Dodaj do ulubionych

Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie?

22.02.05, 07:41
Widac 30 mld długów Gierka nie wystarczy by ludzie pamietali tego komuniste
jak jednego z najwiekszych złodzieji powojennej Polski
Obserwuj wątek
    • t324911 Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 07:57
      Dobrze ze sluzba zdrowia jest za darmo . Autorzy projektu beda mieli szanse na
      fachowa opieke .
    • toja3003 ot nasi bohaterzy, Kukliński, Gierek i spółka 22.02.05, 09:26
      szpiedzy i komuniści...
      • offler Czy to z tych Kuklinskich od Kmicica? 22.02.05, 15:06
        • offler A nie cholera to byl Kuklinski..... 22.02.05, 15:19
          • offler Znaczy Kuklinowski- oj starosc nie radosc....... 22.02.05, 16:47
            • toja3003 co za różnica? Kmicic też był zdrajcą i to 22.02.05, 17:01
              wiele razy: zdradził ideały w burdach, zdradził Polskę, pracował dla
              Radziwiłła, potem zdradził go... ładnych mamy "bohaterów".
              Oczywiżcie zawze widział gdzie się zakrącić
              i na koniec zdobyć sławę, kasę itp. A może by tak
              zajrzeć do jego TECZKI?
            • she8 Re: Znaczy Kuklinowski- oj starosc nie radosc.... 22.02.05, 17:02
              Ketlin , Wołodyjowski, Zagłoba - to postaci fikcyjne. Jak Gierek.
              • toja3003 zgadza się she8 - oni żyli fikcją na zgubę Polski 22.02.05, 17:35
                • she8 Re: zgadza się she8 - oni żyli fikcją na zgubę Po 22.02.05, 17:39
                  Nawet nie tłumacz tego fanom Gierka.
    • offler Kiedy postawia pomnik Hitlera w Legnicy? 22.02.05, 10:12
      Przeciez nidaleko idzie przez niego budowana autostrada, a ta na dodatek juz 60
      lat dziala. To tez byl dobroczynca naszego narodu, fabryki budowal....
      • b.wyborowa Chca odczarnic srodowisko! 22.02.05, 10:25
        Maja dosc czarnych kolorkow. :))
    • indris Obecni złodzieje... 22.02.05, 10:33
      ..przebili Gierka, który zresztą w ostatnich latach życia żył z belgijskiej
      emerytury i w Polsce. Ciekawe, jak żyliby i gdzie prominenci III RP gdyby
      stracili władzę tak jak Gierek ?
      Za Gierka budowano a nie wyprzedawano.
      A w ogóle "złota legenda" Gierka jest nieuswiadomioną (jeszcze ?) tęsknotą za
      ideami socjalizmu. A tego nie da się stłumić. Tak jak nie dało się stłumić idei
      Rewolucji Francuskiej, chociaż po niej nastąpiły jeszcze dwie monarchie i dwa
      cesarstwa. Taraz jesteśmy być może w okresie analogiczym do Restauracji.
      • p.smerf Re: Obecni złodzieje... 22.02.05, 10:59
        Pewne nieporozumienia wynikają z.. punktu siedzenia. Dla mnie fakt, że mamy
        teraz wolną (podobno) prasę, swobodę podróżowania, swobodę wypowiedzi (?!) wolne
        wybory (na które nam się nie chce chodzić) i inne zdobycze demokracji, jest
        osiągnięciem
        Ale czym to samo jest dla tysięcy ludzi, którzy na przemianach stracili? Wolne
        wybory? A co im to daje? Czy jak wybiorą X zamiast Y to będą mieli robotę? A co
        im daje brak paszportów i swoboda podróżowania po Europie, skoro nie mają
        pieniędzy na PKS żeby pojechać do najbliższego miasta do lekarza. Po co im wolna
        prasa, jeśli prasy używają głównie jako papieru toaletowego. Nie musi być wolna
        tylko musi się łatwo dawać miąć. Czy nie mają prawa tęsknić do Gierka?
        • offler Tesknic prawo to maja bo tylko pamietaja to co 22.02.05, 12:03
          bylo dobre- tzn poczatki. Kiedy sie nagle pokazaly magnetofony, telewizory,
          buty. odziez itd. Nie pamietaja efektow- na malego fiate czekalo sie 15 lat i
          oficjalna cena wynosila odpowiednik okolo 4 lat przecietnej pensji, skurzane
          buty potrafily kosztowac okolo 8 miesiecznego zarobku. Kartki na cukier, kartki
          na mieso, pensje w papierosach !!!!!!!
          Co z tego, ze pieniadze mieli, jak nic za nie kupic nie mogli.
          Moze teraz Polska jest bardziej zadluzona niz byla, ale ja na to stac-
          stosunkowo wiecej, niz na to co Gierek wymyslil.
          Kazdy glupek potrafi pozyczyc mase forsy i pokupowac prezenty, problem polega
          na tym, zeby umiec sie z tych pozyczek wyplacic. Gierek bardzo niewiele
          wykozystal tak, zeby pieniadze sie zwrocily.
          Jedyny dobry efekt tych jego rzadow to Solidarnosc.
        • 1europejczyk Teraz maja prawo do wszystkiego..... 23.02.05, 02:43
          Za Gierka nie bylbym tego pewien czy dostaliby zgode na pomnik Piusudzkiego.

Oni nie tesknia do Gierka, oni tesknia do przywilejow z tamtej epoki z ktorych
          korzystali, a za ktore placili inni: do fabryk w ktorych wydajnosc byla dwa
          razy mniejsza niz w podobnych na swiecie, do stanowisk na ktorych nic sie nie
          robilo,a ktore zapewnialy spokojna egzystencje z perspektywa na cos lepszego
          bez zadnego wysilku.Tak mozna tlumaczyc ta tesknote, ktora jako taka wystawia
          im swiadectwo ktorego nie kwalifikowalbym jako godne do nasladowania.
          • blond_kasi Re: Teraz maja prawo do wszystkiego..... 23.02.05, 10:27
            Skąd Ty to wszystko wiesz? Czyżbyś potrafił czytać ludzkie myśli? czy tylko tak
            piep...sz przed siebie, co Ci się wydaje, :)? no bo może te miliony w polsce
            tesknią do świata, w którym praktycznie nie było bezrobocia, bezdomności, a
            ludzie nie zabijali się masowo z nędzy?
      • gabiene Obecni złodzieje -nie żyją z belgijskiej emerytury 22.02.05, 20:19
        :) i pamiętasz, że walczył w belgijskim ruchu oporu? akurat wczoraj
        przypomniano, że nareszcie może spłacimy w tym roku zadłużenie w Klubie
        Paryskim.

OK jest więc okazja, by zaoszczędzić na pomnik dla Męża Stanu.

"złota legenda" Gierka - no tak...do dziś pamiętam napis na wiadukcie nad ulicą
        w moim mieście - "Partia przewodnią siłą narodu". Pamiętam, że stawał się coraz
        bardziej brudny. Ba! Te wspaniałe ideały socjalizmu to tak, jak to okno z
        widokiem na morze w rysunku Andrzeja Mleczki - za oknem widać fragment
        hasła: "może byśmy ...".

"Za Gierka budowano a nie wyprzedawano" - mało tego! Wiele z tych budów
        socjalizmu nadal czeka na ukończenie.

"Nie dało się stłumić idei Rewolucji Francuskiej" - pewnie, że nie - jak
        Francja długa i szeroka, pełna jest świadectw niszczenia kultury przodków przez
        rewolucjonistów.

"Taraz jesteśmy być może w okresie analogiczym do Restauracji" - byleby nie
        trafić z powrotem do epoki barów mlecznych.
    • xnw4 Sadze, ze teraz jeszcze jest 22.02.05, 10:58
    • xnw4 Z pwnoscia w niedlugim czasie 22.02.05, 11:01
      ktos stwierdzi "spolecznie niezbedny" pomnik
      Stalina, koniecznie w Katowicach.
      Coraz gorzej.
    • rafal_koko Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 11:27
      Stare zgredy! Do parku na spacer z wnuczkami, gołębie karmić, a nie głupoty
      wyprawiać.
    • lolektyrmand Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 11:43
      Toaysze z Piotrkowa!
      W pełni Was popieram. Gdyby nie toaysz Gierek i jego światła polityka
      gospodarcza, nie bylibysmy 10. potęgą przemysłową świata. Polacy nie wiedzielby
      do dziś jak szeroki może być asortyment towarów w sklepach (wódka - czasem i
      ocet - zawsze). Nie wiadomo, czy byłoby o czym rozmawiać z Klubem Paryski i
      Klubem Londyńskim.
    • majual Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 15:13
      Wreszcie nasz kraj zaczyna normalnieć.Dobrze że będzie mogła powstać nie tylko
      partia tych jak tam mówią mocherowych beretów ale i o przeszłości zaczyna się
      powoli mówić bardziej rozsądnie, bez nienawistnych epitetów. Smiesznie to
      wypada gdy o przeszłości dyskutują młodzi którz w tych czasach o których tak
      zapalczywie rosprawiają, to jeszcze w pieluchy robili. Poczekamy, zobaczymy co
      ich dzieci będa rozprawia o nich i o ich życiu,czego w nim dokonali i co
      zapewnili swojemu pokoleniu. Jeżeli sytuacja będzie się rozwijać z
      poszanowaniem i niewyszydzaniem przeszłości to mam nadzieję że niebędzie tak
      źle.
      • she8 Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 15:17
        a to były pieluchy? Spytaj mamy, chyba że sklepową była. Stąd młodzi, którzy
        mają normalnych rodziców ,mają też pogląd na byłą rzeczywistość. Zaproś kogoś
        normalnego na wieczór wspomnień, ty głosu nie zabieraj, bo już poewiedziałeś,
        co wiedziałeś.
        • ciemny.leon Padło na mózg? 22.02.05, 20:26
          > a to były pieluchy? Spytaj mamy, chyba że sklepową była.

Niektóre dzieci, z braku pieluch, zawijano w liście kapusty, co powodowało
          odparzanie pupy, a jak liść się zsunął to i odparzenie mózgu. Ciebie
          najwyraźniej dotknął taki właśnie wypadek!
          • she8 Re: Padło na mózg? 22.02.05, 21:10
            tak , tak , jak byłeś malutki, używałeś w komunie pampersów. a że je testowano
            na twej głowie, no bo skąd by wiedzieli, jak to się zakłada, widać po poście.pa!
            • ciemny.leon Re: Padło na mózg? 22.02.05, 22:51
              > tak , tak , jak byłeś malutki, używałeś w komunie pampersów.

Za komuny tak samo istniały pampersy jak przed wojną telewizory. Ech, ty
              biedaczku, biedaczku z odparzoną główką ...
              • she8 Re: Padło na mózg? 23.02.05, 15:20
                Mieszkania ,papier toaletowy , samochody,komórki, telefony - bez
                najmniejszego problemu. To wszystko - ciemny jednak leonie- było w komunie.Na
                półce, ogólnie dostępne. Przyślij zdjęcia. A pampersy dawane były jako tzw.
                sprzedaż wiązana: brałeś flaszkę na kartkę , dodawano tatusiowi pampersa.
                Zamiast papieru .Jakby do kibelka w razie nie zdążył. Oj, chłopie, ładnie ci
                się poświergoliło.
    • czarna_rozpacz licytacja: sprzedam 126p 22.02.05, 15:18
      fanowi gierka,
      niekoniecznie z piotrkowa,
      kto da wiecej?
      • she8 Re: licytacja: sprzedam 126p 22.02.05, 15:24
        ja mam lepszy pomysł: dać mu mieszkanie w bloku projektowanym przez
        prześwietnych architektów owych czasów!
        • blond_kasi mieszkania. 22.02.05, 20:44
          masz coś przeciw tym mieszkaniom? bo moje stoi na wonym rynku tak pod 5000
          zł/m2. dobra gierkowska wielka płyta, :). jeszcze jedno, niedouczony fanatyku'
          w latach dziewięćdziesiatych budowano w polsce 1/3 tej liczby mieszkań,
          ktorą ,. masz coś do powiedzenia?
        • blond_kasi Re: licytacja: sprzedam 126p 22.02.05, 20:46
          masz coś przeciw tym mieszkaniom? bo moje stoi na wonym rynku tak pod 5000
          zł/m2. dobra gierkowska wielka płyta, :). jeszcze jedno, niedouczony fanatyku'
          w latach dziewięćdziesiatych budowano w polsce 1/3 tej liczby mieszkań,
          ktorą budował rocznie gierek. masz coś do powiedzenia?
          • she8 Re: licytacja: sprzedam 126p 22.02.05, 21:13
            mam : moje wyrazy współczucia. Wiesz, ile na wolny, rynku stoi za metr domku
            wolnostojącego? Nie? To o czym gadać!
            • blond_kasi Re: licytacja: sprzedam 126p 22.02.05, 21:24
              co to za narzecze? no bo chyba nie jest tak, że to jest po prostu niezrozumiały
              belkot, :)?
              • she8 Re: licytacja: sprzedam 126p 22.02.05, 21:28
                dokładnie zacytowałam ciebie: na wolnym rynku stoi, to użyty przez ciebie
                zwrot. A pytanie moje, o cenę metra domku w mieście, pozostało bez odpowiedzi.
                Czyżby osoba tak zorientowana nie miała nic do powiedzenia?
                • blond_kasi Re: licytacja: sprzedam 126p 22.02.05, 21:33
                  w dalszym ciągu nie jest jasne, o co Ci chodzi, :)? to może porozmawiaj z
                  ossey? :)
                  • she8 Re: licytacja: sprzedam 126p 22.02.05, 21:41
                    twe pienia nad blokowiskiem z wielkiej płyty - to dopiero ciężko zrozumieć.
                    Rzucasz cenę mieszkania w bloku (starego!), zachłystujesz się nim i nią
                    (ceną), więc pytam: czy znasz ceny d o m ó w w mieście, bo ja uczyniłam takie
                    porównanie, by dać ci do zrozumienia, co tracisz, a co mogłabyś może mieć,
                    mieszkając w normalnym kraju. pa, śpij, niech cię w twym bloku z wielkiej płyty
                    utulą do snu. Ale przecież : tam nie ma wolnej miłości?
                    • blond_kasi Re: licytacja: sprzedam 126p 22.02.05, 21:45
                      bla bla bla, :).
                      • she8 Re: licytacja: sprzedam 126p 22.02.05, 21:49
                        otóż to: ja o moich realiach, a ty o blokowisku... Cóż - są dwa światy.
                        Szczerze - jeszcze raz - współczuję. W akademiku mieszkałam na studiach. Było
                        fajnie, ale z rodziną do akademika z powrotem mi się nie pali.
    • sodium2 Gierek w Piotrkowie 22.02.05, 15:37
      Kurcze, az wstyd ze stamtad pochodze..
      • she8 Re: Gierek w Piotrkowie 22.02.05, 15:39
        nie wstydz się , pomyśl, co mają robić łodzianie? A teraz mieszkańcy USA?
    • 2560a Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie?-panatha 22.02.05, 15:59
      panatha napisał:

> Widac 30 mld długów Gierka nie wystarczy by ludzie pamietali tego komuniste
      > jak jednego z najwiekszych złodzieji powojennej Polski
      ---------------
      To bardzo ciekawe twierdzenie. A mozesz je rozwinac? Nie moge sobie przypomnic
      co albo ile ukradl Gierek.Umarl w skromnym raczej domku i to urzadzonym bez
      przepychu. Dzisiaj wojt Kozich Dolow by sie wstydzil tak mieszkac.Nie zostawil
      tez majatku za granica. Nie wybudowal dzieciom rezydencji. Powiedz mnie i paru
      innym, co wiec zrobil z kasa?
      • majual Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie?-panatha 22.02.05, 16:15
        Widać po wypowiedziach niektórych osób jaką zieją nienawiścią. Gdyby tylko było
        jeszcze wiadomo do kogo i do czego. To nie jest demokratyczna dysksja to
        poprostu warcholstwo osób którym w życiu chyba nic nie wyszło.
        • ciemny.leon Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie?-panatha 22.02.05, 20:30
          Drogi Kolego, w każdym społeczeństwie mądrzy ludzie to mniejszość, a większość
          to zwykły chłam. Dlaczego w internecie proporcje miałyby być inne niż w realnym
          życiu? Przestań się bulwersować, bo tak urządziła to przyroda!
          Pozdrowienia.
      • ambl Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie?-panatha 22.02.05, 18:50
        do 2560a:jak się wpompuje 30 mld.$ w gospodarkę kraju to powinny być jakieś
        pozytywne efekty prawda? U nas natomiast efektem były kartki(pierwsze na cukier
        w 1976r.)więc z tego wniosek że zostały rozkradzione.Andrzejek Jaroszewicz(ten
        syn premiera R A J D O W I E C )podobno przegrywał w kasynach w M. Carlo po
        50000$ w jeden wieczór w towarzystwie znanych artystów D.O. i M.R.
        • blond_kasi Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie?-panatha 22.02.05, 21:10
          efektem były drogi, po których jeździsz do dzisiaj, miliony nowych mieszkań, w
          kórych mieszkamy do dzisiaj, dziesiątki i setki fabryk, które wyprzedajemy do
          dzisiaj...
    • kjawor1 głupota 22.02.05, 16:15
      umieszczenie tego pomnika na rondzie w piotrkowie będzie swego rodzaju
      symbolem. Rondo to jest chyba najniebezpieczniejsze w kraju. Ze względu na złe
      wyprofilowanie drogi a co gorsza jej nachylenie na łuku jadące po nim tiry
      wywracają się z zastraszającą częstotliwością. Tak samo długi gierka wywracają
      każdy polski budżet. każdy polak ze swoich podatków co miesiąc spłaca 190 zł
      tytułem obsługi zadłużenia. Ten dobry gospodarz nabrał miliardy dolarów
      kredytów, za które uwłaszczyło się chyba całe partyjne kierownictwo. a ludzie
      tęsknią za tym pięknym życiem na kredyt. ach i kopidołki ze śląska byli noszeni
      na rękach. polonezy na kartki były, sklepy tylko dla górników w których można
      nawet baleron było nabyć. Mamy prezydenta za kratkami i z nim coś zróbmy a nie
      stawiajmy pomnika wątpliwej sławy "gospodażowi"
      • ossey Re: głupota 22.02.05, 18:42
        Długi to pikuś jakoś je spłacimy. Najgorsze jest to ,ze Gierek wychował całe
        pokolenie ludzi o ptasich muzgach co na tutejszym forum widać, słychać i czuc.
        Całe sztaby "magystrów" po studiach marksizu-leninizu i kończonych wieczorowa pora
        ekonomii czy też filozofii zajmuja obecnie eksponowane stanowiska.Nieszczescim
        tego kraju jest to ,ze ci ludzie ciagle maja wpływ na wychowanie młodych ludzi.
        Ci tzw "magystry" nigdy by nie skonczyli zadnej normalnej uczelni.
        Jaruzelski do tej papki dodał utwardzacza. I co nam wyszło? Np: Nikolski.

• czyzunia Re: głupota 22.02.05, 18:45
          z tychże czasó dochtory kurduple kaczyńskie mec.giertych,prof buzek, i
          najlepszy kawał dr. maryjan krzklewski.
          • ossey Re: głupota 22.02.05, 18:50
            Ptaszku milutki oni konczyli normale szkoły, a pisałem o tych dla wybrańców.
        • ciemny.leon Re: głupota 22.02.05, 20:34
          A jednak te "sztaby magystrów" pisały mózg przez o z kreską. Co tobie
          najwyraźniej nie udaje się. Przyganiał kocioł garnkowi ..
          • ossey Re: głupota 22.02.05, 20:52
            Czy ja napisałe ze ja jestem "magyster". Jaruzelsko-gierkowskie LO niezbyt
            dobrze uczyło ortografii.
            • blond_kasi :) 22.02.05, 21:28
              no ale wyraźnie palisz się do pouczania innych... a tu tymczasem - byki
              ortograficzne. kup słownik, więcej czytaj, słowem zainwestuj w siebie, zamiast
              publicznie kompromitować się nieuctwem.
            • henryk.log Nieuku Gierkowski! - przeczytaj kilka razy !:) 22.02.05, 22:21
              -"blond_kasi 22.02.2005 21:28 + odpowiedz
              publicznie kompromitować się nieuctwem."
    • speev Re: postawić Stachę Girkową trzymającą Wodza za j 22.02.05, 18:28
      mnie to przeraża, ale jestem w stanie zrozumieć - Ci ludzie nie tęsknią za
      Gierkiem, a za własnym minionym życiem - za młodością, kiedy wszystko wydawało
      się lepsze, prostsze. po prostu Ci biedacy nie mogą sie odnaleźć w teraźniejszej
      rzeczywistości i wyskakuja z takimi nostalgicznymi pomyslami...

• kosztycki A bliźniego swego, jak siebie samego... 22.02.05, 20:16
        Żyjemy w wolnym, demokratycznym kraju, gdzie każda grupa społeczna może sobie
        czcić swojego idola. Jeśli w samorządzie Piotrkowa Trybunalskiego istnieje
        dostateczne poparcie dla idei budowy pomnika Gierka (a ze sprawy nazwy ronda
        widać, że istnieje), to wyzwiska miotane pod adresem inicjatorów są
        awanturnictwem politycznym. Równie dobrze grupa demokratów - idealistów może
        oburzać się na czczenie Józefa Piłsudskiego, który dokonał największej zbrodni
        państwowej - zamachu stanu, a jeszcze inna grupa protestować przeciwko
        pomnikowi Koziołka Matołka, jako symbolowi ciemnoty i zacofania.
        Nauczmy się może szanować cudze poglądy i sympatie, a łatwiej nam będzie o
        szacunek dla naszych przekonań, też niekoniecznie akceptowanych przez innych. W
        końcu E.Gierek to nie Hitler ani Stalin ani Święta Inkwizycja.
    • roma25 Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 18:52
      Skąd na swiecie biorą się tacy debile jak panatha? Skad biorą sie kretyni
      wypisujący bzdury, które usłyszeli gdzieś, wśród styropianowcow chyba, bo nie od
      rodziców lub normalnych ludzi? Piszą chłystki o czymś o czym nie maja pojęcia.
      Popatrz sobie osiołku jeden, ile długów ma Polska dzisiaj. Przy nich Gierek to
      pryszcz. Powiedz jeden z drugim, co za te długi ma państwo? - 20 milionow ludzi
      żyjących na krawędzi biedy. To trzeba byc geniuszem żeby taki efekt osiągnąć!
      Popytajcie te miliony jak się czują bez pracy, której za Gierka było pełno. Kto
      chciał mógł zostać biskupem, a kto chciał profesorem, a kto chciał to
      brygadzistą lub magistrem. Ale mógł to zrobić.
      Popytajcie debile tych młodych wykształconych z 3 językami itp, bez pracy i
      perspektyw na nia jak oni sie mają. Za Gierka każdy z nich nosiłby głowę wysoko,
      bo bez godności i pracy byłby tylko z własnego wyboru.
      I pomyślcie debile, co kolejni władcy III Rp sprzedawali obcym - to co
      wytworzyli oni, czy to, co zostało po Gierku? I co ty kretynie ten Gierek
      ukradł? Popatrz na te odprawy milionowe dla dzisiejszych nierobów i miliony
      nedzarzy, którzy tyle samo mają, tylko w całej swej masie.
      Nienawiść do czegoś, czego nie znacie i o czym nie macie pojęcia zalewa wam
      mózgi, ale też będziecie mieć po 60, 70 lat i zobaczymy, jak wasze dokonania
      ocenią wasze wnuki. Daj Bóg, by nie były takimi kretynami jak wy.
      • ulryk Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 19:08
        Jestem pod wrażeniem lewicowego humanizmu i kultury,którą zioniesz.
        • ciemny.leon Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 20:44
          ulryk napisał:
          > Jestem pod wrażeniem lewicowego humanizmu i kultury,którą zioniesz.

Bo, oczywiście, wyznawcy dyktatury kapitału, występujacy w tym wątku,
          prezentują obyczajowość salonową, anielską cierpliwość i promienieją
          chrześcijańską miłością bliźniego...
      • ossey Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 19:21
        Ty kpisz czy o drogę pytasz?
        Jaka była struktura eksportu ta dolarowa za Gierka -wegiel,siarka, miedz i pare
        ton szynki krakowskiej. Kupowano licencje przewaznie te z przlomu lat 50\60. W
        budownictwie zastosowano technologie wiekiej płyty. Efekt jest taki,ze za
        20-30lat trzeba bedzie to wszystko wyburzyc. Jak bezbieczna jest "gierkówka" nie
        musze chyba pisac. O jakim ty szkolnictwie piszesz.Znasz efekty tzw
        dziesiecilatki? Szkoły molochy , pełne przemocy to jest m.in. efekt reform
        Gierka.Szpitale na kilkset lózek na które teraz trzeba wydawac gigantyczne
        pieniadze to tez sa pomysły Gierka.Za Gierka ilość ludzi z wyzszym
        wykształceniem wynosiła ok.7% ,na Sląsku mateczniku Gierka to niespełna 2% ,
        Wawa to był wyjatek i odsetek ten wynosił 11-12%. Porównaj to z obecnymi danymi.
        Co do bezrobocia - a jaka to róznica jak wszyscy srednio dostawali 15 dolarów
        miesiecznie tj ok 45 zł(mozesz uwzglednic inflacje ,ale niewiele wiecej bedzie).
        I to były ochłapy z pańkiego stoła.
        • indris Różnica 22.02.05, 19:42
          Zarobki za Gierka miały zupełnie inną siłę nabywczą niż to wynika z
          dzisiejszego przeliczenia dolar-złotówka. Twierdzenie, że była to siła nabywcza
          dzisiejszych 45 zł świadczy o całkowitej ignorancji co do realiów tamtej epoki.
        • blond_kasi Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 20:55
          kolega pewnie kończył jedną z tych dzisiejszych (niegierkowskich) "szkół
          wyższych", pełnych "stodentów", któzy zdobywają "wyższe wykształcenie", :). no
          bo przeciez nie zawodówkę? podoba mi się zwłaszcza Twoja myśl, że to wszystko
          jedno czy bezrobocie jest, czy go nie ma; i że zarobki wynosily średnio 15$
          miesięcznie, :). napisz coś jeszcze do śmiechu.
          • ossey Re: Popatrzmy na ceny 23.02.05, 00:13
            0,5 l żytniej 60c , czekolada milka 20c, papierosy Marlboro 40c spodnie Wrangler
            od 19-25$ . Owszem można argumentować, ze zarabiało sie 3000 zl i 1 kg kiełbasy
            zwykłej kosztował 60zl , papierosy sport 3,5 zł itd. a chleb 1 zl.
            Chodzi o to ,ze zylismy w dwoch swiatach. Jeden ten oficjalny i ten
            nieoficjalny, którego symbolem były PEWEX-y, handlowe wycieczki do NRD, Wegier i
            i innych KDL-ów. Polowa Polski trudniła sie przemytem i handlem waluta.
            Rembertów czy bazar na Rózyckiego to symbole PRL nie mniejsze niz Pałac Kultury.
            Jezeli w PRL-u wielu ludziom "zylo sie dostatnio" to było efektem "wycieczek" i
            handlu bazarowego itp.
            W tym wszyskim nie widze zadnej zasługi Wielkiego Sekretarza.
            Do tego trzeba dodac powszechną korupcje( tak moja droga nie mniejsza niz
            dzisiaj), talony na samochody, przydziały ,rozdziały, specjalne sklepy dla
            wybranców i oczywiscie powszechna kradzież w zakladach pracy w ktorej to palme
            pierwszensta dzierzą PGR-y.
            Dlatego w PRL- kazdy wydawał 4 razy tyle co zarabiał.I gdzie tu jest zasługa
            Gierka?
            • blond_kasi Re: Popatrzmy na ceny 23.02.05, 10:32
              dlaczego zmieniasz temat? czyżbyś już, nieuku, nie podtrzymywał swojej złotej
              myśli, że to wszystko jedno, czy bezrobocie jest, czy go nie ma? już nie
              twierzdisz "ekspercie", że średnie zarobki wynosiły wtedy 15$? :).
              • ossey Re: Popatrzmy na ceny 23.02.05, 12:49
                Tak ,nadal tak twierdze ze zarabiano wtedy 15$ miesiecznie( przelicznik
                czarnorynkowy). W gospodarce o ekonomii ksiezycowej mogło sie niektórym wydawac,
                ze zarabiali nawet 1000$.
                A kto tu zmienia temat ,prawda nie zrozumialas tekstu , bo przeciez-Ty Kasiu
                uczylas sie ortografii , gramatyki i wodolejstwa (potrzbne to pewnie było tobie
                do kwiecistych przemówien) ja analizowalem rzeczywistosc.
        • henryk.log Gierkowski ortografie!? -jeśli już - to 22.02.05, 22:42
          z pańskiego stołu,
          a nie - "z pańkiego stoła."

Nie odrbiłeś jak widzę zadanej lekcji - "gamoniu"! :)

• Nieuku Gierkowski! - przeczytaj kilka razy !:)
          Przeczytaj komentowany artykuł »
          henryk.log 22.02.2005 22:21 + odpowiedz
          -"blond_kasi 22.02.2005 21:28 + odpowiedz
          publicznie kompromitować się nieuctwem."
      • klex1 Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 20:20
        Pozwol, ze odpowiem na twoje glupawe zarty. Czytajac takie posty wstydze sie,
        ze jestem Polakiem. Wstydze sie, ze los sprawil, iz mimo wszystko mam z toba
        cokolwiek wspolnego , majac nadzieje, ze twoj post to jedynie prowokacja lub
        zalosna forma zabawy. Przeciez czlowiek urodzony w Europie, znajacy, chocby
        powierzchownie, historie najnowsza Polski nie moze zyc tak skundlony. Mimo
        frustracji, wynikajacej z faktu, ze teraz jest sie (byc moze) bezrobotnym.
        Dlaczego lzesz nieszczesniku ??? W Polsce nie ma milionow nedzarzy. Za Gierka
        glowe wysoko nosili ojcowie polityczni dzisiejszych Millerow, Oleksych,
        Kwasniewskich. Czy to ci, wtedy szczesliwi i upojeni demokracja socjalistyczna,
        zainicjowali rok 1980 ??? Rozejrzyj sie wokol i spojrz, jak dzis wyglada swiat.
        Bulgaria, Korea Pln., Kuba, Bialorus, Polska, Francja, Belgia, Szwecja, Anglia.
        Czy te roznice rozwojowe to wynik dzialania imperialistycznej stonki
        amerykanskiej ??? Problemem Polski jest m.in. to, ze tacy lgarze jak ty chetnie
        zyliby w dalszym ciagu w takiej smrodliwej zasciankowosci nowoczesnego gierka,
        pracowaliby tak, jak wtedy, narzekaliby tak, jak wtedy i pieprzyliby wszystko,
        tez tak, jak wtedy. I pedza raz na cztery lata oglupieni kolejnymi
        obietnicami. A to "internacjonal" z Wenezueli z gotowymi receptami na
        wszystko, prostak szydzacy z prawa pod sztandarem Samoobrony, maly, siwy, kuty,
        bredzacy o gruszkach na wierzbie.
        Staraj sie zmieniac swiat, walcz, ale nie zapominaj, ze nie ma nic gorszego,
        jak zasluzyc sobie na miano "Polactwa".

P.S te same uwagi dedykuje wesolkom obrzucajacym epitetami s.p. Kuklinskiego.
        Hanba !!!
        • 2berber Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 20:37
          klex1 napisał:
          > Pozwol, ze odpowiem na twoje glupawe zarty.

Kleks ty nie odpowiadaj - ty się lepiej lecz.
          Tak ogólnie to cała ta dyskusja jest nie na miejscu.
          Ciekawy jestem kto w krytyce naszej przeszłości zarzuci
          np Gomułce że nie zgodził się na upowszechnienie internetu.
          Jedno jest pewne w PRL-u było gorzej ale łatwiej było żyć.
          Teraz mamy lepiej ale trudniej jest żyć. Najbardziej
          mnie śmieszą ludzie którzy starają się robić kariery
          na krytyce naszej historii. Jej nie da się zmienić.
          • ossey Re: Historii nie da sie zmieć 22.02.05, 20:48
            lecz należy ja rozumieć. Dla wielu tutejszych forumowiczów jak i dla ciebie to
            wysiłek zbyt wielki.
        • blond_kasi Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 21:07
          "w polsce nie ma milionow nędzarzy". doprawdy? a znasz, łgarzu, np. dane GUS o
          współczyniku ubóstwa w polsce? wiesz, nieuku, ilu jest bezdomnych w naszym
          kraju? czy w ogole wiesz, co to znaczy, :)?
          • ossey Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 23.02.05, 00:23
            Nie napisałas jeszcze o smietnikach, głodujacych dzieciach w Azji, gruszkach na
            wierzbie i aborcji. Zabrakło równiez wstawki o czarnych krwiopijcach i RM.
            • blond_kasi do nauki! 23.02.05, 10:41
              masz jakieś inne argumenty, poza zaprzeczaniem danym statystycznym GUS, :)? źli
              ludzie fałszują te dane, żeby oszukać osseya, :)? to chcesz powiedzieć? bo
              jeśli nie masz argumentów, to marnujesz czas. poucz się lepiej ortografii
              ojczystego języka, co sugerowałam wyżej. będziesz bardziej przekonujący w
              dyskusji. a tak kompromitujesz tylko poglądy, za którymi się opowiadasz. no bo
              czy nieuk może mieć rację? :)
              • ossey Re: do nauki! 23.02.05, 13:00
                Ciagle to samo. Wymysl cos innego.
                I dobra rada nie wierz we wszystko co pisza, a nigdy w satystyki.
      • wikul Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie ? 22.02.05, 20:50
        roma25 naplakala :

> Popatrz sobie osiołku jeden, ile długów ma Polska dzisiaj. Przy nich Gierek to
        > pryszcz. Powiedz jeden z drugim, co za te długi ma państwo ?

Nie ma znaczenia ile nominalnie wynosi dlug a na ile jest zdolność do jego
        spłacania . Jeżeli nie wierzysz to dowiedz sie jaki dług mają St.Zjednoczone .
        Polska ma tyle dlugów ile jest w stanie spłacać na bieżąco lub przed terminem .
        W tym roku Polska spłaci Klub Paryski
        Zadłużenie 12,3 mld euro wobec państw zrzeszonych w Klubie Paryskim Polska
        spłaci w całości już tym roku, a nie jak wcześniej zakładano w 2009 r.
        Poinformował o tym w poniedziałek minister finansów Mirosław Gronicki. Jak
        stwierdził, jest zadowolony z przebiegu negocjacji z Klubem Paryskim (z
        niektórymi krajami trwają jeszcze dyskusje na temat szczegółów technicznych
        spłaty długu). - 31 marca sporą część tego długu spłacimy. W tym roku chcemy
        spłacić 100 proc. - powiedział Gronicki. Wcześniejsza spłata pozwoli
        zaoszczędzić na kosztach obsługi długu. Zadłużenie wobec Klubu Paryskiego to
        spuścizna z lat 70.
        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2564111.html
        Gierek zaciągnął długi których Polska nie mogła na bieżąco spłacać . Gierek
        zostawił Polskę na skraju bankructwa . I żadne żale sfrustrowanych ówczesnych
        prominentów lub ich potomków nic tu nie zmienią .
        • blond_kasi Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie ? 22.02.05, 21:02
          to o takich jak Ty mawia się "jak pień". niech no tylko dolar z euro wahną się
          trochę, to będziesz widział tę Twoją "zdolność płatniczą" współczesnej Polski.
          w odróżnieniu od mazowieckiego, bieleckiego, suchockiej itd. gierek był
          gospodarzema ze sprzedaży tego, co zbudował, żywi sie już drugie pokolenie
          złodziei. a zadłużenie z tamtych lat to drobniutki ulamek długów pozaciąganych
          obecnie na koszt przyszłych pokoleń. tyle, ekspercie z koziej wólki.
          • gabiene Gierek gospodarz :) 22.02.05, 23:39
            "w odróżnieniu od mazowieckiego, bieleckiego, suchockiej itd."
            może i lepiej, że tak piszesz. Suchocka gospodyni? Nie bardzo pasuje.
            Ale "pomożecie"?
            A Pani z jakiej Wólki?
            • blond_kasi skup sie! 22.02.05, 23:49
              znowu jakieś osobliwe narzecze... skup sie, i wolno, wytraźnie powiedz, o co Ci
              chodzi. używaj najprostszych słów, staraj sie nie denerwować, :).
              • gabiene osobliwe narzecze:) 23.02.05, 00:26
                "znowu jakieś osobliwe narzecze... skup sie, i wolno, wytraźnie powiedz, o co Ci
                >
                > chodzi. używaj najprostszych słów, staraj sie nie denerwować, :)."

Otóż posługuję się narzeczem, w którym nazwiska pisze się z wielkiej litery,
                wyrazy - rozłącznie, a poza tym, kiedy piszę to piszę, a kiedy mówię, to mówię.
                Choć może poprawność gramatyczna, to właśnie kwestia skupienia, a może nie
                tylko. To, co tu czytam natomiast, raczej mnie bawi, aniżeli denerwuje.
                Ale postaram się rozwinąć mój komentarz. Dla blondynek taryfa ulgowa:).
                Otóż śmieszy mnie owe pieszczotliwe traktowanie towarzysza I sekretarza
                per "gospodarz", którego koniec rządów odzwierciedla jego dokonania.
                Mamy - jako społeczeństwo - w spadku po "gospodarzu" gigantyczne zadłużenie i
                wielkie inwestycje zarastające trawą, więc przedstawianie ich jako
                dobrodziejstw i przeciwstawianie mu premierów odrodzonej Rzeczypospolitej,
                zwłaszcza Tadeusza Mazowieckiego jest dla mnie osobliwą manipulacją.
                Teraz jasne?:)
                • blond_kasi Re: osobliwe narzecze:) 23.02.05, 10:50
                  po pierwsze, zadaj sobie trochę trudu, zajrzyj do rocznikow statystyczny, to
                  odkryjesz, że słynne zadłużenie gierkowskie stanowi drobny ułamek długów
                  zaciągniętych przez "reformatorów" polskiej gospodarki po 1990 r. (wtedy pewnie
                  powiesz, że dane statystyczne są sfałszowane).po drugie, po te "wielkie
                  inwestycje zarastające trawą" ustawiła sie kolejka chętnych z całego świata w
                  ramach tzw. prywatyzacji. i poszły jak świeże bułki. już któreś tam pokolenie
                  złodziei w polsce żyje z wyprzedaży tego, co zbudował gierek. a co zbudowali
                  Twoi nieudolni "premierzy odrodzonej Rzeczypospolitej"? poza - oczywiście - tą
                  nędzą dookoła? masz coś do powiedzenia, :)?
                  • gabiene Inwestycje Edwarda Gierka:) 23.02.05, 15:00
                    zatem zrozumiałaś jednak moje narzecze. Pozwól, że odpowiem w piśmie, a nie w
                    mowie:).

Powołujesz się na roczniki statystyczne (jeśli chodzi o owo zaglądanie, to brak
                    zgodności końcówek odmienianych wyrazów razi - pamiętaj o tym, zwłaszcza, że
                    komuś powyżej stale wytykasz niedouczenie w zakresie ortogorafii).

Na tym forum podano już link do dotyczącego tego tematu artykułu:
                    www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050223/ekonomia/ekonomia_a_1.html
                    przeczytaj go uważnie. Godne uwagi, zwłaszcza, jest stwierdzenie, że jesteśmy
                    jedynym krajem w Europie o tak starym długu, co podważa naszą wiarygodność
                    wobec kolejnych ewentualnych wierzycieli. A może masz inne dane na ten temat?
                    Proponuję wówczas, abyś wysłała sprostowanie do "Rzeczpospolitej" - na pewno
                    ich zainteresują podobne rewelacje.
                    Tymczasem mowa jest o długu z czasów Gierka i to on nas obciąża, i o nim jest
                    mowa. Domniemana "nieudolność" wspomnianych premierów, którą im wytykasz, jest
                    niczym wobec geniuszu I sekretarza. Ekonomistą był zaiste wielkim.

A teraz kilka cytatów:
                    Żakowski w rozmowie z Markiem Polem, byłym wicepremierem i ministrem
                    infrastruktury:
                    "Ale na podobnym optymistycznym założeniu, że jeżeli się wpompuje pieniądze w
                    gospodarkę, to ona się ruszy, że to koło zamachowe inwestycji i tak dalej,
                    oparty był plan Edwarda Gierka. I jak to się skończyło, wiadomo: wielkie
                    kredyty, które spłacamy do dzisiaj. Czy nie wchodzimy na tę samą ścieżkę po raz
                    drugi?"
                    Pol:
                    "Problemem lat siedemdziesiątych było to, że nie było właściwie weryfikatora
                    inwestycji."
                    Wzmianka nt. autostrad w piśmie "Murator":
                    "Po autostradowym zrywie końca lat siedemdziesiątych pozostał
                    dwudziestokilometrowy, zapomniany, popękany i zarośnięty trawą pas asfaltu w
                    dawnym województwie skierniewickim i prowadzące donikąd dwa betonowe wiadukty w
                    Bolimowie, między Nieborowem a Wiskitkami."

na koniec:
                    "co zbudowali
                    > Twoi nieudolni "premierzy odrodzonej Rzeczypospolitej"? poza - oczywiście - tą
                    >
                    > nędzą dookoła? masz coś do powiedzenia, :)?"
                    każdy widzi co chce, ewentualnie to, co umie zobaczyć. Frustrat i nieudacznik
                    zawsze będzie widział dookoła jedynie nędzę. Niezależnie, czy to Rosja, czy
                    USA, RPA, czy Spitsbergen. Nie ma dla niego dobrego miejsca pod słońcem.
                    Horyzont tej nędzy musi wydawać się szczególnie rozległy z balkonu jakiegoś
                    punktowca lub bloku z wielkiej płyty. Kiedy natomiast mam możliwość pracy,
                    nauki, nie tylko w kraju, nie tylko za granicą, mam możliwość życia godnego i
                    widzę perspektywy dla moich dzieci, to uważam, że nie jest źle. Nie muszą być
                    skazane na szkoły z apelami ku czci rewolucji październikowej, na oglądanie dni
                    Maroka czy jakiegoś innego zaprzyjaźnionego kraju trzeciego świata w tvp, na
                    wybór między trabantem, syrenką i polonezem, na "dobrowolny" akces do jakieś
                    partii, by mieć poczucie namiastki jakiegokolwiek wpływu na życie społeczne,
                    czy polityczne, nie są ograniczone wyborem wczasów na Słowacji lub na Węgrzech.
                    Mogą zobaczyć świat i poznać jego piękno, bez potrzeby wystawania w kolejkach
                    po paszport w komendzie wojewódzkiej. Mam pisać więcej? pytasz co mam do
                    powiedzenia. Otóż dużo, bo pamiętam np. moich rodziców stojących w kolejkach po
                    wszystko, gdy nie było nic. A mogliby być przecież wtedy w domu, prowadzić
                    normalne rodzinne życie, prawda? Pamiętasz system kartkowy? Wprowadziła go
                    Suchocka, a może Bielecki, a może Mazowiecki? więc jak? który z nich był tak
                    nieudolny, że doprowadził do reglamentacji podstawowych artykułów spożywczych i
                    przemysłowych? Zastanów się nieco blondyno...
      • 1europejczyk Ktos za to placil tylko kto i dlaczego ? 23.02.05, 03:56
        A moze Ci co 15 lat czekali na mieszkanie, stali trzy noce po pralke
        automatyczna, telewizor kolorowy.
        Moze Ci co brali slub by miec wieksze szanse na mieszkanie za 10 a nie za 15
        lat.
        Jak bylo tak dobrze to dlaczego ktos (zeby nie powiedziec wiekszosc) chcial to
        zmienic niejednokrotnie narazajac wlasne zycie.
        Za Gierka pracy nie bylo pelno.Pelno to bylo etatow na ktorych czestokroc nic
        sie nie robilo a awansowal ten, ktory lepiej umial sie przypodobac szefowi.
        Wiem bo pracowalem.
        Musialby byc Gierek cudotworca bo w krajach duzo bogatszych od Polski nie ma
        tak dobrze jak wynikaloby z tego co opisujesz.
        Moze wlasnie dlatego, ze kto chcial to zostawal kim chcial mamy dzisiaj to co
        mamy: niekompetentnych ekonomistow, zdeprawowanych biskupow, niedouczonych
        magistrow i ogarnietych nostalgia podstarzalych przyglupkow.
        Moze wlasnie dlatego obecnie mlodzi wyksztalceni z 3 jezykami nie znajduja
        pracy bo zamiast rozwijac prezna konkurencyjna gospodarke kupowano i budowano
        co popadnie i gdzie sie tylko dalo by wykonac 5 letnie plany rozwojowe.

Pamietam plakaty ze zdjeciem polskiego kosmonauty zamiast wedliny u rzeznika.

Podrozowanie urlopowe po swiecie wymagalo funduszy, ktore zapewnialy
        wielomiesieczne utrzymanie w Polsce nie mowiac o wysilkach administracyjnych by
        miec paszport i wizy.

Czarny kurs dolara dewaluowal wszelki wysilek w kraju.
        Trzymiesieczna wyplata za prace niewykwalifikowana w Niemczech czy w Holandi
        pozwalala na roczne utrzymanie trzyosobowej rodziny.

To co pozostalo po Gierku i jego poprzednikach to wychowanie ludzi w biernosci
        i oczekiwaniu az ktos im pomoze bo sami sobie pomoc nie potrafia i to jest
        wlasnie chyba najtrudniej zmianic w skali kraju. Wyrazem takiej postawy byly
        nostalgiczne wybory postkomuny, ktora w nowych warunkach wykazala swoja
        prawdziwa "ideowosc".To w duzym stopniu dzieki niej mamy sytuacje, ktora tak
        negatywnie oceniasz.
        • ciemny.leon Re: Ktos za to placil tylko kto i dlaczego ? 23.02.05, 14:00
          Chciałbym polemizować z Panem, bo sam też miewam "ataki" nostalgii, ale nie
          bardzo mogę. Jestem bowiem świadom, że moje przyjemne wspomnienia sprzed 30 lat
          to legenda utrwalona w pamięci dwudziestoparolatka, dla którego świat był
          piękny niezależnie od warunków.
          W gruncie rzeczy ma Pan rację, choć system panujący obecnie także rozczarowuje
          w badzo wielu "punktach". Ponieważ najlepiej jest być zdrowym, bogatym i
          szczęśliwym, to optymalnym ustrojem byłby taki, który zapewniłby powszechne
          bogactwo i komfort psychiczny. Niestety, nie jest to możliwe, aczkolwiek
          społeczeństwa niektórych krajów podejmują wysiłki na rzecz solidaryzmu
          społecznego - humanitarnego podziału dóbr, niwelowania drastycznych różnic
          ekonomicznych itp. Pod tym względem nie prezentujemy się bynajmniej dobrze -
          dokonując drastycznych przemian ustrojowych zaniedbano w Polsce podstawowe
          ideały współczesnego humanistycznego społeczeństwa - dopuszczono do
          dramatycznego rozwarstwienia, (często powstałego w wyniku nieuczciwych
          zabiegów) i zepchnięcia znacznej części obywateli na ekonomiczny margines.
          Zatem również dziś mamy sytuację, w której za dobrobyt części społeczeństwa
          płacą inni. I podobnie jak dawniej nie mają mieszkań i pralek, tyle tylko że
          nie z powodu ich braku na rynku, a z powodu braku środków na zakup.
          Zastanawiam się czasem czy ta obecna sytuacja nie jest gorsza, gdyż wyklucza
          wszelką nadzieję ...
          • jtb Re: Ktos za to placil tylko kto i dlaczego ? 23.02.05, 15:28
            ciemny.leon napisał:
            Zatem również dziś mamy sytuację, w której za dobrobyt części społeczeństwa
            > płacą inni. I podobnie jak dawniej nie mają mieszkań i pralek, tyle tylko że
            > nie z powodu ich braku na rynku, a z powodu braku środków na zakup.
            > Zastanawiam się czasem czy ta obecna sytuacja nie jest gorsza, gdyż wyklucza
            > wszelką nadzieję ...

Różnica między tym co było za komuny czyli w socjaliżmie a kapitalizmem, ktory
            niby budujemy polega na jednym a mianowicie. W socjaliźmie latwo było o
            pieniądze a trudno o zakup towarów a w kapitaliżmie trudno o pracę a co za tym
            idzie o pieniądze a towarów w sklepach pełno. Cała zbudowana struktura
            przemysłowa za czasów Gierka i komuny była pod kątem potrzeb ZSRR. Zbudowano
            wielkie kopalnie, huty, stalownie,cukrownie i cementownie, zatrudniające
            tysiące robotników, które dzisiaj w gospodarce rynkowej kiedy otwarci jesteśmy
            na swiat jako zaklady produkujące zbyt drogo.
            W normalnej gospodarce kazda dzialalność gospodarcza powinna być efektywna to
            znaczy przynosić zysk. W gospodarce PRL wszystkie zaklady dawału ludziom
            pracę.Ludzie mieli za zadanie wykonywać plany ilosciowe bo od tego zależały ich
            dodatkowe premie i trzynastki. Z efektywnością produkcji nikt się nie liczyl.
            nie ważne było po jakich kosztach się produkuje. Cenę na wyroby ustalało
            państwo a pieniądz nie miał zadnej wartości bo zawsze można go bylo dodrukować.
            Gdyby w PRL liczono koszty produkcji i zaklad pracy musiał by egzystować tylko
            z tego co sprzeda po państwowych cenach to większość z nich pewnie by
            zbankrutowała. Bo żeby istnieć musieliby znacznie podnieść ceny na swoje
            wyroby. Weż pod uwagę PGR, one istniały tylko ze względów politycznych a nie
            ekonomicznych. Tylko parę PGR przynosiło jakieś zyski. Za komuny nigdy nie było
            zadnej dziury budżetowej. Minister finansów był jednocześnie Prezesem NBP i jak
            jemu jako ministrowi potrzebne były pieniądze to on już jako prezes NBP
            uruchamiał ich dodruk i szafa gra. Jaki był efekt tego gospodarowania to chyba
            kazdy pamięta ano taki, że na rynku u ludzi pelno pieniędzy a w sklepach pusto.
            Nie wiem czy pamiętasz jeszcze taki przypadek. Pod koniec komuny barką po wiśle
            przewozili duży transport samochodów Fiat 125. Byla awaria i cala barka
            zatonęla gdzieś pod Włocławkiem. Samochody wydobyli doprowadzili je do dobrego
            stanu i jeszcze na licytacji sprzedali je po wyższej cenie niż te nowe prosto z
            fabryki. Czy to byla zdrowa gospodarka?
            W normalnym kraju zaklad przemyslowy zajmuje się tylko produkcją nowych dóbr a
            u nas co było. Kazdy zaklad zajmował sie dodatkowo sprzedażą miesa dla
            pracownikow, sprzedażą kartofli i cebuli na zimę, przydzialem mieszkań
            organizowaniem kolonii i. t. d. Zobacz co się zmieniło na rynku
            telekomunikacji. Za komuny ludzie po 30 lat czekali na telefon a teraz mają od
            ręki. Ja pracowałem w dużej firmie zajmującej się produkcją central
            telefonicznych na licencji kupionej za Gierka we Francji. pracowalo tam ponad
            4000 ludzi. Przyszedł inwestor zagraniczny kupił fabrykę zatrudnił tylko 800
            osób a produkuje 3 razy więcej central niz poprzednio. Stąd też wlaśnie bierze
            się i bezrobocie. Jest bardzo dużo biedy w Polsce. Popełniono masę błędow ale
            to właśnie rządy komuny i Gierka głównie do tego doprowadzily. Trzeba jakoś z
            tego wyjść ale jakoś żadna partia nie wie jak to zrobić bo za każdą zmianą
            stoją żywi ludzie.
            • ciemny.leon Re: Ktos za to placil tylko kto i dlaczego ? 23.02.05, 18:36
              Trochę niepotrzebnie się Pan trudzi objaśniając mi detalicznie coś, co sam
              dobrze wiem, bo znam to z autopsji, jako że przeżyłem w PRL blisko 40 lat.
              Pisząc o swoich rozterkach nie utrzymywałem bynajmniej, że gospodarka PRL była
              efektywna i racjonalna, a tylko że obecny system społeczno - gospodarczy też
              nie jest wolny od wad i wielu ludzi rozczarował. Niemniej, aby dowieść
              wyższości współczesnej gospodarki nad peerelowską nie porównywałbym central
              telefonicznych z lat siedemdziesiątych z obecną technika i technologią
              telekomunikacyjną, bo są to dwie zupełnie różne "bajki".
              Wątpię aby ktokolwiek rozsądny, kto żywi sentyment do swojej młodości w PRL,
              pragnął powrotu tamtej rzeczywistości. Może jednak czuć niedosyt, że
              kapitalistyczna "ziemia obiecana" nie okazała się realną.
              Pozdrawiam.
          • gabiene a ja proszę, by Pan przypomniał sobie kto zadbał 23.02.05, 15:39
            pierwszy o samouwłaszczenie, o to by nie być zepchniętym na margines dobrobytu
            i historii...czy czasem nie "członkowie przewodniej siły narodu"? może tu jest
            odpowiedź na problem dlaczego "dopuszczono do
            > dramatycznego rozwarstwienia, (często powstałego w wyniku nieuczciwych
            > zabiegów) i zepchnięcia znacznej części obywateli na ekonomiczny margines".
            Niech się Pan przyjrzy historii Polski po 1990 roku - nie tylko skutkom, ale i
            przyczynom.

Do przemyślenia:
            Moja znajoma po dwóch kierunkach studiów zdobyła w latach 90-tych zatrudnienie
            jako sekretarka w jednym z ministerstw i miała okazję posłuchać całodziennych,
            telefonicznych rozmów kolegi dyrektora, który zwracał się z radosnym
            uniesieniem do kolejnych rozmówców: "witam towarzysza"! i to nie była
            bynajmniej ironia.
            • ciemny.leon Unikajmy stereotypów 23.02.05, 18:26
              Nie uprawiajmy, proszę, myślenia schemnatycznego i nie powtarzajmy stereotypów.
              Zawsze, kiedy jest okazja do poprawienia swojej pozycji, zasobności, stanu
              posiadania, do akcji przystępują jednostki najbardziej ekspansywne. Jak ujmuje
              to wdzięcznie pewien mój znajomy: "aby w Polsce zrobić karierę trzeba mieć kły
              i szpony, pancerny łeb i zero sumienia." Po roku 1990 do akcji przystąpiły więc
              jednostki obdarzone największą "siłą przebicia", niezależnie od tego kto skąd
              się wywodził. Potwierdza to z grubsza skład obecnych elit finansowych, wśród
              których są zarówno ludzie związani blisko z ancien regimem, jak i ich byli
              przeciwnicy polityczni. Nazwiska są dość powszechnie znane.
              Przykład jakiegoś postkomunistycznego dyrektora w ministerstwie nie dowodzi
              żadnej uogólnionej tezy, bowiem w tym samym czasie inny dyrektor przyjmował
              zapewne dziesiątki swoich kolegów z okresu wspólnych noclegów na styropianie.
              Po prostu rzeczywistość jest bogata i zróżnicowana, a człowieka z wyobraźnią
              dziwi mało co.
              Pozdrawiam.
              • gabiene Re: Unikajmy stereotypów 23.02.05, 21:28
                ok. Jestem "za".
                Tyle, że nie chodziło mi o udowadnianie tym skromnym przykładem "żadnej
                uogólnionej tezy". To był przykład do przemyślenia, bo fakt istnienia
                nomenklatury postkomunistycznej nie jest tezą. Jest faktem. Nie ma potrzeby
                tego udowadniać. Nie zgadzam się też zatem co do tego, że powtarzam tu jakiś
                stereotyp myślowy i nie wiem na czym ma polegać w tym wypadku myślenie
                schematyczne?
                Proszę rozejrzeć się po instytucjach państwowych, ich składzie personalnym,
                przemianach jakie w nim zachodziły. To jest poniekąd naturalny proces dziejowy -
                po odzyskaniu przez Polskę niepodległości w 1918 wielu urzędników na Śląsku nie
                mówiło po polsku, mimo to pozostawiono ich, bo brakowało kadr własnych,
                wykwalifikowanych urzędników. A czy to sprzyjało rozwojowi kraju? Bardzo
                wątpliwe.
                O podobnych doświadczeniach dawali nie raz świadectwo działacze "Solidarności",
                którym przyszło objąć nagle, po pierwszych demokratycznych wyborach i powstaniu
                rządu Mazowieckiego, resorty pełne setek ludzi dawnego systemu pracy
                pozorowanej. Kim mieli ich niby zastąpić? Wyobrażasz sobie, że tak, po prostu
                sięgnęli za słuchawkę i ściągnęli kolegów do Warszawy?:).
                Przy czym ten "naturalny proces" mógł być zastopowany, choćby według wzoru
                czeskiego. Trudno gdybać, jak byłoby lepiej. I czy byłoby to możliwe, bo każdy
                z dawnych ministrów Mazowieckiego podkreśla, że był zmuszony po prostu,
                zmuszony pracować z tymi ludźmi, którzy wtedy byli do dyspozycji. I już.
                Gdy idzie o skład elit finansowych, rządowych, kolegów tych, czy innych to
                jedno da się zauważyć: prawica zmierzała do reformy administracji państwowej,
                naprawy finansów państwa i ogólnej jego kondycji. Temu służyły np. próby
                reformy "jądra", czyli wykształcenia przyszłych, profesjonalnie przygotowanych
                kadr urzędniczych, i stąd idea KSAP, czyli szkoły przygotowującej przszłe,
                profesjonalne kadry urzędnicze, jedynej szkoły, której działalność ujęta
                została specjalną ustawą. Stąd też jej tryb kształcenia, wymóg znajomości dwóch
                języków obcych i inne wysokie wymagania stawiane absolwentom.
                I proszę popatrzeć, które rządy blokowały zatrudnianie tychże absolwentów,
                który premier w przeddzień dymisji mianował 32 dyrektorów generalnych z
                pominięciem procedur przewidujących na te stanowiska konkurs? Kto zmieniał
                wymagania tak, by na stanowiskach w ministerstwach mogły pozostać osoby nie
                znające języków obcych itd. itd.
                Na koniec zgadzam się, że "rzeczywistość jest bogata i zróżnicowana", stąd
                jednak uważam, że "człowiek z wyobraźnią" ma czemu się dziwić, bo jeśli tyle
                wokół różnorodności i bogactwa to mimo wyobraźni, łatwo o zaskoczenie.
                Pozdrawiam
      • thorgim Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 23.02.05, 09:29
        Powiem krótko.
        IDIOTA Z CIEBIE.

> Popatrz sobie osiołku jeden, ile długów ma Polska dzisiaj. Przy nich Gierek to
        > pryszcz. Powiedz jeden z drugim, co za te długi ma państwo? - 20 milionow
        ludzi
        > żyjących na krawędzi biedy.
        Prosta arytmetyka. Jezeli sie wezmie 10 zl od kolegi, a on poprosi zebysmy
        oddali mu 12 za miesiac, ty sie zgadzasz, a potem nie oddajesz przez jakies 20
        lat. hmm. ciekawe. Abstrakujac od wysokosci i kto zadluzyl sie wiecej...
        pamietaj, ze to jak masz dlugu 50 zl i musisz pozyczyc kolejne 50 to ktory
        najpierw musisz splacic?? A odsetki rosną...Pętla się zamyka. A przyczyna -
        pożyczki tow. Gierka

> Popytajcie debile tych młodych wykształconych z 3 językami itp, bez pracy i
        > perspektyw na nia jak oni sie mają. Za Gierka każdy z nich nosiłby głowę
        wysoko
        > ,
        > bo bez godności i pracy byłby tylko z własnego wyboru.
        za gierka to te młode wykszałcone do NRD do fabryki by pojechaly. bo na
        studiach nauczyliby ich teorii marksizmu, leninizmu i innych rzeczy potrzebnych
        do zycia.

> Nienawiść do czegoś, czego nie znacie i o czym nie macie pojęcia zalewa wam
        > mózgi, ale też będziecie mieć po 60, 70 lat i zobaczymy, jak wasze dokonania
        > ocenią wasze wnuki. Daj Bóg, by nie były takimi kretynami jak wy.

Primo - z tonu wypowiedzi mozna by przyjac ze wypowiedzial sie czlowiek ok lat
        40-50, ktory zasmakowal nierobstwa w epoce gierka. Albo jego rodzice. I teraz
        mu źle. Natomiast forma zaprzecza wiekowi. Gadasz jak 16 letni szczeniak ( nie
        obrażając wszystkich 16-to laTKÓW), co to cały czas Musi jakiś przerywnik
        wsadzić.

Secundo - jak tak bardzo tęsknisz - wyjedź na Białoruś. Tam też ludzi mają
        pracę, mają gdzie mieszkać..... tylko sie durniu jeden zapytaj ich jak im sie
        żyje.
        Bo za gierka można się było dorobić, oj można. Jak się nakradło. Bo można było.

Spadaj na drzewo idioto.

{Podpisano- młody wykształcony z 2 co prawda językami który znalazł pracę bez
        koneksji rodzinnych i poplecznictwa jakiegoś)
        Piotr
    • nanabun Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 22:31
      A żal ludków z Piotrkowa - ładna poruta. Przekręcił kraj, tak, że do dzisiaj
      się to czkawką odbija. Już nie pamiętacie dlaczego w 1980r. wybuchły strajki?
      Jak Eduś w TV walił pięścią w blat? Jak błyskawicznie z odrazy do
      jego "cudownych" rządów powstał 10-milionowy ruch związkowy? Ale co się dziwić,
      skoro teraz ponad połowa społeczeństwa uważa, że w latach 70-tych było lepiej.
      Żałosna skleroza narodzie :-(
      • blond_kasi jak naród Ci za głupi, to się wyprowadź... 22.02.05, 23:44
        to może zmień naród, jak Ci nie pasuje? nie myślałes o tym? :)
    • rafalglogowski Piotrków dostal sporego kopa w latach 70' 22.02.05, 23:02
      Kto zna sytuacje Piotrkowa Trybunalskiego temu trudno zaprzeczyc,
      ze najlepsze lata to miasto mialo wlasnie podczas "sekretarzenia"
      Edwarda Gierka.

Przede wszystkim prowincjonalne, jakby nie by nie patrzec,
      miasto awansowalo do stolicy województwa. W tamych czasach
      to oznaczalo spory zastrzyk z centrali, chociazby na urzédnicze etaty.

Ludzie to pamietajá i jakbyscie im nie obrzydzali
      tamtych lat to takie inicjatywy bédá sie pojawiac.

rg
    • majual Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 22.02.05, 23:56
    • czarna_rozpacz Dług wobec Klubu Paryskiego 23.02.05, 05:35
      został zaciągnięty w latach 70. ubiegłego wieku. Obecne zadłużenie z tego
      tytułu wynosi ok. 12,3 mld euro. Według zawartych umów dług ten musi być niemal
      w całości spłacony do 2009 r. (jedynie około 70 mln euro między 2010 a 2014
      r.). W tym roku mamy do wpłacenia ponad 2 mld euro.
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050223/ekonomia/ekonomia_a_1.html
    • adop Re: Nowy pomnik Gierka w Piotrkowie? 23.02.05, 06:56
      Kolego "panatha" poczytaj Rocznik statystyczny i zobacz jakie jest obecne zadłużenie naszej Ojczyzny. Popatrz też ile miliardów uzyskano ze sprzedaży majątku narodowego wybudowanego za Gierka. Jak umiesz liczyć to dojdziesz do wniosku, że Gierek był malutkim złodziejem w porównaniu z władcami którzy byli po nim.
    • lucyperek2 "Pomnik" tego karaczana nie postoi długo. 23.02.05, 15:15
      Zostanie zburzony przy najbliższej nadarzającej się okazji.

Na pohybel władzy ludowej !
      • indris Jezeli zostanie zburzony... 23.02.05, 15:28
        ...przy najbliższej okazji, to zostanie odbudowany przy następnej. Bo tu tak
        naprawdę nie chodzi o Gierka, ale o uszczypnięcie chwalców kapitalizmu.
        • she8 Re: Jezeli zostanie zburzony... 23.02.05, 15:36
          a niech sobie blokersi wydają pieniądze, na co chcą !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka