Dodaj do ulubionych

Nowi imigranci w Polsce

23.09.22, 05:11
Putin ogłosił nowy pobór do armii. Młodzi ludzie masowo uciekają z Rosji....
Musimy liczyć się z tym, że część z nich trafi do Polski......
Jak ich przyjmiemy? Przecież ci młodzi ludzie, to też ofiary zbrodniczej polityki Putina..
Obserwuj wątek
    • adam.eu Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 07:25
      Nie rozumiem, dlaczego praktycznie wszystkie kraje zamykają się i na takich imigrantów.
      W ten sposób pomagają Putinowi.
      • adam.eu Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 07:33
        Teraz wręcz przeciwnie, należałoby pomóc w ucieczce młodych Rosjan przed poborem do wojska.
      • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 08:50
        adam.eu napisał:

> Nie rozumiem, dlaczego praktycznie wszystkie kraje zamykają się i na takich imi
        > grantów.
        > W ten sposób pomagają Putinowi.

Trudno powiedzieć czy pomagają czy nie pomagają, armia która chce zdezerterować jest niewiele warta. Jak nie chcą umierać za Wielką Rosję, to niech się wraz z rodzinami buntują przeciwko Fiutinowi.
        • adam.eu Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 09:04
          Oni dezerterują przed poborem do armii. Emigracje ludzi w sile wieku też by osłabiała Rosję.
          I po prostu tak zwyczajnie, warto by może pomóc niektórym ludziom przed wysyłaniem ich jako mięso armatnie.
          A i ludzie w sile wieku może by się przydali w gospodarce. Z Ukrainy przyjechały głównie kobiety.
          Moim zdaniem błędem jest autorytarne zamknięcie granic przed Rosjanami.
          • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 09:32
            Niektórym może i warto. ale część z nich nie miała nic przeciwko ekspansywnej polityce swoich władz, zanim to bezpośrednio w nich nie uderzyło, ja jestem sceptyczny.
            • adam.eu Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:27
              mefi100feles napisał:

> Niektórym może i warto. ale część z nich nie miała nic przeciwko ekspansywnej p
              > olityce swoich władz, zanim to bezpośrednio w nich nie uderzyło, ja jestem scep
              > tyczny.

Ciekawe, czy zdajesz sobie sprawę z tego, co piszesz.
              To już łatwiej byłoby wytłumaczyć, że ościenne kraje kraje nie powinny przyjmować żadnych Polek w sprawie aborcji. Mogły to sobie wywalczyć w swoim (Polsce) kraju.
              • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 12:02
                To chyba niezbyt trafny przykład, przecież protestowały, spychając władzę do defensywy (TK opublikował wyrok wiele tygodni później). Putin ogłosił częściową mobilizację w środę, w czwartek zaczęły się protesty, a Ty w odruchu serca już w piątek domagałes się otwarcia granic dla rosyjskich obywateli, tak jakby rzucili się szturmować polską granicę. A co z uchodźcami na granicy z Białorusią i z Ukraińcami, czyli z ofiarami rosyjskiej imperialnej polityki, oni już Ci się znudzili, że w piątek postanowiłeś, że pora na odruch serca dla obywateli kraju agresora?
                • adam.eu Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 12:48
                  mefi100feles:

"To chyba niezbyt trafny przykład, przecież protestowały, spychając władzę do defensywy (TK opublikował wyrok wiele tygodni później)."..................

Dobra, aboracja nie do końca adekwatny przykład, chociaż tu akurat mam dużo żalu do lewicy za "puszczenie w zapomnienie aborcji i dla dobra (?) Polski układanie się z PISem.

Zapominasz, że w Rosji już wcześniej płonęły różne obiekty mające duże znaczenie gospodarcze i strategiczne?
                  A przede wszystkim, ilu by tych Rosjan przyjechało do Polski?
                  Jeżeli faktycznie miałyby być masy, to był czas na ewentualną reakcję.
                  Na razie to autorytatywnie za mnie decydujesz, kto mi się znudził.
                  • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 12:54
                    adam.eu napisał:

> Na razie to autorytatywnie za mnie decydujesz, kto mi się znudził.

Nie, tylko ripostuję ;)
        • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 13:20
          > Trudno powiedzieć czy pomagają czy nie pomagają, armia która chce zdezerterować jest niewiele warta. Jak nie chcą umierać za Wielką Rosję, to niech się wraz z rodzinami buntują przeciwko Fiutinowi.

Codziennie widzę ukraińskich dezerterów na ulicach. Nikt przy podczas rejestracji tych ludzi nie pytał dlaczego nie zostali w kraju aby się bić.
          • pozytonium Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 13:56
            pies.na.czarnych napisała:

> > Trudno powiedzieć czy pomagają czy nie pomagają, armia która chce zdezert
            > erować jest niewiele warta. Jak nie chcą umierać za Wielką Rosję, to niech się
            > wraz z rodzinami buntują przeciwko Fiutinowi.
            >
            > Codziennie widzę ukraińskich dezerterów na ulicach. Nikt przy podczas rejestrac
            > ji tych ludzi nie pytał dlaczego nie zostali w kraju aby się bić.

Armia UA ma obecnie 1200 000 ludzików. Putin, by móc marzyć o zwycięstwie musiałby zmobilizować 4 mln. Powodzenia.

tvn24.pl/go/programy,7/czarno-na-bialym-odcinki,11367/odcinek-1939,S00E1939,776031
            • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:01
              Co chcesz przez to powiedzieć? Uważasz, że dezercja jest OK skoro i tak zwycięska armia prze do przodu :)
              • pozytonium Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:07

> Co chcesz przez to powiedzieć? Uważasz, że dezercja jest OK skoro i tak zwycięs
                > ka armia prze do przodu :)

A nie prze? :) Zabrali się za Ługańsk.
                • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:10
                  To wcale nie wyglada tak jak ci się wydaje. Przed chwilą słuchałem sprawozdania korespondenta, który jest tam na miejscu. Wolę nie pisać co mówił, aby nie zepsuć ci dnia.
                  • pozytonium Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:29

> To wcale nie wyglada tak jak ci się wydaje. Przed chwilą słuchałem sprawozdania
                    > korespondenta, który jest tam na miejscu. Wolę nie pisać co mówił, aby nie zep
                    > suć ci dnia.

Ja słuchałem korespondenta opisującego misję na Marsa. Dawaj link.
                    • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:33
                      > Dawaj link.

Radio w moim samochodzie. Mam ci podać lokację?:)
                      • pozytonium Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:34

> > Dawaj link.
                        >
                        > Radio w moim samochodzie. Mam ci podać lokację?:)

Podaj stację
                        • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:36
                          Teraz już stoi w podziemnym garażu. tam nie ma internetu, a poza tym ta audycja skończyła się już dawno :)
            • buldog2 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 20:34
              To nie ma nic do omawianej kwestii. Powinni być w kraju i do dyspozycji armii.
              To raczej przeciw nim powinniśmy być, nie przeciw tym, którzy postępują wbrew woli przeciwnika.
          • antiauthoritarian Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 16:24
            Nie wszyscy sie nadaja do wojska i braniu udzialu w wojnie. A w wyglada na to ze w Rosji biora jak leci wiec sie nie dziwie ze uciekaja. Jeszcze bym zrozumial gdyby to Ukraina najechala Rosje, wtedy pewnie nie byloby problemu z mobilizacja, ludzie sami by sie garneli zeby bronic ojczyzny. Ale tak nie jest bo to Rosja jest agresorem i nie liczy sie z zyciem swoich obywateli.
        • yoma Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 13:46
          >niech się wraz z rodzinami buntują przeciwko Fiutinowi.

Z małymi dziećmi na czołgi, geniuszu?
          • pozytonium Odpowiadasz na 23.09.22, 13:51
            yoma napisała:

> >niech się wraz z rodzinami buntują przeciwko Fiutinowi.
            >
            > Z małymi dziećmi na czołgi, geniuszu?

Trudno powiedzieć czy pomagają czy nie pomagają, armia która chce zdezerterować jest niewiele warta. Jak nie chcą umierać za Wielką Rosję, to niech się wraz z rodzinami buntują przeciwko Fiutinowi.

Mogą wyjechać do Mongolii, by nie rzucać dzieci na pożarcie ukraińskim czołgom
            • pies.na.czarnych Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:03
              > Mogą wyjechać do Mongolii,

Mogą, ale ukraińscy dezerterzy wolą zachodnią Europę. Nie wiem dlaczego.
              • pozytonium Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:08

> > Mogą wyjechać do Mongolii,
                >
                > Mogą, ale ukraińscy dezerterzy wolą zachodnią Europę. Nie wiem dlaczego.

To kto wyzwolił Charków?
                • pies.na.czarnych Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:14
                  Żołnierze według ostatnich relacji są bardzo zmęczeni i niestety nie mogą liczyć na podmianę. Jedna, czy dwie wioski oddane podwyższają morale, ale aby zregenerować siły fizyczne żołnierz potrzebuje snu i spokoju.
                  • pozytonium Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:22

> Żołnierze według ostatnich relacji są bardzo zmęczeni i niestety nie mogą liczy
                    > ć na podmianę. Jedna, czy dwie wioski oddane podwyższają morale, ale aby zregen
                    > erować siły fizyczne żołnierz potrzebuje snu i spokoju.

A teraz o armii ukraińskiej. Twoje zdanie na temat kacapckiej już wyraziłeś powyżej.

twitter.com/tweet4anna/status/1572713760460247040
                    • pies.na.czarnych Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:25
                      Wiara czyni czuba.
                      • pozytonium Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:30

> Wiara czyni czuba.

Nie mniemałem, że jesteś aż tak samokrytyczna
                        • pies.na.czarnych Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:34
                          Dlaczego piszesz do mnie jak do kobiety?
                          • pozytonium Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:36

> Dlaczego piszesz do mnie jak do kobiety?

Bo się tak przestawiasz.
                            • pies.na.czarnych Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:38
                              Ludzikow również tak się przedstawia, a mimo to zwracasz się do niego prawidłowo. Znacie się osobiście z zebrań partyjnych?
                              • pozytonium Słuchaj mamy 60 płci 24.09.22, 11:45

> Ludzikow również tak się przedstawia, a mimo to zwracasz się do niego prawidłow
                                > o. Znacie się osobiście z zebrań partyjnych?

Jak się przedstawiasz jako kobieta, to możesz pozwać mnie do sądu, że tratuję cię jako samca.
                                A skąd mam wiedzieć co masz między nogami i jak tego droga kobieto używasz.
                                • pies.na.czarnych Re: Słuchaj mamy 60 płci 24.09.22, 12:53
                                  > A skąd mam wiedzieć co masz między nogami i jak tego droga kobieto używasz.

Skąd wiesz co ludzikow ma między nogami? Czyżby twój stosunek do kobiet był odpowiedzią na moje pytanie. :))))
                                  • pozytonium Re: Słuchaj mamy 60 płci 24.09.22, 21:13

> > A skąd mam wiedzieć co masz między nogami i jak tego droga kobieto używas
                                    > z.
                                    >
                                    >
                                    > Skąd wiesz co ludzikow ma między nogami? Czyżby twój stosunek do kobiet był odp
                                    > owiedzią na moje pytanie. :))))

Przedstawia się pani jako kobieta, i czego oczekuje na forum?
                                    • pies.na.czarnych Re: Słuchaj mamy 60 płci 25.09.22, 00:42
                                      > Przedstawia się pani jako kobieta, i czego oczekuje na forum?

Ludzikow spełnił już twoje oczekiwania?
                          • adam.eu Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:41

> Dlaczego piszesz do mnie jak do kobiety?

Co się go czepiasz? Prawicowcy też mają swoje odchyły.
                • buldog2 Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 20:36
                  Mowa nie o tych, którzy walczą, tylko o dezerterach, którzy dekują się w Polsce i dalej.
                  • donvito52 Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 20:48
                    Na początku lat 90tych, żydzi rosyjscy "uciekali" z ZSRR do Izraela. Teraz w większej większości popierają politykę Rosji.
                    Dużo Rosjan wyjechało do Niemiec i EU ... i ... pacz pan wyżej ... Większa większość popiera ... zgadnijcie kogo ?? A jakże, Putina.

Przypomniała mi się mało popularna historyjka.
                    Żydzi niemieccy, uciekający d USA statkiem we wrześniu 1939 z dumą śledzili postępy wojsk niemieckich. "Nasze wojska" zwyciężają ...

Jak to ma związek z tematem ? ano taki, że ciągnie wilka do lasu nawet jak las się go wyparł ;)
                    Nie wierzę w lojalność ucieknierów z Rosji.
                    Owszem, należy wybierać "rodzynki". Fachowców, przynoszących wiedzę i informację. Natomiast to, że KTOŚ nie chce służyć ? nie znamy motywacji. Może to przestępca ? może uj wie kto.
                    • szwampuch58 Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 20:55
                      Da,da Serioza
                    • buldog2 Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 21:05
                      W tym miejscu pisałem o dezerterach ukraińskich.
                      Skoro popieramy walkę Ukrainy, to skąd przychylność dla TYCH dezerterów? Ukraina przewiduje dla nich bodajże 15 lat więzienia.
                      • hana2 Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 21:15
                        "W tym miejscu pisałem o dezerterach ukraińskich."

A ty znasz swoje możliwości? Sądzisz, że byłbyś wśród tych, którym starcza odwagi i sił psychicznych?

Nie byłeś w butach człowieka, który staje w obliczu wojny, więc nie oceniaj.
                        • buldog2 Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 21:26
                          Nie dawałem oceny ich moralności, pisałem o tym, że przyjmujemy tych, którzy uchylają się od walki po słusznej stronie, a odmawiamy przyjęcia tych, którzy sprzeciwiają się agresji.
                          hana.
                          • sverir Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 10:06
                            "a odmawiamy przyjęcia tych, którzy sprzeciwiają się agresji"

Tak? Agresji? Na pewno? A nie temu, żeby samemu nie iść w kamasze, bo szkoda życia? Nie porównujmy tych, którzy uciekli przed wojną z tymi, którzy tę wojnę popierali, dopóki nie zapukała do ich domów. W 1945 roku też przytulałbyś niemieckich uciekinierów?
                            • szwampuch58 Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 12:23
                              wiadomosci.wp.pl/strach-i-panika-spor-o-uciekajacych-rosjan-6815719604980576a?amp=1
                            • adam.eu Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 12:51
                              sverir napisał:

> "a odmawiamy przyjęcia tych, którzy sprzeciwiają się agresji"
                              >
                              > Tak? Agresji? Na pewno? A nie temu, żeby samemu nie iść w kamasze, bo szkoda ży
                              > cia? Nie porównujmy tych, którzy uciekli przed wojną z tymi, którzy tę wojnę po
                              > pierali, dopóki nie zapukała do ich domów. W 1945 roku też przytulałbyś niemiec
                              > kich uciekinierów?

Przynajmniej ja nie widzę żadnego odniesienia do 1945 roku. Czy wtedy Niemcy uciekali przed wcieleniem ich do wojska?
                              • sverir Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 13:40
                                "Przynajmniej ja nie widzę żadnego odniesienia do 1945 roku. Czy wtedy Niemcy uciekali przed wcieleniem ich do wojska?"

Nie widzisz porównania ludzi, którzy przez wiele lat paśli się na polityce swojego guru, a gdy przyniosła ona upadek, nagle w poczuciu krzywdy i przerażenia zaczęli uciekać?
                                • pies.na.czarnych Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 14:05
                                  > Nie widzisz porównania ludzi, którzy przez wiele lat paśli się na polityce swojego guru, a gdy przyniosła ona upadek, nagle w poczuciu krzywdy i przerażenia zaczęli uciekać?

To już zaczyna być widoczne w dzisiejszej Polsce. Historia Polski zna bardzo wiele takich przypadków. Daleko nie trzeba sięgać. Wystarczy przejrzeć karty najnowszej historii zaczynającej się od zmiany ustroju.
                                • adam.eu Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 14:10
                                  sverir napisał:

> Nie widzisz porównania ludzi, którzy przez wiele lat paśli się na polityce swoj
                                  > ego guru, a gdy przyniosła ona upadek, nagle w poczuciu krzywdy i przerażenia z
                                  > aczęli uciekać?

Nie widzę.
                                  • pies.na.czarnych Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 14:15
                                    > Nie widzę.

sverir ma bezpośredni kontakt z rosyjskimi służbami. Informacje czerpie z najnowszych analiz.
                                    • mefi100feles Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 15:06

> sverir ma bezpośredni kontakt z rosyjskimi służbami. Informacje czerpie z najno
                                      > wszych analiz.

A Sverir ma prawo pisać sam za siebie? Ciekawi mnie co ma do powiedzenia, natomiast zupełnie nieciekawe jest co Ty z ferajną uważacie nt. Svrerira.
                                      • pies.na.czarnych Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 20:02
                                        > A Sverir ma prawo pisać sam za siebie?

Pisze przecież. Pisze wyssane z palucha bzdury niczym nie potwierdzone, ale to jest przecież jego sprawa. Mamy wolność wypowiadania się przecież.
                                        • sverir Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 23:39
                                          "Pisze przecież. Pisze wyssane z palucha bzdury niczym nie potwierdzone, ale to jest przecież jego sprawa. Mamy wolność wypowiadania się przecież."

Zatem nic dziwnego, że świetnie się orientujesz - bzdury wyssane z palucha to twój naturalny żywioł. Ale zapytam - w którym miejscu piszę bzdury niczym niepotwierdzone? O tym, że Rosjanie prezentują mentalność środkowoazjatycką pisali sami rosyjscy publicyści, na przykład Turgieniew. Że nigdy nie mieli poczucia wolności - to np. Heller, Hercen, a z Polaków Wieczorkiewicz. Że Rosjanie opuszczają Rosję, ale Rosja ich nie opuszcza? Ot, choćby miejscowe amerykańskie media informują, kto organizuje różne drobniejsze akcje w USA, takie jak protesty przeciw dostawie broni - i nie są miejscowi kwakrzy ani amisze. O tym, że niektóre takie akcje nie są wcale spontaniczne, ale można podejrzewać agenturalność? O tym informuje ogólnodostępna i obszerna notatka Komitetu Spraw Zagranicznych Senatu USA. O tym, że wielu Rosjan wcale nie marzy o liberalnej demokracji i w gruncie rzeczy sympatyzuje z Putinem? Było i jest, a może nawet wciąż będą dość dostępnych blogów, komentarzy i reportaży samych, które to potwierdzają.
                                          A ty? Jesteś w stanie czymkolwiek poprzeć swoje przekonanie, że Rosjanie to naród kochający wolność i liberalną demokrację, za to nienawidzący Putina i jego szajki?
                                          • pies.na.czarnych Re: Odpowiadasz na 25.09.22, 00:45
                                            > Ale zapytam - w którym miejscu piszę bzdury niczym niepotwierdzone?

Wszystko to co wyglada na wyciągnięte dane z raportów GRU o stanie moralnym Rosjan. Nie wierzę jednak, ze masz do nich dojście więc dlatego uważam te informacje za bzdury.
                                            • sverir Re: Odpowiadasz na 27.09.22, 18:13
                                              "Wszystko to co wyglada na wyciągnięte dane z raportów GRU o stanie moralnym Rosjan."

A na dane z raportów GRU wygląda to wszystko, z czym Ty się nie zgadzasz. Niestety błądzisz. Dam Ci dobrą radę (serio dobrą): następnym razem jak postanowisz podyskutować o czymkolwiek, zbierz najpierw informacje, wyciągnij wnioski i postaw tezę. W tej kolejności. Nie odwrotnie, jak to zawsze robisz: najpierw teza, potem informacje. Dobieranie danych do stawianych tez może fajnie wygląda w debatach publicznych, ale w merytorycznej dyskusji po prostu wygląda to słabo.
                                              Wiedza o tym, że Rosjanie w mniejszym lub większym stopniu akceptują putinowską politykę, nie jest wiedzą tajemną. Trzeba po prostu korzystać z różnych źródeł, a nie tylko tych, które potwierdzają stawianą tezę.
                                    • pozytonium Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 21:09

> > Nie widzę.
                                      >
                                      > sverir ma bezpośredni kontakt z rosyjskimi służbami. Informacje czerpie z najno
                                      > wszych analiz.

Pierwsza porcja mięsa armatniego otrzymała już broń

twitter.com/i/status/1573582019979841536
                                      W stosunku do Ukraińców to przepaść

twitter.com/i/status/1573676412602556418
                                      Wystrzelają ich jak kaczki.
                        • buldog2 Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 21:42
                          Znaczy popierajmy stanowisko władz rosyjskich, a sabotujmy zarządzenia władz ukraińskich.
                          Kto wydał takie zalecenia, FSB czy osobiście Putin?
                          • sverir Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 13:38
                            "Znaczy popierajmy stanowisko władz rosyjskich, a sabotujmy zarządzenia władz ukraińskich."

Dbajmy o swój interes. A jest nim armia sowiecka pełna poborowych, którzy nie chcą walczyć, z niskim morale i bez przekonania o sensie walki.

" Kto wydał takie zalecenia, FSB czy osobiście Putin?"

Pytasz, kto wydał zalecenia, żeby wpuszczać ruskich agentów udających "uciekinierów"? Prawdopodobnie to po prostu taktyka FSB, zaczerpnięta jeszcze z praktyk KGB.
                            • adam.eu Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 13:51
                              sverir napisał:

> Pytasz, kto wydał zalecenia, żeby wpuszczać ruskich agentów udających "uciekini
                              > erów"? Prawdopodobnie to po prostu taktyka FSB, zaczerpnięta jeszcze z praktyk
                              > KGB.

Nie spodziewałem się po Tobie, ze sięgniesz po argument agentów wśród uciekinierów.

• sverir Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 19:40
                                " Nie spodziewałem się po Tobie, ze sięgniesz po argument agentów wśród uciekinierów."

Nie? To widać Adasiu, że po tylu latach Ty nadal nie wiesz, na co stać Rosjan. Przykro mi to pisać, bo Cię szczerze lubię internetowy rozmówco, ale jesteś najwyraźniej takim samym naiwnym sympatycznym gościem, jak ci, co przez ostatnie 20 lat dali się mamić Rosji i Putinowi, wierząc w jego nieszczere deklaracje. Adasiu, Rosja, od początku swojego istnienia, ma w 100% ekspansywną politykę. Nigdy, ale to nigdy nie prezentowała innej. Zmiana na mniej agresywną, bardziej skoncentrowaną na wewnętrzną, wymagałaby naprawdę zmiany mentalności całego społeczeństwa, a na to potrzeba pokoleń. Kto wie, może ta wojna coś zmieni, ale mało prawdopodobne.
                                • adam.eu Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 21:15
                                  sverir napisał:

> Nie? To widać Adasiu,

Witam Cię w Klubie osób nazywających mnie "Adasiem"
                                  Popis, Taniarada, i jeszcze ktoś tam był.
                                  • sverir Re: Odpowiadasz na 24.09.22, 23:19
                                    "Witam Cię w Klubie osób nazywających mnie "Adasiem""

Nie lubisz? To przepraszam, pozostaniesz więc Adamem.
                                    • pies.na.czarnych Re: Odpowiadasz na 25.09.22, 00:47
                                      > Nie lubisz? To przepraszam, pozostaniesz więc Adamem. 😂

Serduszko wyślij :))))
                                      • sverir Re: Odpowiadasz na 27.09.22, 18:14
                                        " Serduszko wyślij :))))"

Nie, emoty są generalnie dla idiotów, którzy słabo radzą z językiem. Chyba że po prostu zszokowało cię, że można przyznać się do błędu i przeprosić. Wiesz, to kwestia kultury - tak mnie wychowano.
                          • mefi100feles Re: Odpowiadasz na 25.09.22, 11:28
                            buldog2 napisał:

> Znaczy popierajmy stanowisko władz rosyjskich, a sabotujmy zarządzenia władz ukraińskich.

Sprecyzujesz o które zarządzenia konkretnie Ci chodzi, czy jest to niczym nie poparte oskarżenie?
                            Nie zauważyłem, żeby władze ukraińskie zwróciły się do Litwy, Łotwy, Estonii i Polski o cofnięcie ostatnich ograniczeń odnośnie zakazu wjazdu dla obywateli rosyjskich.
                    • x2468 Re: Odpowiadasz na 25.09.22, 08:47
                      Twoja wiedza pochodzi z szkolenia partyjnego czy walonki? Prorosyjskie corso w Berlinie rozciągało się na długości do 5km, czyli aby je utworzyć wystarczyło ok. 500 aut. <jeśli w każdym z samochodów demonstrowało 2 osoby ( najczęściej była 1 osoba) to znaczy ze było tych "patriotów" 1000 . Niby dużo jak na 4 miliony mieszkańców miasta. Tyle ze mieszka tam ok 500000 Rosjan. Tyle samo(500 tysięcy) liczyla demonstracja popierających Ukrainę.
                      • sverir Re: Odpowiadasz na 27.09.22, 18:17
                        "Prorosyjskie corso w Berlinie (...)"

Jak stolicę Niemiec przeniosą do USA, albo ja będę pisał o Berlinie, to wtedy twój komentarz będzie miał sens. Dopóki jednak piszę o tym, co się dzieje w USA, to nawet jeśli się mylę, nie świadczy o tym nic, co zorganizowali Rosjanie w Berlinie.
              • adam.eu Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:13

> Mogą, ale ukraińscy dezerterzy wolą zachodnią Europę. Nie wiem dlaczego.

Doskonale wiesz, dlaczego olbrzymia większość woli Europę Zachodnią,
                Dodatkowo zarónowo Ty i specjalista forumowy od Sutryka i od propozycji seksistowskich wiecie, że granica rosyjska mongolska ma ograniczoną przepustowość.
                • pies.na.czarnych Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:15
                  No tak, ale przecież tak jak twierdzi forumowa onuca propagandy mogli wybrać Mongolię.
                • pies.na.czarnych Re: Odpowiadasz na 23.09.22, 14:18
                  > Ty i specjalista forumowy od Sutryka i od propozycji seksistowskich wiecie, że granica rosyjska mongolska ma ograniczoną przepustowość.

Doskonale sobie zdaję sprawę, ze podkopy wykonane pod płotem na granicy mają znikomą przepustowość.
          • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:11
            yoma napisała:

> Z małymi dziećmi na czołgi, geniuszu?

A Putin to póki co czołgi wyprowadził na moskiewskie dzieci czy na ukraińskie, co tam na TVN pokazują? ;)
            • yoma Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:17
              Obiecujesz, że nie wyprowadzi?

Pogadamy, jak się z rodziną zbuntujesz przeciw pisiu. Aha, napisanie na forum "pis jest gupi" się nie liczy.
              • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:31
                Nie zamierzam niczego udowadniać i nie musimy o niczym gadać ;)
                • yoma Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 15:04
                  Raczkiem, raczkiem! 😁

A w ogóle fajni jesteście ludzie. W rządzie ruski agent ruskim agentem pogania, a wy się paru chłopaków uciekających przed wojskiem boicie :D
                  • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 15:30
                    Na szczęście Ty, zasłużona kombatantka w walkach z PiSem, masz moralne kompetencje, żeby nas w każdym temacie naprostować :)
                    • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 15:37
                      > masz moralne kompetencje, żeby nas w każdym temacie naprostować

Niestety w waszym przypadku jest to już niemożliwe. Zniekształcenie jest tak poważne, że nawet obróbka na gorąco w piekielnym ogniu nic by tu nie pomogła. Jedyna możliwość naprawy to zezłomowanie i przetopienie na nowy produkt.
                      • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 16:03
                        Doceniam Cię Piesie za inicjatywę, w przeciwieństwie do pisich trolli zawsze potrafisz dorzucić coś od siebie do przekazu dnia ;)
                        • yoma Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 16:35
                          To nie przekaz, Mefisto. To moja niegasnąca miłość do kanapowych bojowników, zwłaszcza gdy nie ich bój.
                          • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 16:49
                            Z przekazem było to Psa, a Ty przecież nie jesteś trollem, orientuj się ;)
                        • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 16:48
                          > zawsze potrafisz dorzucić coś od siebie do przekazu dnia

Nie mam prowadzącego nad sobą i dlatego mogę sobie pozwolić na to aby pisać co myślę. Spróbuj wyrwać się spod wpływu Partii i zyskasz ten sam luksus :)
                        • buldog2 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 21:01
                          Doceniam Cię Piesie za inicjatywę, w przeciwieństwie do pisich trolli zawsze potrafisz dorzucić coś od siebie do przekazu dnia wink

Widzisz, wiele ci do niego brakuje.
                          A tak w ogóle, za i na takie uwagi, tylko splunąć.
                          • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 22:08
                            I vice versa za straszenie paragrafami w innym wątku o imigrantach.
                    • yoma Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 16:26
                      Aleś się odgryzł, aż pani przedszkolanka wyjrzała z kanciapy 😁

Ja? A to ja wzywam do walki u siebie? Ty wzywasz, ty dajesz przykład.
                  • sverir Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 10:08
                    "A w ogóle fajni jesteście ludzie. W rządzie ruski agent ruskim agentem pogania, a wy się paru chłopaków uciekających przed wojskiem boicie :D"

Paru? Nie. Masowych tak. Z prostej przyczyny. Kto nawet w USA urządza wiece poparcia dla Rosji w wojnie z Ukrainą? Przecież nie Ukraińcy, tylko właśnie tych "paru chłopaków", którzy kiedyś uciekli. Nie ufam Rosjanom - teraz to może uciekają, bo pobór, ale wcześniej agresywna polityka Putina mu nie przeszkadzała.
            • buldog2 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 20:39
              Już wyprowadził. W sensie, że protestujących zatrzymuje się i w pierwszej kolejności mobilizuje. Mają przewidziane miejsca w batalionach karnych (rozpoznanie walką) tak jak mieszkańcy DNR, ŁNR i ci z więzień.
              • buldog2 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 20:59
                Wyprowadzał już wcześniej. Np. na Placu Błotnym w 2010, słał na nich czeczeńskich oprawców Kadyrowa.
      • 141288bs Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 21:22
        adam.eu napisał:

> Nie rozumiem, dlaczego praktycznie wszystkie kraje zamykają się i na takich imi
        > grantów.

- dasz "uciąć głowę", że w niedalekiej przyszłości nie zmienią się w zielonych ludzików?
        • adam.eu Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 21:25
          141288bs napisał:

> - dasz "uciąć głowę", że w niedalekiej przyszłości nie zmienią się w zielonych
          > ludzików?

Sorry, ale nie chce mi się powtarzać ani cytować samego siebie.
          Może przejrzyj moje inne posty w tym wątku.
        • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 00:53
          > - dasz "uciąć głowę", że w niedalekiej przyszłości nie zmienią się w zielonych ludzików?

Nie bądź taki Dzierżyński. Od szpiegów są służby, a nie politycy i zwykli obywatele. W każdym kraju są szpiedzy i przed tym nikt się nie uchroni. Uchodźcy nie są materiałem na szpiega chociażby dlatego, że każdemu z nich przy rejestracji pobiera się odciski palców i próbkę DNA.
        • tapatik Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 11:36
          141288bs napisał:

> - dasz "uciąć głowę", że w niedalekiej przyszłości nie zmienią się w zielonych
          > ludzików?

W Niemczech już się zmienili, tylko chwilowo nie noszą zielonych kubraczków.
          www.dw.com/pl/niemcy-prorosyjskie-demonstracje-i-bezsilno%C5%9B%C4%87-w%C5%82adz/a-61368049
          • szwampuch58 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 12:00
            Spoko te "Helmuty"kartofel
            1000 protestuje,5000 protestuje przeciw
            wszystko spokojnie,zadnych rac, palenia flag,mordobicia i latajacych kamieni.
            Nuda,czekam na 11 listopada
          • x2468 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 20:01
            To było w kwietniu. Tysiąc pracowników rosyjskiej ambasady z 500 tysięcy Rosjan mieszkających w Berlinie.
      • tapatik Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 11:32
        adam.eu napisał:

> Nie rozumiem, dlaczego praktycznie wszystkie kraje zamykają się i na takich imigrantów.

Potencjalna piąta kolumna. To, że oni nie chcą iść do wojska nie jest równoznaczne, że są przeciwnikami Putina.
        W przyszłości potencjalny pretekst dla Rosji do ataku na nasz kraj, bo są tam Rosjanie, których trzeba chronić przed Polakami. W identyczny sposób jest tłumaczona obecna wojna na Ukrainie.

Putin i tak jest w stanie zebrać armię żołnierzy, na szczęście gorzej będzie z ich przeszkoleniem i uzbrojeniem.
        Lepiej niech zostaną i rozrabiają w Rosji. Może rozsadzą ten kraj od środka.
        • adam.eu Re: Nowi imigranci w Polsce 26.09.22, 08:18
          tapatik napisał:

> Potencjalna piąta kolumna. To, że oni nie chcą iść do wojska nie jest równoznac
          > zne, że są przeciwnikami Putina.
          > W przyszłości potencjalny pretekst dla Rosji do ataku na nasz kraj, bo są tam R
          > osjanie, których trzeba chronić przed Polakami. W identyczny sposób jest tłumac
          > zona obecna wojna na Ukrainie.

Pozostanę przy swoim zdaniu. Ukrainców jest i będzie wielokrotne więcej. Fakt, niektórzy ich nie lubią nawet na forum. Ja ich ani nie kocham, ani nie nienawidzę, ale po prostu współczuję i sądzą, że warto im pomagać.
          I nikt z Polski nie wysyła mężczyzn ukraińskich na front do walki z Putinem
          • tapatik Re: Nowi imigranci w Polsce 27.09.22, 20:48
            adam.eu napisał:

> Pozostanę przy swoim zdaniu. Ukrainców jest i będzie wielokrotne więcej.
            > Fakt, niektórzy ich nie lubią nawet na forum. Ja ich ani nie kocham,
            > ani nie nienawidzę, ale po prostu współczuję i sądzą, że warto im pomagać.
            > I nikt z Polski nie wysyła mężczyzn ukraińskich na front do walki z Putinem

Ukraińcy nie próbują rozsadzić Podlasia, tak jak "zielone ludziki" pomagały w aneksji Krymu.

Niech Rosjanie zostaną w Rosji i niech tam robią burdel.
            Co ciekawe bardziej opierają się mniejszości narodowe niż rodowici Rosjanie.
      • szwampuch58 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 18:35
        Co ty ,jak wszystkie .. ??..Wolska tylko stanowsze nie .....grymasza Czesi i byle republiki radzieckie
    • qwardian Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 09:47
      Trzeba formować armię rosyjską w Polsce, jak ta Bronisława Kamińskiego i Andrieja Własowa.
      • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 13:22
        Ukraińska już jest. Ci ludzie posługują się tym samym językiem, a to jest bardzo niebezpieczne. Patrz na kraje arabskie jak łatwo jest im się dogadać nawzajem.
    • weteran-czasu Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 10:07
      Ta ucieczka jest grubymi nićmi szyta!
      Jeśli nie są "zielonymi ludzikami" i nienawidzą reżimu Putina,
      to powinni walczyć tam na miejscu, w Rosji a nie uciekać z kraju.
      Dziwne, że w trakcie mobilizacji wojskowej na rosyjskich przejściach granicznych bardzo chętnie przez służby wypuszczani są na zewnątrz.
      • yoma Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 13:17
        Proponujesz powstanie zbrojne w Rosji czy wysyłasz ich na wojnę w Ukrainie?

>powinni walczyć tam na miejscu
      • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 13:24
        > Ta ucieczka jest grubymi nićmi szyta!

Wynik propagandy sianej w polskich mediach. Na Zachodzie piszą inaczej o tych "masowych ucieczkach".
        • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:25
          To Zachód niech sobie przyjmuje rosyjskich uciekinierów jak chce, ale trudno mieć pretensję do państw bałtyckich, że zamknęły przed nimi granice. Malutka Estonia musi działać ostrożnie, jak otworzy Rosjanom drzwi na przestrzał, to kto wie czy ten lub kolejny Putler nie zrobi tam za chwilę kolejnego "referendum". A zachodnim społeczeństwom może się znudzić obrona wschodniej flanki.
          • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:30
            > To Zachód niech sobie przyjmuje rosyjskich uciekinierów jak chce

Zle zrozumiałeś. W PL zidiociała prasa pisze o exodusie. Rzeczywistość jest zupełnie inna. Tak samo te masowe protesty, o których pisze polska prasa to jest bajer na kółkach.
      • buldog2 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 20:43
        Weteranie, powiedz nam, jak mają walczyć, z reżymem uzbrojonym we wszelką broń i dysponujących lojalnymi oddziałami Rosgwardii itd. Koniecznie nam to powiedz.
        • sverir Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 10:10
          "Weteranie, powiedz nam, jak mają walczyć, z reżymem uzbrojonym we wszelką broń i dysponujących lojalnymi oddziałami Rosgwardii itd. Koniecznie nam to powiedz"

A skąd się biorą te lojalne oddziały? Pytanie retoryczne. Putin nie przez czysty terror utrzymał się tyle przy władzy, on wciąż ma swoje poparcie i to nieliche.
          • x2468 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 10:11
            Skąd w PRL brało się ZOMO, SB, ORMO itd?
            • sverir Re: Nowi imigranci w Polsce 27.09.22, 18:09
              " Skąd w PRL brało się ZOMO, SB, ORMO itd?"

Stąd, że w czasach PRL wiele osób faktycznie popierało politykę partii i rządu - dla idei, dla spokoju, z pragmatyzmu. Dołączyłeś do ludzi przekonanych o tym, że wszyscy zawsze byli opozycjonistami?
    • szwampuch58 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 10:25
      Jest tak jak od konca lat 80-tych(obserwuje rozne komentarze)
      Zwierzeca nienawisc tzw obalaczy komunizmu solidarciuchow popisowych do wszystkiego co teraz rosyjskie a wczesniej radzieckie wyklucza rosadne myslenie tych ludzi
      • szwampuch58 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 12:30
        podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,28944542,rosjanie-uciekaja-przed-mobilizacja-scisk-i-tlok-na-lotniskach.html#s=BoxOpImg2
    • oszol-lom-z-rm Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 12:06
      Nie przyjmować ! Jeśli ich przyjmiemy to będą się mnożyć napaści na Ukraińców których u nas przecież jest ich ocien mnoga
      • pozytonium ech mnichu 23.09.22, 14:26
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Nie przyjmować ! Jeśli ich przyjmiemy to będą się mnożyć napaści na Ukraińców k
        > tórych u nas przecież jest ich ocien mnoga

Znasz opowieść o Samarytanie?
        • oszol-lom-z-rm Re: ech mnichu 23.09.22, 18:06
          Putin może posyłać celowo ! W celach wywrotowych
      • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 14:43
        > Nie przyjmować ! Jeśli ich przyjmiemy to będą się mnożyć napaści na Ukraińców których u nas przecież jest ich ocien mnoga

Atak nożowników w Warszawie. Ukraińcy napadli na taksówkarzy
        Policjanci z warszawskiego Mokotowa zatrzymali dwóch obywateli Ukrainy, którzy podejrzani są o dokonanie rozboju z użyciem noża. Na tym jednak ich przewinienia się nie kończą. Mężczyznom grozi 12 lat pozbawienia wolności. wiadomosci.wp.pl/atak-nozownikow-w-warszawie-ukraincy-napadli-na-taksowkarzy-6726291411901280a

Atak nożowników w Nacpolsku: Drugi z podejrzanych to także obywatel Ukrainy www.rmf24.pl/regiony/warszawa/news-atak-nozownikow-w-nacpolsku-drugi-z-podejrzanych-to-takze-ob,nId,6073164#crp_state=1

Atak ukraińskiego nożownika na policjantów w Leśnicy we Wrocławiu gazetawroclawska.pl/atak-ukrainskiego-nozownika-na-policjantow-w-lesnicy-we-wroclawiu/ar/c1-15372122
        • oszol-lom-z-rm [...] 23.09.22, 18:07
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 18:12
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Paszol von ruski trollu!

Prawda cię wyzwoli!
      • buldog2 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 20:46
        Chyba prezes albo Ojciec Dyrektor, albo sam Putin ci to podpowiedział. Bo Ukraińcy przeciwników reżymu traktują bardzo przyjaźnie.

oszoł skąd masz instrukcje - od prezesa i ePISkopatu czy z Moskwy?
    • yoma Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 13:14
      Jak to jak? Ze staropolską gościnnością, glanem i kamieniem.
      • oszol-lom-z-rm [...] 23.09.22, 18:07
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • x2468 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 20:06
        Nowe idzie, pałką teleskopową i gazem.
    • pozytonium A jak ich mamy przyjąć? 23.09.22, 13:21
      adria231 napisała:

> Putin ogłosił nowy pobór do armii. Młodzi ludzie masowo uciekają z Rosji..
      > ..
      > Musimy liczyć się z tym, że część z nich trafi do Polski......
      > Jak ich przyjmiemy? Przecież ci młodzi ludzie, to też ofiary zbrodniczej po
      > lityki Putina..

Gość w dom, Bóg w dom.

Podobnie działają Ukraińcy. Mama znajomego z Kijowa jest 100% Rosjanką. Nawet w domu według słów znajomego mówiono po rosyjsku. Trzeba rozróżnić Rosjan od kacapów. A od tego mamy służby.
    • topiramax Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 13:47
      Nie przyjmiemy. Nie powinniśmy. Przed reżimem i wojną uciekaja też ci, którzy cały czas koczują na granicy z Białorusią. Marazm społeczeństwa rosyjskiego sie mści na tym społeczeństwie. Kierunek Madagaskar. Tam będzie trudniej przeprowadzić Futinowi specjalną operację wojskową w celu ratowania obywateli rosyjskich. Teraz okazuje się ile kosztuje bycie Rosjaninem w kraju którym rządzi szalony Iwan.
      • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 13:52
        Teraz coraz częściej okazuje się ile kosztuje bycie Polakiem z kraju, w którym rządzi szalony Kaczor :).
    • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 15:25
      • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 15:30
        Imagine there's no heaven
        It's easy if you try
        No hell below us
        Above us, only sky
        Imagine all the people
        Livin' for today
        Ah
        Imagine there's no countries
        It isn't hard to do
        Nothing to kill or die for
        And no religion, too
        Imagine all the people
        Livin' life in peace
        You
        You may say I'm a dreamer
        But I'm not the only one
        I hope someday you'll join us
        And the world will be as one

Imagine no possessions
        I wonder if you can
        No need for greed or hunger
        A brotherhood of man
        Imagine all the people
        Sharing all the world
        You
        You may say I'm a dreamer
        But I'm not the only one
        I hope someday you'll join us
        And the world will live as one
    • borrrka Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 23.09.22, 15:56
      Lepiej znają radzieckich.

A wiele zależy od ilości.
      Jeśli będą setki tysięcy "służby" nie poradzą sobie z selekcją
      Bo fakt, że uciekli przed frontem nie czyni z nich automatycznie szlachetnych bohaterów.

Uzurpuję sobie mocno ponadprzeciętną znajomość kraiku nad Leną i Wołgą, więc dodam:
      fakt, iż zrezygnowali z rassiejuszki, wcale nie znaczy, iż rassiejuszka zrezygnował a z nich.
      Zakładam zresztą, iż z rozdzielnika 10% stanowią agenci fsb.

Trudne decyzje i mogą być krzywdzące, ale jestem na NIE.
      Nie wpuszczać znaczy.
      • adam.eu Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 23.09.22, 16:22
        borrrka napisał:

> Lepiej znają radzieckich.
        .......................................

Masz rację pisząc dalej, że to trudne decyzje.

Też myślałem o agentach wśród przyjezdnych Rosjan. Pewnie i będą. Ale trudno sobie wyobrazić agenta nie mającego dostępu do informacji przynajmniej niejawnych, nie mówiąc już o tajnych.
        Pozostałe informacje, a nawet więcej zdobywa się w "biały" legalny dostępny od informacji publicznej sposób.
        • yoma Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 23.09.22, 16:28
          To ja jeszcze raz: w rządzie agent na agencie, a rządzeni paru młodych chłopców się boją 😎
          • adam.eu Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 23.09.22, 16:45
            Wydaje mi się, że można rozumieć kraje powstałe z byłych republik radzieckich. Tam są duże mniejszości rosyjskie i mogą się obawiać powiększenia tych mniejszości.
            Ale jeżeli chodzi to Polskę, to od biedy można posądzić o współpracę z reżimem Putina.
            Oby tylko od biedy.
            • pies.na.czarnych Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 23.09.22, 16:56
              :)))))))

Jestem na 100% pewny, ze wśród ukraińskich uchodźców są tacy, którzy współpracują z Rosją. Jednak nigdy nie zgodzę się na przyjęciem zasady takiej jaką wielu wypowiadających się w tym wątku wyznają.
              Mianowicie: "Każdy jest winny dopóki jego niewinność nie jest udowodniona". - oto jest dewiza każdego polaczka:((((
              • mefi100feles Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 23.09.22, 21:23
                Twoja i Yomy argumentacja skłania do refleksji i prowadzi do logicznego pytania dlaczego nie pójść tym tropem myślenia o krok dalej. Zamiast wpuszczać rosyjskich rezerwistów i poborowych jak leci, czemu nie zaprosić całej ruskiej armii? Przecież to też są młodzi, sympatyczni chłopcy, którzy wcale nie chcieli być w wojsku, albo trafili tam dla kilku rubli.
                Niechby sobie weszli na Przesmyk Suwalski i do państw bałtyckich, gdyby ich wpuścić po dobroci, to nie musieliby robić tych wszystkich strasznych rzeczy, które każe im Putin,. Sankcje byłyby niepotrzebne, gaz dostępny, a benzyna tańsza. Czy to nie jest jeszcze fajnieszy pomysł?
                • pies.na.czarnych Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 23.09.22, 21:31
                  Opowiadam się za poszanowaniem prawa człowieka do azylu.
                  Jako przeciwnik rosyjskiego autokratycznego reżimu ważne jest, aby Europa szanowała prawa człowieka w obrębie i na swoich granicach.
                  • pies.na.czarnych Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 23.09.22, 21:34
                    Może bardziej będzie zrozumiale, gdy sformuuję ostatnie zdanie trochę inaczej.

Europa jako przeciwnik rosyjskiego autokratycznego reżimu powinna szanować prawa człowieka w obrębie i na swoich granicach.
      • buldog2 Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 23.09.22, 20:54
        10% to na pewno nie. Nie tyle, w żadnym przypadku. A wśród tych, którzy uciekają teraz, to 2-3% chętnych na agentów trudno będzie mieć.
        A agenci to już są, i to na najwyższych stanowiskach. prezes, Macierewicz i ich protegowani agenci, śledztwa przeciw którym umarza Macierewicz.
        Państwa bałtyckie tradycyjnie ustawiły się "antyrosyjsko" i zraziły wielu ludzi, którym nie przyznali obywatelstwa i zrobili z nich własnych wrogów. Kilka lat temu Estończycy sami mówili, że to już się mści.
        Jestem za przyjmowaniem. Zdecydowanie.
        • pies.na.czarnych Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 23.09.22, 21:38
          > Jestem za przyjmowaniem. Zdecydowanie.

Trzymajmy się procedur azylowych i miedzynarodowego prawa o udzielaniu ochrony osobom składającym prośbę o azyl. Tyle i tylko tyle.
          • szwampuch58 Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 23.09.22, 21:51
            Jutro obraduje UE w sprawie: Jak traktowac uciekajacych Rosjan ......jedynie wsciekla Polska juz teraz nie pytana wrzeszy: Nie przymie.....debile to debile i basta
            • pies.na.czarnych Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 23.09.22, 21:56
              Niemcy są gotowe przyjąć dezerterów z armii rosyjskiej. „Rosjanie zagrożeni surowymi represjami, którzy odważnie sprzeciwiają się Putinowi i tym samym narażają się na niebezpieczeństwo, mogą ubiegać się o azyl w Niemczech” – powiedziała niemiecka minister spraw wewnętrznych Nancy Faeser w wywiadzie prasowym. 🤙
            • snajper55 Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 00:39
              szwampuch58 napisał:

> Jutro obraduje UE w sprawie: Jak traktowac uciekajacych Rosjan ......jedynie ws
              > ciekla Polska juz teraz nie pytana wrzeszy: Nie przymie.....debile to debile i
              > basta

Dlaczego debile? Chcesz aby rząd Polski, współpracujący z Putinem przyjmował rosyjskich dezerterów? Chyba tylko po to, aby ich oddać w ręce Putina.

S.
              • adria231 Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 08:34
                Każdy dezerter z armii rosyjskiej, to jeden rosyjski żołnierz mniej w Ukrainie....
                Czy nasz rząd nie mógłby pójść po rozum do głowy i skorzystać z niemieckich rozwiązań w tym temacie.....
                • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 10:13
                  " Każdy dezerter z armii rosyjskiej, to jeden rosyjski żołnierz mniej w Ukrainie...."

I jeden potencjalny "zielony ludzik" w Polsce. Rosjanin może opuścić Rosję, ale Rosja Rosjanina nigdy.
                  • szwampuch58 Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 10:49
                    Rzeknij grzecznie: Czy te zielone ludziki maja tez niebezpieczne "chorobska" w sobie?
                    Ten argument kurdupla przekonal by wielu" Januszow" ostatecznie
                    • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 13:35
                      " Rzeknij grzecznie: Czy te zielone ludziki maja tez niebezpieczne "chorobska" w sobie?"

Rzeknę grzecznie: nie mają choróbsk. Mają natomiast miłość do mateczki Rosji. Jak będzie jakikolwiek konflikt z Rosją, nie staną przeciw niej. Ja się doprawdy dziwię, że kilkusetletnia historia Rosji i Rosjan jeszcze was nie nauczyła, że nie można ufać sowieckiemu społeczeństwu. Ciekawe, co jeszcze Rosjanie muszą zrobić, żebyście przestali naiwnie sobie powtarzać, że Rosjanie to tak naprawdę urodzeni demokraci, liberałowie, zwolennicy wszelkiej równości, przestrzegania prawa i porządku i tylko terror putinowski trzyma ich w ryzach?
                      • pies.na.czarnych Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 13:38
                        > Rzeknę grzecznie

Prawdziwy patriota o prawdziwych patriotach.
                  • adam.eu Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 12:58
                    sverir napisał:

> I jeden potencjalny "zielony ludzik" w Polsce. Rosjanin może opuścić Rosję, ale
                    > Rosja Rosjanina nigdy.

Az tak się boisz jak Herod urodzonych chłopców?
                    On przynajmniej kierował się bodajże proroctwami.

Potencjalny zielony ludzik, a każdy Polak to potencjalne chodzące dobre.
                    • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 13:32
                      " Az tak się boisz jak Herod urodzonych chłopców?"

Tak, Adasiu, boję się ruskich. Nie ufam im. Ostatnie lata pokazały, że nie można im ufać. Zaczyna się od "uciekam przed wojną", a potem ruskie gdzie się da wspierają władzę. Jeszcze raz zwrócę uwagę, bo może umknęło ci w trakcie ploteczek - protesty przeciw antysowieckim sankcjom urządzają głównie rosyjscy imigranci, którzy kiedyś "uciekli przed reżimem", ale mateczkę Rosję nadal kochają.

" Potencjalny zielony ludzik, a każdy Polak to potencjalne chodzące dobre. "

Przecież wiesz, że to gówno prawda Adasiu, że każdy Polak to potencjalne chodzące dobro. Natomiast większość Rosjan to mentalność stepów azjatyckich. Dość mamy już swoich kłopotów, żeby brać sobie jeszcze nowe i to jeszcze dobrowolnie.
                      • pies.na.czarnych Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 13:41
                        Wy, prawdziwi patrioci wszystkiego się boicie.
                        • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 19:53
                          "Wy, prawdziwi patrioci wszystkiego się boicie."

Żyjemy w tym kraju i musimy sobie jakoś radzić z naszymi problemami. Ty spieprzyłeś do Belgii i na odległość zgrywasz cwaniaka. Nie traktuję cię więc poważnie, więc pisz sobie do woli, jeśli tak sobie radzisz z samotnością.
                          • pies.na.czarnych Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 20:04
                            Przynajmniej lęków nie mam, nawet po pijaku:)
                            • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 23:24
                              "Przynajmniej lęków nie mam, nawet po pijaku:)"

Rozumiem, zapijasz samotność. Na zdrowie!
                              • pies.na.czarnych Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 25.09.22, 00:56
                                Ale bez lęków. Tobie biedaku na twoje lęki nawet flaszeczka nie pomoże:)
                                Spróbuj medytacji, joga również pomaga na takie stany.
                                • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 27.09.22, 17:57
                                  " Ale bez lęków. Tobie biedaku na twoje lęki nawet flaszeczka nie pomoże:)"

Jak pisałem, jestem abstynentem, więc flaszeczka, nawet gdyby pomagała, nie poszłaby w ruchu. Na moje lęki wystarczy dotychczasowa polityka względem Rosjan, bez masowego przyjmowania w ciemno każdego, który zadeklaruje, że on od urodzenia jest liberalnym demokratą.

" Spróbuj medytacji, joga również pomaga na takie stany."

Już to przerobiłeś? Ciekawe - a kiedy?
                      • adam.eu Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 13:46
                        Idąc tym tropem, to powinniśmy panicznie bać się wszystkich Niemców, a być może i każdego innego sąsiada oraz Arabów, Cyganów, Afgańczyków, Wietnamczyków, Chińczyków czy jakiś innych nacji.
                        A Twoim zdaniem ilu by Rosjan przekroczyło granicę z Polską?
                        Ilu by się z nich u nas zostało?

Czyżby aż taka ksenofobia Cię dotknęła?
                        Ja też bałbym się, ale uważam, że zawsze można by przymknąć granicę, ale w taką potrzebę wątpię, bo Putin pewnie nie puści tak łatwo poborowych.
                        • adam.eu Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 13:47
                          Pies wcześniej się wpisał nie zauważyłem, a mój post był adresowany głownie do Swerira.
                        • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 19:51
                          "Idąc tym tropem, to powinniśmy panicznie bać się wszystkich Niemców(...)"

Przypomnij mi Adasiu, bo mam luki w pamięci - po 1945 roku, w ilu operacjach agresywnych brały udział Stany Zjednoczone? Afganistan, z racji porozumienia natowskiego, i co jeszcze? Ile referendum zorganizowały Niemcy na terenach zamieszkałych przez mniejszość niemiecką, ale jednak będącą obywatelami kraju zamieszkania? Ile razy Niemcy groziły państwu, na terenie którego mieszka mniejszość niemiecka, że naruszenie jej interesów będzie oznaczało wypowiedzenie wojny i to pomimo deklaracji przedstawicielom mniejszości, że żadna krzywda im się nie dzieje? Jest okazja do wymiany doświadczeń.

" Czyżby aż taka ksenofobia Cię dotknęła?"

Nazywasz mnie ksenofobem:

Ksenofobia: «człowiek niechętnie lub wrogo usposobiony do cudzoziemców i cudzoziemszczyzny albo obawiający się ich» (SJP PWN)

Nie, zdecydowanie nie jestem nastawiony niechętnie lub wrogo do cudzoziemców i cudzoziemszczyzny. Przyznałem się do niechęci i nieufności wobec rosyjskich dezerterów w Polsce.

Czy jestem przeciw wszystkim cudzoziemcom? Nie, nigdy w życiu, cieszy mnie dywersyfikacja kulturowa w naszym kraju. Czy jestem przeciw wszystkim Rosjanom? Nie, absolutnie, odczuwam po prostu niechęć do przyjmowania dezerterów, w których obrzydzenie do putinowskiej polityki obudziło się dopiero wtedy, gdy stali się głównym jej przedmiotem.

Wyjaśnij mi więc Adasiu, z jakiej przyczyny podejrzewasz u mnie ksenofobię? Usłyszałeś kiedyś to słowo i bardzo Ci się spodobało, że postanowiłeś kiedyś je wykorzystać w dyskusji? Bawisz się w erystykę i próbujesz wygrać dyskusję rozszerzając moją niechęć do rosyjskich dezerterów na wszystkich obcokrajowców?

"Ja też bałbym się, ale uważam, że zawsze można by przymknąć granicę(...)"

To teraz mi wyjaśnij Adasiu, bo się gubię- dlaczego mielibyśmy wg Ciebie w ogóle zamykać granice? W którym momencie miałoby się to stać?
                          • pies.na.czarnych Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 20:09
                            > Przypomnij mi Adasiu, bo mam luki w pamięci - po 1945 roku, w ilu operacjach agresywnych brały udział Stany Zjednoczone? Afganistan

Bardzo duże masz luki sverirusiu:). Nie podejrzewam, że jesteś tak stary i zapomniałeś amerykańskie wojny po 1945. Porostu zapomniałeś to co pani w szkole mówiła.
                            • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 23:27
                              "Bardzo duże masz luki sverirusiu:). Nie podejrzewam, że jesteś tak stary i zapomniałeś amerykańskie wojny po 1945. Porostu zapomniałeś to co pani w szkole mówiła."

Nie, po prostu zamieszałem i miałem zapytać o Niemcy, nie o USA. Jeśli o USA, to oczywiście chętnie i namiętnie biorą udział we wszelkich wojnach, w jakich mają interes do zrobienia. Dlatego też niespecjalnie rajcuje mnie myśl o wojskach amerykańskich - raz, że rzadko wychodzą. Dwa, że jak już to robią, to zostawiają po sobie burdel. Zatem wracając do pytania:

Adamie, to jak z Niemcami było? Psa nie pytam, bo się zesra, a nie odpowie.
                              • pies.na.czarnych Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 25.09.22, 01:01
                                > Nie, po prostu zamieszałem i miałem zapytać o Niemcy, nie o USA.

Sam widzisz. Lęki, stres, zacietrzewienie. To wszystko bardzo zle na ciebie działa sverirusiu:)

> Psa nie pytam, bo się zesra, a nie odpowie.

Jakie było pytanie sverirusiu? Może w przerwie miedzy sraniem odpowiem, sverirusiu:)
                                • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 27.09.22, 18:00
                                  "Sam widzisz. Lęki, stres, zacietrzewienie. To wszystko bardzo zle na ciebie działa sverirusiu:)"

Hmmm.... Nie, wcale nie. Za dużo rzeczy na raz na głowie i to wszystko. Żadnych lęków, żadnego stresu, żadnego zacietrzewienia. Jak widzisz na załączonym obrazku, to nie ja objawiam swój wrodzony lub nabyty prymitywizm, rozmawiam spokojnie. Spróbuj to przemyśleć w trakcie zapijania.
                              • pies.na.czarnych Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 25.09.22, 01:12
                                OK. Załóżmy, ze chodziło ci o Niemcy.

> Przypomnij mi Adasiu, bo mam luki w pamięci - po 1945 roku, w ilu operacjach agresywnych brały udział Stany Zjednoczone? Afganistan, z racji porozumienia natowskiego, i co jeszcze?

Nieśmiało przypomnę, ze Niemcy po 1945 roku miału zakaz uczestniczenia w jakichkolwiek zagranicznych misjach wojskowych!!!

Historyczna misja Bundeswehry
                                Misja w Afganistanie oznaczała dla Bundeswehry nowy rozdział. Misja ruszyła po atakach terrorystycznych z 11 września 2001 r. i miała wspomóc militarnie USA. Niemiecki parlament przyjął pierwszy mandat dla Afganistanu 22 grudnia 2001 r. W styczniu 2002 r. pierwsze siły dotarły do stolicy Kabulu. Od tego czasu w Hindukuszu służyło ok. 150 tys. żołnierzy Bundeswehry, wielu z nich wielokrotnie.
                                www.dw.com/pl/20-lat-w-afganistanie-niemcy-kończą-misję/a-58107012
                                • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 27.09.22, 18:07
                                  "Nieśmiało przypomnę, ze Niemcy po 1945 roku miału zakaz uczestniczenia w jakichkolwiek zagranicznych misjach wojskowych!!!"

Widzisz - i tkwi klucz. Mieli zakaz i nie uczestniczyli. Nie złamali niczego, nie przebierali się za Niemki i nie szturmowali granic obcego państwa pod pozorem ataku na sklepy z promocją. Nie wysyłali obywateli zagranicę, a w ślad za nimi własne wojska, że niby dla ochrony miejscowej ludności. Itd.

"Misja w Afganistanie(...)"

Dokładnie o tym napisałem - "Afganistan, z racji porozumienia natowskiego(...)". Przy tej okazji można jeszcze przypomnieć o operacjach w Zatoce Perskiej, ale tam był po prostu okręt niemiecki albo i dwa, do którego wysłania Amerykanie po prostu zmusili Niemców, bo sami się do tego nie kwapili.
                                  Rosjanie tylko w tym wieku mają już na koncie Gruzję, Syrię, Republikę Środkowoafrykańską i oczywiście Ukrainę.
                              • x2468 Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 25.09.22, 18:04
                                W Europie po niemieckim ordnungu Hitlera zostawili demokratyczny bajzel. nie ma to jak nauki światłych ludzi.
                          • adam.eu Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 20:39
                            Wyobraź sobie Sverirze, że mamy coś w rodzaju PRL. Na listę Frontu Jedności Narodu głosuje 98 do 99 %. Masz syna w wieku poborowym. Ty oczywiście należysz do tych głosujących, co w ogóle mają odwagę za kotarę, a nie wrzucać kartki bez skreśleń, jak zalecała partia. Z kim mamy konflikt, to nie będę prowokował, ale tu już ktoś chciał i Niemcy bombardować.

"To teraz mi wyjaśnij Adasiu, bo się gubię- dlaczego mielibyśmy wg Ciebie w ogóle zamykać granice? W którym momencie miałoby się to stać?"

Wcześniej, niż liczba uchodźców wydawała by się nienaturalnie za duża i służby miałby słuszne podejrzenia, że jest zagrożenie dla naszego kraju.
                            Słuszne to nie takie, jak wtedy, gdy Kamiński z lubością publikował czy opowiadał, że zagrożone są nasze krowy (oczywiście dotyczy granicy polsko-białoruskiej.
                            Czy i Ty naprawdę masz podejrzenia, że Putin chce aktualnie również do Polski skierować swoich poborowych?

I jeszcze jedno, dość dużą część swojego postu poświęcasz na moją ocenę.
                            • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 24.09.22, 23:23
                              "Wyobraź sobie Sverirze, że mamy coś w rodzaju PRL. Na listę Frontu Jedności Narodu głosuje 98 do 99 %. Masz syna w wieku poborowym. Ty oczywiście należysz do tych głosujących, co w ogóle mają odwagę za kotarę, a nie wrzucać kartki bez skreśleń, jak zalecała partia. Z kim mamy konflikt, to nie będę prowokował, ale tu już ktoś chciał i Niemcy bombardować."

Teraz to ja się pogubiłem - jaki to ma związek z omawianym problemem?

"Wcześniej, niż liczba uchodźców wydawała by się nienaturalnie za duża i służby miałby słuszne podejrzenia, że jest zagrożenie dla naszego kraju."

Pytanie brzmi, kiedy to się stanie zagrożeniem, skoro chłopcy z Rosji takim nie są.

" I jeszcze jedno, dość dużą część swojego postu poświęcasz na moją ocenę."

Oceniłem Cię raz, pisząc wyżej, że jesteś sympatycznym naiwniakiem. W pozostałym zakresie pytam Ciebie o poglądy na jakiś temat. Niezwykłe w internetowej dyskusji, prawda? Powinniśmy się przecież wyzywać od ksenofobów albo robić inne wycieczki osobiste, jak sugerować na przykład, że ktoś jest agenta Kremla. Zamiast pytam, skąd u Ciebie takie podejście.
                              • adam.eu Szacunek dla Rosjan!!! 25.09.22, 08:29
                                Sverir:
                                "Teraz to ja się pogubiłem - jaki to ma związek z omawianym problemem?"

Są zarzuty, że Rosjanie akceptują wojnę. Więc dają przykład, że kierując się takim tokiem rozumowania to Polacy akceptowali PRL.

Tu zrobię wrzutkę,(warto to powtarzać), że w Rosji w tym roku jest dużo pożarów obiektów o dużym znaczeniu dla Rosji. Ponoć też są podpalane punkty poborowe.
                                Podziwiam nieprzeciętną odwagę niektórych z nich, mnie raczej nie byłoby w ich sytuacji na takie kroki stać. Chyba że forumowicze byliby równie odważni. Szczególnie w PRL.

• sverir Re: Szacunek dla Rosjan!!! 27.09.22, 17:56
                                  "Są zarzuty, że Rosjanie akceptują wojnę. Więc dają przykład, że kierując się takim tokiem rozumowania to Polacy akceptowali PRL. "

A, o to chodzi. No, dokładnie tak jest - do pewnego momentu Polacy akceptowali PRL. Nie wszyscy oczywiście, nie w takim samym stopniu i z tych samych powodów, ale nieprawdą jest, że PRL od samego początku stał wyłącznie siłą sowieckich karabinów. Jak już udało Ci się udowodnić, że nie wszyscy w PRL byli opozycjonistami, to przyjmij do wiadomości - tak samo jest z Rosjanami. Wielu z nich akceptowało politykę Putina, dopóki nie odczuło jej na własnej skórze. Odwrotne twierdzenie, tj. że wszyscy byli przeciwko, jest właśnie naiwnością.
                              • adam.eu Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 25.09.22, 08:51
                                "Pytanie brzmi, kiedy to się stanie zagrożeniem, skoro chłopcy z Rosji takim nie są."

Na to pytanie odpowiedziałem w poprzednim poście. Liczby Rosjan nie podam.
                                Tak, jak i Ty nie odpowiedz mi, jaka liczba uchodźców ukraińskich jest dla Polski bezpieczna. Nie zadawałeś nikomu takiego pytania?
                                • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 27.09.22, 18:19
                                  "Tak, jak i Ty nie odpowiedz mi, jaka liczba uchodźców ukraińskich jest dla Polski bezpieczna. Nie zadawałeś nikomu takiego pytania?"

Nie zadawałem, ponieważ to nie ja stawiam tezę, że jest jakaś niebezpieczna liczba uchodźców, więc nie muszę ani jej szukać, ani jej udowadniać, ani choćby tak jak hana2 powołać się choćby na socjologów.
                                  • adam.eu Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 28.09.22, 08:16
                                    sverir napisał:

> Nie zadawałem, ponieważ to nie ja stawiam tezę, że jest jakaś niebezpieczna lic
                                    > zba uchodźców, więc nie muszę ani jej szukać, ani jej udowadniać, ani choćby ta
                                    > k jak hana2 powołać się choćby na socjologów.

Moim zdaniem do Polski nie byłoby w stanie przybyć dostatecznej liczby Rosjan stanowiących zagrożenie. Putin by sam o to zadbał.
                                    A jeżeli nie, to byłby czas na reakcje rządu Polskiego.
                                    A i tak iluś Rosjan pojechałoby dalej na Zachód.
                                    • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 29.09.22, 07:00
                                      " Moim zdaniem do Polski nie byłoby w stanie przybyć dostatecznej liczby Rosjan stanowiących zagrożenie. Putin by sam o to zadbał. "

A moim zdaniem tak. Putin już by sam o to zadbał.
                                      • adam.eu Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 29.09.22, 07:51
                                        sverir napisał:

> A moim zdaniem tak. Putin już by sam o to zadbał.

No i tu się różnimy szczególnie z tym "zadbaniem" Putina o zalanie Europy swoimi ludźmi w czasie poboru.
                                        Ale jako że nie lubię za bez niezbędnej potrzeby ograniczać się, to w takiej sytuacji byłby czas na reakcję i przymknięcie granicy.
                                        • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 29.09.22, 17:58
                                          "No i tu się różnimy szczególnie z tym "zadbaniem" Putina o zalanie Europy swoimi ludźmi w czasie poboru"

Raczej różnimy się pojęciem "zalania".

Tak na marginesie: w PL dość popularne jest przypisywanie wszelkiej mocy sprawczej Kaczyńskiemu. Skąd założenie, że Putin, mający o wiele więcej możliwości techniczne niż Kaczyński (np. nie musi w ogóle oglądać się na UE czy na opozycyjne media), ma znacznie mniejsze możliwości faktyczne?
                                          • adam.eu Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 30.09.22, 08:36
                                            sverir napisał:

> Tak na marginesie: w PL dość popularne jest przypisywanie wszelkiej mocy sprawc
                                            > zej Kaczyńskiemu. Skąd założenie, że Putin, mający o wiele więcej możliwości te
                                            > chniczne niż Kaczyński (np. nie musi w ogóle oglądać się na UE czy na opozycyjn
                                            > e media), ma znacznie mniejsze możliwości faktyczne?

Nie sądzę, aby to była konieczność natychmiastowego zamykania granicy przed Rosjanami uciekającymi przed poborem.
                                            Trochę żyję na tym świecie. Wiem, że moje podejścia do Niemca, do Ruskiego, czy Ukraińca ewoluowało. Pamiętam, jak babcia mówiła, że i wśród i Niemców, i Rosjan byli dobrzy i źli. A rodzina akurat ucierpiała przede wszystkim od Niemców.
                                            • sverir Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 30.09.22, 18:31
                                              "Trochę żyję na tym świecie. Wiem, że moje podejścia do Niemca, do Ruskiego, czy Ukraińca ewoluowało. Pamiętam, jak babcia mówiła, że i wśród i Niemców, i Rosjan byli dobrzy i źli. A rodzina akurat ucierpiała przede wszystkim od Niemców."

A moja przede wszystkim od Ukraińców. Ale nie tych, co teraz żyją, więc nawet jeśli czasem zdarzy im się pochwalić UPA, to wiem, że przecież nie za rzeź na Wołyniu. Tylko co z tego? Moje aktualna niechęć do Rosjan nie wynika z miłości lub nienawiści moich przodków, tylko z tego, co od lat obserwuję za wschodnią granicą.
                                        sverir napisał:

No i tu się różnimy szczególnie z tym "zadbaniem" Putina o zalanie Europy swoimi ludźmi w czasie poboru.
                                        Ale jako że nie lubię za bez niezbędnej potrzeby ograniczać się, to w takiej sytuacji byłby czas na reakcję i przymknięcie granicy.
                                        sverir napisał:

• adam.eu Prośba, admin proszę usunąć moje klony postu 29.09.22, 08:04
                                          adam.eu napisał:

> sverir napisał:
                                          >
                                          > > A moim zdaniem tak. Putin już by sam o to zadbał.
                                          >
                                          > No i tu się różnimy szczególnie z tym "zadbaniem" Putina o zalanie Europy swoi
                                          > mi ludźmi w czasie poboru.
                                          > Ale jako że nie lubię za bez niezbędnej potrzeby ograniczać się, to w takiej sy
                                          > tuacji byłby czas na reakcję i przymknięcie granicy.

System mi się zawiesił, PRZEPRASZAM
                                          • sverir Re: Prośba, admin proszę usunąć moje klony postu 29.09.22, 17:48
                                            "System mi się zawiesił, PRZEPRASZAM "

Jeśli o mnie chodzi, to nic się nie stało.
                • mefi100feles Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 25.09.22, 17:47
                  adria231 napisała:

> Każdy dezerter z armii rosyjskiej, to jeden rosyjski żołnierz mniej w Ukrainie....

Nie ten to inny, sztuka jest sztuka, wojskowym wszystko jedno. A każdy przyjęty przez kraje UE to jeden mniej w Rosji niechętny wojnie.
                • tapatik Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 27.09.22, 20:54
                  adria231 napisała:

> Każdy dezerter z armii rosyjskiej, to jeden rosyjski żołnierz mniej w Ukrainie....

Ci poborowi są wysyłani na front bez żadnego przeszkolenia.
                  Oznacza to, że takiego dezertera bardzo łatwo zastąpić innym z łapanki.

> Czy nasz rząd nie mógłby pójść po rozum do głowy i skorzystać z niemieckich
                  > rozwiązań w tym temacie.....

A jakie są te rozwiązania i w czym są lepsze od polskich?
            • x2468 Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 25.09.22, 10:21
              Jak zwykle pis, niczym Filip z konopi.
              • adam.eu Re: Korzystajmy z doświadczeń Krajów Bałtyckich 25.09.22, 10:30
                x2468 napisał:

> Jak zwykle pis, niczym Filip z konopi.

Nie wiedziałem, że sprawa uciekinierów rosyjskich miała być dyskutowana, znałem tylko stanowisko niektórych państw.
                Ale akurat, co już pisałem, rozumiem i nawet popieram stanowisko państw powstałych z byłych republik radzieckich. Natomiast dziwne mi się wydaje, że nawet opozycja w Polsce zdaje się w jakby zgadzać z PISowskim rządem w tej kwestii.
    • albwu Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 16:51
      Przecież jak ci wszyscy ludzie uciekna z kraju to Putin straci armię. Powinni byc przyjmowani jak najszybciej (ażnie zamkną granic) i bez problemow. To, że moga tam być agenci Putina - to z nimi możemy sobie poradzić.
      • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 16:58
        Według polskiej prasy już uciekli. Dziwię się, że jeszcze ktoś walczy :)
          • szwampuch58 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 19:03
            Polskie szmatlawce medialne sa 3 kroki w przodzie w nienawisci
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28946213,tak-wyglada-mobilizacja-wojskowa-w-rosji-pijani-ledwo-stojacy.html#s=BoxOpImg4
      • buldog2 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 20:31
        Agentów to mamy na najwyższych stanowiskach, siedzą tam tak jak na Ukrainie.
      • tapatik Re: Nowi imigranci w Polsce 28.09.22, 18:19
        albwu napisał:

> Przecież jak ci wszyscy ludzie uciekna z kraju to Putin straci armię.

Jak sobie wyobrażasz ucieczkę wszystkich?
        Jak ucieknie jeden promil to będzie dobrze.

> Powinni byc przyjmowani jak najszybciej (ażnie zamkną granic) i bez problemow.
        > To, że moga tam być agenci Putina - to z nimi możemy sobie poradzić.

Pod warunkiem, że będziesz w stanie ich odróżnić.
        Jak masz zamiar to zrobić?
      • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 18:01
        To są dezerterzy uciekający autobusami do Polski, bo jakoś nie widzę związku z wątkiem?
        • hana2 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 18:39
          Adria napisała:

"Przecież ci młodzi ludzie, to też ofiary zbrodniczej polityki Putina"

Czyżbyś po dekrecie stał się bardziej nerwowy?

A może to frustracja, gdy zauważasz, że stoisz po stronie zacofania Rosji i krzywdy młodych Rosjan?

Od razu zaznaczam: nie zamierzamy kontynuować tej rozmowy.
          • adria231 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 20:27
            Każdy dezerter, to jeden żołnierz rosyjski mniej w Ukrainie. Wtedy nie mając żołnierzy Putin zakończy
            wojnę i przeprosi Ukrainę.....
            • tapatik Re: Nowi imigranci w Polsce 28.09.22, 18:24
              adria231 napisała:

> Każdy dezerter, to jeden żołnierz rosyjski mniej w Ukrainie.

Pod warunkiem, że nie będzie na ich miejsce nowych.

> Wtedy nie mając żołnierzy Putin zakończy wojnę i przeprosi Ukrainę.....

Mogę prosić o jakikolwiek przykład, gdy polityk przeprosił kraj, na który wcześniej napadł?
          • buldog2 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 20:56
            też nie zamierzam, tylko powiem hana ci.
            Pewnie zrozumiesz.
    • buldog2 Re: Nowi imigranci w Polsce 23.09.22, 20:30
      Zdecydowanie, przyjmować.
      Ale tego nie chce Putin, jego agentura w Polsce tego nie zrobi.
      • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 00:34
        buldog2 napisał:

> Zdecydowanie, przyjmować.

Państwa bałtyckie i Polska są innego zdania. Możesz sobie o tym dzisiaj tradycyjnie pofiukać przy okazji sobotnich „Wyborów w TOKu”.

--
        FK the losers
        • adam.eu Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 09:49
          mefi100feles napisał:

> buldog2 napisał:
          >
          > > Zdecydowanie, przyjmować.
          >
          > Państwa bałtyckie i Polska są innego zdania.
          ..............................................

Pisałem w innym miejscu, ale to powtórzę.

Zrozum człowieku państwa bałtyckie, to są byłe republiki radzieckie i tam już jest kilkadziesiąt procent Rosjan.
          Trudno, aby te kraje nie bały się zwiększania rosyjskiej mniejszości!!!!

A do Polski ilu by tych Rosjan biorąc realia mogłoby przyjechać?
          • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 12:07
            Wiem, ale mogę chyba popierać decyzję władz i dopóki trwają działania wojenne na Ukrainie, to nie życzyć sobie, żeby przyjeżdżali?
            • adam.eu Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 13:00
              Tylko razem z obecną władzą nie naciągajcie faktów.
          • sverir Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 19:58
            " Trudno, aby te kraje nie bały się zwiększania rosyjskiej mniejszości!!!!"

Zaraz, zaraz, bo zaczynam się gubić. Dlaczego w ogóle mieliby się bać Rosjan? Przecież to sympatyczni ludzie, z pewnością nie zagrażają suwerenności krajów, do których przyjeżdżają, nawet jeśli stanowią większość. Przecież i tak nie będą mogli brać udziału w wyborach, więc nie wybiorą prorosyjskich polityków, nie zorganizują bojówek, nie będą szpiegować dla Rosji.
            Dlaczego więc ich strach jest zrozumiały?
            • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 20:11
              > Zaraz, zaraz, bo zaczynam się gubić.

Przecież masz wytłuszczonym tekstem napisane czego mogą się obawiać.
              • sverir Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 23:46
                " Przecież masz wytłuszczonym tekstem napisane czego mogą się obawiać."

Nie pytam czego, tylko dlaczego.
                • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 01:14
                  Na jedno wychodzi.
                  • sverir Re: Nowi imigranci w Polsce 27.09.22, 17:48
                    " Na jedno wychodzi."

Zupełnie nie. "Czego się boisz?" to pytanie o przedmiot, "dlaczego się boisz?" to pytanie o skutki.
            • hana2 Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 20:55
              Sverir, piszesz rzeczowo, ale bardzo zgrzyta, gdy do oponenta piszesz: Adasiu.

Kraje UE niejednokrotnie dzieliły się funkcjami. Tak spontanicznie. Skoro my przyjęliśmy Ukrainki, to może dobry pomysł, aby Rosjanie pojechali do Niemiec, które nie mają podobnych dylematów, urazów.

Zmian mentalnych dokonuje przemiana pokoleń. Rosjanie mieszkający na Zachodzie popierający wojnę, to ludzie urodzeni w ZSRR. Jedna wielka Rosja to ich dzieciństwo i sentyment.
              • sverir Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 23:45
                " Sverir, piszesz rzeczowo, ale bardzo zgrzyta, gdy do oponenta piszesz: Adasiu."

Per Adaś to z sympatii, nie ze złośliwości. Ale już przeprosiłem, bo nie mam niczego złego na myśli.

"Zmian mentalnych dokonuje przemiana pokoleń. Rosjanie mieszkający na Zachodzie popierający wojnę, to ludzie urodzeni w ZSRR. Jedna wielka Rosja to ich dzieciństwo i sentyment"

Młodzi Polacy, wychowani w tradycji miłości do kraju, nawet w drugim i w trzecim pokoleniu są gotowi bronić kraju, nawet jeśli tylko w formie pisania petycji do lokalnego polityka. Rosjanie aż tak różni od nas nie są. Nie trzeba być tylko starym Rosjaninem, pamiętającym głównie młodość w ZSRR, żeby w razie konfliktu Wschód-Zachód nie bronić pryncypiów w postaci zachodniego modelu demokracji, tylko stanąć po stronie ojczyzny, jaka by ona nie była. Zatem owszem, przemiana pokoleń, ale nie z pierwszego na drugie.
                • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 01:20
                  > Młodzi Polacy, wychowani w tradycji miłości do kraju

Cliché, cliché i romantyczny bełkot.
                  • sverir Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 08:14
                    " Cliché, cliché i romantyczny bełkot."

Hej, to że wy, belgijscy imigranci, szybko zapominacie o swoim pochodzeniu i prędko stajecie się Belgami nie oznacza, że wszędzie to wygląda tak samo.
                    • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 11:11
                      sverir napisał:

> " Cliché, cliché i romantyczny bełkot."
                      >
                      > Hej, to że wy, belgijscy imigranci, szybko zapominacie o swoim pochodzeniu i pr
                      > ędko stajecie się Belgami nie oznacza, że wszędzie to wygląda tak samo.
                      >

Pokaż mi wyniki socjologicznych badań na ten temat to pogadamy. Również ciekawi mnie jakie sam masz kontakty z emigrantami. Ilu znasz ich osobiście i w jakich krajach. Z tego co napisałeś i bronisz jako pewnik można wnioskować, że znasz bardzo wielu ludzi ze środowisk emigracyjnych rozrzuconych a całym świecie. Nawet w malutkiej Belgii.:)
                      • sverir Re: Nowi imigranci w Polsce 27.09.22, 17:47
                        "Z tego co napisałeś i bronisz jako pewnik można wnioskować, że znasz bardzo wielu ludzi ze środowisk emigracyjnych rozrzuconych a całym świecie."

Co to za pierdzielenie "środowisk emigracyjnych"? Pisz pan - emigrantów. Myślę, że dobra setka się zbierze, jeśli nie więcej, głównie w USA i w Anglii, parę osób z Australii. Nie w tym rzecz ilu znam, tylko o głos tzw. Polonii chodzi, który tu się przebija. Co mi z tego, że ktoś tam coś tam pomarudzi, popierdzieli na forum zdalnie jak Ty? Jak trzeba zakasać rękawy, to "liberalna" Polonia siedzi cicho, za to ta "patriotyczna" podnosi głos. I o tym piszę.

"Nawet w malutkiej Belgii.:)"

Z malutkiej Belgii znam tylko ciebie, ale ponieważ jesteś najmądrzejszy i wszystko wiesz, to zakładam, że skoro się ze mną zgadzasz, to jest wręcz przeciwnie i tzw. Polonia prędko zapomina o korzeniach.
              • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 01:17
                > Kraje UE niejednokrotnie dzieliły się funkcjami. Tak spontanicznie. Skoro my przyjęliśmy Ukrainki, to może dobry pomysł, aby Rosjanie pojechali do Niemiec, które nie mają podobnych dylematów, urazów.

Niemcy są gotowe przyjąć dezerterów z armii rosyjskiej.

„Rosjanie zagrożeni surowymi represjami, którzy odważnie sprzeciwiają się Putinowi i tym samym narażają się na niebezpieczeństwo, mogą ubiegać się o azyl w Niemczech” – powiedziała niemiecka minister spraw wewnętrznych Nancy Faeser w wywiadzie prasowym.
              • tapatik Re: Nowi imigranci w Polsce 28.09.22, 18:28
                hana2 napisała:

> Skoro my przyjęliśmy Ukrainki, to może dobry pomysł, aby Rosjanie pojechali do Niemiec,
                > które nie mają podobnych dylematów, urazów.

Ukraina jest krajem atakowanym, Rosja atakującym.
                Widzisz różnicę?

> Zmian mentalnych dokonuje przemiana pokoleń. Rosjanie mieszkający na Zachodzie
                > popierający wojnę, to ludzie urodzeni w ZSRR. Jedna wielka Rosja to ich dzieciństwo
                > i sentyment.

Masz jakieś badania na ten temat, czy po prostu strzelasz?
            • adam.eu Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 21:08
              sverir napisał:

> " Trudno, aby te kraje nie bały się zwiększania rosyjskiej mniejszości!!!!"
              >
              > Zaraz, zaraz, bo zaczynam się gubić. Dlaczego w ogóle mieliby się bać Rosjan?
              ....................................

Uffff.

Już chyba po raz trzeci piszę.....

Kraje powstałe z byłych republik radzieckich mają już duże kilkudziesięcioprocentowe mniejszości rosyjskie!!!!!!
              Pomyśl dalej sam.
              • sverir Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 23:42
                "Już chyba po raz trzeci piszę.....

Kraje powstałe z byłych republik radzieckich mają już duże kilkudziesięcioprocentowe mniejszości rosyjskie!!!!!!
                Pomyśl dalej sam. "

A ja po raz kolejny pytam: skoro rosyjscy chłopcy są sympatyczni, to będąc 30% mniejszością nadal chyba tacy pozostają? Czy też od jakiegoś odsetka to się zmienia i kiedy np. przekroczy 20%, to stają się niemili i zagrażają suwerenności państwa goszczącego? Trzy razy piszesz i za każdym razem to samo - złośliwy komentarz na zakończenie "Pomyśl dalej sam".
                • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 01:24
                  Cygańscy, żydowscy, niemieccy sympatyczni chłopcy w polskim parlamencie są oczywiście mile widziani pojedynczo, ale gdyby chcieli założyć chociażby własne kola poselskie to już raczej nie.
                  • snajper55 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 15:47

> Cygańscy, żydowscy, niemieccy sympatyczni chłopcy w polskim parlamencie są oczy
                    > wiście mile widziani pojedynczo, ale gdyby chcieli założyć chociażby własne kol
                    > a poselskie to już raczej nie.

Dlaczego nie? To oni są gorsi od innych posłów zakladających różne koła???

S.
                    • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 17:09
                      > Dlaczego nie? To oni są gorsi od innych posłów zakladających różne koła???

Mnie pytasz? Zapytaj większość sejmową jakby do tego podeszła. Ja osobiście bez pytania ich, znam odpowiedz:)
                • hana2 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 08:26
                  "Czy też od jakiegoś odsetka to się zmienia"

Tak. Mówili o tym socjologowie przy okazji sytuacji na białoruskiej granicy, że tej garstki ludzi nie powinniśmy się kompletnie bać. Chodzi o ogólny odsetek w społeczeństwie ludzi obcych kulturowo, cudzoziemców. Dla funkcjonowania państwa ma znaczenie ilu ich jest. Nie pamiętam konkretnej wartości, która była podana jako graniczna.

• snajper55 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 11:06
                    hana2 napisała:

> "Czy też od jakiegoś odsetka to się zmienia"
                    >
                    > Tak. Mówili o tym socjologowie przy okazji sytuacji na białoruskiej granicy, że
                    > tej garstki ludzi nie powinniśmy się kompletnie bać. Chodzi o ogólny odsetek w
                    > społeczeństwie ludzi obcych kulturowo, cudzoziemców.

Pisząc "obcych kulturowo" czyją kulturę masz na mysli? Kulturę naszych rządzących? Kulturę gorszego sortu? Kulturę sukienkowych pedofili? W stsunku do ktorej kultury ci cudzoziemcy są obcy i cxy to dobrze czy niedobrze?

Kaczynski w Wiedniu był obcym kulturowo cudzoziemcem i pewnie roznosił pasożyty i choroby dla niego niegroźne a zabójcze dla wiedeńczyków.

S.
                  • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 11:14
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/xa/ui/jmah/6tXe1rMS3Hintdw6X.jpg
                  • sverir Re: Nowi imigranci w Polsce 27.09.22, 17:40
                    "Chodzi o ogólny odsetek w społeczeństwie ludzi obcych kulturowo, cudzoziemców."

Rosjanie i Estończycy nie są znowu tak sobie obcy kulturowo, jak to się może wydawać na pierwszy rzut oka.
                • tapatik Re: Nowi imigranci w Polsce 28.09.22, 18:35
                  sverir napisał:

> "Już chyba po raz trzeci piszę.....
                  >
                  > Kraje powstałe z byłych republik radzieckich mają już duże kilkudziesięcioproce
                  > ntowe mniejszości rosyjskie!!!!!!
                  > Pomyśl dalej sam. "
                  >
                  > A ja po raz kolejny pytam: skoro rosyjscy chłopcy są sympatyczni, [ciap]

A są?
                  Mniejszość rosyjska na Ukrainie pokazuje, że nie do końca.
      • x2468 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 10:27
        Agentura w Polsce nie może dopuścić do osłabienia armii Putina wiec dwoi się i troi.
        • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 17:02
          x2468 napisał:

> Agentura w Polsce nie może dopuścić do osłabienia armii Putina wiec dwoi się i
          > troi.

Państwa UE już od kilku miesięcy wdrażają ograniczenia w ruchu osobowym wobec obywateli FR.
          Zdradź proszę od kiedy jesteś zdania, że taka polityka jest inspirowana przez Kreml?
          Wpadłeś na ten pomysł już wczoraj czy taki kaprys naszedł Cię dzisiaj z rana?
          • x2468 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 18:40
            Na to pytanie odpowiedział p. Daukszewicz: "Nie piją".
          • x2468 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 18:49
            Od czasu wielogodzinnych spotkań Kaczyńskiego z rezydentem rosyjskiego wywiadu w Polsce i czasów "Sowy i Przyjaciół"
            • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 26.09.22, 08:27
              x2468 napisał:

> Od czasu wielogodzinnych spotkań Kaczyńskiego z rezydentem rosyjskiego wywiadu
              > w Polsce i czasów "Sowy i Przyjaciół"

Ok, spodziewałem się podobnego uniku, lecz odpowiedź korci mnie, żeby zapytać trochę obok tematu wątku:
              Jeśli wierzysz, że PiS jest rosyjską ekspozyturą i przejęło władzę w wyniku operacji wywiadu, ale nie ma na to dowodów, to w zasadzie czym to się różni od religii smoleńskiej?
            • tapatik Re: Nowi imigranci w Polsce 26.09.22, 18:49
              x2468 napisał:

> Od czasu wielogodzinnych spotkań Kaczyńskiego z rezydentem rosyjskiego wywiadu
              > w Polsce i czasów "Sowy i Przyjaciół"

Zgoda, ale czy istnieją twarde dowody w postaci nagrań czy tylko domysły?

Kiedyś na wyjeździe zagranicznym zdarzyło mi się rozmawiać z pewną Rosjanką.
              Jestem kacapskim szpionem czy nie?
              • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 26.09.22, 19:17
                Pogrążę się na tym forum na wieki, ale mnie się zdarzyło nie tylko rozmawiać. Patrzyłem w te cudne, rosyjskie oczęta, a przeczucie podpowiadało pewną zgubę ;)
              • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 26.09.22, 19:39
                > Zgoda, ale czy istnieją twarde dowody w postaci nagrań czy tylko domysły?

Gdyby były to co to miałby być za szpieg? Dupa, a nie Top Spye:)
                • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 27.09.22, 07:43

> Gdyby były to co to miałby być za szpieg? Dupa, a nie Top Spye:)

Ale x2468 i inne niektóre nicki*, wzajemnie się wspierając, lansują tutaj tezę, że w zasadzie to cały PiS jest agenturą. Tak daleko w swoich wynurzeniach nie idzie nawet autor "Heroiny".
                  A niektórzy nieświadomi manipulacji forumowicze przejmują tą retorykę.

* Użycie słowa "nicki" zamiast słowa "osoby" jest celowe.
                  • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 27.09.22, 23:39
                    Cisza...
                    • tapatik Re: Nowi imigranci w Polsce 28.09.22, 18:37
                      mefi100feles napisał:

> Cisza...

...przed burzą.
                      • mefi100feles Re: Nowi imigranci w Polsce 28.09.22, 23:02
                        tapatik napisał:

> ...przed burzą.

Może po pomiarkowaniu się tego lub owego.
                        Polecam przejrzeć artykuł w dzisiejszej "Polityce" pt. "(za) Twardy elektorat?"

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/2182836,1,spiskuja-atakuja-tropia-zdrajcow-za-twardy-elektorat-opozycji.read

--
                        Strawberries, cherries and an angels kiss in spring
                        My summer wine is really made from all these things
    • adalberto3 Re: Nowi imigranci w Polsce 24.09.22, 13:58
      W Polsce ich nie przyjmiemy. Mogą jechać dalej do Niemiec. W razie trudności niech się powołują na Bismarcka.
      • x2468 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 10:38
        W Niemczech pacanie mieszka prawie 5 milinów Rosjan.
        • 141288bs Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 13:37
          x2468 napisał:

> W Niemczech pacanie mieszka prawie 5 milinów Rosjan.
          >
          - tak zgadza się, dlatego szwaby reka w rękę trzymają z ruskimi, zwodogłowiony zasobniku
          • x2468 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 18:44
            Znacznie więcej mieszkańców Niemiec pochodzi z Polski, jesteśmy na drugim miejscu po Turkach. Według takich twardych "muskow" jak twój powinni trzymać z Turkami i Polakami.
    • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 12:05
      Relacja z marszu i pikiety w Warszawie "Stop ukrainizacji Polski" jako wyrazu sprzeciwu wobec dyskryminacji Polaków przez rząd warszawski we własnej Ojczyźnie.
      www.facebook.com/
      • hana2 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 13:30
        Organizator: Grzegorz Braun. Jeszcze trochę i powołasz się na autorytety z ordo iuris.
        • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 13:49
          hana2 napisała:

> Organizator: Grzegorz Braun. Jeszcze trochę i powołasz się na autorytety z ordo
          > iuris.

Czy ja się na coś powołuję? Podałem link aby pokazać do czego dochodzi gdy prowadzi się politykę taką, jaką większość ludzi preferuje w tym wątku. Kij ma dwa końce. Wypuszczony Gin z butelki.
          • hana2 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 14:05
            A do jakiej sytuacji doszło? Że Grzegorz Braun wyszedł na ulicę? No faktycznie. Poważana sprawa.
            • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 14:24
              Tam był nie tylko Braun.
              Wystarczy popatrzeć na ilości "like" pod artykułami na temat Ukrainy w mediach społecznościowych i widać, ze trend się odwraca.
              Moim skromnym zdaniem szerzenie nienawiści do ludzi, obojętnie jakiej rasy i narodowości jest bardzo naganne. Seweryn i politycy powinni najpierw zapoznać się z miedzynarodowym prawem w sprawie uchodźców zanim zaczną wypowiadać się publicznie na ten temat. Polska stoi na czele oszołomów, dla których stosowanie w wybiórczy sposób tego prawa jest naczelnym sztandarem. Takie podejście do sprawy wcześniej czy później zle się skończy dla tych, którzy naprawdę potrzebują pomocy.
              • storima Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 14:46

> Moim skromnym zdaniem szerzenie nienawiści do ludzi, obojętnie jakiej rasy i na
                > rodowości jest bardzo naganne.

Pisze to ten, który Ukraińców broniących swego kraju przed bandyckim Putinem wyzywa na FK od "urków", w rosyjskim slangu najgorszej kasty kryminalnych zwyrodnialców. Wyraża się o nich pogardliwie i zjadliwie.
        • x2468 Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 18:51
          "Cel uświęca środki".
    • topiramax Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 12:27
      Póki widzieli tę wojnę z perspektywy kanapy to wszystko było git i Putin też. Bez przesady z tym współczuciem. Na Madagaskar!
      • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 12:49
        topiramax napisała:

> Póki widzieli tę wojnę z perspektywy kanapy to wszystko było git i Putin też. B
        > ez przesady z tym współczuciem. Na Madagaskar!

Napisał potomek tych co spierdolili do Londynu :)
      • tapatik Re: Nowi imigranci w Polsce 25.09.22, 20:16
        topiramax napisała:

> Póki widzieli tę wojnę z perspektywy kanapy to wszystko było git i Putin też.
        > Bez przesady z tym współczuciem. Na Madagaskar!

A co ci winien Madagaskar?
        Syberia powinna wystarczyć.
      • pies.na.czarnych Re: Nowi imigranci w Polsce 26.09.22, 19:44
        topiramax napisała:

> Póki widzieli tę wojnę z perspektywy kanapy to wszystko było git i Putin też. B
        > ez przesady z tym współczuciem. Na Madagaskar!

Zełenski nie pieprzył się w tańcu. Zamknął od razu granice i po ptokach.:)
        Ile mu to zmartwień i złego PR zaoszczędziło, mistrz panie. Od razu widać, ze Langley kursy pobierał.
        • adria231 Re: Nowi imigranci w Polsce 27.09.22, 07:52
          Jak opowiadacie o relacjach z Rosjanami - dodam kawałek moich wspomnień.Podróżowaliśmy w latach osiemdziesiątych po europejskiej części Związku Radzieckiego.Byliśmy też w Batumi, które nam kojarzyło się z herbacianymi polami znanej piosenkarki. Nocleg w hotelu był dla nas zbyt drogi, poratował nas Rosjanin
          Jurij, który był mieszkańcem tego magicznego miasta . Razem z mężem spędziliśmy u niego około tygodnia,a on pokazywał nam to miasto. Pamiętam, jak urwał listek z żywopłotu przy drodze i dał do powąchania mówiąc " u was dodaje się to do jedzenia". To był liść laurowy. Za noclegi wzbraniał się od wzięcia pieniędzy.....
          A teraz moja wnuczka ma przyjaciółkę w Moskwie, którą poznała w czasie studiów.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka