Dodaj do ulubionych

Pijany też człowiek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 20:39
jest to pomieszanie pojęć. Prawdą jest, że pijany to też człowiek, z tym, że
bym dodał "pijany" czyli nie umiejący zachować umiaru tj. narażający
lekkomyśnie i chyba świadomie, na szwank swoje człowieczeństwo, a czasami tj.
w określonych przypadkach nadużywania alkoholu i zycie swoje i innych np.
pijany kierowca. Dlatego pjani powinni być świadomi, że ponoszą ryzyko, z
tytułu opilstwa, utraty zdrowia i życia. Określone służby policja powinna
mieć obowiązek pomocy pijanemu, ale lekarz (spoza Izby Wytrzeźwień) już
nie.
Obserwuj wątek
    • Gość: jaceek Re: Pijany też człowiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 20:58
      Popieram.
      Pijany niech bedzie ostatni w kolejce do lekarza.
      Lekarz mu pomoze, ale dopiero jak wyleczy wszystkich trzeźwych.
    • Gość: Gobi Re: Pijany też człowiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 21:14
      Domyślam się, że Pan Minister udostępni swoje podwoje pijanym kloszardom i
      odciąży w ten sposób dworce i inne miejsca publiczne? Niech nie zapomni zakupić
      kilku śpiworów i trochę styropianu dla tych (potrzebujących przyzwoitego
      potraktowania w trudny czas) ludzi! Proszę pokazać reportaż, jak się czują oni w
      mieszkaniu Pana Ministra oraz w gabinetach i korytarzach Ministerstwa... W ten
      sposób drogi łóżka szpitalne nie będą zajmowane przez ludzi, którzy tylko
      potrzebują wyspać się w cieple.
    • Gość: a czyli: Kwachu też człowiek IP: 141.48.168.* 26.10.04, 21:16
    • Gość: antek Re: Pijany też człowiek IP: 216.223.64.* 26.10.04, 21:48
      alkohol jest główną przyczyną zamarznięć
      ------------
      a ja myslalem ze alkohol rozgrzewa
    • Gość: ZZ Re: Pijany też człowiek IP: *.top.net.pl 26.10.04, 21:49
      Pijcie płyny zimowe, to nie zamarzniecie.
    • Gość: alkocholik matki z dzieckiem IP: *.devs.wavenet.pl 26.10.04, 22:14
      matki z dzieckiem sie nie przyjmie naje..ego zawsze hehehhe
      • Gość: lekarz tez czlowiek - tylko chory IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.10.04, 23:14
        czytam z przerazeniem niektore wypowiedzi, pamietaj ty tez mozesz byc alkocholikiem bo to choroba- niestety w polsce jakos inaczej podchodzi sie do tego problemu , gdzie 95 % ponoc jest katolikami, ...
        • Gość: lekarz Re: tez czlowiek - tylko chory IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.10.04, 23:17
          oczywiscie alkoholik, sorry ale to emocji
        • Gość: szymek Re: tez czlowiek - tylko chory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 00:14
          Gość portalu: lekarz napisał(a):

> 95 % ponoc jest katolikami

A co ma piernik do wiatraka? Co to za różnica, czy 95 czy 5 procent?
          Czy to ma znaczyć, że jeśli jest 95% katolików, to nie trzeba myśleć rozsądnie?
          Czy katolik = idiota, który będzie chronił pijaków, podczas gdy ten, kto myśli
          o sobie, rodzinie i otoczeniu i nie zalewa się w trupa może sobie spokojnie
          zdechnąć pod drzwiami szpitala, bo wszystkie łóżka będą zajęte przez tzw.
          chorych, czyli pijaków?
          Owszem, pijak też człowiek, ale jeśli nie dla wszystkich starcza jakiegoś
          dobra, to należy w pierwszej kolejności myśleć o tych, z któych może mieć
          społeczeństwo jakiś pożytek, a dopiero w drugiej kolejności o elementach
          aspołecznych.
        • Gość: MR Re: tez czlowiek - tylko chory IP: *.impan.gov.pl 27.10.04, 11:30
          Kto, ja? Jak niby moge "byc" (stac sie?) alkoholikiem, skoro jestem abstynentem?
          Wydaje mi sie, ze to uodparnia na te "chorobe"...

• Gość: jac LUDZIE POMYŚLCIE!!!!! IP: 213.17.204.* 27.10.04, 00:24
      Morderca ma w więzieniu wikt, ciepełko i opierunek.

A CO PIJANY GORSZY OD MORDERCY?????
      • Gość: lekarz Re: LUDZIE POMYŚLCIE!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.10.04, 14:29
        nie nalezy mieszac mordercow z chorymi na chorobe alkoholowa, to takie typowo polskie zmienianie tematu,co ma piernik do wiatraka. Szymku + abstynencie ,kazdy ,powtarzam kazdy moze na ta chorobe zapasc, jesli tylko zaistnieja takie okolicznosci - tez zaczniesz pic. Prosze nie myslec , ze naleze do AA, ale widze ilu sposrod moich znajomych mialo i ma takie problemy, nie potrafia powiedziec : nie, dziekuje wystarczy. W Polsce, niestety ,podejscie do alkoholika jest takie jakie jest, brak tolerancji itp. , np. kazdy kto wypije i jedzie samochodem powinien wiedziec , jakie sa tego skutki, ze jesli nawet nie spowoduje wypadku a zostanie zlapany to powinien pozegnac sie z prawem jazdy na np. 5 lat AUTOMATYCZNIE, jesli spowodowal wypadek to sad ustali wyzsza kare, Pozdrawiam
        • Gość: szymek Pomyślałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 18:17
          ... i uważam, że Twoja obrona pijaków nie ma żadnych podstaw.

Ciągle powtarzasz, że każdy może zostać alkoholikiem. Oczywiście, tak samo, jak
          każdy może zostać złodziejem, mordercą czy świętym. Ale jeśli można ustrzec się
          przed okradaniem lub mordowaniem innych, przed grypą czy żółtaczką, chociaż
          zarażenie/zakażenie często następuje wbrew naszej woli a nawet wiedzy, to tym
          bardziej można ustrzec się alkoholizmu - ten nie przenosi się drogą kropelkową,
          nie stajesz się alkoholikiem ot, z wtorku na środę, nie tknąwszy ani kieliszka.
          Zawsze, powtarzam: zawsze temu, co niektórzy nazywają chorobą alkoholową
          początek daje świadoma i dobrowolna decyzja upicia się, lub częstego picia
          małych dawek itp.

Ale pomijając nawet ten aspekt, to czy uważasz, że pijak powinien dostać pomoc
          przed osobą nie nadużywającą alkoholu tylko dlatego, że biedak jest chorutki na
          wódę? Bo przecież wszystkim poprzednikom głównie o to chodzi. Gdyby były
          mieszkania dla wszystkich niealkoholików, dla wszystkich dzieci, gdyby każdy
          chory na raka, czy żółtaczkę otrzymywał całą niezbędną pomoc lekarską, to wtedy
          nikt nie protestowałby przeciwko otoczeniu opieką także pijaków. Jeżeli jednak
          tak nie jest, jeżeli zaledwie 25% chorych na żółtaczkę (bardzo często
          zarażonych ... w szpitalach) jest leczonych, bo dla reszty brak pieniędzy, to
          mają znaleźć się pieniądze na opiekę nad kimś, kto w mniejszym lub większym
          stopniu, ale sam przyczynił się do takiej czy innej swojej sytuacji?
          Pomyśl...
          • Gość: lekarz Re: Pomyślałem... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.10.04, 19:26
            Drogi Szymku! Mysle , wiec- dlatego jestem lekarzem , mysle wiec-chce mimo wszystko innym pomagac, ; mysle- dlatego nie jestem lekarzem w polsce bo wyjechalem ze wzgledu na wtedy panujace warunki w sluzbie zdrowia w PRL , wyjechalem jeszcze w latach 80- tych bo mialem taka mozliwosc, a ktorej nie maja wszyscy potrzebujacy pomocy a takiej wtedy potrzebowala moja corka.nie wyjechalem ze wzgledow materialnych, po prostu jak potrzebowala pomocy moja corka- ona i ja <( nawet jako lekarz bo nie dalem lapowki, jako mam moje zasady nie bralem i nie dawalem) zostalismy przez pania docent "olani"I( dlatego poprostu wyjechalem... , ale to inny temat. Wsrod moich znajomych i moich pacjentek sa osoby dotkniete ta choroba, znam ich od lat, dlatego to co napisalem poprzeddnio uwazam za sluszne, oczywiscie sa rozne przyczyny picia czy tez zaczecia picia, rozmawiam z nimi otwarcie , wierz mi Szymku wszyscy chca przestac... .ONI wszyscy sa ludzmi, im trzeba pomoc. wiem ,ze nie jest to latwe , bo najczesciej jest niestety tak , ze musi chory osiagnac DNO i wtedy albo mu ktos pomoze , wyciagnie reka albo niestety zginie , moze zamarznie na mrozie. Pomysl, Szymku raczej jak mozesz pomoc takim ludziom , ..., moze wiecej zajmia sie nimi odpowiednie sluzby.Podam Ci na koniec przyklad mojej corki ,ktora studiowala 1 rok w Londynie- chodzac po ulicach Londynu od czasu do czasu spotykalismy bezdomnych, zaniedbanych, zarosnietych spiacych na lawkach w parku, moj znajomy chcial bardzo sfotografowac takiego jednego osobnika jako -przyklad zgnilego zachodu - i bardzo spodobala mi sie jej reakcja- nie rob tego ," przeciez on nikomu nic nie robi " on zyje w swoim swiecie, byc moze jest w tym swiecie szczesliwy, nie kazdzy mial mozliwosc nauki , otrzymac to czego innym bylo dane. I bylem tez b. dumny gdy opuszczajac londyn, podarowala leki, witaminy , posciel, koldre,poduszke takiemu jednemu bezdomnemu... .Byl bardzo wzruszony , widac bylo odrobine szczescia w jego oczach, spytal tylko skad pochodzi???, odpowiedziala z Polski, ale teraz mieszka w niemczech, Powiedzial :badz w zyciu szczesliwa dziewczyno, z dalekiej polski, dzieki za pomoc , ale ci ludzie w polsce musza byc szczesliwi, jesli maja taka mlodziez.Pozstawiam to bez komentarza.
            • Gość: szymek Re: Pomyślałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 18:10
              Myślisz, ale nieuważnie czytasz. Dlatego zacytuję tylko fragment:

"... jeżeli zaledwie 25% chorych na żółtaczkę (bardzo często zarażonych ... w
              szpitalach) jest leczonych, bo dla reszty brak pieniędzy, to mają znaleźć się
              pieniądze na opiekę nad kimś, kto w mniejszym lub większym stopniu, ale sam
              przyczynił się do takiej czy innej swojej sytuacji?".

Być może dłuższy pobyt poza Polską spowodował Twoją alienację, dlatego pragnę
              Ci zwrócić uwagę na ten jeden przykład: tylko 25% chorych na żółtaczkę
              (zdiagnozowanych, a nie hipotetycznych) może liczyć na pomoc. Reszta niech
              zdycha.
              Czy nadal uważasz, że lepiej wydać pieniądze na pijaków (nawet przyjmując, że
              są chorzy, nieszczęśliwi itd.) niż na osoby, przykładowo chore na żółtaczkę,
              często z winy - przepraszam, ale tak już jest - właśnie lekarzy (bardzo częste
              zakażenia szpitalne)? Trzeba dokonać wyboru. Ty wybrałbyś alkoholika? Ja
              wybrałbym 30-letnią kobietę, matkę dzieciom, które mogą - chociaż to nie jest
              przesądzone - zostać sierotami, bo brakuje pieniędzy na leczenie...
    • Gość: NN ROTFL ! I jeszcze czego ? Może do domku zaprosić ? IP: *.pl-net.pl 27.10.04, 20:27
      • Gość: lekarz Re: ROTFL ! I jeszcze czego ? Może do domku zapro IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.10.04, 00:29
        a tak wyobraz sobie , ze jednego znajomego za pierwszym razem zawiozlem do szpitala na odtrucie, po polroku ponownie popil, nocowal u mnie w domu..., pomoglem , bo tez to czlowiek... ,narazie nie pije, zobaczymy...
        • maksimum Re: ROTFL ! I jeszcze czego ? Może do domku zapro 28.10.04, 18:27
          Gość portalu: lekarz napisał(a):

> a tak wyobraz sobie , ze jednego znajomego za pierwszym razem zawiozlem do
          szpitala na odtrucie, po polroku ponownie popil, nocowal u mnie w domu...,
          >pomoglem, bo tez to czlowiek... ,narazie nie pije, zobaczymy...

Wspolczuje Ci takich znajomych.
    • Gość: alkoholik jezeli samorzady lokalne dofinansuja ta pomoc.... IP: *.ws146.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 06:57
      ze srodkow,
      jakie zbieraja za koncesje na alkohol,
      a nie beda ich przeznaczac na cieple posadki,
      dla znajomych krolika,
      to nie ma sprawy,
      bedzie pomoc dla pijakow,
    • wielki_czarownik Kretynizm 28.10.04, 18:46
      Dlaczego mamy dawać coś za nic? To jest umowa - on nie pije a my mu dajemy kąt do spania i jedzenie. Coś za coś!! Nie ma tak, że jedna strona bierze i nie daje nic w zamian.
      • Gość: alkoholik Kretynizm, albo naturalna selekcja............ IP: *.ws146.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 18:59
        porzadny pijak,
        to martwy pijak,
        a nie wyplosz,
        ktory szuka cieplego lozeczka,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka