Dodaj do ulubionych

Praworządny jak Trybunał

19.10.23, 10:40
W Trybunale Konstytucyjnym leży sobie i czeka na rozpatrzenie sprzeczna z konstytucją ustawa, którą poparła opozycja by odblokować środki z KPO, a .prezydent podesłał do TK. Unii jej niekonstytucyjność nie przeszkadza. Czy teraz TK nagle odkłóci się, stanie na straży konstytucji i uzna, że niekonstytucyjna ustawa jest sprzeczna z konstytucją? Teraz już przecież nie musi iść władzy na rękę.
Obserwuj wątek
    • prze.nick Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 10:47
      I pytanie czy ci nielegalnie wybrani sędziowie przez ustępujący sejm w 2015 (kosztem nowego) są jednak legalni? :D
      • szwampuch58 Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 10:50
        Na bezrybiu i rak ryba cyngiel
      • oby.watel Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 10:53
        prze.nick napisał:

> I pytanie czy ci nielegalnie wybrani sędziowie przez ustępujący sejm w 2015 (ko
        > sztem nowego) są jednak legalni? :D

Nielegalni wybrani sędziowie wybrani przez ustępujący sejm okazali się nielegalni. Na miejsce legalnych zostali powołani nielegalni przez wstępujący sejm.
        • prze.nick Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 10:59
          I tu mogą sobie falandyzowac jedni i drudzy bo platfusy po łomocie w prezydenckich 2015 byli ostrzegani aby nie robić przekrętu.
          Nie słuchali i hurtem bez wyszczególniania którzy są z obecnego a którzy z przyszłego sejmu zostali nielegalnie wybrani.
          • vivak01 Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 11:01
            "Nie słuchali i hurtem bez wyszczególniania którzy są z obecnego a którzy z przyszłego sejmu zostali nielegalnie wybrani."

Sprawę rozstrzygnął Trybunał, wiadomo, wybór których sędziów był dopuszczalny, a których nie. W tej materii rzeczywiście zostaje falandyzacja, choć przecież nowa (ewentualnie) władza moze powtórzyć manewr z 2015 roku i unieważnić uchwałę o wyborze sędziów TK.
            • prze.nick Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 11:06
              PO na odchodne zafundowała z premedytacją ten syf kradnąc 3 miejsca nowego sejmu.
              Reszta to skomlenie platfusów
              • oby.watel Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 11:16
                prze.nick napisał:

> PO na odchodne zafundowała z premedytacją ten syf kradnąc 3 miejsca nowego sej
                > mu.
                > Reszta to skomlenie platfusów

Bardzo zgrabna teoria i jak zwykle w przypadku próby wykazania, że czarne wcale nie jest czarne kompletnie fałszywa.
                • prze.nick Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 11:25
                  Zaś według ciebie pewnie platfuski tylko przypadkowo ukradli miejsca pisiorom.
                  • oby.watel Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 13:05
                    prze.nick napisał:

> Zaś według ciebie pewnie platfuski tylko przypadkowo ukradli miejsca pisiorom.

Nie, nie przypadkowo, Tyle, ze wycofali się z tego, a poza tym zapadł w tej sprawie wyrok. Natomiast pisiory poszły na rympał.
                    • prze.nick Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 13:19
                      Ostrzegane platfusy poszły na rympał
                      i się nie wycofały tylko ich PiS wycofał. A ten wyrok trybunału to nie przypadkiem ogłosił facet który pomagał wcześniej ukraść miejsca pisiorom?
                      • oby.watel Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 13:25
                        prze.nick napisał:

> Ostrzegane platfusy poszły na rympał
                        > i się nie wycofały tylko ich PiS wycofał. A ten wyrok trybunału to nie przypadk
                        > iem ogłosił facet który pomagał wcześniej ukraść miejsca pisiorom?

Logiczne. Jeśli ktoś ukradnie 20 zł, to ktoś, kto ukradł 200 milionów jest niewinny.
                        • prze.nick Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 13:37
                          wiadomosci.wp.pl/do-rzeczy-kulisy-walki-o-trybunal-6027706625959041a
                          Członkowie TK pomagali pisać złodziejską ustawę Komorowskiemu a jak się kradzież nie powiodła to nagle podnieśli larum.
                          To co zrobili dyskwalifikowało ich dożywotnio z zawodu sędziego.
                          • m.c.hrabia Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 13:57
                            jedź za oszołomem do Australii tap psychiatra stoi na wyższym poziomie i krócej się czeka na leczenie, bo diagnoza już postawiona, jesteś kretyn .
                            • prze.nick Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 13:59
                              Twoja opinia mi lata jak orzeczenie Rzeplińskiego :D
                              • oby.watel Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 14:04
                                prze.nick napisał:

> Twoja opinia mi lata jak orzeczenie Rzeplińskiego :D

To akurat nie jest opinia lecz z głębi serca płynąca rada. Opinię wyda specjalista po dogłębnym zbadaniu.
                          • oby.watel Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 14:03
                            prze.nick napisał:

> wiadomosci.wp.pl/do-rzeczy-kulisy-walki-o-trybunal-6027706625959041a
                            > Członkowie TK pomagali pisać złodziejską ustawę Komorowskiemu a jak się kradzie
                            > ż nie powiodła to nagle podnieśli larum.
                            > To co zrobili dyskwalifikowało ich dożywotnio z zawodu sędziego.

Mógłbyś wskazać związek pomocy w pisaniu ustawy, a bezprawna decyzją Sejmu? Czy to, co piszesz oznacza, że wszystkie działania PiS-un są bezprawne, bo ustawy pomagali mu pisać mianowani przez PiS sędziowie, minister sprawiedliwości i prokurator generalny? Piotrowicz i Pawłowicz najpierw ustawy jako posłowie uchwalali, a potem jako sędziowie w TK badali ich zgodność z konstytucją. Za taką praworządnością opowiadasz się?
                            • prze.nick Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 14:06
                              Mogę dużo przykładów podawać, np jak Rzepliński przyklepał Donaldowi złodziejstwo OFE jako konstytucyjne żeby złodziej nie stanął przed Trybunałem Stanu
                              • oby.watel Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 16:23
                                prze.nick napisał:

> Mogę dużo przykładów podawać, np jak Rzepliński przyklepał Donaldowi złodziejst
                                > wo OFE jako konstytucyjne żeby złodziej nie stanął przed Trybunałem Stanu

No i? Dlatego, że Rzepliński uzgadniał jeden wyrok, to Przyłębska może wszystkie?
              • vivak01 Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 14:58
                "PO na odchodne zafundowała z premedytacją ten syf kradnąc 3 miejsca nowego sejmu."

Dwa. W zamian PiS ukradł kolejne trzy. PO za to jebiesz, a PiS chwalisz. Zabawne.
                • prze.nick Re: Praworządny jak Trybunał 19.10.23, 16:12
                  Zabawne to jest pieprzenie o praworządności tych którzy sami próbowali grubego przekrętu.
                  Nie mam zamiaru bronić PiS tam gdzie spieprzyli robotę - głosowałem na PJJ z powodu podejścia PiS do kowid. Ale PO w latach 2007-15 to było jedno wielkie nieporozumienie, PiS miał przynajmniej jedną pozytywną kadencję 2015-19. I to by było na tyle od początku całej "transformacji".
                  • oby.watel Re: Praworządny jak Trybunał 20.10.23, 08:39
                    prze.nick napisał:

> Zabawne to jest pieprzenie o praworządności tych którzy sami próbowali grubego
                    > przekrętu.
                    > Nie mam zamiaru bronić PiS tam gdzie spieprzyli robotę - głosowałem na PJJ z po
                    > wodu podejścia PiS do kowid. Ale PO w latach 2007-15 to było jedno wielkie niep
                    > orozumienie, PiS miał przynajmniej jedną pozytywną kadencję 2015-19. I to by by
                    > ło na tyle od początku całej "transformacji".

Błądzi każdy. Sztuką jest przyznać się do błędu. PO przyznała się, przeprosiła, wycofała. PiS brnie nie zważając na nic i nigdy do niczego się nie przyznaje. Nawet przyłapane na gorącym uczynku.
                  • vivak01 Re: Praworządny jak Trybunał 20.10.23, 11:10
                    " Zabawne to jest pieprzenie o praworządności tych którzy sami próbowali grubego przekrętu."

Ja pieprzę o praworządności i żadnego grubego przekrętu nie próbowałem. Złe rzeczy się naprawia, a nie psuje jeszcze bardziej.
    • oby.watel Re: Praworządny jak Trybunał 21.10.23, 10:47
      Ziobro zapytał Przyłębską, czy Unia może zakazać sprzedaży aut spalinowych. W Polsce Unia niczego nie może zakazać. Zwłaszcza płaczu tych, którzy kopią sobie auto, którym nigdzie nie ruszą się z kraju. Oczywiście "nigdzie" to eufemizm. Na Białoruś czy do bratniej Rosji wjadą bez problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka