Dodaj do ulubionych

Nietolerancja Polska?

27.12.22, 11:50
8 mln Ukraińców i bez tworzenia obozów. Muzułmanie są w Polsce od XIV wieku. Nikt ich nie prześladuje.

A we Francji dalej obchodzą radosne święta.

Przedstawiony na filmie muzułmanin ożeniony jest z katoliczką. Przed ślubem jako młodzi ustalili, że ich dzieci będą wychowywane w tradycji. Córeczki katolickiej, synowie w muzułmańskiej.
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 12:03
      Mieszanka jak koktail wybuchowy. Tak samo jak u ciebie, tylko mniej groźnie :)
      • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 12:25
        pies.na.czarnych napisała:

> Mieszanka jak koktail wybuchowy. Tak samo jak u ciebie, tylko [u]mniej groźnie[
        > /u] :)

Życie to nie tylko Bruksela czy Warszawa. Muzułmanie są naprawdę dobrzy. Jeden z lepszych na świecie krystalografów (dla mnie to magia, nie mam aż takiej świadomości przestrzennej, wizji) jest Tatarem, duszę ma taką, że nie ma 1000 biskupów, by się choć do niej łącznie zbliżyli. Też z Ukrainy.
        Człowiek żyjący w zgodzie z naturą nie może być zły. Właśnie temu służą święta. 99% z nich związanych jest z naturą. Tylko parę jak np. 4 listopada nie jest z nią związanych. Ale gdzie się świętuje 4 listopada?

Do prawdziwych Polaków!!! Henryk Sienkiewicz był Tatarem. Ignacy Łukasiewicz był Ormianinem.
        Ci ludzie odnaleźli się w Polsce. Czasami aż za dobrze, jako "neofita" Sienkiewicz chciał być bardziej papieski, od samego papieża. Quo Vadis.

Ułan - po tatarsku piękny młodzieniec.
        • oszol-lom-z-rm Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 13:09
          Dobrzy muzułmanie to ci co wyznają suficką odmianę sunnickiego islamu. Niestety dziś do minują tendencje skrajne jak np Salafici
          • sverir Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 13:20
            Jest jeszcze islam koraniczny, który odrzuca wszystkie źródła wiary, poza samym Koranem.
            • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 15:36
              sverir napisał:

> Jest jeszcze islam koraniczny, który odrzuca wszystkie źródła wiary, poza samym
              > Koranem.

Czy to ważne? Człowiek jest albo dobrym, albo złym. I nie ma tu znaczenia w jakiej wierze wychowali go rodzice.
              mzr.pl/kalendarz-grudzien-2021/
              Ci ludzie od 7 wieków szanują naszą gościnność, my od 7 wieków szanujemy ich i ich odmienność. Jesteśmy jednym narodem.
              Za Polskę pokazali, że mogą walczyć z innymi muzułmanami. A potrafią walczyć.
              Są potomkami Wielkiej Ordy. We wrześniu 1939 roku pułk ułański został złajany przez dowództwo sił zbrojnych RP. Obcinali Niemcom uszy. Co nie spodobało się dowództwu.
              Jest tej krwi wśród Polaków koło 2 mln ludzików. Sam nie wiem dlaczego w IV klasie LO wzięto nas na badania przesiewowe. Była też i pani antropolog. Kazała mi podać nadgarstek. Pomacała ręką i rzekła "o, Mongoł był w rodzinie" (dodatkowe ścięgna w przedramieniu). To był jeszcze PRL. Prowadzono jakieś badania w celu poznania, powiększenia wiedzy. Nigdy za odmienność rasową od reszty społeczeństwa nie spotkałem się z jakąkolwiek reakcją. Ani in plus, ani in minus. Mój tata jest nawet podziwiany przez sąsiadki, jak w wieku 85 lat myka po drzewach, a ich mężowie mają kłopot z zakupem mleka w sklepie obok.
              Każdy z nas jest różny, nie tylko psychicznie, ale też fizycznie. I to jest piękne.
              www.youtube.com/watch?v=dbk4tejjNf0&t=2066s
              Może odmienność daje radość? Ktoś tu żalił się, że karp po 90 zł. Ktoś kto w jego tradycji karpia można obejść. Ba jest niewierzący.
              • yoma Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 03:35
                >(dodatkowe ścięgna w przedramieniu)

I trzy jajca :D

>Mój tata ... w wieku 85 lat myka po drzewach

Regres do praprzodka. To przez te ścięgna :D
                • snajper55 Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 06:27
                  yoma napisała:

> >(dodatkowe ścięgna w przedramieniu)
                  >
                  > I trzy jajca :D
                  >
                  > >Mój tata ... w wieku 85 lat myka po drzewach
                  >
                  > Regres do praprzodka. To przez te ścięgna :D

Myka po drzewach i szuka bananów. 🤣🤣🤣

S.
                  • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 08:42
                    snajper55 napisał:

> yoma napisała:
                    >
                    > > >(dodatkowe ścięgna w przedramieniu)
                    > >
                    > > I trzy jajca :D
                    > >
                    > > >Mój tata ... w wieku 85 lat myka po drzewach
                    > >
                    > > Regres do praprzodka. To przez te ścięgna :D
                    >
                    > Myka po drzewach i szuka bananów. 🤣🤣🤣

Na stepie to bardzo użyteczna sposobność.
                    A badałeś się już?
                    • pies.na.czarnych Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 12:49
                      > Na stepie to bardzo użyteczna sposobność.

To ten twój tata jest Ukraińcem stepowym mykającym po drzewach? Jakoś to się kupy nie trzyma :)
                      • yoma Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 13:28
                        Aż mi zaczyna być żal pozytonia. Strzeż się goryyyy-yyyyy-yla! 😂
                    • yoma Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 13:25
                      A karmią go te sąsiadki czy sam szuka żeru? :D
                      • pies.na.czarnych Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 14:13
                        yoma napisała:

> A karmią go te sąsiadki czy sam szuka żeru? :D
                        >

Sikają po nylonach z zachwytu.
                    • yoma Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 14:00
                      >Na stepie to bardzo użyteczna sposobność.

Sposobność? To one wam okazyjnie rosną?

I tak na tym stepie przerzuca się z drzewa na drzewo... 😂😂😂
                      • pies.na.czarnych Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 14:03
                        Ze stepu na step po tych drzewach:)
                • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 08:50
                  yoma napisała:

> >(dodatkowe ścięgna w przedramieniu)
                  >
                  > I trzy jajca :D
                  >
                  > >Mój tata ... w wieku 85 lat myka po drzewach
                  >
                  > Regres do praprzodka. To przez te ścięgna :D

https://kobieceinspiracje.pl/media/thumbnail/ef/90/ef9020691b79e2e45f3ca5583df50605.jpg
                  • yoma Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 13:24
                    Ty, a to wam wyrosło nowe czy jeszcze nie zanikło? :D
                    • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 13:39
                      yoma napisała:

> Ty, a to wam wyrosło nowe czy jeszcze nie zanikło? :D

Sprawdź u siebie czy coś ci wyrosło. :))))))
                      Kciuk do małego palca. Większość ludzi ma to ścięgno, poza tymi co rozmawiają z karpiami.
                      Wspiera siłę dłoni i ogólnie jej sprawność.
                      • yoma Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 14:02
                        Ptaki tak mają. Żeby przez sen z drzew nie spadały.

Pozyton, syn goryla i pterodaktylicy 😂
                        • pozytonium Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 14:26
                          yoma napisała:

> Ptaki tak mają. Żeby przez sen z drzew nie spadały.
                          >
                          > Pozyton, syn goryla i pterodaktylicy 😂

Widać na czym polega tolerancja totalnych.
                          Albo szczekasz jak oni, albo cię będą wyzywać.
                          • yoma Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 15:01
                            Sam zacząłeś, a teraz w płacz. Ten twój tatuś powinien ściągnąć ścięgno i na goły tyłek za robienie sobie jaj z rodziciela.
                            • pozytonium Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 17:40
                              yoma napisała:

> Sam zacząłeś, a teraz w płacz. Ten twój tatuś powinien ściągnąć ścięgno i na go
                              > ły tyłek za robienie sobie jaj z rodziciela.

Nie robię sobie z rodziców jaj. 15% na świecie ludzi nie ma tego ścięgna. Głównie w Europie, jeśli je masz to nie jesteś taką blondynką na jaką wyglądasz :) Nie wpływa ono w niczym na ludzkość. Może wpływać na predyspozycje.
                              www.newsweek.pl/sekret-czarnoskorych-sprinterow/ksmqjp3
                              bodyrelax.pl/geny-i-miesnie-kluczem-do-sukcesow-czarnoskorych-sprinterow/
                              Jeśli o mnie chodzi, to największą wydolność (chwilową) mam na bezdechu. Na 60 czy 100 m biegnę nie oddychając (metabolizm beztlenowy). Chwilowy spadek tlenu we krwi działa niczym hormon. Znak dla organizmu, że trzeba walczyć.

Los żyjątek w świecie określony jest przez genotyp, na który nie mamy wpływu, i fenotyp który zależy od nas.
                              • pies.na.czarnych Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 18:35
                                > Nie robię sobie z rodziców jaj. :)))))

Pisząc o skaczącym po drzewach staruszku wcale nie miałeś zamiaru wywołania salw śmiechu na Forum. Oczywista oczywistość. :)
                                • pozytonium Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 19:22

> > Nie robię sobie z rodziców jaj. :)))))
                                  >
                                  > Pisząc o skaczącym po drzewach staruszku wcale nie miałeś zamiaru wywołania sal
                                  > w śmiechu na Forum. Oczywista oczywistość. :)

Mój tato mając 85 lat spokojnie nosi 100 kg na plecach.
                                  Choć przyznaje, że ostatnio mu ciężko dźwignąć 100 kg.
                                  Jego ojciec żył w ten sposób, że w pewnym momencie stwierdził, że musi odwiedzić całą rodzinę. Jeździł po Polsce i odwiedzał krewnych. Na ostatek zostawił sobie córkę, która mieszkała 3 km od niego. Przyszedł, położył swą głowę na jej kolanach i powiedział. Nie wzywaj doktora. Po czym zmarł. Szamanizm jest silny w mej rodzinie. Przychodzi czas, gdy trzeba się wyłączyć. Ten czas kontrolujemy, my. Gdy stwierdzamy, że Świat nie daje nam już tylu doznań, czego oczekujemy - odchodzimy. Bez żalu. Poznaliśmy wszystko co poznać nam dano.
                                  Resztę odkryją nasze dzieci.
                                  • storima Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 19:32
                                    pozytonium napisał(a):

> Mój tato mając 85 lat spokojnie nosi 100 kg na plecach.
                                    > Choć przyznaje, że ostatnio mu ciężko dźwignąć 100 kg.
                                    > Jego ojciec żył w ten sposób, że w pewnym momencie stwierdził, że musi odwiedzi
                                    > ć całą rodzinę. Jeździł po Polsce i odwiedzał krewnych. Na ostatek zostawił sob
                                    > ie córkę, która mieszkała 3 km od niego. Przyszedł, położył swą głowę na jej ko
                                    > lanach i powiedział. Nie wzywaj doktora. Po czym zmarł. Szamanizm jest silny w
                                    > mej rodzinie. Przychodzi czas, gdy trzeba się wyłączyć. Ten czas kontrolujemy,
                                    > my. Gdy stwierdzamy, że Świat nie daje nam już tylu doznań, czego oczekujemy -
                                    > odchodzimy. Bez żalu. Poznaliśmy wszystko co poznać nam dano.
                                    > Resztę odkryją nasze dzieci.
                                    >
                                    >

Piękne.
                                    Starość nie wydaje sie być taka straszna.
                                    Spirytualne.
                                    • pozytonium Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 19:56
                                      storima napisał:

> Piękne.
                                      > Starość nie wydaje sie być taka straszna.
                                      > Spirytualne.

Klęska rodzica jest gdy umierają dzieci. Wszystko inne jest naturą. Śmierć każdego z nas czeka. Sławne memento mori.
                                  • pies.na.czarnych Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 19:35
                                    > Mój tato mając 85 lat spokojnie nosi 100 kg na plecach.

I ty, kochający syn na to patrzysz i nawet nie kwapisz się z pomocą. Ja bym na to nie pozwolił mojemu staruszkowi. No cóż twoja wschodnia mentalność i związany z nią brak empatii znowu daje o sobie znać.
                                    • pozytonium Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 19:40

> > Mój tato mając 85 lat spokojnie nosi 100 kg na plecach.
                                      >
                                      > I ty, kochający syn na to patrzysz i nawet nie kwapisz się z pomocą. Ja bym na
                                      > to nie pozwolił mojemu staruszkowi. No cóż twoja wschodnia mentalność i związan
                                      > y z nią brak empatii znowu daje o sobie znać.

Próbowałem, zostałem pogoniony.
                                      Słowami a co to już tak stary jestem, że nie dźwignę dwóch worków na raz?
                                  • yoma Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 20:06
                                    >Jeździł po Polsce i odwiedzał krewnych ... Po czym zmarł.

Zobaczyć Polskę i umrzeć 😂

Dobra, pozyton. Pozabawiałeś towarzystwo, towarzystwo się pośmiało, a teraz już skończ. Bo to się robi niesmaczne, a i ojciec naprawdę może zejść z drzewa i pasa zdjąć.
                                    • pozytonium Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 20:20
                                      yoma napisała:

> >Jeździł po Polsce i odwiedzał krewnych ... Po czym zmarł.
                                      >
                                      > Zobaczyć Polskę i umrzeć 😂
                                      >
                                      > Dobra, pozyton. Pozabawiałeś towarzystwo, towarzystwo się pośmiało, a teraz już
                                      > skończ. Bo to się robi niesmaczne, a i ojciec naprawdę może zejść z drzewa i p
                                      > asa zdjąć.

To gdzie żyje moja rodzina nie było tajemnicą dla dziadka. Nie musiał zwiedzać Polski. Chciał, bo taką miał potrzebę.
                              • pies.na.czarnych Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 18:37
                                > Na 60 czy 100 m biegnę nie oddychając (metabolizm beztlenowy). Chwilowy spadek tlenu we krwi

No to już wiemy skąd jest u ciebie to ciagle niedotlenienie mózgu.:)
                                • yoma Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 18:56
                                  Mózg pozbawiony tlenu zaczyna umierać po ca. 3 minutach. 60 m w trzy minuty, to babcie szybciej biegają do autobusu 😆
                              • yoma Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 19:03
                                >15% na świecie ludzi nie ma tego ścięgna.

To co z ciebie za mniejszość, 85% 🤣
                                • pozytonium Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 19:36
                                  yoma napisała:

> >15% na świecie ludzi nie ma tego ścięgna.
                                  >
                                  > To co z ciebie za mniejszość, 85% 🤣

Masz to sięgano czy nie?
                                  Sposób jego sprawdzenia opisałem, a nawet pokazałem na obrazku. Wśród wszystkich ludzików ma je 85%. Z tym że większość żyje w warunkach trudnych. Bez tego ścięgna większość ludzi nie dałaby sobie rady bez cywilizacji. Zbyt słaba dłoń. A jak ci powiem, że prócz tego ścięgna mam dodatkowe mu towarzyszące to wyślesz mnie na drzewo? Nie jestem medykiem by je nazywać. Faktem jest, że nie ma słoika którego nie otworzyłby mój tata, czy ja. Tata jest usprawiedliwiony (10 lat pracował jako kowal), ale taki chłystek jak ja?
                          • no-popis Re: Tolerancyjna yoma :) 28.12.22, 15:11
                            pozytonium napisał(a):

> yoma napisała:
                            >
                            > > Ptaki tak mają. Żeby przez sen z drzew nie spadały.
                            > Widać na czym polega tolerancja totalnych.
                            > Albo szczekasz jak oni, albo cię będą wyzywać.
                            >
                            To jest ich POdobieństwo z PRL i PZPR. Masz u nich szanse przeżycia pod warunkiem, że ich nie krytykujesz. PiS jest podobny a w zasadzie tożsamy ale, tu niektórzy dostaną szoku, mniej agresywny.
                      • pies.na.czarnych Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 14:09
                        Znowu jak poparzony. To ścięgno maja wszyscy. Pozostałość po naszych przodkach mykających po drzewach :)

Bardzo dawno temu, gdy byłem jeszcze młody i piękny ćwiczyłem Judo i wówczas po prawej stronie tego ścięgna u prawej ręki mialem wykształcony mięsień. Całkiem spory.
                        • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 14:30

> Znowu jak poparzony. To ścięgno maja wszyscy. Pozostałość po naszych przodkach
                          > mykających po drzewach :)

Większość Europejczyków go nie ma. Azjatko :)

> Bardzo dawno temu, gdy byłem jeszcze młody i piękny ćwiczyłem Judo i wówczas po
                          > prawej stronie tego ścięgna u prawej ręki mialem wykształcony mięsień. Całkiem
                          > spory.

Putina?
                          Z wykształconym mięśniem?
                          • pies.na.czarnych Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 14:43
                            Bredzisz w malignie jak zwykle. U ciebie bez Putina ani rusz. To można leczyć, pozbyto.
                      • yoma Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 15:03
                        >Wspiera siłę dłoni i ogólnie jej sprawność

Przydaje się, jak kto myka na czterech rękach po stepie :D
                        • pies.na.czarnych Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 15:26
                          ADHD połączone z z. Downa daje mu się we znaki.:)
                          • yoma Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 15:53
                            Ale przynajmniej już wiemy, dlaczego jest, czym jest. To przez ten dodatkowy chromo... ścięgno :)
                            • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 19:58
                              yoma napisała:

> Ale przynajmniej już wiemy, dlaczego jest, czym jest. To przez ten dodatkowy ch
                              > romo... ścięgno :)

Jestem szczęśliwy, że ci to wyjaśniłem
              • sverir Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 06:59
                "Czy to ważne? Człowiek jest albo dobrym, albo złym. I nie ma tu znaczenia w jakiej wierze wychowali go rodzice."

Jeśli wiara zakłada, że rzeczą słuszną jest obcinanie głów innowiercom, to ma ogromne znaczenie, w jakiej wierze ktoś się wychował.
                • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 08:19
                  sverir napisał:

> "Czy to ważne? Człowiek jest albo dobrym, albo złym. I nie ma tu znaczenia w ja
                  > kiej wierze wychowali go rodzice."
                  >
                  > Jeśli wiara zakłada, że rzeczą słuszną jest obcinanie głów innowiercom, to ma o
                  > gromne znaczenie, w jakiej wierze ktoś się wychował.

Tatarzy obcinali uszy Niemcom. Ale szybko to zostało spacyfikowane przez polskie dowództwo i uznane za niemoralne, choć na ich ziemie wkroczyli naziści vel Niemcy, a nie oni zaatakowali Rzeszę.
                  Azję nabili na pal podług Sienkiewicza Polacy, a nie Tatarzy.
                  Ścięcie chyba najdłużej w Europie praktykowali Francuzi. Nie chce mi się szukać, ale to było do lat bodajże 70tych.
                  A wracając do wątku o tolerancji. Pokaż mi drugi kraj w Europie, gdzie grupa innowierców mieszka od 700 lat, nie jest atakowana w żaden sposób. Szanowana jest ich kultura. Za zasługi uzyskują tytuły szlacheckie.
                  Śmiem wątpić, by muzułmanie przeżyli wiek we Francji czy w Niemczech bez prześladowań za to że są inni.
                  • storima Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 08:43
                    pozytonium napisał(a):
                    > Ścięcie chyba najdłużej w Europie praktykowali Francuzi. Nie chce mi się szukać
                    > , ale to było do lat bodajże 70tych.

Rzeczywiście.
                    Ostatniego człowieka zgilotynowano we Francji we wrześniu 1977 roku.

3 lata później w Polsce powstała "Solidarność", która dała początek upadku muru berlińskiego i rozpadu ZSRR. A w konsekwencji wolności, upadku komunizmu i powstaniu demokratycznej Polski.

Jednym z decydujących głosów zniesienia kary śmierci we Francji był ten Alberta Camus. Laureata literackiej nagrody Nobla w 1957 roku.
                    Jego powieść "Dżuma" znajduje sie na licealnej liście lektur obowiązkowych.

Tak pisał o bezcelowości i antyhumanitarnym aspekcie kary śmierci:

Zdaniem A. Camusa kara śmierci nie
                    ma mocy odstraszania. Na potwierdzenie
                    tej tezy autor przytacza przykład po
                    wołany przez Koestlera, który twierdził,
                    że w czasach, gdy w Anglii tracono pub
                    licznie złodziei kieszonkowych, inni zło
                    dzieje okradali gapiów otaczających sza
                    fot na którym wieszano ich kolegę. A.
                    Camus przytacza też pogląd Bacona,
                    według którego strach przed śmiercią
                    jest zwyciężany przez takie ludzkie
                    namiętności, jak zemsta, miłość, honor
                    i ból. Twierdzi również, że wszystkie da
                    ne statystyczne pochodzące z krajów,
                    w którym kara śmierci została już
                    zniesiona (trzydzieści trzy), wykazują brak
                    więzi pomiędzy zniesieniem kary
                    śmierci a liczbą zbrodni. Tym samym
                    najwyższy wymiar kary oparty jest na nie
                    sprawdzonej możliwości. Przykład za
                    stosowania tej kary jest jedynie
                    demoralizujący, gdyż zastraszenie nie ma
                    mocy oddziaływania. „Kara, która zbrodni
                    nie zapobiega, w rzeczywistości nazywa
                    się zemstą” - stwierdza autor. Powtarza
                    on także znaną myśl, że społeczeństwo
                    jest współwinne zbrodni i ma takich
                    zbrodniarzy, na jakich zasługuje:
                    „Państwo, które sieje alkohol, nie powinno
                    się dziwić, że zbiera zbrodnię”.
                    „Nawraca ono zabójców, tak jak sutener prosty
                    tutki, które zapewniają mu byt, jednakże
                    sutener nie prawi przy tej okazji mora
                    łów.”
                    Założenie, że sprawca przestępstwa
                    jest niepoprawny, jest sprzeczne z logi
                    ką. Nikt nie ma prawa zwątpić w
                    poprawę jakiegokolwiek żyjącego człowieka.
                    Kara śmierci - zdaniem A. Camusa - ma
                    jeszcze jedną ujemną cechę i rozbija ona
                    jedyną, niepodważalną, solidarność
                    ludzką, solidarność przeciw śmierci.

bazhum.muzhp.pl/media/files/Palestra/Palestra-r1992-t36-n11_12(419_420)/Palestra-r1992-t36-n11_12(419_420)-s105-106/Palestra-r1992-t36-n11_12(419_420)-s105-106.pdf

• pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 09:00
                      storima napisał:

> pozytonium napisał(a):
                      > > Ścięcie chyba najdłużej w Europie praktykowali Francuzi. Nie chce mi się
                      > szukać
                      > > , ale to było do lat bodajże 70tych.
                      >
                      > Rzeczywiście.
                      > Ostatniego człowieka zgilotynowano we Francji we wrześniu 1977 roku.
                      >
                      > 3 lata później w Polsce powstała "Solidarność", która dała początek upadku muru
                      > berlińskiego i rozpadu ZSRR. A w konsekwencji wolności, upadku komunizmu i pow
                      > staniu demokratycznej Polski.
                      >
                      > Jednym z decydujących głosów zniesienia kary śmierci we Francji był ten Alberta
                      > Camus. Laureata literackiej nagrody Nobla w 1957 roku.
                      > Jego powieść "Dżuma" znajduje sie na licealnej liście lektur obowiązkowych.

A znajdziesz gdzie się urodził Camus i wychował? :))) I czy nie był aby kraj muzułmański.
                      • storima Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 18:29
                        pozytonium napisał(a):
                        > A znajdziesz gdzie się urodził Camus i wychował? :))) I czy nie był aby kraj mu
                        > zułmański.
                        >

"Dżuma" to jedna lektur szkolnych również w PRLowskim ogólniaku.
                        Camus urodził sie i przebywał we francuskiej Algierii do 1940 roku.
                        Jako potomek francuskiej emigracji miał łatwiejsze życie niż rdzenni Algierczycy.
                        Był przeciwny kolonizacji tego kraju. Aktywnie jako dziennikarz występował w obronnie Algierczyków. Piętnując kolonialny system, który upatrywał jako przyczynę ich ubóstwa.
                        Właściwie to istniał miedzy Algierią a Francją.
                        Nie doczekał niepodległości swej rodzinnej ziemi. Zmarłszy w 1960 roku.

* * *

Ale pisałeś o zniesieniu klary śmierci we Francji. W którym to, dodałem głos Alberta Camus był jednym z decydujących o jej zaprzestaniu. Ostatnie zgilotynowanie we wrześniu 1977 roku.

To jednak nie tak dawno.
                        Sześć lat wcześniej w 1971 kobiety otrzymują wywalczone prawo do udziału w wyborach na szczeblu federalnym w Szwajcarii.

Podałem 1980 rok. Czyli 3 lata później.
                        Narodziny Solidarności.
                        Która dała podwaliny zwalenia muru berlińskiego i upadku sowieckiego komunizmu.

Jest pan berlińczykiem i gdańszczaninem, ale nie ma pan wątpliwości, gdzie zaczął się upadek komunizmu?

Basil Kerski: Odpowiem tytułem filmu dokumentalnego nakręconego w ubiegłym roku z okazji rocznicy upadku muru berlińskiego przez niemieckiego producenta dla francusko-niemieckiej telewizji ARTE: „Der Mauerfall begann in Polen” (Upadek muru zaczął się w Polsce).

www.dw.com/pl/basil-kerski-upadek-muru-zacz%C4%85%C5%82-si%C4%99-w-polsce/a-54542095
                    • szwampuch58 Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 09:56
                      Gooowno prawda,styropianowcy z Solidarnosci niczego nie zapoczatkowali,skorzystali z poczynan Gorbaczowa i wszystko spartaczyli
                      • storima Re: Nietolerancja Polska? 29.12.22, 06:46
                        szwampuch58 napisał:

> Gooowno prawda,styropianowcy z Solidarnosci niczego nie zapoczatkowali,skorzyst
                        > ali z poczynan Gorbaczowa i wszystko spartaczyli
                        >

Kłamstwo.

I fałszowanie polskiej historii.

Wielu Niemców, którzy nie biorą udziału w wyścigu o pierwszeństwo, nie ma wątpliwości, że wśród decydujących czynników, które doprowadziły do upadku komunizmu, była rewolucja Solidarności. To prawda, że nie wszyscy chcą o tym pamiętać, a przecież zarówno zachodni, jak i wschodni Niemcy byli dobrze poinformowani o wydarzeniach nad Wisłą. Prawie na całym obszarze NRD można było oglądać zachodnioniemiecką telewizję i słuchać zachodnioniemieckiego radia. Dziennikarze z RFN przez całe lata 80. ubiegłego stulecia relacjonowali rewolucję, zwłaszcza w 1989 r., gdy w Warszawie zaczynały się rozmowy Okrągłego Stołu.
                        • sverir Re: Nietolerancja Polska? 29.12.22, 09:11
                          "Wielu Niemców, którzy nie biorą udziału w wyścigu o pierwszeństwo, nie ma wątpliwości, że wśród decydujących czynników, które doprowadziły do upadku komunizmu, była rewolucja Solidarności."

Romantyczna bajka. Gorbaczow, tak chwalony za rozbicie ZSRR, w połowie lat 80-tych pisał o wielu problemach, które przyczynią się do upadku komunizmu, ale wśród nich nie wymieniał żadnej Solidarności. Wskazywał wewnętrzne przyczyny, wyścig zbrojeń i podobne, ale jakoś nie wzruszał się związkami zawodowymi w Polsce, które gdyby nie grupa intelektualistów, poprzestałyby na postulatach czysto robotniczych, niezwiązanych wcale z reformą ustroju. Potem, pod koniec lat 80-tych może to się zmieniło, ale to już był raczej gwóźdź do trumny.
                          • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 29.12.22, 10:14
                            sverir napisał:

> "Wielu Niemców, którzy nie biorą udziału w wyścigu o pierwszeństwo, nie ma wątp
                            > liwości, że wśród decydujących czynników, które doprowadziły do upadku komunizm
                            > u, była rewolucja Solidarności."
                            >
                            > Romantyczna bajka. Gorbaczow, tak chwalony za rozbicie ZSRR, w połowie lat 80-t
                            > ych pisał o wielu problemach, które przyczynią się do upadku komunizmu, ale wśr
                            > ód nich nie wymieniał żadnej Solidarności. Wskazywał wewnętrzne przyczyny, wyśc
                            > ig zbrojeń i podobne, ale jakoś nie wzruszał się związkami zawodowymi w Polsce,
                            > które gdyby nie grupa intelektualistów, poprzestałyby na postulatach czysto ro
                            > botniczych, niezwiązanych wcale z reformą ustroju. Potem, pod koniec lat 80-tyc
                            > h może to się zmieniło, ale to już był raczej gwóźdź do trumny.

A Czochralski był czeskim chemikiem :) według Rosjan.
                            Rosjanie mają kompleks polskości. 4 listopada to co świętują.
                            Nawet diabła przedstawiają w polskim odzieniu.
                            • sverir Re: Nietolerancja Polska? 30.12.22, 16:05
                              " Rosjanie mają kompleks polskości. 4 listopada to co świętują."

Gorbaczow mocno jechał po wielu aspektach sowieckiej rzeczywistości. Szczerze wątpię, aby ignorował Solidarność tylko w związku z jakimś kompleksem niższości wobec Polaków. Nie miał na przykład problemu w wytykaniu towarzyszom, że ZSRR, pomimo ogromnej produkcji żywności, wciąż tę żywność musi importować, także z Polski.
                              • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 30.12.22, 16:20
                                sverir napisał:

> " Rosjanie mają kompleks polskości. 4 listopada to co świętują."
                                >
                                > Gorbaczow mocno jechał po wielu aspektach sowieckiej rzeczywistości. Szczerze w
                                > ątpię, aby ignorował Solidarność tylko w związku z jakimś kompleksem niższości
                                > wobec Polaków. Nie miał na przykład problemu w wytykaniu towarzyszom, że ZSRR,
                                > pomimo ogromnej produkcji żywności, wciąż tę żywność musi importować, także z P
                                > olski.

Teraz też jest jakiś naukowiec co się stale porównuje do Polski na wykładach.
                                Większość krajów jest poukładana my wyssaliśmy wolność wraz z mlekiem matki.
                                A właściwie z językiem. Niepozycyjnym, z ruchomym "się", gdzie większość zdań można wymówić na n silnia sposobów. Rzecz dziwna, Ukraińcy uczą się płynnie posługiwać polskim bez nawet akcentu w mniej więcej 6 miesięcy.

W Polskim orzeczenie może być na początku zdania, a podmiot na końcu. To język z regułami, w którym jest sporo wyjątków od reguł oraz wyjątków od tych wyjątków. Adwiediewa od razu rozpoznasz po jednym dwóch słowach. Ukraińca po rocznym pobycie już nie.
                                Ta Tatarka mówi przepiękną polszczyzną. Jest nasza.
                          • storima Re: Nietolerancja Polska? 29.12.22, 10:34
                            sverir napisał:

> Romantyczna bajka. Gorbaczow, tak chwalony za rozbicie ZSRR, w połowie lat 80-t
                            > ych pisał o wielu problemach, które przyczynią się do upadku komunizmu, ale wśr
                            > ód nich nie wymieniał żadnej Solidarności. Wskazywał wewnętrzne przyczyny, wyśc
                            > ig zbrojeń i podobne, ale jakoś nie wzruszał się związkami zawodowymi w Polsce,
                            > które gdyby nie grupa intelektualistów, poprzestałyby na postulatach czysto ro
                            > botniczych, niezwiązanych wcale z reformą ustroju. Potem, pod koniec lat 80-tyc
                            > h może to się zmieniło, ale to już był raczej gwóźdź do trumny.
                            >

Gorbaczow nigdy nie podał przyczyn antysowieckich powstań w grabionych przez ZSRR zniewolonych państwach Europy. Które prowadziły również do powstania Solidarności.

Dziwne jest też to, że nie zauważyłeś, iż jako źródło historycznych powiązań skutkowych upadku Muru Berlińskiego podałem Basila Kerskiego pracującego w wielu ośrodkach socjologiczno-historycznych w Niemczech.

Kolejne, tym razem amerykańskie źródło:
                            Susan C. Pearce
                            Dziedzictwem Solidarności z lat 80. jest jej rola jako niekwestiowanego lidera ruchów rewolucyjnych w Europie Centralnej i Wschodniej w 1989 roku. Których kulminacja był upadek Muru Berlińskiego".

Opieranie się na opinii Gorbaczowa w temacie antysowieckich powstań w podbitych przez ZSRR krajach jest co najmniej groteskowe.

* * *

Powstała po Sierpniu 1980 Solidarność była ruchem non violence. To także nowość, biorąc pod uwagę, że polskie zrywy niepodległościowe zawsze związane były z przelewaniem krwi.

– To zaskakuje, jeśli patrzymy na Polskę jako coś zamkniętego i osobnego. Tymczasem ci młodzi ludzie, którzy tworzyli Solidarność, mimo istnienia żelaznej kurtyny, byli obywatelami tego samego świata, w którym tworzyła się na Zachodzie od lat 60. młodzieżowa kultura pacyfistyczna. Tańczyli przy tych samych hippisowskich piosenkach wzywających do pokoju. Wszystkich odstręczały zdjęcia z wojskowych parad w Moskwie z okazji rocznicy rewolucji bolszewickiej albo 9 maja czy inwazja na Afganistan, ale także zdjęcia pokazujące brutalność wojny w Wietnamie.

W Europie panował wówczas duży strach przed niekontrolowanymi skutkami działań wojskowych na kontynencie. Każdy nieprzemyślany ruch w zimnej wojnie mógł wywołać dramatyczną reakcję łańcuchową, która groziła uruchomieniem broni jądrowej. A konfliktu jądrowego nikt nie wygra. Ta perspektywa zmuszała do myślenia o pokojowych, mądrych rozwiązaniach, które rozszerzają strefy wolności, a nie wywołują kontynentalnego konfliktu między blokami politycznymi. To był strategiczny geniusz Solidarności.

Rewolucja Solidarności nie wywołała kontynentalnego konfliktu. Pozostała pokojowa mimo przemocy użytej przeciwko niej.

Na postawę pacyfistyczną młodej generacji nałożyło się doświadczenie starszej generacji Polaków – trauma wojny, powstania warszawskiego sprawiała, że choć należy pamiętać martyrologię Polaków i czcić ofiary, to jednak musimy szukać innych sposobów na odzyskanie niepodległości niż tylko z bronią w ręku, narażając życie bezbronnych cywilów. W Solidarności, obok młodych ludzi pojawili się ludzie starsi, pamiętający wojnę, często żołnierze AK i powstańcy warszawscy – oni przecież nie nawoływali do chwytania za broń. Owszem, dzielili się doświadczeniem państwa podziemnego, ta tradycja była pozytywna, szczególnie w czasie stanu wojennego, ale nie gloryfikowali wojny.

www.dw.com/pl/basil-kerski-upadek-muru-zacz%C4%85%C5%82-si%C4%99-w-polsce/a-54542095
                            • storima Re: Nietolerancja Polska? 29.12.22, 10:39
                              The Polish Solidarity Movement in Retrospect: In Search of a Mnemonic Mirror
                              Susan C. Pearce
                              International Journal of Politics, Culture, and Society
                              Vol. 22, No. 2, Special Issue: Memory and Media Space (June 2009), pp. 159-182 (24 pages)
                              Published By: Springer

Dziedzictwem Solidarności z lat 80. jest jej rola jako niekwestiowanego lidera ruchów rewolucyjnych w Europie Centralnej i Wschodniej w 1989 roku. Których kulminacja był upadek Muru Berlińskiego.

Link:
                              www.jstor.org/stable/40608223

• storima Re: Nietolerancja Polska? 29.12.22, 13:08
                              storima napisał:

> sverir napisał:
                              >
                              >
                              > > Romantyczna bajka. Gorbaczow, tak chwalony za rozbicie ZSRR, w połowie la
                              > t 80-t
                              > > ych pisał o wielu problemach, które przyczynią się do upadku komunizmu,
                              > le wśr
                              > > ód nich nie wymieniał żadnej Solidarności.
                              > > ale jakoś nie wzruszał się związkami zawodowymi w P
                              > olsce,

> Opieranie się na opinii Gorbaczowa w temacie antysowieckich powstań w podbit
                              > ych przez ZSRR krajach jest co najmniej groteskowe.
                              >

>

Ale doprecyzuję.
                              Gorbaczew proponował w swych pierwszych latach po dojściu do władzy pewną nieokreśloną autonomię okupowanych przez ZSRR państw satelickich.
                              Zwracam uwagę, mowa o niezagarniętych państwach i wcielonych terrorem i siłą do ZSRR jako sowieckie republiki.
                              W rok po przejęciu władzy w ZSRR Gorbaczow, odżegnywał sie od ewentualności militarnej agresji ZSRR. Jak to miało miejsce w przypadku Węgier i Czechosłowacji.

Jest jednak niekwestionowanym historycznym faktem, że polska Solidarność, rozpoczęła bezkrwawy proces upadku komunizmu w Europie Środkowej i Wschodniej.

• sverir Re: Nietolerancja Polska? 30.12.22, 16:25
                              "Kolejne, tym razem amerykańskie źródło:
                              Susan C. Pearce
                              Dziedzictwem Solidarności z lat 80. jest jej rola jako niekwestiowanego lidera ruchów rewolucyjnych w Europie Centralnej i Wschodniej w 1989 roku. Których kulminacja był upadek Muru Berlińskiego".

Gwoli ścisłości i precyzji, w oryginale fragment ten brzmi tak:
                              "The legacy of the Solidarity movement of the 1980s, which was the leading force in the region's 1989 revolutions, culminating most symbolically with the fall of the Berlin Wall, has yet to be institutionalized in Polish social memory".

Ten upadek Muru Berlińskiego, słowami autorki, był symboliczną kulminacją rewolucji. Ale nie w tym rzecz. Nie kwestionuję jakiegoś przewodnictwa Solidarności ani tego, że w innych krajach w większym lub mniejszym stopniu wzorowano się na Solidarności lub Solidarność dała poważnego kopa. Wskazuję, że pewne rzeczy mogły się wydarzyć z uwagi na rzeczywistość, w jakiej znalazł się cały Blok Wschodni. Rok 1989 to był koniec długiego procesu walenia się systemu sowieckiego, a nie błyskawiczna akcja w dobie największego jego prosperity. To nie tak, że 1 stycznia 1989 roku nagle miliony mieszkańców Bloku Wschodniego stwierdziły, że koniec, nie mają już cierpliwości i przystąpiły do demontażu. Musiały zaistnieć pewne okoliczności, cała gospodarka Bloku Wschodniego przecież leżała i zwijała się, sowieci dostali w de w Afganistanie, ludziom już nie dawali się nabierać na wojnę z kapitalistami.
                              • pies.na.czarnych Re: Nietolerancja Polska? 30.12.22, 16:31
                                Solidarność nigdy wcześniej , przed obaleniem "Muru" nie miała w swoim programie obalenia systemu. Chcieli ten system reformować. Jeżeli się mylę i posiadasz jakieś inne informacje na ten temat to proszę daj link do wiarygodnego źródła.
                                • pozytonium Mur się sam obalił. 30.12.22, 16:46

> Solidarność nigdy wcześniej , przed obaleniem "Muru" nie miała w swoim p
                                  > rogramie obalenia systemu. Chcieli ten system reformować. Jeżeli się mylę i pos
                                  > iadasz jakieś inne informacje na ten temat to proszę daj link do wiarygodnego ź
                                  > ródła.
                                  >
                                  • pies.na.czarnych Re: Mur się sam obalił. 30.12.22, 16:55
                                    Na Ukrainie nie było muru więc wybaczam ci nieznajomość tematu.
                              • storima Re: Nietolerancja Polska? 30.12.22, 17:36
                                sverir napisał:

>
                                > Gwoli ścisłości i precyzji, w oryginale fragment ten brzmi tak:
                                > "The legacy of the Solidarity movement of the 1980s, which was the leading forc
                                > e in the region's 1989 revolutions, culminating most symbolically with the fall
                                > of the Berlin Wall, has yet to be institutionalized in Polish social memory".
                                >
                                > Ten upadek Muru Berlińskiego, słowami autorki, był symboliczną kulminacją rewol
                                > ucji. Ale nie w tym rzecz. Nie kwestionuję jakiegoś przewodnictwa Solidarności
                                > ani tego, że w innych krajach w większym lub mniejszym stopniu wzorowano się na
                                > Solidarności lub Solidarność dała poważnego kopa. Wskazuję, że pewne rzeczy mo
                                > gły się wydarzyć z uwagi na rzeczywistość, w jakiej znalazł się cały Blok Wscho
                                > dni. Rok 1989 to był koniec długiego procesu walenia się systemu sowieckiego, a
                                > nie błyskawiczna akcja w dobie największego jego prosperity. To nie tak, że 1
                                > stycznia 1989 roku nagle miliony mieszkańców Bloku Wschodniego stwierdziły, że
                                > koniec, nie mają już cierpliwości i przystąpiły do demontażu. Musiały zaistnieć
                                > pewne okoliczności, cała gospodarka Bloku Wschodniego przecież leżała i zwijał
                                > a się, sowieci dostali w de w Afganistanie, ludziom już nie dawali się nabierać
                                > na wojnę z kapitalistami.
                                >
                                >

Tłumaczenie moje nie jest "słowem w słowo". Ale oddaje bez,żadnych zniekształceń sens oryginału.
                                Dlatego też podałem cytowane źródło, aby każdy mógł sie zaznajomić z oryginałem.

Podaje też celowo zachodnie źródła historyczne.
                                Bo wiadomo, że w naszej polskiej bibliografii omawianego okresu mamy bardzo wyraźne połączenia Solidarności z konsekwencjami pokojowego obalenia komunizmu w Europie Środkowej i Wschodniej.

Twój obecny wpis w przeciwieństwie do ostatniego, który komentowałem amerykańskim cytatem, jest zgodny z prawdą.

I oczywiście, że wyzwolenie zniewolonych przez ZSRR narodów to był długotrwały proces, co sygnalizowałem wymieniając Węgry i Czechosłowację.

A my z naszego podwórka pamiętamy przecież o Poznaniu 1956 roku.

W krótkiej syntezie tego procesu, przypomnę, że w październiku 1980 roku skończyły się swobodne wyjazdy obywateli PRL na zwykły dowód osobisty do NRD.

A ówczesne władze Wschodnich Niemiec mówiły wprost o zagrożeniu jakie PRL stwarza dla istnienia bloku komunistycznego.

Prawdą, jest, że nikt oficjalnie w 1980 roku nie mówił o obaleniu sytemu i końcowi supremacji ZSRR.

Doskonale zdawaliśmy sobie sprawę, że byłoby odebrane jako prowokacja. Zakończona szybko interwencja militarną.

Taka linię działania obrali niektórzy ówcześni liderzy opozycyjni.
                                Miedzy innymi Macierewicz nawołujący do antysowieckiej rewolucji. Powstania zbrojnego.

Na szczęście większość z nas wiedziała, że jest to dopiero początek, który ewentualnie doproeadzi do zmiany sytemu i wyzwolenia sie spod supremacji ZSRR.

Stąd też apele ówczesnej Solidarność do społeczeństw z innych krajów obozu komunistycznego. Apele o tworzenie demokratycznych korzeni w celu wspólnego działania do wprowadzenie w życie praw człowieka i samostanowienia.

• storima Re: Nietolerancja Polska? 02.01.23, 14:23
                                  storima napisał:

> Tłumaczenie moje nie jest "słowem w słowo". Ale oddaje bez,żadnych zniekształce
                                  > ń sens oryginału.
                                  > Dlatego też podałem cytowane źródło, aby każdy mógł sie zaznajomić z oryginałem
                                  > .
                                  >
                                  > Podaje też celowo zachodnie źródła historyczne.
                                  > Bo wiadomo, że w naszej polskiej bibliografii omawianego okresu mamy bardzo wyr
                                  > aźne połączenia Solidarności z konsekwencjami pokojowego obalenia komunizmu w E
                                  > uropie Środkowej i Wschodniej.
                                  >

>
                                  > I oczywiście, że wyzwolenie zniewolonych przez ZSRR narodów to był długotrwały
                                  > proces, co sygnalizowałem wymieniając Węgry i Czechosłowację.
                                  >
                                  > A my z naszego podwórka pamiętamy przecież o Poznaniu 1956 roku.
                                  >
                                  > W krótkiej syntezie tego procesu, przypomnę, że w październiku 1980 roku skończ
                                  > yły się swobodne wyjazdy obywateli PRL na zwykły dowód osobisty do NRD.
                                  >
                                  > A ówczesne władze Wschodnich Niemiec mówiły wprost o zagrożeniu jakie PRL stwar
                                  > za dla istnienia bloku komunistycznego.
                                  >
                                  > Prawdą, jest, że nikt oficjalnie w 1980 roku nie mówił o obaleniu sytemu i końc
                                  > owi supremacji ZSRR.
                                  >
                                  > Doskonale zdawaliśmy sobie sprawę, że byłoby odebrane jako prowokacja. Zakończo
                                  > na szybko interwencja militarną.
                                  >
                                  > Taka linię działania obrali niektórzy ówcześni liderzy opozycyjni.
                                  > Miedzy innymi Macierewicz nawołujący do antysowieckiej rewolucji. Powstania zbr
                                  > ojnego.
                                  >
                                  > Na szczęście większość z nas wiedziała, że jest to dopiero początek, który ewen
                                  > tualnie doproeadzi do zmiany sytemu i wyzwolenia sie spod supremacji ZSRR.
                                  >
                                  > Stąd też apele ówczesnej Solidarność do społeczeństw z innych krajów obozu komu
                                  > nistycznego. Apele o tworzenie demokratycznych korzeni w celu wspólnego działan
                                  > ia do wprowadzenie w życie praw człowieka i samostanowienia.
                                  >

Strach. Wszechobecny w byłych demoludach. Strach przed polskim zrywem. Historycznym Duchem Niepodległościowym.

Oni drżeli przy każdym powiewie wolności z Polski.

Stąd blokowali swobodne jak na ówczesna epokę przyjazdy Polaków na dowód osobisty.

Utrudniali wjazdy Polaków do ZSRR.

Pisał tutaj na FK obywatel ZSRR jak propaganda reagowała na wydarzenia grudniowe 1970 roku.
                                  Ukazywała sfabrykowanym montażem płonące Wybrzeże. Cała północna Polska wg propagandy sowieckiej była skąpana w ogniu.
                                  Opisał to na FK. Ze doskonale to pamięta.

Oczywiście. To prawdą nie było.

Świadkowie tamtych czasów wdzięczni są Polakom za rozpoczęcie procesu który zwalił Berliński Mur.
                                  I zmiótł komunizm z Europy kończąc sowieckie zniewolenie.

Dr Joachim Gauck, symbol niemieckich rozliczeń z reżimem komunistycznym, podziękował w Szczecinie działaczom "Solidarności" za "przywrócenie Europie wolności.

Chciałbym państwu przekazać pokorne podziękowania ze strony kraju poddanych za to, że państwo swoimi czynami pozwolili Europie spojrzeć z ufnością w przyszłość i przywrócili to co jest najważniejsze, czyli wolność - powiedział do zebranych Gauck.

W trakcie swojego przemówienia Gauck przypominał, że w 1980 r. "iskra z Polski" dotarła do NRD przede wszystkim do grup młodzieży działających przy kościołach, a także tych, które broniły praw człowieka. Pozostała część społeczeństwa, posłuszna komunistycznej władzy od momentu wybudowania Muru Berlińskiego, "apatycznie" reagowała na zryw polskich robotników, pamiętając m.in. wydarzenia z Poznania w 1956 r. i Pragi w 1968 r.

Zdaniem Gaucka największym przesłaniem, które aktywiści z "Solidarności" przekazali Europie, to że możliwe jest przełamanie swojego strachu i obaw w walce z władzą, która uważała się "za ostateczny stan rozwoju społecznego".

wiadomosci.wp.pl/gauck-dziekuje-solidarnosci-za-przywrocenie-europie-wolnosci-6036734763558017a
                          • pies.na.czarnych Re: Nietolerancja Polska? 29.12.22, 12:18
                            "Romantyczna bajka. Gorbaczow, tak chwalony za rozbicie ZSRR, w połowie lat 80-tych pisał o wielu problemach, które przyczynią się do upadku komunizmu, ale wśród nich nie wymieniał żadnej Solidarności. Wskazywał wewnętrzne przyczyny, wyścig zbrojeń i podobne..."

O tych "podobnych" nie doczytałeś?
                            Reagan oszukał Gorbaczowa. Umówili się, ze Gorbi wycofa wojsko z krajów bałtyckich, a w zamian za to Reagan miał dogadać się z Arabami i spowodować podwyżkę cen ropy. Gorbaczow dotrzymał słowa, a Reagan jak zwykle postąpił odwrotnie i namówił Arabów do wzmożenia produkcji ropy przez co ceny drastycznie spadły. To było dobiciem leżącego.
                  • sverir Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 12:37
                    "Tatarzy obcinali uszy Niemcom. "

A protestanci nauczyli Indian skalpowania. Co to zmienia? Jeśli doktryna religijna wprost nakazuje, żeby mordować ludzi, to religia jest zła.

"A wracając do wątku o tolerancji. Pokaż mi drugi kraj w Europie, gdzie grupa innowierców mieszka od 700 lat, nie jest atakowana w żaden sposób. Szanowana jest ich kultura. Za zasługi uzyskują tytuły szlacheckie."

Pokaż mi ten pierwszy kraj, w którym żadna grupa innowierców nigdy nie była szykanowana. Bo na pewno nie jest to Polska.
                    Wiesz, dlaczego nigdy nie wyszło nic konkretnego z ugód z Kozakami? Bo panowie katoliccy nie chcieli dopuścić prawosławnego patriarchy Kijowa do urzędu senatorskiego. Gotowi byli na takie poświęcenia, jak zakaz wstępu wojsk koronnych do województwa kijowskiego, godzili się na kozackiego hetmana, ale jakoś prawosławny senator im nie leżał.
                    Co się stało z Braćmi Polskimi? Rozkwitli w dobrym zdrowiu? Nie zostali przypadkiem wypędzeni w 1658 roku pod zarzutem współpracy ze szwedzkim okupantem, choć swego czasu niemal cała Polska z nim kolaborowała?
                    Za zasługi tytuł szlachecki? Od 1673 roku taki tytuł mógł otrzymać tylko katolik.
                    W 1712 roku wykluczono protestantów z Senatu, w 1734 z Sejmu. W międzyczasie w 1717 roku zakazano budowania protestanckich zborów i publicznego odprawiania protestanckich nabożeństw.

"Śmiem wątpić, by muzułmanie przeżyli wiek we Francji czy w Niemczech bez prześladowań za to że są inni."

We Francji muzułmanie są obecni od XVII wieku. W trakcie sojuszu turecko-francuskiego muzułmanie dostali nawet w swoje ręce katedrę katolicką, żeby mogli wykorzystać ją na meczet. Wyobrażasz to sobie w tolerancyjnej Polsce?
                    • pozytonium Podsumowując twój post 28.12.22, 13:32
                      sverir napisał:

> "Tatarzy obcinali uszy Niemcom. "
                      >
                      > A protestanci nauczyli Indian skalpowania. Co to zmienia? Jeśli doktryna religi
                      > jna wprost nakazuje, żeby mordować ludzi, to religia jest zła.
                      >
                      > "A wracając do wątku o tolerancji. Pokaż mi drugi kraj w Europie, gdzie grupa i
                      > nnowierców mieszka od 700 lat, nie jest atakowana w żaden sposób. Szanowana jes
                      > t ich kultura. Za zasługi uzyskują tytuły szlacheckie."
                      >
                      > Pokaż mi ten pierwszy kraj, w którym żadna grupa innowierców nigdy nie była szy
                      > kanowana. Bo na pewno nie jest to Polska.
                      > Wiesz, dlaczego nigdy nie wyszło nic konkretnego z ugód z Kozakami? Bo panowie
                      > katoliccy nie chcieli dopuścić prawosławnego patriarchy Kijowa do urzędu senato
                      > rskiego. Gotowi byli na takie poświęcenia, jak zakaz wstępu wojsk koronnych do
                      > województwa kijowskiego, godzili się na kozackiego hetmana, ale jakoś prawosław
                      > ny senator im nie leżał.
                      > Co się stało z Braćmi Polskimi? Rozkwitli w dobrym zdrowiu? Nie zostali przypad
                      > kiem wypędzeni w 1658 roku pod zarzutem współpracy ze szwedzkim okupantem, choć
                      > swego czasu niemal cała Polska z nim kolaborowała?
                      > Za zasługi tytuł szlachecki? Od 1673 roku taki tytuł mógł otrzymać tylko katoli
                      > k.
                      > W 1712 roku wykluczono protestantów z Senatu, w 1734 z Sejmu. W międzyczasie w
                      > 1717 roku zakazano budowania protestanckich zborów i publicznego odprawiania pr
                      > otestanckich nabożeństw.
                      >
                      > "Śmiem wątpić, by muzułmanie przeżyli wiek we Francji czy w Niemczech bez prześ
                      > ladowań za to że są inni."
                      >
                      > We Francji muzułmanie są obecni od XVII wieku. W trakcie sojuszu turecko-francu
                      > skiego muzułmanie dostali nawet w swoje ręce katedrę katolicką, żeby mogli wyko
                      > rzystać ją na meczet. Wyobrażasz to sobie w tolerancyjnej Polsce?

A Żydzi zabili Jezusa itd. W ten sposób myśląc się nie da myśleć czy żyć.

Tatarzy wierzą, że każdym z nich opiekują się dwa anioły. Jeden notuje co dobrego zrobili, drugi co złego zrobili.
                      Tak się składa, że nawet zło rodzi dobro.
                      Witamy w Kościele Pokoju w Świdnicy – sacrum i profanum tworzą tutaj harmonijną całość.
                      Ewangelickie nabożeństwa odbywają się w kościele nieprzerwanie od 1657 roku. Dbamy nie tylko o sferę duchową, ale także o zmysły. Jeśli chcesz poznać największą drewnianą protestancką świątynię wpisaną na Listę światowego dziedzictwa UNESCO, posłuchać muzyki organowej w barokowym wnętrzu, obejrzeć wystawę „Skarby Kościoła Pokoju”, przenocować w zabytkowych apartamentach i spróbować regionalnych przysmaków – serdecznie zapraszamy. Plac Pokoju to 300-letnie budynki i wiekowe drzewa, jedyna w Polsce tak bogata luterańska enklawa. Gościła tu szwedzka para królewska Karol XVI Gustaw i królowa Sylwia, modlili się kanclerz Helmut Kohl i premier Tadeusz Mazowiecki, odwiedziły nas kanclerz Angela Merkel i premier Ewa Kopacz, a Dalajlama XIV wraz z przedstawicielami kościołów chrześcijańskich, judaizmu i islamu podpisali Apel o Pokój. Czekamy także na Ciebie!

kosciolpokoju.pl
                      Robi niesamowite wrażenie. Drugi taki jest w Jaworze. Też Śląsk.
                      Jeśli pomyślimy, że tam nie ma ani gwoździa (zakazany przez Habsburgów) to chyba każdy doceni to co widzi.
                      Mało tego. Każda z tych świątyń musiała powstać w ciągu JEDNEGO roku i powstała, i z kosztów wyłącznie gminy wyznaniowej. Tak życzył sobie Habsburg.
                      Ślązacy ostro rozczarowali katolickiego Habsburga, robiąc rzeczy nie do wykonania. Habsburg postawił jasne warunki. Materiał nietrwały jeno piasek, słoma i drewno, zero gwoździ ma być wybudowany w ciągu roku. Ślązacy wycinali całe lasy by im sprostać. W XXI wieku typowa budowa powstaje w ciąg 2 - 3 lat. Oni mieli tylko parę miesięcy by zrobić coś takiego.

https://www.polska.travel/images/pl-PL/co-zobaczyc/UNESCO/kosciol_pokoju_jawor_540.jpg

www.radiowroclaw.pl/articles/view/80257/kosciol-pokoju-w-swidnicy-ma-361-lat-zobacz-zdjecia
                      Byłem tam z synem. Ale jeszcze jest za młody, by zrozumieć o co chodzi. Ale np. Panoramą Racławicką się zachwycił w tym samym wieku.

pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Pokoju_w_%C5%9Awidnicy
                      • sverir Re: Podsumowując twój post 28.12.22, 20:38
                        "A Żydzi zabili Jezusa itd. W ten sposób myśląc się nie da myśleć czy żyć."

Cytując świętego Jana: com napisał, napisałem.
                        Nie licytuję się, kto, kogo, za co i co, tylko przytaczam argumenty przeciw tezie o wyjątkowo tolerancyjnej Polsce.

" Robi niesamowite wrażenie. Drugi taki jest w Jaworze. Też Śląsk."

Robi wrażenie, fakt. Jako lokalny patriota jestem dumny ze Ślązaków, choć genetycznie mam raczej niewiele wspólnego z nimi.
                        • pozytonium Re: Podsumowując twój post 28.12.22, 20:46
                          sverir napisał:

> "A Żydzi zabili Jezusa itd. W ten sposób myśląc się nie da myśleć czy żyć."
                          >
                          > Cytując świętego Jana: com napisał, napisałem.
                          > Nie licytuję się, kto, kogo, za co i co, tylko przytaczam argumenty przeciw tez
                          > ie o wyjątkowo tolerancyjnej Polsce.
                          >
                          > " Robi niesamowite wrażenie. Drugi taki jest w Jaworze. Też Śląsk."
                          >
                          > Robi wrażenie, fakt. Jako lokalny patriota jestem dumny ze Ślązaków, choć genet
                          > ycznie mam raczej niewiele wspólnego z nimi.

Dz 5

Nie znam drugiej, tak krwiożerczej, religii.
                        • pozytonium Jesteś Ślązakiem czy tego chcesz czy nie. 28.12.22, 21:09
                          sverir napisał:

> "A Żydzi zabili Jezusa itd. W ten sposób myśląc się nie da myśleć czy żyć."
                          >
                          > Cytując świętego Jana: com napisał, napisałem.
                          > Nie licytuję się, kto, kogo, za co i co, tylko przytaczam argumenty przeciw tez
                          > ie o wyjątkowo tolerancyjnej Polsce.
                          >
                          > " Robi niesamowite wrażenie. Drugi taki jest w Jaworze. Też Śląsk."
                          >
                          > Robi wrażenie, fakt. Jako lokalny patriota jestem dumny ze Ślązaków, choć genet
                          > ycznie mam raczej niewiele wspólnego z nimi.

Jesteś Ślązakiem czy tego chcesz czy nie. Żyjesz tu, prawdopodobnie od urodzenia.
                          W zaprezentowanych przeze mnie filmach, jest mowa o dzieciach. Był okres, gdy tatarskość umierała. Teraz się odradza. Bycie innym nie stanowi żadnej przywary. Przykro mi, że na Podlasiu nie ma już Żydów. Wraz z muzułmanami się uzupełniali. Nie wyrzynali, ale uzupełniali. I tak było przez wieki.
                          A co tych świątyń. Ślązacy dokonali czegoś, co nawet nie śniło się Habsburgom. Z 3 świątyń postawionych ponad 300 lat temu do dzisiejszych czasów ostały się dwie. Świątynie ewangelickie zwykle są ubogie. Te przedstawiają barok w pełnej krasie. Syn nie był wstanie pojąć, że to wszystko z drewna. Za młody jeszcze.
                          Ty mieszkasz na wchodzie. Tam wszystkich Ślązaków wybili. Ale na zachodzie jeszcze rdzenni żyli za mojego dzieciństwa. Cały Muchobór to byli rdzenni Ślązacy, nie mówiąc już o Kątach. Ci ludzie praktycznie nie mieli wyboru, by żyć w PRL musieli porzucić swoją tożsamość. W Niemczech ich nie chcieli bo to Polacy, w Polsce ich nie chcieli bo to Niemcy.
                          • j-k nieprawda. 28.12.22, 21:17
                            pozytonium napisał(a):
                            Ci ludzie praktycznie nie mieli wyboru, by żyć w PRL m
                            > usieli porzucić swoją tożsamość. W Niemczech ich nie chcieli bo to Polacy, w Po
                            > lsce ich nie chcieli bo to Niemcy.

Nieprawda.
                            tozsamosci Slaskiej nikt nie chcial uznac.

ani Niemcy, ani Polacy.
                            • pozytonium Re: nieprawda. 28.12.22, 21:28
                              j-k napisał:

> pozytonium napisał(a):
                              > Ci ludzie praktycznie nie mieli wyboru, by żyć w PRL m
                              > > usieli porzucić swoją tożsamość. W Niemczech ich nie chcieli bo to Polacy
                              > , w Po
                              > > lsce ich nie chcieli bo to Niemcy.
                              >
                              >
                              > Nieprawda.
                              > tozsamosci Slaskiej nikt nie chcial uznac.
                              >
                              > ani Niemcy, ani Polacy.

Czy ja napisałem coś innego?
                              Jeszcze Ślązakom się udawało na Górnym Śląsku, ale na Dolnym już mieli naprawdę przechlapane. Całe Kąty Wrocławskie zamieszkałe przez Ślązaków zostały bez Ślązaków.
    • szwampuch58 Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 12:05
      www.nigdywiecej.org/brunatna-ksiega
      • adam.eu Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 12:36
        Towarzyszu Pozytonium, a czy Ty jesteś tolerancyjny?
        Jakie fałszywe działa wytaczasz przeciw częstochowskim radnym przypisując im niegospodarność bez wskazania, ze to wina ich lewicowej części jako karę za ich apel w sprawie finasowania religii?
        A i jeszcze przypisałem im wspólne działanie z Miedwiediewem?
        • adam.eu Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 12:38
          To było oczywiście do manipulatora autora wątku, przepraszam za wpis w niewłaściwym miejscu.
        • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 15:57
          adam.eu napisał:

> Towarzyszu Pozytonium, a czy Ty jesteś tolerancyjny?
          > Jakie fałszywe działa wytaczasz przeciw częstochowskim radnym przypisując im ni
          > egospodarność bez wskazania, ze to wina ich lewicowej części jako karę za ich a
          > pel w sprawie finasowania religii?
          > A i jeszcze przypisałem im wspólne działanie z Miedwiediewem?

Posłuchaj tego

Ktoś zatwierdził, za te pajace po 10 klocków za sztukę. Księgowa sama nie przelała bez ukazu tych środków.
          • adam.eu Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 19:13
            "Ktoś zatwierdził, za te pajace po 10 klocków za sztukę. Księgowa sama nie przelała bez ukazu tych środków."

Czy to był Miedwiediew, którego wspominasz?
            • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 20:12
              adam.eu napisał:

> "Ktoś zatwierdził, za te pajace po 10 klocków za sztukę. Księgowa sama nie p
              > rzelała bez ukazu tych środków."

>
              > Czy to był Miedwiediew, którego wspominasz?

Nawet on, prezydent i premier w jednej osobie, bez ukazu urzędników, nie wypłaci ani kopiejki. A co dopiero 10 000 zł na pajaca.

Różnica pomiędzy polskimi muzułmanami, a lekarzami i prawnikami jest jedna. Polscy nigdy nie byli roszczeniowi. Dostawali wsie, a owszem, ale w darze od króla za ofiarną służbę Rzeczypospolitej. Republice. Królewski nakaz był taki. Jeśli wziąłeś muzułmaninie za żonę chrześcijankę, to twoje dzieci będą mieć na nazwisko po matce. Dlatego mamy Sienkiewicza po 7 wiekach, a nie jakiegoś np. Himzybahlo. Z szacunkiem dla przykładowych Himzybahlo.
              Drugim warunkiem było to, że gdy będzie potrzeba to wieś ma wysłać pięknych młodzianów (ułanów) dla ratowania wspólnej ojczyzny. Ułan nie jest polskiego pochodzenia. Te panienki z okienka co czekały, na początku nie czekały na początku na katolików.
              wielkahistoria.pl/pochodzenie-henryka-sienkiewicza-czy-slynny-pisarz-naprawde-mial-tatarskie-korzenie/
              Wyniki badań udowodniły, że Bartłomiej Sienkiewicz, a co za tym idzie, także jego słynny pradziad, są genetycznymi kuzynami między innymi Czuwaszów, Ewenków, Mongołów oraz właśnie Tatarów. Rodzinna legenda, na którą powoływał się tak arcypolski pisarz, jakim był Henryk Sienkiewicz, okazała się więc prawdziwa.
              • adam.eu Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 20:32
                pozytonium napisał(a):

> Nawet on, prezydent i premier w jednej osobie, bez ukazu urzędników, nie wypłac
                > i ani kopiejki. A co dopiero 10 000 zł na pajaca.

Tak, to jest Twoja tolerancja.

> Różnica pomiędzy polskimi muzułmanami, a lekarzami i prawnikami jest jedna. Pol
                > scy nigdy nie byli roszczeniowi. Dostawali wsie, a owszem, ale w darze od króla
                .................................................................
                Wiesz, o czym piszesz?

Tolerancja? PISia tolerancja?

No i zobacz, nawet nie jesteś w stanie TOLERANCYJNIE przetrawić, że radni w Częstochowie nie chcę finansować religii ze w szkołach.
                A Prezes szczuje na swoich przeciwników w kraju, szczuje TVP i Ty tylko tolerancje widzisz?
                A uchodźcy? To Ci wybrani, bo innymi to Kamiński POLSKIE KROWY straszy.
                To jest tolerancja tak burzyć naród wobec pewnej grupy ludzi?
                Przeciwko Niemcom?
                A czy PIS nie burzy Polaków przeciw Brukseli?
                • pozytonium Kurna, bo inaczej nie można 27.12.22, 20:37
                  adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                  >
                  > > Nawet on, prezydent i premier w jednej osobie, bez ukazu urzędników, nie
                  > wypłac
                  > > i ani kopiejki. A co dopiero 10 000 zł na pajaca.
                  >
                  > Tak, to jest Twoja tolerancja.

Urzędnik wyciąga z twojej tysięcy prawie 600 000 zł na jakieś bezsensowne pajace, a jak spróbujesz zaprotestować, to jesteś nietolerancyjny.
                  • adam.eu Re: Kurna, bo inaczej nie można 27.12.22, 20:42
                    pozytonium napisał(a):

> Urzędnik wyciąga z twojej tysięcy prawie 600 000 zł na jakieś bezsensowne pajac
                    > e, a jak spróbujesz zaprotestować, to jesteś nietolerancyjny.

Dokładnie, bo ten Twój protest jest przeciw Częstochowie, która pierwsza nie chce wydawać MILIONY na religię.
                    Gdyby nie to, być o tym nawet nie wiedział.
                    • pozytonium Re: Kurna, bo inaczej nie można 27.12.22, 22:02
                      adam.eu napisał:

> Dokładnie, bo ten Twój protest jest przeciw Częstochowie, która pierwsza nie ch
                      > ce wydawać MILIONY na religię.
                      > Gdyby nie to, być o tym nawet nie wiedział.

Nie jest przeciw Częstochowie, a przeciw urzędasom. sięgającym do kieszeni podatników.
                      Królowie nasi nie sięgali do kieszeni podatnikom. Za zasługi muzułmanin dostawał wieś (prawo do założenia wsi) na nieużytkach. Chciał tam żyć, to musiał na swój koszt wykarczować las i zaorać pole. Dzięki takiej współpracy, trwającej już 7 wieków ludzie zyskiwali miejsce do życia, a państwo mięso armatnie wobec konfliktów. A, że Tatarzy umieją jedno i drogie, to żyją wśród nas do dziś. Uprawiają pola, hodują zwierzynę i walczą za Rzeczpospolitą. Jest rzeczą raczej smutną, że o Częstochowie musiał napisać potomek muzułmanów.

"Wasza miłość nie wiesz, bo tego żaden cudzoziemiec i nie papista wiedzieć nie może, czym jest Częstochowa dla tego narodu. Siła nam zależy na owej szlachcie, która się tak łatwo poddała, na owych panach, na wojskach kwarcianych, które wraz z hetmanami na naszą stronę przeszły. Bez nich nie dokazalibyśmy tego, cośmy dokazali. Ich to w połowie, ba, w większej części, rękoma objęliśmy te ziemię, a niech jeden strzał pod Częstochową padnie... kto wie... może jeden Polak przy nas nie zostanie... Tak wielka jest siła zabobonu!
                      • adam.eu Re: Kurna, bo inaczej nie można 27.12.22, 22:17
                        pozytonium napisał(a):

> Nie jest przeciw Częstochowie, a przeciw urzędasom. sięgającym do kieszeni poda
                        > tników.

Wybrałeś Częstochowę, I na dodatek chrzanisz o jakiś kamerach na przejściach, I jeszcze Ochojska w to mieszasz, której tam nie ma, a jest kojarzona, jako niechętna PISowi.
                        A rzniesz głupa, że tylko i wyłacznie ludziki Cię interesują, To po jaką cholerę łączysz to z religią? Z Ochojską?
                        Przy okazji w chamski sposób nabijasz się z niej, traktujesz ją instrumentalnie.
                        Manipulujesz.
                        Może zamiast narzekaj rozpocznij produkcję LUDZIKÓW. Albo narzekaj i zarabiaj na ludzikach, albo na montowaniu kamer na przejściach. A część zarobionych pieniędzy przekaż na religie?
                        • pozytonium Nie wybrałem Częstochowy 27.12.22, 22:45
                          adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                          >
                          > > Nie jest przeciw Częstochowie, a przeciw urzędasom. sięgającym do kieszen
                          > i poda
                          > > tników.
                          >
                          > Wybrałeś Częstochowę, I na dodatek chrzanisz o jakiś kamerach na przejściach, I
                          > jeszcze Ochojska w to mieszasz, której tam nie ma, a jest kojarzona, jako niec
                          > hętna PISowi.
                          > A rzniesz głupa, że tylko i wyłacznie ludziki Cię interesują, To po jaką choler
                          > ę łączysz to z religią? Z Ochojską?
                          > Przy okazji w chamski sposób nabijasz się z niej, traktujesz ją instrumentalnie
                          > .
                          > Manipulujesz.
                          > Może zamiast narzekaj rozpocznij produkcję LUDZIKÓW. Albo narzekaj i zarabiaj n
                          > a ludzikach, albo na montowaniu kamer na przejściach. A część zarobionych pieni
                          > ędzy przekaż na religie?

Ale widać tam są ludzie oderwani od rzeczywistości.
                          Mnie nie obchodzi czy jesteś muzułmaninem, żydem, chrześcijaninem, czy obojętnie w jakie mzimu wierzysz. zy nie wierzysz. Niektórzy wierzą w mamonę.
                          O słupkach sikania dla psów za 500 zł (sztuka) we Wrocławiu pisałem drzewiej.
                          • adam.eu Re: Nie wybrałem Częstochowy 27.12.22, 22:53
                            pozytonium napisał(a):

> Ale widać tam są ludzie oderwani od rzeczywistości.

Napisał tolerancyjny Polak?
                            • pozytonium Re: Nie wybrałem Częstochowy 27.12.22, 23:08
                              adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                              >
                              >
                              > > Ale widać tam są ludzie oderwani od rzeczywistości.
                              >
                              > Napisał tolerancyjny Polak?

Ano, nie tylko Polak. Jak jestem Polakiem w 1/4 to już góra.
                              Żyjemy na przedmurzu Europy Zachodniej. Wskazałem ci, że co 6 Polak na 100 jest pochodzenia Tatarskiego.
                              Ukraińskiego pewnie z 1/2, jak nie 3/4. Możesz się przebadać genetycznie. Zdziwisz się :) Jako naród jesteśmy kundlami. Ktoś, kto oskarża kundli o przestrzeganie rasy jest kłamcą. Ja jestem kundlem i wcale tego nie ukrywam.
                              Za kilkaset złotych będziesz miał informację skąd pochodzisz. U mnie pochodzenie mongolskie wykazała pani lekarz antropolog po pierwszym ujęciu mego nadgarstka. Za darmo. W końcu to było badanie przesiewowe.
                              • pies.na.czarnych Re: Nie wybrałem Częstochowy 28.12.22, 13:02
                                > U mnie pochodzenie mongolskie wykazała pani lekarz

Do stwierdzenia u kogoś mongolizmu wcale nie trzeba być lekarzem.

mongolizm
                                zespół Downa (wrodzony niedorozwój umysłowy, połączony z charakterystycznymi zmianami fizycznymi);
                                • yoma Re: Nie wybrałem Częstochowy 28.12.22, 13:32
                                  Bądź tolerancyjny. Biednemu pozytonowi po prostu dodatkowy chromosom ze ścięgnem się pomylił.
                                • pozytonium Następna tolerancyjna 28.12.22, 14:39

> > U mnie pochodzenie mongolskie wykazała pani lekarz
                                  >
                                  > Do stwierdzenia u kogoś mongolizmu wcale nie trzeba być lekarzem.
                                  >
                                  > mongolizm
                                  > zespół Downa (wrodzony niedorozwój umysłowy, połączony z charakterystycznymi zm
                                  > ianami fizycznymi);

youtu.be/dbk4tejjNf0?t=1506
                                  • pies.na.czarnych Re: Następna tolerancyjna 28.12.22, 14:45
                                    Po ki chuj ten bolt przy "napisała"? Twoja tolerancyjność się odzywa?:)
                                    • pozytonium Re: Następna tolerancyjna 28.12.22, 17:01

> Po ki chuj ten bolt przy "napisała"? Twoja tolerancyjność się odzywa?:)

Żebyś się zastanawiała, sunio.
                        • margit49 Re: Kurna, bo inaczej nie można 28.12.22, 13:56
                          adam.eu napisał:

> I na dodatek chrzanisz o jakiś kamerach na przejściach, I
                          > jeszcze Ochojska w to mieszasz, której tam nie ma, a jest kojarzona, jako niec
                          > hętna PISowi.
                          > A rzniesz głupa, że tylko i wyłacznie ludziki Cię interesują, To po jaką choler
                          > ę łączysz to z religią? Z Ochojską?
                          > Przy okazji w chamski sposób nabijasz się z niej, traktujesz ją instrumentalnie
                          > .
                          > Manipulujesz.

10/10
                          • storima Re: Kurna, bo inaczej nie można 29.12.22, 06:48
                            margit49 napisała:

> adam.eu napisał:
                            >
                            > > I na dodatek chrzanisz o jakiś kamerach na przejściach, I
                            > > jeszcze Ochojska w to mieszasz, której tam nie ma, a jest kojarzona, jak
                            > o niec
                            > > hętna PISowi.
                            > > A rzniesz głupa, że tylko i wyłacznie ludziki Cię interesują, To po jaką
                            > choler
                            > > ę łączysz to z religią? Z Ochojską?
                            > > Przy okazji w chamski sposób nabijasz się z niej, traktujesz ją instrumen
                            > talnie
                            > > .
                            > > Manipulujesz.
                            >
                            > 10/10

No to rzeczywiście. Nieładnie Pozytonium.
                    • sverir Re: Kurna, bo inaczej nie można 29.12.22, 09:04
                      "Dokładnie, bo ten Twój protest jest przeciw Częstochowie, która pierwsza nie chce wydawać MILIONY na religię."

Bo też i Częstochowa dobrze obrazuje jedną z przyczyn bajzlu w tym kraju, jaką jest akceptacja różnego szwindli tak długo, jak dzieją się zgodnie z zapatrywaniami politycznymi komentującego. Radni przeciw finansowaniu religii zasługują na szacunek. W zamian za ten sprzeciw nie ma co się ich czepiać, że dają zarabiać pieniądze firmie posła PiS.

"Przy okazji w chamski sposób nabijasz się z niej, traktujesz ją instrumentalnie.
                      Manipulujesz. "

A to - już na marginesie samej pani Ochojskiej - znamienne w naszym kraju: instrumentalne traktowanie niepełnosprawnych, seniorów, kobiet, dzieci itp. Zawsze, jak chce się coś pokazać, to najlepiej uderzać właśnie w takie tony: bo starsi ludzie nie mogą przejść. I znów podobnie, jak z akceptacją szwindli. Jeśli instrumentalne traktowanie osób zagrożonych wykluczeniem służy naszym celom, to akcentujemy ich problemy. Jeśli nie służy, to w ogóle zapominamy.
                      • pozytonium Re: Kurna, bo inaczej nie można 29.12.22, 10:33
                        sverir napisał:

> A to - już na marginesie samej pani Ochojskiej - znamienne w naszym kraju: inst
                        > rumentalne traktowanie niepełnosprawnych, seniorów, kobiet, dzieci itp. Zawsze,
                        > jak chce się coś pokazać, to najlepiej uderzać właśnie w takie tony: bo starsi
                        > ludzie nie mogą przejść. I znów podobnie, jak z akceptacją szwindli. Jeśli ins
                        > trumentalne traktowanie osób zagrożonych wykluczeniem służy naszym celom, to ak
                        > centujemy ich problemy. Jeśli nie służy, to w ogóle zapominamy.

Każda inwestycja powinna mieć na uwadze dostępność nie tylko dla młodych byczków, ale dla wszystkich osób, bez wykluczania kogokolwiek. Tu pajac blokuje chodnik i to w taki sposób, na wózkiem o szerokości 76 cm się tam nie zmieścisz. Podobnie we Wrocławiu budowano krawężniki, jak zapory przeciwczołgowe. W Europie jest zwyczaj, że krawężnik nie może być wyższy niż 18 cm.
                        Pomijam takie kwiatki, gdzie pośrodku ścieżki rowerowej stoi słup.
                        Jeśli już coś robić do od początku do końca. Zacząwszy od remontu chodnika. Regularnym malowaniu zebry. To zebra i znaki pionowe powinny informować, gdzie jest przejście dla pieszych, a nie pajac na chodniku zmniejszający jego prześwit.
                      • adam.eu Re: Kurna, bo inaczej nie można 29.12.22, 10:55
                        Sverir:

"Radni przeciw finansowaniu religii zasługują na szacunek."

Moim zdaniem zdecydowanie TAK. Chyba to widać z mojego sposobu pisania.

"W zamian za ten sprzeciw nie ma co się ich czepiać, że dają zarabiać pieniądze firmie posła PiS."

A to już Twoje twierdzenie, a nie moje ani nie autora wątku, przynajmniej w początkowych postach tego nie widziałem.

"A to - już na marginesie samej pani Ochojskiej ...."

Nie do końca jestem pewny, co w ten sposób chcesz powiedzieć, kogo bronisz, do kogo masz pretensje i dlaczego.
                        Ale moim zdaniem te sprawy religia i prawdopodobne (nie wiemy, co z lewej strony zdjęcie,) blolowanie chodnika nie należy mieszać.

Dodatkowo aż do znudzenia powtarzam, religia to roczny wydatek kilka milionów zł, a ludziki to na razie jednorazowo setki tysięcy zł. A i czy Ty jesteś pewny, że to było dokładnie rozważane, glosowane przez TYCH SAMYCH RADNYCH? Czy o podlega głoosowaniu? Bo autor wątku z automatu tak twierdzi. A jeżeli tak, to czy każdy radny mógł sobie zamówić ekspertyzę finasową zrobioną przez autora wątku?
                        Czy miał na to czas?
                        • sverir Re: Kurna, bo inaczej nie można 31.12.22, 12:45
                          "A to już Twoje twierdzenie, a nie moje ani nie autora wątku, przynajmniej w początkowych postach tego nie widziałem."

Autora wątku nie. Jeśli nie Twoje, to skąd to oburzenie na przytaczanie kazusu z Częstochowy?

"Nie do końca jestem pewny, co w ten sposób chcesz powiedzieć, kogo bronisz, do kogo masz pretensje i dlaczego."

Zastanawiam się, skąd ten brak pewności. Przecież napisałem dokładnie, co chcę w ten sposób powiedzieć. Któregoś fragmentu z tego akapitu nie zrozumiałeś? Był nie do końca jasny? Zbyt skomplikowany?

"Dodatkowo aż do znudzenia powtarzam, religia to roczny wydatek kilka milionów zł, a ludziki to na razie jednorazowo setki tysięcy zł."

Zanim się znudzisz pamiętaj o jednym: samorządy dostają subwencje oświatową na pokrycie kosztów funkcjonowania edukacji. Dopłacają do tego, na co subwencja nie wystarczy. Jeśli tak źle to wygląda, to niech sobie radni wyczarują, że te kilka milionów to nie idzie na religię, tylko na lekcje w-f, a religia utrzymywana jest z subwencji oświatowej.

"a ludziki to na razie jednorazowo setki tysięcy zł."

Finansowanie religii póki co jest ustalone odgórnie, samorząd może apelować, ale zaprzestać finansowania nie może. Natomiast od wydatków na ludziki i podobne badziewie może się powstrzymać.

"A i czy Ty jesteś pewny, że to było dokładnie rozważane, glosowane przez TYCH SAMYCH RADNYCH?"

Biorąc pod uwagę układ polityczny w mieście Częstochowa - owszem, jestem pewny.
                          • pozytonium Re: Kurna, bo inaczej nie można 31.12.22, 20:22
                            sverir napisał:

> Finansowanie religii póki co jest ustalone odgórnie, samorząd może apelować, al
                            > e zaprzestać finansowania nie może. Natomiast od wydatków na ludziki i podobne
                            > badziewie może się powstrzymać.

>
                            > "A i czy Ty jesteś pewny, że to było dokładnie rozważane, glosowane przez TYCH
                            > SAMYCH RADNYCH?"
                            >
                            > Biorąc pod uwagę układ polityczny w mieście Częstochowa - owszem, jestem pewny.

Lepiej bym tego nie ujął.
                            • adam.eu Re: Kurna, bo inaczej nie można 01.01.23, 20:25
                              pozytonium napisał(a):

> > "A i czy Ty jesteś pewny, że to było dokładnie rozważane, glosowane przez
                              > TYCH
                              > > SAMYCH RADNYCH?"
                              > >
                              > > Biorąc pod uwagę układ polityczny w mieście Częstochowa - owszem, jestem
                              > pewny.
                              >
                              > Lepiej bym tego nie ujął.

Lepiej pod względem propagandowym?
                              A merytorycznie, jak to wykażesz, chociażby że naprawdę pokrywa się to z rzeczywistością?
                              Próbuj.
                              • sverir Re: Kurna, bo inaczej nie można 02.01.23, 14:21
                                "A merytorycznie, jak to wykażesz, chociażby że naprawdę pokrywa się to z rzeczywistością?"

BIP częstochowskiej rady jest całkiem nieźle prowadzony. Zamiast pytać sprawdź, którzy radni głosowali za apelem, a którzy poparli budżet miasta. Nie oczekuj ciągle, że ktoś za Ciebie coś sprawdzi, przeczyta i tutaj przepisze.
                          • adam.eu Re: Kurna, bo inaczej nie można 01.01.23, 20:21
                            Swerir:

"Finansowanie religii póki co jest ustalone odgórnie, samorząd może apelować, ale zaprzestać finansowania nie może. Natomiast od wydatków na ludziki i podobne badziewie może się powstrzymać."

Toteż to był apel, czy aż apel. Ale widocznie zabolał również Ciebie.
                            Ciekawe, dlaczego aż tak bardzo.
                            Tylko w Częstochowie znalazłeś wydatki na "ludziki", a nie w setkach innych miast w Polsce. Dodatkowo aż do bólu jestes pewny, że to wina radnych, którzy apelowali.
                            • sverir Re: Kurna, bo inaczej nie można 02.01.23, 14:28
                              " Toteż to był apel, czy aż apel. Ale widocznie zabolał również Ciebie. "

Nie, Adamie, nie zabolał mnie w najmniejszym stopniu. Nie przypisuję mu po prostu większej wagi, niż jest ona w rzeczywistości. Symboliczny i bez żadnej mocy sprawczej. Jeśli chcesz, brandzluj się nad nim, widać mocno tego potrzebujesz, ale nie oczekuj, że każdy będzie to robił razem z Tobą.

"Tylko w Częstochowie znalazłeś wydatki na "ludziki", a nie w setkach innych miast w Polsce."

I druga bzdura Adamie, ponieważ dostrzegam te same "ludziki" w innych miastach, także we Wrocławiu. Ostatnio nawet był wątek o tym, gdzie się produkowałem w krytycznych barwach na temat takich układów. Skoro jest mowa o Częstochowie, to nie będę klepał o Białymstoku, Gdańsku, Wrocławiu czy Rzeszowie. Tak to trudno Ci pojąć?

"Dodatkowo aż do bólu jestes pewny, że to wina radnych, którzy apelowali. "

I to jedyne, co nie jest bzdurą w krótkim poście. Tak, jestem do bólu pewny. Sprawdź protokoły głosowań, kto popiera budżet miasta, kto poparł apel. Sprawdź w ustawie o samorządzie gminnym, co jest organem kontrolnym w gminie. Radni klepią budżet na pierdoły i w najmniejszym stopniu ich nie rozliczają.
                              • adam.eu Re: Kurna, bo inaczej nie można 02.01.23, 18:20
                                sverir napisał:

> " Toteż to był apel, czy aż apel. Ale widocznie zabolał również Ciebie. "
                                >
                                > Nie, Adamie, nie zabolał mnie w najmniejszym stopniu. Nie przypisuję mu po pros
                                > tu większej wagi, niż jest ona w rzeczywistości. Symboliczny i bez żadnej mocy
                                .............................................................

Mimo wszystko dziękuję Tobie i Pozytoniumowi (nie wiem, czy dobrze odmieniłem), za zgodne poświęcenie aż tak dużo cennego czasu na nic nie znaczący(?) apel radnych Częstochowy w sprawie finansowania religii.
                                • pozytonium Re: Kurna, bo inaczej nie można 03.01.23, 14:14
                                  adam.eu napisał:

> sverir napisał:
                                  >
                                  > > " Toteż to był apel, czy aż apel. Ale widocznie zabolał również Ciebie. "
                                  > >
                                  > > Nie, Adamie, nie zabolał mnie w najmniejszym stopniu. Nie przypisuję mu p
                                  > o pros
                                  > > tu większej wagi, niż jest ona w rzeczywistości. Symboliczny i bez żadnej
                                  > mocy
                                  > .............................................................
                                  >
                                  > Mimo wszystko dziękuję Tobie i Pozytoniumowi (nie wiem, czy dobrze odmieniłem),
                                  > za zgodne poświęcenie aż tak dużo cennego czasu na nic nie znaczący(?) apel ra
                                  > dnych Częstochowy w sprawie finansowania religii.

O apelu pisałem i go popieram, choć mam zastrzeżenia do uzasadnienia.
                                  Ale pajace są widać zaraźliwe i rozprzestrzeniają się po świecie. Jaka w tym innowacyjność, że ktoś sprzeda kilka kilogramów rury, za 10 tysięcy i jeszcze mu przyklaskują, gdyż nie płacą ze swoich środków, a z pieniędzy podatników. Mało tego "zabetonowali" chodnik dla niepełnosprawnych wprowadzając to ograniczenie jego drożności.
                  • snajper55 Re: Kurna, bo inaczej nie można 27.12.22, 20:43
                    pozytonium napisał(a):

> Urzędnik wyciąga z twojej tysięcy prawie 600 000 zł na jakieś bezsensowne pajac
                    > e, a jak spróbujesz zaprotestować, to jesteś nietolerancyjny.

Nie bezsensowne, tylko według ciebie bezsensowne. Według innych są sensowne i potrzebne.

S.
                    • pozytonium Re: Kurna, bo inaczej nie można 27.12.22, 21:45
                      snajper55 napisał:

> pozytonium napisał(a):
                      >

> Nie bezsensowne, tylko według ciebie bezsensowne. Według innych są sensowne i p
                      > otrzebne.

10 000 zł za ludzika z rurek stojącego w poprzek chodnika, tak że nie przejedzie osoba niepełnosprawna uważasz za sensowne? Za tą kasę idzie zamontować monitoring na każdym przejściu, by eliminować tych, którzy nie stosują się do prawa. Za ile byś kupił takiego krasnala do ogródka? Dałbyś z własnej kieszeni za niego 10 000 zł? Łatwo się wydaje nieswoją kasę. Innowacyjność nie polega na wydawaniu nieswojej kasy.
                      • no-popis Re: Kurna, bo inaczej nie można 28.12.22, 10:10
                        pozytonium napisał(a):

> snajper55 napisał:
                        >
                        > > pozytonium napisał(a):
                        > 10 000 zł za ludzika z rurek stojącego w poprzek chodnika, tak że nie przejedzi
                        > e osoba niepełnosprawna uważasz za sensowne? Za tą kasę idzie zamontować monito
                        > ring na każdym przejściu, by eliminować tych, którzy nie stosują się do prawa.
                        > Za ile byś kupił takiego krasnala do ogródka? Dałbyś z własnej kieszeni za nieg
                        > o 10 000 zł? Łatwo się wydaje nieswoją kasę. Innowacyjność nie polega na wydawa
                        > niu nieswojej kasy.
                        >
                        Wszystko co buduje lub kupuje środowisko PO jest zawsze za drogie. Sprawdź necie ile kosztował WC publiczny w Wwie za HGW. Stadiony też mieliśmy nadroże i podobnie autostrady.
      • oszol-lom-z-rm Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 13:10
        Na wzór tego pisemka tworze raport o wszelkich przejawach chrystofobii i klerofobii
        • wsk175 Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 13:53
          Nudzi się osiel na plebanii...
        • pies.na.czarnych Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 13:59
          > tworze raport:)
          • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 16:40

> > tworze raport:)

Niech tworzy :)
            Pewnie dla Watykanu.
        • pozytonium Osieł, nie zastanowiło cię jedno 28.12.22, 18:58
          oszol-lom-z-rm napisał:

> Na wzór tego pisemka tworze raport o wszelkich przejawach chrystofobii i klero
          > fobii

Muzułmanin na pytanie, czy czuje się Polakiem odpowiada, nie.
          Po czym dodaje, ja jestem Polakiem.
          Te czasy już minęły, na szczęście. Ale polscy muzułmanie wyrzynali innych muzułmanów, za to że ci inni zamachnęli się na Rzeczpospolitą.
          Kilka razy oglądałem reportaż

Tam nie ma ani grama nienawiści.
    • oszol-lom-z-rm Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 17:14
      dorzeczy.pl/opinie/386401/przewodniczacy-episkopatu-w-mijajacym-roku-runal-mit-o-ksenofobii-polakow.html
      • pies.na.czarnych Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 17:48
        Sukienkowy posprzątał szopkę i następny mit poszedł w pisdu.

https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/pusta-szopka-bozonarodzeniowa-bez-uchodzcow-imigrantow-arabow-zydow-i-murzynow-wesolych-swiat.jpg
      • pozytonium Re: Nietolerancja Polska? 27.12.22, 20:34
        oszol-lom-z-rm napisał:

> dorzeczy.pl/opinie/386401/przewodniczacy-episkopatu-w-mijajacym-roku-runal-mit-o-ksenofobii-polakow.html

To nie Polacy są nie tolerancyjni, ale część katolików.
        • oszol.lom.z.rm Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 10:18
          katolicy sa tolerancyjni, to lewactwo jest nietolerancyjne
          • szwampuch58 Re: Nietolerancja Polska? 28.12.22, 11:15
            Tja,katole sa tolerancyjmi...buhahahaha
            www.rp.pl/publicystyka/art7010481-dunin-o-tolerancji-katolicy-nie-chca-tolerancji
    • adam.eu Manipulatorze. 27.12.22, 21:21
      pozytonium napisał(a):

> 8 mln Ukraińców i bez tworzenia obozów. Muzułmanie są w Polsce od XIV wieku. Ni
      > kt ich nie prześladuje.

Manipulant. Ilu z tych Ukraińców aktualnie jest w Polsce?
      I ilu jest tych Tatarów?
      A ile małych dzieci było przerzucanych przez granicę?
      Co niektórzy Polacy sadzą o Barbarze Kurdej Szatan?
      • margit49 Re: Manipulatorze. 27.12.22, 22:27
        adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
        >
        > > 8 mln Ukraińców i bez tworzenia obozów. Muzułmanie są w Polsce od XIV wie
        > ku. Ni
        > > kt ich nie prześladuje.
        >
        > Manipulant. Ilu z tych Ukraińców aktualnie jest w Polsce?
        > I ilu jest tych Tatarów?
        > A ile małych dzieci było przerzucanych przez granicę?
        > Co niektórzy Polacy sadzą o Barbarze Kurdej Szatan?

Pozytonium jak zwykle konfabuluje - to eufemizm- żadne tam 8 mln Ukraińców. Może jest ich połowa z tej liczby. A polskich Tatarów jest zaledwie kilka tysięcy
        I przy tym udaje, że na granicy z Białorusią nic się nie dzieje.
        Tolerancyjna Polska czy Tolerancja polska? Bo i tytuł wątku też zamataczył
      • pozytonium Re: Manipulatorze. 27.12.22, 22:29
        adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
        >
        > > 8 mln Ukraińców i bez tworzenia obozów. Muzułmanie są w Polsce od XIV wie
        > ku. Ni
        > > kt ich nie prześladuje.
        >
        > Manipulant. Ilu z tych Ukraińców aktualnie jest w Polsce?
        > I ilu jest tych Tatarów?
        > A ile małych dzieci było przerzucanych przez granicę?

Tatarów (ich potomków) jest ponad 2 miliony. Nie wszyscy są muzułmanami.
        Jak gdzieś pracujesz, to na każdych 100 pracowników prawie 6 jest pochodzenia tatarskiego.
        Wierzą w swoją wiarę czy inną, albo nie wierzą. To ich sprawa. Nikt mi jednak nie powie, że Polacy nie są tolerancyjni.

www.google.com/maps/@51.1080196,16.9608368,3a,75y,82.74h,95.53t/data=!3m6!1e1!3m4!1s0XUuulIdPd0lEKW5Tk-43w!2e0!7i13312!8i6656
        W ekskluzywnej dzielnicy, muzułmanin postawił sobie willę. Jest lekarzem. Możesz podejść do niego o dowolnej porze doby. Zawsze ci pomoże.
        • adam.eu Re: Manipulatorze. 27.12.22, 22:39
          pozytonium napisał(a):

> Tatarów (ich potomków) jest ponad 2 miliony. Nie wszyscy są muzułmanami.

Masz racje, dodaj do tego jeszcze, ze Żydów w Polsce jest ponad 30 milionów.
          I nie wszyscy mężczyźni są obrzezani.
          • pozytonium Re: Manipulatorze. 27.12.22, 22:53
            adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
            >
            >
            > > Tatarów (ich potomków) jest ponad 2 miliony. Nie wszyscy są muzułmanami.
            >
            > Masz racje, dodaj do tego jeszcze, ze Żydów w Polsce jest ponad 30 milionów.
            > I nie wszyscy mężczyźni są obrzezani.

Bo nie wszyscy są obrzezani. :)
        • yoma Re: Manipulatorze. 28.12.22, 03:39
          >to na każdych 100 pracowników prawie 6 jest pochodzenia tatarskiego

O, to circa about tylu, co homoseksualistów.
          • pozytonium Re: Manipulatorze. 28.12.22, 08:25
            yoma napisała:

> >to na każdych 100 pracowników prawie 6 jest pochodzenia tatarskiego
            >
            > O, to circa about tylu, co homoseksualistów.

www.youtube.com/watch?v=lpBhBxazKmg
            Chyba nie mają natury homoseksualnej, jak nie wyginęli przez prawie 1000 lat.
            • pies.na.czarnych Re: Manipulatorze. 28.12.22, 13:07
              > Chyba nie mają natury homoseksualnej, jak nie wyginęli przez prawie 1000 lat.

Jaki problem? Dla zachowania gatunku raz na jakiś czas mogą się poświęcić, nie to co Polacy:)
            • yoma Re: Manipulatorze. 28.12.22, 13:38
              Gorzej, przez 2 miliony, czy ile tam mają wczesne hominidy. Czyżbyś był nietolerancyjny wobec homoseksualistów? :D
              • pies.na.czarnych Re: Manipulatorze. 28.12.22, 16:07
                yoma napisała:

> Gorzej, przez 2 miliony, czy ile tam mają wczesne hominidy. Czyżbyś był nietole
                > rancyjny wobec homoseksualistów? :D
                >

https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/320715986_4654310384694001_6937843547838165275_n.jpg?stp=dst-jpg_p552x414&_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=6CKXPAY4JnMAX_bh5Sc&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AfD3sv6TPOAKczIVJ1ZIF12Vo68Yc88FpqOZdGIdsRCkmw&oe=63B104C8
                • yoma Re: Manipulatorze. 28.12.22, 16:14
                  Sorki, nie wydalam do rzeki 😆

To nie to. To te kurczaki soją pędzone. Duże stężenie fitoestrogenów :D
                  • pozytonium Re: Manipulatorze. 28.12.22, 17:05
                    yoma napisała:

> Sorki, nie wydalam do rzeki 😆
                    >
                    > To nie to. To te kurczaki soją pędzone. Duże stężenie fitoestrogenów :D

Ty może nie, ale już Trzaskowski tak, chyba że mieszkasz na prawym brzegu.
                    Ryby są szczególnie wrażliwe na wszelkie chemikalia. Przykład Odry. Ssakom nic nie było, ale ryby wytruło.
                    • yoma Re: Manipulatorze. 28.12.22, 19:00
                      Trzaskowski sika do rzeki żeńskimi hormonami. OK 😆
                      • pozytonium Re: Manipulatorze. 28.12.22, 19:44
                        yoma napisała:

> Trzaskowski sika do rzeki żeńskimi hormonami. OK 😆

Lepiej tego nie potrafiłbym wyrazić.
                        Dzięki yomo.
      • pozytonium Re: Manipulatorze. 28.12.22, 09:20
        adam.eu napisał:

Barbara dla pieniędzy zrobi wszystko. Dosłownie wszystko.
        Zadowoliłem cię?
        • adam.eu Re: Manipulatorze. 28.12.22, 09:57
          pozytonium napisał(a):

> adam.eu napisał:
          >
          >
          > > Co niektórzy Polacy sadzą o Barbarze Kurdej Szatan?
          >
          > Barbara dla pieniędzy zrobi wszystko. Dosłownie wszystko.
          > Zadowoliłem cię?

Niekoniecznie cieszą mnie Twoje bardzo głupie odpowiedzi.
          • adam.eu Re: Manipulatorze. 28.12.22, 09:58
            A niestety spodziewam się dalej głupich i debilnych.
          • no-popis Re: Manipulatorze. 28.12.22, 10:03
            adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
            >
            > > adam.eu napisał:
            > >
            > >
            > > > Co niektórzy Polacy sadzą o Barbarze Kurdej Szatan?
            > >
            > > Barbara dla pieniędzy zrobi wszystko. Dosłownie wszystko.
            > > Zadowoliłem cię?
            >
            > Niekoniecznie cieszą mnie Twoje bardzo głupie odpowiedzi.
            >
            Adasiu, jestem teraz w Tanzanii i tutaj mycie rąk p4zed jedzeniem też się uważa za głupie...za wyjątkiem Europejskiego hotelu, w którym jestem.
            Zrozumiałeś forumowy frustracie czy mam dosad iej wytłumaczyć Ci, że obdarzanie innych forumowicz9w przypiotnikami głupie itp jest typowe dla takich trolli tuskowych jak Ty, Adasiu.
            • yoma Re: Manipulatorze. 28.12.22, 13:40
              Yachtem? 😁
        • no-popis Re: Manipulatorze.