hordol 02.05.24, 17:46 kpo nie pomoże. po też nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
superspec1 Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 17:53 To dobrze. Cena będzie rynkowa! Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:02 superspec1 napisał(a): > To dobrze. Cena będzie rynkowa! to dobrze,że dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:53 Już jeden z inwestorów podał Obajtka do prokuratury za straty jakie poniósł z powodu sztucznego zaniżania cen na Orlenie. Na razie jeden. Odszkodowanie zapewne zapłaci suweren, bo przecież Obajtek "wszystko mogę" żadnej decyzji oficjalnie nie podejmował sam. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k dla bogatszych gaz i prąd.... 02.05.24, 19:18 superspec1 napisał(a): > To dobrze. Cena będzie rynkowa! dla bogatszych gaz i prąd.... dla biedniejszych:- swieczki i chrust :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 02.05.24, 19:33 j-k napisał: > superspec1 napisał(a): > > To dobrze. Cena będzie rynkowa! > > > dla bogatszych gaz i prąd.... > > dla biedniejszych:- swieczki i chrust :) Gaz przecież sporo potaniał. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 02.05.24, 19:40 pies.na.czarnych napisała: > Gaz przecież sporo potaniał. chwilowo. J.K. chemik i ekonomista. - bez Rosji - nie ma gazu.. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 02.05.24, 19:54 Nadal jest tendencja spadkowa fiwe.be/energie/gasprijs/ Odpowiedz Link Zgłoś
j-k dla bogatszych gaz i prąd.... cd. 02.05.24, 22:51 pies.na.czarnych napisała: > Nadal jest tendencja spadkowa bajki. poza Rosja tego gazu prawie nikt nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 03.05.24, 08:27 Koniec z zadłużaniem Polski:) pl.m.wikipedia.org/wiki/Progi_ostro%C5%BCno%C5%9Bciowe_w_Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 03.05.24, 08:33 a pozyczka z kpo? to kto spłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 03.05.24, 09:02 Zapewne beneficjenci:) www.gov.pl/web/planodbudowy/najwieksi-beneficjenci-kpo Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 03.05.24, 09:07 widocznie nie koniec z zadłużaniem Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Cena kontraktowa czyli też rynkowa 03.05.24, 13:09 hordol napisała: > widocznie nie koniec z zadłużaniem Obawiam się, że PIS pomoże. Komunista Kaczyński i PIS rujnuje kraj ile może, z chęcią by wybudował CPK za 5 bln gdyby mógł (to 500 mld łapówki i 4,5 mld dla swoich oligarchów. Dlatego podejrzewam, że POPIS zmieni konstytucję (z 60% wyjmą wydatki na zbrojenia, z zapisem tak nieścisłym niczym fundusz Covid z którego były dopłaty do węgla, długo po pandemii, więc się okaże że do zbrojeń da się dołożyć 2000+, 18-tą emeryturę i CPK+++). Co do cen gazu i prądu to wzrosną nieznacznie (prąd z 412 na 500, gaz z 207 na 220, przy cenachj rynkowych 300 i 140 w 3 miesiące i ok. 450 i 160 w rok). Długoterminowo podstawą musi być cena kontraktowa, czyli to co zerwał bandzior Kaczyński. Nie może być tak, że ludzie będą mieli ryzyko 50 czy 1000 za gaz w styczniu (czyli rachunek np. 5000 lub groszowy). Cena kontaktowa uśrednia wahania i eliminuje skoki spekulacyjne średnio co 5 lat na gazie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 03.05.24, 13:35 hordol napisała: > a pozyczka z kpo? to kto spłaci? Ty się lepiej martw o to kto spłaci same odsetki od pożyczek jakie zaciągnęli pisi na złodziejski procent. O samych pisich pożyczkach wolę nie wspominać. KPO przewiduje bardzo nisko oprocentowane pożyczki, ale nikt nikogo nie zmusza aby je brać, jakkolwiek nie brać na tak niski procent byłoby szczytem głupoty, a nawet przestępstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 04.05.24, 04:59 a co ty się martwisz nie swoim krajem? najbardziej drą mordę ci, którzy nie mieszkają w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 04.05.24, 01:45 hordol napisała: > a pozyczka z kpo? to kto spłaci? Kpo to nie jest pożyczka. 67% kpo to bezzwrotne granty. 33% to nisko oprocentowane kredyty. Ile razy trzeba ci to napisać, abyś ereszcie przestał kłamać? S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 04.05.24, 05:01 snajper55 napisał: > hordol napisała: > > > a pozyczka z kpo? to kto spłaci? > > Kpo to nie jest pożyczka. 67% kpo to bezzwrotne granty. 33% to nisko oprocentow > ane kredyty. Ile razy trzeba ci to napisać, abyś ereszcie przestał kłamać? > jaka jest różnica miedzy kredytem a pozyczką? Odpowiedz Link Zgłoś
supem Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 04.05.24, 07:50 Polska jest zadłużona na przeszło 1500 mld. i płaci od tego odsetki, jakieś 5% czyli ok. 75 mld. A jeśli zamieni ten dług na kredyty z Unii oprocentowany na 2% to zapłaci tylko 30 mld. Czyli zysk z takiej zamiany wyniesie 75 - 30 = 45 mld. rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 04.05.24, 08:11 nie wymądzrzaj się. pytam snajpera jaka jest róznica między kredytem a pozyczką? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 07.05.24, 11:33 hordol napisała: > jaka jest różnica miedzy kredytem a pozyczką? Żadna. A wiesz jaka jest różnica między kredytem a bezzwrotną dotacją? Chyba nie, ponieważ ciągle nazywasz kpo kredytem, gdy w rzeczywistosci 2/3 funduszy kpo to bezzwrotne dotacje. O tę różnicę mi chodziło. S. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: dla bogatszych gaz i prąd.... 07.05.24, 18:17 "Chyba nie, ponieważ ciągle nazywasz kpo kredytem, gdy w rzeczywistosci 2/3 funduszy kpo to bezzwrotne dotacje." Środki, które zasilą nam KPO, pochodzą w praktyce w 100% z pożyczek. To nie jest tak, że magicznie UE kreuje pieniądze - Komisja zapożycza się (przez obligacje) na rynku kapitałowym. I ktoś te pieniądze będzie musiał zwracać. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:01 Podobno kartofel, znowu skrzywdzili Polske Niemce, w,szczypiorniaku tym razem,buhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:05 co tam w hamburgu słychać? już po demonstracjach? www.dw.com/pl/demonstracja-islamist%C3%B3w-w-hamburgu-trudne-do-zniesienia/a-68942068 w berlinie już spokój? www.dw.com/pl/berlin-1-maja-p%C5%82on%C4%85ce-auta-amazona-demonstracje/a-68971285 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:47 Obrońcy światowej demokracji napierdalają studentów ile wlezie. Wolność słowa im się sprzykrzyła. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30937893,usa-policja-rozbila-propalestynski-protest-studentow-do-akcji.html#do_st=RS&do_a=1440&do_sid=1440&do_w=57&do_v=992#s=BoxOpLink Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie ziemniaczku i volksdojczu, 02.05.24, 19:20 szwampuch58 napisał: > Podobno kartofel, znowu skrzywdzili Polske Niemce, w,szczypiorniaku tym razem, nie ziemniaczku i volksdojczu, - tym razem niemiaszki krzywdza sie same. pogratuluj: - Zielonym/die Grünen Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 04.05.24, 05:02 twój kraj i ojczyzna to niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
krz_ga Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:21 Darmocha się skończyła,bo deficyt dużo urósł.Pewnie dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:42 hordol napisała: > kpo nie pomoże. po też nie. To jeszcze podaj numery Lotto, Pytio. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:45 twierdzisz,że tak nie bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 03.05.24, 11:04 hordol napisała: > twierdzisz,że tak nie bedzie? Twierdzę, że w Polsce nigdy nie jest po wyborach. W Polsce jest zawsze przed wyborami. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:43 I tak ma być. Będę szczery pisiorku. Też jestem za tym byście Wy, zwolennicy złośliwego karła, za zrujnowanie Polski, zaczęli głodem przymierać. Dotyczy też leni nie chodzących na wybory. 1 - Jeśli myślisz, że smrodzisz w trybie incognito, to się mylisz. Wszyscy my w machinie państwa jesteśmy na tapecie. Mało tego, jeszcze dodam, że państwo potrafi o Tobie wiedzieć więcej, niż Ty sam o sobie. Tak, że sytuacja Twoja, w moim mniemaniu jest nie do pozazdroszczenia. Oczywiście pod warunkiem, że żyjesz w Polsce i jeśli w ogóle zechcą sobie Tobą du.y zawracać. Oni zerami się nie przejmują. 2 - To o czym piszesz to też zwykła karma. Lata władzy rozmodlonych durni o lepkich łapach, musi się odbić czkawką. Nie ma lekko. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:55 mówisz.... połowa wymrze z głodu.a drugą wtrącicie do więzienia.? Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:10 hordol napisała: > mówisz.... > połowa wymrze z głodu.a drugą wtrącicie do więzienia.? Po tym poznać durnia, albo krętacza (odpowiednie sam sobie skreśl) Napisałem o przymieraniu, nie o wymieraniu. No i skąd u Ciebie pomysł z tymi więzieniami? Więzienia są kosztowne. Tobie odsiadka nie grozi, ale odmowa awansu, dobrej fuchy w organach państwowych, jak najbardziej może Ciebie dotknąć i nie dlatego, żeś pisowiec. Dlatego żeś krętacz. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:39 przymieranie,umieranie,wymieranie to słowa bliskoznaczne. reasumując: część niech słusznie przymiera głodem, pozostałym zabierzemy mozliwość dobrego zarobkowania ,a nad wszystkimi będa czuwać służby specjalne demokratycznego państwa to twój sposób myslenia i twoje intencje p.s. swojej pracy nigdy nie traktowałem w charakterze "fuchy" i taką nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:49 Ho, ho! Do czego to doszło, panie? Nie wiedziałem, że polski rząd może wpływać na światowe ceny ropy i gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:56 w pl może. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:03 hordol napisała: > w pl może. To powiedz nam w jaki sposób. Nie zapomnij, że Orlen wydupcył suwerena na co najmniej 10 miliardów. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:09 sam tusk to stwierdził w swoim słynnym 5,19 gdybym był premierem itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:12 hordol napisała: > sam tusk to stwierdził w swoim słynnym 5,19 > gdybym był premierem itd itp Ile razy trzeba ci to samo tłumaczyć? Wówczas kiedy to mówił można było to zrobić, ale czas mija i zmieniają się warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:15 wytłumaczenie ponadczasowe i uniwersalne nie kompromituj się facet Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:36 Ty się kompromitujesz chociażby dlatego, że wówczas kiedy Tusk o tym mówił nie naciskałeś Kulawego aby kazał to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:36 "Ile razy trzeba ci to samo tłumaczyć? Wówczas kiedy to mówił można było to zrobić, ale czas mija i zmieniają się warunki" Mógłby zmniejszyć akcyzę i opłatę paliwową. Do 5,19 by i tak nie dobił, ale zawsze cena byłaby niższa. Jakie to więc warunki się zmieniły, ze do dziś nie zrobili nawet tego? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:48 > Mógłby zmniejszyć akcyzę i opłatę paliwową. Do 5,19 by i tak nie dobił, ale zawsze cena byłaby niższa. Jakie to więc warunki się zmieniły, ze do dziś nie zrobili nawet tego? O tym lepiej porozmawiaj z pozytonem. On w tamtym czasie był ekspertem w tym temacie i największym obrońcą nieobniżania akcyzy. Mi się już nie chce powtarzać tego samego w kolo Macieja. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 22:47 "O tym lepiej porozmawiaj z pozytonem. On w tamtym czasie był ekspertem w tym temacie i największym obrońcą nieobniżania akcyzy. Mi się już nie chce powtarzać tego samego w kolo Macieja." Pytam retorycznie, a powód nieobniżenia stawek akcyzy i opłaty paliwowej jest prosty - żadna władza dobrowolnie nie rezygnuje z przychodów. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 03.05.24, 00:22 Doucz się i dopiero wróć do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 03.05.24, 15:33 "Doucz się i dopiero wróć do tematu" Douczyłem i się wracam do tematu - to co mi jeszcze powiedzieć, jak bardzo rząd nie ma mozliwości wpływu na cenę paliwa, choć przecież w l. 2015-2023 wysokie ceny były winą PiS?* *pytanie jest retoryczne, nie sil sie na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 03.05.24, 15:55 Tusk już raz tobie osobiście to tłumaczył, a ty ciagle swoje! Dziennikarz TV Republika kontra Tusk. "Wyzłośliwia się pan". Wypomniał mu paliwo po 5,19 zł Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 03.05.24, 17:44 " Tusk już raz tobie osobiście to tłumaczył, a ty ciagle swoje!" Mi nie, bo nie ja robiłem wywiad, to po pierwsze. Po drugie, o benzynie za 5,19 mówił w czerwcu 2022 roku, gdy cena ropy wynosiła 110-120 dolarów, i w trakcie kampanii, gdy była w cenie 75-85 dolarów oraz jeszcze w lutym, gdy cena była podobna. Na dziś jest to dokładnie 78,47 dolarów i wahania są bardzo zbliżone do okresu jesienno-zimowego. Jeśli więc nie masz nic do wyjaśnienia poza argumentami, że cena mogła być niższa, gdy ropa na rynkach międzynarodowych osiągała najwyższą cenę w ostatnich 5 latach lub że mogła być niższa, gdy cena była podobna do dzisiejszej, to gówno wytłumaczył. I ja rozumiem, że cena paliwa zależy od naprawdę wielu czynników. Ale to się nie zmieniło także za rządów PiS i prezesowania Obajtka - wtedy też zależało od wielu czynników. Ale tak już rządzi się krajem (dowolnym): sukcesy są zasługą rządu, porażki mają przyczynę w sytuacji międzynarodowej. A ciemny lud wszystko to kupuje, w zależności od tego, jaki kolor ma gadająca głowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 03.05.24, 18:39 > Mi nie, bo nie ja robiłem wywiad, to po pierwsze Każdy może tak powiedzieć na anonimowym forum :) > mówił w czerwcu 2022 roku Już cię raz prosiłem, poszukaj sobie wywodów pozyto i wszystko zrozumiesz. "W tamtym czasie" można było jeszcze zastosować pewne ulgi covid'owe. Teraz już nie. Ja w tamtym czasie optowałem na przykład za wprowadzeniem z automatu taryfy socjalnej na gaz i prąd dla mało zarabiających. U mnie cos takiego wprowadzono, a teraz już tego nie ma. Podczas COVID można było zrobić dużo więcej nie teraz bez narażania się na kary i tu jest pies pogrzebany. > Ale tak już rządzi się krajem (dowolnym): sukcesy są zasługą rządu, porażki mają przyczynę w sytuacji międzynarodowej. Jak się rządzi krajem to trzeba przestrzegać prawa i reguł ekonomii, a nie kierować się populizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 03.05.24, 19:21 Dodatkowo dodam jeszcze ważną rzecz. Wątek jest o gazie i prądzie. Ty piszesz o ropie, a Tusk przecież mówił o benzynie. W ostatnim czasie mimo spadków cen ropy na giełdzie cena benzyny wzrosła. Ten wzrost zaczął się w momencie ukraińskich ataków na rosyjskie rafinerie, które nadal są znaczące dla europejskiego zapotrzebowania na benzynę. Te ataki są kontynuowane, a to nic dobrego nie wróży na przyszłość. Mam nadzieję, ze więcej nie będziesz mnie zanudzał. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 03.05.24, 22:16 "Dodatkowo dodam jeszcze ważną rzecz. Wątek jest o gazie i prądzie. Ty piszesz o ropie, a Tusk przecież mówił o benzynie" Spieszę poinformować, że w okresie, o jakim rozmawiamy, ceny benzyny zachowywały się podobnie - z podobnymi wahaniami, z rekordową ceną w czerwcu 2022 (gdy wszystko to było wina Obajtka) itd. Ale jak mówiłem - rozumiem, że ceny w kraju wahają się w zależności od notowań światowych i ani ropa, ani benzyna nie są wyjątkiem. Tylko tak mi się widzi, że łatwo obiecywać niskie ceny, gdy ekstrapoluje się spadek notowań, na które i tak się nie ma wpływu, a potem głośno o tym przypominać, że ceny przecież nie od rządu zależą. Na podobnej zasadzie staroegipscy kapłani straszyli gniewem bogów, gdy przewidywali zaćmienie Słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 03.05.24, 22:08 "Każdy może tak powiedzieć na anonimowym forum :)" Skoro każdy może powiedzieć, że to nie ja robiłem wywiad, to widać ktoś musi mówić prawdę. " Już cię raz prosiłem, poszukaj sobie wywodów pozyto i wszystko zrozumiesz." Pozyto stał się jakimś autorytetem w kwestii cen paliwa i polityki podatkowej? Szanuję go, ale autorytetem w tej sprawie dla mnie nie jest. "Jak się rządzi krajem to trzeba przestrzegać prawa i reguł ekonomii, a nie kierować się populizmem." To oczywiste - opozycja może mówić i obiecywać więcej:) Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 18:58 pies.na.czarnych napisała: > Ho, ho! Do czego to doszło, panie? Nie wiedziałem, że polski rząd może wpływać > na światowe ceny ropy i gazu. Problem chwilowy Ropa z Wenezueli już płynie. Sam prezes Orlenu pojechał by transport powitać. Dokąd pojechał? Tego nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:01 Ja myślę, ze te ceny gazu skaczą po ostatnich wzdęciach Dudy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 04.05.24, 01:16 pies.na.czarnych napisała: > Ho, ho! Do czego to doszło, panie? Nie wiedziałem, że polski rząd może wpływać > na światowe ceny ropy i gazu. Według PiSich to Tusk o wszystkim decyduje. Oni już tak mają. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 04.05.24, 03:16 snajper55 napisał: > pies.na.czarnych napisała: > > > Ho, ho! Do czego to doszło, panie? Nie wiedziałem, że polski rząd może wp > ływać > > na światowe ceny ropy i gazu. > > Według PiSich to Tusk o wszystkim decyduje. Oni już tak mają. > > S. Ostatnio był w Brukseli i u nas kazał podwyższyć ceny paliw :((((( carbu.com/belgie/maximumprijs Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:04 Hehe sam widzisz grunt że nie ma PIS. To nawet benzyna może być po 10 zł i wszystko inne w górę 🤣🤣🤣 Na złość mamie odmrożę sobie uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:12 no wręcz więcej. jesli gaz/prąd będzie drogi to część głosujących na pis będzie głodować,a to miłe sercu zwolennika serduszkowej partii ." Też jestem za tym byście Wy, zwolennicy złośliwego karła, za zrujnowanie Polski, zaczęli głodem przymierać. " Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:13 Za ceny benzyny podziękuj tanjuszko braciom i siostrom zza wschodniej granicy:) Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:17 komu konkretnie ? bo sąsiadów na wschodzie mamy kilku Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:39 Nie udawaj, że aż tak bardzo jesteś nierozgarnięty. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:42 pies.na.czarnych napisała: > Nie udawaj, że aż tak bardzo jesteś nierozgarnięty. > nie udawaj,że jesteś taki poprawnie polityczny Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 19:56 Tanjuszka wspomniała o benzynie. Przejrzyj sobie wiadomości z ostatnich dni i sam się domyślisz o co chodzi, nawet bez poprawności politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 02.05.24, 20:12 A hordol ostro w dół. Na wszelki wypadek kup sobie spadochron. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 03.05.24, 21:22 Czy Niemce o tym wiedzą? www.money.pl/gospodarka/masowo-uciekaja-z-niemiec-maja-jeden-kierunek-polska-7023166351649696a.html Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 03.05.24, 21:27 Po co to zdziwko?:) Chiny stały się za drogie, a poza tym Chiny są coraz bardziej niewygodne politycznie więc przenoszą się do taniej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 03.05.24, 22:51 hordol napisała: > kpo nie pomoże. po też nie. A kto zafajdał sprawę? PiS zamroziłceny celowo do wyborów. Podwyżki i tak by były, ponieawż pIs zrujnował rachunek kosztów tak, jak to było na początku lat 90-tych. ub. w.. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 06.05.24, 18:58 www.tokfm.pl/Tokfm/7,103090,30894162,cieszmy-sie-z-niskich-cen-bo-tak-szybko-odchodza-wyjasniamy.html#sondaz Odpowiedz Link Zgłoś
manhu 20 czerwca minął 21.06.24, 01:18 Monopole energetyczne zlekceważyły rząd i nie ma nowych taryf za prąd i gaz (przynajmniej w mediach), mimo nakazu z ustawy. Albo dostali pozwolenie od Tuska albo idą na konfrontację (czyli, że prezes URE odrzuci ich taryfy i będą stare dużo wyższe czyli marża prawie 100% dla gazu i 70% dla prądu, dla firm potrafią mieć nawet 1000%). Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 20 czerwca minął 21.06.24, 05:09 jeszcze trochę i zobaczymy jak wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 21.06.24, 22:55 Złamanie rachunku kosztów musi kosztować. Poprzednio z takiego galimatiasu zrobionego przez reformatołów z trudem uratował Balcerowicz. Teraz teoretycznie jesteśmy w nieco lepszej sytuacji. Nie mniej jenak bez kolejnego Balcerowicza i rozliczenia autorów tego bałaganu się nie obejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 23.06.24, 00:14 Nie jesteśmy w wiele lepszej sytuacji. Ostatni czas, kiedy można było uniknąć dramatycznych konsekwencji zadłużania, to początek pierwszych rządów PIS. Być może jeszcze początek rządów PO, ale Platforma stchórzyła przed wyzwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 23.06.24, 01:02 Nie na oślep! Ostatnia cena energii na giełdzie to 229.95 a w cennikach 2000-3000, gdzie tu złamanie kosztów? Owszem nakaz sprzedawania ze stratą za 412 gdy cena średnia 500-550 to zło, ale "rząd" dopłacał (z naszych podatków) do cen wziętych z sufitu 1050-1100 z URE. Podobnie z gazem, ostatnia cena 167 (ok. 160 w rok) a rząd dopłaca do 290 - wkrótce ma przestać. Za syf odpowiada PIS który zerwał umowy długoterminowe długo przed wojną, ale PO to kontynuuje. Ceny skaczą tu typowo 1 1 1 2 2 2 10, szalone skoki średnio co 5 lat, a tu rząd nam szykuje ceny "rynkowe" czyli spekulanci zrobią że rachunek za styczeń wyniesie nie 500-1000 ale np. 5000. PS. monopole przesłały jednak nowe stawki do URE, póki co są tajne. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: po wyborach ceny gazu i prądu ostro w góre. 23.06.24, 00:12 No przecież! To co PISi ukradli, naród musi zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Nowość: hit POPIS 29.06.24, 14:16 www.money.pl/gospodarka/oplaty-dobijaja-100-letnia-mleczarnie-pracujemy-charytatywnie-aby-oplacic-rachunki-za-gaz-7043026325195584a.html Zastanawiałem się skąd ta tragedia wielu firm po wyborach (15 października), bo przecież cena gazu stoi w miejscu (nie skacze po 10x), średnio w rok ok. 160 zł. A tu sobie monopolista podnosi cenę bez powodu z 0,14 na 1,14 (cena rynkowa 0,16). Ja się pytam: gdzie jest Tusk? Bo, że Kaczyński pozwolił kraść bezkarnie na dowolnie wysokie kwoty to wiadomo, ale już nie rządzi i nie może tego zmienić, a Tusk może. Co do tematu wątku: "Problem może się nasilić po 1 lipca, w związku z uwolnieniem cen gazu i energii" - ciekaw jestem niby jak? Już teraz mogą mieć marżę 600% dla firm i 50% dla domów (normalna marża handlowa to 10-20%, 30% to już wysoko, 600% jest niemożliwe, bo natychmiast pojawiają się konkurenci chętni tak szalonego zysku i schodzą na 300%, 200%, 100% ... 30). Odpowiedz Link Zgłoś