Dodaj do ulubionych

Kto/co? rozwaliło Polskę 2050?

11.02.26, 12:32
J. W.
Obserwuj wątek
    • negativum Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 12:33
      /nt
    • no-popis Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 12:50
      kaminska-j napisała:

> J. W.

To dosyć oczywiste. Rynek polityczny noe mieścił drugiej partii, która opiera swoją działalność na permanentym kłamstwie i oszukiwaniu wyborców.

...ale okolo 10 procent swoich postulatów zrealizowali a więcej nie mogli bo mieli okolo 10 % glosów
    • m.c.hrabia Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 13:03
      1. Hołownia
      2. Pełczyńska
      3. Śliz
      • sverir Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 13:59
        4. Intensywne działania Tuska i akolitów zmierzające do marginalizowania przystawek i dążenie do jedynowładztwa w ramach koalicji.
        • j-k Normalna praktyka kazdego Protektora :) 11.02.26, 15:47
          sverir napisał:

> 4. Intensywne działania Tuska i akolitów zmierzające do marginalizowania przyst
          > awek i dążenie do jedynowładztwa w ramach koalicji.

Normalna praktyka kazdego Protektora :)

PiS tez rozwalil Lige Polskich Rodzin Gietrycha i samoobrone Leppera....
          • no-popis Re: Normalna praktyka kazdego Protektora :) 11.02.26, 17:47
            j-k napisał:

> Normalna praktyka kazdego Protektora :)
            >
            > PiS tez rozwalil Lige Polskich Rodzin Gietrycha i samoobrone Leppera....
            Ale tego elektoratu Kaczyński nie przejął jak Tusk przejął elektorat Hołowni. Kaczy nski po prostu uznal, że wcześniejsze wybory wygra i nie będzie potrzebował koalicjantów a więc postąpił jak pewny siebie bufon bez realizmu.
      • no-popis Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 17:45
        m.c.hrabia napisał:

> 1. Hołownia
        > 2. Pełczyńska
        > 3. Śliz
        Zapomniałeś o, widać to Twoja ulubienica, Hennig Kloska, ktora była bohaterką miliona memów i rekordowo głupich wypowiedzi. Maturę to ona dostała chyba po znajomości lub za kury i jajka. Tusk da jej miejsce na liście bo lub mieć wiernych desperetów u siebie, którzy nigdzier normalnej pracy nie utrzymaj a jak Joński, Wcisło i rzeczona Hennig Kloska
    • stefan4 Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 13:45
      kaminska-j:
      > Kto/co? rozwaliło Polskę 2050?

Ja sądzę, że brak doświadczenia Hołowni w polityce. On już przedtem organizował różne rzeczy, ale w tych różnych rzeczach im więcej poświęca się im czasu i troski, tym lepiej one kwitną. A w polityce szef, który bierze wszystko na siebie, pozostaje sam.

Już przedwyborcze spotkania Hołowni z wyborcami miały taki charakter, że to on stale mówił. Na krótkie pytania z sali odpowiadał długimi monologami i pozostawiał słuchaczy z wrażeniem
          ,,Rety, jaki on mądry, gdzie mi tam do niego...''
      To na dłuższą metę prowadzi do
          ,,Przy nim nic nie zdziałam, lepiej pójdę do kogoś innego.''

Ja popieram trzeciodrogowość Hołowni, czyli ogólny postulat, żeby wyrwać się z tej śmiertelnej walki PO z PiSem i w końcu zająć się czymś sensowniejszym. Ale nie da się tego osiągnąć, grając tylko na siebie.

- Stefan
      • sverir Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 14:00
        "Ja popieram trzeciodrogowość Hołowni, czyli ogólny postulat, żeby wyrwać się z tej śmiertelnej walki PO z PiSem i w końcu zająć się czymś sensowniejszym. Ale nie da się tego osiągnąć, grając tylko na siebie."

Dostrzegam, nie wiem czy to odpowiednie słowo, ironię - zarówno KO, jak i PiS doskonale sobie radzą grając tylko na siebie. To widać musi być problem nowych partii, bo te stare żyją sobie aż miło.
        • stefan4 Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 14:32
          sverir:
          > Dostrzegam, nie wiem czy to odpowiednie słowo, ironię - zarówno KO, jak i PiS
          > doskonale sobie radzą grając tylko na siebie.

To ja nieprecyzyjnie się wyraziłem, bo tylko z perspektywy jednostki. Partii może się opłacać gra tylko na siebie; ale nie pojedynczemu przywódcy tej partii. Musi dawać kolegom pole do popisu.

Zarówno Tusk jak Kaczyński to robią — wszyscy świetnie wiemy, kim są i czym zajmują się Trzaskowski, Kidawa-Błońska, Budka, Kierwiński czy Pomaska; a z drugiej strony Morawiecki, Kempa, Ziobro, Wąsik czy Błaszczak. Natomiast Hołownia zasłaniał wszystkich swoich. Niektórzy dostali jakieś posady w rządzie i w ten sposób wyszli z cienia rzucanego przez Hołownię; ale to było uzyskanie znaczenia w kraju nie przez partię, tylko obok partii.

sverir:
          > To widać musi być problem nowych partii, bo te stare żyją sobie aż miło.

Myślę, że to problem wszystkich partii. Ale te stare, okrzepłe, mają większą przestrzeń na robienie błędów. Dla nowej partii pierwszy błąd może od razu być śmiertelny.

- Stefan
          • sverir Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 12.02.26, 10:07
            "To ja nieprecyzyjnie się wyraziłem, bo tylko z perspektywy jednostki. Partii może się opłacać gra tylko na siebie; ale nie pojedynczemu przywódcy tej partii. Musi dawać kolegom pole do popisu."

A to fakt. Przepraszam za porównanie, ale nawet tak uwielbiani dyktatorzy jak Hitler i Stalin bez dzielenia się z otoczeniem nie utrzymaliby długo swojej władzy.

"Myślę, że to problem wszystkich partii. Ale te stare, okrzepłe, mają większą przestrzeń na robienie błędów. Dla nowej partii pierwszy błąd może od razu być śmiertelny."

Przede wszystkim zbudowały sobie żelazny elektorat, którego nowe partie jeszcze nie mają i muszą uważać na to, co robią, bo elektorat jest bardziej krytyczny.
      • kaminska-j Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 15:23
        Czyli potrzeba gwiazdorzenia przewodniczącego?
        • stefan4 Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 15:50
          kaminska-j:
          > Czyli potrzeba gwiazdorzenia przewodniczącego?

Można tak nazwać... Tylko że ja bym wolał tak to sformułować, żeby nie brzmiało jednolicie potępiająco.

Wyobraź sobie jakąś taką ogólną panikę — np. mały Franio wpadł do przerębli, jeszcze się trzyma i krzyczy rozpaczliwie, ale zaraz pójdzie pod lód, dzieci stoją na brzegu przerażone, niektóre płaczą i rwą sobie włosy z głowy... I teraz Ty zarządzasz:
              ,,— Jasiu, biegnij do tamtej stodoły po linę! Kazik, przynieś jakąś drabinę
              do położenia na lodzie! Zosiu, wystaraj się o koc i o gorącą herbatę!''
          I oni Cię słuchają, i Frania udaje się uratować, i Ty zostajesz bohaterką. A potem coś podobnego dzieje się znowu... i znowu... I zawsze okazuje się, że potrafisz opanować panikę, zorganizować ludzi do skutecznego działania, ale zawsze musisz być w centrum akcji.

Myślę, że coś podobnego spotkało Hołownię, zanim zajął się polityką. Przywykł, że sprawy dobrze się toczą pod jego kierownictwem, a bez niego zawalają się, albo przynajmniej zatrzymują. O ile nie zagwiazdorzy. I nie zauważył na czas, że polityka wymaga trochę innego podejścia.

- Stefan
        • boggi_dan Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 18:48
          kaminska-j napisała:

> Czyli potrzeba gwiazdorzenia przewodniczącego?
          E tam. Jeśli prawdą jest, że partia Hołowni została założona przy wsparciu amerykańskich pieniędzy (jeszcze za Demokratów), to całkiem możliwe, że po zmianie władzy w USA, pieniądze mogą być nadal dawane ale już na inne wektorowo przeznaczenie.
      • no-popis Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 20:44

> Ja popieram trzeciodrogowość Hołowni, czyli ogólny postulat, żeby wyrwać się z
        > tej śmiertelnej walki PO z PiSem i w końcu zająć się czymś sensowniejszym. Ale
        > nie da się tego osiągnąć, grając tylko na siebie.
        >
        > - Stefan
        >
        To nie jest pierwsza 3 drogą. Było ich kilka. Wszystkie upadły. Wniosek? To noe dziala aby upadł ten szkodnik jakim jest POPiS.
    • privus Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 15:53
      Jest wiele przyczyn, ale punktem wyjścia jest sam Hołownia.
    • hana2 Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 20:03
      Zaczęlo się chyba od tej ustawy legalnej aborcji i wtedy Hołownia przestał być lubianym marszałkiem.

Ktoś od Hołowni ma jakiś resort, jakaś kobieta i eksperci chwalili jego działania. Ale ludzie idą za tymi politykami, którzy potrafią wywoływać zrywy, ułańskie emocje.

• negativum Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 20:32
        hana2 napisała:

> Zaczęlo się chyba od tej ustawy legalnej aborcji i wtedy Hołownia przestał być
        > lubianym marszałkiem.
        >

Poza szczególnymi wypadkami: gwałt, zagrożenie życia aborcja OK. Ale nikt nie zmuszą do bzykania, a potem mordowania. Często matka nawet nie wie z kim ma dziecko.
        • boggi_dan Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 20:41
          Bardziej chodzi o to, że zaprzysiągł Nawrockiego.. Gdyby PIS pomyślał wcześniej o kolicjancie to Tusk by nie rządził.
          .
          • negativum Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 20:50
            boggi_dan napisał:

> Bardziej chodzi o to, że zaprzysiągł Nawrockiego.. Gdyby PIS pomyślał wcześniej
            > o kolicjancie to Tusk by nie rządził.
            > .

Dla Kaczora i Herr Donalda to ostania kadencja.
            Pierwszy będzie pamiętany, że postawił RP na nogi. Drugi, że ten dorobek miast kontynuować zaprzepaścił.
            Długi Herr Donalda będą spłacać jeszcze nasz prawnuki.
            • boggi_dan Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 12.02.26, 08:51
              negativum napisał:

> boggi_dan napisał:
              >
              > > Bardziej chodzi o to, że zaprzysiągł Nawrockiego.. Gdyby PIS pomyślał wcz
              > eśniej
              > > o kolicjancie to Tusk by nie rządził.
              > > .
              >
              > Dla Kaczora i Herr Donalda to ostania kadencja.
              > Pierwszy będzie pamiętany, że postawił RP na nogi. Drugi, że ten dorobek miast
              > kontynuować zaprzepaścił.
              > Długi Herr Donalda będą spłacać jeszcze nasz prawnuki.
              >
              > Dla Donalda tak, ale nie dla Kaczyńskiego. Tu się mylisz. Jeszcze się zdziwisz.
        • hana2 Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 20:56
          Wiem, Negatywie. Ty zawsze byłeś taki cnotliwy.
          • negativum Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 21:05
            hana2 napisała:

> Wiem, Negatywie. Ty zawsze byłeś taki cnotliwy.

Mam 12 dzieci. To nic wobec Augusta II - ponad 600 dzieci, ale daję radę :)
          • taki-sobie-nick Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 22:03
            hana2 napisała:

> Wiem, Negatywie. Ty zawsze byłeś taki cnotliwy.

Często się też zdarza, że matka wie, z kim ma dziecko. I te przypadki stanowią WIĘKSZOŚĆ.

• ta Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 12.02.26, 11:40
          negativum napisał:

> Często matka nawet nie wie z kim ma dziecko

Grubo.
          Twoja matka wie?
    • mazala2 Odpowiada AI 11.02.26, 21:09
      Wizerunek i struktury Polski 2050 znalazły się w głębokim kryzysie na przełomie 2025 i 2026 roku, co wielu komentatorów określa mianem „rozpadu” lub „katastrofy” ugrupowania. Za ten stan rzeczy odpowiada splot kilku czynników:
      1. Kryzys przywództwa i odejście Szymona Hołowni
      W październiku 2025 roku Szymon Hołownia ogłosił, że nie będzie ubiegał się o reelekcję na stanowisko przewodniczącego partii. Jego rezygnacja wywołała walkę o sukcesję, która zamiast wzmocnić formację, doprowadziła do jej paraliżu decyzyjnego.
      2. Wyniszczająca walka frakcyjna
      Partia pękła na dwie główne grupy:
      Frakcja Katarzyny Pełczyńskiej-Nałęcz: Ostatecznie to ona wygrała wybory na nową przewodniczącą w lutym 2026 roku. Reprezentuje ona kurs bardziej merytoryczny i ekspercki.
      Frakcja Pauliny Hennig-Kloski: Skupiona wokół dotychczasowych struktur i lojalistów, co doprowadziło do otwartych konfliktów określanych w mediach jako „wojna domowa”.
      3. Katastrofalne sondaże
      Brak spójności i wewnętrzne kłótnie przełożyły się na gwałtowny spadek poparcia. W sondażach z początku 2026 roku partia zaczęła oscylować wokół progu wyborczego (4-5%), co dla ugrupowania, które niedawno współtworzyło trzon koalicji rządzącej, uznano za wynik tragiczny.
      4. Błędy strategiczne i „efekt zużycia”
      Wizerunek „masy upadłościowej”: Publicyści zaczęli określać partię tym mianem ze względu na chaos organizacyjny i brak jasnego przekazu programowego po wejściu do rządu.
      Utrata tożsamości: Polska 2050, budowana jako „trzecia droga” i alternatywa dla duopolu PO-PiS, w oczach wielu wyborców stała się jedynie przystawką Koalicji Obywatelskiej, co spowodowało odpływ elektoratu m.in. w stronę Konfederacji.
      Napięcia w koalicji: Konflikty wewnątrz partii zaczęły negatywnie wpływać na całą koalicję rządzącą, budząc obawy o stabilność rządu.
      Podsumowując, Polskę 2050 „rozbiły” przede wszystkim wewnętrzne ambicje liderów, brak przygotowania struktur na odejście założyciela oraz utrata wyrazistości programowej po przejęciu współodpowiedzialności za rządy.
    • qwardian Re: Kto/co? rozwaliło Polskę 2050? 11.02.26, 21:17
      Nie posiadają ekspertyzy, Grzesia. Jeżeli się do niego przykleją, powstanie tysiącletnia Rzesza Von Braun..
    • czciborwielki PiS podobno też jest rozwalony 12.02.26, 10:22
      kaminska-j napisała:

> J. W.

To Polska 2050 jest rozwalona? PiS podobno też jest rozwalony...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka