczego debilu jeszcze zyjesz?
        • Gość: Rbbb Re: Głupota GW nie zna granic IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 25.10.04, 13:03
          Czuję sie zwolniony z zachowania odrobiny kultury w stosunku do ciebie baranie.
          Jak nie rozumiesz słowa pisanego, to sie nie wypowiadaj w temacie o ktorym nie
          masz zielonego pojęcia. Ćwoku. Gęsi szczać prowadzaj a nie dyskutuj.
          • Gość: gość [...] IP: *.chello.pl 25.10.04, 18:02
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: rbbb Re: Głupota GW nie zna granic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 22:02
              Logika i kultura twego postu stary jest poprostu powalająca..leże na łopatkach
              No i ten wątek poselski . Suuuper. Całkiem na temat.
    • Gość: Iris Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.nextra.cz 25.10.04, 08:51
      Zabójczy dług powstał przez czeski błąd urzędnika skarbowego
      - Co to znaczy czeski błąd?
      • Gość: smiech Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:04
        zabójczy dług powstał duzo wczesniej, gdy ten pan przestal uczciwie placic podatki i doprowadzil do nagromadzenia sie wynoszacej az 80 tys zaleglosci.
    • wielki_czarownik Pytam się 25.10.04, 08:52
      Pytam się czemu kiedy ktoś ukradnie albo wyłudzi setki tysięcy czy miliony złotych to państwo siedzi cicho a jak u kogoś w papierkach brakuje 9 PLN to nagle się człowieka do śmierci doprowadza?
    • Gość: AAA PODAĆ NAZWISKO ODPOWIEDZIALNYCH URZEDNIKÓW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:53
      PODAC TEŻ ICH ADRES I PUBLICZNIE NAPIĘTNOWAĆ
    • Gość: zz Re: Śmierć przez pomyłkę IP: green.d* / *.mofnet.gov.pl 25.10.04, 08:54
      Byl chory to umarl,ludzie co wy za bzdury wypisujecie!
      Nie plcil podatkow,nie bylo pieniedzy na leczenie i umarl,nie on zreszta jeden.
      Czy red. Michnik tez jest to chory przez urzedy skarbowe,albo jakies inne.
      • Gość: elka Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 15:46
        Człowieku!Widać,że empatii u Ciebie za grosz.Czy możesz sobie wyobrazić stres
        człowieka, który czuje sie jak w matni? I nie widzi wyjścia? Stres może
        zabić.Przeczytaj sobie odpowiednie publikacje medyczne.Nawet całkiem zdrowego
        człowieka.Nie życzę Ci takich doświadczeń chociaż, sądząc po Twojej wypowiedzi
        wszystko spływa po Tobie jak woda po kaczce. Gratulacje.
        • Gość: pp Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.toya.net.pl 28.10.04, 19:28
          Na stres lecza odpowiedni lekarze,a oni tez chca zyc!!!
    • Gość: zenek Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.cedler.com.pl / 213.25.39.* 25.10.04, 08:55
      nie damy się zwariować czarnej mafii SLD/PPR/PZPR/PSL
    • Gość: piopac Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:56
      to sie w pale nie miesci
    • toja3003 to byl POLSKI blad a nie czeski: nie obrazac 25.10.04, 09:06
      naszych sasiadow.
    • Gość: jako11 Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:06
      jeżeli to prawda co pisze brat zmarłego to popieram wendettę na dyrektorze izby
      skarbowej i tym ciulu inspektorze. Zeby za 9 złotych trzeba było w sądach
      walczyć?
      • Gość: smiech Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:10
        jak sie jednemu popusci 9 zl to nastepny bedzie myslal ze 9 mln ten ujdzie mu na sucho
        • Gość: Bernard Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.uni.wroc.pl 25.10.04, 10:18
          Gość portalu: smiech napisał(a):

> jak sie jednemu popusci 9 zl to nastepny bedzie myslal ze 9 mln ten ujdzie
          mu n
          > a sucho

Nie przyszło Ci do głowy tępy urzędasie, że różnica 9 zł, to może być tylko
          niezamierzona pomyłka jednej ze stron i najpierw powinno być wyjaśnienie
          przyczyn tej pomyłki oraz korekta. Natomiast pomyłka w wysokości 9 mln raczej
          jest bardzo mało prawdopodobna.
          • Gość: grzes Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 17:21
            a tobie nie przyszlo do glowy, ze problemy tego pana nie wziely sie z tego, ze on czy ktos inny pomylil sie o 9 zl tylko stad ze gdy juz jedna zaleglosc mial czesciowo umozona a czesciowo rozlozona na raty, rowniez biezacych podatkow nie placil jak nalezy i TYLKO Z TEGO POWODU umozenie dlugu wzielo w leb????
        • Gość: Zerro Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 25.10.04, 10:57
          No właśnie jest odwrotnie. 9 mln nawet nikt nie zauważy! :)
    • Gość: BBRODZ Re: Śmierć przez pomyłkę IP: 81.210.82.* 25.10.04, 09:12
      ja jeszcze nie umarlam, ale z powodu urzednikow przeszlam zalamanie nerwowe a
      sprawa jeszcze nie jest skonczona; zastanawiam sie czy nie zaskarzyc inspektora
      o mobbing- to nekanie przez telefon, namowy do przyznania sie do czegos czego
      nie popelnilam, wyrazna komunikacja ze sie ukrywam i jeszce nigdy zadna
      ksoegowa tak sprytnie sie przed nim nie ukryla;
    • Gość: podatnik Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.elknet.pl / 212.244.162.* 25.10.04, 09:14
      Urząd Skarbowy w Ełku stosuje podobne metody od czasu kiedy rządzi tam panna
      Halbrych
    • Gość: ... w jedną stronę podobnie jest w ZUSie IP: *.bielsko.msk.pl 25.10.04, 09:16
      Też miałam przypadek, kiedy urzędniczka w Zusie tym razem, pomyliła się i
      stwierdziła u mnie nadpłatę na koncie. Trochę się tym zdziwilam, ale
      porównałyśmy mije dowody wpłaty i pani powiedziała mi, że za najbliższy miesiąc
      mam zapłacić kwotę pomniejszoną o tę nadpłatę. I tak zrobiłam. To bylo w 2001
      roku, a teraz w 2004 kazano mi to zapłacić łącznie z odsetkami skarbowymi. I
      nie ma zmiłuj się, bo to byla tylko ustna rozmowa i nikt mi w to, w tym samym
      zreszta urzędzie, nie chce uwierzyć.
    • Gość: Smok mamy chore przepisy IP: *.crowley.pl 25.10.04, 09:16
      Mamy niestety chore przepisy dotyczące drobnej działalności gospodarczej.
      Teoretycznie , każdy kto chce cos robić na własną rękę powinien miec maksymalne
      udogodnienia : nie sięga po zasiłek , tworzy potencjalne miejsca pracy,
      przyczynia sie do rozwoju gosp. Nawet w przypadku błedu , czy wykroczenia ,
      kara finansowa winna być tej wielkości , aby nie doprowadzała do bankructwa (
      po diabła nam dodatkowi bezrobotni). Tymczasem drobny przedsiębiorca traktowany
      jest jak "dojna krowa" , jak "frajer" , którego można bezkarnie skubać , lub co
      gorsze jak przestępca. W efekcie z drobnego biznesu uciekają ludzie solidni ,
      uczciwi , a zostają cwaniacy i dranie . Ja osobiście przez 10 lat prowadziłem
      malutką , rodzinną firmę i najszczęśliwszym dniem mojego życia był dzień , gdy
      udało mi się szczęśliwie firmę zamknąć i wrócić do pracy w Instytucie
      naukowym.Dzięki Bogu nie skończyłem jak ten Pan z artykułu , ale niewiele
      brakowało.
      Mam świadomość ,że żyję z podatków tych , którym jeszcze chce się coś robić
      i "użerać " z urzędami. Bardzo się boję , że tych ludzi będzie coraz mniej.
      • Gość: Przechodzien Re: mamy chore przepisy IP: *.chello.pl 25.10.04, 13:10
        Wlasnie, mamy chore przepisy. Zakladamy dzialalnosc gospodarcza i juz na
        wstepie wyciaga reke zus. Zarobiles 300zl, ale zus0wi musisz wplacic okolo
        tysiaca i to nie wazne z czego.Nie masz z czego? To zanim rozkrecisz firme to
        ja zlikwiduj, bo nie dasz rady zarobic na zusowskie palace.a za dwa czy trzy
        miesiace dzialalnosci gdzie nie udalo ci sie zarobic centa- i tak musisz
        wplacic do kasy zusu pieniadze.I w dodatku z ciezkimi odsetkami. to jest
        wlasnie niszczenie przedsiebiorczosci ludzi ktorzy zasilaja szeregi
        bezrobotnych bo sa bezradni wobec przepisow.A Zus za trzy miesiace dzialalnosci
        bez zarobkow i tak sciagnie z ciebieostatniia koszule, a us- podatek watowski
        chociaz nikt ci za usluge nie zaplacil.
    • Gość: Rbbbb Re: czemu tak głupio pleciecie ???? IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 25.10.04, 09:24
      Ze urzędy skarbowe i ich urzędnicy są jacy są to wiadomo od dawna. Tu nie widzę
      nic odkrywczego i wszelka krytyka tego stanu rzeczy pewnie ma swe uzasadnienie.
      Nie znam jednak kraju w ktorym na skarbówke się nie narzeka.
      Jednak oskarżanie GW ,że zamordowali klienta to juz glupota bezkresna.
      pisanych w tej gazecie.

• Gość: piokuk Re: Śmierć przez pomyłkę IP: 82.160.57.* 25.10.04, 09:26
      Nic tego zawiadomienia w prokuratutrze i tak nie wyjdzie ale dziennikarze mają
      chodliwy temat. Proszę kogos o wykazanie istnienia adekwatnego związku
      przyczynowego pomiędzy wizytą na sali sądowej z pęknięciem serca. Jesli mi to
      ktos wykaże to mozemy dalej rozmawiać... Przypadek. Ot co.
    • Gość: urzędniczka odrobinę obiektywizmu IP: *.mofnet.gov.pl 25.10.04, 09:28
      jak zwykle "na pochyłe drzewo każda koza skacze"- najłatwiej dowalić urzędasom,
      których nikt nie lubi, i którzy zawsze wykazują się złą wolą. Gdyby jednak
      absolutnie "niepopulistycznemu" dziennikarzowi chciałoby się zajrzeć do ustawy
      o restrukturyzacji to zobaczyłby że warunkiem umorzenia zaległości objętych
      ustawą jest niezaleganie z bieżącymi płatnościami wobec Skarbu Państwa- a taka
      sytuacja miał prawdopodobnie miejsce w tym przypadku. ustawa ta dawała szanse
      uwolnienia się z długów- z 80tys. do 12tys. - nieźle co? trzeba było tylko
      spełniać kilka warunków takich właśnie jak niezaleganie z następnymi
      płatnościami. żaden bank nie oferuje takich warunków- jak jednak wiem i to było
      za dużo dla wielu przedsiebiorców- lepiej narzekać i obarczać winą za wszystko
      tych "złych " urzędników.
      owszem nadużycia nie powinny mieć miejsca- jak w każdym żresztą sektorze
      państwowym, lecz to chyba nie jest powód żeby likwidować cały system podatkowy?
      a co do konsekwencji to uuu aż się boję- zabiorą mi te 998zł miesięcznie? mam
      skończone studia, drugie w trakcie i certyfikat językowy- znajdę prace gdzie
      indziej - po co Państwu wykwalifikowani urżędnicy- przyjmijcie kogoś z Urzędu
      Pracy na roboty interwencyjne- na pewni będzie kompetentny i uczciwy i nie
      pogubi się w naszym jakże przejrzystym systemie podatkowym.
      ze skarbowym pozdrowienim darz bór
      urzędniczka
      • Gość: trojan Re: odrobinę obiektywizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:32
        po prostu jest tak, ze jak urzad sie dopiepszy do nas to jest zly, bo nas krzywdzi, jak nie bierze za dupe oszustow podatkowych to jest zly, bo nic nie robi a jak bierze ich za dupe to tez jest zly, bo hamuje rozmoj przedsiebiorczosci polakowi nie dogodzisz :)

btw zaraz ci sie dostanie ze w godzinach pracy oplacanej "za nasze pieniadze" siedzisz sobie na forum internetowym ;) nic nie szkodzi ze polowa tych co sie tu wypowiadaja robi to samo. im wolno, tobie nie
        pozdrawiam

• Gość: marcin i uwierzę że taka święta jesteś ? w urzędzie, na p IP: 212.244.46.* 25.10.04, 09:54
        panstwowym ?
      • Gość: ola Taaa, w godzinach pracy widzę prasę się czyta w in IP: 212.244.46.* 25.10.04, 09:56
        internecie
        • Gość: luzak Re: Taaa, a ty ma sie rozumieć w domu z bachorami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:21
          i nad garami w kuchni???
      • Gość: basia Re: odrobinę obiektywizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:59
        Kobieto! człowiek nie żyje! wsadż sobie wszystkie przepisy w pewne miejsce,
        Umarł człowiek, mąz, ojcie, brat, może i syn. A takie hieny żyja i jeszcze
        szukaja w przepisach usprawiedliwienia dla swojego nędznego życia. Jak
        tacy "ludzie" mogą spokojnie spać. Poprawaz kobieto chociaż kiosk z warzywami,
        to dopiero zobaczysz co to znaczy naprawdę pracowac i użerać sie z takimi
        urzędasami. Prowadzę działalność 15 lat i wiem co mówię.
      • Gość: ludwik Re: odrobinę obiektywizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 10:08
        stary zapomniałeś o tych +++,bo za taką kwotę geniuszu nie siedziałbyś w tym
        urzędzie skarbowym. Wstyd mi, za ciebie, ale cóż dla takich nierobów też musi
        być miejsce w tym społeczeństwie. Szkoda, że za mój podatek żyjesz wygodnie i w
        pracy stukasz w państwowy komputer. Radzę popracować trochę albo iść do szefa i
        zapłacić adekwatną kwotę za prywatne korzystanie ze sprzętu urzędu skarbowego.
        No, odwagi! Szef się ucieszy i napisze do gazety. że w Polsce jest taki
        bohater, który dobrowolnie zrzeka się lukratywnej roboty w Urzędzie Skarbowum.
        Podpisano- Prywaciarz
        • Gość: idiotslayer Re: odrobinę obiektywizmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 10:58
          ty chyba kobiecino nioe rozumiesz co czytasz i wlasnie potwierdzasz to ze
          jestes jak inni urzednicy iditka.
          facet mial do zaplacenia 12.000 i myslisz ze chcial zaoszczedzic 9 zl???
          idiota tobie podobny wpisal zla rate i zle go skasowal i ot caly problem.
          dlaczego ja, zwykly obywatel mam znac sie na prawie, czytac gazete prawna
          itd????
          ja ide do urzedu i mam prawo oczekiwac ze urzednik wie co robi i dziala dla
          mojej korzysci i mojego dobra - bo urzednik reprezentuje panstwo - moje
          panstwo - to w ktorym ja zyje i ktorego sensem istnienia ma byc zapewnienie mi
          najlepszych mozliwych warunkow zycia i rozwoju. PO TO LUDZIE LACZA SIE W GRUPY,
          dla takich celow powstawaly plemiona i panstwa. tyle tylko ze w twoim
          urzedniczym lbie to wszystko sie nie miesci tak jestes spaczona.
          • Gość: mkopek Re: odrobinę obiektywizmu IP: *.ericsson.net 25.10.04, 11:19
            No tak ja nie znam prawa i za nic nie musze odpowiadac. Niestety prawo znac
            trzeba i jesli sie go nie zna to i tak jest sie odpowiedzialnym za swoje czyny.
            Pan Zbigiew przeciez wiedzial ile powinien zaplacic, wiec jesli urzednik sie
            pomylil to powinien zwrocic mu uwage. Sam powinen dopilnowac ile ma do
            zplacenia. Jak splacasz raty za samochod, to nikt przy okienku bankowym za
            ciebie przelewu nie wypelnia. Tutaj gosciowi umorzyli 85% dlugu (tez chcialbym
            prezent o wartosci 68 tys. zl), a on nawet nie potrafil dopilnowac splaty tej
            czesci. Jasne ze 9 zl to jest nieduzo i urzad pownien po prostu kazac mu
            doplacic. Jednak nie jestem pewien czy gazeta nie manipuluje tu faktami, zeby
            wygladalo to na zawzietosc urzednikow.
            • Gość: Bernard Re: odrobinę obiektywizmu IP: *.uni.wroc.pl 25.10.04, 11:56
              Co do znajomości prawa i odpowiedzialności mam trochę mieszane odczucia. Gdy
              ktoś jest z natury uczciwym i nigdy nikogo nie skrzywdził ale poprzez zawiłości
              prawne coś pomieszał i za to jest srogo karany, to coś tu jest nie tak.
              Zwłaszcza, że jak urzędnik który zawodowo zajmuje się tymi sprawami popełniając
              pomyłkę nie ponosi odpowiedzialności, bo jest tylko człowiekiem. W takim razie
              nieurzędnicy są w naszym państwie traktowani jako podludzie.
    • Gość: Leonard Borowski Czas pakować walizy... IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 25.10.04, 09:38
      Kompletny upadek państwa. Urzędnicy skarbowi wespół z idiotami w togach
      wykończyli porządnego przedsiębiorcę, a yumczasem takie bydlę Kulczyk, złodziej
      nad złodziejami jest bezkarny i korzystając z bolszewickich koneksji ma w d...ie
      prawo tego kraju. Wstyd mi, że tego doczekałem we własnym kraju. Sam ostatnio
      przeszedłem kontrole skarbową i dzięki temu wiem, że są jeszcze porządne
      urzędniczki w Pierwszym Urzędzie Skarbowym w Bydgoszczy. Mało tego jestem
      pewien, że uczciwych urzędników jest zdecydowana większość. Niestety w każdym
      stadzie znajdzie sie jakaś niedouczona i bezduszna czarna owca i jej szef...
      • Gość: szerokiej drogi Re: Czas pakować walizy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:47
        ladnie mi porzadny przedsiebiorca - z 80 tys dlugu buhahahaha
        • Gość: basia Re: Czas pakować walizy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:52
          Milcz człowieku, a właściwie nie człowieku tylko hieno! - to do cymbała co
          podpisał sie "szerokiej drogi"
          • Gość: Leonard Borowski Re: Czas pakować walizy... IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 25.10.04, 10:09
            Ten nieszczęsny koleś nie wie co czyni..dziekuję za wsparcie basiu, miłego dnia!
        • Gość: klik Re: Czas pakować walizy... IP: *.crowley.pl 25.10.04, 09:54
          Gość portalu: szerokiej drogi napisał(a):

> ladnie mi porzadny przedsiebiorca - z 80 tys dlugu buhahahaha

Należności , wierzytelności ( czyli mówiąc popularnie -długi ) są w
          działalności gospodarczej rzeczą normalną Kolego . I nie tylko w działalności
          gosp . Jesli płacisz w sklepie kartą kredytową , to też masz "dług" - i co w
          tym "nieporządnego" ?
    • Gość: rbbb Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 25.10.04, 09:44
      Ze urzędy skarbowe i ich urzędnicy są jacy są to wiadomo od dawna. Tu nie widzę
      nic odkrywczego i wszelka krytyka tego stanu rzeczy pewnie ma swe uzasadnienie.
      Nie znam jednak kraju w ktorym na skarbówke się nie narzeka.
      Jednak oskarżanie GW ,że zamordowali klienta to juz glupota bezkresna.
      pisanych w tej gazecie.

• Gość: ola skarbówka i brata zniszczy !! tylko kałacha i ... IP: 212.244.46.* 25.10.04, 09:49
      skarbówka i brata zniszczy !!nikt skarbówce nie podskoczy !
    • Gość: Jagoda Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:50
      Łatwo jest kopać leżącego. Łatwo jest również oskarżać kogoś, kto nie może się
      bronić bez ujawnienia tajemnicy służbowej. Ąutor artykułu goni za tanią
      sensacją i w stosunku do niego należałoby złożyć zawiadomienie do prokuratury
      za pomówienie. Za wysokość dokonywanych wpłat odpowiada wpłacający a nie
      urzędnik. Dziennikarzu z rzetelnością u Ciebie kiepsko. Czy bawisz się
      manipulowaniem faktami tak jak Pani J. - znana dziennikarka telewizyjna? To
      tylko działa na niedouczonych i bez wiedzy prawniczej prostych ludzi którzy są
      sterowani przez takich jak Ty, a którzy chcą za wszelką cenę wziąć kasę za
      bulwersujący artykuł. To jest paskudne!!!!
      • Gość: marcin te urzędnik ! trzymasz stronę złodziei ! IP: 212.244.46.* 25.10.04, 09:52
        siedzisz w biurze i na forum kliksz zamiast sie wziąść do roboty !
        • Gość: Jagoda Re: te urzędnik ! trzymasz stronę złodziei ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 10:01
          Nie siedzę w biurze ale w domu, ale jak się nie zna podstawowych zasad prawa to
          nie należy zabierać głosu. Prosto jest szkalować tych co się nie mogą bronić.
          Prawo jest tworzone przez sejm i należy winić za jego kształt twórców a nie
          wykonawców. A jeżeli doszłoby do umorzenia kwoty niezapłaconego podatku w
          wysokości 80 tysięcy bez spełnienia wszystkich warunków o których mowa w
          ustawie restrukturyzacyjnej to paytano byb ile wzięli z tego urzędnicy
          umarzając taki dług. Ja płacę podatek od każdej zarobionej złotówki, a wielu
          przedsiębiorców właśnie dzięki ustawie restrukturyzacyjnej mogło nie zapłacić
          swoich długów. Czy Tobie ktoś zaoferował w prezencie umorzenie tylko kwoty 80
          tysięcy?
      • Gość: leonard Borowski Nawet jeśli masz rację Jagodo.. IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 25.10.04, 10:03
        to czy za 'zaległość" 9 (słownie dziewięć!!!) złotych należało sprawę
        rozstrzygać aż w Sądzie ? Czy nie należało wezwać winnego niedopłaty podatnika
        do uzupełnienia brakującej kwoty ? Ale w tym szaleństwie jest metoda. A może te
        brakujące 9 zł to tylko bezwzględny pretekst aby wycofać się z umowy ? Wszak
        budżet Państwa również dzięki wielomionowym aferzystom świeci pustkami.
        • Gość: Jagoda Re: Nawet jeśli masz rację Jagodo.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 10:12
          Panie Borowski, myślę że sprawa miała głębszy podtekst niż 9 zł, bądź też
          podatnik uporczywie nie chciał uiścić jakichś innych zaległości. Znam działania
          organów podatkowych wtym zakresie, zalecenia Min Fin i nie wierzę, że tylko
          problem tkwił w 9 zł. Jednym z warunków restrukturyzacji było nieposiadanie
          bieżących zaległości w organach podatkowych i w ZUS. Nie znamy tego co
          faktycznie zawierają akta sprawy więc nie dajmy się niepotrzebnym emocjom.
          Tanie chwyty dziennikarskie w celu podburzenia społeczeństwa świadczą tylko o
          jakości dziennikarza. Wśód wielu niespełnionych warunków wyłapuje się tylko ten
          który może ośmieszyc kogoś.
          • Gość: Leonard Borowski dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie, ale... IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 25.10.04, 10:23
            Jeśli ten podatnik miał inne zaleglości to jak sama PANI pisze Jagodo, żaden
            urzędnik nie mógłby podpisać z nim umowy o restrukturyzacji długu
            cywilnopublicznego, prawda ? W moim przekonaniu albo tłumaczenia rzecznika Izby
            jest "mętnę", albo dziennikarz jest nierzetelny, choć watpię w to. Żadne
            tłumaczenie,nawet uzasadnione, nie sankcjonuje śmiertelnego skutku na sądowej
            sali. To oczywista tragedia, kładąca się cieniem na tych , którzy do tego,
            niechcący doprowadzili dziękuję za uwagę i miłego dnia, pani Jagodo..
            • Gość: siepacz Re: dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 12:58
              ta umowa, o której pisze autor jest niczym innym, jak decyzją, w której urząd
              określił jakie warunki trzeba spełnić, żeby po roku otrzymać decyzję umarzającą
              cały dług wobec fiskusa. Jednym z warunków było zapłacenie opłaty
              restrukturyzacyjnej (15% zaległości liczonej bez odsetek). Podatnik miał rok na
              uiszczenie opłaty restrukturyzacyjnej a także na spełnienie podstawowej idei
              ustawy tj. poprawy swojej konkurencyjności na rynku. Drugim ważnym warunkiem
              było nieposiadanie nowych-bieżących zaległości w dniu kiedy urząd miałby
              umorzyć zaległości. Znając naciski ministerstwa (efekt propagandowy), nie
              wierzę, żeby urząd odmówił umorzenia zaległości, opierając się jedynie na tych
              9 zł. No ale cóż... autor artykułu nie zadał sobie trudu, żeby temat choć
              troszke podrążyć - czyżby temat zaczął się sypać?
          • Gość: Memento Niestety IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 25.10.04, 10:28
            Może sprawa miała i głębszy podtekst, a może facet gdzieś jeszcze zalegał 1
            grosz. Niestety, nie jest dla nikogo tajemnicą, że w Polsce żadna instytucja
            człowiekowi nie pomoże, choćby i do tego stworzona, a tylko patrzy jak go
            skubnąć albo podłożyć nogę. Spróbuj tylko zwykły człowieku mieć jakiś ponysł na
            biznes, to się prędko przekonasz.
    • Gość: arkadiusztocioł Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:53
      wal sie frajerze co ma jedno do drugiego kula w łeb dla urzędnika a co ty
      wyjezdzasz z jakimis szmaciarzami co zabijaja ludzi
    • Gość: Mam_dosc Re: Śmierć przez pomyłkę IP: 213.25.97.* 25.10.04, 09:59
      9 zlotych, tyle kosztuje smierc... Wraz ze zmiana ustroju trzeba bylo wymienic
      urzedasow na nowych. Panie w sklepach juz inaczej reaguja na klienta. W
      urzedach nic sie nie zmienilo. Wyraz twarzy "pocos zes tu przylazl" mowi sam za
      siebie. Brak odpowiedzialnosci materialnej i karnej, za podejmowane decyzje to
      duzy blad. Ciekawe, czy urzednik, ktory chcial zniszczyc Optimusa odpowiedzial
      za to, ciekawe, czy odebrano mu premie za "czujnosc"... Nie dajmy sie w
      urzedach. Oni sa tam dla nas, a nie my dla nich.
      • Gość: basia Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 10:12
        Racja. Jestem przerażona, bo stało się to czego się najbardziej obawiałam. Nie
        ma chyba takiego człowieka, któremu by na widok pieczątki na kopercei "Urząd
        Skarbowy"nie podskoczyło cisnienie. Zeby otrzymać zaświadczenie o niezaleganiu
        z podatkami trzeba najpierw otrzymanie pieczątki z kilkunastu referatów, tyle
        tam specjalistów i każdy od czego innego, oddzielny od terminowości deklaracji,
        oddzielny od PIt-4. PIt-5, oddzielni od każdego rodzaju VAT, oddzielny od
        odsetek od PIT-4, oddzielny od wpłaty VAT, oddzielny od wypłaty VAT, jeszcze
        opłaty skarbowe, jeszcze ewentualne mandaty itd, itd. Wszystko specjaliści,
        fachowcy, urzednicy państwowei, a z drugiej strony jedna osoba, od której
        wymaga się pod karą Smierci znajomości tych wszystkich przepisów i niuansów.
        Prawda, że to sprawiedliwe ! Jestem wzburzona i wściekła.
        • Gość: zbyszek Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 17:30
          zaloze sie ze jakby urzad umozyl temu panu caly dlug mimo iz biezacych podatkow nie placił to moze ten by zyl, ale nasz dziennikarz a za nim cala tluszcza z tego forum grzmialaby na urzednikow ze takim kombinatorom ida na reke a od "porzadnych" obywateli wyciagna kazda zlotowke

ci, ktorzy wierza ze sprawa trafila do sadu z powodu 9 zl gratuluje poczucia humoru
    • prawopl taki jeden sędzia 25.10.04, 10:15
      tak właśnie jest w sądach - pastwienie się nad ludźmi i żerowanie na cudzych
      tragediach. Efekty są takie jak tutaj www.upadloscian.org.pl - przez
      sędziego Dariusza Czajkę, jak pisze prasa, bankrutują firmy, a ich majątek
      trafia w dziwnych okolicznościach do biznesów powiązanych z samym sędzią
      Dariuszem Czajką. Sędzia jednak nadal sądzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka