Dodaj do ulubionych

Narodowość śląska

19.03.23, 15:37
Ten problem opuścił już granice Polski i jest już widoczny poza naszym krajem.

Właśnie uruchamiam nowego smartfona i miałem do wyboru rożne języki. Między innymi mogłem wybrać Polski (Polska) lub Polski (Silesian), co mnie zaskoczyło. Po raz pierwszy spotkałem się z tak możliwością.

Czy jesteśmy gotowi na przyznani Śląskowi większej samodzielności? Na czym miałaby ona polegać?

S.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Narodowość śląska 19.03.23, 15:41
      miemce to miemce jak mawia 100% Polak w obszczanych gaciach.
      • margit49 Re: Narodowość śląska 20.03.23, 13:14
        m.c.hrabia napisał:

> miemce to miemce jak mawia 100% Polak w obszczanych gaciach.

Za te słowa nigdy nie przeprosił. Po burzy medialnej zmodyfikował wypowiedź- nie ma sprzeczności między polskością a śląskością, bo to b.ważna i znacząca forma polskości.
        Aktywiści Ruchu Autonomii Śląska przygotowali dla prezessimusa podręczny słowniczek śląsko-polski oraz koszulki z zakamuflowaną opcją warzywną:D by mógł poczuć się swobodnie na Śląsku.
    • borrrka Całkowita fikcja z jednego powodu 19.03.23, 15:45
      Ślązacy są od dawna mniejszością we własnym regionie.
      Zerowe szanse w jakichś dających się wyobrazić "plebiscytach".
      Ludność napływowa nie uległa mentalnej "silezianizacji" (tak dobrze będzie?).

PS. Jestem raczej prośląski ze względów rodzinnych, jako "ofiara" śląskiej fali w Warszawie w latach 70-tych.
      • snajper55 Re: Całkowita fikcja z jednego powodu 19.03.23, 15:56
        borrrka napisał:

> Ślązacy są od dawna mniejszością we własnym regionie.
        > Zerowe szanse w jakichś dających się wyobrazić "plebiscytach".
        > Ludność napływowa nie uległa mentalnej "silezianizacji" (tak dobrze będzie?).

Ludność napływowa też może być zwolenniczką większej niezależności Śląska. Ukierunkowanie Unii na regiony też może mieć swoje znaczenie.

S.
        • borrrka Tak sądzę po sobie 19.03.23, 16:04
          Bo bywały kiedyś takie opcje.
          I nijak nie rozumiem, po kiego mialbym popierać jakąś autonomię?
          Jeśli już, to Żoliborza.

Żoliborz od morza do morza!
        • 141288bs Re: Całkowita fikcja z jednego powodu 19.03.23, 16:52
          snajper55 napisał:

> borrrka napisał:
          >
          > > Ślązacy są od dawna mniejszością we własnym regionie.
          > > Zerowe szanse w jakichś dających się wyobrazić "plebiscytach".
          > > Ludność napływowa nie uległa mentalnej "silezianizacji" (tak dobrze będzi
          > e?).
          >
          > Ludność napływowa też może być zwolenniczką większej niezależności Śląska. Ukie
          > runkowanie Unii na regiony też może mieć swoje znaczenie.
          >
          > S.
          - a więc co, chcesz referendum korzystając z wzorca Hitlera?
      • ytartu Śląska fala w Wawie w l. 70-tych? Co to? 19.03.23, 17:34
        borrrka napisał:

>
        > PS. Jestem raczej prośląski ze względów rodzinnych, jako "ofiara" śląskiej fali
        > w Warszawie w latach 70-tych.

Śląska fala w Wawie w l. 70-tych? Co to?
        • borrrka Imigracja gierkowska 19.03.23, 17:52
          Masa ludzi ze Slaska i Zagłebia przeniosła sie za stanowiskami i pracą do Warszawki.
          Przeważnie już zostali, mimo że Gierek kaputt.
          • ytartu Re: Imigracja gierkowska 19.03.23, 17:56
            borrrka napisał:

> Masa ludzi ze Slaska i Zagłebia przeniosła sie za stanowiskami i pracą do Warsz
            > awki.
            > Przeważnie już zostali, mimo że Gierek kaputt.

I to oznacza bycie ofiarą śląskiej fali?.…
            • borrrka Tak 19.03.23, 19:07
              Po dzień dzisiejszy mam katowicką Małżonkę.

Sympatyczna niewiasta.
      • pozytonium Re: Całkowita fikcja z jednego powodu 19.03.23, 19:44
        borrrka napisał:

W Tarnowskich zdechła byś z głodu. Nawet bułki byś nie kupiła.
        • obrotowy a w najwaznieszych miastach regionu ? 19.03.23, 20:42
          pozytonium napisał:
          > W Tarnowskich zdechła byś z głodu. Nawet bułki byś nie kupiła.

a w najwaznieszych miastach regionu ?

w Katowicach i Gliwicach ?

tam o j. slaskim mozesz zapomniec.
          • jureek Re: a w najwaznieszych miastach regionu ? 20.03.23, 12:06
            obrotowy napisał:

> w Katowicach i Gliwicach ?
            >
            > tam o j. slaskim mozesz zapomniec.

Gliwice - zgoda, w samym mieście jest mało autochtonów, ale w Katowicach pogodosz se po śląsku.
    • oby.watel Re: Narodowość śląska 19.03.23, 15:49
      Mógłbyś jaśniej? W telefonie miałeś do wyboru narodowość śląską czy język? Bo narodowość śląska i język polski (silesian) to nie jest to samo.
      • snajper55 Re: Narodowość śląska 19.03.23, 15:58
        oby.watel napisał:

> Mógłbyś jaśniej? W telefonie miałeś do wyboru narodowość śląską czy język? Bo n
        > arodowość śląska i język polski (silesian) to nie jest to samo.

Miałem do wyboru dwa języki polskie. Nie było kaszubskiego, nie było łemkowskiego, był śląski i polski.

S.
        • oby.watel Re: Narodowość śląska 19.03.23, 17:07
          snajper55 napisał:

> Miałem do wyboru dwa języki polskie. Nie było kaszubskiego, nie było łemkowskie
          > go, był śląski i polski.

I to naprowadziło Cie na trop narodowości?
        • pozytonium Re: Narodowość śląska 20.03.23, 08:13
          snajper55 napisał:

> oby.watel napisał:
          >
          > > Mógłbyś jaśniej? W telefonie miałeś do wyboru narodowość śląską czy język
          > ? Bo n
          > > arodowość śląska i język polski (silesian) to nie jest to samo.
          >
          > Miałem do wyboru dwa języki polskie. Nie było kaszubskiego, nie było łemkowskie
          > go, był śląski i polski.

Masz chłopie problemy. :)
          Na uj mnie obchodzi jaki ktoś ma język zainstalowany w swoim prywatnym telefonie? Jego telefon i nie moja broszka.
          Nie ma chyba takiego w Europie przemieszania co na Śląsku.
          Politycy się do niego mieszali w PRL aż miło. Potworzyli jakieś województwa nie mające styczności z realiami. Faktycznie Górny Śląsk to opolskie, Katowice czy Częstochowa to Małopolska.

Piastom tak się spodobał Śląsk, że osiedlili się w Legnicy. Kraina przepiękna. Ma więcej zamów niż nad Loarą.
          Czech z krwi i kości Jan Evangelista Purkyně żył sobie we Wrocławiu. Zdanie z księgi Henrykowskiej wypowiedział Czech. Wojny husyckie zaczęły się we Wrocławiu defenestracją wrocławską. 5 odpartych krucjat przeciw całej Europie.

Problem to ma Farna.

Zna perfekcyjnie śląski, czeski i polski.

A przy tym dopadam

• adam.eu Re: Narodowość śląska 20.03.23, 08:33
            pozytonium napisał:

> Masz chłopie problemy. :)
            > Na uj mnie obchodzi jaki ktoś ma język zainstalowany w swoim prywatnym telefon
            > ie? Jego telefon i nie moja broszka.
            ..........................................

Przyganiał kocioł garnkowi.

Zrób sobie przegląd swoich wątków, swoich postów.
            • pozytonium Re: Narodowość śląska 20.03.23, 09:07
              adam.eu napisał:

> pozytonium napisał:
              >
              >
              > > Masz chłopie problemy. :)
              > > Na uj mnie obchodzi jaki ktoś ma język zainstalowany w swoim prywatnym t
              > elefon
              > > ie? Jego telefon i nie moja broszka.
              > ..........................................
              >
              > Przyganiał kocioł garnkowi.
              >
              > Zrób sobie przegląd swoich wątków, swoich postów.

Farna mówi perfekcyjnie po śląsku. Śląsk to tygiel. PRL się uwziął, że Śląsk to Katowice.
              Farna mówi, że jej odmianą śląskiego 30 km już dalej nie mówią. Znowu 30 km i mówią inaczej.
              To co jest cudowne, to mówimy po słowiańsku.

Mam kumpla z Tarnowskich. Jak pojedzie po swojemu, to nawet Jurek nie zrozumie, a to Ślązak i dziada pradziada.

slaskie.naszemiasto.pl/ewa-farna-gwara-slaska-jest-dla-mnie-bardziej-naturalna-niz/ar/c13-3174317

• j-k RAś przegral w Strasburgu 19.03.23, 17:03
      zimna pupa, Panowie Slunzacy...
      .
      wyborcza.pl/7,75248,1917773.html
    • qwardian Re: Narodowość śląska 19.03.23, 17:23
      Jest Święty Naród Pruski, z korzeniami zakonnymi, który 80 lat temu bronił Polski przed bolszewizmem..
    • pies.na.czarnych Re: Narodowość śląska 19.03.23, 17:33
      Co to jest za telefon? Dywersja Putina. U mnie tego niema. :)
      • snajper55 Re: Narodowość śląska 19.03.23, 19:25
        pies.na.czarnych napisała:

> Co to jest za telefon? Dywersja Putina. U mnie tego niema. :)

Samsung A53 5G

S.
    • storima Re: Narodowość śląska 19.03.23, 17:42

Możliwość wybrania języka śląskiego w przeglądarce Mozilli istnieje od dwóch lat.
      Dawid Długosz
      24 mar 21 09:01
      Firefox 87 to najnowsze wydanie przeglądarki internetowej Mozilli. Program wprowadza pewne nowości i wśród nich jest jedna ważna, która przypadnie do gustu Ślązakom. Aplikacja ma nowy język i jest nim śląski. Ponadto Firefox 87 dodaje usprawnienia obejmujące przeglądanie w trybie prywatnym.

www.komputerswiat.pl/aktualnosci/programy/firefox-87-dostepny-wsrod-nowosci-min-jezyk-slaski/nhs4nvl
      • ytartu Re: Narodowość śląska 19.03.23, 17:46
        storima napisał:

>
        >
        > Możliwość wybrania języka śląskiego w przeglądarce Mozilli istnieje od dwóch la
        > t.
        > Dawid Długosz
        > 24 mar 21 09:01
        > Firefox 87 to najnowsze wydanie przeglądarki internetowej Mozilli. Program w
        > prowadza pewne nowości i wśród nich jest jedna ważna, która przypadnie do gustu
        > Ślązakom. Aplikacja ma nowy język i jest nim śląski. Ponadto Firefox 87 dodaje
        > usprawnienia obejmujące przeglądanie w trybie prywatnym.

>
        > www.komputerswiat.pl/aktualnosci/programy/firefox-87-dostepny-wsrod-nowosci-min-jezyk-slaski/nhs4nvl

Śląski i powinien być też kaszubski.
        • snajper55 Re: Narodowość śląska 19.03.23, 19:27
          ytartu napisał:

> storima napisał:
          >
          > >
          > >
          > > Możliwość wybrania języka śląskiego w przeglądarce Mozilli istnieje od dw
          > óch la
          > > t.
          > > Dawid Długosz
          > > 24 mar 21 09:01
          > > Firefox 87 to najnowsze wydanie przeglądarki internetowej Mozilli. Pro
          > gram w
          > > prowadza pewne nowości i wśród nich jest jedna ważna, która przypadnie do
          > gustu
          > > Ślązakom. Aplikacja ma nowy język i jest nim śląski. Ponadto Firefox 87
          > dodaje
          > > usprawnienia obejmujące przeglądanie w trybie prywatnym.

> >
          > > www.komputerswiat.pl/aktualnosci/programy/firefox-87-dostepny-wsrod-nowosci-min-jezyk-slaski/nhs4nvl
          >
          > Śląski i powinien być też kaszubski.

No właśnie śląski jest tym jedynym wyróżnionym. Stąd ten wątek.

S.
          • ytartu Re: Narodowość śląska 19.03.23, 19:30
            snajper55 napisał:

> ...

> No właśnie śląski jest tym jedynym wyróżnionym. Stąd ten wątek.
            >
            > S.

Silniejsze lobby...
            • pozytonium Re: Narodowość śląska 19.03.23, 19:52
              ytartu napisał:

> snajper55 napisał:
              >
              > > ...
              >
              > > No właśnie śląski jest tym jedynym wyróżnionym. Stąd ten wątek.
              > >
              > > S.
              >
              > Silniejsze lobby...

Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj. Pierwsze zdanie po zapisane polsku w historii
              • ytartu Re: Narodowość śląska 19.03.23, 21:23
                pozytonium napisał:

> Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj. Pierwsze zdanie po zapisane polsku w histor
                > ii

Widziałem to zdanie jako tekst do pozycji na jeźdźca.
                • pozytonium Re: Narodowość śląska 20.03.23, 10:43
                  ytartu napisał:

> Widziałem to zdanie jako tekst do pozycji na jeźdźca.

Nie wiem co starosłowiańskie braszmo ma wspólnego z pozycją na jeźdźca ale niech ci będzie.
                  Bardziej rozważni używają talku. Ale co kto lubi.
    • ytartu Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 17:44
      snajper55 napisał:

> Ten problem opuścił już granice Polski i jest już widoczny poza naszym krajem.
      >
      > Właśnie uruchamiam nowego smartfona i miałem do wyboru rożne języki. Między inn
      > ymi mogłem wybrać Polski (Polska) lub Polski (Silesian), co mnie zaskoczyło. Po
      > raz pierwszy spotkałem się z tak możliwością.
      >
      > Czy jesteśmy gotowi na przyznani Śląskowi większej samodzielności? Na czym miał
      > aby ona polegać?
      >
      > S.

Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski to odrębny język? Da się wybrać kaszubski.
      To jest fajne :) To tak jak wybiera się albo dodaje angielski w telefonie - trzeba wybrać, czy wersja UK, czy USA, czy australijska. Przy polskim jest teraz polski polski i polski śląski? Mógłby też być polski małopolski, wielkopolski, mazowiecki i podhalański. Tapeta z motywem ziemniaków byłaby z motywem pyr w wersji wielkopolskiej i z motywem gruli w wersji podhalańskiej. W wersji śląskiej to jest chyba motyw kartofli?
      • pies.na.czarnych Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 17:46
        U mnie kanadyjski jest w wersji robaczków. To chyba jest eskimoski, śmiem domniemywać :)
        • ytartu Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 17:51

> U mnie kanadyjski jest w wersji robaczków. To chyba jest eskimoski, śmiem domni
          > emywać :)
          >

W Kanadzie jest podobno 67 języków autochtonicznych. Angielski i francuski to języki najeźdźców.
          pl.babbel.com/pl/magazine/jezyki-w-kanadzie
          • pies.na.czarnych Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 18:06
            W Chinach jeszcze więcej. Srajfony tego nie uwzględniają :)
            • ytartu Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 18:32

> W Chinach jeszcze więcej. Srajfony tego nie uwzględniają :)
              >

W Chinach jest przecież tylko jeden język pisany.
              • pies.na.czarnych Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 18:45
                To nie jest takie proste jak ci się wydaje.

Języki chińskie lub chińskie to grupa języków, które tworzą gałąź sinicką rodziny języków chińsko-tybetańskich. Zwykle chiński odnosi się do standardowego mandaryńskiego, języka urzędowego Chińskiej Republiki Ludowej i Tajwanu oraz jednego z języków urzędowych Singapuru. Ten standardowy język jest oparty na Beijinghua, pekińskim dialekcie mandaryńskiego, największym z języków chińskich. W rzeczywistości chiński można uznać za makrojęzyk, którym posługuje się około 1,2 miliarda ludzi, przede wszystkim w Chinach i na Tajwanie, ale także w innych krajach Dalekiego Wschodu, w tym w Malezji, Tajlandii, Indonezji i Singapurze. Językiem tym posługuje się również wielu zagranicznych Chińczyków.

Języki chińskie istnieją od bardzo dawna, znaleziono pisma sprzed ponad 2500 lat, a chińskie znaki na kościach wyroczni są jeszcze starsze.

Lista chińskich języków
                Jest 10 języków, które są częścią składowa języka macro-chińskiego
                Lijst van Chinese talen[bewerken | brontekst bewerken]
                Er zijn tien Chinese talen die onderdeel zijn van de Chinese macrotaal:

Mandarijn (Chinees)
                Wu 吴语
                Hakka 客家话
                Min 闽语
                Kantonees 粤语
                Xiang 湘语
                Gan 赣语
                Jin 晋语
                Pinghua 平话
                Hui
                Verder zijn er nog vijf Chinese talen die nog niet door linguïsten zijn ingedeeld:

Waxianghua 瓦乡话
                Xiangnantuhua 湘南土话
                Yuebeituhua 粤北土话
                Danzhouhua 儋州话
                Junhua 军话
                Deze talen kunnen worden geschreven met behulp van het Chinees schrift.

Lijstje van rang van de talen die in de wereld worden gesproken:

Mandarijn 北方话: 1 (De meeste sprekers ter wereld)
                Wu 吴语: 12
                Kantonees 粤语: 18
                Min 闽语: 22
                Hakka 客家话: 33
                • ytartu Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 18:58

> To nie jest takie proste jak ci się wydaje.
                  >
                  ...
                  >

No tak, ale wszystkie języki w Chinach zapisywane są tym samym językiem pisanym. Symbol człowieka oznacza człowieka niezależnie od tego jak to się czyta.
                  • pies.na.czarnych Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 19:03
                    Co to ma do rzeczy. Śląski używa tego samego alfabetu co polski.
                    Kończmy i nie rozmywajmy wątku.
                    • ytartu Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 19:23

> Co to ma do rzeczy. Śląski używa tego samego alfabetu co polski.
                      > Kończmy i nie rozmywajmy wątku.
                      >

Nie ma czegoś takiego jak alfabet chiński, Chińczycy nie zapisują liter. To jest język pisany chiński, czyli pismo chińskie. Mówiący kantońskim i mandaryńskim nie potrafią się zrozumieć, ale języki swoje zapisują w taki sam sposób.
                      • storima Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 19:42
                        ytartu napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                        >
                        > > Co to ma do rzeczy. Śląski używa tego samego alfabetu co polski.
                        > > Kończmy i nie rozmywajmy wątku.
                        > >
                        >
                        > Nie ma czegoś takiego jak alfabet chiński, Chińczycy nie zapisują liter. To jes
                        > t język pisany chiński, czyli pismo chińskie.

Mówiący kantońskim i mandaryńskim
                        > nie potrafią się zrozumieć, ale języki swoje zapisują w taki sam sposób.

Powtórzyłem co już napisałeś:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,175561171,175561171,Narodowosc_slaska.html?p=175563100
                    • storima Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 19:37

> Kończmy i nie rozmywajmy wątku.
                      >

Znowuż wypisuje absurdy.
                      Jest istotna różnica.
                      Nierozumiejący mówionego języka śląskiego Polak, nie zrozumie wszystkiego w śląski pisanym.

Natomiast nierozumiejący sie w języku mówionym ze względu na odmienność chińskich dialektów, zrozumieją sie za pomocą języka pisanego.
                    • jureek Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 20.03.23, 11:18

Są w języku śląskim litery, których nie ma w języku polskim i odwrotnie.
                      • pozytonium Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 20.03.23, 13:10
                        jureek napisał:

>
                        > > Co to ma do rzeczy. Śląski używa tego samego alfabetu co polski.
                        >
                        > Są w języku śląskim litery, których nie ma w języku polskim i odwrotnie.

Śląski nie istnieje w czystej postaci. Mieszkaniec Brzegu mówił kompletnie inaczej niż Bytomia.
                        To że się starasz adoptować twoją lokalną, domową mowę do całego regionu, OK.
                        a kaj poszedł? :)
                        • pies.na.czarnych Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 20.03.23, 13:23
                          > To że się starasz adoptować twoją lokalną, domową mowę do całego regionu, OK.

Acha. Czyli widzę, ze traktujecie język tak samo jak niderlandzkojęzyczni Belgowie. Tutaj zwłaszcza na zachodzie kraju prawie każda wioska mówi innym językiem. Oni te "języki" nazywają dialektami, wielu specjalistów mówi o narzeczach. :)
                          Spotkałem się z przypadkami, ze Belgowie aby być pewni, ze wszyscy rozumieją to co mówią mówili do swoich pracownikow po angielsku.
                          Kiedis czytałem w poważnym tygodniku o metodzie powstawania tych narzeczy:). Może to było trochę przesadzone, ale bardzo prawdopodobne. Wyobraź sobie, ze powstaje małżeństwo. On jest z wschodniej Flandrii, ona z zachodniej. Mówią do siebie swoimi dialektami i po jakimś czasie zaczynaja je mieszać. Dzieci tego słuchają i zaczynaja mówić ta mieszanká i już mamy narodzenie nowego dialektu:))).
                          To tak do tego co napisałeś o adaptacji twojego domowego dialektu :)))))
                          • pozytonium Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 20.03.23, 13:49

> > To że się starasz adoptować twoją lokalną, domową mowę do całego r
                            > egionu, OK.
                            >
                            > Acha. Czyli widzę, ze traktujecie język

Moja żona jest 60 km od Wrocławia, Byłem z nią i kumplem z Wrocławia w Chinach. Dopiero, jak zobaczyłem jej oczy, coraz większe, skapowałem się, że z kumplem mówię po naszemu. Musiałem jej tłumaczyć z polskiego na polski. To tylko 60 km. Ja gadałem z nim jak kumpel z podwórka. I nie były to żadne nieobyczajne słowa.
                            • pies.na.czarnych Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 20.03.23, 13:55
                              W Chinach po waszemu? Chyba ochujałes?:)
                          • storima Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 21.03.23, 15:17

> > To że się starasz adoptować twoją lokalną, domową mowę do całego r
                            > egionu, OK.
                            >
                            > Acha. Czyli widzę, ze traktujecie język tak samo jak niderlandzkojęzyczni Belgo
                            > wie. Tutaj zwłaszcza na zachodzie kraju prawie każda wioska mówi innym językiem
                            > . Oni te "języki" nazywają dialektami, wielu specjalistów mówi o narzeczach. :)
                            > Spotkałem się z przypadkami, ze Belgowie aby być pewni, ze wszyscy rozumieją to
                            > co mówią mówili do swoich pracownikow po angielsku.

Nieprawda. Język flamandzki dominuje w północnej Belgii.
                            A francuski w południowej.
                            To jest wyraźna granica podziału językowego w Królestwie Belgii.

Czyli nie wschód - zachód, ale cezurą jest północ - południe.
                            Istnieją jeszcze inne subtelności lingwistyczne w Belgii.

Ale aby o tym wiedzieć, to trzeba tam mieszkać na stałe, bądź po prostu najzwyklej w świecie się tym interesować.

• jureek Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 20.03.23, 15:31
                          pozytonium napisał:

> Śląski nie istnieje w czystej postaci. Mieszkaniec Brzegu mówił kompletnie inac
                          > zej niż Bytomia.

Przede wszystkim to mało który mieszkaniec Brzegu mówi w ogóle po śląsku.
                          Mieszkaniec Podlasia też mówi inaczej po polsku niż ktoś z Wielkopolski - czy z tego wynika, że nie istnieje jezyk polski w czystej postaci.
                          Zaś jeśli chodzi o pisownię i gramatykę śląską, to jeszcze 20 lat temu były różne szkoły, ale to już przeszłość - dzięki mozolnej pracy takich wydawnictw jak np. Silesia Progress ostatecznie przebiła się pisownia ślabikorzowa (używają jej także polskie wydawnictwa w książkach, gdzie są fragmenty pisane po śląsku, jak np. w "Pokorze" Twardocha). Jest ona najbardziej zbliżona do pisowni polskiej z trzema tylko literami nie występującymi w języku polskim.
                • storima Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 19:21
                  >
                  > Języki chińskie lub chińskie to grupa języków, które tworzą gałąź sinicką

Nie wiedzieć czemu bez podania linku wkleił z błędem przepuszczoną przez Google Tłumacza niderlandzką wersję Wikipedii.

.
                  • ytartu Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 19:30
                    storima napisał:

> >
                    > > Języki chińskie lub chińskie to grupa języków, które tworzą gałąź sinicką
                    >
                    > Nie wiedzieć czemu bez podania linku wkleił z błędem przepuszczoną przez Google
                    > Tłumacza niderlandzką wersję Wikipedii.
                    >
                    >
                    > .

Nie wiem, on pisze dziwaczne rzeczy.
                    • storima Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 19:38
                      ytartu napisał:

> storima napisał:
                      >
                      > > pies.na.czarnych napisała:
                      > > >
                      > > > Języki chińskie lub chińskie to grupa języków, które tworzą gałąź s
                      > inicką
                      > >
                      > > Nie wiedzieć czemu bez podania linku wkleił z błędem przepuszczoną przez
                      > Google
                      > > Tłumacza niderlandzką wersję Wikipedii.
                      > >
                      > >
                      > > .
                      >
                      > Nie wiem, on pisze dziwaczne rzeczy.

Przykre. Ale niestety tak jest.
                    • pies.na.czarnych Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 20:53
                      Nie chciało mi się ani tłumaczyć, ani wklejać linku. Jestes ciekawy SB archiwisto to sobie sam poszukaj.
                      ytartu! Juz cie raz prosiłem, nie rozmywajmy wątku.
                      • ytartu Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 21:16

> Nie chciało mi się ani tłumaczyć, ani wklejać linku. Jestes ciekawy SB archiwis
                        > to to sobie sam poszukaj.
                        > ytartu! Juz cie raz prosiłem, nie rozmywajmy wątku.
                        >

Ja niczego nie rozmywam, odpowiadam tylko na twoje posty.
                        • pies.na.czarnych Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 21:23
                          Ty zacząłeś. Ja zażartowałem i się zaczęło. Bye.
                          • storima Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 21:30

> Ty zacząłeś. Ja zażartowałem i się zaczęło. Bye.
                            >

Rzeczywiście. Przedni żart. Z przepuszczaniem przez "Translatora" język, którego sie nie zna. I publikowania z błędem owego tłumaczenia.

Nic dziwnego, że absurdy, które wypisałeś zostały poprawione bo każdy wie, że żadnego żartu nie było.
                      • storima Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 19.03.23, 21:20

> Nie chciało mi się ani tłumaczyć, ani wklejać linku.

Zaiste.
                        Najpierw gościu wypisuje głupoty na temat języka chińskiego.
                        Po czym wchodzi na niderlandzką stronę. Języka, którego nie zna.
                        Przepuszcza przez Google Tłumacza.
                        I wpuszcza na polskie forum. Z błędem.

PS
                        Jeśli ktoś zna język to nie mówi "nie chce mi się tłumaczyć". I używając "Translatora" nie potrafi poprawić błędów.
                        Po porostu. W naturalny sposób przekłada.
                        Kolejny blamaż.
                  • storima Re: Czyli śląski to jednak polski? A kaszubski? 15.04.23, 23:07
                    storima napisał:

> >
                    > > Języki chińskie lub chińskie to grupa języków, które tworzą gałąź sinicką
                    >
                    > Nie wiedzieć czemu bez podania linku wkleił z błędem przepuszczoną przez Google
                    > Tłumacza niderlandzką wersję Wikipedii.
                    >
                    >
                    > .

Zazwyczaj to pies.na.czarnych podaje link do niderlandzkiego tekstu który przepuszcza przez Google Translator i publikuje polski tekst z błędami. Udając, że mieszka na stałe w Belgii. Z błędami bo Google translator NIE JEST absolutnie dokładnym, precyzyjnym narzędziem do tłumaczeń.

A w tym przypadku,
                    chciał błysnąć.

I skopiował błędnie tekst niderlandzkiej WIKI, tłumaczenie z Google Translator, bo przecież nie zna języka niderlandzkiego.

Był przekonany, że nikt tego kradzionego tekstu z niderlandzkiej Wiki nie znajdzie.

Bo przecież nie ma w wyszukiwarce Google polskiego tłumaczenia tego skradzionego tekstu, który zaprezentował jako swój własny.
                    Nie umieszczając go w cudzysłowie.
                    Oraz bez linkowania.

A tu masz babo placek !

PS

bo przecież nie zna języka niderlandzkiego.

To znaczy pies.na.czarnych,
                    przepraszam, zna niderlandzki jak ja arabski i mieszka na stałe w Belgii tak jak ja mieszkam na stałe w Kuwejcie.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,175481602,175481602,PiS_swolocz_swietuje_przybycie_do_portu_w_Swinoujs.html?p=175720911
    • storima Re: Narodowość śląska 19.03.23, 18:13
      Microsoft wprowadził natomiast język śląski już 7 lat temu.
      W wybranych modelach Samsunga.

27 marca 2015
      Łukasz Majchrzyk
      Samsung wprowadza do wybranych modeli smartfonów język śląski do menu telefonów.

mobirank.pl/2015/03/27/jezyk-slaski-na-smartfonach-samsunga/
      • oby.watel Re: Narodowość śląska 19.03.23, 18:18
        storima napisał:

Jak jest po śląsku Tusk? Ťûŝķ?
        • storima Re: Narodowość śląska 19.03.23, 18:23
          oby.watel napisał:

> storima napisał:
          >
          > Jak jest po śląsku Tusk? Ťûŝķ?
          >

Istnieje śląski tłumacz. Aplikacja na wzór Google Tłumacza.

tuudi.net/slaski-translator-i-korpus/
        • jureek Re: Narodowość śląska 20.03.23, 11:30
          oby.watel napisał:

> storima napisał:
          >
          > Jak jest po śląsku Tusk?

Tusk
        • storima Re: Narodowość śląska 20.03.23, 11:38
          oby.watel napisał:

> storima napisał:
          >
          > Jak jest po śląsku Tusk? Ťûŝķ?
          >

Donald Tusk mówił niedawno o uznaniu śląskiego jako kolejny język regionalny w Polsce.

Język śląski to jest cześć polskiego dziedzictwa, skoro Ślązacy chcą uznania go za język regionalny to nie widzę powodu, żeby koś to blokował - mówił w Bytomiu przewodniczący Platformy Obywatelskiej Donald Tusk.

www.portalsamorzadowy.pl/wydarzenia-lokalne/tusk-nikt-nie-powinien-blokowac-uznania-slaskiego-za-jezyk-regionalny,448290.html
          • pozytonium I wyszedł do szatni 20.03.23, 12:48
            storima napisał:

> oby.watel napisał:
            >
            > > storima napisał:
            > >
            > > Jak jest po śląsku Tusk? Ťûŝķ?
      • pies.na.czarnych Re: Narodowość śląska 19.03.23, 18:29
        > Microsoft wprowadził natomiast język śląski już 7 lat temu.
        > W wybranych modelach Samsunga.

Komuś znowu niedzielny rosół zaszkodził. :)))))
        • storima Re: Narodowość śląska 23.03.23, 21:31

> > Microsoft wprowadził natomiast język śląski już 7 lat temu.
          > > W wybranych modelach Samsunga.
          >
          > Komuś znowu niedzielny rosół zaszkodził. :)))))
          >

Nie ma racji.
          Jak zwykle stara sie ubliżyć.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,175167070,175167070,Czy_Sikore_zamkna_.html?p=175208008

• hordol Bzdury,j.śląski już nie istnieje 19.03.23, 18:36
      pojedyńcze pozostałości słowne i tyle
      • snajper55 Re: Bzdury,j.śląski już nie istnieje 19.03.23, 19:30
        hordol napisała:

> pojedyńcze pozostałości słowne i tyle

Nie pisz bredni.

S.
      • jureek Re: Bzdury,j.śląski już nie istnieje 20.03.23, 11:49
        hordol napisała:

> pojedyńcze pozostałości słowne i tyle

Domyślam się, że nie możesz się już doczekać, żeby język śląski podzielił los języków połabskich lub języka dolnołużyckiego, ale muszę Cię zmartwić - język śląski żyje i ma się dobrze i używa go więcej osób niż np. języka górnołuzyckiego, co do którego nie masz chyba wątpliwości, że istnieje.
        • storima Re: Bzdury,j.śląski już nie istnieje 20.03.23, 11:54
          jureek napisał:

> hordol napisała:
          >
          > > pojedyńcze pozostałości słowne i tyle
          >
          > Domyślam się, że nie możesz się już doczekać, żeby język śląski podzielił los j
          > ęzyków połabskich lub języka dolnołużyckiego, ale muszę Cię zmartwić - język śl
          > ąski żyje i ma się dobrze i używa go więcej osób niż np. języka górnołuzyckiego
          > , co do którego nie masz chyba wątpliwości, że istnieje.

Trudno w to uwierzyć, ale jeszcze w latach 70. ubiegłego wieku Francja karała tych którzy propagowali tradycje regionalnych języków.

* * *

Ślonsko godka sie straci!

Prof. Tadeusz Sławek, wybitny śląski humanista, mówił kiedyś o bodaj najbardziej dramatycznym widoku dla człowieka – nagrobka z napisem – przekładając na realia omawianej ustawy: „Tu leży Miłosz Kokot, ostatni człowiek posługujący się językiem śląskim”. To nie jest literacka fantazja, tylko mądra antycypacja, socjolingwiści klasyfikują bowiem śląską godkę jako język zagrożony wymarciem. Ciężar odpowiedzialności za jej ocalenie leży na barkach zarówno jej użytkowników, jak i rządzących. W treści Paktu dla ślonskiej godki pisałem: „W świecie dynamicznie się przeobrażającym, w którym spośród kilku tysięcy języków duża ich część wymrze, a przetrwają tylko języki dużych narodów lub też te, które współegzystując obok języka dużego narodu, w tymże narodzie znajdą spolegliwego opiekuna, apelujemy o zrozumienie i dalekowzroczność rządzących, obecnych i przyszłych”. Wnioskodawcy tej ustawy wierzą, że apel zostanie wysłuchany przez rządzących i Polska stanie się dla języka śląskiego spolegliwym opiekunem.

Tekst jest fragmentem uzasadnienia projektu ustawy o nadaniu śląskiej godce statusu języka regionalnego, który Nowoczesna złożyła 11 stycznia 2018 r. w Sejmie RP.

* Marcin Musiał (ur. 1988), literaturoznawca, bloger, w Nowoczesnej zajmuje się śląskim językiem i tożsamością, mieszka w Katowicach.

katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35055,22916840,niech-nam-zyje-jezyk-slaski.html
          • pozytonium Re: Bzdury,j.śląski już nie istnieje 20.03.23, 12:19
            storima napisał:

> katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35055,22916840,niech-nam-zyje-jezyk-slaski.html

Katowice to Małopolska. Ale co tam wiedzieć Gazecie.
            Nie ma jednolitego języka śląskiego, podobnie jak polskiego. Co ci przychodzi na myśl na "knyszę"
            Mnie się kręci silnika. Mam ślinotok.
            Śląsk odarto ze wszystkiego, co można było. Na szczęście są Czechy.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ed/Coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg/800px-Coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg.png
            • prze.nick Re: Bzdury,j.śląski już nie istnieje 20.03.23, 12:27
              chyba ci się Katowice z Sosnowcem pomyliły
              Ze śląskiej Wiki:
              szl.wikipedia.org/wiki/Małopolsko
              Małopolsko – historyczno krajina we Polsce, kero uobejmuje połedńowo-wschodńo tajla państwa, na wjyrchu a tajlowo we postrzodku dorzyczo Wisły. Stolicům a znamjynnym mjastym regijůnu był Krakůw. Puźńyj uobszor Mołopolski był potajlowany. Krakůw i zachodńe uokolice uotrzymoły mjano Zachodńyj Galicji.

Inksze srogsze mjasta (przez 100 tyś. ludźi) to:

Lublin
              Czynstochowa
              Radům
              Sosnowjec
              Kelce
              Bjelsko-Bjoło
              Důmbrowa
              Tarnůw
              szl.wikipedia.org/wiki/Katowicy
              Katowicy[1] (pol. Katowice, mjym. Kattowitz) – mjasto we Gůrnym Ślůnsku, we kerym mjyszko 317 000 ludźi. Pjyrszo spůmńyńy uo Katowicach je ze XVI stolećo. Katowicy mjejske prawa dostały we 1865 roku. Katowicy sům nojwożńyjszym gůrnoślůnskym cyntrům fedrowańo wůngla a głownym mjastym Gůrnoślůnskygo Metropolitalnygo Zwjůnzku. Sům tyż wożnym biznesowo-handlowo-usugowym cyntrům.
              • pozytonium Re: Bzdury,j.śląski już nie istnieje 20.03.23, 12:44
                prze.nick napisał:

> chyba ci się Katowice z Sosnowcem pomyliły

Sięgnij do XIII wieku
                • prze.nick Re: Bzdury,j.śląski już nie istnieje 20.03.23, 12:47
                  W XIII wieku to Śląsk o mało nie zjednoczył całej Polski pod berłem Henryka Pobożnego
                  • pozytonium Re: Bzdury,j.śląski już nie istnieje 20.03.23, 12:55
                    prze.nick napisał:

> W XIII wieku to Śląsk o mało nie zjednoczył całej Polski pod berłem Henryka Pob
                    > ożnego

Henryk poległ na Legnickim Polu i rozpoznali go po 6 palcu,.
                    Wredne Tatarzyny ścięły mu łeb
    • adam.eu Re: Narodowość śląska 19.03.23, 18:51
      Twórcy oprogramowania zapewne zależy na zwiększeniu sprzedaży na Śląsku i być może przy okazji na poparciu odrębności Śląska?
      A przy okazji, jest takie stowarzyszenie,
      "Ruch Autonomii Śląska" w skrócie RAŚ.
      O języku śląskim w smartfonach to wcześniej nie słyszałem.
      • pies.na.czarnych Re: Narodowość śląska 19.03.23, 18:56
        > Twórcy oprogramowania zapewne zależy na zwiększeniu sprzedaży na Śląsku

Mniemam domniemywać, ze tu chodzi o telefon jadący na Androidzie. Jaki interes twórcy tego programu operacyjnego mieliby w sprzedaży Samsunga na Śląsku to nawet SBU nie potrafiłaby wytłumaczyć :)))))
    • emeryt-myslacy Re: Narodowość śląska 19.03.23, 19:52
      Należy uznać też narodowość Warszawską. Bo warszawiacy mają swój język. Np. warsiawiak.
      • storima Re: Narodowość śląska 19.03.23, 19:56
        emeryt-myslacy napisał:

> Należy uznać też narodowość Warszawską. Bo warszawiacy mają swój język. Np. war
        > siawiak.

Nie należy mylić gwary z językiem.
        • emeryt-myslacy Re: Narodowość śląska 19.03.23, 20:02
          No właśnie. Śląski to jest gwara polska z dodanymi słowami z języka niemieckiego. Słów polskich jest tam 90 %.
          • jureek Re: Narodowość śląska 20.03.23, 11:53
            emeryt-myslacy napisał:

> No właśnie. Śląski to jest gwara polska z dodanymi słowami z języka niemieckieg
            > o. Słów polskich jest tam 90 %.

Odezwał się ekspert od językoznawstwa.
            Słowacki też był przez czeskich nacjonalistów uważany za gwarę czeskiego.

• pozytonium Re: Narodowość śląska 19.03.23, 20:03
          storima napisał:

> emeryt-myslacy napisał:
          >
          > > Należy uznać też narodowość Warszawską. Bo warszawiacy mają swój język. N
          > p. war
          > > siawiak.
          >
          > Nie należy mylić gwary z językiem.

stało się
          Jestem ze Śląska, ale nie mam was zamiaru wymordować.
          50 lat i się odrodzi śląska gadka. Ja tego nie dożyję
          • szwampuch58 Re: Narodowość śląska 19.03.23, 20:14
            Richtig,gorolu godosz
          • j-k Narodowość śląska - chyba w Reichu ? 19.03.23, 20:19
            pozytonium napisał:
            > 50 lat i się odrodzi śląska gadka. J

chyba w Reichu ?

bo na Slunsku malo ktory Slunzok jeszcze zostal :)
            • szwampuch58 Re: Narodowość śląska - chyba w Reichu ? 19.03.23, 20:25
              Serio Helga?
              youtu.be/S5dKR2y6dZQ
              • obrotowy Re: Narodowość śląska - chyba w Reichu ? 19.03.23, 20:39
                szwampuch58 napisał:
                > Serio Helga?

serio, mustafa.

2/3 dawnych Slunzokow juz wyjechalo.

a mialem onegdaj (bedac na UJ) kochanke z Katowic.

• margit49 Re: Narodowość śląska - chyba w Reichu ? 20.03.23, 10:55
                  obrotowy napisał:

> a mialem onegdaj (bedac na UJ) kochanke z Katowic.
                  >

Jasiu, tego nawet najstarsi Ślązacy nie pamiętają:Dże o góralach nie wspomnę
              • margit49 Re: Narodowość śląska - chyba w Reichu ? 20.03.23, 11:00
                > Serio Helga?

Tak a propos

- panie sztajger! szola sie urwoła!
                - a byli tam ludzie?
                - niy, ino somi gorole
            • pozytonium Re: Narodowość śląska - chyba w Reichu ? 20.03.23, 10:55
              j-k napisał:

> pozytonium napisał:
              > > 50 lat i się odrodzi śląska gadka. J
              >
              >
              > chyba w Reichu ?
              >
              > bo na Slunsku malo ktory Slunzok jeszcze zostal :)

stereotypy, Niemcy ze Śląska mieli szansę. W Czechach było gorzej. Ponoć Łaba była czerwona. Ciekawe dlaczego?
              Cały czas pokutuje pogląd, że Ślązak to Niemiec zakamuflowany. Powiedz to do Farny, że jest zakamuflowaną Niemką. A to Ślązaczka.
    • adam.eu Słownik śląski 19.03.23, 21:17
      Pamiętam jeszcze z lat swojej młodości, jak w Katowicach słyszałem rozmowę młodych ludzi. W pierwszej chwili pomyślałem, że to Niemcy. Dopiero po chwili zaskoczyłem, że to śląsko godka.

A i nawet słownik śląski jest w internecie.
      www.slownikslaski.pl
      • pies.na.czarnych Re: Słownik śląski 19.03.23, 21:32
        Nie przesadzaj. Mam rodzinę na Śląsku. Będąc dzieciakiem często tam jeździłem. Fakt, ze niektóre słowa po pierwszym ich usłyszeniu wydawały się niezrozumiale, ale z kontekstu zdania można było się domyślić ich znaczenia. Za drugim razem już rozumiałem dobrze o co chodzi. Gwarą ciężko do zrozumienia dla mnie mówiono wówczas na wsiach i w starych robotniczych dzielnicach, ale nigdy się z tym nie spotkałem w samych Katowicach. Owszem akcent ci ludzie mieli inny niż mój, to jest fakt.
        • adam.eu Re: Słownik śląski 19.03.23, 21:43
          Przez kilkanaście sekund z daleka to naprawdę tak pomyślałem.
          Później byłem też świadkiem, jak dwóch starszych dorwali jakiegoś młodziana, mówili jakieś zdanie po śląsku i nabijali się z niego, ze nie wie, co to znaczy. Do dzisiaj z tego to pamiętam tylko, że koło po śląsku to rower.
          • adam.eu Re: Słownik śląski 19.03.23, 21:48
            Jednak trudno zrozumieć

"Pozōr! Przekłady ôd translatora niy sōm perfekt. Niy zapōminej, że to je ino maszina, co niy rozumiy irōnije, wicowanio, metafor, ani inkszych cych jynzyka, co go dziynnie używōmy. Pamiyntej, żeby dycki przed publikacyjōm przeczytać to, co translatōr napisoł."
            • storima Re: Słownik śląski 19.03.23, 21:54
              adam.eu napisał:

> Jednak trudno zrozumieć
              >
              > "Pozōr! Przekłady ôd translatora niy sōm perfekt. Niy zapōminej, że to je ino m
              > aszina, co niy rozumiy irōnije, wicowanio, metafor, ani inkszych cych jynzyka,
              > co go dziynnie używōmy. Pamiyntej, żeby dycki przed publikacyjōm przeczytać to,
              > co translatōr napisoł."

Oczywiście, że trudno zrozumieć.
              Ktoś kto pisze, że "za drugim razem" rozumie "śląską gadkę" bo wyłapuje sens z kontekstu zwłaszcza jako dziecko, nie pisze prawdy.
            • storima Re: Słownik śląski 19.03.23, 22:13
              adam.eu napisał:

> Jednak trudno zrozumieć
              >
              > "Pozōr! Przekłady ôd translatora niy sōm perfekt. Niy zapōminej, że to je ino m
              > aszina, co niy rozumiy irōnije, wicowanio, metafor, ani inkszych cych jynzyka,
              > co go dziynnie używōmy. Pamiyntej, żeby dycki przed publikacyjōm przeczytać to,
              > co translatōr napisoł."

Tłumaczę bez słownika:

Uwaga ! Przekłady z użyciem "Translatora" nie są dobre. Nie zapominaj, iż jest to jedynie maszyna, kora nie rozumie ironii, dowcipu, metafor ani też niuansów językowych codziennego języka. Pamiętaj sprawdzić tekst z "Translatora" przed publikacją.

• pies.na.czarnych Re: Słownik śląski 19.03.23, 23:14
            > Przez kilkanaście sekund z daleka to naprawdę tak pomyślałem.

Chyba byłem bardziej osłuchany i dlatego szło mi łatwiej. Co prawda moja babcia mieszkająca tam od czasów zakończenia wojny, repatriowana z Zachodu do końca mówiła ładnie po polsku, ale ciotka, która wyszła za Ślązaka to już inna para kaloszy :)
          • pozytonium Re: Słownik śląski 20.03.23, 07:11
            adam.eu napisał:

> Do dzisiaj z tego to pamiętam tylko, że koło po śląsku to rower.

A jak jest rower po czesku? :)
        • storima Re: Słownik śląski 19.03.23, 21:50

> Gwarą ciężko do zrozumienia dla mnie mówiono
          > wówczas na wsiach i w starych robotniczych dzielnicach,

Z pewnością. Praca delegata nie była za PRLu prosta.
          Trzeba było wertować teren.
          Spotykać sie z rozmaitymi robotnikami i chłopami.

Owszem akcent ci ludzie mieli inny niż mój, to
          > jest fakt.

Przecież to jest zrozumiałe. Mówimy o wymowie śląskiej.

Odmiennej od polskiej w języku standardowym.

Inaczej między innymi wymawia się samogłoski nosowe. Choć nie jest to wymowa jednorodna na wszystkich obszarach języka śląskiego.

• storima Re: Słownik śląski 20.03.23, 11:49

PS
            Delegata prowadzącego agitki wśród kolektywu.
            Pisałeś na FK jak przywitała Ciebie jako zagranicznego gościa Milicja Obywatelska.
            Impreza z partyjniakami i gościnne dostarczenie was na melinę.
        • jureek Re: Słownik śląski 20.03.23, 12:02

> Nie przesadzaj. Mam rodzinę na Śląsku. Będąc dzieciakiem często tam jeździłem.
          > Fakt, ze niektóre słowa po pierwszym ich usłyszeniu wydawały się niezrozumiale,
          > ale z kontekstu zdania można było się domyślić ich znaczenia. Za drugim razem
          > już rozumiałem dobrze o co chodzi.

Słyszeli gorola to sie starali mówić po polsku, a Ty myślałeś, że to śląski :)
          • pies.na.czarnych Re: Słownik śląski 20.03.23, 12:24
            :)
          • pozytonium Re: Słownik śląski 20.03.23, 12:41
            jureek napisał:

> Słyszeli gorola to sie starali mówić po polsku, a Ty myślałeś, że to śląski :)

Jurku. Jesteś Ślązakiem od tysiącleci, Pojmujesz tarnowską gadkę? Jak mi zajdą to tylko się drapię po czerepie.
            Oni mają ubaw, a je nie wiem o co chodzi.
            • jureek Re: Słownik śląski 20.03.23, 13:07
              pozytonium napisał:

> Jurku. Jesteś Ślązakiem od tysiącleci, Pojmujesz tarnowską gadkę?

Co to jest tarnowska gadka? To jakaś gwara języka śląskiego? Na co dzień mam do czynienia z gwarą olesko-lubliniecką i podopolską, ale pozostałe śląskie gwary też rozumiem, nawet te geograficznie bardzo odległe. Spędzaliśmy kiedyś urlop w Nydku (to jest na Zaolziu, u podnóża Czantorii z południowej strony). Mogliśmy się tam bez problemów dogadać po śląsku, bo choć gwara górali spod Jabłonkowa jest inna niż moja rodzinna gwara, to jednak jest to ten sam język śląski.

• pozytonium Re: Słownik śląski 20.03.23, 13:25
                jureek napisał:

> pozytonium napisał:
                >
                > > Jurku. Jesteś Ślązakiem od tysiącleci, Pojmujesz tarnowską gadkę?
                >
                > Co to jest tarnowska gadka? To jakaś gwara języka śląskiego? Na co dzień mam do
                > czynienia z gwarą olesko-lubliniecką i podopolską, ale pozostałe śląskie gwary
                > też rozumiem, nawet te geograficznie bardzo odległe. Spędzaliśmy kiedyś urlop
                > w Nydku (to jest na Zaolziu, u podnóża Czantorii z południowej strony). Mogliśm
                > y się tam bez problemów dogadać po śląsku, bo choć gwara górali spod Jabłonkowa
                > jest inna niż moja rodzinna gwara, to jednak jest to ten sam język śląski.

Nie o to chodzi, by się dogadać, bo jak się zaweźmiesz, dogadasz się z gorylem.
                Bez problemy rozumiesz z ludzi z tarnowskich, bez uczulania się na ichnią gadkę? Tak serio. Jak się nie spodobasz pani w piekarni w Tarnowskich, to nie kupisz nawet bułki.
                Z Chińczykiem też się dogadam, Chodzi jednak o płynność języka.
                • jureek Re: Słownik śląski 20.03.23, 15:21
                  pozytonium napisał:

> Nie o to chodzi, by się dogadać, bo jak się zaweźmiesz, dogadasz się z gorylem.
                  > Bez problemy rozumiesz z ludzi z tarnowskich, bez uczulania się na ichnią gadkę
                  > ? Tak serio. Jak się nie spodobasz pani w piekarni w Tarnowskich, to nie kupisz
                  > nawet bułki.

Niy mōm żodnego problymu, coby kupić żymła w Tarnowskich Gōrach. Dyć jŏ je Ślōnzok i moja gŏdka tam, kaj żech sie urodziōł, niy ma wiela inkszo jak w Tarnowskich Gōrach abo u bytōniŏrzy. Ŏd bajtla my tak gŏdali i jak żech jeszcze do szkoły nie chodziōł, to niy mioł żech żodnego problymu, żeby pochopić, co dō mnie gŏdo jakiś bytōniorz, co dō nŏs na grziby przijechoł. Ale Polŏka to żech już czasym nie rozumioł, bo richtig po polsku to żech sie dopiyro w szkole nauczōł.
                  • pozytonium Re: Słownik śląski 20.03.23, 16:07
                    jureek napisał:

> pozytonium napisał:
                    >
                    > > Nie o to chodzi, by się dogadać, bo jak się zaweźmiesz, dogadasz się z go
                    > rylem.
                    > > Bez problemy rozumiesz z ludzi z tarnowskich, bez uczulania się na ichnią
                    > gadkę
                    > > ? Tak serio. Jak się nie spodobasz pani w piekarni w Tarnowskich, to nie
                    > kupisz
                    > > nawet bułki.
                    >
                    > Niy mōm żodnego problymu, coby kupić żymła w Tarnowskich Gōrach. Dyć jŏ je Ślōn
                    > zok i moja gŏdka tam, kaj żech sie urodziōł, niy ma wiela inkszo jak w Tarnowsk
                    > ich Gōrach abo u bytōniŏrzy. Ŏd bajtla my tak gŏdali i jak żech jeszcze do szko
                    > ły nie chodziōł, to niy mioł żech żodnego problymu, żeby pochopić, co dō mnie g
                    > ŏdo jakiś bytōniorz, co dō nŏs na grziby przijechoł. Ale Polŏka to żech już cza
                    > sym nie rozumioł, bo richtig po polsku to żech sie dopiyro w szkole nauczōł.

Jurku, uwielbiam cię. Prościej tego ująć nie mogłeś, ale z tym bajtlem to przesadziłeś.
                    Są różnice jak pomiędzy Wrocławiem, a Lubinem. Inna grypserka. Pomiędzy dzielnicami dzieciaki też mówią inaczej.
                    Ale żymła mnie urzekła.
                  • pozytonium Re: Słownik śląski 20.03.23, 20:44
                    jureek napisał:

> Niy mōm żodnego problymu, coby kupić żymła w Tarnowskich Gōrach. Dyć jŏ je Ślōn
                    > zok i moja gŏdka tam, kaj żech sie urodziōł, niy ma wiela inkszo jak w Tarnowsk
                    > ich Gōrach abo u bytōniŏrzy. Ŏd bajtla my tak gŏdali i jak żech jeszcze do szko
                    > ły nie chodziōł, to niy mioł żech żodnego problymu, żeby pochopić, co dō mnie g
                    > ŏdo jakiś bytōniorz, co dō nŏs na grziby przijechoł. Ale Polŏka to żech już cza
                    > sym nie rozumioł, bo richtig po polsku to żech sie dopiyro w szkole nauczōł.

A teraz wskaż mi fragment po niemiecku.
                    Rozumiesz czeski, tak i jak ja rozumiem bo to pogranicze. W drugą stronę oni też nas rozumieją. Ale nie staram się mówić po czesku, bo to byłoby kuriozalne.
                    Z polskiego, czeskiego i śląskiego zrobiła się mieszanka. Drzewiej była strzeżona, bo to granica. Teraz nie jest.
                    Za 50 lat powstanie nowy, stary język. Jak dawniej.
                    • storima Re: Słownik śląski 20.03.23, 21:37
                      pozytonium napisał:

> Drzewiej była strzeżona,
                      > bo to granica.

> Za 50 lat powstanie nowy, stary język. Jak dawniej.

Piękne !

www.madreksiazki.uj.edu.pl/kategorie/kultura-i-literatura/dawniej-czyli-drzewiej/
                      • pozytonium Re: Słownik śląski 21.03.23, 09:31
                        storima napisał:

> pozytonium napisał:
                        >
                        >
                        > > Drzewiej była strzeżona,
                        > > bo to granica.
                        >
                        > > Za 50 lat powstanie nowy, stary język. Jak dawniej.
                        >
                        > Piękne !
                        >
                        > www.madreksiazki.uj.edu.pl/kategorie/kultura-i-literatura/dawniej-czyli-drzewiej/

Czeski jest reaktywowany. Po bitwie pod Białą Górą Habsburgowie wyrżnęli elity i zredukowali populację Czechów o 3/4. Językiem w Czechach, podobnie jak w Krakowie był niemiecki. A pomimo tego czeszczyzna się odrodziła. Bakałanie się odrodzi. Ale jak za 50-100 lat ludzie będą gadać na Śląsku tego nie wie nikt. Teraz doszedł jeszcze pierwiastek ukraiński. Ludzie gadają po swojemu. Zawsze tak było i będzie. W Lesznie mówią ze śmiesznym akcentem. Kompletnie innym, niż w Poznaniu czy we Wrocławiu.
                        Snajper nadużył pojęcia narodu. Mnie naprawdę jest to rybka, jakiego języka kto używa na swoim prywatnym telefonie i z kim się utożsamia. Może to być grecki, jak u sporej grupy mieszkańców Bielawy. Musiałem przejechać przez całą Polskę by w Wetlinie jeść porządny grecki ser. Okazało się, że facet który je produkuje jest Grekiem z Bielawy. Tradycyjny oscypek to nie to i jest przereklamowany. Facet stał przy drodze. Wyglądał jak kloszard. Ale brałeś od niego porcję sera i mogłeś łazić po 30-50 km. Idealna konsystencja, nie za słony. Oczywiście oscypki też sprzedawał dla warszawiaków.
    • qwardian Re: Narodowość śląska 20.03.23, 08:39
      W miastach na Śląsku mówi się dzisiaj po ukraińsku..
    • borrrka Jak żyć bez szabli po dziadku? 20.03.23, 09:01
      Śląsk jako jeden z nielicznych regionów Polski nie doznał wpływów Sarmatyzmu.
      Taka Wielkopolska, przecież tez "spod Niemca", jest postsarmacka całą gębą, a Śląsk nie.

Jest mało "szlachecki", bardziej chłopski i mieszczański, tyle że inna to chłopskość od tej popańszczyźnianej z kołtunem na głowie .
      Taka bardziej protestancka, choć są bardzo nabożni w stylu katolickim.
      I to ich różni od dość podobnych ogólnie Czechów.

Śląsk musiał odtwarzać własną inteligencję, bo ta prawdziwa, mocno zniemczona, została wywieziona do Rajchu.
      A była nie byle jaka, ale został się jeno Morcinek Gustaw:)

A z językiem, to nigdy się nie uczyłem i mimo to całkowicie rozumiem.
      Jako nie-lingwista wniosków nie wyciągam.
      Choć wiem, że zdania mocno podzielone.

I jak w zyciu: ma to plusy i minusy:
      ja wolę być postsarmacki, ale Słązaków szanuję i lubię.
      • pozytonium Re: Jak żyć bez szabli po dziadku? 20.03.23, 09:39
        borrrka napisał:

> Śląsk jako jeden z nielicznych regionów Polski nie doznał wpływów Sarmatyzmu.
        > Taka Wielkopolska, przecież tez "spod Niemca", jest postsarmacka całą gębą, a Ś
        > ląsk nie.
        >
        > Jest mało "szlachecki", bardziej chłopski i mieszczański, tyle że inna to chłop
        > skość od tej popańszczyźnianej z kołtunem na głowie .
        > Taka bardziej protestancka, choć są bardzo nabożni w stylu katolickim.
        > I to ich różni od dość podobnych ogólnie Czechów.
        >
        > Śląsk musiał odtwarzać własną inteligencję, bo ta prawdziwa, mocno zniemczona,
        > została wywieziona do Rajchu.
        > A była nie byle jaka, ale został się jeno Morcinek Gustaw:)
        >
        > A z językiem, to nigdy się nie uczyłem i mimo to całkowicie rozumiem.
        > Jako nie-lingwista wniosków nie wyciągam.
        > Choć wiem, że zdania mocno podzielone.
        >
        > I jak w zyciu: ma to plusy i minusy:
        > ja wolę być postsarmacki, ale Słązaków szanuję i lubię.

Śląsk się wysysa z mlekiem matki. Możesz tu być takim jakim chcesz. Nie ma i nigdy nie było jednego modelu Ślązaka, jednego języka. To niepokorna kraina. Weźmy moją ulubioną Ewę Farnę. Czegoś takiego, by Warszawa nie przepuściła

To jest kobiecość. Nie żadne Ogórki.
      • jureek Re: Jak żyć bez szabli po dziadku? 20.03.23, 14:56
        borrrka napisał:

> Śląsk jako jeden z nielicznych regionów Polski nie doznał wpływów Sarmatyzmu.
        > Taka Wielkopolska, przecież tez "spod Niemca", jest postsarmacka całą gębą, a Ś
        > ląsk nie.
        >
        > Jest mało "szlachecki", bardziej chłopski i mieszczański, tyle że inna to chłop
        > skość od tej popańszczyźnianej z kołtunem na głowie .
        > Taka bardziej protestancka, choć są bardzo nabożni w stylu katolickim.
        > I to ich różni od dość podobnych ogólnie Czechów.

Trafne obserwacje.
    • pozytonium Re: Narodowość śląska 20.03.23, 11:32
      snajper55 napisał:

Nie rozumiesz i tyle.
      Farna

Nie z odtwarza. Ta ekspresja,.
    • jureek Re: Narodowość śląska 20.03.23, 11:50
      Samsungi od dawna mają język śląski zainstalowany fabrycznie.
      • storima Re: Narodowość śląska 20.03.23, 11:59
        jureek napisał:

> Samsungi od dawna mają język śląski zainstalowany fabrycznie.

Pisałem tu o tym, ze od 2015 roku Samsung instalował język śląski na wybranych modelach.
        Teraz piszesz Jurku, iż obecnie instaluje na wszystkich ?
        • jureek Re: Narodowość śląska 20.03.23, 12:02
          storima napisał:

> Pisałem tu o tym, ze od 2015 roku Samsung instalował język śląski na wybranych
          > modelach.
          > Teraz piszesz Jurku, iż obecnie instaluje na wszystkich ?

Nie wiem. Nie kupuję samsungów, za drogie.
          • pies.na.czarnych Re: Narodowość śląska 20.03.23, 12:29
            jureek napisał:

> storima napisał:
            >
            > > Pisałem tu o tym, ze od 2015 roku Samsung instalował język śląski na wybr
            > anych
            > > modelach.
            > > Teraz piszesz Jurku, iż obecnie instaluje na wszystkich ?
            >
            > Nie wiem. Nie kupuję samsungów, za drogie.

On kupuje Samsungi z windowsem :)))))

storima napisał:
            > Microsoft wprowadził natomiast język śląski już 7 lat temu.
            > W wybranych modelach Samsunga.
            • prze.nick Re: Narodowość śląska 20.03.23, 12:40
              Samsung z Windowsem
              www.amazon.com/Samsung-Electronics-Platform-Processor-Long-Lasting/dp/B09D8SG1PH
              • pies.na.czarnych Re: Narodowość śląska 20.03.23, 13:29
                :)))))))))))))

zadzwonić tym można, ale do kieszeni go nie wsadzisz.

Z twojego linku naukowcu. :((((
                SAMSUNG Galaxy Book Pro Windows 11 Intel Evo Platform Laptop Computer 13.3"
              • szczypawka.jadowita Re: Narodowość śląska 24.03.23, 19:50
                Ty el.szpenik głupowaty, wypijasz z ludzi krew, tobą będą straszyć dzieci.
            • storima Re: Narodowość śląska 20.03.23, 12:41

>
              > On kupuje Samsungi z windowsem :)))))
              >
              > storima napisał:
              > > Microsoft wprowadził natomiast język śląski już 7 lat temu.
              > > W wybranych modelach Samsunga.
              >
              >

Swiftkey jest aplikacja Microsoftu dostępną na Androidzie.
              • pies.na.czarnych Re: Narodowość śląska 20.03.23, 12:55
                > Swiftkey jest aplikacja Microsoftu dostępną na Androidzie.

Na ajfona możesz sobie zainstalować Mocrosof Office i co o tym świadczy nieuku? Microsoft SwiftKey is a virtual keyboard app originally developed by TouchType for Android and iOS devices.

Wprowadzenie języka to jest grzebanie w systemie operacyjnym, w tym wypadku Android.
                Znowu chciałeś zaistnieć wszystkowiedzacy trollu.
                • jureek Re: Narodowość śląska 20.03.23, 12:58

> Wprowadzenie języka to jest grzebanie w systemie operacyjnym, w tym wypadku And
                  > roid.

Nie do końca tak jest. Dzięki tej microsoftowej apce, o której pisze Storima, mogę używać języka śląskiego na telefonie, gdzie nie był on zainstalowany fabrycznie.
                • snajper55 Re: Narodowość śląska 20.03.23, 13:10

> Wprowadzenie języka to jest grzebanie w systemie operacyjnym, w tym wypadku And
                  > roid.

Nie. Od dawna robi się to za pomocą słowników, które można modyfikować bez grzebania w aplikacji. W skrócie - słownik to tablica w której każdemu językowi odpowiada jedna kolumna a każdemu napisowi wyświetlanemu przez aplikację - wiersz tablicy. Wybierając język wybieramy kolumnę, z której będą wyświetlane napisy.

S.
                  • pies.na.czarnych Re: Narodowość śląska 20.03.23, 13:34
                    To jest zupełnie co innego. Apki, srapki, nie dają ci możliwości ustawiania języka przy pierwszej instalacji. Później możesz sobie instalować co chcesz, nawet Microsoft Office na iOS, lub Android.
        • prze.nick Re: Narodowość śląska 20.03.23, 12:16
          od dawna jest też śląska Wiki
          szl.wikipedia.org/wiki/Przodniŏ_zajta
          • snajper55 Re: Narodowość śląska 20.03.23, 13:11
            prze.nick napisał:

> od dawna jest też śląska Wiki
            > szl.wikipedia.org/wiki/Przodniŏ_zajta

Mają Ślązacy moc sprawczą. :) Zostawili w tyle Kaszubów.

S.
            • pozytonium Re: Narodowość śląska 20.03.23, 13:32
              snajper55 napisał:

> prze.nick napisał:
              >
              > > od dawna jest też śląska Wiki
              > > szl.wikipedia.org/wiki/Przodniŏ_zajta
              >
              > Mają Ślązacy moc sprawczą. :) Zostawili w tyle Kaszubów.

Nie zostawili. Na Śląsku Cieszyńskim mówią inaczej niż w Bytomiu. Śląsk to mozaika.
              • jureek Re: Narodowość śląska 20.03.23, 15:36
                pozytonium napisał:

> Nie zostawili. Na Śląsku Cieszyńskim mówią inaczej niż w Bytomiu. Śląsk to moza
                > ika.

No to fajnie, że Śląsk jest taki różnorodny. Język śląski ma wiele gwar, ale wszędzie, czy w Jabłonkowie, czy w Oleśnie czy w Bytomiu jest to język śląski, tak samo jak na Podlasiu i w Wielkopolsce jest język polski, choć też mówią inaczej. Ślązak dużo łatwiej niż Polak dogada się ze Ślązakiem z Karwiny lub Trzyńca, bo jednak obaj są Ślązakami choć mówią innymi gwarami śląskimi.
                • pozytonium Re: Narodowość śląska 20.03.23, 16:19
                  jureek napisał:

> pozytonium napisał:
                  >
                  > > Nie zostawili. Na Śląsku Cieszyńskim mówią inaczej niż w Bytomiu. Śląsk t
                  > o moza
                  > > ika.
                  >
                  > No to fajnie, że Śląsk jest taki różnorodny. Język śląski ma wiele gwar, ale ws
                  > zędzie, czy w Jabłonkowie, czy w Oleśnie czy w Bytomiu jest to język śląski, ta
                  > k samo jak na Podlasiu i w Wielkopolsce jest język polski, choć też mówią inacz
                  > ej. Ślązak dużo łatwiej niż Polak dogada się ze Ślązakiem z Karwiny lub Trzyńca
                  > , bo jednak obaj są Ślązakami choć mówią innymi gwarami śląskimi.

Jestem dumy, że jestem ze Śląska.
                  Do literatury przeszła ta opolska, bo inne wytępiono.
                  Znasz Jurku śląski. Krzew to.

PS
                  Nurtuje mnie Moszna.
                  Mała mieścina pod Opolem. Znasz Jurku jej znaczenie?
    • pozytonium Jakie te wszystkie słowiańskie języki są podobne 22.03.23, 08:48
      snajper55 napisał:

> Ten problem opuścił już granice Polski i jest już widoczny poza naszym krajem.

twitter.com/MichalFellaPL/status/1638289642330943488
    • pozytonium 25% dochodu państwa 24.03.23, 10:07
      snajper55 napisał:

> Czy jesteśmy gotowi na przyznani Śląskowi większej samodzielności? Na czym miał
      > aby ona polegać?

Śląsk wytwarza 22.4% PKB Polski. Pomyśl o tym, że prawie 1/4 dochodu całego państwa to Śląsk.
      Co czwarty Polak w Polsce żyje dzięki Śląskowi.
      Jeden mały Śląsk to prawie 1/4 dochodu całej Polski.

A ty się zastanawiasz, jaki język ma ktoś zainstalowany na swym prywatnym telefonie. A niech jaki chce.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka