Dodaj do ulubionych

Jintelygent krakowski nadaje

02.07.20, 20:00
Jintelygent krakowski 😂

Pochodzę z krakowskiej inteligencji. "Krakówek? raczej na mnie nie głosuje" - to wypowiedź Andrzeja Dudy sprzed chwili, która już "poniosła się" w mediach społecznościowych. W komentarzach przewija się także opinia, że zamiast debaty organizowanej przez TVN, Onet i WP, Duda "odważył się dziś na debatę z samym sobą".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,166794,26094203.html#s=BoxOpMT
Obserwuj wątek
    • j-k Trzaskowski - to tez ynteligencja krakowska. 02.07.20, 20:07
      tu zyciorys jego ojca znanego muzyka - ktorego muzyke zreszta do dzis cenie:
      .
      pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Trzaskowski
      • pies.na.czarnych Re: Trzaskowski - to tez ynteligencja krakowska. 02.07.20, 20:27
        No tak, ale to jest Trzaskowski
        tvn24.pl/wybory-prezydenckie-2020/wybory-prezydenckie-2020-kampania-przed-druga-tura-relacja-z-2-lipca-4626742
        • j-k nie wykrecaj sie k...sianem. 02.07.20, 20:34
          bo walczy dwoch w podobnym wieku i z krakowskimi korzeniami.

nie mam nic przeciw temu - bo sam jestem pol-krakusem.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

warszawiak,
          absolvent Universytetu Jagiellonskiego.
          • pies.na.czarnych Re: nie wykrecaj sie k...sianem. 02.07.20, 20:44
            > nie mam nic przeciw temu - bo sam jestem pol-krakusem.

Z Kielc 😂
            • j-k publiczny klamco i oszuscie 02.07.20, 20:47
              psa.na.czarnych napisało:
              > Z Kielc 😂

Z Kielc jest moja Slubna.

ze zrozumieniem przekazow pisemnych masz problemy ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

• no-popis Re: publiczny klamco i oszuscie 03.07.20, 05:50
                j-k napisał:

> psa.na.czarnych napisało:
                > > Z Kielc 😂
                >
                >
                > Z Kielc jest moja Slubna.
                >
                > ze zrozumieniem przekazow pisemnych masz problemy ?
                >
                > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                Ma bałagan w notatkach jak jogurt.
                • adria231 Re: publiczny klamco i oszuscie 03.07.20, 06:31
                  To popychadło sekretarza " pochodzi z krakowskiej inteligencji" ?
                  Na pewno nie z prawego łoża .
                  Czy dowiemy się, po kim te geny odziedziczył? Czy stąd miłość do pedofilii i patologii?
                  • witek.bis Re: publiczny klamco i oszuscie 03.07.20, 07:14
                    Popychadło pochodzi z "krakowskiej inteligencji", natomiast owa "krakowska inteligencja" - ze Starego Sącza i Gorzowa Wielkopolskiego, a nie z jakiegoś tam "krakówka".

Podobnie jest z "inteligencją żoliborską", która z "warszawką" nie ma nic wspólnego, bo urodziła się w Grajewie, a w gruncie rzeczy wywodzi się spod Odessy.
                    • witek.bis Re: publiczny klamco i oszuscie 03.07.20, 07:43
                      Ups... Zapomniałem napisać, że "żoliborska inteligencja" po kądzieli wywodzi się ze Starachowic.

A teraz niech każdy na własną rękę szuka odpowiedzi na pytanie, skąd taka niechęć do "warszawki" i "krakówka" u tych dwóch "intligientów", których rodzice porodzili się w Starym Sączu, Gorzowie Wielkopolskim, Grajewie i Starachowicach.
                      • horpyna4 Re: publiczny klamco i oszuscie 03.07.20, 08:56
                        Za peerelu krążył dowcip:

- Jakie są dwa rodzaje inteligencji?
                        - Inteligencja wrodzona i "inteligencja pracująca".

No i wszystko jasne...
                        • no-popis Re: publiczny klamco i oszuscie 03.07.20, 08:59
                          horpyna4 napisała:

> Za peerelu krążył dowcip:
                          >
                          > - Jakie są dwa rodzaje inteligencji?
                          > - Inteligencja wrodzona i "inteligencja pracująca".
                          >
                          > No i wszystko jasne...

Pisząc to napisałaś się do tej pracującej.
                  • ktos_z_kosmosu Re: Nieco historii, czyli skąd kłamca i oszust 03.07.20, 08:45
                    adria231 napisała:

> To popychadło sekretarza " pochodzi z krakowskiej inteligencji" ?

Nie pochodzi. Ot, jego przodkowie tam osiedli jakoś trwali do czasu aż socjalizm zadbał o nadanie im ludzkiej twarzy, wyglądu i znaczenia.

> Na pewno nie z prawego łoża .

Takiej wiedzy kosmos nie ma, ale domyśla się, że nie. Powite to było po bożemu z całym bagażem podłego, pokrętnego chamstwa w genach.
                    Skąd chamstwo?

> Czy dowiemy się, po kim te geny odziedziczył? Czy stąd miłość do pedofilii i pa
                    > tologii?

Ano chamstwo istniało i istnieć będzie. Tu w sukurs chamom jako pierwszy przyszedł car Rosji. W związku z zarządzonym przez niego pierwszym spisem powszechnym Polaków, by przypiec polskiej szlachcie, dał cichy ukaz swoim urzędnikom by ci nadawali nazwiska rodowe mającej jedynie przydomki czerni. Jako, że wielu urzędników z Polakami było za pan brat, nie wszyscy stosowali się do carskich zaleceń. Miały być nazwiska, no to jako nazwiska zapisywali przydomki.
                    Tu w temacie przypadku omawianego w tym wątku, taka scenka.
                    Przed urzędnikiem staje oberwaniec, wiejski głupek.
                    Urzędnik pyta
                    - jak was wołają
                    - du - da
                    - a jak wołali waszego ojca?
                    - du - da
                    - nie dudaj mi tu, tylko gadaj jak się nazywasz
                    - du -da
                    Tu urzędnik machnął ręką i nakazał pisarzowi
                    - pisz Duda

• ktos_z_kosmosu Re: Nieco historii, czyli skąd kłamca i oszust 03.07.20, 08:56
                      Dopiszę jeszcze, że inni zaborcy poszli za przykładem cara.
                      Wygodne to było, bo porządek w papierach był, a i by dopiec niewygodnej magnaterii była okazja.
                      Stąd w Polsce tyle namnożyło się Poniatowskich, Czartoryskich, Lubomirskich itd. nie wyłączając rodów o niższym statusie.
                      • horpyna4 Re: Nieco historii, czyli skąd kłamca i oszust 03.07.20, 10:58
                        Arystokratyczne nazwiska często przybierali Żydzi za wczesnego peerelu.
                        • ktos_z_kosmosu Re: Nieco historii, czyli skąd kłamca i oszust 03.07.20, 11:13
                          horpyna4 napisała:

> Arystokratyczne nazwiska często przybierali Żydzi za wczesnego peerelu.

Też i pięknie brzmiące te nazwiska były i są.
                          Ale to inna epoka i inne uwarunkowania.
                  • no-popis Re: publiczny klamco i oszuscie 05.07.20, 09:18
                    adria231 napisała:

> To popychadło sekretarza " pochodzi z krakowskiej inteligencji" ?
                    > Na pewno nie z prawego łoża .
                    > Czy dowiemy się, po kim te geny odziedziczył? Czy stąd miłość do pedofilii i pa
                    > tologii?
                    A POpychadło Merkel ?
                    www.stefczyk.info/2020/07/02/nawet-niemieckie-media-to-przyznaja-tusk-jest-polakiem-ale-gra-dla-niemieckiej-druzyny/
            • taniarada No właśnie 02.07.20, 20:56
              pies.na.czarnych napisała:

> > nie mam nic przeciw temu - bo sam jestem pol-krakusem.
              >
              > Z Kielc 😂
              >
              Skąd ty jesteś Pies .Ja z Częstochowy.A Ty?
              • erte2 Re: No właśnie 03.07.20, 09:52
                taniarda napisało:
                Skąd ty jesteś Pies .Ja z Częstochowy.A Ty?

Syn przeora i matki (wielokrotnie) przełożonej? To wiele tłumaczy....
            • yoma Re: nie wykrecaj sie k...sianem. 02.07.20, 21:18
              Z Eindhoven... a nie, to tatiana 😂
              • taniarada Re: nie wykrecaj sie k...sianem. 02.07.20, 21:32
                yoma napisała:

> Z Eindhoven... a nie, to tatiana 😂
                >
                Witaj kochana .Gdzie ty się bujałaś ?Czyżby służby pisowskie cię prztrzymały?Wkraczasz do gry.Super.
    • taniarada Re: Jintelygent krakowski nadaje 02.07.20, 20:55
      Zapraszamy panocka z Warszawy do Końskich.Ugościmy godnie .Będzie dżem i kiełbasa z dzika.
      • pies.na.czarnych Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 11:52
        taniarada napisał(a):

> Zapraszamy panocka z Warszawy do Końskich.Ugościmy godnie .Będzie dżem i kiełba
        > sa z dzika.

Kim są ci Końscy?
        • szwampuch58 Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 12:04
          Obornik koński jak stosować,czy do wszystkiego?
    • pies.na.czarnych Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 00:56
      FATALNIE wypadł u Rymanowskiego - zdenerwowany i niepewny, nie odpowiadający wprost na (trzeba przyznać - niewygodne dla siebie pytania) tylko próbujący rzucać kampanijne hasła nie mające związku z pytaniami. Nie dziwię mu się, że boi się TVN, skoro w miarę przyjaznym Polsacie tak źle wypadł.
      Pytany był o "elity", ułaskawienie pedofila i czemu obraża duże miasta; czyżby mu nie zależało na ich poparciu?
      Rymanowski zjadł go na kolację👍
      www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-07-02/duda-pochodze-z-krakowskiej-inteligencji-krakowek-raczej-na-mnie-nie-glosuje/?ref=slider&fbclid=IwAR2pCG5tWrupcfml9rRo7W0wfBiAaOOKWxSurORC0fykbS4CFNLecUfa6WE
      https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/106929556_1009120259506031_3498526414320398499_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=825194&_nc_ohc=0R9RZYZ220QAX9gftXF&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=663553bd3945d37550242d35c7a799b0&oe=5F23A585
    • herr7 Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 07:50
      To oznacza, że nasz Rafał jest zapewne z pochodzenia Żydem, czym się nie chwali, a chyba powinien. W końcu jest to bardzo utalentowany naród, mający ogromne zasługi w Polsce.
      • no-popis Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 07:54
        herr7 napisał:

> To oznacza, że nasz Rafał jest zapewne z pochodzenia Żydem, czym się nie chwal
        > i, a chyba powinien. W końcu jest to bardzo utalentowany naród, mający ogromne
        > zasługi w Polsce.
        A jakie znaczenie ma jego pochodzenie ?
        Z czystością rasy zgłoś się do AfD w Niemczech i do części PiSu.
        • herr7 Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 08:07
          Ja na jego miejscu bym się tym pochwalił. Tak jak np. szlacheckim pochodzeniem ojca. To w sumie w Polsce niewiele znaczy, gdyż w Polsce prawie każdy ma szlacheckie pochodzenie, ale zawsze. Gdyby miał pochodzenie szwedzkie, romskie, czy ukraińskie to też bym się na jego miejscu chwalił.
          • margit49 Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 08:53
            herr7 napisał:

> Ja na jego miejscu bym się tym pochwalił. Tak jak np. szlacheckim pochodzeniem
            > ojca. To w sumie w Polsce niewiele znaczy, gdyż w Polsce prawie każdy ma szlach
            > eckie pochodzenie, ale zawsze. Gdyby miał pochodzenie szwedzkie, romskie, czy u
            > kraińskie to też bym się na jego miejscu chwalił.

pochodzenie szlacheckie to raczej gołota, wiedli takie życie, jak chłopi, więc nie ma czym się chwalić, albo nieślubne dzieci dziedzica z chłopkami. Szlachta, a później ziemianie stanowiła zaledwie 10% polskiego społeczeństwa.
            Żydowskie pochodzenie pochodzenie zawsze jest wyciągane przez tych z prawej strony. Teraz nie mogą ruszyć tematu, bo i PAD znalazłby się w epicentrum za sprawą małżonki. No to straszą niemiecką opcją Tuska :)

• no-popis Re: Jintelygent krakowski nadaje 05.07.20, 09:19
              margit49 napisała:

No to straszą niemiecką opcją Tuska :)
              >
              Niemieckie media to potwierdzają ...l.i.t.e.r.a.l.n.i.e.
              www.stefczyk.info/2020/07/02/nawet-niemieckie-media-to-przyznaja-tusk-jest-polakiem-ale-gra-dla-niemieckiej-druzyny/
          • ktos_z_kosmosu Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 09:23
            herr7 napisał:

> Ja na jego miejscu bym się tym pochwalił. Tak jak np. szlacheckim pochodzeniem
            > ojca. To w sumie w Polsce niewiele znaczy, gdyż w Polsce prawie każdy ma szlach
            > eckie pochodzenie, ale zawsze. Gdyby miał pochodzenie szwedzkie, romskie, czy u
            > kraińskie to też bym się na jego miejscu chwalił.

Straszne banialuki wypisujesz.
            Czyżby PiS-ia szkoła, Pluć, pluć i jeszcze raz pluć?
            Jeszcze trochę tej ogłupiającej was dudo-pis władzy, a geny wezmą u was gorę i zaczniecie na trudne tematy reagować tylko pomrukami w stylu, du-da du-da du-da.
            Polska do tego zmierza. Europa się odsunie, ba nawet ciche sankcje zastosuje. Czyli znikną rynki zbytu (u Rosjan już wcześniej du.y zmoczyliście). Powiatowy transport już całkiem zniknie, no i w gminach zostaną tylko nowej PiS-klasy panowie, proboszcze i zostawiony na lodzie durny PiS suweren. Durny, bo spółka pan wójt i pleban rozpocznie proces przerabiania tegoż suwerena, z wolego człowieka, na pachołków panów i opatów.
            I se Szydła będą jaśnie panami.

• herr7 Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 09:57
              Potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy przez pomyłkę komentujesz nie mój post?
              • ktos_z_kosmosu Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 11:01
                herr7 napisał:

> Potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy przez pomyłkę komentujesz nie mój post?

Domyśliłem się, że jesteś antypisior, ale znaj miarę i nie namawiaj trzachy do strzału w stopę, ani też innych. To w tym kraju i nie tylko w tym, jest mało bezpieczne. Masy takie wynurzenia źle odbierają.

• erte2 Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 10:01
        herr7 (nomen omen) napisał:

To oznacza, że nasz Rafał jest zapewne z pochodzenia Żydem, czym się nie chwali, a chyba powinien. W końcu jest to bardzo utalentowany naród, mający ogromne zasługi w Polsce.

Z twojego wpisu wynika że tzw. rdzenny Polak (cokolwiek by to miało znaczyć) jest z natury rzeczy matołem, beztalenciem i ogólnie przymułem. No to powiem ci że w przypadku niektórych "prawdziwych Polaków" ta diagnoza jest nader trafna i prawdziwa.

• ktos_z_kosmosu Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 11:06
          erte2 napisał:

> Z twojego wpisu wynika że tzw. rdzenny Polak (cokolwiek by to miało znaczyć) je
          > st z natury rzeczy matołem, beztalenciem i ogólnie przymułem. No to powiem ci ż
          > e w przypadku niektórych "prawdziwych Polaków" ta diagnoza jest nader trafna i
          > prawdziwa.

To samo dotyczy innych nacji włącznie z Żydami. Co do tych ostatnich, to tam panuje wręcz kastowość, a z ekstremą matołów Żydzi mają znacznie większe problemy niż Polacy ze swoimi.
          • no-popis Re: Jintelygent krakowski nadaje 05.07.20, 09:17
            ktos_z_kosmosu napisał:
            > To samo dotyczy innych nacji włącznie z Żydami. Co do tych ostatnich, to tam pa
            > nuje wręcz kastowość, a z ekstremą matołów Żydzi mają znacznie większe problemy
            > niż Polacy ze swoimi.
            Korupcja tam aż szaleje.!
            Utrudniają też na przykład prawo do stałego osiedlenia się w Izraelu Żydom deklarującym katolickie wyznanie.
            Takich dawnych : Marków Jurków, Łopuszańskich, Niesiołowskich jest tam 80 % w parlamencie.
      • taniarada Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 12:04
        herr7 napisał:

> To oznacza, że nasz Rafał jest zapewne z pochodzenia Żydem, czym się nie chwal
        > i, a chyba powinien. W końcu jest to bardzo utalentowany naród, mający ogromne
        > zasługi w Polsce.
        Nasze kamienice wasze ulice .Niech się chwali.
    • margit49 Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 08:25
      pies.na.czarnych napisała:

> Jintelygent krakowski 😂
      >
      > Pochodzę z krakowskiej inteligencji. "Krakówek? raczej na mnie nie głosuje"
      > - to wypowiedź Andrzeja Dudy sprzed chwili, która już "poniosła się" w mediach
      > społecznościowych. W komentarzach przewija się także opinia, że zamiast debaty
      > organizowanej przez TVN, Onet i WP, Duda "odważył się dziś na debatę z samym s
      > obą".

>
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,166794,26094203.html#s=BoxOpMT
      >
      czyli inteligent w drugim pokoleniu, i też Krakówek :)
    • jakub53 Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 09:50
      Duda to malointeligentny dupek i tchorz z 'krakowka'. Ale to miasteczko zawsze lizalo buty - nie na darmo Hans Frank ustanowil stolice Generalnej Guberni nie w Warszawie a u lokajow z 'krakowka'.
      • taniarada Miasteczko Kraków 03.07.20, 11:08
        jakub53 napisał:

> Duda to malointeligentny dupek i tchorz z 'krakowka'. Ale to miasteczko zawsze
        > lizalo buty - nie na darmo Hans Frank ustanowil stolice Generalnej Guberni nie
        > w Warszawie a u lokajow z 'krakowka'.
        Toś się chłopie na głowę zamienił.Mam tam rodzinę .Nigdy Kraków nie był za pusiorami .Spadaj.
        • pies.na.czarnych Re: Miasteczko Kraków 03.07.20, 12:04
          > Toś się chłopie na głowę zamienił.Mam tam rodzinę .Nigdy Kraków nie był za pusiorami .Spadaj.

Dlatego rodzina zbanowała cię do Częstochowy.
      • no-popis Re: Jintelygent krakowski nadaje 05.07.20, 09:21
        jakub53 napisał:

> Duda to malointeligentny dupek i tchorz z 'krakowka'. Ale to miasteczko zawsze
        > lizalo buty - nie na darmo Hans Frank ustanowil stolice Generalnej Guberni nie
        > w Warszawie a u lokajow z 'krakowka'.
        Tylko rodziny krakowskie z tamtych czasów istnieję i dziedziczą pewne wartości a w Warszawie, warszawiaków rdzennych (pokoleniowo) jest 10 % a reszta to m.in. osiedleni komuniści.
        To się zmieniło i przyznają to niemieckie media : kim jest Tusk-
    • rzewuski1 Re: Jintelygent krakowski nadaje 03.07.20, 12:52
      Nie dziwię się dlaczego inteligencja na niego nie zagłosuje, dziwię się dlaczego plebs na niego glosuje.
      • ktos_z_kosmosu Re: Jintelygent krakowski nadaje 05.07.20, 07:23
        rzewuski1 napisał:

> Nie dziwię się dlaczego inteligencja na niego nie zagłosuje, dziwię się dlaczeg
        > o plebs na niego glosuje.

Też takie uwarunkowania historyczne,
        Zaborcy niszczyli kulturę i inteligencję Polski, niemiecki okupant robił to samo, komuniści w pierwszych latach swoich rządów. Dalsze lata to zauważalna odwilż. Zmienili linię i zaczęli hołubić kulturę.
        No i czasy współczesne, czyli transformacja i z podszeptów KK powrót do niszczenia intelektu i kultury z apogeum, czyli dojściem do władzy Kaczyńskiego i jego wybieranego wg podłego autoramentu otoczenia.
        Co znamienne to to, że we wszystkich tych nękających Polaków procesach, walny udział, a dziś nawet kluczowy, miał i ma KK. To zrozumiałe, bo KK zawsze zwalczał i zwalcza systemy powiązane z demokracją. Im, by zagwarantować sobie wielkość i wyniesienie ponad zwykłych śmiertelników, odpowiada tylko linia oparta o feudalizm. Feudalizm czyli system, gdzie lud leży pyskiem przed panem i pewnie niebawem w Polsce się tak stanie, jeśli Polacy się nie opamiętają, a opozycyjni politycy też przejrzą na oczy i skończywszy bić pokłony kościelnym, ludowi pomogą się wyzwolić.
        Tu z pokłonami powinienem wymienić szereg imion i nazwisk opozycjonistów wobec PiS, czego ze względu na trwającą kampanię nie zrobię. Nie zrobię bo to bardzo długa lista, a też i z powodu, pomijając agenturę, ich niewiedzy, że deklaracjami swojej wierności i uległości wobec KK, Polakom robili i wielu nadal robi niedźwiedzią przysługę.
        Jeszcze ponowię to co pisałem wcześniej.
        Zwycięstwo Kaczyńskiego i dalsze jego sukcesy w kulturowym niszczeniu kraju, a też i ekonomicznym bo kasa kiedyś się skończy, to nie przypadek, ani też wynik "głupoty" Polaków.
        • no-popis Re: Jintelygent krakowski nadaje 05.07.20, 09:22
          ktos_z_kosmosu napisał:
          > Zwycięstwo Kaczyńskiego i dalsze jego sukcesy w kulturowym niszczeniu kraju, a
          > też i ekonomicznym bo kasa kiedyś się skończy, to nie przypadek, ani też wynik
          > "głupoty" Polaków.
    • jarekcda Re: Jintelygent krakowski nadaje 05.07.20, 10:24
      Andrzej Duda promuje Polskę na świecie, sprowadza biznes do kraju, załatwił wizy do USA, samoloty F35, oddaje hołd polskim bohaterom i żołnierzom wyklętym, do przemówień nie potrzebuje kartki- ma wszystko zapisane w głowie, walczy o sprawiedliwe sądy i usuwa z tej kasty układy i powiązania, obniżył wiek emerytalny, 500+, 300+, 13 emerytura, utworzył wojska terytorialne, zbudował bazy amerykańskie w Polsce, projekt Vija Baltika ...
      • ktos_z_kosmosu Re: Jintelygent krakowski nadaje 05.07.20, 10:50
        jarekcda napisał:

> Andrzej Duda promuje Polskę na świecie, sprowadza biznes do kraju, załatwił wiz
        > y do USA, samoloty F35, oddaje hołd polskim bohaterom i żołnierzom wyklętym, do
        > przemówień nie potrzebuje kartki- ma wszystko zapisane w głowie, walczy o spra
        > wiedliwe sądy i usuwa z tej kasty układy i powiązania, obniżył wiek emerytalny,
        > 500+, 300+, 13 emerytura, utworzył wojska terytorialne, zbudował bazy amerykań
        > skie w Polsce, projekt Vija Baltika ...

Dodaj jeszcze, że wymyślił koło i ogłosił, że ziemia jest kulą, Mało tego, stwierdził że w tej kuli jest jeszcze jedna kula i to o znacznie większej średnicy od poprzedniej.
        Pewnie odkrył usytuowanie nieba. Teraz jeszcze musi zlokalizować piekło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka