Dodaj do ulubionych

Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach

IP: 195.205.97.* 31.08.01, 11:22
Stałem w kościele rękę trzymałem do góry z palcami rozwartymi w literę "V" , a
w drugiej trzymałem świeczkę na znak łaczności z wielkim bratem za wody .Biskup
rozpoczął kazanie o "Godnym Życiu" , rozpijaniu narodu .Następnie zaczął
śpiewać "Boże coś Polskę" i w miasto. Dzieś ten biskup nic nie widzi i nie
słyszy. Mamy 3 mln bezrobotnych ,narkotyzujących się ,złodziei w
rządzie ,faryzeuszy w kościele . Oto upragniona niepodległość . Dziś Biskup też
odprawi msze i w Licheniu mówi o dobrobycie w Polsce . Jest to prawda tylko ,że
myśli o swoim dobrobycie i swich kolegów .Popatrzcie kto jest na mszy tylko
osoby wytypowane . Tak rodziła się niepodległość . Robotnicy co zgineli to jest
nawóz , który teraz się rozsiewa aby obwite zebrać plony do swojej kiesy.
Obserwuj wątek
    • Gość: CCC Gdyby nie te strajki było by gorzej. IP: 213.77.91.* 31.08.01, 13:02
      Gość portalu: J napisał(a):

> Stałem w kościele rękę trzymałem do góry z palcami rozwartymi w literę "V" , a
      > w drugiej trzymałem świeczkę na znak łaczności z wielkim bratem za wody
      Nasz wielki brat był wtedy bardzo blisko i nie dzieliła nas od niego żadna woda.

>Biskup rozpoczął kazanie o "Godnym Życiu" , rozpijaniu narodu
      Mógł powiedzieć kilka słów o padającej gospodarce i wielkim zadłużeniu. I o
      beznadziejnej sytuacji w jakiej byliśmy.
      Nie lubie mówić o rzeczach które powinny być oczywiste dla każdego.
      Gospodarka socjalistyczna upadała. Nawet Wojciech Jaruzelski mówił o potrzebie
      wielkich wyrzeczeń. Przecież gdyby sytuacja była dobra komuniści nie oddali by
      władzy.
      Popatrz na inne państwa z byłego obozu zwłaszcza takie gdzie reformy
      przeprowadzali byli komuniści (np. Białoruś,Rumunię,Bułgarię)
      pomyśl ,że gdybyś nie strajkował mielibśmy tak jak oni.

>Mamy 3 mln bezrobotnych ,narkotyzujących się ,złodziei w
      > rządzie ,faryzeuszy w kościele . Oto upragniona niepodległość .

>Dziś Biskup [....]
      Oczywiście ty winisz kościół. Są tacy co winią żydów albo masonów.
      Prawda jest bardzo banalna. Po 50 latach komunizmu dostaliśmy zniszczoną
      gospodarkę, długi i roztrwonione pięniądze na emerytury.
      Solidarność i SLD (bo przez kilka lat rządzili poskomuniści) próbowali naprawiać
      to co zniszczono (czasami mniej a czasami bardziej nieudolnie)
      Teraz znowu będzie rządzić SLD zobaczymy co potrafi.

> Robotnicy co zgineli [....]
      Robotnicy zginęli po to ,żeby ich dzieci żyły w wolnym kraju.
      Przed nami jeszcze wiele lat ciężkiej pracy (myślę ,że kilkadziesiąt) zanim
      dojdziemy do poziomu życia jaki mają państwa gdzie nigdy nie było komunizmu.

Możesz tęsknić za życiem niewolnika (bo niewolnik ma pana który pilnuje żeby nie
      umarł z głodu a wolny człowiek musi wszystko zdobywać sam).
      Ale pamietaj ,że komunizm padłby i bez twoich strajków. Tylko ,że stało by się to
      później i było by więcej do naprawiania.

Pozdrawiam CCC

Ps. Ja się cieszę ,że jestem wolny

• Gość: Angel Re: Gdyby nie te strajki było by gorzej. IP: 62.87.254.* 31.08.01, 13:07
        Pieśm "Boże coś Polskę" napisano na cześć cara Aleksandra I. Póżniej zmieniła
        charakter na pieśń patiotyczną. Popatrz na to z tej perspektywy.
        Angel
      • Gość: Crotalus Re: Gdyby nie te strajki było by gorzej. IP: 157.25.121.* 31.08.01, 13:08
        Gość portalu: CCC napisał(a):

> Gość portalu: J napisał(a):
        >
        > > Stałem w kościele rękę trzymałem do góry z palcami rozwartymi w literę "V"
        > , a
        > > w drugiej trzymałem świeczkę na znak łaczności z wielkim bratem za wody
        > Nasz wielki brat był wtedy bardzo blisko i nie dzieliła nas od niego żadna woda
        > .
        >
        > >Biskup rozpoczął kazanie o "Godnym Życiu" , rozpijaniu narodu
        > Mógł powiedzieć kilka słów o padającej gospodarce i wielkim zadłużeniu. I o
        > beznadziejnej sytuacji w jakiej byliśmy.
        > Nie lubie mówić o rzeczach które powinny być oczywiste dla każdego.
        > Gospodarka socjalistyczna upadała. Nawet Wojciech Jaruzelski mówił o potrzebie
        >
        > wielkich wyrzeczeń. Przecież gdyby sytuacja była dobra komuniści nie oddali by
        > władzy.
        > Popatrz na inne państwa z byłego obozu zwłaszcza takie gdzie reformy
        > przeprowadzali byli komuniści (np. Białoruś,Rumunię,Bułgarię)
        > pomyśl ,że gdybyś nie strajkował mielibśmy tak jak oni.
        >
        >
        > >Mamy 3 mln bezrobotnych ,narkotyzujących się ,złodziei w
        > > rządzie ,faryzeuszy w kościele . Oto upragniona niepodległość .
        >
        >
        > >Dziś Biskup [....]
        > Oczywiście ty winisz kościół. Są tacy co winią żydów albo masonów.
        > Prawda jest bardzo banalna. Po 50 latach komunizmu dostaliśmy zniszczoną
        > gospodarkę, długi i roztrwonione pięniądze na emerytury.
        > Solidarność i SLD (bo przez kilka lat rządzili poskomuniści) próbowali naprawia
        > ć
        > to co zniszczono (czasami mniej a czasami bardziej nieudolnie)
        > Teraz znowu będzie rządzić SLD zobaczymy co potrafi.
        >
        > > Robotnicy co zgineli [....]
        > Robotnicy zginęli po to ,żeby ich dzieci żyły w wolnym kraju.
        > Przed nami jeszcze wiele lat ciężkiej pracy (myślę ,że kilkadziesiąt) zanim
        > dojdziemy do poziomu życia jaki mają państwa gdzie nigdy nie było komunizmu.
        >
        > Możesz tęsknić za życiem niewolnika (bo niewolnik ma pana który pilnuje żeby ni
        > e
        > umarł z głodu a wolny człowiek musi wszystko zdobywać sam).
        > Ale pamietaj ,że komunizm padłby i bez twoich strajków. Tylko ,że stało by się
        > to
        > później i było by więcej do naprawiania.
        >
        >
        > Pozdrawiam CCC
        >
        > Ps. Ja się cieszę ,że jestem wolny
        >
        >

Gratuluję rozsądnej wypowiedzi i dziękuję Panu J, że to między innymi przez niego
        ta wolność. Nie ma się czego wstydzić.
        • Gość: ljkel2 Re: Gdyby nie te strajki było by gorzej. IP: *.vic.bigpond.net.au 02.09.01, 09:14
          Gorzej juz byc nie moglo. Popatz Crotalusie na Czechy, byle NRD, Wegry czy
          Slowenie. Oni nie strajkowali, do ostatniej chwili byli posluszni
          "Wielkiemu Bratu" (Czechy, Wegry, NRD) albo wykorzystali okazje, jak
          zachod zaczal rozwalac podstepem Jugoslawie (Slowenia), i teraz
          sie maja znacznie lepiej niz my ze swoimi strajkami i protestami co srednio
          10 lat (1956, 1968, 1970/1, 1976, 1980/1, 1989). Ja tez bralem udzial
          w strajkach i demonstracjach od roku 1968, i teraz sie tego wstydze oraz
          przepraszam wszystkich poszkodowanych.
          • Gość: CCC Re: Gdyby nie te strajki było by gorzej. IP: 213.77.91.* 03.09.01, 12:01
            Gość portalu: ljkel2 napisał(a):

> Gorzej juz byc nie moglo.
            Mogło popatrz na Białoruś albo Rumunię.

>Popatz Crotalusie na Czechy, byle NRD, Wegry czy
            > Slowenie.
            O Słowenii niewiele wiem. Wiem ,że należała do Jugosławi i nie była częścią
            naszego "obozu" (Jugosławia była bardzo niezależna) . NRD to tylko część
            niemieckiego terytorium pozostająca pod okupacją. Niemcy z zachodu pomagają i
            odbudowują dlatego w dawnym NRD jest lepiej niż w Polsce.
            Zostały Węgry i Czechy.
            Czechy to przykład chyba największego przegranego. Zanim wprowadzono u nich
            komunizm byli bogatym państwem. Czesi byli zamożniejsi niż ich sąsiedzi z
            Austrii i żyli niemal na takim poziomie jak Niemcy.
            Czy byłeś ostatnio w Czechach ??? Wiesz ja nie mogłem uwierzyć ,że średnia
            pensja w Czechach jest mniejsza niż u nas dopóki tam nie pojechałem.
            Czechy będą zamożniejszym krajem niż my bo nie mają długów (nie mieli "dobrego
            gospodarza" Gierka). Ale na razie mają kryzys.
            Węgrom rosjanie poluzowali po powstaniu węgierskim. Gdyby nie to ,że
            preciwstawili się byli by "drugą Rumunią".
            > i teraz sie maja znacznie lepiej.
            Nie sądzę.
            > niz my ze swoimi strajkami i protestami co srednio
            > 10 lat (1956, 1968, 1970/1, 1976, 1980/1, 1989).
            Gdyby nie te strajki my też mielibyśmy "rumunizację".
            >Ja tez bralem udzial
            > w strajkach i demonstracjach od roku 1968, i teraz sie tego wstydze oraz
            > przepraszam wszystkich poszkodowanych.
            Nie musisz przepraszać. Dzięki strajkom mamy wyższe pensje i niższe bezrobocie.
            Może kiedyś jakiś ekonomista to policzy.

Pozdrawiam CCC
    • Gość: ,., pewnie taką miałeś pracę, no iskończyła się ..... IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.01, 13:09
      ciekawe ile płacili za trzymanie ręki w górze!
      wyrazy współczucia
      hihi!

> Stałem w kościele rękę trzymałem do góry z palcami rozwartymi w literę "V" , a
      > w drugiej trzymałem świeczkę na znak łaczności z wielkim bratem za wody .Biskup
      >
      > rozpoczął kazanie o "Godnym Życiu" , rozpijaniu narodu .Następnie zaczął
      > śpiewać "Boże coś Polskę" i w miasto. Dzieś ten biskup nic nie widzi i nie
      > słyszy. Mamy 3 mln bezrobotnych ,narkotyzujących się ,złodziei w
      > rządzie ,faryzeuszy w kościele . Oto upragniona niepodległość . Dziś Biskup też
      >
      > odprawi msze i w Licheniu mówi o dobrobycie w Polsce . Jest to prawda tylko ,że
      >
      > myśli o swoim dobrobycie i swich kolegów .Popatrzcie kto jest na mszy tylko
      > osoby wytypowane . Tak rodziła się niepodległość . Robotnicy co zgineli to jest
      >
      > nawóz , który teraz się rozsiewa aby obwite zebrać plony do swojej kiesy.

• Gość: Green Re: Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach IP: 195.116.214.* 31.08.01, 16:09
      A teraz wolna Polska wywalczona przez robotników i robotnicza Solidarnosc
      patrzy spokojnie jak ci robotnicy wylatuja z pracy a ich dzieci niedlugo nie
      beda mialy co zrec... Gratuluje wolnosci!
      • Gość: CCC Re: Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach IP: 213.77.91.* 31.08.01, 16:48
        Gość portalu: Green napisał(a):

> A teraz wolna Polska wywalczona przez robotników i robotnicza Solidarnosc
        Próbujesz skomplikowane problemy "upraszczać" na siłę.
        Pomyśl ,czy na Białorusi albo w Bułgarii jest lepiej. Tam przecież nie
        było "złej" Solidarności i w okresie przemian rządziły odpowiedniki naszej SLD.
        I co osiągnęli ?????

> patrzy spokojnie jak ci robotnicy wylatuja z pracy a ich dzieci niedlugo nie
        > beda mialy co zrec... Gratuluje wolnosci!
        Mamy kryzys. Ci którzy pracują muszą pracować więcej (z reguły znacznie więcej)
        za te same pieniądze. Niektórzy muszą zadowolić się gorszą pracą. Są też tacy co
        lądują na bruku.
        Tylko co to ma wspólnego z walką o wolność. Myślisz ,że gdybyśmy byli państwem
        komunistycznym to kryzys by nas nie dopadł ???

A może agitujesz. Jeżeli tak to się nie wysilaj. SLD i tak będzie rządzić.
        Może nawet za ich rządów kryzys się skończy (sam oczywiście :-D). A może będzie
        trwać nadal i ludzie kierowani przez tą samą naiwną wiarę jaką kierują się teraz
        wybiorą jakiś AWS-bis.

Pozdrawiam CCC.

• Gość: SKROMNY Re: Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach IP: *.dialup.optusnet.com.au 31.08.01, 17:54

> w drugiej trzymałem świeczkę na znak łaczności z wielkim bratem za wody .Biskup
      >
      > śpiewać "Boże coś Polskę" i w miasto. Dzieś ten biskup nic nie widzi i nie
      > słyszy. Mamy 3 mln bezrobotnych ,narkotyzujących się ,złodziei w
      > rządzie ,faryzeuszy w kościele . Oto upragniona niepodległość . Dziś Biskup też
      >
      > odprawi msze i w Licheniu mówi o dobrobycie w Polsce . Jest to prawda tylko ,że
      >
      > myśli o swoim dobrobycie i swich kolegów .Popatrzcie kto jest na mszy tylko
      > osoby wytypowane . Tak rodziła się niepodległość . Robotnicy co zgineli to jest
      >
      > nawóz , który teraz się rozsiewa aby obwite zebrać plony do swojej kiesy.
      TERAZ MOZESZ BRAC UDZIAL BIERNY W STRAJKACH I NIE TYLKO,NAWET W WYBORACH BO :"NIE
      MA NA KOGO GLOSOWAC"...STAWIAJ NA TOLKA BANANA JESLI NIKOMU JUZ NIE WIERZYSZ BO
      JESLI NIE TO JUZ 23 WRZESNIA USZOM NIE UWIERZYSZ A 23 PAZDZIERNIKA NADAL BEDZIESZ
      ZYL NADZIEJA MODLAC SIE DO OBRAZKA LESIA MULLERA I JEGO "DRUZYNY NA KOLKACH", A
      TERAZ GLOWA DO GORY,TYLE LAT SIE MODLILES DO STALINA A NIE MOZESZ WYTRZYMAC 20-TO
      LETNIEJ WOLNOSCI? RZUC SIE Z MOSTU DO WEZBRANEJ WODY LUB ZAPISZ DO PARTII...NIE
      POWIEM JAKIEJ BO TYLKO JEDNA ZAWSZE JEST POMOCNA NA WSZYSTKIE ZMARTWIENIA I
      TROSKI -SLD (SOBIE LIZE DUPY)...(NIE GLOSUJAC NIE UMYWASZ RACZEK,LIZESZ IM DUPSKA
      AZ PO SAMA SZYJE) , NIKT CIEBIE NIE ZMUSZA DO CHODZENIA DO LICHA CZY LICHENIA
      NATOMIAST CZYNNIE UCZESTNICZAC W CODZIENNYCH "REKOLEKCJACH"KOMUNISTYCZNEJ NADAL
      TV ZACZOLES SIE "NAWRACAC"(jak to pisze to chce mi sie zwracac) ,ZYCZE
      POWODZENIA z partyjnym pozdrowieniem: HAIL MILLER !!1 (I WIATR W PLECY,ALE BEZ
      NOZA-MAM NA MYSLI TEGO ZAUFANEGO PROPAGANDZISTE I BYLEGO MINISTRA OSWIATY
      NIEOSWIECONEJ Z KAGANCEM NA USTACH)

• Gość: Lewin Re: Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 18:08
      A ja nie!!!! I cieszę się, że to ku...stwo, co było nie istnieje i istnieć mam
      nadzieję nie będzie.
      • Gość: ljkel2 Re: Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach IP: *.vic.bigpond.net.au 02.09.01, 09:19
        Gość portalu: Lewin napisał(a):

> A ja nie!!!! I cieszę się, że to ku...stwo, co było nie istnieje i istnieć mam
        > nadzieję nie będzie.

Jak dawniej bylo kurewstwo, to teraz jest skurwysynstwo tych roznych
        Buzkow, Walesow czy Ma-Ryjanow, i to do conajmniej 10 potegi!
        Gratuluje wiedzy, ''jentelygencji" i spostrzegawczosci, niemniej przydaly by
        ci sie kursa doszkalajace i dobre okulary...
        • Gość: Lewin Re: Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 02.09.01, 17:56
          Wałęsa już zapisał się w historii i nikt go z niej nie wymaże. Ciebie na pewno
          nikt nie zauważy. Ja za komuny cierpiałem głód, kiedy mojego Ojca wskadzili do
          więzienia tylko za to, że chciał być niezależnym rzemieślnikiem. Dzisiaj
          jesteśmy wolnymi ludźmi. Za niedługo zmieni się ekipa rządzących. Niczego
          więcej nie wymyślą, co wymyślili poprzednicy. Mamy wejść do Zjednoczonej
          Europy, a to są twarde warunki. I o dziwo!!! W tej sprawie podpisano niedawno
          pomiędzy liczącymi się partiami (sądząc po Twojej wypowiedzi należysz do
          zwolenników Leppera. Gratuluję inteligencji!!!) gentelment agreement. Jeśli nie
          wiesz co to znaczy to zapytaj pierwszego lepszego małolata z ulicy to Ci
          przetłumaczy. A na Buzka nie wymyślaj. To odpowiedzialny człowiek. Nie tak jak
          Ty.
    • Gość: Grzegorz Re: Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 01.09.01, 01:33
      Gość portalu: J napisał(a): min:

Mamy 3 mln bezrobotnych ,narkotyzujących się ,złodziei w rządzie ,faryzeuszy w
      kościele .
      Czy nie pamiętasz,że jak strajkowaliśmy, to pozornie pracujących a więć
      faktycznie także w jakimmms sensie bezrobotnych było kilkanaście milionów,
      alkoholików było znacznie więcej niż dzisiaj narkomanów, a złodziei i darmozjadów
      z PZPRu z całą pewnością więcej niż dzisiaj ? (bo co mają do tego wszystkiego
      faryzeusze w Kościele - bo to chyba miałeś na myśli, pisząc tylko o kościele,
      musiałbyś wspomnieć konkretnie o który ci chodzi - nie wiem doprawdy, bo zawsze w
      nim byli...) Więc chyba jednak warto było strajkować i nie ma się czego wstydzić,
      chyba że amnezja / krótka pamięć są silniejsze u ciebie niż obiektywna ocena
      faktów.
      Grzegorz
      • Gość: Slon Kiedy Twoi przyjaciele z Solidurnosci chcieli mnie wieszac w 1999 roku IP: *.zaq.ne.jp 01.09.01, 18:19
        Zachowywalem spokoj skazanca. Nie bylem entuzjasta "nowego". Ja w ogole nie lubie
        rewolucji. Juz kiedys rodzina moje stracila duzo na takich zmianach systemu
        spolecznego (w Hiszpanii, 500 lat temu, robilismy za Zydow)
        Ten entuzjazm byl chory.
        A jak u Ciebie z malpia miloscia do JP II.
        A Wodz Lechu Skoczek?
        To byl dopiero okaz!
        Lendarny Dyzma z opowiadania Dolegi-Mostowicza byl przy nim nikim.
        Bohater opowiadania byl menta ale przynajmniej byl pismienny.
        Popatrz sobie na krajobraz po bitwie.
        Twoje dzielo!
        To dopiero jest moralna pustynia.
        ''Dyzma'' miota sie po Swiecie za zarobkiem a w kraju rzadzi Maniek.
        Dyzma robi teraz za profesora. Wyklada!!!
        Ciekawe w jakim jezyku i o czym?
        O wojnach na gorze, czy jebaniu na pietrze?
        Tak ogolnie, to chcialbym Ci zyczyc, abys zmadrzal chociaz na starosc.
        Poza tym powiem Ci prywatnie: Wydymali Cie!!
        Z powazaniem
        Slon

P.S. Tez bylem w Solidarnosci tej pierwszej, razem z Jasiem Olszewskim, nie nie
        tym slynnym, ale Doktorem Jasiem Olszewskim, teraz taksowkarzem w New Yorku, i
        pamietam te noce i dnie dyskusji w Regionie nad ulepszeniem Polski.
        Takie kurwy i gnoje jak Wieczerzaki wtedy sraly w pieluchy.
        Aby nie zdechnac z glodu w Polsce na pensji profesorskiej od lat zapracowuje sie
        na smierc na obczyznie.
        To jest moj list z okazji sukcesu Pierwszej Solidarnosci. Niech sie swieci 30
        Sierpien! Nadejdzie jeszcze dzien zaplaty!!!
        • Gość: VB Re: Kiedy Twoi przyjaciele z Solid.. RE SLON IP: *.proxy.aol.com 02.09.01, 12:33
          PROF.SLON POZIOM TWOICH WYPOCIN RACZEJ NISKI(NIEPELNE PODSTAWOWE).SIEDZ I
          PRACUJ ZA GRANICA AZ SIE ZAPRACUJESZ NA... PONIEWAZ STRACH !!!!!! POMYSLEC ,ZE
          MOGLBYS ZE SWOIM DOSWIADCZENIEM(KOMUCH) I WYKSZTALCENIEM(PROF) ZOSTAC NP
          DORADZCA OBECNEGO PREMIERA.
      • Gość: ljkel2 Re: Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach IP: *.vic.bigpond.net.au 02.09.01, 09:47
        Gość portalu: Grzegorz napisał(a):
        Czy nie pamiętasz,że jak strajkowaliśmy, to pozornie pracujących a więc
        faktycznie także w jakimmms sensie bezrobotnych było kilkanaście milionów,

LK: A terz to niby nie mamy milionow "pozornie pracujacych"?
        Co takiego tworza nasi politycy, prezesi i urzednicy roznych papierowych
        spolek, liczni urzednicy firm ubezpieczeniowych czy bankow, akwizytorzy
        nikomu niepotrzebnych towarow, specjalisci od prania mozgow czyli reklamy,
        czy tez maklerzy kasyna zwanego gielda? A tzw. szara i czarna sfera
        gospodarki, dawniej marginesowa, teraz jest najwieksza: dawniej kurew
        trzeba bylo szukac na ciemnych ulicach, teraz w bialy dzien ich pelno
        nawet przy drogach, taki to mamy teraz kraj katolicki...

... alkoholików było znacznie więcej niż dzisiaj narkomanów, a złodziei i
        darmozjadów z PZPRu z całą pewnością więcej niż dzisiaj ?

LK: Alkoholikow nam tez przybylo, tyle ze na wsi pija oni glownie
        tanie wina i samogon, bo na wodke nie stac w bylych PGRach.
        Ci "złodzieje i darmozjady z PZPRu" to byli najwyzej drobni kretacze
        w porownaniu do dzisiejszych aferzystow w rzadzie i kregach zwiazanych
        z tzw. Solidarnoscia. Jakby Gierek czy Jaruzelski ukradli zlotowke, to by
        zostali wsadzeni do pudla juz w roku 1990, ale przeciez nic im nie
        mozna bylo udowodnic pomimo milionow $ wyrzuconych w bloto na rozne
        (mniej i bardziej tajne) dochodzenia, np. w sprawie rzekomych funduszy
        PZPRowskich. Czekam natomiast kiedy Solidarnosc zostanie rozliczona
        za branie forsy od CIA i kiedy zdrajca Kuklinski zostanie wreszcie
        pociagniety do odpowiedzialnosci...

• Gość: Janek Re: Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.09.01, 01:55
      Kolega strajkował bo liczył na lepsze życie. Żeby dobrze rządzić musi wyrosnąć
      nowe pokolenie ludzi wykształconych bez obciążeń kombatanckich. Leżenie na
      styropianie jak widać umiejętności rządzenia nie daje. Szkoda zmarnowanych 4
      lat. Kryzys, a gdzie interwencjonizm państwowy? Gdzie centrum władzy? Premier
      od roku dpiero rządzi, aże składd ma jaki ma to widać. Balcerowicz namotał z
      schładzaniem gospodarki i zwiał przed katastrofą. Czesi i Węgrzy, Litwa, Lotwa
      i Estonia w przodzie a polski tygrys na suchoty galopujące zapadł. Stąd taka
      wysoka gorączka przedwyborcza. Pozdrawiam. I pokaszleć idę.
      • Gość: Maksior Re: Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach IP: *.*.*.* 02.09.01, 01:07
        Optymista z Ciebie. Do tych 4 lat rzadow UWolsko-zAWSzonej holoty dodaj lata,
        przez ktore trzeba bedzie odbudowywac panstwo, zeby wrocic do stanu z roku
        1997. Wtedy dopiero otrzymasz liczbe lat, ktore nalezy uznac za stracone.
        Przewraca mi sie, kiedy widze, co ta wymuskana krzaklewska kurwa i jej
        przydupasy zrobily z naszego kraju.
    • Gość: Vist ___ 21_ Postulatów_________________wypada__przypomnieć.____ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.09.01, 02:25

>
      > śpiewać "Boże coś Polskę" i w miasto.

Może ktoś ma pod ręką 21 postulatów ?

Warto spojrzeć na nie po latach.

V._____________________________
      • Gość: ljkel2 Re: ___ 21_ Postulatów_________________wypada__przypomnieć.____ IP: *.vic.bigpond.net.au 02.09.01, 10:28
        Gość portalu: Vist napisał(a):
        Może ktoś ma pod ręką 21 postulatów ?
        Warto spojrzeć na nie po latach.

Metoda Orwella solidaruchy juz dawno zmienily te postulaty.
        Teraz to jest tak:
        NAJNOWSZA OFICJALNA WERSJA LISTY 21 RZADAN PRACOWNICZYCH Z DNIA 22 SIERPNIA 1980:

1. Rzadamy rozwiazania zwiazkow zawodowych, jako iz sa one przeszkoda na drodze
        wdrazania kapitalizmu, a na ich miejsce rzadamy stworzenia komitetow wspolpracy
        wlascieli i pracownikow w duchu katolickim, celem zwiekszenia wydajnosci pracy i
        ograniczenia wzrostu plac realnych, aby szybciej splacic dlugi zagraniczne!
        2. Rzadamy ograniczenia, a nawet likwidacji prawa do strajku, jako iz strajki
        obnizaja Produkt Narodowy, a przede wszystkim, maja negatywny wplyw na wysokosc
        zyskow i cene gieldowa akcji!
        3. Rzadamy aby prasa, radio i telewizja byly kontrolowane przez zagraniczny
        kapital: jedyny ktory zapewnic moze wysoka rentownosc mediow!
        4. Rzadamy ograniczenia praw pracownikow, albowiem zbyt liberalne prawo pracy nie
        sprzyja wyzszej wydajnosci pracy, co ma negatywny wplyw na wysokosc zyskow i cene
        gieldowa akcji!
        5. Rzadamy ograniczenia dostepu do mediow dla wrogow systemu wolnorynkowego!
        6. Rzadamy, aby w celu poprawy sytuacji gospodarczej kraju wszystkie wieksze
        fabryki, kopalnie, huty, elektrownie, banki, towarzystwa ubezpieczeniowe i inne
        wazniejsze przedsiebiorstwa zostaly oddane za darmo kapitalowi zgranicznemu:
        jedynemu, ktory zapewnic moze ich wysoka rentownosc!
        7. Rzadamy aby strajkujace nieroby nie tylko zostaly pozbawione prawa do zaplaty,
        ale aby placili ich chlebodawcom odszkodowanie za kazdy nieprzepracowany dzien!
        8. Rzadamy urealnienia plac, to jest natycnmiastowego ich zmniejszenia o 30%,
        jako iz nasza obecna wydajnosc pracy nie usprawiedliwia tak wysokich plac
        realnych! Rzadamy tez zniesienia placy minimalnej, jako iz wszelakie
        ograniczenia wolnosci plac nie sa zgodne z duchem wolnego rynku!
        9. Rzadamy zniesienia jakiejkolwiek kontroli plac ze strony panstwa, jako
        sprzecznej z duchem wolnego rynku!
        10. Rzadamy aby najlepsze towary byly w calosci eksportowane, aby w ten sposob
        przyspieszyc splete dlugow, ktore jestesmy winni zachodnim rzadom i bankierom!
        11. Rzadamy zakonczenia jakiejkowiek kontroli panstwa nad gospodarka! Rzadamy
        powrotu do Kapitalizmu!
        12. Rzadamy wprowadzenia niekontrolowanych cen rynkowych, aby zapewnic godziwy
        zysk wlascicielom kapitalu!
        13. Rzadamy, aby kierownictwo pochodzilo wylacznie z zachodu, jako ze jedynie
        zachodni fachowcy moga zapewnic wysoka rentownosc przedsiebiorstw!
        14. Rzadamy podniesienia wieku emerytalnego, aby Polacy dluzej pracowali, a tym
        samym szybciej splacili dlugi, ktore jestesmy winni zachodnim rzadom i bankierom!
        15. Rzadamy obnizenia emerytur i rent, ktore obciazaja niepotrzebnie budzet, a
        tym samym uniemozliwiaja szybka splate dlugow, ktore jestesmy winni zachodnim
        rzadom i bankierom!
        16. Rzadamy pelnej prywatyzacji sluzby zdrowia i wprowadzenie zasady pelnej
        odplatnosci za uslugi lekarzy i szpitali oraz lekarstwa.
        17. Rzadamy zamkniecia panstwowych zlobkow, przedszkoli i szkol, jako iz one
        obciazaja niepotrzebnie budzet, a tym samym uniemozliwiaja szybka splate dlugow,
        ktore jestesmy winni zachodnim rzadom i bankierom!
        18. Rzadamy zniesienia platnych urlopow, w tym wypoczynkowych, zdrowotnych i
        macierzynskich, jako iz obciazaja one niepotrzebnie budzet, a tym samym
        uniemozliwiaja szybka splate dlugow, ktore jestesmy winni zachodnim rzadom i
        bankierom!
        19. Rzadamy zniesienia wszelakich praw lokatorow i wprowadzenia niekontrolowanych
        czynszow oraz wprowadzenia zasady natychmiastowej eksmisji za nieplacenie czynszu!
        20. Rzadamy zniesienia wszelakich dodatkow do pensji, jako iz obciazaja one
        niepotrzebnie budzet, a tym samym uniemozliwiaja szybka splate dlugow, ktore
        jestesmy winni zachodnim rzadom i bankierom!
        21. Rzadamy wprowadzenia 10 godzinnego, siedmiodniowego tygodnia pracy, aby w ten
        sposob zwiekszyc Produkt Brutto i przyspieszyc splate dlugow, ktore jestesmy
        winni zachodnim rzadom i bankierom!
        TAK NAM DOPOMOZ BOG!

• Gość: Lewin Re: ___ 21_ Postulatów_________________wypada__przypomnieć.____ IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 02.09.01, 18:10
          Gorycz przemawia przez Ciebie i ja to rozumię. Ale proszę, wczuj się w sytuację
          człowieka pozbawionego pracy i zagubionego w życiu. Nie jest to takie proste. A
          ja takich w moim życiu spotykam. Poradź mi, co mam im powiedzieć....
    • Gość: PM Re: Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach IP: *.rug.ac.be 02.09.01, 12:10
      Jesli tak bardzo ci sie podobalo za komuny to jedz, np. na do Rosji, czy na
      Kube. Moze raczej na Kube, bo tam sie dalej filtruje, co moze dotrzec do oczu i
      uszu tluszczy. Jesli tak bardzo nie lubisz brac odpowiedzialnosci za kraj, w
      ktorym zyjesz. Ale nie wiem ile czasu wytrzymasz bez tego, co zdobylismy przez
      te pare lat.
      • Gość: Redish Re: do PM IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 02.09.01, 16:44
        Myslisz o takich zdobyczach jak:dewastacja i destabilizacja
        produkcji,rolnictwa,szkolnictwa,nauki i kultury,wojskowosci,wiezow spolecznych
        itd.Zalamanie sie finansow panstwa co przy braku produkcji i zanikajacym handlu
        zagr. doprowadzi do calkowitego zalamania sie struktor panstwowosci czemu
        pomoze lawinowo narastajace bezrobocie i bezradnosc ekip rzadzacych niezaleznie
        od ich orientacji politycznej w mysl porzekadla ze "z proznego i Salomon nie
        naleje".Zaiste,masz powody do dumy.
        • Gość: KAT do zaczynającego ten wątek IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 17:03
          Ijkel-Żydzie sperdalaj do israel!!!!
          A ty pastuchu ,słabej wiary zapisz się do sld,a tak w ogóle to pewnie najpierw
          byłeś w pzpr gnido a na styropianie leżałeś bo taka była moda.
          Dla mnie jesteś zwykłym gównem.
          • Gość: JANEK Re: Do Kat-a IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.01, 18:50
            Bluzganie mięskiem może być rzeczą smakowitą. Trzeba je tylko dobrze obrobić i
            przyprawić. A tak rzucone: łykowate i bez smaku niestrawnościami drogi kolego
            grozi. Bardziej soczyście, z pieprzem i o sosie nie zapomnij. Walory dania
            podkreśla.
    • Gość: Kibic Re: Wstedze się , że brałem czynny udział w strajkach IP: *.244.86.167.Dial1.Washington2.Level3.net 02.09.01, 19:35
      Strajki byly bo bylo nie do zniesienia.
      Solidarnosc sie skonczyla gdy nastala demokracja
      i tak byc powinno.
      Dobrobyt dla kazdego to utopia w naszych warunkach.
      Niestety niszczy sie szybciej niz buduje.
      A jak sie osiagnie jakis tam poziom to zmiany sa jeszcze
      wolniejsze.
      Jak wstydzisz sie za udzial w strajkach to teraz masz okazje
      sie zrehabilitowac i glosowac na prawdziwych komunistow,
      napewno jeszcze takich znajdziesz. Wtedy wstyd zniknie.

Kibic

PS
      A drugiej strony co maja strajki 20 lat temu z dzisiejszym
      kryzysem gospodarczym czy politycznym? Wyaje mi sie, ze pachnie
      Ci Kuba albo Polnocna Korea albo Bialorus. Zawsze masz wybor tej
      zlej demokracji!
      • Gość: Torbram Re: do Kibic IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 02.09.01, 23:39
        To co jest teraz,to konsekwencja poczynan w ostatnich kilkudziesieciu
        latach,przy czym glownym sprawca nieszczesc dla Polski i Polakow stala sie
        Solidarnosc i jej wplyw na polityke w ciagu ostatnich 20 lat.Mysle ze nie
        nalezy popadac w samouwielbienie ani co do Solidarnosci ani wplywu Polski na
        polityke swiatowa.Mysle rowniez ze nalezy odniesc sie bez nadmiaru emocji do
        czasow PRL i do tych ktorzy tamta rzeczywistosc tworzyli tymbardziej ze ci sami
        ludzie beda ja tworzyc ponownie bogatsi o doswiadczenia ostatnich lat i jestem
        przekonany ze potrafia te doswiadczenia wykorzystac..Polska byla i jest jedynie
        bezwolnym narzedziem w rekach rzeczywistych wladcow tego swiata i jesli sama
        nie zadba o swe interesy nikt za nia tego nie uczyni,gorzej bo pozostanie na
        zawsze peryferyjnym,biednym i pogardzanym malenkim kraikiem gdzies na obrzezach
        Europy.Czy to jest Wasz cel Panowie Polacy?
        • Gość: CCC Do torbram IP: 213.77.91.* 03.09.01, 12:51
          Gość portalu: Torbram napisał(a):

> To co jest teraz,to konsekwencja poczynan w ostatnich kilkudziesieciu
          > latach
          Masz rację. mamy za sobą komunizm (nie przez nas wybrany) i nieco ponad 10 lat
          wolności. Komunizm był olbrzymią tragedią nie tylko dla nas ale także dla całego
          świata (poczytaj "Czarną księgę komunizmu").
          >,przy czym glownym sprawca nieszczesc dla Polski i Polakow stala sie
          > Solidarnosc i jej wplyw na polityke w ciagu ostatnich 20 lat.
          Naprawdę tak myślisz ??? MUSISZ TO UZASADNIĆ.
          Komunizm przez 50 lat niszczył naszą gospodarkę. Osoby niezadowolone z
          pogarszających się warunków życia i z braku wolności protestowały.
          Solidarność to taki właśnie ruch protestu. Wpływ Solidarności był bardzo
          pozytywny. Dzięki niej odzyskaliśmy wolność i zaczęliśmy odbudowywać gospodarkę.

>Mysle rowniez ze nalezy odniesc sie bez nadmiaru emocji do czasow PRL i do tych
          >ktorzy tamta rzeczywistosc tworzyli
          Poza ludźmi których zabili i gospodarką którą zniszczyli nie mam im nic do
          zarzucenia (może poza zadłużeniem zagranicznym).
          > tymbardziej ze ci sami
          >ludzie beda ja tworzyc ponownie bogatsi o doswiadczenia ostatnich lat i jestem
          > przekonany ze potrafia te doswiadczenia wykorzystac.
          Jedyna nadzieja w tych "nowych doświadczeniach".

Bez pozdrowień CCC
    • Gość: Jędrek ubecki prowokator IP: *.optimus.waw.pl 03.09.01, 00:04

> w drugiej trzymałem świeczkę na znak łaczności z wielkim bratem za wody .

tak jak ty zachowywali się ubeccy prowokatorzy , sądząc po lekturze twojego postu
      mogłeś być jednym z nich , a ten czynny udział w strajkach mógł polegać że
      czynnie ramach plutonu ZOMO lałeś strajkujących.

Kościoły są pełne nie dlatego że komuś ktoś coś każe tylko że Polska jest krajem
      ludzi wierzących . i gdy na prawicy pojawi się odpowiedzialna ekipa to znowu
      pogonią czerwonym kota.
      • Gość: Janek Re: Pogonić kota IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.01, 12:16
        Kolego. Jeżeli odpowiedzialność prawicy ma polegać tylko na pogonieniu
        czerwonym kota to o kant stołu rozwalic takie rządy. Gonienie kota burkom z
        łańcucha spuszczonym lepiej zostawić.
    • Gość: CCC HISTORIA I WSPÓŁCZESNOŚĆ IP: 213.77.91.* 03.09.01, 12:17
      U niektórych dykutantów zauważyłem błąd polegający
      na tym ,że na wydażenia przeszłe patrzą przez współczesność.

Widzą jak obecnie AWS radzi sobie z kryzysem w Polsce. (Niektórzy myślą
      nawet ,że kryzys został przez AWS spowodowany).
      Widzą , myślą i wnioskują:AWS jest zła + AWS to Solidarność czyli SOLIDARNOŚĆ W
      LATACH 80 BYŁA ZŁA.
      A SKORO SOLIDARNOŚĆ BYŁA ZŁA TO WALKA O WOLNOŚĆ BYŁA ZŁA.
      Takie rozumowanie nie ma sensu nawet jeżeli uznamy ,że AWS odpowiada za obecny
      kryzys. (mam nadzieję ,że nie muszę tłumaczyć dlaczego)

Ps. Niektórzy idą jeszcze dalej i rozumują: SKORO WALKA Z KOMUNIZMEM BYŁA ZŁA
      TO KOMUNIZM BYŁ DOBRY.

Pozdrawiam wszystkich (nawet tych którym historia miesza się ze
      współczesnością) CCC
      • Gość: Janek Re: HISTORIA I WSPÓŁCZESNOŚĆ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.01, 12:23
        A co wspónego ma AWS z "Solidarnością" z 1980 r? Zlepek kanapowych partyjek
        żądnych władzy. Interesy kolesiów dzielone wg parytetów. Etos i wartości
        "Solidarności" zeszmacone całkowicie. Co z tym wspólnego ma komuna? Sami swoi
        przerobili piękne idee w g...
        • Gość: CCC Re: HISTORIA I WSPÓŁCZESNOŚĆ IP: 213.77.91.* 03.09.01, 13:01
          Gość portalu: Janek napisał(a):

> A co wspónego ma AWS z "Solidarnością" z 1980 r [...]
          Mam ochotę powiedzieć "Dobrze ale nie na temat". Chodziło mi o to ,że niektóre
          osoby które nie lubią AWS swoje "nie lubienie" rozciągają na Solidarność i walkę
          o wolność. Dlaczego ????? Myślę ,ze trzeba by było ich o to zapytać.
          To ,że ktoś nie lubi AWS albo ma lewicowe poglądy to sympatie polityczne (w
          wolnym kraju każdy ma do nich prawo)
          Ale to ,że ktoś opowiada się po stronie komunistycznego totalitaryzmu to zupełnie
          inna sprawa.

Pozdrawiam CCC
          • Gość: Janek Re: HISTORIA I WSPÓŁCZESNOŚĆ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.01, 13:37
            Ja nigdy i nigzie nie twierdziłem, że AWS to "Solidarność''. To AWS tak twierdzi
            i pod hasła "Solidarności" się podszywa. Co do totaliryzmów to masz rację.
            Żadne nie są dobre.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka