czytelnikus 02.06.25, 07:38 tak jesteśmy podzieleni: www.tokfm.pl/Tokfm/7,189571,31988910,wyniki-wyborow-prezydenckich-2025-jak-glosowaly-wojewodztwa.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fallen_sorceress Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 08:34 Trzaskowskiemu nie udało się odkleić od PO, za mało był przekonujący w opowieści, że może być prezydentem nie tylko jednej z opcji. Ludzie znowu poszli zagłosować przeciwko Tuskowi. Po drugiej stronie - ciepły Dzień Dziecka po zimnym maju, więc może część potencjalnych wyborców Trzaskowskiego zapragnęła poszukać atrakcji, na zachodzie kraju gdzieśtam popadało, zagrzmiało i tego 1-2 % nie do końca zmobilizowanych wyborców mu ewidentnie brakło. Trochę go szkoda, kolejną kampanię się na marne napracował. Fortuna wskazała zwycięzcę. Odpowiedz Link Zgłoś
tymek.rota Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 08:36 oddałem głos nieważny więc jestem zaścianek czy oświecony właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 09:27 Wychodzi na to, żeś oświecony zaścianek:) Odpowiedz Link Zgłoś
tymek.rota Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 09:32 sverir napisał: > Wychodzi na to, żeś oświecony zaścianek:) rozchodzi się o to czy wy mnie chwalicie czy ganicie właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 09:38 " rozchodzi się o to czy wy mnie chwalicie czy ganicie właśnie?" Chwalę ganiąc, ganiąc chwalę:) Doskonale rozumiem ideę oddania nieważnego głosu w tych wyborach, była mi bardzo bliska. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 09:54 sverir napisał: > " rozchodzi się o to czy wy mnie chwalicie czy ganicie właśnie?" > > Chwalę ganiąc, ganiąc chwalę:) > > Doskonale rozumiem ideę oddania nieważnego głosu w tych wyborach, była mi bardz > o bliska. > Mnie też. Ale jak sobie uświadomiłem, że prezydentem może zostać megaloman, narcyz (żonkil) Korniszon to nie miałem wyboru. Ale co poczuł satysfakcję w prezydentowania to jego. I to wszystko w dzień dziecka… Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 13:36 negativum napisał: > Mnie też. Ale jak sobie uświadomiłem, że prezydentem może zostać megaloman, nar > cyz (żonkil) Korniszon to nie miałem wyboru. > > Ale co poczuł satysfakcję w prezydentowania to jego. > > > I to wszystko w dzień dziecka… Ale Gosia była też przez 2 godziny Panią Prezydentową. > Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 23:03 sverir napisał: > " rozchodzi się o to czy wy mnie chwalicie czy ganicie właśnie?" > > Chwalę ganiąc, ganiąc chwalę:) > > Doskonale rozumiem ideę oddania nieważnego głosu w tych wyborach, była mi bardz > o bliska. > Czasami to załamka. To samo Tymek. Później to już nie jęczcie oboje tu na forum. Już zdecydowanych na jedną opcję niż takich bezpłciowych. Siara. Odpowiedz Link Zgłoś
active_probe Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 13:38 Na wybory raźno krocz Zamiast głosu oddaj mocz Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnikus Ciebie po prostu nie masz 02.06.25, 14:56 tymek.rota napisał(a): > oddałem głos nieważny więc jestem zaścianek czy oświecony właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 15:05 mietowe_loczki napisała: > Zaścianek. Powiedziała dama z ziemianki :) Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 09:24 x2468 napisał: > "kiedy zaczynają dużo mówić o patriotyzmie, bogu, honorze i ojczyźnie > to na pewno znowu coś ukradli". > Michaił Sałtykow Szczedrin Na przykład kawalerkę. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 13:37 negativum napisał: > Klich może się pakować… No co Ty. Murański czy Tusk, to bez znaczenia, nie odpuszczają-nie ma zasad! Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 09:22 Monstrualnie rozdęta, ciemna, spotworniała wiocha, szczególnie wschodnia, topi naszą ojczyznę. W normalnym kraju to jest najwyżej 20%, u nas, niestety, 50% (wliczając niby-miasteczka poniżej 5 tys. mieszkańców z ludnością w wielkim stopniu rolniczą albo rolniczo skoligaconą). Wkrótce przez Polexit strzelą sobie w stopę, bo to oni są największymi beneficjentami Unii. Zamiast tego będą mieli Priwislinskij Kraj z priwislinskim mirem. Odpowiedz Link Zgłoś
tymek.rota Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 09:35 ukos napisał: > Monstrualnie rozdęta, ciemna, spotworniała wiocha, szczególnie wschodnia, ta wschodnia trwa od pokoleń, ta zachodnia to zbieranina z każdego zakątka właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Wygrał zaścianek 10.06.25, 11:42 Od pokoleń w ruskiej mentalności i takim świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 10:18 wizja Polski typu Warsaw Shore- przegrała Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 11:24 > Monstrualnie rozdęta, ciemna, spotworniała wiocha, szczególnie wschodnia, topi naszą ojczyznę. Dziwne, że ci piśmienni dali się wieśniakom i półanalfabetom, również kobiety dały sygnał, że chcą być bite. Wybrano po raz kolejny Dyzmę. Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnikus Ne zgadzam się, Dyzma był samodzielny 02.06.25, 15:00 don.kulawy napisał: > > Monstrualnie rozdęta, ciemna, spotworniała wiocha, szczególnie wschodnia, > topi naszą ojczyznę. > > Dziwne, że ci piśmienni dali się wieśniakom i półanalfabetom, również kobiety d > ały sygnał, że chcą być bite. Wybrano po raz kolejny Dyzmę. Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnikus Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 14:58 Ktottko mówiąc, zwyczajna swołocz Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnikus Oni są za g) upi by to zrozumieć 12.06.25, 11:27 ukos napisał: > Monstrualnie rozdęta, ciemna, spotworniała wiocha, szczególnie wschodnia, topi > naszą ojczyznę. W normalnym kraju to jest najwyżej 20%, u nas, niestety, 50% (w > liczając niby-miasteczka poniżej 5 tys. mieszkańców z ludnością w wielkim stopn > iu rolniczą albo rolniczo skoligaconą). Wkrótce przez Polexit strzelą sobie w s > topę, bo to oni są największymi beneficjentami Unii. Zamiast tego będą mieli Pr > iwislinskij Kraj z priwislinskim mirem. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum To zależy jak na to patrzeć :) 02.06.25, 11:16 czytelnikus napisała: > tak jesteśmy podzieleni: > www.tokfm.pl/Tokfm/7,189571,31988910,wyniki-wyborow-prezydenckich-2025-jak-glosowaly-wojewodztwa.html Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: To zależy jak na to patrzeć :) 02.06.25, 11:25 Ta mapa pokazuje lokalizację kościołów w Ciemnogrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k cienszko jest pies wyjechac poza granice Warszawy. 02.06.25, 13:00 dalej, niz 25 km... - bo miejscowi moga ci morde obic :) Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: cienszko jest pies wyjechac poza granice Wars 02.06.25, 13:07 Dane pochodzą z 2013 roku i zostały zebrane dla Głównego Urzędu Statystycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: To zależy jak na to patrzeć :) 02.06.25, 20:27 don.kulawy napisał: > Ta mapa pokazuje lokalizację kościołów w Ciemnogrodzie. Raczej glupote i pyche wyksztalciuchow Odpowiedz Link Zgłoś
hadrian_pl Re: To zależy jak na to patrzeć :) 02.06.25, 16:44 negativum napisał: > czytelnikus napisała: > > > tak jesteśmy podzieleni: > > www.tokfm.pl/Tokfm/7,189571,31988910,wyniki-wyborow-prezydenckich-2025-jak-glosowaly-wojewodztwa.html > > > > Mazury,Gdańsk,pogranicze z Niemcami i czesc Opolskiego głosowała wyraźnie na Trzaskowskiego.To wyborcy majacy odczuwalna korzyść z kontaktu z Niemcami.Gorny Śląsk nie ma już Gornoslazakow,ich pozostało tam niewielu,większość mieszkańców to Polacy ktorzy tam przybyli do pracy czyli Gorole.Na wzór Turkow w niemieckich miastach przez rozrod stanowią dzisiaj większość No i fakt,że 700 tysiecy Gornoslazakow uciekło końcem lat 80 tych zeszłego wieku do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 12:42 Wygrał moherowy ciemnogród wiejski! Odpowiedz Link Zgłoś
j-k i malomiasteczkowy. 02.06.25, 13:01 weteran-czasu napisał: > Wygrał moherowy ciemnogród wiejski! i malomiasteczkowy. - bo sama wies - to jedynie 40 % obywateli PL. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 12:54 Tusk zmarnował okazję dobicia watahy. Zamiast zająć się spełnianiem obietnic wyborczych cały swój czas i siłę przeznaczył na donkiszoterię na rzecz Ukrainy. Gdy się ocknął było już za późno. Poza tym Tusk w ostatnich czasach swoimi poglądami jest bliższy elektoratowi bro Szymona i Tygryska. Dlatego młodzi zaczynają odwracać się od KO. Wielu młodych oddało glos na Trzaska widząc go jako mniejsze zło, inni nie glosowali, albo zagłosowali na przeciwnika. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k suma summarum... 02.06.25, 13:06 pies, trza podwinac ogon i przestac szczekac. skomlenie musi ci wystarczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: suma summarum... 02.06.25, 13:09 Skomlenie nad ograniczonym moralnie i umysłowo suwerenem masz na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: suma summarum... 02.06.25, 13:15 don.kulawy napisał: > Skomlenie nad ograniczonym moralnie i umysłowo suwerenem masz na myśli? pies, jak i gdzie bedziesz skomlal - jest mi to raczej obojetne. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: suma summarum... 02.06.25, 13:17 > jest mi to raczej obojetne To po ki pisior wcinasz się w moje wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: suma summarum... 02.06.25, 13:26 don.kulawy napisac chciał: > > jest mi to raczej obojetne > > To po ki Wielce Szanowny panie Doctorze wcinasz się w moje wypowiedzi. zeby ci przypomiec, zebys siedzial pod slolem i sie nie wychylal, bo ci waza z goraca zupa na glowke spadnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: suma summarum... 03.06.25, 23:00 Doctor pisany z kropką, matura za cielęcinę, magister za łapówkę, doctor za pozycję na liście Macierewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k suma summarum... i dla mokrego z rozpaczy bobra 04.06.25, 00:27 bobislaw.borboje napisała: > Doctor pisany z kropką, zgadza sie. ten tytul utyskany w Niemczech - tak sie pisze. tfuj, jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: suma summarum... i dla mokrego z rozpaczy bob 23.06.25, 20:49 j-k napisał: > bobislaw.borboje napisała: > > Doctor pisany z kropką, > > > zgadza sie. > ten tytul utyskany w Niemczech - tak sie pisze. > > > tfuj, jak zawsze, Dr. J.K. Ha, ha! Już zmieniasz legendę. Nie przetłumaczony z "magister" tak jak to wówczas w Niemczech tłumaczono tylko "utyskany" - ta twoja literówka sama za siebie mówi jak to było. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Frekwencja ponad 70% 03.06.25, 09:23 don.kulawy napisał: > Tusk zmarnował okazję dobicia watahy. Zamiast zająć się spełnianiem obietnic wy > borczych cały swój czas i siłę przeznaczył na donkiszoterię na rzecz Ukrainy. G > dy się ocknął było już za późno. Poza tym Tusk w ostatnich czasach swoimi poglą > dami jest bliższy elektoratowi bro Szymona i Tygryska. Dlatego młodzi zaczynają > odwracać się od KO. Wielu młodych oddało glos na Trzaska widząc go jako mniejs > ze zło, inni nie glosowali, albo zagłosowali na przeciwnika. Wiesz co to oznacza? Na 100 ludzików głos oddało ponad 70ciu. Każdy mógł się praktycznie wypowiedzieć i na tym polega siła Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Frekwencja ponad 70% 03.06.25, 11:26 > Wiesz co to oznacza? Na 100 ludzików głos oddało ponad 70ciu. Naukowcu od siedmiu boleści nie uczono cię w podstawówce działań na procentach aby czas wykorzystać na naukę propagandy. Przelicz to jeszcze raz biorąc pod uwagę 70% frekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie cuduj , dzidziu 03.06.25, 17:11 don.kulawy napisał: > Przelicz to jeszcze raz biorąc pod uwagę 70% frekwencji. nie cuduj , dzidziu frekwencja ponad 70 % jest dobra frekwencja w polityce i oznacza, ze okreslone wybory maja znaczenie dla spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: nie cuduj , dzidziu 03.06.25, 19:12 Nie cuduj dottore. Rachunki to są rachunki i nic na to nie poradzisz, ze 2=2=4. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nadal nie cuduj , dzidziu 03.06.25, 19:17 don.kulawy napisał: > Nie cuduj dottore. Rachunki to są rachunki i nic na to nie poradzisz, ze 2=2=4. cos ci pomylilo ? wyzsza matematyka raczej mowi, ze 51 + 49 = 100 Odpowiedz Link Zgłoś
negativum "2=2=4" 03.06.25, 22:33 don.kulawy napisał: > Nie cuduj dottore. Rachunki to są rachunki i nic na to nie poradzisz, ze 2=2=4. Her Donald na takiej matematyce padł. Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 13:17 czytelnikus napisała: > tak jesteśmy podzieleni: > www.tokfm.pl/Tokfm/7,189571,31988910,wyniki-wyborow-prezydenckich-2025-jak-glosowaly-wojewodztwa.html Pierwsze radio informacyjne, moim zdaniem, od wielu lat reprezentuje światopogląd obcy większości polskich wyborców. W tzw. "usłudze politycznej" za podstawę wzięło jednoznacznie sprzyjanie skrzydłom władzy, dzięki, której mogło zaistnieć. Wielu znanych ludzi mediów poodchodziło, tak przypuszczam, z tego radia z podobnych powodów do tych, z których opuszczano Gazetę Wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
graza-z-wiochy Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 14:05 Mieszkam w województwie, w którym wygrał Trzaskowski, ale na wsiach dramat. W mojej gminie 70% głosowało na Nawrockiego. Wiecie dlaczego? Bo nie widzieli nigdy żadnego posła z PO czy Lewicy. Za to pisie są ciągle. PiS, jeszcze rządząc, kaperował wyborców non-stop. Przyjeżdżała tu taka jedna, w randze wiceministry i zachwycała się inwestycjami, wstążki na otwarciu dróg przecinała, na dożynkach była, a przede wszystkim spotykała się z kobietami z KGW na obiadkach. Ją w moim powiecie znają wszyscy, wielu spotkało osobiście. Już po wyborach parlamentarnych widzę na Facebooku sąsiedniej gminy tę babę przy okazji uroczystości z okazji pozyskania wozu dla OSP. Zaptałam ichniego wójta, o którym wiem, że PiS-u nie trawi, dlaczego ją zaprosił i się z nią fotografuje do tego. Odpowiedział, że zaproszenia wysłał do wszystkich posłów z naszego terenu, ale tylko ona zaszczyciła. Platforma i Lewica odpuściły kompletnie teren. Nikt z ich posłów nie będzie się fatygował, żeby po wiochach jeździć, smród gnoju wąchać, brudzić sobie buty w błocie, a ona jest bez względu na pogodę i wonie. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 11:52 I to jest najlepsza analiza tego co się wydarzyło podczas wyborów. Korposzczurek z Warszawy ma taki sam głos jak zwykły rolnik, tylko że rolników jest więcej. Ciekawe czy ktoś wyciągnie z tego wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 18:48 "Ciekawe czy ktoś wyciągnie z tego wnioski" Ta, znów mówią, że zaniedbali wieś. To samo mówili w 2020 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 18:40 To prawda. W moim rodzinnym małym miasteczku na coroczne świętowanie czerwcowe, połączone z konkursem na najlepszą potrawę, zawsze pojawia się pani z PiSu ze starostwa i gratuluje udziału każdej z drużyn, pozując z uśmiechem do lokalnej gazety. Na spotkania seniorek przyjeżdża posłanka PiSu porozmawiać o zwykłych sprawach. Plus taki, że w tym miasteczku PIS nie wygrywa. Jednak się promuje i walczy o utrzymanie poparcia. Pamiętam, że podczas poprzedniej kampanii prezydenckiej Małgorzata Trzaskowska jeździła na rozmowy z kobietami z małych miast. W tej chyba nie miało to miejsca. Kampanię przespalo KO. Byli chyba zbyt pewni, że Nawrocki jest słabym pomysłem Kaczyńskiego. Nie doceniono faktu, że PiS jest nadal silny, że poparcie nie spada mu dramatycznie. Na wioskach pierwsze plakaty, które się pojawiły były Menzena. Ludzie, którzy zaczynali się interesować polityką, zanim poznali resztę kandydatów, już zostali przekonani przez Menzena a on przekazał poparcie Nawrockiemu (jakby nie było). Fatalna kampania, wyczerpany Trzaskowski, a i ludziom bardziej imponują kandydat biorący udział w walkach kiboli niż znający kilka języków. Jaka większość w narodzie taki reprezentant. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 22:49 hana2 napisała: > To prawda. W moim rodzinnym małym miasteczku na coroczne świętowanie czerwcowe, > połączone z konkursem na najlepszą potrawę, zawsze pojawia się pani z PiSu ze > starostwa i gratuluje udziału każdej z drużyn, pozując z uśmiechem do lokalnej > gazety. Na spotkania seniorek przyjeżdża posłanka PiSu porozmawiać o zwykłych s > prawach. Plus taki, że w tym miasteczku PIS nie wygrywa. Jednak się promuje i w > alczy o utrzymanie poparcia. > > Pamiętam, że podczas poprzedniej kampanii prezydenckiej Małgorzata Trzaskowska > jeździła na rozmowy z kobietami z małych miast. W tej chyba nie miało to miejsc > a. Kampanię przespalo KO. Byli chyba zbyt pewni, że Nawrocki jest słabym pomysł > em Kaczyńskiego. Nie doceniono faktu, że PiS jest nadal silny, że poparcie nie > spada mu dramatycznie. Na wioskach pierwsze plakaty, które się pojawiły były Me > nzena. Ludzie, którzy zaczynali się interesować polityką, zanim poznali resztę > kandydatów, już zostali przekonani przez Menzena a on przekazał poparcie Nawroc > kiemu (jakby nie było). > > Fatalna kampania, wyczerpany Trzaskowski, a i ludziom bardziej imponują kandyda > t biorący udział w walkach kiboli niż znający kilka języków. Jaka większość w n > arodzie taki reprezentant. Prawdopodobnie masz dzieci x.com/i/status/1929952196721824098 Przecież z tymi językami to ściema i nie wiem jak może to stanowić dla kogoś jakąś zaletę. To nie były wybory lingwistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Wygrał zaścianek 04.06.25, 06:31 Wyobraźacie sobie, że forum dyskutuje między sobą wrzucając linki z X? Nie mam X. Nie wchodzę w te linki. Jednemu forumowiczów pisze odpowiedzi AI, albo przeklejać odpowiedzi z innych platform, drugi odpowiada iksem... Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Wygrał zaścianek 04.06.25, 09:21 Ja też olewam dawnego twittera, Melon Mózg zrobił z niego śmietnik pełen lumpów i złomiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Wygrał zaścianek 07.06.25, 23:33 hana2 napisała: > Wyobraźacie sobie, że forum dyskutuje między sobą wrzucając linki z X? > > Nie mam X. Nie wchodzę w te linki. > > Jednemu forumowiczów pisze odpowiedzi AI, albo przeklejać odpowiedzi z innych p > latform, drugi odpowiada iksem... Szanuję to. A co dokładnie chciała byś wiedzieć? Tak bez X. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Wygrał zaścianek 09.06.25, 22:28 Napiszę tak: od ludzi, którzy od rana do wieczora, 7 dni w tygodniu epatują gigantyczną (mówiąc delikatnie) niechęcią do cudzych poglądów, do świata polityki oponentów- żadnych informacji uzupełniających linki z X nie potrzebuję. Ale też nie mam im tego za zle, że tak muszą, że mają taką potrzebę. Jednak bliżej mi do ludzi, którzy się zbyt mocno nie emocjonują polityką, których aż tak bardzo nie trzaska od środka. I którzy żyją życiem realnym, a politykowanie jest dodatkiem. Takie życie jest zdrowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wygrał zaścianek 04.06.25, 08:22 Może i nie wybory lingwistyczne, ale wybór kogoś, kto będzie reprezentować Polskę na arenie międzynarodowej. Uważam, że lepiej aby taka osoba znała języki obce. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 15:23 A to dopiero początek !!! pl.wikipedia.org/wiki/Za%C5%9Bcianek_szlachecki PS "...Demokratyzacja szlachty – nawet najbiedniejszy szlachcic miał prawo głosu. Tworzyło to unikalny w skali Europy system, gdzie liczna grupa obywateli miała wpływ na politykę. Tożsamość narodowa – drobna szlachta miała silne poczucie przynależności do stanu szlacheckiego i Rzeczypospolitej, co sprzyjało patriotyzmowi. Równouprawnienie w obrębie stanu – formalnie nie było podziału na „lepszą” i „gorszą” szlachtę w zakresie praw obywatelskich...." Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 PS. Przegrały KOmpleksy KOalicji Obciachu:)) 03.06.25, 06:09 W Polsce w czasach masakrycznych wojen religijnych panowała tolerancja. II RP od razu nadała prawa wyborcze kobietom, na długo przed wieloma państwami Europy Zachodniej (W Szwajcarii kobiety uzyskały prawa wyborcze w 1971 roku, a w jednym z kantonów dopiero w 1990 roku.) , na początku na podstawie kodeksów zaborców homoseksualizm był penalizowany ale II RP swoim prawem zniosła a Bundestag dopiero 11 czerwca 1994 r. podjął decyzję o wykreśleniu z kodeksu karnego kary za homoseksualizm. My nie kolonizowaliśmy (Król Belgii Leopold II wymordował 8 mln ludzi w prywatnym państwie) etc etc A teraz kiedy unijni komuniści przekręcili się na druga stronę to "nasze" lemingi wpadły w histerię i leczą swe kompleksy żebrząc o jeszcze większy zamordyzm unijny żeby nas ... "cywilizować":)) Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: PS. Przegrały KOmpleksy KOalicji Obciachu:)) 03.06.25, 11:34 > My nie kolonizowaliśmy Wy nie kolonizowaliście towarzyszu bo nie mieliście na to czasu i siły będąc zajęci utrzymaniem podbitych terenów na wschodzie ciągnących się prawie aż do M. Czarnego. Taka była prawda towarzyszu. Poza tym w tamtych czasach poza kilkoma kaperskimi statkami nie posiadaliście floty zdolnej do dokonywania grabieży dalekomorskich. > Król Belgii Leopold II wymordował 8 mln ludzi w prywatnym państwie To jest prawda. Teras belgijski suweren stara się z własnej kieszeni wynagrodzić krzywdy jakie popełnił Leopold II powiększając swoje prywatne bogactwa. Czy ty towarzyszy byłbyś skłonny zapłacić za krzywdy dokonane na Kresach? Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: PS. Przegrały KOmpleksy KOalicji Obciachu:)) 07.06.25, 11:53 Towarzyszu? Nie oceniaj innych swoją miarą. Powinieneś trochę poczytać zanim PO raz KOlejny zrobisz z siebie durnia. Ówczesne WKL samo prosiło się o Unię z Koroną. A POmysly płacenia za to, że ludność Kresów nie była w ruskim "raju" albo , że kilka milionów nie zmarło z głodu (a ci co przeżyli to wręcz własne dzieci zjadali) godne są zwolennika niemieckiej opcji antypolskiej. Belgowie zabili kilka milionów więc Polacy mają płacić. "Logika" opcji antypolskiej budzi obrzydzenie 🤮🤮 Za Golgotę Wschodu mamy płacić?! Za wojnę podczas, której ponieśliśmy proporcjonalnie największe straty też mamy płacić?! Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: PS. Przegrały KOmpleksy KOalicji Obciachu:)) 10.06.25, 11:56 Niepełnosprawny doucz się: "Tu i owdzie wieśniak był wygłodzonym do tego stopnia, że się w niektórych miejscach istotnie do ludożerwsta uciekał, aby z głodu nie umrzeć; kota na wagę złota w Galicyi nie dostałbyś, wszystkie były zjedzone; a żadnego nigdzie zapasu: powiedziałbyś, że szarańcze całego Wschodu popasały tu przez lat kilka. W wioskach największa część chałup była spalona, zwalona lub przynajmniej opuszczona; wieśniacy poszli do miast żebrać lub ginąć na drogach z głodu." A tu masz link do całości: wszystkoconajwazniejsze.pl/piotr-miodunka-kryzysy-zywnosciowe-i-kleski-glodu-zapomniane-karty-historii-chlopow/ Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: PS. Przegrały KOmpleksy KOalicji Obciachu:)) 10.06.25, 12:08 Z linku: "...W zachodniej Europie klęskom głodu, nie tylko tej najsłynniejszej, irlandzkiej z 1847 roku, poświęcono wiele artykułów i książek. W Polsce natomiast Witold Kula pisał: „Wydaje się, że od XVI do XVIII wieku (pomijając okresy wojenne) Polska nie zna tak silnych, periodycznych, kraj cały obejmujących głodów, jak te, które nadają rytm życiu gospodarczemu ówczesnej Francji...." POrównujesz niemoto Wielki Głód do roku 1847?!?? "...Jeśli już ukazywały się jakieś obszerniejsze, współczesne wydarzeniom, relacje o głodzie z 1847 roku, to poza Galicją. Tak pisał obywatel Królestwa podróżujący z Krakowa pod Tatry w końcu lat 40. XIX wieku: Galicya nawiedziona od lat kilku srogiemi klęskami, przedstawiała w wielu miejscach obraz wycieńczenia, serce zakrwawiający. Ja przynajmniej zwiedziwszy najsmutniejsze kąty Europy: Laponią, Irlandyą, Landy francuzkie i Galicyą hiszpańską, wyobrażenia jeszcze nie zdobyłem o takiej nędzy i o takiem spustoszeniu, jakie tu napotkałem w niektórych nawet na trakcie leżących miejscowościach. Tu i owdzie wieśniak był wygłodzonym do tego stopnia, że się w niektórych miejscach istotnie do ludożerwsta uciekał, aby z głodu nie umrzeć; kota na wagę złota w Galicyi nie dostałbyś, wszystkie były zjedzone; a żadnego nigdzie zapasu: powiedziałbyś, że szarańcze całego Wschodu popasały tu przez lat kilka. W wioskach największa część chałup była spalona, zwalona lub przynajmniej opuszczona; wieśniacy poszli do miast żebrać lub ginąć na drogach z głodu...." A w tym roku to Galicja była częścią Polski czy Austro-Węgier? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: PS. Przegrały KOmpleksy KOalicji Obciachu:)) 10.06.25, 12:49 "Z linku: "...W zachodniej Europie klęskom głodu, nie tylko tej najsłynniejszej, irlandzkiej z 1847 roku, poświęcono wiele artykułów i książek. W Polsce natomiast Witold Kula pisał: „Wydaje się, że od XVI do XVIII wieku (pomijając okresy wojenne) Polska nie zna tak silnych, periodycznych, kraj cały obejmujących głodów, jak te, które nadają rytm życiu gospodarczemu ówczesnej Francji...." Z linku, ten sam akapit: "W zachodniej Europie klęskom głodu, nie tylko tej najsłynniejszej, irlandzkiej z 1847 roku, poświęcono wiele artykułów i książek. W Polsce natomiast Witold Kula pisał: „Wydaje się, że od XVI do XVIII wieku (pomijając okresy wojenne) Polska nie zna tak silnych, periodycznych, kraj cały obejmujących głodów, jak te, które nadają rytm życiu gospodarczemu ówczesnej Francji. Czy jest to wrażenie mylne, wynikające z naszej niewiedzy? Czy prawdziwe? A jeśli tak — to jak je wytłumaczyć, skoro trudno przypuszczać, że w Polsce poziom wydajności pracy czy ziemi lub stopień komercjalizacji produkcji rolnej były wyższe niż na Zachodzie? Znów zagadnienie o doniosłości ogromnej”. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: PS. Przegrały KOmpleksy KOalicji Obciachu:)) 12.06.25, 13:36 No i? To ma być dowód na to, że Polska ma płacić odszkodowania takie jakie płacą Belgowie za zabicie milionów skolonizowanych Afrykanów? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: PS. Przegrały KOmpleksy KOalicji Obciachu:)) 12.06.25, 19:06 "No i? To ma być dowód na to, że Polska ma płacić odszkodowania takie jakie płacą Belgowie za zabicie milionów skolonizowanych Afrykanów? " To ma być dowód, że nawet cytując linki bardzo oszczędnie gospodarujesz treścią. Reszta jest milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: PS. Przegrały KOmpleksy KOalicji Obciachu:)) 13.06.25, 08:17 No i? Wiesz w ogóle jaki kontekst komentujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: PS. Przegrały KOmpleksy KOalicji Obciachu:)) 13.06.25, 08:46 To patryk, szkoda na niego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: PS. Przegrały KOmpleksy KOalicji Obciachu:)) 13.06.25, 10:43 Dotarło może niemoto, ze nawet w tekście na który się POwołujesz nie ma potwierdzenia tezy jakobyśmy powinni byli płacić odszkodowania jak ci co wymordowali miliony tylko wręcz nawet ten tekst przeczy temu skandalicznie kretyńskiemu POstulatowi? Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 19:23 Wygrały wartości tradycja szacunek i bogobojność Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 19:26 oszol-lom-z-rm napisał: > Wygrały wartości tradycja szacunek i bogobojność Oszustwo, kłamstwa, sutenerstwo, narkomania to są wasze wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Wygrał zaścianek 07.06.25, 16:02 afera nagraniowa sprzed dekady dotyczyła polityków PO a nie PiS Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Wygrał zaścianek 10.06.25, 12:01 Ośmiorniczki ujawnione z ruska pomocą i w ruskim interesie wygrały przeciwko niedouczonemu sutenerowi, złodziejowi, oszustowi i stadionowemu bandycie w jednej osobie. Faktycznie moralność polskiego katolika jest extra ordynaryjna. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 20:45 oszol-lom-z-rm napisał: > Wygrały wartości tradycja szacunek i bogobojność Oszol! Na kolana! Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Wygrał zaścianek 07.06.25, 16:03 więcej takich obrazków a juz na zawsze będziecie oPOzycją Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Wygrał zaścianek 02.06.25, 20:42 Jednakże w każdym okręgu, w którym wygrał Nawrocki znalazł się odsetek myślący inaczej. Przy poparciu 90 procent dla Nawrockiego to cud, że znajdują się ludzie idący w poprzek wszechobecnego myślenia. W tych pojedynczych jednostkach nadzieja. Jednakże potrzeba, aby ludzie z koalicyjnych struktur poszli właśnie do tych ludzi. Poznali realia życia kobiety, matki, pracownicy, żony konserwatysty zamieszkałej gdzieś w dalekim od miast krajobrazie. Kto się przemieszczać między miastem a wsią, wie jak te dwa światy się różnią. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 12:18 Myślisz że te 10% chwali się że zagłosowała na Rafała? Zagłosowali ale raczej cicho siedzą. U mnie na wsi było prawie 20 procent. Niby część znajomych wie że nie lubię Kaczyńskiego ale co do wyborów to mówię że byłem w pracy . Raczej oficjalnie go bym nie poparł, po co mi problemy w miejscu zamieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
fallen_sorceress Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 13:31 U mnie Trzaskowski 250 głosów na 900. Ja mam wyrąbane, córka wczoraj na lekcji wypaliła, że Nawrocki gorszy od Dudy (to akurat wpływ babci zapatrzonej w TVN, nie mój). Szkoła z takich, że od 1. klasy mi dzieciaka męczą Rotą czy Gaude Mater Polonia, więc taki coming out musiał zrobić wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wygrał zaścianek 05.06.25, 14:47 Jeszcze nie wiadomo czy Nawrocki jest gorszy od Dudy. Nominalnie tak ale znając jego smykałkę do załatwiania sobie, może mu się wydać, że lepiej wyjdzie dbając o Polskę, niż dbając o Kaczyńskiego. Duda był bez własnego zdania, każe Jarek, Adrian robi Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wygrał zaścianek 05.06.25, 15:23 Mogło być tak, że Kaczyński miał jakiegoś haka na Dudę, tak kiedyś powiedział Piński. Oczywiście pytanie, czy Piński jest wiarygodny. W przypadku Nawrockiego bardzo dużo haków pojawiło się podczas kampanii przedwyborczej, no i jeśli nie ma już na niego nic nowego, to Nawrocki będzie prowadzić własną politykę. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wygrał zaścianek 07.06.25, 10:09 Bez przesady z tymi hakami na Dudę. A nawet jakby miał to przecież i tak by ich nie ogłosił. Duda miał taki charakter że musiał mieć kogoś nad sobą. Nawet jeśli to wydawało się komiczne. Nawrocki na takiego nie wygląda, co nie znaczy że nie będzie robił tak aby prezes był zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Wygrał zaścianek 07.06.25, 11:26 Duda miał w sobie pokorę i szacunek do Kaczyńskiego, do starszych. To co dla Dudy było naturalne, wydaje się być obciachem dla Nawrockiego. Niemożliwe jest połączyć atencję na miarę Dudy wobec Kaczyńskiego, z pozostaniem popularnym w młodszym pokoleniu, zniechęcanym latami do popisu. Do lojalności będzie się poczuwał zobowiązany, ale jemu bliżej do środowiska Mentzena. Ciekawe zwroty w polityce, choć niestety nic dobrego nie wnoszące po tej stronie, która jest mi bliska. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 17:51 hana2 napisała: > Jednakże w każdym okręgu, w którym wygrał Nawrocki znalazł się odsetek myślący > inaczej. Czy ktoś Ci zarzuca, że zrobiłaś nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 18:52 Ty zawsze ubolewasz nad odmiennymi wyborami od twoich. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k krytykowac czyichs wyborow nie wypada, ale... 03.06.25, 22:49 hana2 napisała: > Ty zawsze ubolewasz nad odmiennymi wyborami od twoich. krytykowac czyichs wyborow nie wypada, ale... ubolewac nad nimi mozna. to ludzkie wspolczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: krytykowac czyichs wyborow nie wypada, ale... 03.06.25, 23:07 j-k napisał: > hana2 napisała: > > Ty zawsze ubolewasz nad odmiennymi wyborami od twoich. > > > krytykowac czyichs wyborow nie wypada, ale... ubolewac nad nimi mozna. > > to ludzkie wspolczucie. I trzeba z tym żyć. I się pogodzić. Przez dwie kadencję tu jęczeli na forum na temat Dudy. I teraz też bedą jęczeć. Ale mało kogo to obchodzi. Ja mam dobry dzień ostatnio😁 Odpowiedz Link Zgłoś
j-k ja mam rowniez :) 04.06.25, 00:40 hrasier_2 napisał: > I trzeba z tym żyć. I Przez dwie kadencję tu jęczeli na forum na temat Dudy. I teraz też bedą jęczeć. Ale mało kogo to obchodzi. Ja mam dobry dzień ostatnio😁 Ja mam rowniez. gdyz jestem zwolennikem rownowagi w polityce. jezeli (gremialne) 50 % Polakow jest za Kaczynskim, a drugie 50 % jest za Tuskiem to powinno byc oczywiste, ze powinna obowiazywac zasada: - NASZ Premier - WASZ Prezydent albo odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: ja mam rowniez :) 10.06.25, 12:06 Jesteś za równowagą chyba w piciu na umór. Nie przeszkadzało ci kiedy reżym pis był wspierany przez Adriana. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Wygrał zaścianek 07.06.25, 23:22 I przyniósł wór ziemniaków ? Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Wygrał zaścianek 08.06.25, 06:23 Tak samo jak e każdym okręgu głosującym na Trzaskowskiego znaleźli się zwolennicy Nawrockiego Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Podmienione w czasach bermana j-elyty:)) 03.06.25, 05:43 Kiedyś na wierzchu była śmietanka (jaka była to była ale była:) a teraz dominuje szumowina:)) . Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Podmienione w czasach bermana j-elyty:)) 04.06.25, 09:27 Kiedyś elitarność szła z krwią (w sensie genetycznym). W XX wieku najpierw Sowieci, a potem Niemcy te elity w ogromnej mierze wymordowały, z niewielką pomocą różnych Okulickich. To i szumowina wypłynęła i dominuje. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: A elity przegrały 03.06.25, 11:39 Wiara czyni cuda. Emeryci o Nawrockim "bedzie dbal o emerytow" sonda uliczna Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 17:34 negativum napisał: > A czy wypowiedziała się na temat pól minowych jakie Tusk chce założyć przed biednymi dziećmi z Afganistanu ? A może mówiła coś o "zamrożeniu " prawa do azylu" ? Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 19:02 Jednak demokracja wygrała. Mnie jakoś specjalnie nie zależało na rozliczeniach (do których jest potrzebny prezydent, który nie będzie złodziei ułaskawiał), ale na działaniu rządu w kwestii edukacji, opieki zdrowotnej, itp. mi zależało (i zależy). Dla mnie bez większej różnicy jest pisowski człowiek na stanowisku prezydenta. Skoro Amerykanie wybrali przestępcę seksualnego na prezydenta to czy mam powody do wstydu za własny naród? Nie my jedyni tolerujemy niegodziwości. Żal mi jedynie Trzaskowskiego. Mam nadzieję, że odnajdzie na nowo sens w polityce. Jest zbyt cenny, aby go stracić. No i stoi za nim pół Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Wygrał zaścianek 04.06.25, 00:13 hana2 napisała: > Jednak demokracja wygrała. > > Mnie jakoś specjalnie nie zależało na rozliczeniach (do których jest potrzebny > prezydent, który nie będzie złodziei ułaskawiał), ale na działaniu rządu w kwes > tii edukacji, opieki zdrowotnej, itp. mi zależało (i zależy). Dla mnie bez wię > kszej różnicy jest pisowski człowiek na stanowisku prezydenta. Skoro Amerykanie > wybrali przestępcę seksualnego na prezydenta to czy mam powody do wstydu za wł > asny naród? Nie my jedyni tolerujemy niegodziwości. > > Żal mi jedynie Trzaskowskiego. Mam nadzieję, że odnajdzie na nowo sens w polity > ce. Jest zbyt cenny, aby go stracić. No i stoi za nim pół Polski. Do końca maja Herr Donald miał przedstawić prezydentowi multum ustaw. Ponad 100. Jest 2 czerwca x.com/i/status/1929825035461554265 I to nie jest tak, że Andrzej wszystko wetuje. Zawetował bodajże tylko 6 przyjął 200. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Wygrał zaścianek 07.06.25, 16:05 proszę pani, na Nawrockiego zagłosowali nie tylko ci oo podstwówce czy zawodówce ale też i ci po maturze Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Wygrał zaścianek 23.06.25, 20:53 oszol-lom-z-rm napisał: > proszę pani, na Nawrockiego zagłosowali nie tylko ci oo podstwówce czy zawodówc > e ale też i ci po maturze Są tacy w PiS? Jeżeli tacy są to na pewno za gąskę maturę uzyskali. :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 14:09 zaścianek to mało nawiedzane, wygrały prymitywy ,debile, gdyby psychol wystawił Trynkiewicza, to debile piskie by w 100% poparły , niestety 75 % rdaków to nie czytacze, nie kumate ot prymitywy ,tylko , micha i kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 14:16 m.c.hrabia napisał: > zaścianek to mało nawiedzane, wygrały prymitywy ,debile, gdyby psychol wystawił > Trynkiewicza, to debile piskie by w 100% poparły , niestety 75 % rdaków to ni > e czytacze, nie kumate ot prymitywy ,tylko , micha i kasa. zamieszkaj w monte carlo Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 17:36 m.c.hrabia napisał: > zaścianek to mało nawiedzane, wygrały prymitywy ,debile, gdyby psychol wystawił > Trynkiewicza, to debile piskie by w 100% poparły , niestety 75 % rdaków to ni > e czytacze, nie kumate ot prymitywy ,tylko , micha i kasa. I napisał to przedstawiciel "elity" czytacze, który przymiotniki z nie napisał rozdzielnie. Bolszewicka klasyka bo jak wiadomo z historii bolszewiccy robotnicy pouczali profesorów. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 22:16 no-popis napisała: > I napisał to przedstawiciel "elity" czytacze, który przymiotniki z nie napisał > rozdzielnie. Bolszewicka klasyka bo jak wiadomo z historii bolszewiccy > robotnicy pouczali profesorów. Ładnie nam się przedstawiłaś. 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wygrał zaścianek 04.06.25, 04:54 tapatik napisał: > no-popis napisała: > > > I napisał to przedstawiciel "elity" czytacze, który przymiotniki z nie na > pisał > > rozdzielnie. Bolszewicka klasyka bo jak wiadomo z historii bolszewiccy > > robotnicy pouczali profesorów. > > Ładnie nam się przedstawiłaś. 🤣 Wskazałem konkret jakie są te rzekome elity, podstaw własnego języka nie znają, a Ty jak w piaskownicy : " a bo to Ty jesteś gupia" i to Ty się przedstawiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wygrał zaścianek 05.06.25, 15:40 Mnie też się zdarzają pomyłki, ale to nie znaczy, że nie znam języka ojczystego i że jestem bolszewickim robotnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis dobry dowcip o zaścianku, który wybrał 03.06.25, 14:28 Ponoć elity warszawskie zdenerwowany wyborem Nawrockiego przez wieś, przez zaścianek, postanowiły za karę zaprzestać odwiedzać swoich rodziców na wsi :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: dobry dowcip o zaścianku, który wybrał 03.06.25, 15:07 Dottore j-k wrócił do swoich rodzinnych Kielc :) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Pudlo i ignorancja polityczna psa. 03.06.25, 17:20 don.kulawy napisał: > Dottore j-k wrócił do swoich rodzinnych Kielc :) pudlo. w miescie Kielce wygral Trzaskowski. . tvn24.pl/polska/wyniki-wyborow-prezydenckich-2025-jak-glosowano-w-powiatach-st8469116 Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pudlo i ignorancja polityczna psa. 03.06.25, 19:16 To dlatego nie masz tam wstępu słoiku? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol hahahahahahahahahahahaha 03.06.25, 17:07 tacy intelektualisci, poligloci, wielce wykształceni,nowocześni ,popierani przez demokratyczną europę,aktorów,naukowców ,celebrytów ,kierowani przez najwybitniejszego polskiego polityka a przegrali. i to z kim? Odpowiedz Link Zgłoś
ryzy_na_hulajnodze Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 16:13 x.com/i/status/1929649437598797937 Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: jak i 5 i 10 lat temu 03.06.25, 22:18 Stąd, że 15 lat temu wygrał Komorowski. Czy PiS ma jakiś monopol na prezydentów? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: jak i 5 i 10 lat temu 04.06.25, 00:56 tapatik napisał: > Czy PiS ma jakiś monopol na prezydentów? oczywiscie, ze nie te wybory - to nie tyle zwyciestwo PIS - co porazka PO pomysl - dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: jak i 5 i 10 lat temu 04.06.25, 04:47 j-k napisał: > tapatik napisał: > > Czy PiS ma jakiś monopol na prezydentów? > > > oczywiscie, ze nie > > te wybory - to nie tyle zwyciestwo PIS - co porazka PO > > pomysl - dlaczego. Nigdy ale to nigdy nie potrafili wyciągać wniosków z porażek. Wydawało się lewactwu, że wygra wybory ściągając flagi unijne i na okres wyborów kłamiąc, że nie ma Zielonego Ładu, nie ma migrantów w Polsce itp. Wyborca nie lubi być traktowany jak idiota. Stąd kolejna porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: jak i 5 i 10 lat temu 08.06.25, 09:44 j-k napisał: > te wybory - to nie tyle zwyciestwo PIS - co porazka PO Wiem. > pomysl - dlaczego. A tu podejrzewam, że można dyskutować długo i namiętnie. Dla mnie jest dziwne, że niektórzy politycy nie uczą się na błędach. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Wygrał zaścianek 03.06.25, 21:46 Wszyscy narzekają na polityków, że są do dupy. Ale to gówniane społeczeństwo wybiera gównianych przedstawicieli- w myśl zasady zachowania - śmieć wchodzi do Belwederu, śmieć z niego wychodzi. W robieniu byle co z byle czego zawsze wychodzi byle co. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Wygrał zaścianek 04.06.25, 09:31 Podlubelska i podrzeszowska ciemnota głosuje tak, jak jej ksiądz w niedzielę powie, że ma głosować. I nie ma znaczenia, że złodziej, że oszust, alfons lichwiarz, bandyta. Ksiądz każą tak i motłoch głosuje tak. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Wygrał zaścianek 10.06.25, 12:15 Nie tylko, moi szczecińscy znajomi namawiali mnie na glosowanie na sutenera podpierając się autorytetem kościoła bo ksiądz proboszcz im tak poradził. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Wygrał zaścianek 07.06.25, 16:01 wygrał zaścianek czyli polskość, normalność. Bogu niech będą dzięki.. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Wygrał zaścianek 13.06.25, 08:54 Mентцен и его команда na zasadzie,"na złość mamie nogę sobie złamię" zagłosowała na sutenera z pis. Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Wygrała większość wyborców, taka prawda jest 08.06.25, 09:15 czytelnikus napisała: > tak jesteśmy podzieleni: > www.tokfm.pl/Tokfm/7,189571,31988910,wyniki-wyborow-prezydenckich-2025-jak-glosowaly-wojewodztwa.html Trudno to zrozumieć niektórym komentującym bawiącym się słowami i polityką. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Wygrała większość wyborców, taka prawda jest 08.06.25, 09:33 elektorat PiS nie przyjmuje afer do wiadomości. Liczy się to, czy kandydat mówi jak oni, wygląda jak oni, czy nie kłania się Berlinowi, nie zna francuskiego — i nade wszystko, czy pobłogosławił go prezes. i. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Wygrała większość wyborców, taka prawda jest 09.06.25, 20:52 Bo to są pseudoafery Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wygrała większość wyborców, taka prawda jest 09.06.25, 21:37 Co to znaczy pseudoafery? Podaję kilka afer pisich: afera Pegasusa, afera Lotos, afera respiratorowa, afera ze spółką Srebrna. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Wygrała większość wyborców, taka prawda jest 11.06.25, 15:22 No właśnie to są pseudoafery bo żadnej afery tu nie było . Pegasus musiał zostać użyty po ujawnieniu nagrań z restauracji Sowa i przyjaciele Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Wygrała większość wyborców, taka prawda jest 13.06.25, 08:56 Ilu szpiegów i terrorystów złapaliście za pomocą "Pegazusa"? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wygrała większość wyborców, taka prawda jest 24.06.25, 17:34 oszol-lom-z-rm napisał: > No właśnie to są pseudoafery bo żadnej afery tu nie było . > Pegasus musiał zostać użyty po ujawnieniu nagrań > z restauracji Sowa i przyjaciele Musiał? W jakim celu? Jak na razie to został nielegalnie użyty, aby podsłuchiwać polityków opozycji i osoby niewygodne. Do chwili obecnej nie wiadomo, czy został kiedykolwiek użyty do podsłuchiwania prawdziwych przestępców. Afera respiratorowa - mogliśmy razem z innymi krajami europejskimi kupić respiratory w ramach dużego przetargu. Zdecydowaliśmy się kupić je z wolnej ręki od człowieka zamieszanego w nielegalny handel bronią - Andrzeja Izdebskiego. Kupiliśmy respiratory bez polskiej instrukcji, częściowo niesprawne i zapłaciliśmy za to więcej niż cena rynkowa. Co ciekawe sam Izdebski zmarł nagle w Albanii i został szybko skremowany, mimo że w Albanii nie ma krematoriów. Afera ze spółką Srebrna - jest nawet opisana na Wikipedii - pl.wikipedia.org/wiki/Srebrna_(przedsi%C4%99biorstwo) Afera z Lotosem - nie wiadomo po co połączyliśmy Lotos i Orlen. W efekcie musieliśmy sprzedać część rafinerii i część stacji paliw Lotos. Stacje paliw sprzedaliśmy węgierskiej firmie MOL, natomiast 30% rafinerii sprzedaliśmy Arabom. I tu jest kilka problemów: 1. Sprzedaż była po zaniżonej cenie: www.bankier.pl/wiadomosc/Lotos-sprzedany-taniej-o-miliardy-Aramco-zyskalo-wplyw-NIK-punktuje-Orlen-8925129.html 2. Arabowie zyskali bardzo duży wpływ na rafinerię. Mogą na przykład zawetować wielkość produkcji albo rozbudowę rafinerii. Czyli w praktyce mogą sparaliżować zakład. I to zakłada dostarczający paliwa na rynek Polski. W sytuacji zagrożenia militarnego powinniśmy mieć jak największy wpływ na dostępność paliw. 3. Dodatkowo Arabowie mogą sprzedać swoje udziały na przykład Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wygrał zaścianek 08.06.25, 09:39 Akurat słabiej wyksztalceni głosowali na Trzaskowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wygrał zaścianek 08.06.25, 09:49 Wiadomo, jak w drugiej turze wyborów zagłosowali Polacy w podziale na wykształcenie. Z badania exit poll pracowni Ipsos przeprowadzonego na zlecenie Telewizji Polsat, TVP i TVN wynika, że większość wyborców z wykształceniem podstawowym, zawodowym i średnim poparło Karola Nawrockiego. Z kolei więcej głosujących z wykształceniem wyższym oddało głos na Rafała Trzaskowskiego. Źródło: wydarzenia.interia.pl/wybory/prezydenckie/news-wyniki-exit-poll-jak-glosowali-polacy-podzial-wedlug-wykszta,nId,21823701 Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: Wygrał zaścianek 08.06.25, 11:48 Ciekawe. PS Pamiętam jak lemingi POdniecały się, że POLACY 11 listopada wszczynają zadymy. Nie zetknąłem się z ŻADNYM przypadkiem autorefleksji ze strony lemingów kiedy okazało się, że nawet KOledzy partyjni przyznali iż minister od BEZPIECZEŃSTWA nakazał (nie)sławne POdpalnie budki. Wręcz przeciwnie te same lemingi, które dziś "jebią" przy każdej okazji (i bez okazji) POdniecały się tym, że na Marszu Niepodległości pojawiają się wulgaryzmy. PPS "...Badanie przeprowadzone przez socjologów z Polskiej Akademii Nauk przynosi bardzo interesujący obraz tego, kto bierze udział w Marszu Niepodległości. Okazuje się np., że aż 68,4 proc. uczestników ma wyższe wykształcenie..." wykop.pl/link/5211619/68-4-proc-uczestnikow-marszu-niepodleglosci-ma-wyksztalcenie-wyzsze Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Wygrał zaścianek 08.06.25, 15:51 Wklejasz mapę z 2009 roku. Ta z 2024 roku wygląda tak: Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wygrał zaścianek 09.06.25, 18:05 Znaczy w zasadzie z tej mapki nic nie wynika. Ale proPis zawsze chce coś dobrego dla PiSu napisać. W mojej wiosce prawie 90 % głosowało na Karola. Byłem pierwszym chłopakiem który studiował. Dziewczyn było kilka wcześniej, Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Akurat słabiej wykształceni głosowali na Nawrockie 08.06.25, 21:18 Trudno jest pis-dziurom tą prawdę przełknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Na kogo głosowali więźniowie i inne patologiczne 09.06.25, 05:12 środowiska? POtrafia platfonsy to ogarnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Na kogo głosowali więźniowie i inne patologic 09.06.25, 18:12 Pytasz, na kogo głosowali kibole? Na pewno na Trzaskowskiego:)) Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: Na kogo głosowali więźniowie i inne patologic 09.06.25, 20:44 Ja jestem kibicem, co prawda bardziej niż piłka nożna interesuje mnie sport, który kiedyś uprawiałem (a nawet trochę przyczyniłem się do tego, że "trafił pod strzechy") i nie głosowałem na Trzaskowskiego. PS Uważasz, ze głos przeciętnego pensjonariusza ZK jest bardziej prestiżowy niż głos przeciętnego kibica? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Na kogo głosowali więźniowie i inne patologic 10.06.25, 05:56 "Uważasz, ze głos przeciętnego pensjonariusza ZK jest bardziej prestiżowy niż głos przeciętnego kibica?" Piszę o kibolach, nie o kibicach. Coś jest uroczego w tym, że mamy z jednej strony trybunę z boku, vis-a-vis trybun vipowskich, na których często są całe rodziny kibicujące Donaldowi czy Rafałowi. Mówię jednak o tych, którzy za bramką podskakują jak małpy, odpalają race i wywieszają transparenty "Pozdrowienia do więzienia". I w tym sensie specjalnie tej różnicy pomiędzy pensjonariuszem ZK a kibolem nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: Na kogo głosowali więźniowie i inne patologic 10.06.25, 06:48 Chyba za często nie bywasz na stadionach skoro rodziny widzisz tylko na trybunach vip-owskich:)) Kibice podskakują jak małpy? Na meczu. Ale jak l-elyta kodowicka jebała ile wlezie i POdskakiwała na spędach kodowicy to było ok? W sumie dla kogoś kto nie widzi różnicy pomiędzy fałszywymi oskarżeniami o pedofilię a przytaczaniem statystyk to i logiczne jest, że nie widzi różnicy pomiędzy zachowaniem na meczu i zachowaniem j-elyty i to nie tylko na spędach:))) Nie widzisz także różnicy pomiędzy kibicami organizującymi liczne zbiórki charytatywne (że o innych formach nie wspomnę) a pensjonariuszami ZK? Dlatego, że więźniowie głosują tak jak POtrzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Na kogo głosowali więźniowie i inne patologic 10.06.25, 13:10 "Chyba za często nie bywasz na stadionach skoro rodziny widzisz tylko na trybunach vip-owskich:))" A teraz przeczytajmy napisane przeze mnie zdanie: "Coś jest uroczego w tym, że mamy z jednej strony trybunę z boku, vis-a-vis trybun vipowskich, na których często są całe rodziny kibicujące Donaldowi czy Rafałowi" W jaki sposób ze stwierdzenia, że rodziny siedzące na trybunach naprzeciwko vipów kibicują Rafałowi zrobiłeś "rodziny widzisz tylko na trybunach vip-owskich" to ja nie wiem, nie rozumiem i nie chcę zgadywać. Przecież nawet z literalnej interpretacji tekstu wynika, że chodzi o trybuny naprzeciwko vipów (zmyliło Cię vis-a-vis?). "Ale jak l-elyta kodowicka jebała ile wlezie i POdskakiwała na spędach kodowicy to było ok?" I znów przyjrzyjmy się mojej wypowiedzi: "Mówię jednak o tych, którzy za bramką podskakują jak małpy, odpalają race i wywieszają transparenty "Pozdrowienia do więzienia". Po polsku można to oczywiście interpretować na różne sposoby, ale generalnie dla osób, które posiadły znajomość języka polskie na poziomie ponadpodstawowym oczywistym jest, że skoro mowa była o tzw. kibicach, to wskazuję, o których kibicach mowa, których cechuje m.in. podskakiwanie jak małpy. Jaki to ma związek z kodziarzami, to ja mogę zgadywać- pomyślałeś sobie, że uważam kiboli za patologię bo skaczą? Chyba niepoważny jesteś. "W sumie dla kogoś kto nie widzi różnicy pomiędzy fałszywymi oskarżeniami o pedofilię a przytaczaniem statystyk to i logiczne jest, że nie widzi różnicy pomiędzy zachowaniem na meczu i zachowaniem j-elyty i to nie tylko na spędach:)))" Nawiązujesz do dyskusji, w której wyraźnie odniosłem się do oczywistego faktu, że nigdy nie jest to zwykłe przytaczanie statystyk, tylko zawsze towarzyszą temu odpowiednie ich interpretacje. Z fragmentu "vis-a-vis trybun vipowskich, na których często są całe rodziny kibicujące Donaldowi czy Rafałowi" wyciągnąłeś wniosek, że widzę rodziny tylko na vipowskich trybunach. Nie rozumiem więc, z jakiej przyczyny przypisujesz sobie umiejętność wyciągania jakichkolwiek wniosków z jakiejkolwiek wypowiedzi? "Nie widzisz także różnicy pomiędzy kibicami organizującymi liczne zbiórki charytatywne (że o innych formach nie wspomnę) a pensjonariuszami ZK?" Och, już rozumiem. Jak więźniowie zorganizują paczki na dzień dziecka, to wg Ciebie powinni opuścić zakłady karne, bo to takie dobre serducha. Patrz pan, jaka prędka resocjalizacja. Jeszcze chwila, a powiesz, że ten i ów to nie może być zły człowiek, bo zawsze "dzień dobry" mówił. "Dlatego, że więźniowie głosują tak jak POtrzeba?" Pytałeś na kogo głosuje środowisko patologiczne. Powiedziałem, że zdarza się to kibolom, że głosują na Nawrockiego. Skupiasz się teraz na definiując różnic pomiędzy osadzonymi a kibolami. Tuszę, że Twoją intencją jest wykazanie, że patologia to wyłącznie osadzeni. Otóż nie przekonasz do tego nie tylko mnie. W środowisku cywilizowanych ludzi, zwłaszcza o konserwatywnych poglądach, generalnie nie jest akceptowana pochwała przestępstwa. Zdarza się, że rodziny przestępców do końca nie chcą uwierzyć w winę bliskiej osoby. Zdarza się, że chcą jak najniższych kar dla bliskich. Ale rzadko się zdarza, żeby przestępstwo pospolite - kradzież, pobicie, włamanie czy nawet zabójstwo (bo tak należy nazwać de facto pobicie ze skutkiem śmiertelnym) - było gloryfikowane. Rzadko się zdarza, zwłaszcza w konserwatywnym społeczeństwie, żeby współpraca z policją czy prokuraturą przy wyjaśnianiu przestępstwa była jedną z najcięższych zbrodni, jakie można popełnić. W grupie, której bronisz, to absolutna norma. Nie mów mi proszę, że to nie jest patologia społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: Na kogo głosowali więźniowie i inne patologic 12.06.25, 13:34 Nie wiesz co czynisz?! "...mamy z jednej strony trybunę z boku, vis-a-vis trybun vipowskich, na których często są całe rodziny kibicujące Donaldowi czy Rafałowi. Mówię jednak o tych, którzy za bramką podskakują jak małpy, odpalają race i wywieszają transparenty "Pozdrowienia do więzienia". I w tym sensie specjalnie tej różnicy pomiędzy pensjonariuszem ZK a kibolem nie widzę...." Przeciwstawiasz rodziny z dziećmi na trybunach vipowskich z podskakującymi jak małpy ( na trybunach j-elytarnych nigdy nie podskakują:)) kibicami i jeszcze nie widzisz en masse różnicy pomiędzy pensjonariuszami ZK (poczytaj za co siedzą, szczególnie zboczeni zwyrodnialcy) a może dotrze jak jesteś zwichrowany) a kibicami. I jeszcze jak Cię przycisnąć to próbujesz wić się i wykręcać. W przypadku równie niewiarygodnego zwichrowania, które przejawiło się zrównywaniem fałszywych oskarżeń o pedofilię z przytaczaniem statystyk przyznałeś, że to nie była pomyłka. CYT "...niepoprawnylogin1980 Re: Prez. Duda o tym jak przypisywano mu pedofili 30.05.25, 13:08 Nie uciekaj od pytania o to czy przytoczenie danych dotyczących tego ilu jest homo wśród krzywdzicieli dzieci ma być penalizowane a fałszywe oskarżenia są sPOKO? sverir Re: Prez. Duda o tym jak przypisywano mu pedofili 30.05.25, 14:04 Ależ nie uciekam od pytania, dałem Ci wyraźnie do zrozumienia, że to jedno i to samo. Nie ograniczaj wolności słowa!..." Zadałem jeszcze kilka razy to pytanie żeby się upewnić czy nie jest to jakaś zwichrowana prowokacja intelektualna czy wręcz ordynarny trolling. I jeszcze jedno. To nie prawda, ze niepoprawne statystyki są przytaczane TYLKO w kontekście konkretnych wniosków ale jeśli ktoś wyciąga wnioski na podstawie statystyk to ma znacznie większą wartość niż Twoje pożal się Boże uogólnienia dot. kibiców bowiem nie zadałeś sobie trudu przypisując kibicom m.in. morderstwa, może zacytuję: "...W grupie, której bronisz, to absolutna norma..." aby poprzeć tą swoją "mądrość" statystykami mówiącymi o tym jaki procent kibiców dokonało morderstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Na kogo głosowali więźniowie i inne patologic 12.06.25, 19:04 Nie wiesz co czynisz?! "...mamy z jednej strony trybunę z boku, vis-a-vis trybun vipowskich, na których często są całe rodziny kibicujące Donaldowi czy Rafałowi. Mówię jednak o tych, którzy za bramką podskakują jak małpy, odpalają race i wywieszają transparenty "Pozdrowienia do więzienia". I w tym sensie specjalnie tej różnicy pomiędzy pensjonariuszem ZK a kibolem nie widzę...." Oki, już rozumiem, zwracam honor - przez prędkie pisanie zastosowałem błędną, niepoprawną odmianę, końcówkę wyrazu. Prawidłowo powinno być: "...mamy z jednej strony trybunę z boku, vis-a-vis trybun vipowskich, na której często są całe rodziny kibicujące Donaldowi czy Rafałowi." Można się było oczywiście domyśleć z kontekstu, ale wymagało to odrobiny pomyślenia, więc nie mogłem tego oczekiwać akurat od Ciebie. "Przeciwstawiasz rodziny z dziećmi na trybunach vipowskich z podskakującymi jak małpy ( na trybunach j-elytarnych nigdy nie podskakują:)) kibicami i jeszcze nie widzisz en masse " Jeszcze raz - podskakiwanie nie jest niczym złym. Wskazuję, którzy kibice lubią ściągnąć koszulki i podskakiwać jak małpy. Zapewniam, że takich atrakcji nie uświadczysz na sektorach rodzinnych czy vipowskich. W młynie owszem. " jeszcze nie widzisz en masse różnicy pomiędzy pensjonariuszami ZK (poczytaj za co siedzą, szczególnie zboczeni zwyrodnialcy) a może dotrze jak jesteś zwichrowany) a kibicami. " Jakże to typowe dla ciebie - stosowanie różnej miary do oceny komentowanego zjawiska. En masse zboczeni zwyrodnialcy stanowią ok. 5-6% wszystkich osadzonych. Najwięcej osadzonych jest skazanych za przestępstwa przeciwko mieniu (ok. 42%), następnie przeciw rodzinie (ok. 13%), przeciwko życiu lub zdrowiu (również ok. 13%), bezpieczeństwu w komunikacji (ok. 10%), A jest jeszcze przecież uczestnictwo w zorganizowanej grupie przestępczej: Psychofans, Sharks i inni też pod to podpadają (choć nie sama przynależność, tylko tak jakoś to się pokrywa). Kibice Górnika właśnie dostali zakaz wyjazdowy na cały sezon, za absolutnie normalne zachowanie na trybunach Piasta. Wiadomo, że bicie ochrony, demolowanie stoik gastronomicznych i kibli może się zdarzyc nawet najniewinniejszemu. "Zadałem jeszcze kilka razy to pytanie żeby się upewnić czy nie jest to jakaś zwichrowana prowokacja intelektualna czy wręcz ordynarny trolling. " Pytałem Cię kilkakrotnie o granice wolności słowa. Nie odpowiedziałeś ani razu. To Ty się wiłeś, bo nie potrafiłeś przyznać, że wcale nie jesteś przeciw "kagańcowi", jaką jest karalność za nadużywanie wolności słowa. W życiu nie widziałem nikogo, kto tak długo potrafi unikać odpowiedzi na wydaje się proste pytanie. Szapo ba. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: Na kogo głosowali więźniowie i inne patologic 13.06.25, 08:16 "Odrobina pomyślenia" wystarczy żeby zauważyć, że przeciwstawiasz, może zacytuję: "...trybun vipowskich, na których często są całe rodziny kibicujące Donaldowi czy Rafałowi...." vs "... tych, którzy za bramką podskakują jak małpy...". Ale żeby pomimo kilkukrotnego wskazania dalej nie docierało? Pomimo wskazania konkretnych cytatów i wytłumaczenia tak prostego, ze prościej się już nie da?! Podobnie jak po upewnieniu się, że zrównujesz fałszywe oskarżenia o pedofilię z przytaczaniem statystyk nazywam tego typu zrównywanie niewiarygodnym zwichrowaniem to jeszcze nie dociera?! Mało tego tak jednoznaczne odniesienie się nazywasz wiciem się czy wręcz, znowu zacytuję: ".... W życiu nie widziałem nikogo, kto tak długo potrafi unikać odpowiedzi na wydaje się proste pytanie. Szapo ba...." Jesteś dotknięty chorobą Alzheimera? PS Nie jest prawdą, że niepoprawne statystyki są przytaczane TYLKO dla potwierdzenia jakieś tezy. Ale jeśli nawet to jest to o całe Niebo lepsze od uogólnień typu "ABSOLUTNA norma" wśród kibiców bez poparcia tego statystykami. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Wygrał zaścianek 10.06.25, 12:18 Żle czytasz ta mapę patryku. ta mapa pokazuje gdzie łatwiej zdać maturę nawet za marna kurę.. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wygrał zaścianek 10.06.25, 21:01 Lepiej by było jakbyś podał mapę w powiatach odsetek zdanych matur względem rocznika. Co z tego że w jednym województwie było zdanych tylko 50% matur kiedy do matury przystąpiło 80% rocznika. W drugim było zdanych 60% przy czym do matur przystąpiło 50% rocznika. Według tej twojej teorii lepsze jest województwo drugie. Według matematyki to pierwsze. Tam było zdanych matur 40% względem rocznika, w twoim zwycięskim 30%. ,,Karol Nawrocki zwyciężył wśród wyborców z niższym wykształceniem: podstawowe: Nawrocki 73,4 proc., Trzaskowski 26,6 proc., zawodowe: Nawrocki 68,3 proc., Trzaskowski 31,7 proc., średnie: Nawrocki 51,6 proc., Trzaskowski 48,4 proc. Z kolei Rafał Trzaskowski przekonał do siebie większość osób z wykształceniem wyższym – zdobył 62,6 proc. głosów w tej grupie, a Nawrocki 37,4 proc." Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Wygrał zaścianek 11.06.25, 15:24 Uczelnie są pod nadzorem lewactwa które indokrynuje w duchu tęczowym Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Wygrał zaścianek 12.06.25, 17:35 KULi UKSW to wyjątki . Wyjatkodd we N też jest uczelnia o Rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wygrał zaścianek 12.06.25, 18:45 oszol-lom-z-rm napisał: > KULi UKSW to wyjątki . Wyjatkodd we N też jest uczelnia o Rydzyka Piszesz taką polszczyzną jaką mówią pogodynki u w TV Trwam :) Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wygrał zaścianek 23.06.25, 20:20 To czemu prawactwo nie chce nadzorowac uczelni? Przecież mieliście 8 lat kiedy robiliście co chcieliście. Nawet konstytucję dla uczelni wprowadziliście która przetrwała prawie rok Odpowiedz Link Zgłoś