Dodaj do ulubionych

60+ do woja.

17.12.22, 19:18
Kuba Sienkiewicz w wojsku

"W mediach społecznościowych opublikował informację, że mimo ukończenia 61 lat dostał kartę mobilizacyjną z czerwonym paskiem. Osoba, która otrzymała taki dokument, musi stawić się do czynnej służby wojskowej w terminie określonym w dokumencie.

Na swoim profilu na Facebooku muzyk zamieścił zdjęcie z dokumentem, z podpisem: "Dostałem kartę mobilizacyjną. Biorą już rocznik 1961. Cieszę się z tego. To jest bardzo dobry rocznik. O dużej wartości bojowej. Damy radę. Jak w 1939"."
Obserwuj wątek
    • adam.eu Re: 60+ do woja. 17.12.22, 19:20
      A ja ruskim się dziwiłem.
    • adam.eu Re: 60+ do woja. 17.12.22, 19:22
      To już wiem, dlaczego niektórzy piszą głupoty na forum, chcą uniknąć wojska.
    • m.c.hrabia Re: 60+ do woja. 17.12.22, 19:27
      ktoś musi grac pod pomnikiem miernoty zamachniętej.
    • pies.na.czarnych Re: 60+ do woja. 17.12.22, 19:41
      Prawa autorskie nabyli, czy znowu piratują?

• adam.eu Re: 60+ do woja. 17.12.22, 19:47
        Jesteś mądry, bo Ciebie nie sięgną. Ciekawe, co z Jurkiem i doktorem z kropką.
        • j-k 60+ do woja - i ja chetnie... 17.12.22, 20:29
          adam.eu napisał:

> Ciekawe, co z ... doktorem z kropką.

adas, chetnie pojade na to szkolenie.

w woju (strzelanie na odleglosc 100 m)

mialem odstep miedzy trzema strzalami - 10 cm.

Trup - pewny.

• pies.na.czarnych Re: 60+ do woja - i ja chetnie... 18.12.22, 02:40
            > Trup - pewny.

Jak się zalejesz.
            • j-k jasne... 18.12.22, 13:57
              pies.na.czarnych napisała:

> > Trup - pewny.
              >
              > Jak się zalejesz.

jasne.

zastrzelenie kogos na 100 m - mimo, ze jego twarzy nie widzisz - to ani sztuka, ani przyjemnosc.
              • pies.na.czarnych Re: jasne... 18.12.22, 14:03
                Chciałbym zobaczyć to twoje "szczelnie":)

> mialem odstep miedzy trzema strzalami - 10 cm.

Takiego wyniku ja bym się wstydził. Rozrzut 10 cm, uszy mu jedynie przeczyściłeś.:)
                • yoma Re: jasne... 18.12.22, 14:10
                  I w tym momencie u storimy zadzwonił brzęczyk :D
                  • pies.na.czarnych Re: jasne... 18.12.22, 14:15
                    yoma napisała:

> I w tym momencie u storimy zadzwonił brzęczyk :D
                    >

😂
        • jureek Re: 60+ do woja. 18.12.22, 10:36
          adam.eu napisał:

> Ciekawe, co z Jurkiem i doktorem z kropką.

Nie jestem lekarzem, jak Sienkiewicz
          • adam.eu Re: 60+ do woja. 18.12.22, 11:59
            jureek napisał:

> Nie jestem lekarzem, jak Sienkiewicz

Tak z ciekawości, nie wiem, jak są traktowane osoby z podwójnym obywatelstwie lub przebywające za granicą.
            • jureek Re: 60+ do woja. 18.12.22, 13:35
              adam.eu napisał:

> jureek napisał:
              >
              >
              > > Nie jestem lekarzem, jak Sienkiewicz
              >
              > Tak z ciekawości, nie wiem, jak są traktowane osoby z podwójnym obywatelstwie

Organy wojskowe chyba nawet nie wiedzą, że mam jeszcze jakieś inne obywatelstwo oprócz polskiego. Nie pamiętam, żebym to gdzieś oficjalnie zgłaszał. Mobilizacji się nie spodziewam, w przeciwieństwie do Sienkiewicza osiągnąłem już ustawowy wiek emerytalny i nie jestem z zawodu lekarzem
              • adam.eu Re: 60+ do woja. 19.12.22, 09:16
                jureek napisał:

> Organy wojskowe chyba nawet nie wiedzą, że mam jeszcze jakieś inne obywatelstwo
                > oprócz polskiego. Nie pamiętam, żebym to gdzieś oficjalnie zgłaszał.

Może i nie wiedzą, ale wydaje mi, że jak już kogoś zdecydują się wziąć w kamasze, to takie rzeczy powinni mieć możliwość sprawdzania i z niej korzystać.
                • jureek Re: 60+ do woja. 19.12.22, 09:39
                  adam.eu napisał:

> Może i nie wiedzą, ale wydaje mi, że jak już kogoś zdecydują się wziąć w kamasz
                  > e, to takie rzeczy powinni mieć możliwość sprawdzania i z niej korzystać.

Jak sobie wyobrażasz to sprawdzenie? Pytają ponad 100 krajów świata, czy osobnik X nie ma przypadkiem ich obywatelstwa? Jeśli sam nie poinformuję organów o posiadaniu innego obywatelstwa, to praktycznie jest to trudne do sprawdzenia.
                  • pies.na.czarnych Re: 60+ do woja. 19.12.22, 15:02
                    > Jeśli sam nie poinformuję organów o posiadaniu innego obywatelstwa

Jesteś tego pewien? Ja wiem, że kraj, który nadaje ci obywatelstwo informuje o tym kraj twojego pochodzenia. EU regulations.

> > Organy wojskowe chyba nawet nie wiedzą,

Po polskich organach, a zwłaszcza tych woskowych wszystkiego można się spodziewać :)
                    • jureek Re: 60+ do woja. 19.12.22, 17:48
                      pies.na.czarnych napisała:

> Jesteś tego pewien? Ja wiem, że kraj, który nadaje ci obywatelstwo informuje o
                      > tym kraj twojego pochodzenia. EU regulations.

Niemieckiego obywatelstwa mi nie nadano, a jedynie potwierdzono, że takowe posiadam od urodzenia. To po pierwsze. A po drugie, nic do tego nie mają regulacje unijne, bo potwierdzenie to nastąpiło na długo, zanim Polska wstąpiła do UE.

> Po polskich organach, a zwłaszcza tych woskowych wszystkiego można się spodziew
                      > ać :)

Co prawda, to prawda. Organy z wosku świadomości nie posiadają, więc wiedzieć nie mogą :)
    • yoma Re: 60+ do woja. 17.12.22, 20:08
      O, prezesa wezno :)
      • adam.eu Re: 60+ do woja. 17.12.22, 20:16
        Razem z kotami?
        • yoma Re: 60+ do woja. 17.12.22, 20:23
          Koty do taczanki :D
          • adam.eu Re: 60+ do woja. 17.12.22, 20:40
            Może już wiekowe są?
            • yoma Re: 60+ do woja. 17.12.22, 21:11
              No nie wiem. Przedostatniego gosiewski wyrzucił przez okno, to kiedy to było?
      • horpyna4 Re: 60+ do woja. 17.12.22, 20:43
        Raczej nie, prezes jest 70+ i nie jest żadnym przydatnym specjalistą. Chyba że będzie szkolił koty bojowe.

To już prędzej mnie wezmą, jak przyjdzie do usuwania skażeń radioaktywnych.
        • j-k no ? 17.12.22, 20:45
          horpyna4 napisała:

> ... prezes jest 70+ i nie jest żadnym przydatnym specjalistą.
          Chyba że będzie szkolił koty bojowe.
          .
          joemonster.org/mg/show/273232
        • yoma Re: 60+ do woja. 17.12.22, 21:12
          Jak był w wojsku dawno, dawno temu, to ciągał cekaem, a taka umiejętność jest zawsze przydatna :) A ty siedź cicho i się nie przyznawaj, bo cię naprawdę wezno.
          • horpyna4 Re: 60+ do woja. 17.12.22, 21:41
            Wojsko miał na studiach, a to była lipa. Niektórzy zresztą mieli kategorię d jak baby (w tamtych czasach baby brano w kamasze tylko na medycynie, a po roku 1968 jeszcze na SGPiS), więc może nawet cekaemu nie ciągał.

A jeżeli nawet odbębniał szkolenie mundurowe, to głównym zajęciem na obozach wojskowych w tamtych czasach było wysypywanie piaskiem ścieżek w pobliskich lasach, żeby było ślicznie i estetycznie.
            • yoma Re: 60+ do woja. 17.12.22, 21:54
              Ciągał ciągał. Żyją jeszcze wiarygodni świadkowie :D
            • pies.na.czarnych Re: 60+ do woja. 18.12.22, 02:42
              > baby brano w kamasze tylko na medycynie, a po roku 1968 jeszcze na SGPiS), więc może nawet cekaemu nie ciągał.

W WSP tez szły w kamasze.:)
    • szwampuch58 Re: 60+ do woja. 17.12.22, 20:12
      Pisiory a on na to:
      youtu.be/_s4XutFKCA8
    • pozytonium A to nowość lekarzy też biorą. 17.12.22, 22:07
      adam.eu napisał:

> Kuba Sienkiewicz w wojsku
      >
      > "W mediach społecznościowych opublikował informację, że mimo ukończenia 61 lat
      > dostał kartę mobilizacyjną z czerwonym paskiem. Osoba, która otrzymała taki dok
      > ument, musi stawić się do czynnej służby wojskowej w terminie określonym w doku
      > mencie.
      >
      > Na swoim profilu na Facebooku muzyk zamieścił zdjęcie z dokumentem, z podpisem:
      > "Dostałem kartę mobilizacyjną. Biorą już rocznik 1961. Cieszę się z tego. To j
      > est bardzo dobry rocznik. O dużej wartości bojowej. Damy radę. Jak w 1939"."

Tym wpisem skompromitował się jako neurolog, ogólnie lekarz.
      Pewnie rzucą go na 1 linię frontu.
      • dunajec1 Re: A to nowość lekarzy też biorą. 17.12.22, 22:59
        "..do woja marsz do woja a ty nie placz mila moja..."
        Beda robione "gieroje".
        • yoma Re: A to nowość lekarzy też biorą. 17.12.22, 23:27
          Hej do woja hej do woja, będę robił za gieroja 🎶📣🥁
          • pies.na.czarnych Re: A to nowość lekarzy też biorą. 18.12.22, 02:43
            Kto będzie robił za Szarika?:)
            • horpyna4 Re: A to nowość lekarzy też biorą. 18.12.22, 12:38
              Kot oczywiście.
    • pies.na.czarnych Re: 60+ do woja. 18.12.22, 02:45
      > W mediach społecznościowych opublikował informację...

To sa debile. Oni nie są w stanie wyszkolić nawet tych młodych rezerwistów. Znowu będzie śmiechu kupa na cały świat.
    • sverir Re: 60+ do woja. 19.12.22, 06:56
      Przecież nie dostał jako 61-latek, tylko jako lekarz. Inna sprawa, że zapowiadali, że obejmie to maks. 55 rok. Jak widać nawet tego nie potrafią dotrzymać.
      • pies.na.czarnych Re: 60+ do woja. 19.12.22, 15:12
        sverir napisał:

> Przecież nie dostał jako 61-latek, tylko jako lekarz. Inna sprawa, że zapowiada
        > li, że obejmie to maks. 55 rok. Jak widać nawet tego nie potrafią dotrzymać.
        >

Sienkiewicz: mam nadzieję, że trafię do orkiestry wojskowej

O swojej reakcji na otrzymaną kartę mobilizacyjną Sienkiewicz opowiedział w rozmowie z "Faktem". - Uśmiechnąłem się, bo oceniam nisko wartość bojową swoją własną, więc myślę, że to jest humorystyczne - przyznał. Wspomniał także, że służył w wojsku 40 lat temu w jednostce wojskowej w Czerwonym Borze na Podlasiu. - To były wojska pancerne. Jeździłem czołgiem - wyjaśnił.
        tvn24.pl/polska/kuba-sienkiewicz-dostal-karte-mobilizacyjna-lider-elektrycznych-gitar-komentuje-6541278
        Ta pani pułkownik pierdoli jak poparzona:((((
        Pamietam. Gdy byłem w ogólniaku, w klasie maturalnej przyszedł do nas jakiś zupak i namawiał nas do pójścia w kamasze. Jako argumentacje podał między innymi coś takiego, ze jak będziesz szeregowym, pomocnikiem na przykład radiotelegrafisty to nauczysz się zawodu telefonisty:)))))
      • horpyna4 Re: 60+ do woja. 19.12.22, 17:24
        A skąd mają wziąć młodych lekarzy? Sami mówili "niech wyjeżdżają".
    • no-popis apropos Woja ! 19.12.22, 08:28
      Ciekawym byłoby opublikowanie absolwentów SOR i SPR z Wyższej Szkoły Oficerów Politycznych w Łodzi w latach PRL.
      Czy oni dzisiaj będą oficerami Politycznymi NATO ? CZy im się nie pomylą strony tzn kto jest ich wrogiem a kto przyjacielem? Wiele znanych nazwisk by było na tej liście :)
      • adam.eu Re: apropos Woja ! 19.12.22, 08:58
        Proponuje Ci zgłosić osobiście Twoją cenną uwagę szefowi NATO, a nie pisać o tym w tym wątku.
        Obecnie rolę szefa pełni Norweg Jens Stoltenberg.
        • szczypawka.jadowita Re: apropos Woja ! 19.12.22, 09:11
          ludzikow nawet pieprzyć nie potrafi, stąd kompleks i zdjęcia Tuska bez okazji.
          • no-popis Re: apropos Woja ! 19.12.22, 09:41
            szczypawka.jadowita napisała:

> ludzikow nawet pieprzyć nie potrafi, stąd kompleks i zdjęcia Tuska bez okazji.
            >
            Boli CIę ten Tusk jako trolla putinowego! Cały czas jest pod Waszą kagiebowsko-WSIową kryszą.
        • no-popis Re: apropos Woja ! 19.12.22, 09:40
          adam.eu napisał:

> Proponuje Ci zgłosić osobiście Twoją cenną uwagę szefowi NATO, a nie pisać o ty
          > m w tym wątku.
          > Obecnie rolę szefa pełni Norweg Jens Stoltenberg.
          Trafiony ! Zatopiony !
          PS
          Ty z kolei, zakompleksiony arogancie, wysyłaj swoje posty do psychoanalityka a nie pisz na tym forum.
          • adam.eu Prośba do Admina. 19.12.22, 10:01
            no-popis napisała:

> Ty z kolei, zakompleksiony arogancie, wysyłaj swoje posty do psychoanalityka a
            > nie pisz na tym forum.

Wydaje mi się słuszne, aby nie usuwać tego typu wpisów. Niech one świadczą o ich autorze.
            Chyba że autor przeprosi forumowiczów i obieca poprawę.

A jeżeli macie zamiar już usunąć, to łącznie z zablokowaniem użytkownika.
            • no-popis Re: Prośba do Admina. 19.12.22, 14:46
              adam.eu napisał:

> no-popis napisała:
              >
              > > Ty z kolei, zakompleksiony arogancie, wysyłaj swoje posty do psychoanali
              > tyka a
              > > nie pisz na tym forum.
              >
              > Wydaje mi się słuszne, aby nie usuwać tego typu wpisów. Niech one świadczą o ic
              > h autorze.
              > Chyba że autor przeprosi forumowiczów i obieca poprawę.
              >
              > A jeżeli macie zamiar już usunąć, to łącznie z zablokowaniem użytkownika.
              >
              To tylko odpowiedż na Twojego posta więc zablokuj się sam :)
        • no-popis Re: apropos Woja ! 19.12.22, 14:48
          adam.eu napisał:

> Proponuje Ci zgłosić osobiście Twoją cenną uwagę szefowi NATO, a nie pisać o ty
          > m w tym wątku.
          > Obecnie rolę szefa pełni Norweg Jens Stoltenberg.
          Zabolało? Trafiony- zatopiony absolwent szkoły komunistycznych politruków a dzisiaj PO litruków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka