boggi_dan 06.06.26, 11:32 Maja Chwalińska : M. Andriejewa ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opa34 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 11:43 Donald Tusk oglada Jaroslaw Kaczynski nie oglada,rodeo jakies leci podobno Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 07.06.26, 11:32 Czyli jeden pompuje balonika, a drugi nie. Kaczyński jest znany z niechęci do sportu i zagłodzenia polskich sportowców w czasie PIS-oinflacji, dostali 0%, a reszta Polaków +80% dzięki inflacji. Co do Chwalińskiej to miała ogromnego farta trafiając na same słabe rywalki (jedna wyeliminowała Sabalenkę). To taki Biegun ze skoków narciarskich, fartem wygrał a potem naciski na sukcesy zniszczyły mu karierę (mógł być 20-30 a kibole chcieli 1). Zaraz motłoch będzie chcieć by wygrała Wimbledon (już są naciski czemu musi grać w kwalifikacjach), zrobiła postęp ale to jest zawodniczka na TOP 50 (z szansami na więcej bo nie jest stara), a tu zaraz będzie hejt że przegrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 12:35 Ja. Mam nadzieję, że Maja wygra. Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 12:39 Obawiam sie ze koniec cudu Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 18:00 asia-loi napisała: > Ja. Mam nadzieję, że Maja wygra. > Nie dało się Asia. Rosjanka lepsza. Ale i tak Maja dała dużo wzruszeń. Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 17:11 Myślę, że oglądali ci, którzychcieli oglądać triumf nowej polskiej gwiazdy tenisa ziemnego. Triumfu nie było ponieważ moim zdaniem Maja nie była całkiem dzisiaj zdrowa. Przegrała pojedynek finałowy ze znacznie lepszą zawodniczką. Zasłużyła swojà postawą w turnieju na słowa uznania i miliony złotych wygranych premii. Zdrowiej jak najszybciej Maju 😁✋🍷 Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 17:48 Myślę ze ogladali fani tenisa,filozofie Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy kazden mysli po swojemu:) 06.06.26, 17:54 mazala2 Myślę, że oglądali ci, którzy chcieli oglądać triumf nowej polskiej gwiazdy tenisa ziemnego opa34 napisał(a): > Myślę ze ogladali fani tenisa ,filozofie - a ja mysle, ze zarowno jedni, jak i drudzy. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 18:02 mazala2 napisał: > Myślę, że oglądali ci, którzychcieli oglądać triumf nowej polskiej gwiazdy teni > sa ziemnego. > Triumfu nie było ponieważ moim zdaniem Maja nie była całkiem dzisiaj zdrowa. > Przegrała pojedynek finałowy ze znacznie lepszą zawodniczką. > Zasłużyła swojà postawą w turnieju na słowa uznania i miliony złotych wygranyc > h premii. > Zdrowiej jak najszybciej Maju 😁✋🍷 > Pewnie tak. Dużo więcej meczy rozegrała. Myślę że da nam jeszcze wiele radości. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 18:03 Na TVN? A co oznaczała ósemka przy tej andrejewej? Ja przez przypadek oglądałem dobre momenty Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 18:53 stasi1 napisał: > Na TVN? A co oznaczała ósemka przy tej andrejewej? Ja przez przypadek oglądałem dobre momenty 8 - nr w rankingu przed turniejem i z tym numerem była rozstawiona w turnieju. Po wygraniu turnieju, jest teraz 6 w rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 07.06.26, 17:37 Ale w rankingu ogólnym czy wśród tych co byli na tym turnieju? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 08.06.26, 15:19 Przestudiowałem ten turniej. Wyszło mi że było 128 tenisistki, z czego 32 było z numerkiem. Dopiero w trzeciej rundzie te z numerkami mogły się spotkać ze sobą. Wygląda że te numerki były z ogólnego rankingu ale co się stało by gdyby jakiejś np 25 nie było na turnieju? Czy te z wyższych numerków obniżyli by im o jeden czy też ta z 33 miejsca startowała by z tym swoim 33 numerem? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 08.06.26, 15:36 Na turniejach tenisowych zawsze jest rozstawienie z głównego rankingu. W turniejach wielkoszlemowych jest rozstawionych 32 zawodniczek/zawodników. Jeżeli ktoś z rankingu 1-32 nie może wystartować w turnieju to wchodzi kolejny. W turniejach mniejszej rangi - mniej, i chyba pierwsza ósemka ma wolną pierwszą rundę, czyli zaczyna turniej od drugiej rundy. Jeżeli przed turniejem wycofa się zawodnik rozstawiony, to na jego miejsce wchodzi ktoś kto przegrał kwalifikacje, ale ma wśród przegranych najwyższy ranking. Natomiast jeśli w trakcie turnieju ktoś się wycofa, to konkurent ma walkowera i przechodzi do następnej rundy bez walki. Rozstawienie gwarantuje, że od razu w pierwszych rundach nie wpadają na siebie najsilniejsi zawodnicy. Do rozstawionych dolosowuje się zawodników teoretycznie słabszych, którzy są na dalszych miejscach w rankingu. W tenisie nie gra każdy z każdym, tylko gra się z tym kogo się wylosuje. Także duże znaczenie ma losowanie czyli drabinka, a nazywa się to szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 08.06.26, 15:44 Drabinka jest tak pomyślana, aby nr 1 z nr 2 spotkali się dopiero w finale, a nie wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 08.06.26, 16:10 asia-loi: > W tenisie nie gra każdy z każdym A czy istnieje coś innego, w czym gra każdy z każdym? To by dla n zawodników wymagało n(n−1)/2 rozgrywek (więc dla n =256 : 32 640 rozgrywek). I jeszcze nie dawałoby jednoznacznego zwycięzcy, bo mogłyby powstać cykle: A wygrał z B, B wygrał z C, C wygrał z A; albo jeszcze bardziej zawile na podobnej zasadzie. W systemie pucharowym (drabinkowym) potrzeba tych rozgrywek znacznie mniej: n−1 (więc dla n =256 : 255 rozgrywek). Ale za to decydującą rolę (dla każdego zawodnika oprócz ostatecznego złotomedalowego) gra przypadek. Np. jeśli wyniki ostatnich rund ułożą się tak: A | A-------B | | A---C B---D to A zasłużył na złoty medal, bo każdego pokonał albo osobiście, albo pośrednio (bo pokonał kogoś, kto pokonał tamtego). Ale czy B zasłużył na srebro, to już jest wątpliwe. On przecież nigdy nie został ani bezpośrednio ani pośrednio porównany z C, ani z nikim, kogo C wyeliminował wcześniej. Da się osiągnąć sprawiedliwość, ale to wymaga n·log2(n) rozgrywek (więc dla n =256 : 4096 rozgrywek). - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 autopoprawka 08.06.26, 17:57 stefan4: > Da się osiągnąć sprawiedliwość, ale to wymaga n·log2(n) rozgrywek > (więc dla n =256 : 4096 rozgrywek). Powinienem był napisać ,,wymaga rzędu n·log2(n) rozgrywek''. Kto nie wie, co to takiego ten ,,rząd'', a chce wiedzieć, niech poszuka sobie w interśmieciu wyjaśnień pojęcia ,,złożoność asymptotyczna''. A dokładna wartość wyniesie n·log2(n)−n+1 rozgrywek, co dla n =256 daje 1793 rozgrywek. Więc jednak mniej, niż podałem przed autopoprawką (chociaż ten sam rząd); ale i tak znacznie więcej niż 255 potrzebne w systemie pucharowym. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 10.06.26, 07:44 To ta Andrejewa miała wyświetlaną (8) nie ze względu na pozycję rankingową, tylko turniejową. Akurat w jej przypadku było to samo.Gdyby w turnieju nie było (6) z rankingu jej by wyświetlali (7). W końcu Maja miała jakąś pozycję w rankingu ale jej nie wyświetlami. Za to na najbliższym turnieju w Londynie nie wiadomo czy Maja wystąpi bo nie zakwalifikowała się wcześniej. Może dostać dziką kartę ale do niej są jeszcze bardziej utytułowane zawodniczki, ktyóre juz w tenisie się nie liczą Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 13.06.26, 07:35 Ale jej numeru nie wyświetlano, Andrejewa była (8) na turnieju i jej numer wyświetlano. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 14.06.26, 11:58 stasi1 napisał: "> Ale jej numeru nie wyświetlano, Andrejewa była (8) na turnieju i jej numer wyświetlano." Wyświetla się tylko nr zawodników rozstawionych. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 15.06.26, 09:30 Po twoich wcześniejszych wyjaśnieniach to już wiem Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 13.06.26, 07:39 stasi1 napisał: > To ta Andrejewa miała wyświetlaną (8) nie ze względu na pozycję rankingową, tyl > ko turniejową. Akurat w jej przypadku było to samo.Gdyby w turnieju nie było (6 > ) z rankingu jej by wyświetlali (7). > W końcu Maja miała jakąś pozycję w rankingu ale jej nie wyświetlami. > Za to na najbliższym turnieju w Londynie nie wiadomo czy Maja wystąpi bo nie z > akwalifikowała się wcześniej. Może dostać dziką kartę ale do niej są jeszcze ba > rdziej utytułowane zawodniczki, ktyóre juz w tenisie się nie liczą Sport to także biznes i występ Maji w Wimbledonie zależy wyłącznie od stanu jej zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 14.06.26, 09:48 Faktycznie chyba masz rację. ,,Część dzikich kart tradycyjnie trafi też do reprezentantek gospodarzy, natomiast jedną z nich na pewno otrzymać może Maja Chwalińska. Co istotne, jeśli tak się nie stanie, musi walczyć w kwalifikacjach, a po awansie do turnieju byłaby wśród nierozstawionych. Jeśli jednak otrzyma zaproszenie od organizatorów turnieju, wówczas znajdzie się wśród 32. najwyżej notowanych zawodniczek drabinki.". W Roland przeszła przez kwalifikacje i skończyła najlepiej z tych nierozstawionych Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 14.06.26, 11:42 stasi1 napisał: "> Jeśli jednak otrzyma zaproszenie od organizatorów turnieju, wówczas znajdzie się wśród 32. najwyżej notowanych zawodniczek drabinki.". Nie. Jeśli otrzyma dziką kartę, to nie będzie rozstawiona, ale będzie grać w turnieju głównym bez kwalifikacji. Będzie dolosowana do rozstawionej zawodniczki. Liczy się ranking sprzed Rolanda Garosa. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 16.06.26, 14:22 Maja Chwalińska wystąpi w głównym turnieju na trawiastych kortach w Londynie. Organizatorzy zdecydowali, że Maja Chwalińska otrzyma specjalną przepustkę, dzięki czemu uniknie konieczności gry w kwalifikacjach. I super. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 08.06.26, 15:48 stasi1 napisał: > ale co się stało by gdyby jak > iejś np 25 nie było na turnieju? Czy te z wyższych numerków obniżyli by im o jeden czy też ta z 33 miejsca startowała by z tym swoim 33 numerem? Jeżeli nr 25 by się wycofał z turnieju to rozstawienie 25 dostałby zawodnik który jest w ogólnym rankingu 26. Przesuwa się o jeden w górę. Nr 32 dostałby zawodnik który w ogólnym rankingu jest 33. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 18:17 Ja pierdzielę, nawet na forum Kraj trzeba pompować Chwalińską? Świątek wam mało? Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy chyba.... 06.06.26, 18:20 sverir napisał: > Ja pierdzielę, nawet na forum Kraj trzeba pompować Chwalińską? Świątek wam mało? chyba sie troche "przejadla"... - Tygrys (a zwlaszcza tygrysek Europy) musi miec ciagle swieze mieso... Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 20:12 " Malo ci POPiS-u? " A poza PO-PiS i Chwalińską nie masz innych tematów? Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 20:51 Siano z Niemiec,moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k moze byc. 06.06.26, 21:15 opa34 napisał(a): > Siano z Niemiec, moze byc? moze byc. ale te w dotacjach. - bezzwrotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: moze byc. 06.06.26, 21:31 j-k napisał: > opa34 napisał(a): > > Siano z Niemiec, moze byc? > > > moze byc. > > ale te w dotacjach. > > - bezzwrotnych. Ale o co chodzi. Trzaskowski przecież mówił popierajmy krajowe wyroby. Polskie ogórki i Prince polo. Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: moze byc. 06.06.26, 21:41 "W tym roku Warszawskie ZOO zakontraktowało 90 ton siana od polskiego rolnika" Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie moze byc.- to nieracjonalne. 06.06.26, 23:06 opa34 napisał(a): > "W tym roku Warszawskie ZOO zakontraktowało 90 ton siana od polskiego rolnika" jestes pewien, ze w ZOO sa tylko zwierzeta polskiego pochodzenia ? - chociaz slonie i malpy moze i tak - juz tu urodzone - a wiec polskie obywatelstwo maja. PS. dziadku - w domu wszyscy zdrowi ? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: moze byc. 06.06.26, 23:15 > Ale o co chodzi. Trzaskowski przecież mówił popierajmy krajowe wyroby. Żyrafy i inne egzotyczne zwierzęta niestety, ale nie gustują w wyrobach polskich rolników. Papugi wygadały, ze chłopi za dużo nawozów sztucznych nawet do trawy dodajO. :) Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: moze byc. 07.06.26, 09:26 Siostry Karnowskie kupuja tylko polskie banany Odpowiedz Link Zgłoś
j-k a ogorki - to ja kupuje unijne 08.06.26, 18:02 opa34 napisał(a): > Siostry Karnowskie kupuja tylko polskie banany a ogorki - to ja kupuje unijne od paru lat, gdy Unia zdecydowala, ze wolno im rosnac krzywe i niekoniecznie (jak wczesniej) musza byc proste. Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 06.06.26, 19:35 sverir napisał: > Ja pierdzielę, nawet na forum Kraj trzeba pompować Chwalińską? Świątek wam mało > ? - nie na forum Kraj tylko na forum Polski - głos zabrał sam Donald Tusk ale palnął... Tym razem się nie udało, ale i tak jesteśmy z Ciebie bardzo dumni!" - napisał na portalu X Donald Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 09.06.26, 21:38 sverir napisał: > Ja pierdzielę, nawet na forum Kraj trzeba pompować Chwalińską? Wszyscy Maję znają i kochają. A nie, wróć, jeden zgred nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 13.06.26, 08:01 "Wszyscy Maję znają i kochają. A nie, wróć, jeden zgred nie." A nawet więcej. Nie chodzi o Maję, chodzi o pierdyliard artykułów. "Co napisała tenisistka X o Mai? Ależ słowa", "Co powiedział fryzjer tenisistki X o Mai? Ależ słowa!". A wasza miłość na pstrym koniu jeździ. Skończy się z pierwszym kryzysem. Jak ze Świątek, jak z Szeremetą, jak z Kowalczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 07.06.26, 19:10 Oglądam z nadzieją, że w końcu Zwierewowi uda się wygrać turniej Wielkiego Szlema Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 09.06.26, 21:40 mazala2 napisał: > Oglądam z nadzieją, że w końcu Zwierewowi > uda się wygrać turniej Wielkiego Szlema Zgroza, przecież to Niemiec! Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 07.06.26, 20:22 Pucha po pięciosetowym pojedynku r RG zdobył Zwierew= Rosjanin reprezentujący Niemcy i tam mieszkający z Rodziną od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 07.06.26, 20:43 Alexander „Sascha” Zverev (ur. 20 kwietnia 1997 w Hamburgu) – niemiecki tenisista pochodzenia rosyjskiego, Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 07.06.26, 20:50 Rosjanie są dobrzy w tenisie. Naród teraz podzielony. Co do Mai. Niech sobie odpuści Wimbledon. Maja w finale goniła resztkami sił. Niech dziewczyna odpocznie, wyleczy kontuzje i startuje w US Open. Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 07.06.26, 21:03 opa34 napisał(a): > Alexander „Sascha” Zverev (ur. 20 kwietnia 1997 w Hamburgu) – niemiecki tenisis > ta pochodzenia rosyjskiego, A kim wg ciebie jest Żeleński , Prezydentem Ukrainy żydowskiego pochodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 07.06.26, 21:35 Jest rosyjskojęzycznym Żydem, którego zewnętrzne mocarstwo zrobiło prezydentem Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k czego to sie nie robi dla stanowiska... 08.06.26, 18:05 pies.na.czarnych napisała: > Jest rosyjskojęzycznym Żydem, którego zewnętrzne mocarstwo zrobiło prezydentem Ukrainy. czego to sie nie robi dla stanowiska... хлопчик - musial sie jeszcze dla tej roboty nauczyc ukrainskiego - a dzis szprecha nim calkiem przyzwoicie... Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 08.06.26, 18:08 pies.na.czarnych napisała: > Jest rosyjskojęzycznym Żydem, którego zewnętrzne mocarstwo zrobiło prezydentem > Ukrainy. Rosjanin pies.na.czarnych nie ustaje w publikowaniu fałszywych informacji putinowskiej propagandy. Czyli wg Kremla rosyjskojęzyczni urodzeni w Ukrainie mieszkańcy nie są obywatelami Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 08.06.26, 15:54 Reagan był aktorem. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 09.06.26, 20:59 Roland jako komik też wypadał nieźle, Gorbaczow "was amused to deatjh". Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 09.06.26, 21:29 Gorbi chyba umarl ze smiechu gdy klip Genesis ogladal? Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Kto dzisiaj ogląda mecz finałowy 09.06.26, 21:39 Ma powody youtu.be/TlBIa8z_Mts?si=ikw3kKeL3ioWGyHm Odpowiedz Link Zgłoś