Gość: claudio1 IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.05, 20:25 prezydenta , ROSJI porownuje do Stalina, kto go dopusza w oswiecimiu do przemowienia, czy KWAS, chce mu sie podlizac???????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ZZ Obchody wyzwolenia obozu koncentracyjnego Ausch... IP: *.top.net.pl 25.01.05, 20:25 Kto wszedł pierwszy w 1945 roku? Żołnierze Armii Czerwonej czy NKWD? Chociaż funkcjonariusze NKWD mogli się w Oświęcimiu pojawić już w roku 1940, jako doradcy. Auschwitz, Birkenau, Treblinka, Bełżec, Sobibór i tak dalej to tylko marne kopie rosyjskich gułagów. Gułagów nie wyzwolono, nie pisano o nich wielu powieści, prawie nie kręcono filmów. Skazano je na zapomnienie, chociaż nadal istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Obchody wyzwolenia obozu koncentracyjnego Aus IP: 216.223.64.* 25.01.05, 21:51 ZZ IP: *.top.net.pl Data: 25.01.2005 20:25 skasujcie + odpowiedz ----------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Polacy współsprawcami Holokaustu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 23:08 Tak przynajmniej twierdzi Radio Canada. Nowa Demokracja i komunitarianie na swiecie protestują. radio się sumituje. Więcej www.man.pl/~nowa - dział Aktualności Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 z wrażenia zrobił mi się na d... Chirac 26.01.05, 09:39 jak tego śmiecia można wpuszczać n teren naszegokraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do Antka IP: *.top.net.pl 26.01.05, 10:32 Masz kłopoty z rozumieniem pisanych tekstów. Nie umniejszam tragedii Auschwitz tylko właściwie ustawiam na tle obozów rosyjskich. Nie stawia się przed sądem karnym żadnych "Ruskich". Oskarżonym, stroną postępowania karnego może być tylko konkretna fizyczna osoba. Poczytaj sobie KPK. Uderzenia wyprzedzające są tak stare jak historia wojen. Na przygotowania Stalina do agresywnej wojny jest tak wiele dowódów, że każdy powienien je znać. Czym się różni GUŁag (Gławnoje Uprawlienje Łagieriej) od Oświęcimia? Wiekiem (1917 w porównaniu do 1940), skalą i trwałością się różni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomiK Re: Obchody wyzwolenia obozu koncentracyjnego Aus IP: 66.51.57.* 25.01.05, 22:20 Jestem pewien, ze wiezniowie z Auschwitz mieliby zupelnie gdzies wszystkie te argumenty. Wazne bylo to, ze zolnierze Armii Czerwonej weszli do obozu i uratowali im zycie. Zreszta skoro planuje sie spotkania z bylymi wiezniami to moze na takie pojdziesz by sie upewnic. Zapytaj ich czy nie woleli by posiedziec dluzej w KL Auschwitz byleby nie dac Stalinowi satysfakcji wyzwolenia ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JuRek Radio Canada oskarża Polaków o Holokaust IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 23:05 Nowa Demokracja protestuje. Zobacz www.man.pl/~nowa w dziale Aktualności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do TomiKa IP: *.top.net.pl 26.01.05, 10:35 Skoro tak, to warto do dyskusji zaprosić ofiary rosyjskiego komunizmu. Czy chciałbyś dostać kulę w potylicę? Tak / Nie / Nie mam zdania / Nie zrozumiałem pytania Wielu więźniów kacetów i Gestapo zostało później więźniami NKWD i UB. Zdobycie Auschwitz przez sowieckie wojsko to był doskonały atut propagandowy dla Stalina i tak należy na to patrzeć. Pamiętać należy, że zimą 1945 Auschwitz był w stanie likwidacji i ewakuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Bzdur oświęcimskich ciąg dalszy 26.01.05, 11:21 ZZ napisał: "Auschwitz, Birkenau, Treblinka, Bełżec, Sobibór i tak dalej to tylko marne kopie rosyjskich gułagów." To zdanie sugeruje, że ZZ nie ma pojęcia ani o wspomnianych hitlerowskich obozach, ani o gułagach. A przecież na temat wspomianych obozow istnieje spora literatura. Poziom "wiedzy" historycznej ZZ pomaga zrozumieć, dlaczego są ludzie na świecie używający zwrotu "polskie obozy". To są ludzie o "wiedzy" takiej jak ZZ ale nie Polacy i nie czujący jakiegoś przywiązania do Polski, więc też plotą bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rao Re: Obchody wyzwolenia obozu koncentracyjnego Aus IP: *.wilcza.lan / 195.117.85.* 26.01.05, 16:01 Polecam relacje z pierwszej reki www.guardian.co.uk/comment/story/0,,1397749,00.html Pozdrawiam, rao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Obchody wyzwolenia obozu koncentracyjnego Aus IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 25.01.05, 20:50 Zostaw Rosjan w spokoju, a pomyśl o ukraińskich , litewskich, estońskich nacjonalistach i ich współpracy z hitlerowcami również w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do Jerzego IP: *.top.net.pl 26.01.05, 10:42 Dlaczego mam niby zostawić Rosjan w spokoju? Jak pisać o zbrodniach ludobójstwa, to o wszystkich i we właściwej proporcji. Oho, widzę, że szykuje się wielka akcja propagandowa przeciwko estońskim, łotewskim i ukraińskim "nacjonalistom". Zapewne sterowana z kraju sąsiadującego z tymi narodami i nie mogącego przeboleć utraty podbitych ziem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirmat Parlament Eurokolchozu nagina prawde o Oswiecimiu IP: 209.135.116.* 25.01.05, 21:00 Czerwony gnida Borell, wyraznie nadaje ton w parlamencie Unii ktorego jest przewodniczacym. Stacja telewizyjna TVN-24 podala zaskakujaca informacje przygotowana przez redaktora Arkadiusza Wierzuka, ktora zarejestrowalem na tasmie wideo i ktorej transkryp podaje: "Poslowie Parlamentu Europejskiego, glosami liberalow i socjalistow, w specjalnej rezolucji zdecydowali, ze nie bedzie zapisu o tym, ze 'Oboz w Oswiecimiu zostal zalozony przez Niemcow na terenie okupowanej Polski'. Poslowie zastapili go jedynie okresleniem, iz 'Oboz w Oswiecimiu byl dzielem nazistow'." Reportarz TVN-24 przedstawia po tym komentarz posla PO Boguslawa Sonika: "To nie jest takie niewinne dlatego, ze oni do francuskiego dziennika mowia o tym , ze nalezy wreszcie rozpoczac rozmowy o wspolnej odpowiedzialnosci Polakow za holokaust (za shona)." Nic dodac nic ujac. TVN-24 przypomnial rowniez o tym jak wloski dziennik z Rzymu (pisze polska fonetyka bo nie znam wloskiego) Corriere de la Sierra i kanadyjska stacja CTV okreslaly ostanio Oswiecim jako "polski oboz zaglady". Piszac z Torontonskiego podworka moge zapewnic Polakow, ze CTV tak jak tutejsza gadzinowka specjalizujaca sie w polakozerstwie, Toronto Star to typowe lewackie propagandowki. A Borell sam zapewnial Eurokolchoz, ze Polacy to "nacjonalistyczna" ekstrema. Lewactwo jak wiemy nie bawi sie w odroznianie "nacjonalizmu" od "nazizmu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japa Prawda jest jedna tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 21:33 I dlatego tez Polska jest potrzebna w Unii aby nauczyc tych wszystkich idiotow raz na zawsze : Auschwitz to oboz zalozony i prowadzony przez panstwo niemieckie, zwane przez Niemcow III Rzesza, na terenie okupowanej Polski - to oboz niemiecki zalozony i prowadzony jakos fabryka smierci przez Niemcow. Tej prawdy zaden lewak nie moze podwazac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wan Re: Parlament Eurokolchozu nagina prawde o Oswiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 21:59 Trzeba mowic prawde. A prawda jest taka, ze oboz w Oswiecimiu zalozyli Niemcy. Niemcy w demokratycznych wyborach i wiekszoscia glosow wybrali Hitlera na glowe swojego panstwa i w zwiazku z tym, wszystko co sie dalej zdarzylo obarcza caly narod niemiecki. Wszelkie inne sformulowania pachna eufemizmem. Tak jak eufemizmem byloby sformulowanie, ze to nie Niemcy walczyli pod Stalingradem a Nazisci, ze to nie Niemcy okupowali Paryz, czy ze to nie Niemcy przegrali wojne. Ale jezeli mamy juz mowic prawde, do powiedzmy tez o roli Polakow, ktorzy dzieki w duzej mierze propagandzie endecji i panow takich jak dziadek posla Romana Giertycha wytworzyli taka atmosfere antysemityzmu w Polsce przedwojennej, ze w czasie wojny ukrywanie Zydow bylo bohaterstwem nie dlatego, ze Niemcy wszedzie i wszystko rewidowali z wlasnej woli, tylko dlatego, ze kazdy bal sie wlasnego cienia, tak powszechne bylo donosicielstwo na Zydow, szmalcownictwo, chec zagarniecia cudzych majatkow czy zwyczajna kolaboracja. Mam wrazenie, ze komuna nigdy po wojnie nie rozliczyla tych zapewne setek tysiecy a moze i milionow cichych zbrodniarzy. Nigdy nie przeprowadzono masowej denazyfikacji. Zawsze maskowano to haslami rzekomo powszechnej bohaterszczyzny i masowego oporu wobec Niemcow. Zreszta komuna sama tez prowadzila antysemicka polityke, czego wyrazem bylo np to, ze w Oswiecimiu wiele lat po wojnie, gdy tam bylem jako mlody chlopak, widzialem tablice w kilkunastu roznych jezykach z informacja, ze tu oto zgineli obywatele tych wlasnie panstw, jednak jezyka hebrajskiego wsrod tych tablic nie bylo. Nie bylo tez slowa o Zydach. Tak samo w podrecznikach historii, tak samo w prasie. A jak w 1968 roku w encyklopedii powszechnej pojawila sie informacja o obozach zaglady i zagladzie w nich Zydow, to redakcje natychmiast rozwiazano, redaktorow zwolniono i wyprodukowano wkladke, ktora nakazano zastapic oryginalny tekst. Nic dziwnego wiec, ze gdy nastala Wolna Polska, wielkim wyzwaniem bylo zmierzenie sie z pokladami niewyplenionego antysemityzmu i z wlasna przeszloscia. Musze powiedziec, ze zmiany sa ogromne i ze Polska obecna jest inna niz kilkanascie lat temu i ze zmienia sie nadal na korzysc. A przy okazji mam taka refleksje natury religijnej: otoz to nie Zydzi ukrzyzowali Chrystusa a Rzymianie. Zydzi jednak przy tym asystowali biernie lub czynnie. I to sie im pamieta przez nastepne tysiace lat. Czy tak samo bedzie z Polakami? Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Parlament Eurokolchozu nagina prawde o Oswiec 26.01.05, 01:11 Dobrze piszesz, choć mocno przesadziłeś z tymi setkami tysięcy/milionami - wystarczył jeden "chętny" do donoszenia we wsi, a często niepewność, czy taki się nie znajdzie. Bycia niechętnym w stosunku do Żydów (takie postawy zapewne mogły być spotykane w podawanych przez ciebie liczbach) nie można przenosić na aktywne zbrodnicze zachowania. A sformułowanie o denazyfikacji jest bałamutne po prostu - mylisz terminy. Końcowe pytanie jest przewrotne - o czym zapewne wiesz - i adresowane do Polaków z pewnym napomnieniem - ale słusznym ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wan Re: Parlament Eurokolchozu nagina prawde o Oswiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 23:07 Domyślam się, że reprezentujesz Gazetę, musisz więc, co zrozumiałe, wykazać umiar. Ja jednak wypowiadam się nie będąc skrępowanym tego rodzaju ograniczeniem. Wypowiadam się pamiętając o moich wszystkich przodkach. O moim jednym Dziadku, Polaku, wojskowym, uczestniku wojny obronnej 1939 roku, a wcześniej uczestniku walk pod Warszawą w roku 1920, który zginął w Mauthausen. I o moim drugim Dziadku, Polaku żydowskiego pochodzenia, który jako ochotnik uczestniczył w walkach z Niemcami w 1939 roku, a który zginął w Treblince. Otóż, nie. Nie przesadzam w niczym. Polska nigdy do końca nie rozliczyła się ze swoją przeszłością okresu wojny. A jest z czego. Bo jeżeli nawet 90% dorosłych nie robiło nic, i tylko 5% donosiło, to ich liczba musiała przekroczyć milion. Jak gorący jest to zresztą temat, widzieliśmy przy okazji debaty wywołanej Jedwabnem. Pozwól, że jako odpowiedź przywołam tu trzy ciągle aktualne cytaty: 1) Jerzy Tomaszewski, Polityka, maj 1988 "Wiadomo, żę jednym z wielkich problemów, które musieli rozwiązać ludzie, pomagający ofiarom Zagłady, stało się szmalcownictwo... Jesteśmy skłonni traktować ludzi trudniących się tym procederem jako kryminalny margines polskiego społeczeństwa. Zapewne tak być mogło, lecz przecież do dziś nie znamy rzeczywistych rozmiarów zbrodniczego donosicielstwa i szantażów. Odnieść można wrażenie, jakby badacze lat okupacji obawiali się, jaki wynik przynieść może gruntowne studium." 2) Emanuel Ringelblum, Stosunki Polsko Żydowskie Tępota polskich antysemitów, którzy niczego się nie nauczyli, jest winna śmierci setek tysięcy Żydów, których można było, na przekór Niemcom, uratować. Na ich głowy niech spadnie oskarżenie, że nie uratowano dziesiątek tysięcy dzieci żydowskich, które można było urządzić u polskich rodzin względnie w zakładach czy instytucjach. Ich winą jest, że Polska była azylem dla maksimum 1% Żydów, ofiar prześladowań Hitlera. 3) Bruno Jasieński - motto nieukończonej ksiązki "Nie bój się wrogów - w najgorszym razie mogą cię zabić. Nie bój się przyjaciół - w najgorszym razie mogą cię zdradzić. Strzeż się obojetnych - nie zabijają i nie zdradzają, ale za ich milczącą zgodą mord i zdrada istnieja na świecie". (Cytat przywołany przez Jerzego Tomaszewskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Parlament Eurokolchozu nagina prawde o Oswiec 27.01.05, 16:47 Dziękuję za odpowiedź. Na tym forum nie reprezentuję nikogo poza samym sobą. Mam pewną praktykę w opracowywaniu statystyk, stąd nie chcę dyskutować o procentach, łatwo je tworzyć, dodawać, przestawiać, a ich wartość informacyjna bywa nie tyle znikoma, co myląca. W dodatku liczby przez ciebie podane są liczbami podanymi przez ciebie (sformułowałem to dokładnie tak jak sformułować chciałem). Staram się wykazać umiar. Stąd pewnie bardzo długo siedziałem nad tą odpowiedzią, prawie każda wersja wydała mi się stronnicza w ten czy inny sposób. Wolę dyskusję o ludziach. Jeden z moich dziadków podczas wojny (raczej bliżej początku) próbował pomagać Żydom. Nie chciał o tym nigdy rozmawiać - jakby dręczyły go te wspomnienia, być może żałował, ze się ugiął pod presją i tej pomocy zaprzestał. A ja nie czuję się upoważniony, by osądzać jego czy innych za podobne decyzje podjęte w tamtym strasznym czasie. Rzecz jasna mówię o decyzjach zaniechania, nie donoszenia czy wręcz zabijania własnymi rękami. Boleję nad Jedwabnem i tym, co symbolizuje. Gdy dowiedziałem się o Jedwabnem, nie mogłem spać i pracować. Wsiadłem w samochód i tam pojechałem - postałem chwilę na rynku, gdzie zgromadzono żydowskich mieszkańców - musiałem po prostu. Nie doszłoby do tej tragedii, gdyby nie narastające przed wojną nastroje wzajemnej niechęci, podsycane jawnie przez polskie organizacje. Ale też wyrażam najgłębsze przekonanie, że nie doszłoby do tej tragedii, gdyby działały tam legalne władze polskie. Boleję nad nienawiścią okazywaną choćby na forach Gazety - opluwaniem Żydów przez ludzi małego rozumu i charakteru, w dodatku mających tyle czelności, by twierdzić, że mówią w imieniu Polaków. Ale też sam fakt, że było ich (Żydów) tylu wśród nas o czymś świadczy - przyszli tu i żyli długie wieki spokojniej niż gdzie indziej. Moim prywatnym zdaniem, niechęć, jaka później zaczęła narastać, wzięła się z kompleksów Polaków pozbawionych własnej państwowości, rosnących szowinizmów narodowych XIX wieku, pewną izolacją Żydów, którą sami byli zainteresowani, i konfliktu ekonomicznego wreszcie, a wszystko to zapewne było umiejętnie podsycane przez zaborców, a przecież i o animozjach religijnych należy pamiętać. Trudno walczyć z takimi upiorami, można jednak i trzeba. Ale chyba nie w sposób, o jakim piszesz. Mówisz rozliczać - jeśli ma to dotyczyć milionów osób, to jest to bez sensu. Zgadzam się całkowicie, jeśli ma to dotyczyć konkretnych osób - ale nawet sprawcy z Jedwabnego byli sądzeni, jak się okazało. Staram się zrozumieć Żydów, dlaczego niektórzy z nich wydają się traktować w tej chwili Polaków jako wrogów niemalże. Ale muszę sobie zadać też pytanie, czy to nie jest po części wywołane psychologicznie zasadną nienawiścią do współofiary, której lepiej się powodzi - tak jak było w czasie wojny z Żydami i Polakami. Kiedy wróg właściwy ulega pewnemu idealizowaniu, natomiast zaczyna się nienawidzić tych łatwiej dostępnych. Uważam w szczególności, że pielęgnowanie i wywoływanie upiorów przeszłości niczemu nie służy. Odnośnie cytatów: 1) Pan Tomaszewski ma rację, ale w ogóle donosicielstwo było wówczas zjawiskiem znacznie powszechniejszym niż się przyznaje w obrazie okupacji tworzonym po wojnie w Polsce. Są to fakty nie tyle ukrywane, ile nie nagłaśniane. Poza tym Niemcy mieli duże możliwości penetracji środowisk polskich poprzez swoich rodaków tu od dawna mieszkających. Teraz Polska jest krajem mniej więcej jednonarodowym, wówczas znaczne mniejszości były skutecznie wykorzystywane przez Niemców. itd. itp. Nie usprawiedliwiam, dostrzegam zjawisko i kłopoty z jego rozliczeniem. 2) Nie znałem tej opinii, ale jestem gotów z nią polemizować, jest bowiem znów fałszywym uogólnieniem, rozumiem, że podyktowana została rozpaczą i bólem. Jest też znakomitym przykładem oskarżenia ofiary przez ofiarę. 3) Pan Jasieński wypowiada tu dość mętną myśl, raczej efekciarską moim zdaniem. Ja się głęboko nie zgadzam na szerzone przez wielu moich współrodaków poglądy rasistowskie, pełne nienawiści - to zatrucie serc i umysłów jest niestety dalej obecne. Jestem za wyjaśnianiem i upowszechnianiem tego choćby, co stało się w Jedwabnem. Ale ty proponujesz powszechne rozliczanie - rzecz niejasno zdefiniowaną, nierealną po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wan Re: Parlament Eurokolchozu nagina prawde o Oswiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 20:23 Na wstepie krotkie przeprosiny za brak polskich liter. Jakos nie mialem z nimi klopotu na starym komputerze. Teraz zas musze, zeby je uzyskac, pisac w zewnetrznym edytorze, co nie zawsze jest wygodne. Po drugie nie mam tyle czasu, by odpowiedziec juz teraz cos bardziej konkretnego, stad prosze o jeszcze troche cierpliwosci - moze ze dwa dni. Mam pewne klopoty, by wydobyc ten post z glebi tego archiwum, ale moze mi sie uda. Na koniec, o czym moge juz teraz powiedziec to to, ze w zadnym razie nie proponuje masowych indywidualnych rozliczen, jak to zechciales na koncu zasugerowac. Uwazam, ze temat jest dla historykow, nie dla prokuratorow. Tak zreszta, jak sprawa Katynia. Uwazam jednak, ze niemoralne jest przywolywanie odpowiedzialnosci aliantow zachodnich, za niezdecydowanie, za obojetnosc i rownoczesnie udawanie, co przeciez tak czesto sie dzieje, ze Polska i Polacy zrobili wszystko, co bylo w ich mocy. Nie zrobili. Tu niestety wszyscy sa umoczeni. Polska i Polacy jako spoleczenstwo, moim zdaniem, nie dojrzeli jeszcze do prawdziwie glebokiej ekspiacji. Nie dojrzeli, skoro nader czesto slychac slowa jak u pewnego mojego kolegi z pracy, mlodego czlowieka, kolo 30, gleboko wierzacego, ktory kiedys stwierdzil, ze "Zydow wloczacych sie po lasach zabijano bo kradli i szerzyli bandytyzm". Jego wiec zdaniem ludziom wyzutych z wszystkiego, pozbawionych domow, jedzenia, srodkow do zycia, tropionym nie nalezalo pomagac, nalezalo zabijac. To moze teraz na tyle. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Parlament Eurokolchozu nagina prawde o Oswiec 01.02.05, 02:38 Wcześniej napisałeś "Nigdy nie przeprowadzono masowej denazyfikacji." Stąd zapewne moje wrażenie, że proponujesz powszechne rozliczanie, szczególnie, że teraz trąbi się o współczesnych rozliczeniach i często używa pojęcia "dekomunizacja" jako substytutu współczesnych masowych polowań na czarownice. Oczywiście z chęcią będę dalej wymieniał poglądy, zapewne nie tak rozbieżne, jak mogłoby to z naszej polemiki wynikać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: Parlament Eurokolchozu nagina prawde o Oswiec IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 26.01.05, 01:21 Wanie, miedzy innymi piszesz: " ale jezeli mamy mowic prawde, to powiadzmy tez o roli Polakow...". Ze swej strony ja dodam ze jezeli juz mowimyy o roli Polakow no to nalezy tez mowic o roli Zydow... Otoz, obecnie Zydzi wykorzystuja wszelkie mazliwe srodki propagandowe aby Polakow napietnowac jako wyjatkowo skrajnych antysemitow. Popatrzmy na historie ostatnich dwoch tysiecy lat. Od czasow biblijnych, kiedy los rozrzucil Zydow po calym swiecie, antysemityzm byl ich stalym kompanem. Dlaczego? Probuj sam sobie odpowiedziec. Jak sie to stalo ze przed druga wojna swiatowa w Polsce miszkalo okolo trzech milionow Zydow? Dlaczego Zydzi, prawie z calego swiata, sciagali do Polski? Czyzby to swiadczylo ze Polacy byli wiecej tolerancyjni anizeli inni? Przez wieki Zydowska Kultura byla w pelnym rozkwicie na ziemiach polskich. Czy to milo miejsce dlatego ze polacy byli antysemitami? Albo moze dlatego ze Zydzi tak bardzo kochali Polakow? Wiadomo, Zydzi latwo sie nie asymiluja i maja jaszcze inne cechy ktore autochtonom nie bardzo odpowiadaja. Otoz po Zydzie niegdy nie mozna bylo wiedziec czego sie spodziewac...komu on pali swieczke a komu ogarek. Summa Summarum, kiedy juz z szafy wyciagamy szkielety polskiego antysemityzmu, dla rownowagi nalezalo by powyciagac z szaf szkielety zydowskiego antypolonizmu, ktory obecnie sie rozbujal do zaklamanych przestworzy. "Ale jezeli mamy juz mowic prawde..." to pomowmy o tych co w 1939/40/41 roku pomagali deportowac Polakow do Rosji. A moze jednak nalezalo by mowic prawde, i to glosno, o tej mniejszosci narodowej ktora w duzym stopniu kontrolowala administracje komunistycznego rezymu w Polsce i przyczynila sie do nizliczonej ilosci smierci niewinnych ludzi? Piszesz ze to Rzymianie ukrzyzowali Chrystusa o Zydzi tylko asystowali... Z praktycznego punktu widzenia nie jest wazne kto ukrzyzowal Chrystusa -wazne jest to kto dzisiaj krzyzuje jego ideje. Wan, powiec mi - czys ty kiedykolwiek spotkal winnego czemukolwiek Zyda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polski Francuz Re: Parlament Eurokolchozu nagina prawde o Oswiec IP: *.ensc-lille.fr 26.01.05, 09:27 Masz duzo racji. Problem polaga na tym, ze dyskusja na ten temat nigdy nie jest racjonalna. Emocje biora gore i zamiast rozsadnie porozmawiac o wadach i zaletach jednych i drugich zaczyna sie wyzywanie, ukrzyzowanie... Prawda jest taka, ze Zydzi zostali prawie calkowicie wyeksterminowani z Europy (w tym Polski). Polski antysemityzm palowal ale niemiecki mordowal i prawie calkowicie. Daje to Zydom taki kredyt wspolczucia, ze nie ma co z nim negocjowac. Trzeba to przyjac do wiadomosci (niektorym wprost wbic w leb) i zaczac polsko-zydowskie stosunki ab initio. Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 Re: Parlament Eurokolchozu nagina prawde o Oswiec 26.01.05, 10:40 Mądre słowa choć nie moje (a szkoda, miałem pokuse by nie prostować;) Dlatego nie mam nic przeciwko byś używał tego nicka, który ja używam od 2lat:) Ale wracając do meritum. Napisałeś: > A przy okazji mam taka refleksje natury religijnej: otoz to nie Zydzi > ukrzyzowali Chrystusa a Rzymianie. Zydzi jednak przy tym asystowali biernie lub czynnie. I > to sie im pamieta przez nastepne tysiace lat. Czy tak samo bedzie z Polakami? Mysle, że było odwrotnie - Żydzi ukrzyzowali przy pomocy Rzymian, rękami Rzymian. Cały zamysł, intryga i plan (zbrodnia z premedytacją) był po stronie Żydów a dokładnie ich ówczesnych elit a naród symbolicznie to poparł uwalniając Barabasza. Dlatego Twój przykład uważam za chybiony. Przykład trafiony byłby taki, gdyby Rzymianie postanowili wymordować cały naród np. Samarytanów (ale umownie załóżmy, że "palestyńczyków", dla lepszej wyobraźni) w obozach koncentracyjnych oraz elite narodu żydowskiego i losowo z "łapanek" przypadkowych Żydów. A świat by oskarżał Żydów o biernosć i mówił o żydowskich obozach śmierci... (pomyśl, niby czym mieli się Żydzi wtedy przeciwstawić Rzymianom? Wymagasz, by popełnili zbiorowe samobójstwo w obronie "palestyńczyków" ???????????????????) Czy taki hipotetyczny przykład jest Twoim zdaniem dobry? (jeżeli nie to dlaczego?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marti:) Re: Parlament Eurokolchozu nagina prawde o Oswiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:11 Polacy też są cichymi zbrodniarzami oni tez tyle Żydów wydali w ręce Niemców, była i jest jedna wielka mafia w naszym kraju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 czekam na odpowiedź... 26.01.05, 14:45 Czekam, cały czas monituje wątek i czekam na Twoją odpowiedź. (Przy okazji, to Ty pierwszy dałeś przykład w oparciu o Biblię a ja tylko odpowiedziałem, też w oparciu o Biblię. Zapomniałem zanaczyć, że nie jestem katolickim antysemitą obwiniającym Żydów o zamordowanie Chrystusa. Tak na wszelki wypadek teraz zaznaczam... zbyt wiele już niedomówień) Tak więc czekam na odpowiedź na pytanie wprost: CZYM i jak mieli się Polacy wtedy przeciwstawić niemickiemu okupantowi by niedopuścić do holocaustu? Wymagasz, by popełnili zbiorowe samobójstwo w jakimś akcie sprzeciwu wobec ludobójstwa nazistów??????????????????? (o czym zresztą wiedziała tylko niewielka część elit, zdecydowana wiekszość narodu nie miała świadomości tego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Precz CENZURZE [...] IP: *.twmi.rr.com 27.01.05, 17:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 [...] 26.01.05, 09:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polski Francuz Re: powołanie zespołu egzekucyjnego jest koniczno IP: *.ensc-lille.fr 26.01.05, 10:27 Koniecznoscia jest pisanie jak sie ma cos do powidzenia. Twoje uwagi na forum to same wyzwiska i grubianstwo. Jest czystym tchorzostwem chowanie sie za pseudonimem i bezkarne wyzywanie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odlattosamo I tak swiat dowie sie nazajutrz, ze IP: *.bchsia.telus.net 25.01.05, 21:34 Polacy mordowali Zydow w polskich obozach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ezechiel W tym samym czasie Szaron zbombarduje kilka IP: *.bchsia.telus.net 25.01.05, 21:36 rodzin palestynskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro A jak tam z transferem Zurawskiego? IP: *.z27-106-66.customer.algx.net 25.01.05, 21:51 a dojechal na Cypr szczesliwie, czy ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Obchody wyzwolenia obozu koncentracyjnego Aus IP: 216.223.64.* 25.01.05, 21:53 Putina powitaja przeciwnicy wojny czeczeńskiej, a czy amerykanskiego Dicka powitaja zwolennicy wojny w Iraku i czy przedstawicieli Izraela powitaja Palestynczycy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ skoro ty nie na temat, to i ja nie na temat IP: *.top.net.pl 26.01.05, 10:49 Kim są zwolennicy wojny w Iraku, czyli protektorzy Zarkawiego i podobnych? Syria, Iran, Rosja. Nie życzę sobie Palestyńczyków w Polsce. Znam paru. Niech wracają w rodzinne strony: do Jordanii czy Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUNATYK Re: w Czeczeni Rosja wymordowała 1/5 narodu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.01.05, 22:25 czy świat nie stoi na głowie...? zbrodniarz bedzie przemawiał w oświecimiiu... dobrze , ze stalin, musollini i hitler ( mogłby np. przeprosic za ludobujstwo) nie zyja bo jeszcze kwas zaprosil by ich na obchody.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ida Re: w Czeczeni Rosja wymordowała 1/5 narodu IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.05, 00:53 Mój dziadek, tepy łajdaku,był w Oświęcimiu 19 miesięcy. Kiedy obóz wyzwolili Rosjanie był żywym trupem. przy wzroście 182 cm ważył 39 kilo. Nigdy juz nie doszedł do siebie. Po zainfekowanej ranie w udzie do końca zycia, mimo pięciu operacji, pozostał kaleką. Miał wtedy 23 lata. Więc milcz gó..arzu, skoro tyle tylko o męczeństwie prawdziwych Polaków z AK masz do powiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 znaczy się mają jeszcze 4/5 do wymordowania 26.01.05, 09:41 Świat już bawi się inną wojna. Rosja jest bezkarna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: Obchody wyzwolenia obozu koncentracyjnego Aus IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 25.01.05, 22:53 Claudio & ZZ, stuknijcie sie w glowe i zacznijcie chodzic po ziemi. Wasze wypowiedzi sa tak naiwne ze czlowiekowi nic innego nie pozostaje jak tylko nad wami zaplakac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do Claudia IP: *.top.net.pl 26.01.05, 10:39 A tak konkretnie, to o co ci chodzi? Zamordowanie niewinnych 10 ludzi jest tragiczne, podobnie jak zamordowanie niewinnych 100 milionów ludzi. Jeśli przywiązywać wagę do liczby niewinnych ofiar, to trzeba głośno mówić o tym, gdzie i kiedy tych ofiar było najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: do Wina a nie do Claudia IP: *.top.net.pl 26.01.05, 10:43 Sorry, powyższy post był adresowany do Wina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1915 Turcy są oprawcami Ormian IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:59 A po co zaproszono Turków na obchody rocznicy? Przecież Turcja w czasie II wojny światowej nie walczyła po stronie aliantów, lecz była cichym sojusznikiem Niemiec. Poza tym, rząd Turcji jest odpowiedzialny za ludobójstwo 1,5 miliona Ormian w 1915 r. Przy okazji warto zaznaczyć, że w środę 28 stycznia 2005 r. o godz. 16.00 premier Armenii złożył hołd pod pomnikiem ludobójstwa Ormian, stojącym przy kościele św. Mikołaja na ul. Kopernika 9 w Krakowie. Pod tym samym pomnikiem, przeciwko którego postawieniu agresywnie protestował ambasador Turcji w Polsce i polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Bedzie delegacja z Rosji ! A ja chcę wiedzieć IP: *.crowley.pl 25.01.05, 23:01 czy bedzie delegacja rosjan ,byłych wieżniów tego obozu i co się z nimi stało po wyzwoleniu przez Armie Czerwoną!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U_Bolt Re: Bedzie delegacja z Rosji ! A ja chcę wiedzieć IP: *.pool80180.interbusiness.it 26.01.05, 00:55 Ale wpierw warto zauwazyc, ze oboz koncentracyjny w Oswiecimiu to jakby nie patrzec wyzwolily - uzywajac obecnie obowiazujacej nomenklatury w polskich mediach - hordy sowieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Bedzie delegacja z Rosji ! A ja chcę wiedzieć IP: *.top.net.pl 26.01.05, 10:46 Nie jest wykluczone, że Rosjan, którzy widzieli Auschwitz, wszystko jedno czy jako doradcy przy budowie, jako więźniowie czy też jako "wyzwoliciele", Stalin kazał rozstrzelać, aby nie rozpowiadali propagandy o "zachodnim luksusie". Należy mówić prawdę o niemieckich kacetach. Należy też we właściwej proporcji mówić prawdę o rosyjskich łagrach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Nieprzyjemny zgrzyt IP: *.bracz.edu.pl 26.01.05, 09:43 Nieprzyjemnym zgrzytem jest, że zaproszono prezydenta państwa, które od prawie 40 lat okupuje obce terytoria, któr mając możnego protektora w Radzie Bezpieczeństwa ONZ kpi sobie z wszelkich ONZ-owskich rezolucji, którego żołnierze strzelają do dzieci tłumacząc się, że to potencjalni terroryści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Nieprzyjemny zgrzyt IP: *.top.net.pl 26.01.05, 10:44 A i na temat prawomocności "wyborów" można to i owo powiedzieć, jak w przypadku Łukaszenki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl indymedia org PUTIN W OŚWIĘCIMIU - OŚWIADCZENIE IP: 195.116.62.* 26.01.05, 11:09 OŚWIADCZENIE w sprawie uczestnictwa Prezydenta Rosji W. Putina w obchodach 60 rocznicy wyzwolenia obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu Podpisy prosimy przesyłać na adres : wolnykawkaz@o2.pl . Oświadczenie oraz informacje Komitetu Wolny Kaukaz dostępne są również na www.putin.z.pl lub www.putin.most.org.pl Planowane demonstracje : Poznań : 25 stycznia, wtorek, godz. 16.00, Konsulat Rosyjski ul. Bukowska Kraków : 26 stycznia, środa, godzina 16.00, Rynek Główny, Gdańsk : 27 stycznia, czwartek, godzina 17.00 Konsulat Rosji, ul. Batorego. Warszawa, 27 stycznia, czwartek, godzina 17.00 Ambasada Rosji, ul. Belwederska Chcielibyśmy wyrazić nasz protest wobec projektu uczestnictwa Prezydenta Rosji W. Putina w obchodach 60 rocznicy wyzwolenia hitlerowskiego obozu zagłady w Oświęcimiu 27 styczna tego roku. Uważamy, że autor ludobójstwa w Czeczenii nie powinien składać hołdu ofiarom nazizmu, budzi to nasze oburzenie i gorący sprzeciw, dlatego nie zamierzamy biernie przyglądać się tej haniebnej wizycie. Wojna w Czeczenii trwa już od dawna. Naloty na Grozny, tortury dokonywane przez rosyjskich żołnierzy na czeczeńskich cywilach i partyzantach, obozy zagłady dla czeczeńskich mężczyzn były i są tematami reportaży, informacji prasowych i apeli organizacji pozarządowych. Pomimo wielokrotnych próśb i inicjatyw, prowadzonych między innymi przez matki rosyjskich żołnierzy, Prezydent Putin nie rezygnuje z prowadzenia w Czeczenii działań zbrojnych. W Czeczenii działają również obozy filtracyjne, do których trafiły już dziesiątki tysięcy ludzi. Tylko niektórzy opuszczają te obozy żywi, nikt nie wychodzi z nich zdrowy. Choć rozumiemy intencje organizatorów obchodów 60 rocznicy wyzwolenia obozu Auschwitz - Birkenau, i zdajemy sobie sprawę z faktu, że to Armia Czerwona wyzwoliła więźniów obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu, nie uznajemy prawa głowy państwa, które nadal prowadzi ludobójczą wojnę, do składania w Oświęcimiu hołdu ofiarom nazistów. Uważamy, że Prezydent Putin, jako osoba, która legitymizuje istnienie obozów filtracyjnych, nie powinien składać hołdu ofiarom obozów zagłady. Jego miejsce jest raczej przed Międzynarodowym Trybunałem ds. Zbrodni Wojennych. Żądamy zakończenia wojny w Czeczenii ! (-) Komitet Wolny Kaukaz Koalicja Grup Wolnościowych Podpisali również : Komitet STOP WOJNIE - zespół witryny www.irak.org Amnesty International, Wroclaw Stowarzyszenie RADICAL CULTUR z Prudnika Stowarzyszenie NEWW - Polska - Małgorzata Tarasiewicz, Dyrektorka Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych "Ulica", Poznań Poznańska Koalicja Antywojenna Obywatelska Liga Ekologiczna - Roger Jackowski przewodniczący Rady Stowarzyszenia, Gdańsk Stowarzyszenie Edukacji Rozwojowej "Drabina" - Joanna Biegalska, Gdańsk Stowarzyszenie Pro Femina - Ewa Dąbrowska - Szulc, Stowarzyszenie Ruch Inicjatyw Społeczno-Ekologicznych Komitet "Putin Kaput" - Moskwa Redakcja "Ulicy Wszystkich Świętych" (Polska/ Niemcy/ Litwa/ USA). Grupa Dyskusyjna Gender Uniwersytetu Gdańskiego Towarzystwo Oświaty Robotniczej "Świt", Poznań Redakcja pisma Recykling Idei; Wrocław Stowarzyszenie na Rzecz Mediów Niezależnych i Edukacji Społecznej, Wrocław Ruchu Społeczeństwa Alternatywnego - Trójmiasto RADYKALNA GRUPA ANARCHO-FEMINISTYCZNA WIEDŹMA, Biała Podlaska Anna Korzeniowska - Bihun, Towarzystwo Przyjaciół Ukrainy Andriej Bihun 3 Fala - Ogólnopolska Grupa społeczno-artystyczna Federacje Anarchistyczna - Lublin Innej treści oświadczenie związane z wizytą Putina w Oświęcimiu podpisali także członkowie i członkinie Żydowskiego Stowarzyszenia "Czulent" ; Magda Pustoła "Krytyka Polityczna", Warszawa Konrad Pustoła "Krytyka Polityczna", Warszawa Piotr Dynowski INP PAN, Warszawa Beata Nowak, członkini Rady Krajowej Zieloni 2004 Magdalena Mosiewicz, Zieloni 2004 dr Izabela Kowalczyk, Stowarzyszenie Kobiet Konsola, Zieloni 2004 Marek Krukowski (dr), sekretarz koła wrocławskiego Zielonych 2004 Monika Serkowska, trenerka WenDo Agata Teutsch, trenerka WenDo, grupa nieformalna Ulica Siostrzana Maciej Roszak - przewodniczący poznańskiego koła Nowej Lewicy Krystyna Kurczab - Redlich, niezależna dziennikarka Dr hab. Ewa Hyży, autorka książki Kobieta ciało tożsamość. Katarzyna Władyka Gender Studies ISNS UW Maciej Wieczorkowski - Unia Lewicy Witold Banach - Polskie Radio dr Piotr Godlewski; Wydział Matematyki i Nauk Informacyjnych Politechniki Warszawskiej Ewa Witkowska, historyk sztuki, Warszawa Marta Bogdańska, Porozumienie Kobiet 8 Marca, Warszawa Mike Urbaniak, Żydowskie Stowarzyszenie "Czulent", Kampania Przeciw Homofobii, Kraków Nieformalna grupa anarchistyczna Apologia : Marta Kwaśniak, Ania Brandys, Kuba Grudziński, Michał Grudziński, Ewa Małkiewicz, Grażyna Małkiewicz Agnieszka Rayzacher, Warszawa; Maria Krauss, Warszawa ; Janusz Kowalczyk, Lublin; Agnieszka Wilczyńska, Warszawa; Tomasz Praszkier, Warszawa; Maja Majewska - Keane, Gdańsk; Paweł Rozwadowski, Sopot; Magorzata Szczepanska, grupa Sister to Sister, Warszawa; Idzi Stanisław Leszczuk - student filologii ukraińskiej UW ;Marta Znamierowska; Piotr Znamierowski Lublin; Tomasz Spisacki - student Uniwersytetu Gdańskiego – politologia; Katarzyna Czerwonogóra; Aneta Jerska,Wroclaw; Artur Duda; Agnieszka Taborska, Warszawa/USA; Marcin Gizycki, Warszawa/USA; Rafał Witkowski; Marcin Rózyc;, Poznań; Małgorzata Tkacz – Janik; Ewelina Zygadło, Inowrocław; Katarzyna Gajewska, Warszawa; Agnieszka Szczepaniak; Lucyna Szczepaniak; Janusz Sowa, Kraków; Agnieszka Bińczycka, Warszawa; Natalia Kowbasiuk; Aneta Maciejewska, studentka psychologii; Wojciech Kordas, student psychologii; Dominik Krzywiński, student psychologii; mgr Ilona Porębska; konrad.resist; Magda Grudzińska, Kraków; Piotr Puldzian; Krzysztof Wittels; Małgorzata Bielewicz; Wola Filipowska; Claudia Snochowska-Gonzalez, Warszawa; Ewa Majewska, UW, Warszawa; Andrzej Pokrywa Marcin Popiuk; Aleksandra Polisiewicz, Warszawa; Krzysztof Woźniak, Warszawa; Małgorzata Ławrynowicz, Biała Podlaska; Agnieszka Knerowicz, Elblag; Piotr Stawiarski; Anna Sobańska, Bielsko-Biala; Małgorzata Bielewicz ,Wola Filipowska; Dobrosława Karbowiak, Namysłów; Michał Krakowiak, Jedzenie Zamiast Bomb, Kraków; Monika Szewczyk; Magdalena Chustecka, Warszawa; Anna Pomianowska; Elżbieta Łojszczyk UW; Iwona Terlikowska; Leszek Czajka; Marcin Starnawski, Wrocław; Mariusz Sibila; Katarzyna Pawlak - studentka filozofii i pedagogiki pracy socjalnej UMCS w Lublinie; Daniel Drożdż; Weronika Korzeniowska – Hatała; Reduch Aleksandra; Kaczmarski Marek; Wojciech Załuski; Agnieszka Zambrzycka Malgorzata Sklodowska, Warszawa; Zuzanna Marlińska - studentka filozofii UMCS Lublin; Jacek Gorycki student filozofii UMCS.; Marta Znamierowska studentka malarstwa UMCS Lublin; Anna Sarzyńska,studentka UMCS; Anna Orzechowska, UW, Warszawa; Joanna Turowicz, Warszawa; Elżbieta Łojszczyk UW; Edyta Pięciak; Jerzy Krakowski, Mielec; Marcin Dobracki, student pedagogiki społecznej z Białej Podlaskiej; Piotr Cykowski; Agnieszka Sienko farmaceutka; Andrzej Koza - powolny designer; Andrzej Obuchowski, Lublin; Katarzyna Gawlicz , Wrocław; Katarzyna Nowak Anna Pietruszka, Warszawa; Joanna Grochocka, studentka V r filozofii U.G. Anna Herbut, UJ, Kraków; Jakub Ogiela; Łukasz Chmura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Precz z OSZOŁOMAMI [...] IP: *.twmi.rr.com 27.01.05, 18:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwan [...] IP: *.twmi.rr.com 27.01.05, 18:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś