konsmark 24.02.05, 01:38 HA HA hA i maksymalnej grzywny 720 zł zażądała wczoraj prokuratura dla głównego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miko73 te grzywny sa śmieszne 24.02.05, 01:43 400 tys zl dla kogos kto ukradl kilkaset milionow dolarow? Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.uk 720 zl! 24.02.05, 02:48 Czytam dzisiaj trzeci artykuł w Gazecie i w każdym jest jakiś błąd. Czy oni zatrudniają w redakcji studentów? 720 zł czy 720 tysięcy? W podpisie zdjęcia pod Wałęsą w artykule o radiu Maryja jest "Wałęsa w biurze. 22 luty" Chyba 22 lutego?! Jest jeszcze bezmyślne tłumaczenie wypowiedzi pewnego Anglika o pracy Polaków w Anglii. Dziwię się, że Gazeta tak schodzi na psy z jakością artykułów. Czy nie ma tam back office, które uzdatniałoby artykuły redaktorów? Odpowiedz Link Zgłoś
r.k1 Re: Afera FOZZ: ucieczka przed przedawnieniem 24.02.05, 08:10 Naucz sie czytac! 720 tysiecy zlotych!!! R. Odpowiedz Link Zgłoś
filut Re: Afera FOZZ: ucieczka przed przedawnieniem 24.02.05, 08:31 Członkowie "łódzkiej ośmiornicy" otrzymali wyższe wyroki [15 lat], a zrobili przewalanę na mniejszą kasę!!! Dlaczego nie uchwalono zapowiadanej ustawy o przepadku mienia pochodzącego z przestępstwa? --> grupa trzymająca władzę trwa ponad podziałami politycznymi. Słyszałem takie porzekadło: "Nie kradnij, chyba dużo! Wtedy cię obsłużą!" ..... Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Re: Afera FOZZ: ucieczka przed przedawnieniem 24.02.05, 11:59 podaję link, w którym Kalisz mówi: "Jako przykład już obowiązujących dobrych rozwiązań prawnych ograniczających korupcję Kalisz wymienił zmiany w prawie karnym: przepadek mienia pochodzącego z przestępstwa, nawet jeśli należy ono do osób trzecich, oraz odstąpienie od karania uczestnika korupcji, jeśli zgłosi on ten fakt wymiarowi sprawiedliwości." to w końcu jest przepadek mienia, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Teraz rzeczywiście jest namiar 24.02.05, 12:02 tak się zapędziłam w poprzednim poście, że zapomniałam go podać...przeparszam wszystkich zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Re: Teraz rzeczywiście jest namiar 24.02.05, 12:03 www.mswia.gov.pl/media_artykuly_pap250105c.html hahaha ... płonę ze wstydu Odpowiedz Link Zgłoś
betko31 Re: Afera FOZZ: ucieczka przed przedawnieniem 24.02.05, 08:37 czy ktos może wie, jak wygląda obecnie zasądzanie tzw "przepadku mienia" ? te niskie grzywny wynikaja właśnie z braku możliwości odebrania całej zrabowanej sumy. Pozostaje kwestia rachunku - ile lat dostanę, ile odsiedzę, ile wydam w na klawiszy - ile mi zostanie i moim wnukom. Może się jednak opłacać, zwłaszcza jak ktoś w ogóle nie miał innej pracy poza partia i np PGRem..... Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Re: Afera FOZZ: ucieczka przed przedawnieniem 24.02.05, 12:08 O tym co piszesz, tak mówił PREZES RADY MINISTRÓW LESZKA MILLERA na konferencji prasowej w Warszawie 28.08.2002 www.kprm.gov.pl/2130_5118.htm 28.08.2002, Warszawa Dziś sytuacja jest demoralizująca. Wielu przestępców kpi sobie ze sprawiedliwości. Biorą fikcyjne rozwody, przeprowadzają rozdzielność majątkową, przepisują co się da na dzieci, matki, osoby postronne. I przeliczają to, co ukradli, przez dni ewentualnego wyroku. Często wychodzi im dniówka, która sprawia, że przestępczość się opłaca. Wyrok włączają więc w koszty. I to się skończy. Przestępstwo nie może być opłacalne, nie może być popłatnym sposobem na życie. Przestępcom musi być ciasno, coraz ciaśniej. a Kalisz www.mswia.gov.pl/media_artykuly_pap250105c.html powiedział: "Jako przykład już obowiązujących dobrych rozwiązań prawnych ograniczających korupcję Kalisz wymienił zmiany w prawie karnym: przepadek mienia pochodzącego z przestępstwa, nawet jeśli należy ono do osób trzecich, oraz odstąpienie od karania uczestnika korupcji, jeśli zgłosi on ten fakt wymiarowi sprawiedliwości." Odpowiedz Link Zgłoś
oracz_prawdziwy Re: Afera FOZZ: ucieczka przed przedawnieniem 24.02.05, 08:54 To prawda że Gazeta schodzi na psy, a właściwie już dawno zeszła. Prawdą jest także i to że większość forumowiczów zeszła na psy. Gdzie logika, gdzie rozum ? Inwektywy jakże częste przypominają mi "patriotyczny" wyczyn Augusta Bęcwalskiego, który w wychodku pisał na ścianie "Generał Anders wam pokaże !" Z kolei brak rozumu uwidacznia się w tym, że nikt nie widzi co oczywiste. Nikt nie zada sobie pytania dlaczego to tak długo trwa ? Oczywiście, że winna prokuratura, sąd i wogóle cały niewydolny, często gęsto skorumpowany aparat sprawiedliwości. Nie wiem może łapówy wstrzymywały młyny sprawiedliwości, może oskarżeni są niewinni i z trudem dorabiano im dowody winy. Wiem napewno, że dzisiaj usiłuje się zachować twarz. I co ? I znów łamie się prawo, albo je naciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 Re: Afera FOZZ: ucieczka przed przedawnieniem 24.02.05, 09:07 oracz_prawdziwy napisał: > może oskarżeni są niewinni i z trudem dorabiano im dowody winy. Wiem napewno, Niewinni i dlatego obrońcy "graja" na przedawnienie a nie podważenie i obalenie dowodów winy zgromadzonych przez prokuraturę??? Tak, niewątpliwie TY tu, "oraczu_prawdziwy", dajesz przykład rozumu i logiki... > dzisiaj usiłuje się zachować twarz. I co ? I znów łamie się prawo, albo je > naciąga. Zastanów się, kto tu łamie prawo lub je naciąga? Celowe sabotowanie prac sądu i uniemożliwianie wygłoszenia mów oskarżycielskich jest łamaniem prawa! Problem tylko w tym, ze formalnie trudno udowodnić, że jest to działanie celowe... Ale każdemu, kto posiada zdrowy rożsądek i potrafi się nim posługiwać trudno uwierzyć, by oskarżona straciła zaufanie do swych obrońców dopiero tuż przed mową końcową oskarżenia! Odpowiedz Link Zgłoś
oracz_prawdziwy Re: Afera FOZZ: ucieczka przed przedawnieniem 24.02.05, 12:54 Czy kochanie ty moje nie możesz przeczytać całości mojej wypowiedzi? Winny jest wymiar sprawiedliwości, który ciągnie tę sprawę tyle lat. Teraz "demonstracje" sędziego są tylko śmieszne. Oskarżeni mają prawo bronić się wszelkimi legaLNYMI METODAMI, KRUCZKAMI TEŻ. Wyjmij szkło bolesne z oczu. Całuję. Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 Re: Afera FOZZ: ucieczka przed przedawnieniem 24.02.05, 13:25 oracz_prawdziwy napisał: > Czy kochanie ty moje Przykro mi ale muszę cię rozczarować... nie gustuje w płci tzw. brzydkiej (a sądząc po nicku jesteś baaardzo brzydka płeć:) > nie możesz przeczytać całości mojej wypowiedzi? Winny jest > wymiar sprawiedliwości, który ciągnie tę sprawę tyle lat. > Teraz "demonstracje" sędziego są tylko śmieszne. Przeczytałem całość wypowiedzi i odniosłem się precyzyjnie do cytatów w sensie uwzględniającym kontekst... Czego nie mogę niestety powiedzieć o Twojej ripoście. Wymiar sprawiedliwości ogólnie jest winny zaistnienia obecnej sytuacji ale już nieszczególnie ten konkretny sedzia. Istotne jest co mozna i co się OBECNIE robi aby zapadł wyrok w sprawie... JAKIKOLWIEK wyrok!!! Jak będzie uniewinniajacy to uznam, że zabrakło dowodów winy! Sędzia nie dąży do skazania, a przynajmniej nic na to nie wskazuje, tylko do zakończenie sprawy wyrokiem i nie rozumiem ataków na niego. Poza tym nie odniosłeś sie merytorycznie do moich argumentów. > Oskarżeni mają prawo bronić się wszelkimi legaLNYMI > METODAMI, KRUCZKAMI TEŻ. Ale to właśnie jest dyskusyjne czy są to metody legalne! Ostateczna ocena nalezy do sedziego. Poza tym ważnym elementem obecnych dyskusji są takie zmiany w kpk aby takie "kruczki" były w przyszłości z definicji nielegalne! Niezależnie od subiektywnej oceny sędziego. > Wyjmij szkło bolesne z oczu. Całuję. Nieodwzajemnię, niegustuję. I ma mnie kto całowac (mam młodą i śliczną żonkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
oracz_prawdziwy Re: Afera FOZZ: ucieczka przed przedawnieniem 24.02.05, 12:56 Przeczytaj zresztą posty poniżej. A ponadto znaczące jest takie szybkie i wstydliwe "schowanie" tego artykułu przez GW Odpowiedz Link Zgłoś
sandowal Re: Afera FOZZ: ucieczka przed przedawnieniem 25.02.05, 00:47 "Oczywiście, że winna prokuratura, sąd i wogóle cały niewydolny, często gęsto skorumpowany aparat sprawiedliwości". ZA PRZEPROSZNIEM - G.... PRAWDA. NAJSKUTECZNIEJ SPOWOLNIŁ PROCES wódz lewizny w tym kraju l.miller - WYSTARCZYŁO POWOŁAĆ SĘDZIEGO PROWADZĄCEGO WTEDY SPRAWĘ FOZZ, P. BARBARĘ PIWNIK NA STANOWISKO MINISTRA. I ZASTĄPIĆ JĄ KOLEJNYM SEDZIĄ, KTÓRY MUSIAŁ OD NOWA PRZEKOPYWAĆ TONY AKT SPRAWY.PROSTY RUCH I NAPRAWDĘ DUŻE OPÓŹNIENIE. TO CO WYRABIAJĄ OBROŃCY OSKARŻONEJ chim, TO PRZY TYM BETKA. To przecież śnierdziało AFERĄ już z daleka, tym bardziej, że p. Piwnik była ministrem... kilka tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
zergut O tym jak sędzia stał się trybunem ludowym 24.02.05, 10:29 "Będziesz pan mógł to napisać w skardze apelacyjnej - zareagował sędzia Kryże.". Łaskawca! Oczywiście, że będzie to podniesione w apelacji i - jeżeli tylko sąd odwoławczy trzymać się będzie dotychczasowej linii orzeczniczej Sądu Najwyższego - wyrok sędziego Kryże zostanie uchylony i przekazany do ponownego rozpoznania. Sędzia Kryże na każdym kroku demonstruje, że za nic ma gwarancje procesowe, nie zauważając że w międzyczasie z sędziego stał się trybunem ludowym. Oskarżeni "bezczelnie" liczą na przedawnienie sprawy, to pozbawimy ich prawa wyboru obrońcy i będzie spokój. Społeczeństwo chce linczu, damy im lincz! Ładnie wypadnie w telewizorze, dziennikarze przyklasną, społeczeństwo odetchnie! Skutek tych działań będzie jednak najprawdopodobniej inny: wyrok zostanie uchylony i tym sposobem sprawa się przedawni. Mam nadzieję, że wtedy społeczeństwo przypomni sobie trybuna ludowego, który był autorem tej klęski. Też sędzia. Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Re: O tym jak sędzia stał się trybunem ludowym 24.02.05, 12:17 Przecież prokurator Hanna Więckowska powiedziała, wyrażnie, że "Żemek i Chim mieli status funkcjonariuszy państwowych". Nie rozumiem zatem, dlaczego ta walka o przedawnienie. Czy ktos mi to może wytłumaczyć? Konstytucja RP: Art. 44 mówi, że: "Bieg przedawnienia w stosunku do przestępstw, nie ściganych z przyczyn politycznych, popełnionych przez funkcjonariuszy publicznych lub na ich zlecenie, ulega zawieszeniu do czasu ustania tych przyczyn." Z całą pewnością można bowiem powiedziec, że tak długo tocząca sie sprawa swe opóźnienia miała tylko i wyłącznie z przyczyn politycznych, ponieważ sądownictwo sterowane bylo i jest przez działania polityczne. O tym wiadomo wszem i wobec ... Dlaczego zatem walka o przedawnienie? Ktoś wie? Proszę o wytłumaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Konst.RP:Art.44BiegPrzedawnienia-UlegaZawieszeniu 24.02.05, 11:46 "Bieg przedawnienia w stosunku do przestępstw, nie ściganych z przyczyn politycznych, popełnionych przez funkcjonariuszy publicznych lub na ich zlecenie, ulega zawieszeniu do czasu ustania tych przyczyn." A taka przyczyną jest polityczne sterowanie wymiarem spreawiedliwości Odpowiedz Link Zgłoś
nick.crestone Przeciez ani Żemek ani Chim nie zagarneli... 24.02.05, 21:04 ...tych setek milionow dla siebie i nie ukryli ich na prywatnych kontach. Popatrzcie, kto delegowal ich do FOZZ i kto byl glownym mafioso. Te setki milionow trafily do SLD-owskiej mafii, i nadzieja na ich odzyskanie jest znikoma. Odpowiedz Link Zgłoś
prawopl a znany Dariusz Czajka od lat jest bezkarny 24.02.05, 22:12 Obecnie sędzia to symbol kumoterstwa i bezkarności. Wszystko za sprawą takich sędziów jak nietykalny Dariusz Czajka od upadłości - prezes Zrzeszenia Prawników Polskich, kanclerz założyciel uczelni EWSPA, która "uczy" w budynku przejętym w jednej z upadłości prowadzonych przez.. tę samą bezkarną Czajkę. Sieć kumoterskich powiązań jak podaje prasa może potencjalnie zagrażać bezpieczeństwu obrotu gospodarczego państwa. Bezkarna Czajka jednak jest nietykalna i nadal sądzi. Warto więc drążyć ten temat, tak długo, jak długo sędzia Dariusz C. pozostaje bezkarny. Szczegóły na stronie www.upadloscian.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 Re: a znany Dariusz Czajka od lat jest bezkarny 25.02.05, 07:58 To niestety prawda. Dlatego reforma systemu sprawiedliwości jest sprawą priorytetową obecnie. To bardzo, baaardzo poważny problem. Niestety, oszołomy różnej maści chcą "oczyszczać" państwo z czarownic a nie skutecznie i systemowo rozwiązywać rzeczywiste problemy i ścigać rzeczywistych i najgroźniejszych przestepców... w polskim systemie sądowniczym... (i administracji ogólnie) prawopl napisała: > Obecnie sędzia to symbol kumoterstwa i bezkarności. Wszystko za sprawą takich > sędziów jak nietykalny Dariusz Czajka od upadłości - prezes Zrzeszenia > Prawników Polskich, kanclerz założyciel uczelni EWSPA, która "uczy" w budynku > przejętym w jednej z upadłości prowadzonych przez.. tę samą bezkarną Czajkę. > Sieć kumoterskich powiązań jak podaje prasa może potencjalnie zagrażać > bezpieczeństwu obrotu gospodarczego państwa. Bezkarna Czajka jednak jest > nietykalna i nadal sądzi. Warto więc drążyć ten temat, tak długo, jak długo > sędzia Dariusz C. pozostaje bezkarny. Szczegóły na stronie > www.upadloscian.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
prawopl pierwsze wyroki kary więzienia będą przełomowe 25.02.05, 13:56 Sędzia to zawód najwyższego zaufania społecznego. Zastosowanie surowych kar więzienia wobec tych sędziów którym udowodniono kumoterstwo będzie przełomem dla całego systemu prawnego państwa. Kumoterstwo wśród sędziów należy traktować jako najwyższej wagi zagrożenie dla praworządności państwa, i dlatego Wymiar Sprawiedliwości powinien rozważyć stosowanie w takich przypadkach dotkliwej kary więzienia jak również dożywotni zakaz pełnienia jakichkolwiek funkcji społecznych przez takich bandytów. Poza tym należy rozliczyć wyroki sądowe w sprawach, którym przewodniczyli tacy sędziowie, aby przywrócić wiarygodność systemu prawnemu. Jak jest natomiast dzisiaj to widać na stronie międzynarodowej www.upadloscian.org Natomiast na stronie www.upadloscian.org.pl znajduje się lista nazwisk znanych osób publicznych które aktywnie wspierały upadłościową działalność bezkarnego sędziego Dariusza C. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor_inkwizytor Aruba 25.02.05, 00:53 Uff! A wiec sie dokonalo! FOZZ sie nie przedawnil, win sprawcow ani nie zapomniano, ani nie przebaczono. Sprawiedliwosci dziejowej stalo sie zadosc i reka Temidy dosiegla niecnych oszustow. Wyrok, ktorego zazadali prokuratorzy, jest iscie drakonski, co zaspakaja instynkt odwetu drzemiacy w kazdym (no, w prawie kazdym), a wiec i w Inkwizytorze. 12 lat wiezienia dla glownego oskarzonego, 7 dla pani Chim – czegoz mozna chciec wiecej. Tym bardziej, ze pewnie odbeda te kare w budzacym groze sama nazwa wiezieniu na karaibskiej wyspie Aruba, lezacej w jednym z najpotworniejszych miejsc na swiecie. Znanym z rekinow i huraganow. To wszak wlasnie tam, ongis, Robinson cierpial katusze, zanim mu bezpieka nie podeslala niejakiego TW Pietaszka. Czy wyrok – jesli oczywiscie zapadnie i sie uprawomocni – zadowoli wszystkich? Na pewno nie. Niektorzy, w tym pewnie i Redaktor Naczelny GW, chcieliby raczej przebaczyc. Moze nawet zaproponowac brudzia, wszak skazancy to “ludzie honoru” (nie sypali!). Cala reszta, a w tym moi szanowni koledzy I kolezanki internauci, spodziewali by sie raczej czegos wiecej, jakiegos barwnego widowiska. Obdzierania ze skory, nabijania na pal… No i – coz za niezrozumienie sprawy – zwrotu zagrabionych pieniedzy. Mnie to wystarcza. Ale, odkapslowujac piwo by uczcic ten wiekopomny fakt sprawiedliwosci, rzucil mi sie w oczy niespodziewany akapit z komunikatu prasowego: “…prokuratorki odrzucily wyjasnienia Zemka, ktory powolywal sie na polecenia sluzb specjalnych…”. Cholera, a wiec jednak pekl, a wiec sypnal, a wiec nie jest czlowiekiem honoru, a wiec nie zasluguje na adamowego brudzia???. To prokuratorki musialy stanac na wysokosci zadania, i odrzucic… Zamiast spokojnie wypic piwo i pograzyc sie w nirwanie, instynkt inkwizytorski podpowiadac zaczal nieprawdopodobne w swej obrzydliwosci, hipotetyczne hipotezy. Ze to niejacy Zemek i Chim, malency urzednicy, nie kradli na wlasny rachunek, ale zaledwie “zagospodarowywali” pieniazki upadajacego PRLu. Ze to “ktos”, kto moze pisze sie przez duze “K”, dal im te nieograniczone pelnomocnictwa, z ktorych osmielili sie korzystac. Ze robote zrobili, z pieniedzy juz nawet korzystac zaczeto – pamietacie np. prezydencka kampanie wyborcza tajemniczego i niezwykle bogatego (FOZZ?) rodaka zza oceanu? – i jeszcze nie raz sie skorzysta. Jakze wiec odzyskiwac cos, co nie do odzyskania? Przeciez te 720 tysiecy, i jeszcze po kilkaset tysiecy od innych oskarzonych, chociaz to smiesznie mala kwota w porownaniu z niepoliczonymi zbyt dokladnie setkami milionow wyprowadzonych, to kupa forsy. Nie wiadomo nawet, czy az tyle im za matactwa zaplacono. Ze to cale ostatnie zamieszanie z “listami ubeckimi”, “agentem Bolkiem” – to tylko wynik tego, ze w bialostockim akurat nie zdarzylo sie trzesienie ziemi, w lubuskim woda nie zalala, a kometa swym ogonem nie zawadzila o ozdobny zegar warszawskiego Palacu Kultury. A wiec trzeba bylo innych efektow, by odciagnac uwage tlumu. I tu niezawodni Wildsten, LWPrezydent i Radio M. spelnili pokladane w nich nadzieje. Mam jednak powazna pretensje do pana Zemka, ze nie wytrzymal, ze mu sie wypsnelo. Zburzyl mi dobre samopoczucie i satysfakcje, ze sprawiedliwosc dziejowa jednak istnieje. I piwo nie tak juz smakuje... Odpowiedz Link Zgłoś